Κυριακή 13 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Η επικαιρότητα του σοσιαλισμού

«Εκπληκτοι» εμφανίζονται αστικός Tύπος και αρθρογράφοι του για το γεγονός ότι στον 21ο αιώνα γίνονται «πόλεμοι για το ψωμί». Οι λαϊκές εξεγέρσεις που σημειώνονται τους τελευταίους μήνες σε μια σειρά χώρες του κόσμου, όχι μόνο του «τρίτου» αλλά και του «ανεπτυγμένου», εξαιτίας της αλματώδους αύξησης των βασικών ειδών διατροφής, κυρίως σε ρύζι και στάρι, έχουν θορυβήσει τους απολογητές του καπιταλισμού, που επιχειρούν να θολώσουν τα νερά, επιρρίπτοντας τις ευθύνες στα «κερδοσκοπικά παιχνίδια» και τη «διατροφική κρίση» λόγω της παραγωγής βιοκαυσίμων. Πρώτα απ' όλα πρέπει να επισημανθεί ότι η πείνα δεν εμφανίστηκε τώρα. Ο καπιταλισμός, παρά την τεράστια ανάπτυξη της τεχνολογίας και των παραγωγικών δυνάμεων, απέτυχε παταγωδώς να λύσει το πρόβλημα. Πριν από αυτή τη «διατροφική κρίση», κάθε μέρα πέθαιναν από την πείνα 100.000 άνθρωποι, ενώ 826 εκατ. άνθρωποι υπέφεραν από υποσιτισμό. Είναι γνωστό επίσης ότι το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει με λιγότερο από 2 δολάρια την ημέρα. Την ίδια στιγμή λιγότεροι από 1.000 καπιταλιστές είχαν συγκεντρώσει περισσότερο πλούτο από 3,5 δισεκατομμύρια ανθρώπους! «Το νερό, το σιτάρι, η ενέργεια, το περιβάλλον, το κλίμα, δεν μπορούν να υποταχθούν στη λογική των παραγώγων και των subprimes» (σ.σ. δάνεια μειωμένης φερεγγυότητας), είναι το συμπέρασμα που βγάζει από τα παραπάνω γνωστός αρθρογράφος της «Καθημερινής». Το σωστό είναι ότι η ανθρωπότητα δεν αντέχει άλλο τον καπιταλισμό και την υποταγή στα υπερκέρδη των μονοπωλίων.

Τα «τσιφλίκια» επανέρχονται

Παπαγεωργίου Βασίλης

Ακόμη χειρότερες μέρες περιμένουν τους μικρομεσαίους αγρότες της χώρας μας, καθώς η βίαιη εκδίωξή τους από το αγροτικό επάγγελμα που επιχειρείται μέσω της νέας ΚΑΠ, χρόνο με το χρόνο εντείνεται. Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τις προοπτικές της ευρωπαϊκής γεωργίας, προβλέπεται και νέα μεγάλη μείωση του αγροτικού πληθυσμού κατά την επταετία 2008 - 2014. Συγκεκριμένα η Επιτροπή προβλέπει μείωση του αγροτικού πληθυσμού για όλα τα κράτη - μέλη της Κοινότητας (-22,4% κατά μέσο όρο), που για τα 15 «παλαιά» κράτη - μέλη, της χώρας μας συμπεριλαμβανομένης, ο αριθμός των αγροτών εκτιμάται ότι θα μειωθεί κατά 17,3%. Γίνεται εύκολα κατανοητό ότι χώρες όπως η Ελλάδα, που για τα δεδομένα της ΕΕ έχει ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό αγροτικού πληθυσμού, η ποσοστιαία αυτή μείωση θα είναι κατά πολύ υψηλότερη, εκδιώχνοντας χιλιάδες μικρομεσαίους παραγωγούς από το επάγγελμά τους.

Τα παραπάνω στοιχεία επιβεβαιώνουν τους κομμουνιστές, που από την πρώτη στιγμή κατήγγειλαν ότι βασική επιδίωξη της νέας ΚΑΠ είναι η «κολιγοποίηση» των μικρομεσαίων αγροτών και η δημιουργία των «νέων τσιφλικιών», η μεγάλη καπιταλιστική αγροτική παραγωγή, καλώντας παράλληλα τους αγρότες να συνταχτούν με το ταξικό εργατικό κίνημα για την υπεράσπιση των συμφερόντων τους, ενάντια στην πολιτική των μονοπωλίων.

Οι υποσχέσεις έγιναν «καπνός»...

Με επικοινωνιακά τεχνάσματα και ψεύτικες υποσχέσεις, κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση προσπαθούν να σβήσουν την οργή των καπνοπαραγωγών οι οποίοι βλέπουν το εισόδημά τους χρόνο με το χρόνο να κατρακυλάει, εξαιτίας των αντιαγροτικών κατευθύνσεων της νέας ΚΑΠ, που από κοινού ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ψήφισαν και εφάρμοσαν. Τα δύο αυτά κόμματα με τις αποφάσεις τους κατάφεραν να οδηγήσουν την καπνοκαλλιέργεια σχεδόν στην εξαφάνιση και τους καπνοπαραγωγούς - μικρομεσαίους στη συντριπτική τους πλειοψηφία - ένα βήμα πριν την οριστική εγκατάλειψη του επαγγέλματός τους και το ξεκλήρισμα. Αφού λοιπόν έκαναν ό,τι έκαναν, έρχονται σήμερα με χονδροειδέστατα ψέματα να ρίξουν στάχτη στα μάτια των παραγωγών και ταυτόχρονα να κάμψουν τις αγωνιστικές διαθέσεις που αντικειμενικά αναπτύσσονται. Χαρακτηριστική είναι η «πρόταση» που έκανε η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κ. Μπατζελή σε σύσκεψη καπνοπαραγωγών στη Φθιώτιδα, σύμφωνα με την οποία καλείται η Τοπική Αυτοδιοίκηση να αρνηθεί να εισπράξει τα χρήματα που κατευθύνονται για την «ανάπτυξη της υπαίθρου», που φεύγουν, από το 2010, από τις τσέπες των αγροτών και πηγαίνουν σε έργα «αγροτικής ανάπτυξης» - βλ. ξενοδόχους και λοιπούς... επενδυτές -, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της νέας ΚΑΠ, την οποία το κόμμα της κ. Μπατζελή ψήφισε και εφάρμοσε όσο ήταν κυβέρνηση. Από κοντά και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αλ. Κοντός, ο οποίος σε περιοδεία του στις Σέρρες διαβεβαίωσε τους καπνοπαραγωγούς πως κάνει ό,τι... μπορεί ώστε να συνεχίσουν να παίρνουν ολόκληρες τις επιδοτήσεις μέχρι το... 2013!

Επειδή η κοροϊδία όμως έχει και τα όριά της, όπως επίσης και η υπομονή της μικρομεσαίας αγροτιάς, καλά θα κάνουν τα στελέχη των δύο μεγάλων κομμάτων όταν περιοδεύουν στις αγροτικές περιοχές της χώρας να είναι πιο προσεκτικά στα λεγόμενά τους, μιας και η πείνα είναι κακός σύμβουλος...

Παραπλάνηση

Στην τακτική της παραπλάνησης των εργαζομένων και των χιλιάδων μικρεμπόρων που βλέπουν τον τζίρο τους να μειώνεται ασφυκτικά, εξαιτίας πρώτα και κύρια της δραματικής συρρίκνωσης των λαϊκών εισοδημάτων επιμένει η κυβέρνηση, συνεπικουρούμενη από τις γνωστές συνδικαλιστικές πλειοψηφίες των εμπόρων. Ετσι, από καιρού εις καιρόν ξαναζεσταίνει την προπαγάνδα περί παραεμπορίου, εξαγγέλλει ...ανελέητο κυνηγητό και ανακοινώνει με κορόνες τα αποτελέσματά της. Στην πραγματικότητα, αυτό στο οποίο αποσκοπούν κάθε φορά οι κυβερνώντες και οι πρόθυμοι στυλοβάτες της πολιτικής τους στα συνδικαλιστικά όργανα είναι να θολώσουν τα νερά γύρω από τις πραγματικές αιτίες που δημιουργούν και οξύνουν τα προβλήματα των εμπόρων, αποσιωπώντας ταυτόχρονα το γεγονός ότι ακόμα και η άνθηση των πρακτικών παράνομης διακίνησης προϊόντων είναι αποτέλεσμα της δικής τους πολιτικής.

Η ζούγκλα

Ιστορικό περιβάλλον συγγραφής του βιβλίου: ΗΠΑ, περιοχή Σικάγο, αρχές του 1990. Η λογοτεχνική παρομοίωση «ζούγκλα» μπορεί να αντικατασταθεί επάξια από την επιστημονική λέξη «ιμπεριαλισμός», γιατί ακριβώς αυτό είναι που περιγράφει το βιβλίο, ο ιμπεριαλισμός στη γέννησή του και μη φανταστούμε πως περιγράφει πολέμους και σφαγές. Περιγράφει τον ιμπεριαλισμό σε περίοδο ειρήνης. Τη διαμόρφωση των μονοπωλίων, την υπαγωγή της κοινωνικής παραγωγής κάτω από τον έλεγχο των τραστ και των κονσόρτσιουμ, των καρτέλ... Μια παραγωγή που χαρακτηρίζεται από την τεράστια συγκέντρωση των μέσων παραγωγής και των αποτελεσμάτων της σε λίγα χέρια, ενώ από την άλλη διευρύνεται ο κοινωνικός χαρακτήρας της παραγωγής, ένα γεγονός που σηματοδοτεί το βασικό χαρακτηριστικό του ιμπεριαλισμού που τον κάνει να είναι εποχή περάσματος στο σοσιαλισμό, ώστε να λυθεί αυτή η βασική αντίθεση. Μια αντίθεση που όσο δε λύνεται ο άνθρωπος ζει σε ένα σύστημα που σαπίζει. Αυτή η πραγματικότητα του εκμεταλλευτικού συστήματος είναι διάχυτη στην πλοκή του βιβλίου του Απτον Σίνκλερ. Μέσα από τις λεπτομέρειες της ζωής ενός μετανάστη φαίνεται ανάγλυφα πώς η βασική αντίθεση γεννά αμέτρητες αντιθέσεις σε όλα τα επίπεδα του συστήματος σε κάθε τομέα της οικονομικής, κοινωνικής, πολιτικής, πολιτιστικής ζωής των ανθρώπων, που διαιωνίζουν τη σαπίλα του συστήματος. Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή».

Λεχ Καζίνσκι

Πρόσφατα, ο Πολωνός Πρόεδρος, Λεχ Καζίνσκι, έκανε γνωστό πως η Πολωνία μπορεί να θέσει βέτο στις συνομιλίες της ΕΕ με τη Ρωσία για την υπογραφή νέου στρατηγικού συμφώνου συνεργασίας, έως ότου οι ευρωπαϊκές χώρες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ δώσουν τη συγκατάθεσή τους για την ένταξη της Ουκρανίας και της Γεωργίας στο ΝΑΤΟ. Η Πολωνία μπλοκάρει από το 2006 την αναβάθμιση της οικονομικής συνεργασίας Ρωσίας - ΕΕ, αλλά στις αρχές του 2008 δήλωνε έτοιμη να άρει το βέτο, αφού προηγουμένως ήρε η Ρωσία το εμπάργκο της στις εισαγωγές πολωνικού κρέατος.

Και οι δηλώσεις αυτές, που κάπως «μαζεύτηκαν» στη συνέχεια, δείχνουν ότι η πολωνική άρχουσα τάξη, όντας στο ιμπεριαλιστικό «μαντρί» της ΕΕ, παίζει το ρόλο της για τα συμφέροντά της, με τον πολωνικό λαό να έχει απολέσει σημαντικές κατακτήσεις που είχε κατά την περίοδο του σοσιαλισμού. Παρά τις όποιες αντιδράσεις της Ρωσίας, για την επέκταση του ΝΑΤΟ προς τα σύνορά της, είτε αυτό αφορά την ένταξη της Ουκρανίας και της Γεωργίας στη λυκοσυμμαχία, είτε την εγκατάσταση της λεγόμενης αντιπυραυλικής ασπίδας σε Τσεχία και Πολωνία, που εμποδίζουν τις επιδιώξεις της στον ενδοϊμπεριαλιστικό ανταγωνισμό, η Πολωνία φαίνεται να προχωράει σε πιο ενεργητική στάση προώθησης των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων ΝΑΤΟ και ΕΕ, προσδοκώντας προφανώς ανταλλάγματα, ως το «καλό παιδί».


Κ. Χ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ