Σάββατο 28 Σεπτέμβρη 2019 - Κυριακή 29 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Win - win

Σχολιάζοντας τη συνέντευξη του πρωθυπουργού στο «Bloomberg», ο Ευ. Τσακαλώτος είπε ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης «παραδέχτηκε με τον πιο σαφή τρόπο το πόσο σημαντική ήταν η συμφωνία που πετύχαμε για το χρέος. Αν μείνει κανένα μήνα ακόμα στις ΗΠΑ, τον βλέπω να τον καλούμε στο συνέδριο για να κάνει τον απολογισμό των θετικών αποτελεσμάτων της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ». Τις ίδιες χαρές έκανε βέβαια και η ΝΔ όταν ήταν στην αντιπολίτευση και έβλεπε τον ΣΥΡΙΖΑ να εφαρμόζει τη δική της πολιτική. Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς; Τα πανηγύρια του Αδ. Γεωργιάδη όταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θέσπιζε την «εθελοντική» φορολογία των εφοπλιστών; 'Η τα «μπράβο» του Βρούτση όταν ψηφιζόταν η ενεργοποίηση του δικού του νόμου για τον κατώτατο μισθό; Το μεταξύ τους «πινγκ πονγκ» είχε και συνέχεια, όταν η Εφη Αχτσιόγλου αναρωτήθηκε αν η συνάντηση Μητσοτάκη - Τραμπ αναβλήθηκε εξαιτίας κακής προετοιμασίας της αποστολής και αν αυτό συνιστά «διπλωματική αποτυχία», ανησυχώντας προφανώς για το αν ο πήχης θα παραμείνει εκεί που τον έβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις. Σε κάθε περίπτωση, εμείς τους έχουμε τη λύση, και μάλιστα «win -win»: Στο επόμενο ταξίδι στις ΗΠΑ, η κυβέρνηση μπορεί να πάρει μαζί της μερικούς ΣΥΡΙΖΑίους, για να ...σβήσουν τη νοσταλγία τους για τον «διαβολικά καλό» Τραμπ. Και για ανταπόδοση, ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε στο συνέδριό του να στήσει μια θεματική με τίτλο «Το κράτος έχει συνέχεια» και καλεσμένους μερικούς υπουργούς της ΝΔ.

Το ποίημα

«Ο επιχειρησιακός βραχίονας του ΚΚΕ τρομοκρατεί με βιαιότητες και απειλές, προβοκάρει, στοχοποιεί θεσμούς και πρόσωπα. Δεκάδες χρόνια η ίδια "συνταγή"... Αυτοί που διέλυσαν τα Συνέδρια της ΓΣΕΕ με ωμή βία για να μην υπάρχει εκλεγμένη διοίκηση και να εμφανίζονται ως "εργολάβοι" της εργατικής τάξης - σύμφωνα με την κομματική επιταγή - τολμούν να κατηγορούν». Το αντιΚΚΕ παραλήρημα ανήκει στον δοτό πρόεδρο της ΓΣΕΕ, Γ. Παναγόπουλο, και χωρίς αμφιβολία προδίδει την ...κατάστασή του, μετά τα απανωτά «χαστούκια» που τρώει το τελευταίο διάστημα η ηγετική ομάδα στη ΓΣΕΕ από εργαζόμενους και συνδικάτα για την ξεδιάντροπη στάση της. Βρίζουν και συκοφαντούν συνδικαλιστικές οργανώσεις με χιλιάδες μέλη, με ζωή και δράση, επειδή αποκαλύπτουν τις βρωμιές και τις νοθείες τους σε σωματεία - σφραγίδες, σε παραμάγαζα της εργοδοσίας και της κυβέρνησης. Φτάνει μάλιστα ο Παναγόπουλος στο σημείο να λέει ότι οι χιλιάδες που έδωσαν μάχη και απήργησαν στις 24 Σεπτέμβρη, έχοντας απέναντι «θεούς και δαίμονες», είναι «κάποιοι κομματικά καθοδηγούμενοι» και ότι στόχος των σωματείων που στέκονται απέναντι στους δοτούς της συνδικαλιστικής ηγεσίας είναι «να προκηρύσσουν απεργία όποτε γουστάρουν»! Αν μη τι άλλο, το λέει καλά το «ποίημα» ο Παναγόπουλος. Απευθυνόμενος στα αφεντικά και στην κυβέρνηση, μοιράζει διαπιστευτήρια ότι αν και τσαλακωμένοι, αυτός και η δοτή ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ έχουν πολλά ακόμα να προσφέρουν στη συκοφάντηση του ταξικού κινήματος, στο φρενάρισμα αγωνιστικών διαθέσεων, στην υπονόμευση των αγώνων. Γιατί, όπως λέει ο λαός, «πρώτα φεύγει η ψυχή και μετά το χούι»...

Μπόχα

Το αντικομμουνιστικό κρεσέντο συνεχίζεται με αφορμή το ανιστόρητο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου, το οποίο φτάνει να καλεί τα κράτη - μέλη να βγάλουν στην παρανομία Κομμουνιστικά Κόμματα και σύμβολα. Τον τόνο δίνουν ακροδεξιές φυλλάδες, όπως η «Δημοκρατία», που κάθε βδομάδα μοιράζει βιβλιαράκια - αφιερώματα στη χούντα και τον δικτάτορα Παπαδόπουλο ή τον Μεταξά. Την Παρασκευή έγραφε π.χ. για τα «εγκλήματα» του ΚΚΕ και ότι το Κόμμα δεν ανήκει στο δημοκρατικό τόξο. Με βάση ένα παιδαριώδες κείμενο εγκαλούσε τους Ελληνες ευρωβουλευτές που απέρριψαν το ψήφισμα, κάτι που έκαναν κι άλλες αστικές εφημερίδες. Βεβαίως, κανένας από τους παραπάνω «ιεροεξεταστές» δεν μπαίνει στον κόπο έστω να καταγράψει ότι ο πρώτος που έσπευσε να αξιοποιήσει το συγκεκριμένο αισχρό κατασκεύασμα ήταν ένας υπόδικος εγκληματίας, ο ναζιστής ευρωβουλευτής Γ. Λαγός, εκλεγμένος ευρωβουλευτής με τη Χρυσή Αυγή, από την οποία στη συνέχεια δήλωσε ότι αποχώρησε. Ο τελευταίος ζήτησε από το Ευρωκοινοβούλιο να υλοποιήσει το «ψήφισμα» που τον χαροποίησε ιδιαίτερα και να «αποκαθηλώσει» την ονομασία «Στάλινγκραντ» από κεντρικό δρόμο των Βρυξελλών, αφού, όπως φαίνεται, του ξυπνάει άσχημες μνήμες, όπως και σε όλους τους «ηττημένους του 1945». Εχουμε και λέμε λοιπόν: Η ΕΕ ψηφίζει αντικομμουνιστικά κείμενα, οι φυλλάδες παραπονιούνται για τις «παραφωνίες» και οι φασίστες αναλαμβάνουν «θεματοφύλακες» των ψηφισμάτων. Με μια φράση: Μπόχα αντικομμουνισμού...

Φύλλο συκής

«Υπακούσαμε στις εντολές των Αμερικάνων και των Γερμανών», λέει τώρα ο Γ. Μπουτάρης για τη Συμφωνία των Πρεσπών, την οποία υπερασπίστηκε θερμά κατά την υπογραφή της, παίζοντας πρόθυμα το παιχνίδι των ψευτοδιλημμάτων «εθνικιστές - κοσμοπολίτες» και «προοδευτικοί - συντηρητικοί», πίσω από τα οποία συγκαλυπτόταν ο ΝΑΤΟικός χαρακτήρας της Συμφωνίας. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά υποστήριξε ότι στη Β. Μακεδονία υπήρξαν αντιδράσεις επειδή «οι Ρώσοι δεν ήθελαν να λυθεί το θέμα», προσθέτοντας ότι «δεν είναι κυβερνητική επιτυχία» το γεγονός ότι «μια χώρα υποχρεώθηκε να αλλάξει όνομα και Σύνταγμα χωρίς πόλεμο, και να απελευθερώσει την αξιοπρέπεια και την αξιοπιστία της χώρας μας σε διάφορα διεθνή φόρα». Ο Μπουτάρης βέβαια δεν είδε όψιμα το ...φως το αντιΝΑΤΟικό. Κάθε άλλο μάλιστα. Οι δηλώσεις του όμως, όπως και οι διαβεβαιώσεις Μητσοτάκη από τη Νέα Υόρκη ότι «θα παρακολουθεί την κατά γράμμα υλοποίηση» της ΝΑΤΟικής Συμφωνίας, ένα πράγμα επιβεβαιώνουν: Οτι όσο τα σχέδια της «ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης» ξεδιπλώνονται στα Βαλκάνια, τόσο θα πέφτουν και τα τελευταία «φύλλα συκής» για τους κοσμοπολίτες και εθνικιστές στυλοβάτες του αμερικανοΝΑΤΟικού σχεδιασμού στην περιοχή και της ελληνικής ιμπεριαλιστικής εμπλοκής για τα συμφέροντα της αστικής τάξης, που μαζί υπηρετούν.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
Σάββατο 28 Σεπτέμβρη

1687 Ο Ενετός Φραγκίσκος Μοροζίνι κυριεύει την Αθήνα από τους Οθωμανούς.

1773 Αρχίζει η εξέγερση των αγροτών στη Ρωσία, με αρχηγό τον Ε. Ι. Πουγατσόφ.

1893 Γεννιέται ο λογοτέχνης και ιστορικός Γιάννης Σκαρίμπας.

1905 Γεννιέται ο Γερμανός πυγμάχος Μαξ Σμέλινγκ, ο πρώτος Ευρωπαίος που κατέκτησε τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή βαρέων βαρών.

1922 Υπογράφεται η Ανακωχή των Μουδανιών μεταξύ Ελλάδας, Τουρκίας, Βρετανίας, Γαλλίας και Ιταλίας, με την οποία η πρώτη υποχρεούνταν να εκκενώσει την Ανατολική Θράκη.

1931 Η κυβέρνηση Βενιζέλου θέτει σε ισχύ τις Επιτροπές Ασφαλείας. Γίνονται οι πρώτες μαζικές εκτοπίσεις 50 κομμουνιστών στη Μυτιλήνη.

1939 Η Σοβιετική Ενωση υπογράφει Σύμφωνο Αμοιβαίας Βοήθειας με την Εσθονία, τη Λετονία και τη Λιθουανία.

1941 Μαζικός λαϊκός ξεσηκωμός εκδηλώνεται με επικεφαλής τους κομμουνιστές στο νομό Δράμας εναντίον των βουλγαρικών δυνάμεων κατοχής, οι οποίες απαντούν με ωμή βία και σφαγές.

1966 Πεθαίνει ο Γάλλος σουρεαλιστής ποιητής Αντρέ Μπρετόν.

1968 Πεθαίνει ο Βούλγαρος κομμουνιστής Μπλαγκόι Ποπόφ, πρώην αναπληρωματικό μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Κομμουνιστής Διεθνούς και ένας από τους κατηγορούμενους από τους ναζί στη Δίκη της Λειψίας, για την προβοκάτσια πυρπόλησης του Ράιχσταγκ.

1994 Πνίγονται 852 άνθρωποι όταν το φέρι μποτ «Εσθονία» βυθίζεται στη Βαλτική Θάλασσα, κοντά στις ακτές της Φινλανδίας, κατά τη διάρκεια σφοδρής καταιγίδας.

1995 Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Γιτζάκ Ράμπιν, και ο ηγέτης των Παλαιστινίων, Γιάσερ Αραφάτ, υπογράφουν στον Λευκό Οίκο συμφωνία στην οποία γίνεται λόγος για αυτονομία στους Παλαιστινίους στην περιοχή της Δυτικής Οχθης.

Κυριακή 29 Σεπτέμβρη

1547 Γεννιέται ο Ισπανός συγγραφέας Μιγκέλ ντε Θερβάντες, δημιουργός του «Δον Κιχώτη».

1571 Γεννιέται ο Ιταλός ζωγράφος του μπαρόκ, Μικελάντζελο Μερίζι ντα Καραβάτζιο.

1902 Πεθαίνει ο Γάλλος συγγραφέας Εμίλ Ζολά.

1911 Η Ιταλία κηρύσσει τον πόλεμο στην Τουρκία για την κατοχή της Τρίπολης στη Λιβύη. Μεταξύ άλλων καταλαμβάνει τα Δωδεκάνησα.

1938 Αρχίζει στο Μόναχο η τετραμερής διάσκεψη μεταξύ Γερμανίας (Χίτλερ), Αγγλίας (Τσάμπερλεν), Γαλλίας (Νταλαντιέ) και Ιταλίας (Μουσολίνι), που αποφασίζουν να παραδώσει η Τσεχοσλοβακία την περιοχή της Σουδητίας στη Γερμανία. Η ιμπεριαλιστική Συμφωνία του Μονάχου ήταν το αποκορύφωμα της πολιτικής της ενθάρρυνσης των επιδρομέων. Οι κυβερνήσεις της Αγγλίας και της Γαλλίας, με την προτροπή της κυβέρνησης των ΗΠΑ, ικανοποίησαν όλες τις απαιτήσεις του Χίτλερ, πιστεύοντας ότι έτσι θα τον στρέψουν κατά της Σοβιετικής Ενωσης.

1941 Η Σφαγή του Μπάμπι Γιαρ. Οι ναζί εκτελούν 33.771 Εβραίους της Σοβιετικής Ενωσης (άνδρες, γυναίκες και παιδιά) σε χαράδρα κοντά στο Κίεβο.

1968 Πραγματοποιείται νόθο δημοψήφισμα για το νέο Σύνταγμα από τη χουντική κυβέρνηση. Σύμφωνα με τη χούντα, «ΝΑΙ» ψήφισε το 92,21%.

1974 Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής αναγγέλλει την ίδρυση του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org