Κυριακή 16 Σεπτέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ρίξε κόκκινο στη νύχτα!

Παπαγεωργίου Βασίλης

Μπροστά στην κάλπη, με το μυαλό καθαρό τα βάζεις όλα κάτω. Αυτά που πέρασαν, αυτά που θα 'ρθουν. Ολα μετράνε. Και τα «μικρά» και τα μεγάλα. Κάποια όμως βαραίνουν περισσότερο. Δεν μπορούν, για παράδειγμα, να βγουν αλώβητοι από τις κάλπες αυτοί που έκαψαν τα δάση, που χρόνια τώρα τα έχουν παραδώσει στους κερδοσκόπους της γης ως φτηνά οικόπεδα. Δεν μπορούν να μείνουν ατιμώρητοι εκείνοι που καίνε καθημερινά εδώ και δεκαετίες τη ζωή σου. Αυτοί που πυρπολούν τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματά σου, αυτοί που κάνουν τη ζωή σου λάστιχο, αυτοί που σε γυρίζουν ολοταχώς στον εργασιακό μεσαίωνα, αυτοί που μετατρέπουν την Παιδεία και την Υγεία σε εμπόρευμα ελεγχόμενο από λίγους και απρόσιτο για τους πολλούς. Αυτοί που ενώ μέχρι αύριο προσκυνούν τον «κυρίαρχο λαό», από τη Δευτέρα θα τον εμπαίζουν. Αυτοί που πολλές φορές έχουν προδώσει τις προσδοκίες σου, αυτοί που γδέρνουν τα όνειρά σου. Στο κάτω κάτω της γραφής, ο εργάτης δεν μπορεί με την ψήφο του να διαλέγει το δυνάστη του. Ευτυχώς υπάρχει λύση: Ρίξε κόκκινο στη νύχτα... Για να ξημερώσουν καλύτερες μέρες.

Θα ψηφίσουν ξεκλήρισμα;.

Τα τελευταία χρόνια διακυβέρνησης της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ο αριθμός των αγροτών όλο και μειώνεται, ως αποτέλεσμα της εφαρμογής των αντιαγροτικών επιταγών της ΚΑΠ και του ΠΟΕ. Για παράδειγμα, μόνο κατά την περίοδο 2000-2006 βγήκαν από τη μέση 181.600 αγρότες, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΣΥΕ).

ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ή ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ερίζουν, υποτίθεται, για το καλό των αγροτοκτηνοτρόφων, όμως στην ουσία αποτελούν τα δύο πρόσωπα της ίδιας αντιαγροτικής πολιτικής. Της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ, της νέας ΚΑΠ και του ΠΟΕ, που εξυπηρετεί τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου και των πολυεθνικών. Η μικρομεσαία αγροτιά σταθερά θα οδηγείται με την πολιτική που ακολουθούν και θα ακολουθούν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ανάλογα με το ποιος θα κυβερνά, στη φτώχεια, στην εγκατάλειψη της αγροτικής παραγωγής και των χωραφιών και στην ανεργία. Και τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα που «τσαμπουνάνε» ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, είτε ως κυβέρνηση, είτε ως αξιωματική αντιπολίτευση, δε θα αλλάζουν την πικρή αλήθεια και την ακολουθούμενη αντιαγροτική πολιτική! Οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι θα ανεχθούν για άλλη μια φορά την προεκλογική κοροϊδία και τα ψευτοταξίματα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και θα ψηφίσουν την πολιτική ξεκληρίσματός τους;..

Νεκρά κορίτσια

Τρία κορίτσια, μεταξύ τους ένα μόλις έξι ετών, έχασαν τη ζωή τους ενώ προσπαθούσαν μαζί με τη μητέρα τους να περάσουν στην Πολωνία από τα βουνά, στα σύνορα με την Ουκρανία. Η συνοριακή αστυνομία βρήκε τη μητέρα εξαντλημένη να κρατά ένα δίχρονο κοριτσάκι, 20 μέτρα από τα σύνορα, και τους είπε πού θα βρουν τα πτώματα των άλλων κοριτσιών της.

«Η γυναίκα ήταν Ρωσίδα τσετσενικής καταγωγής και διέσχισε τα ουκρανο-πολωνικά σύνορα παράνομα. Ανέφερε ότι οι κόρες της δεν επέζησαν από την κακουχία του ταξιδιού», δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας. Η γυναίκα είπε ότι περιπλανιόταν επί τέσσερις ημέρες στα βουνά, μέσα στο κρύο και τη βροχή. Τα νεκρά κορίτσια βρέθηκαν σε ύψος 1.100 μέτρων. Η γυναίκα και το δύο ετών κοριτσάκι μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο. Οι πολωνικές αρχές πραγματοποιούν νεκροψία στα πτώματα των κοριτσιών ηλικίας 6, 10 και 13 ετών. Οι Πολωνοί έχουν εμποδίσει περισσότερους από 1.500 ανθρώπους που επιχειρούν να περάσουν στη χώρα, μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οι περισσότεροι προέρχονταν από την πρώην ΕΣΣΔ.

Τα τρία νεκρά κορίτσια δε θα γίνουν ποτέ πρωτοσέλιδο. Ο ρωσικός Τύπος βρίθει «αναλύσεων» για το πώς ο Πούτιν προετοιμάζει την επάνοδό του μέσω της «παραίτησης» της κυβέρνησης και η ρωσική τηλεόραση ασχολείται με το ρωσικό «Φέιμ Στόρι». Η «ελευθερία» της αντεπανάστασης στα «καλύτερά» της...

Πιο «επικίνδυνα»... τα σκουλαρίκια από τα όπλα!

Η - και επικίνδυνη - υποκρισία του καπιταλισμού σε όλο της το «μεγαλείο»: Η κυβέρνηση της αυστραλιανής πολιτείας της Τασμανίας εξετάζει το ενδεχόμενο να επιτρέψει στους 12χρονους να χρησιμοποιούν όπλα... «κάτω από την επίβλεψη ενηλίκων»! Την ίδια στιγμή, η αυστραλιανή κυβέρνηση έβγαλε νέο νόμο σύμφωνα με τον οποίο τα... τρυπήματα στις θηλές και σε άλλα μέρη του σώματος θα απαγορεύονται σε άτομα κάτω των 18 χρόνων!

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης της Βικτόριας, Ρομπ Χαλς, δήλωσε μάλιστα ότι τα τρυπήματα στο σώμα «ενδέχεται να προξενήσουν πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας, είναι δε εντελώς ακατάλληλα σε άτομα κάτω των 18 χρόνων». «Ως κυβέρνηση επιθυμούμε να προστατεύσουμε τα παιδιά, δεδομένου ότι το τελευταίο πράγμα που θέλουμε είναι να κάνουν κάτι για το οποίο αργότερα θα μετανοήσουν». Για όσους παραβούν το νόμο το πρόστιμο θα είναι μέχρι και 2.000 δολάρια, θα μπει δε σε εφαρμογή τον ερχόμενο χρόνο.

Να σημειωθεί, ότι την πρόταση για να επιτραπεί η οπλοχρησία στους 12χρονους κατέθεσε στο Κοινοβούλιο της Τασμανίας... η Επιτροπή Κοινωνικής Ανάπτυξης! Σήμερα, η οπλοχρησία επιτρέπεται σε άτομα που είναι πάνω από 16 χρονών!

Ο καπιταλισμός θεωρεί λοιπόν πιο «επικίνδυνα» για τα παιδιά τα σκουλαρίκια από τα όπλα. Νομίζουμε ότι περιττεύει ο επιπλέον σχολιασμός.

ΒΙΒΛΙΟ
Ο άνθρωπος που γελά

«Ο άνθρωπος που γελά». Που γελά πικρά με τα καμώματα της εκάστοτε κοινωνίας, που φοράει μια πικρή μάσκα, αντιγράφοντας το αποτρόπαιο πρόσωπο αυτής της κοινωνίας, ο άνθρωπος έτσι όπως τον θέλουν οι ισχυροί, διασκεδαστικός και πάντα δυστυχισμένος, παραμορφωμένος και χαμογελαστός. Αυτός είναι ο ήρωας, πανανθρώπινο και διαχρονικό θύμα, του μυθιστορήματος αυτού, που γράφτηκε το 1869. Το έργο εκτυλίσσεται στο Λονδίνο, στις αρχές του 18ου αιώνα. Από τη μια, οι πατρίκιοι με την αλαζονεία που χαρίζει ο πλούτος και η υψηλή θέση στην ιεραρχία μιας αυστηρά δομημένης κοινωνίας. Κι από την άλλη, ο λαός εξαθλιωμένος, άβουλος, τρομοκρατημένος, χωρίς διάθεση ή ελπίδα αντίστασης. Κι όταν κάποιος από το λαό, όπως «Ο άνθρωπος που γελά», μπορέσει να παρουσιάσει την τραγικότητα της θέσης του και της τάξης του, να κραυγάσει για την κοινωνική αδικία, τον καταπίνει το βάραθρο της αναλγησίας των ισχυρών. Κι όλα αυτά δίνουν την ευκαιρία στον μεγάλο Γάλλο συγγραφέα Βίκτορ Ουγκό (1802-1885) για ατέλειωτες καυστικές παρατηρήσεις για την αριστοκρατία όχι μόνο της Αγγλίας, αλλά και της πατρίδας του της Γαλλίας. Αυτό το πλέον πραγματικά κλασικό έργο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις: «Σύγχρονη Εποχή».

Σίντζο Αμπε

Μόλις ένα χρόνο πρόλαβε να κλείσει στον πρωθυπουργικό θώκο της Ιαπωνίας ο Σίντζο Αμπε. Μολονότι είχε ακριβώς την ίδια ατζέντα με τον προκάτοχό του, Τζουνισίρο Κοϊζούμι: Ιδιωτικοποίηση των πανίσχυρων ιαπωνικών ταχυδρομείων, στενή ταύτιση της εξωτερικής πολιτικής με τα συμφέροντα των ΗΠΑ, ενεργό συμμετοχή σε ποικίλες αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις της Ουάσιγκτον και στην αντιπυραυλική ασπίδα... Ομως, ο Αμπε δεν υποχρεώθηκε την περασμένη βδομάδα σε παραίτηση, γιατί δεν είχε τη χαρισματική προσωπικότητα του Κοϊζούμι.

Ενα σημαντικό τμήμα του ιαπωνικού λαού αντιτίθεται στην πλήρη ταύτιση της εξωτερικής και στρατιωτικής πολιτικής του Τόκιο με τις ΗΠΑ, με τη συμμετοχή του, π.χ., σε ιμπεριαλιστικές επιχειρήσεις όπως αυτές στο Αφγανιστάν. Αντιδρά, επίσης, και στην αλλαγή του Συντάγματος, προκειμένου να διευρυνθεί (κατ' απαίτηση της Ουάσιγκτον) ο ιμπεριαλιστικός ρόλος του Τόκιο. Παράλληλα, σημαντικό τμήμα της νεολαίας ασφυκτιά στη μέγκενη της εργασιακής υπερεκμετάλλευσης με (αναλογικά) πενιχρές αποδοχές. Πολλοί περισσότεροι Ιάπωνες σιχάθηκαν τον έναν μετά τον άλλο υπουργούς της κυβέρνησης Αμπε, που εμπλέκονταν σε οικονομικά σκάνδαλα ολκής.

Οποιος και εάν είναι ο διάδοχός του στην ηγεσία των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, είναι βέβαιο πως θα χαράξει την ίδια αντιλαϊκή ατζέντα.


Δ. ΟΡΦ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ