Κυριακή 25 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πολεμικός προϋπολογισμός-μαμούθ

Η αύξηση του προϋπολογισμού προμηνύει πολύ σημαντική αύξηση στις πωλήσεις και στα κέρδη. Η δήλωση ανήκει στον Ρόναλντ Σούγκαρ, διευθυντή της μεγάλης αμερικανικής πολυεθνικής των όπλων «Νόρθροπ Γκρούμαν», και αναφέρεται στον «αμυντικό» προϋπολογισμό των ΗΠΑ για το 2004, που συζητείται τις μέρες αυτές στο Κογκρέσο. Ο τελευταίος φτάνει στο αστρονομικό ύψος των 400 δισ. δολαρίων (χωρίς να συμπεριλαμβάνονται σ' αυτόν τα 35 δισ. της επίθεσης ενάντια στο Ιράκ), είναι ο μεγαλύτερος μετά το 1990, παρουσιάζει αύξηση κατά 4,7% συγκριτικά με το 2003, είναι διπλάσιος από τους αντίστοιχους προϋπολογισμούς των 15 επόμενων χωρών στον κόσμο (Ρωσία, Γερμανία, Γαλλία, Κίνα, Μ. Βρετανία, κλπ.) και αντιστοιχεί στο 3,5% του αμερικανικού ΑΕΠ, έναντι 3% όταν ανέλαβε την Προεδρία ο Τζ. Μπους.

Βέβαια, ο δυσθεώρητος αυτός στρατιωτικός προϋπολογισμός δε σημαίνει μόνον ακόμη περισσότερα κέρδη για τις πολυεθνικές. Αποκαλύπτει, επίσης, τον πολεμοχαρή προσανατολισμό και τα εγκληματικά σχέδια της ηγεσίας των ΗΠΑ.

Δεν έχουν καμιά δικαιολογία

Το θάνατο και τον πανικό έσπειρε ο σεισμός των 6,7 Ρίχτερ, προχτές στη βορειοανατολική Αλγερία. Κι ενώ, ακόμη δεν έχει γίνει ο τελικός απολογισμός των θυμάτων, το μυαλό του καθένα πηγαίνει στο γεγονός πως και η δική μας χώρα βρίσκεται μέσα στις σεισμογενείς περιοχές και δε λείπουν οι επισκέψεις του Εγκέλαδου. Κι ακόμη περισσότερο, πως η κυβέρνηση δεν εννοεί να προωθήσει και να εφαρμόσει ένα συνολικό και ουσιαστικό πρόγραμμα μέτρων αντισεισμικής προστασίας και θωράκισης της χώρας, όπως επανειλημμένα έχει προτείνει το ΚΚΕ, τόσο στη Βουλή, όσο κι έξω απ' αυτήν.

Αραγε, δεν μπορούν να καταλάβουν οι αρμόδιοι, ότι δεν έχουν την παραμικρή δικαιολογία, για τη στάση τους αυτή;

Αναρωτιούνται και οι ίδιοι

Η στήλη έχει αρκετές φορές σημειώσει, τόσο την απόλυτη μυστικότητα που καλύπτει τις έρευνες των αμερικανικών μυστικών και φανερών υπηρεσιών, σχετικά με τα τρομοκρατικά χτυπήματα της 11ης Σεπτέμβρη 2001, στη Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον, όσο και το γεγονός πως, ενάμιση και πλέον χρόνο μετά, δεν έχει ανακοινωθεί το παραμικρό αποτέλεσμα και όλα τα σχετικά και κρίσιμα ερωτήματα παραμένουν ακόμη αναπάντητα.

Επανερχόμαστε σήμερα στο ζήτημα, γιατί - σύμφωνα με όσα μετέδωσαν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία - ακόμη και Αμερικανοί βουλευτές και γερουσιαστές επικρίνουν την κυβέρνηση του Τζ. Μπους, για το ίδιο ακριβώς ζήτημα. «Η υπερβολική επίσημη μυστικότητα γύρω από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου τροφοδοτεί τις θεωρίες για εσωτερική συνωμοσία και μειώνει την εμπιστοσύνη του πληθυσμού προς την κυβέρνηση», τόνισε χαρακτηριστικά ο ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Τζον Μακ Κέιν, ενώ ο δημοκρατικός γερουσιαστής Τζο Λίμπερμαν, ειδικός σε θέματα ασφαλείας στο Κογκρέσο, δήλωσε: «Οι Αμερικανοί έχουν το δικαίωμα να γνωρίζουν όλη την αλήθεια».

Για να δούμε, θα δώσει τίποτε στη δημοσιότητα η κυβέρνηση του Τζ. Μπους;

Σκόρπιζε το θάνατο

Η εταιρία «Κούτερ Βαϊολότζικαλ» παράγει φάρμακα και ανήκει στον όμιλο της γνωστής πολυεθνικής της φαρμακοβιομηχανίας «Μπάγιερ». Στις αρχές του 1984, λοιπόν, η εταιρία «Κούτερ» διαπίστωσε ότι το φάρμακο «Factor VIII», το οποίοι διέθετε στις αγορές για την αντιμετώπιση της αιμορροφιλίας συνδεόταν με την εμφάνιση του ιού IHV σε πολλούς ασθενείς. Κατόπιν αυτού, το Φλεβάρη της ίδιας χρονιάς, αποφάσισε να προωθήσει στα φαρμακεία και τα νοσοκομεία μια βελτιωμένη έκδοση του προϊόντος της, η οποία ήταν πιο ασφαλής. Το μέτρο, όμως, αυτό πάρθηκε μόνο για τις αγορές των δυτικών κρατών. Στις χώρες της Ασίας, της Αφρικής και της Νότιας Αμερικής συνέχισε για αρκετούς μήνες την κυκλοφορία της επικίνδυνης έκδοσης, ώστε να μην έχει οικονομική ζημιά από την παραγωγή της.

Η αποκάλυψη έγινε πρόσφατα από την εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς» και συνοδευόταν από μια σειρά αποκαλυπτικά έγγραφα της εταιρίας, έτσι ώστε να μη μένει η παραμικρή αμφιβολία για την ενοχή της τελευταίας. Σήμερα, βέβαια, είναι εξαιρετικά δύσκολο να διαπιστώσει κανείς πόσοι αιμορροφιλικοί ασθενείς νόσησαν με έιτζ, πριν ή μετά τη λήψη του φαρμάκου. Εκτιμάται, όμως, ότι η εγκληματική τακτική της εταιρίας οδήγησε πολυάριθμους ανθρώπους στο θάνατο.

Το 'να χέρι νίβει τ' άλλο...

«Γιατί δε θα τελειώσει ποτέ ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας». Είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος του τελευταίου τεύχους του περιοδικού «Τάιμ» και στο κύριο θέμα του γράφει: «Το νέο κύμα των βομβιστικών επιθέσεων αυτοκτονίας - στη Σαουδική Αραβία, στην Τσετσενία και στο Μαρόκο - κατέρριψε την ψευδαίσθηση ότι η Δύση κερδίζει τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας. Παρά τις διαβεβαιώσεις του Προέδρου Μπους, που καυχήθηκε ότι οι τρομοκράτες το έχουν βάλει στα πόδια, η παγκόσμια τζιχάντ συνεχίζεται. Και φαίνεται ότι κανείς δεν μπορεί να σταματήσει το στρατό του Μπιν Λάντεν».

Με άλλα λόγια, το 'να χέρι νίβει τ' άλλο και τα δυο μαζί τον ιμπεριαλισμό.

ΒΙΒΛΙΟ
Εκπαιδευτικό «έπος»

Η πρώτη και η δεύτερη έκδοση γρήγορα εξαντλήθηκαν. Καθώς παρέμεινε αδιάπτωτο το ενδιαφέρον (ιστορικών, αλλά και εκπαιδευτικών) για παραπέρα διερεύνηση αυτού του - πολύπλευρης σημασίας για το λαό μας - θέματος, κυκλοφόρησε και τρίτη, εκ νέου συμπληρωμένη, έκδοση του βιβλίου του Χάρη Σακελλαρίου «Η παιδεία στην Αντίσταση» («Σύγχρονη Εποχή»). Πολυγραφότατος συγγραφέας, παλαίμαχος εκπαιδευτικός, στέλεχος της ΕΠΟΝ, ο Χ. Σακελλαρίου «κουβαλούσε» πολλές πολύτιμες προσωπικές μνήμες από την παιδαγωγική εποποιία της ΕΑΜικής Αντίστασης. Υπήρξε σπουδαστής του Παιδαγωγικού Φροντιστηρίου Καρπενησίου (ένα από τα φροντιστήρια εκπαίδευσης δασκάλων που δημιούργησε η ΠΕΕΑ, για τη μόρφωση των παιδιών και ενηλίκων αναλφάβητων στο Βουνό) και ένας από τους συντάκτες του Αναγνωστικού της ΠΕΕΑ «Ελεύθερη Ελλάδα». Οι προσωπικές του μνήμες και η συλλογή σχετικών - μεμονωμένων, σκόρπια δημοσιευμένων - στοιχείων, ντοκουμέντων και μαρτυριών άλλων δασκάλων του ΕΑΜ, κατέστησαν το βιβλίο του πολύτιμη «παρακαταθήκη» για τους ιστορικούς ερευνητές, που θα θελήσουν στο εξής να ασχοληθούν με αυτόν, τον άλλο μέγα, ειρηνικό Αθλο της Εθνικής Αντίστασης.

Εναν άθλο, που διαδραματιζόταν μέσα στη φωτιά των μαχών, κόντρα στην πείνα, που συνδέθηκε με μορφές σαν της Ρόζας Ιμβριώτη (διηύθυνε το Παιδαγωγικό Φροντιστήριο Τύρνας, όπου δίδαξε τα μαθήματα: Παιδαγωγική, Γενική και Ειδική Διδασκαλία, Οργάνωση της Παιδείας, Περισχολικά Ιδρύματα, Σχολεία Αναλφαβήτων - Επιμόρφωση, Διοίκηση της Παιδείας). Ανέδειξε πλήθος φωτισμένων παιδαγωγών, οι οποίοι «μπολιασμένοι» από το εκπαιδευτικό όραμα του ΕΑΜ για τη μόρφωση όλου του λαού σε μια λεύτερη και ανεξάρτητη Ελλάδα, το οποίο υλοποίησε με πρόγραμμά της η ΠΕΕΑ, συνέχισαν και μεταπολεμικά τον αγώνα τον καλό και στη δημόσια εκπαίδευση. Εμφύσησε στα παιδιά που διδάχθηκαν σ' αυτά τα «κρυφά σχολειά» τον πόθο της γνώσης, την ανθρωπιά και τη χαρά της ζωής. Απόδειξη αυτού του άθλου δίνει η έκθεση ενός μικρού Αετόπουλου, απόσπασμα της οποίας παραθέτουμε (με την ορθογραφία του παιδιού): «Σήμερα στο σταθμό μας ίνε μεγάλι χαρά, βάνουμε καινούργια παπούτσια τάφερε η κιρά δασκάλα η Ναυσικά μας τάφτιασαν ι τσαγκάρηδες αντάρτες γιατί ίμασταν με σγαρόνια κε μούσκεμα τα ποδαράκια μας ίταν. Εμένα ίνε λίγο μεγάλα άλλλα η μάνα μου θα μου πλεξ τσουράπια(...). Ιγώ ξέριτι πόσα τραγούδια ξέρου απ' τι μανιά μ', κι μη βάζνε ι δασκάλες τ πεδικού σταθμού να τα λέου στου τραπέ απ τρώμε (...) νάνε καλά ι αντάρτις π'μας αγαπάνε κι δασκάλες που μας μαθένι τόσα πράγματα».


Αρ. ΕΛΛΗΝΟΥΔΗ

Γρηγοριάδης Κώστας

Αντε χάσου!

Για ποια Ελλάδα

ισχυρή

μας λέτε,

κυρ Σημίτη,

γι' αυτήν που βγάζεις

στο «σφυρί»

και την πουλάς

χρόνια σερί

στον κάθε λωποδύτη;

*

Για ποια Ελλάδα

το ζουρνά

βαράς σ' όλους

τους τόνους,

γι' αυτήν που αφέντες

προσκυνά

που ο κοσμάκης της

πεινά

κι ανήκει

στους βαρόνους.

*

Για ποια Ελλάδα

μας μιλάς

κι επαίρεσαι

για στάσου,

γι' αυτήν που είναι

να γελάς,

που ίσια στο χάος

την κυλάς,

άι, μπαγαπόντη,

χάσου!


Ο οίστρος

ΠΡΟΣΩΠΟ
Τζέιμς Κέισον

Οχτώ μήνες πριν, έφθασε στην Κούβα προκειμένου να αναλάβει τα καθήκοντα του επικεφαλής του Γραφείου Αμερικανικών Συμφερόντων, της διπλωματικής αποστολής των ΗΠΑ και αμέσως άρχισε να συμπεριφέρεται «ως ταύρος εν υαλοπωλείω».

Οχι τυχαία. Το σχέδιο, πιθανώς, έχει εκπονηθεί εδώ και καιρό. Το πρώτο στάδιο που είχε αναλάβει ο Κέισον, ήταν να δημιουργήσει τέτοια αναταραχή με την προκλητική συμπεριφορά του, ώστε ν' ανοίξει τους ασκούς του Αιόλου και να τεθεί σε εφαρμογή το πλήρες σχέδιο. Ουδείς γνωρίζει πιο είναι και τι ακριβώς περιλαμβάνει αλλά πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι μια στρατιωτική εισβολή δεν μπορεί να αποκλειστεί...

Εξάλλου το αποδεικνύουν οι προσπάθειες των ΗΠΑ, να καταδικαστεί η Κούβα στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ μετά την εξάρθρωση του δικτύου των «μισθοφόρων-αντιφρονούντων», οι απελάσεις 14 Κουβανών διπλωματών από το Γραφείο Κουβανικών Συμφερόντων στην Ουάσιγκτον και τον ΟΗΕ, η ένταξη της Κούβας στη λίστα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ως χώρα που υποθάλπει την τρομοκρατία... Κυρίως, όμως, το μήνυμα στα ισπανικά του προέδρου Μπους, ανήμερα της 101ης επετείου της «ανεξαρτησίας» της Κούβας από την Ισπανία και του περάσματός της στη σφαίρα της αμερικανικής κυριαρχίας μέχρι την επανάσταση, ότι «στην αμερικανική ήπειρο δεν έχουν θέση οι δικτατορίες», αποτελεί προειδοποίηση, για το ποιος είναι πραγματικά ο επόμενος στόχος...


Χρ. Μ .



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ