Κυριακή 23 Δεκέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σημάδια πανικού για την κρίση

Παπαγεωργίου Βασίλης

Ασφαλή ένδειξη του πανικού που έχει καταλάβει τους ιθύνοντες διεθνών ιμπεριαλιστικών οργανισμών αποτελούν οι σχεδόν καθημερινές «προειδοποιήσεις» που βλέπουν το φως της δημοσιότητας για τις δυσοίωνες προβλέψεις σχετικά με το ρυθμό ανάπτυξης της παγκόσμιας καπιταλιστικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια. Ταυτόχρονα, βέβαια, οι προειδοποιήσεις αυτές έχουν ως στόχο να προετοιμάσουν τις κυβερνήσεις να πάρουν τα κατάλληλα μέτρα, ώστε για ακόμα μια φορά την κρίση να την πληρώσουν οι λαοί. «Η διεθνής οικονομική σταθερότητα έχει δεχτεί πλήγμα από την κρίση στην αγορά ενυπόθηκων δανείων και, σαν αποτέλεσμα, η ανάπτυξη στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ θα είναι πιο αδύναμη», δήλωσε προχτές ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Ντομινίκ Στράους - Καν. Από κοντά ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Ζαν Κλοντ Τρισέ, έκανε λόγο για «μεγάλες αβεβαιότητες» στην οικονομία, ενώ προέβη στην εκτίμηση ότι υπάρχει κίνδυνος επιβράδυνσης της οικονομικής ανάπτυξης στην Ευρωζώνη. Ταυτόχρονα, όμως, ζήτησε να ληφθούν όλα τα μέτρα, ώστε να διασφαλιστεί ότι «τρέχοντα επίπεδα του πληθωρισμού είναι βραχύβια και ότι δε θα οδηγήσουν σε αύξηση των μισθών»... Η κρίση όμως διαρκώς βαθαίνει και δεν ξορκίζεται με τέτοιες αστείες συνταγές.

Κατρακυλά το αγροτικό εισόδημα

Νέα μείωση γνώρισε φέτος το αγροτικό εισόδημα, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της ΕΕ (Eurostat).

Οπως αναφέρουν τα σχετικά στοιχεία της Eurostat, το 2007 το μέσο καθαρό (αποπληθωρισμένο) αγροτικό εισόδημα στη χώρα μας μειώθηκε κατά 1,6% σε σύγκριση με το 2006. Με βάση πάντα τα ίδια στοιχεία, η σύγκριση με το 2000 δείχνει ότι η μείωση είναι 18%! Κατά τ' άλλα, η κυβέρνηση της ΝΔ διαλαλεί ότι επί διακυβέρνησής της αυξήθηκε το αγροτικό εισόδημα, όμως δυστυχώς τη διαψεύδει όχι μόνο η ίδια η πραγματικότητα, αλλά και τα στοιχεία της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας. Και εδώ δεν μπορεί να βγει το ΠΑΣΟΚ και να καταγγείλει την κυβέρνηση της ΝΔ, γιατί και επί διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ το αγροτικό εισόδημα σημείωσε μεγάλη μείωση. Δυστυχώς, το αγροτικό εισόδημα μειώνεται και θα μειώνεται - και το πρόβλημα αυτό είναι πιο έντονο στα μικρομεσαία αγροτικά νοικοκυριά - ως αποτέλεσμα της εφαρμογής της νέας ΚΑΠ και των επιταγών του ΠΟΕ, που συμφωνούν και εφαρμόζουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ανεξάρτητα από το ποιος είναι στην κυβέρνηση. Και η όποια δικομματική ψευτοδιαμάχη για το επί ποιας διακυβέρνησης μειώθηκε περισσότερο το αγροτικό εισόδημα, είναι υποκριτική, αποπροσανατολιστική και κουραστική...

Πάλιωσε η δικαιολογία!

Εκλεισαν πια τα σχολεία για τις διακοπές των γιορτών, αλλά, μέχρι και χτες, σε πολλά δημοτικά σχολεία δεν είχαν φτάσει ακόμα τα βιβλία (δεύτερα τεύχη) σε βασικά μαθήματα, όπως Γλώσσα, Μαθηματικά κ.ά., με αποτέλεσμα τα παιδιά να κάνουν μάθημα από φωτοτυπίες.

Από το Σεπτέμβρη που είχε επισημανθεί το πρόβλημα, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας - η πρώην υπουργός, Μ. Γιαννάκου, κι αμέσως μετά ο νυν υπουργός, Ε. Στυλιανίδης - ισχυρίστηκε ότι καθυστέρησε η εκτύπωση των βιβλίων λόγω των εκλογών, επειδή κάποια τυπογραφεία έδωσαν προτεραιότητα στην εκτύπωση ψηφοδελτίων και εκλογικών φυλλαδίων των κομμάτων.

Από τότε όμως, πέρασαν τέσσερις μήνες κι ακόμα τα βιβλία δεν πήγαν στα σχολεία! Οταν ρωτήθηκε, σχετικά με αυτό το θέμα, ο υπουργός Ε. Στυλιανίδης επανέλαβε τα περί καθυστέρησης των τυπογραφείων λόγω εκλογών. Επιτέλους, κάποιος πρέπει να του πει ότι πέρασαν τέσσερις μήνες από τις εκλογές και η δικαιολογία αυτή έχει παλιώσει!

Τα «χωριά» και τα ευρώ...

Μερικές φορές, η υποκρισία ξεχειλίζει. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα ...«Μαγεμένα Χριστούγεννα», του Δήμου Αθήνας. Αυτή τη χρονιά, λέει, όλα τα σπιτάκια είναι δωρεάν και οι γονείς δε θα πληρώσουν ούτε ένα ευρώ για να χαρούν τα παιδιά τους τις «μαγικές μέρες των Χριστουγέννων». Και δώσ' του τα κανάλια να «παίζουν» όλη μέρα για τους «καλικάντζαρους» και για τη μαγεία κλπ., κλπ., που θα κυκλοφορεί στα διάφορα σπιτάκια...

Τίποτα πιο ψευδές! Στην πραγματικότητα, αυτά τα «σπιτάκια» έχουν πράγματι χρυσοπληρωθεί από τους Αθηναίους και τις Αθηναίες. Αρκεί μόνο να υπενθυμίσουμε ότι την τελευταία 5ετία, οι χριστουγεννιάτικες γιορτές έχουν στοιχίσει ...8 εκατ. ευρώ! Μόνο για φέτος, το κόστος τους είναι 1,5 εκατ. ευρώ - όσο, δηλαδή, και πέρσι. Ολα τ' άλλα, είναι για ...κατανάλωση.

ΒΙΒΛΙΟ
Ο Ανταίος και οι Ανταίοι

Η Εθνική Αντίσταση ως ιδέα και πράξη

Πρόκειται για το τελευταίο βιβλίο του Θ.Δ. Πολιτόπουλου. Οπως λέει ο ίδιος στον Πρόλογο: «Με το Τελευταίο σιωπητήριο, την Ενέδρα και τούτο το βιβλίο μου, συμπληρώνεται μια τριλογία, ένας κύκλος της πιο καυτής και στυγνής, της πιο αιματοβαμμένης κι επώδυνης, αλλά και της πιο ηρωικής κι ένδοξης περιόδου της δεκαετίας 1940-1950. Ολα τα κεφάλαια αυτών των βιβλίων μου αναφέρονται σ' αυτή την εποχή του πολέμου, της Κατοχής, της Εθνικής Αντίστασης και του εμφυλίου. Καταγράφονται περιστατικά, καταστάσεις, γεγονότα, πρόσωπα και πράγματα, που δείχνουν το μεγαλείο του μακροχρόνιου κι αφάνταστα δύσκολου αγώνα του Ελληνικού Λαού και των διαλεχτών παιδιών του της Εθνικής Αντίστασης, του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ. Το μεγάλο κατόρθωμά τους. Μικρή η χώρα μας, μεγάλος ο Λαός της. Το λέει η καρδιά του, η λεβεντιά του, το περπάτημά του. Το αποδείχνουν ο αγώνας και οι θυσίες του για την απελευθέρωσή του από δυνάστες κατακτητές, προστάτες και αφέντες. Στηριγμένος στο "πιστεύω" του και στα υψηλά ιδανικά του, ξύπνιος και παθιασμένος αγωνιστής, ακαταμάχητος ακρίτας, μέσα στην πιο σκληρή δοκιμασία, αποδύεται τον "υπέρ πάντων αγώνα"». Τα αφηγήματα του βιβλίου διαπνέονται απ' αυτές τις αξίες του συγγραφέα. Φέρνουν στον αναγνώστη ζωντανές εικόνες εκείνης της ηρωικής εποχής του λαού μας. Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή».

ΠΡΟΣΩΠΟ
Αλβαρο Ουρίμπε

Πραγματικός «καουμπόι» ο πρόεδρος της Κολομβίας Αλβαρο Ουρίμπε επιμένει στην προσφυγή στη βία και προωθεί τα σχέδιά του για «αιματηρή» απελευθέρωση των αιχμαλώτων, αντί για την πιθανή επίτευξη μιας συμφωνίας ανθρωπιστικής ανταλλαγής με τις Επαναστατικές Ενοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC).

Προσφυγή στη βία, παρά το γεγονός ότι η διαμεσολαβητική προσπάθεια του Προέδρου Τσάβες έχει διεθνοποιηθεί, καθώς, εκτός της κυβέρνησης της Γαλλίας και όλων των χωρών της Λατινικής Αμερικής, του πρώην προέδρου Ερνέστο Σαμπέρ, αλλά και βουλευτών του αμερικανικού Κογκρέσου, αποτελεί πλέον σχεδόν παλλαϊκό αίτημα του κολομβιάνικου λαού. Προσφυγή στη βία, παρά το γεγονός ότι οι FARC θα προχωρήσουν στην απελευθέρωση 3 αιχμαλώτων, με κύριο στόχο να προωθηθεί η ανθρωπιστική ανταλλαγή. Εντούτοις, ο Ουρίμπε επιμένει... και μάλιστα σκληραίνει επικίνδυνα τη στάση του.

Ενδεικτικό είναι ότι υψηλόβαθμος αξιωματούχος της κυβέρνησης του Αλβαρο Ουρίμπε έδωσε εντολή να δολοφονήσουν την γερουσιαστή Πιεδάδ Κόρδοβα, ενώ βρισκόταν στη Βενεζουέλα. Πρόκειται για την ίδια γερουσιαστή που έλαβε εντολή τον περασμένο Αύγουστο, από τον Πρόεδρο Ουρίμπε, να μεσολαβήσει για την ανταλλαγή 45 αιχμαλώτων των FARC με 500 μέλη της οργάνωσης που κρατούνται σε φυλακές της Κολομβίας. Εντολή που ήρε «αιφνιδιαστικά» στις 21 Νοέμβρη, τερματίζοντας τις μεσολαβητικές προσπάθειες και κατηγορώντας την Κόρδοβα «για συνωμοσία και προδοσία».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ