Κυριακή 12 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο
Η διέξοδος στην ενίσχυση της γραμμής του αγώνα

Το ρυάκι της ταξικής ανασυγκρότησης να γίνει ποταμός. Είναι μονόδρομος η ρήξη με τις συμβιβασμένες πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ

«Ηταξική γραμμή θα κερδίσει τους εργαζόμενους και θα βάλει στη γωνιά τη γραμμή των διαχειριστών. Η γραμμή της τιμής και της υπερηφάνειας θα ρίξει στη θάλασσα τη γραμμή των βολεμένων, τη γραμμή του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού». Μ'αυτή τη βασική και αισιόδοξη εκτίμηση από τη μέχρι τώρα δράση του Πανελλαδικού Αγωνιστικού Μετώπου, άνοιξε χτες τις εργασίες της η πρώτη συνεδρίαση της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής του. Ο «Ρ» παρουσιάζει βασικά αποσπάσματα από την εισήγηση της Συντονιστικής Επιτροπής.

«Οταν τον Απρίλη συγκροτούσαμε στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας το ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΙΟ ΜΕΤΩΠΟ γνωρίζαμε ότι οι ευθύνες που παίρναμε απέναντι στο λαϊκό κίνημα ήταν βαριές. Είχαμε επίγνωση και των ευθυνών και των δυσκολιών. Και τολμήσαμε!

Από την πρώτη στιγμή,τα λιμνάζοντα νερά στο συνδικαλιστικό κίνημα κουνήθηκαν. Οι πρώτες αντιδράσεις από τις ηγεσίες των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΑΠ. Ποσπαθούσαν να διακωμωδήσουν την πρωτοβουλία μας. Σε λίγο καιρό άρχισαν τις συκοφαντίες. Το ΠΑΜΕ έλεγαν είναι «μετονομασία της ΕΣΑΚ», το ΠΑΜΕ είναι «μηχανισμός του ΚΚΕ», το ΠΑΜΕ «σε πέντε μήνες θα έχει διαλυθεί».

Τώρα, όσο περνά ο καιρός νιώθουν ότι τα πράγματα είναι πιο σοβαρά. Αντιλαμβάνονται ότι το χαλί κάτω από τα πόδια τους σιγά σιγά φεύγει και η αρχική διάθεση αντιμετώπισης του ΠΑΜΕ, αφ' υψηλού, έχει δώσει τη θέση της στις ανοιχτές επιθέσεις, στη σύγκρουση, στην ανοιχτή Μετωπική Αντιπαράθεση.

Εμείς αποδεχόμαστε την πρόκληση και είμαστε παραπάνω από βέβαιοι ότι στη σύγκρουση αυτή η γραμμή του αγώνα θα υποτάξει τη γραμμή της υποταγής. Η ταξική γραμμή θα κερδίσει τους εργαζόμενους και θα βάλει στη γωνιά τη γραμμή των διαχειριστών. Η γραμμή της τιμής και της υπερηφάνειας θα ρίξει στη θάλασσα τη γραμμή των βολεμένων, τη γραμμή του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Στο οκτάμηνο αυτό οι θέσεις, οι πρωτοβουλίες, η δράση και η αγωνιστική παρουσία του Πανεργατικού Αγωνιστικού μετώπου έβαλαν τη ΣΦΡΑΓΙΔΑ τους στην κοινωνική ζωή του τόπου.

  • Λίγες μόνο μέρες μετά τη συγκρότησή μας, στις πρωτομαγιάτικες εκδηλώσεις φάνηκαν τα πρώτα σημάδια της αποδοχής που συγκέντρωνε η πρωτοβουλία μας. Χιλιάδες εργαζόμενοι του Δημοσίου και του Ιδιωτικού Τομέα γύρισαν την πλάτη στις πλειοψηφίες των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ - Εργατικών Κέντρων και στήριξαν το ΠΑΜΕ, αγκάλιασαν και στήριξαν το ΠΑΜΕ, μας είπαν με μια φωνή «προχωρήστε, συγκρουστείτε, αποκαλύψτε και θα σταθούμε μαζί σας».
  • Ακολούθησε ο βρώμικος, άδικος ιμπεριαλιστικός πόλεμος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, σε βάρος της Γιουγκοσλαβίας και των λαών της Βαλκανικής. Δε δηλώσαμε απλά παρόντες, αλλά βρεθήκαμε στις Αλυσίδες του Δούναβη, αποκλείσαμε τα Σύνορα στους Ευζώνους, πολιορκήσαμε τη Βουλή με τα Συλλαλητήρια και τις διαδηλώσεις, εκφράσαμε τα φιλειρηνικά χαρακτηριστικά του λαού μας. Χτυπηθήκαμε με την πολιτική της κυβέρνησης που στήριξε τον πόλεμο, που μετέτρεψε τη Βόρεια Ελλάδα σε ξέφραγο ΝΑΤΟικό αμπέλι. Με όποιες δυνατότητες είχαμε είμαστε και υλικά αλληλέγγυοι στο λαό της Γιουγκοσλαβίας.
  • Την περίοδο των εγκαινίων της ΔΕΘ, όπου ο πρωθυπουργός κ. Κων/νος Σημίτης εξάγγειλε τη νέα αντεργατική επίθεση σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων το ΠΑΜΕ, εγκαινίασε με το μεγάλο Συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης, το νέο κύκλο αγώνων του Ταξικού Συνδικαλιστικού Κινήματος από κοινού με τη φτωχή αγροτιά και τη νεολαία μας. Οταν η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ και το ΕΚΘ «χαριεντίζονταν» με τον πρωθυπουργό, το ΠΑΜΕ έδινε από τη Θεσσαλονίκη μαθήματα αγωνιστικής ανάτασης.
  • Ακολούθησε ο σεισμός στην Αθήνα, όπου το ΠΑΜΕ δε βρέθηκε απλά από την πρώτη στιγμή κοντά στους πληγέντες, αλλά με περιοδείες, συγκεντρώσεις και παναθηναϊκά συλλαλητήρια βοήθησε από την πλευρά του στο να αποκαλυφθούν οι φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί αυτού του εγκλήματος. Αναδείχνοντας και διεκδικώντας προχωρημένα αιτήματα για τους σεισμόπληκτους και το θέμα της αντισεισμικής θωράκισης έχουμε βάλει κάποιες βάσεις για τη συνέχεια αυτής της πάλης που δεν μπορεί να σταματήσει επειδή... σταμάτησαν οι σεισμοί!

Και λίγο καιρό πριν, όταν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θέλησε να καλοδεχτεί τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, που προσωποποιεί την πολιτική και τη βαρβαρότητα της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων, το ΠΑΜΕ, πρωτοστάτησε μαζί με την ΕΕΔΥΕ, με τον ΠΟΘΑ και πολλούς ακόμα μαζικούς φορείς, για να ξεδιπλωθεί ένα ρωμαλέο και αποφασιστικό κίνημα 20 περίπου ημερών που αγκάλιασε ολόκληρη την Ελλάδα, αγνόησε την κρατική βία, συγκρούστηκε με την υποτέλεια και το ραγιαδισμό. Την ώρα που ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ έσφιγγε το χέρι του δολοφόνου Κλίντον στα υπόγεια του «Ιντερκοντινένταλ», εμείς σφίγγαμε ο ένας το χέρι του διπλανού του και συγκρουόμαστε με τα ΜΑΤ και την αντιδημοκρατική απαγόρευση της πορείας. Το κίνημα αυτό υποχρέωσε τον Κλίντον να έρθει τελικά τράνζιτ στην Ελλάδα για 20 περίπου ώρες, να πάει χαράματα στην Ακρόπολη και έστειλε στα προοδευτικά κινήματα ολόκληρου του κόσμου αέρα περηφάνιας και αντιιμπεριαλιστικής λογικής.

Να ενταθεί η συσπείρωση στη γραμμή της ταξικής πάλης

Η μέχρι τώρα κοινή δράση μας στο ΠΑΜΕ, συνδικαλιστικών οργανώσεων και συνδικαλιστικών στελεχών με διαφορετικές ιδεολογικές και πολιτικές αντιλήψεις επιβεβαίωσε ότι η ΣΥΜΦΩΝΙΑ μας και η ΚΟΙΝΗ ΔΕΣΜΕΥΣΗ, πάνω στους πέντε άξονες για την ταξική ανασυγκρότηση του συνδικαλιστικού κινήματος μπορούν να αποτελέσουν την αφετηρία, για να προχωρήσουμε. Οι διαφορετικές μας ιδεολογικές και πολιτικές αναφορές δεν εμπόδισαν τη Γραμματεία, μέσα από την πολυχρωμία της, να καταλήγει ΠΑΝΤΟΤΕ ΟΜΟΦΩΝΑ στα μικρά και μεγάλα ζητήματα που την απασχόλησαν.

Με βάση τους ΑΞΟΝΕΣ που συναποφασίσαμε στις 3 Απριλίου, επιβάλλεται σήμερα να ανοιχτούμε θαρραλέα σε Σωματεία, Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και συνδικαλιστικά στελέχη, ούτως ώστε το ρυάκι της ταξικής ανασυγκρότησης για γίνει ποταμός, με τη συστράτευση στο ΠΑΜΕ, όλων όσοι καθημερινά διαπιστώνουν ότι είναι μονόδρομος για το κίνημα η ρήξη και το βάθεμα της ρήξης με τις πλειοψηφίες ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ, μέχρι την τελική ήττα της γραμμής των «κοινωνικών διαλόγων» και της υποταγής. Ολων όσοι απορρίπτουν το μονόδρομο της ΟΝΕ, τα δεσμά του Μάαστριχτ και της «Λευκής Βίβλου». Ολων όσοι έχουν διάθεση να αντιπαρατεθούμε συνολικά με την πολιτική της κυβέρνησης, που αναδείχνεται σαν η πιο επικίνδυνη κυβέρνηση για τα λαϊκά συμφέροντα των τελευταίων 25 χρόνων. Ολων όσοι διαπιστώνουν ότι για την υπεράσπιση και τη διεύρυνση των εργατικών κατακτήσεων η σύγκρουση με τον ΣΕΒ, τα μονοπώλια, τις πολυεθνικές είναι δρόμος δύσκολος, αλλά απόλυτα αναγκαίος.

Οι ηγεσίες των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΑΠ κάνουν απεγνωσμένες προσπάθειες να υπονομεύσουν τη δυναμική ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου.

Ανώτατοι αξιωματούχοι του κυβερνητικού κόμματος απειλούν και «προειδοποιούν» στελέχη που εκφράζονται με συμπάθεια για την κίνησή μας.

Ηγετικά στελέχη της ΝΔ απείλησαν με «διαγραφές» συνδικαλιστές που στήριξαν και στηρίζουν τη σταυροφορία που όλοι εμείς μαζί αναλάβαμε. Ολα αυτά, που είναι μόνο ένα μέρος των όσων μπορούμε να καταμαρτυρήσουμε, ένα πράγμα φανερώνουν: Την ανησυχία και το φόβο των ηγεσιών της συναίνεσης από τη Συσπειρωτική, αγωνιστικά ΕΝΩΤΙΚΗ και πλατιά γραμμή του ταξικού Συνδικαλιστικού πόλου που συγκροτήσαμε.

Πιο επιθετικά στη συσπείρωση

Να συζητήσουμε με όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία, να τους ενημερώσουμε για τις θέσεις, τις προτάσεις, τις αναλύσεις και τις εκτιμήσεις που κάνουμε. Να τους προτείνουμε να συστρατευτούν με το ΠΑΜΕ, τους στόχους και τον προσανατολισμό του.

Να απευθυνθούμε σε δευτεροβάθμιες οργανώσεις που εκτιμούμε ότι μπορούν να αντιληφθούν πως η στρατηγική των ηγεσιών ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ αν δεν απομονωθεί, θα οδηγήσει στη διάλυση και τον εκφυλισμό το εργατικό συνδικαλισιτκό κίνημα.

Μαζί με πρωτοπόρους εργάτες σε κάθε εργοστάσιο, σε κάθε επιχείρηση να συγκροτήσουμε Επιτροπές Αγώνα, Συντονιστικές Επιτροπές και Αγωνιστικές Συσπειρώσεις, που θα αποτελέσουν, μαζί με τις ταξικές πρωτοβάθμιες οργανώσεις, τη βάση, τα πόδια και τη σπονδυλική στήλη του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου.

Με ανοιχτή καρδιά, να κουβεντιάσουμε εξαντλητικά με συνδικαλιστικά στελέχη που σέβονται τον εαυτό τους, που βλέπουν την κρισιμότητα της κατάστασης για την Εργατική Τάξη και τα δικαιώματά της. Να τους δώσουμε το χέρι και να τους προτείνουμε, έστω και εάν δε συμφωνούν απόλυτα μαζί μας, να δράσουμε, να αγωνιστούμε, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας στο ΠΑΜΕ και στους στόχους του

Δράση τώρα

Οι εκτιμήσεις της Γραμματείας του ΠΑΜΕ για την οικονομική κατάσταση της Εργατικής Τάξης, οι οικονομικές και θεσμικές διεκδικήσεις του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, η κριτική μας στη συνολική πολιτική της Κυβέρνησης, εκτεταμένα περιέχονται στο κείμενο της Γραμματείας « ΕΘΝΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ - 2000 - ΕΓΣΣΕ». Στο ίδιο κείμενο προβάλλονται οι διεκδικήσεις Για την Ανεργία, το Φορολογικό, τους Σεισμόπληκτους, τα Κοινωνικά Δικαιώματα, τους Αλλοδαπούς Εργάτες, του Εργαζόμενους Σπουδαστές, τη Δημοκρατία, τις Συντάξεις και το Ασφαλιστικό.

Εδώ θέλουμε να ιεραρχήσουμε κάποιες προτεραιότητες που λόγω της περιόδου χρειάζεται να προταχθούν. Αυτό δεν πρέπει να ερμηνευτεί ότι αφήνουμε «σε δεύτερη μοίρα» αιτήματα. Ισα - ίσα που εκτιμούμε πως το συνδικαλιστικό κίνημα έχει τη δυνατότητα, αλλά και την εμπειρία, να παλεύει σε πολλά μέτωπα χωρίς κάθε στιγμή να χάνει το κυρίαρχο και το πρωτεύον.

1. Αυτές τις μέρες είναι αυτονόητο ότι η στήριξη των μαθητικών κινητοποιήσεων, η υπεράσπιση των δημοκρατικών και συνδικαλιστικών ελευθεριών, η απόκρουση των φασιστικών φαινομένων του « Κοινωνικού αυτοματισμού» είναι το πρωτεύον. Η ενεργητική παρέμβαση των εργατοϋπαλλήλων, στο πλευρό των μαθητών και της νεολαίας μπορεί να δημιουργήσει καλύτερες προϋποθέσεις για τη νίκη των μαθητών και την απομόνωση της κυβέρνησης και των οργάνων της.

2. Το ΠΑΜΕ και οι Συνδικαλιστικές Οργανώσεις καλούνται άμεσα να οργανώσουν την πάλη τους για τη διεκδίκηση ικανοποιητικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, σε μια περίοδο, όπου ο πλούτος και η κερδοφορία του κεφαλαίου φτάνει σε μυθικές διαστάσεις, τη στιγμή που ο βαθμός εκμετάλλευσης των εργαζομένων πολλαπλασιάζεται.

3. Η ΑΝΕΡΓΙΑ, η επιβίωση των ανέργων μέσα στο καταχείμωνο μάλιστα, χρειάζεται να ξεχωρίζει σταθερά και μόνιμα για το ΠΑΜΕ και τις δυνάμεις του. Μαζί με τους ανέργους του Μαντουδίου και της Εύβοιας, της Πάτρας και του Πειραιά θα πάρουμε πρωτοβουλίες όχι μόνο για να αποκαλύψουμε τις ευθύνες της κυβέρνησης, αλλά για να επιβάλουμε μέτρα ανακούφισης εκατοντάδων χιλιάδων εργατικών οικογενειών.

4. Το ξεπούλημα κρίσιμων τομέων του Δημόσιου πλούτου θα συγκεντρώσει την προσοχή μας, με στόχο να παρεμβάλουμε εμπόδια στις περιβόητες ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ και παράλληλα να επωμιστεί η κυβέρνηση και οι δυνάμεις που στηρίζουν το πλιάτσικο το κόστος του μεγάλου εγκλήματος.

5. ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑ

Για όλους μας είναι αντιληπτό ότι έχει ξεχωριστή σημασία η ανατροπή των αρνητικών σήμερα συσχετισμών που για πολλούς λόγους έχουν διαμορφωθεί στις Συνδικαλιστικές Οργανώσεις. Η προβολή της διακριτής γραμμής του ΠΑΜΕ θα βοηθά εργαζόμενους να απεγκλωβίζονται από τις πιέσεις των παρατάξεων της συναίνεσης και να στηρίζουν, να ενισχύουν και κυρίως να δρουν μαζί μας στα πλαίσια του Μετώπου.

Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι,

Στις 16 Δεκέμβρη στην Αθήνα και σε πολλές μεγάλες πόλεις ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ που συμμετέχουν στο ΠΑΜΕ οργανώνουν Πανεργατικά Συλλαλητήρια για τον κρατικό προϋπολογισμό που ξεκινά η συζήτησή του στη Βουλή. Η μαζικότητα, η μαχητικότητα και ο παλμός αυτών των διαδηλώσεων πρέπει να είναι σε αρμονία με τη σημασία των κινητοποιήσεων αυτών. Στις λίγες μέρες που απομένουν ας δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για την επιτυχία τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ