Σάββατο 12 Φλεβάρη 2022 - Κυριακή 13 Φλεβάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Στο στόμα του λύκου

Για τη βάση της Αλεξανδρούπολης ρωτήθηκε σε συνέντευξή του ο Ρώσος πρέσβης στην Αθήνα Α. Μάσλοφ, και η απάντησή του ήταν διαφωτιστική: «Σε ό,τι αφορά την "ανησυχία" για την οποία ρωτάτε, πρέπει να την αισθάνονται ακριβώς οι ίδιες οι χώρες οι οποίες παραχωρούν έδαφός τους για χρήση του ως διαμετακομιστικό σταθμό, με σκοπό τη μεταφορά προσωπικού, εξοπλισμού και τεχνικών μέσων στη ΝΑ Ευρώπη, προς τα σύνορα με τη Ρωσία. Παλαιότερα οι χώρες της περιοχής πιο υπεύθυνα και ψύχραιμα αξιολογούσαν τις εν δυνάμει συνέπειες για τις ίδιες από παρόμοια βήματα». Οσο σφίγγει ο ΝΑΤΟικός κλοιός γύρω από τη Ρωσία, με επίκεντρο σε αυτήν τη φάση τις εξελίξεις στην Ουκρανία, τόσο πληθαίνουν οι προειδοποιήσεις της ρωσικής κυβέρνησης, ειδικά για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, που αναδεικνύεται σε κόμβο για την προώθηση ΝΑΤΟικών στρατευμάτων προς τα δυτικά της σύνορα. Τόσο επιβεβαιώνονται όμως και οι κίνδυνοι που κρύβονται πίσω από τη βαθιά εμπλοκή της χώρας στον αμερικανοΝΑΤΟικό σχεδιασμό και στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, που κάνουν φύλλο και φτερό τις καθησυχαστικές ανοησίες των κομμάτων του ευρωατλαντικού τόξου, ότι όσο περισσότερο χώνεσαι στο στόμα του λύκου τόσο πιο ασφαλής είσαι.

«Βιώσιμες λύσεις»...

Ο αγώνας των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ και η τεράστια αλληλεγγύη του κόσμου δεν στριμώχνουν μόνο την κυβέρνηση, που έχει ήδη πέσει έξω στο χρονοδιάγραμμα του αντεργατικού σχεδιασμού της, αλλά και τα άλλα κόμματα, που διαχειρίστηκαν ως κυβέρνηση τη ΛΑΡΚΟ και τώρα προσπαθούν να βγουν «έξω από το κάδρο» των εγκληματικών ευθυνών. Το ΠΑΣΟΚ, για παράδειγμα, αποφεύγει συστηματικά να μιλάει για το παρελθόν, ενώ για τη σημερινή κατάσταση ψελλίζει κάτι περί ευθύνης της κυβέρνησης «να βρει βιώσιμη λύση», που να διασφαλίζει τους επενδυτές και ταυτόχρονα τους εργαζόμενους. Ούτε στη «Δευτέρα Παρουσία», όμως, δεν μπορεί να υπάρξει «βιώσιμη λύση» με αυτά τα κριτήρια, που και την εταιρεία θα «σπάει» σε πολλά κομμάτια προς όφελος των επενδυτών, και τα κέρδη τους θα διασφαλίζει και τις θέσεις δουλειάς θα κατοχυρώνει, με εργασιακά δικαιώματα και αξιοπρεπείς μισθούς. Γι' αυτό η θέση του ΠΑΣΟΚ είναι στάχτη στα μάτια των εργαζομένων και τους σπρώχνει από την πίσω πόρτα να βάλουν νερό στο κρασί τους, να υποχωρήσουν από τον αγώνα τους, για να προχωρήσει τελικά ο αντεργατικός σχεδιασμός.

... «περασμένα - ξεχασμένα»

Οσο για τον ΣΥΡΙΖΑ, αυτός προσπαθεί να σβήσει με τον σπόγγο το αμαρτωλό παρελθόν του, διαδίδοντας περίπου τα εξής: «Πολλά έγιναν τα 60 χρόνια λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, ευθύνες υπάρχουν, αλλά κανείς δεν τόλμησε ποτέ να κλείσει την επιχείρηση, όπως κάνει τώρα η κυβέρνηση της ΝΔ». Πρόκειται για θράσος απύθμενο. Οι εργαζόμενοι ξέρουν καλά ότι η σημερινή κυβέρνηση τρέχει να διανύσει τα τελευταία μέτρα μιας μακρόχρονης πορείας απαξίωσης, υποχρηματοδότησης, υπερχρέωσης και παζαριών για την πώληση της ΛΑΡΚΟ, στην οποία έχουν βάλει τη σφραγίδα τους όλες διαχρονικά οι κυβερνήσεις, προσθέτοντας αντεργατικές - αντιλαϊκές ψηφίδες στο παζλ των σημερινών εξελίξεων. Ο ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε κι αυτός οπαδός των «βιώσιμων λύσεων», έχει εκφράσει τη θέση του ως κυβέρνηση στην Κομισιόν υπέρ της ιδιωτικοποίησης και ξεπλένει την ΕΕ για τα θανατηφόρα πρόστιμα, που αξιοποιούνται προσχηματικά για να πέσει η ΛΑΡΚΟ στον γκρεμό. Ας αφήσουν λοιπόν τα σάπια οι συνένοχοι. Οι εργαζόμενοι με την πάλη τους θα βάλουν κάθε κατεργάρη στον πάγκο του.

Εκσυγχρονισμοί

Το νομοσχέδιο για τον «εκσυγχρονισμό του ΕΦΚΑ» υπερασπίζεται το υπουργείο Εργασίας με «non paper» που διένειμε. Στην πραγματικότητα, ομολογεί ότι πυρήνας των αντιδραστικών αλλαγών είναι η λειτουργία του Οργανισμού με κριτήρια «αγοράς». Μάνατζερ, «αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας», «πριμοδότηση», πειθαρχικές διώξεις και «εξατομίκευση μισθών» για το προσωπικό είναι μερικά από όσα προβλέπει το νομοσχέδιο. Ολα αυτά, που προωθούνται με τον μανδύα της «επιτάχυνσης στην έκδοση των συντάξεων», συνθέτουν έναν Οργανισμό «ζυγισμένο - στοιχισμένο» στην επιχειρηματική λειτουργία της «Κοινωνικής Ασφάλισης», με την όποια βέβαια ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ διαφωνεί. Αλλωστε, με τον δικό του νόμο - λαιμητόμο για το Ασφαλιστικό μπήκαν στην «τελική ευθεία» το διαχρονικό ξήλωμα της Κοινωνικής Ασφάλισης, η μετατροπή της σε «ατομική υπόθεση» και η ένταση της επιχειρηματικής δράσης στον κλάδο. Τα «εργαλεία» που θεσμοθετούνται τώρα είναι το επόμενο βήμα για έναν ΕΦΚΑ που θα λειτουργεί ως ασφαλιστικός Οργανισμός της «αγοράς», με τους επιχειρηματίες να αλωνίζουν, βγάζοντας κέρδη από μια κοινωνική ανάγκη που είναι ευθύνη του κράτους, κάνοντας παράλληλα μπίζνες με τις ασφαλιστικές εισφορές και την περιουσία του Ταμείου. Εκεί πρέπει να στρέψουν την προσοχή και την πάλη τους εργαζόμενοι, βιοπαλαιστές ΕΒΕ και αγρότες, διεκδικώντας αυξήσεις στις συντάξεις και σύγχρονες ασφαλιστικές παροχές, σταθερή και μόνιμη δουλειά για τους εργαζόμενους του ΕΦΚΑ, όχι στην ιδιωτικοποίηση της σύνταξης και της Ασφάλισης.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
Σάββατο 12 Φλεβάρη

1809 Γεννιέται ο Κάρολος Δαρβίνος.

1809 Γεννιέται ο Αβραάμ Λίνκολν, 16ος Πρόεδρος των ΗΠΑ.

1928 Μαζικά ένοπλα συλλαλητήρια των αγροτών της Κρήτης κατά της βαριάς φορολογίας που επέβαλε η κυβέρνηση. Η κυβέρνηση απαντά με έκτακτα μέτρα και την αποστολή στο νησί μονάδων στρατού και χωροφυλακής. Δεκάδες Κρητικοί συλλαμβάνονται. Μεταξύ αυτών, ο γγ του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Νίκος Σφακιανάκης και το ιστορικό στέλεχος του ΚΚΕ Στέλιος Παπαδομιχελάκης, κοινοτάρχης τότε του Μαράθου.

1930 Συλλαμβάνονται στην Αθήνα από την Ασφάλεια ο Γ. Σιάντος και ο Γ. Κολοζώφ, ηγετικά στελέχη του ΚΚΕ και της ΟΚΝΕ.

1934 Ξεκινά στη Βιέννη απεργία (με την υποστήριξη του μικρού και παράνομου ΚΚ Αυστρίας), η οποία γρήγορα μετεξελίσσεται σε πραγματική εξέγερση ενάντια στη φασιστική κυβέρνηση Ντόλφους. Η εξέγερση συντρίφτηκε έπειτα από μερικές μέρες ηρωικών μαχών και κάτω από την προδοτική στάση της σοσιαλδημοκρατίας.

1945 Υπογράφεται η απαράδεκτη Συμφωνία της Βάρκιζας.

1946 Συνέρχεται στην Αθήνα η 2η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ. Οι Αποφάσεις της προσανατόλισαν το Κόμμα και το λαϊκό κίνημα προς τον ένοπλο αγώνα, όχι όμως με τρόπο γενικευμένο και αποφασιστικά προσηλωμένο σε αυτόν.

1962 Ο Σοβιετικός κοσμοναύτης Γιούρι Γκαγκάριν, ο πρώτος άνθρωπος που ταξίδεψε στο Διάστημα, επισκέπτεται την Αθήνα.

1973 Οι ΗΠΑ υποτιμούν το δολάριο κατά 10%, ώστε να τερματίσουν τη νομισματική κρίση, που επί δύο βδομάδες συγκλονίζει τις ευρωπαϊκές χρηματαγορές. Πρόκειται για καπιταλιστική κρίση υπερσυσσώρευσης, που έχει ξεκινήσει από το 1972 και στη συγκεκριμένη φάση εκδηλώνεται ως νομισματική και στη συνέχεια ως πετρελαϊκή.

2002 Ξεκινά στη Χάγη η δίκη - παρωδία του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, Προέδρου της Γιουγκοσλαβίας την περίοδο των βομβαρδισμών της από το ΝΑΤΟ το 1999.

Κυριακή 13 Φλεβάρη

1894 Οι αδελφοί Λιμιέρ εφευρίσκουν μία συσκευή που την ονομάζουν κινηματογράφο. Λειτουργεί ως κάμερα και ως μηχανή προβολής.

1945 Ο σοβιετικός στρατός απελευθερώνει τη Βουδαπέστη. Στις μάχες για την απελευθέρωσή της από τις γερμανικές δυνάμεις κατοχής, που διήρκεσαν ενάμιση μήνα, ο Κόκκινος Στρατός είχε 80.000 νεκρούς και 240.000 τραυματίες.

1945 Ξεκινάει ο διήμερος βομβαρδισμός της Δρέσδης από τη βρετανική και αμερικανική αεροπορία, που άφησε πίσω του πάνω από 120.000 νεκρούς. Πάνω από το 90% του ιστορικού κέντρου της πόλης καταστράφηκε, μαζί με σημαντικά πολιτιστικά μνημεία. Πρόκειται για έναν εγκληματικό βομβαρδισμό, που δεν εξυπηρετούσε απολύτως καμιά στρατιωτική σκοπιμότητα.

1947 Με συνδυασμένο χτύπημα το συγκρότημα ανταρτών της Λακωνίας απελευθερώνει 224 κρατούμενους αγωνιστές από τις φυλακές Σπάρτης. Την ίδια μέρα τμήματα του ΔΣΕ μπαίνουν στο Κιλκίς και τη Νιγρίτα, ενώ βάλλουν κατά της Φλώρινας.

1961 Διαστημόπλοιο που θα φτάσει στην Αφροδίτη τον Μάη ανακοινώνει πως εκτόξευσε η ΕΣΣΔ, που παραμένει πρωτοπόρα στην εξερεύνηση του Διαστήματος.

1963 Διαδήλωση φοιτητών που κράτησε 7 ώρες με σύνθημα «Παιδεία - Δημοκρατία». Κινητοποιήθηκαν πάνω από 3.000 αστυνομικοί. Στις συγκρούσεις που έγιναν, τραυματίστηκαν 10 φοιτητές και ένας αστυνομικός.

1975 Με την ανακήρυξη «Τουρκικού Ομόσπονδου Κράτους της Κύπρου» ο Ντενκτάς προχωρά στην εδραίωση των τετελεσμένων του «Αττίλα».

1991 Κατά τη διάρκεια του Πολέμου στον Κόλπο, οι Αμερικανοί χτυπούν υπόγειο καταφύγιο της Βαγδάτης με δύο κατευθυνόμενες με λέιζερ «έξυπνες βόμβες». Εκατοντάδες άμαχοι Ιρακινοί, μεταξύ αυτών και πολλά παιδιά, πεθαίνουν με φρικτό τρόπο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ