Κυριακή 3 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
«Μυστικό..;»

Πως οι ΗΠΑ έχουν βάλει στο μάτι όχι μόνο το Ιράκ αλλά ολόκληρη την περιοχή (Ιράν, Συρία κλπ.) είναι «μυστικό» μόνο για όσους θέλουν άμεσα ή έμμεσα να ολοκληρωθούν αυτά τα ιμπεριαλιστικά σχέδια. Ολοι οι άλλοι το ξέρουν και το καταγγέλλουν. Ο «Ριζοσπάστης» με κάθε τρόπο και με στοιχεία έχει αναδείξει το γεγονός. Πάντως φροντίζουν και οι ίδιοι που διοικούν τις ΗΠΑ, να μη μας διαψεύδουν. Για παράδειγμα, προχτές, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Ντ. Ράμσφελντ σε ραδιοφωνική του συνέντευξη «πρόβλεψε» (έτσι το λένε τώρα...) ότι σύντομα «το ιρανικό καθεστώς θα έχει καταρρεύσει εσωτερικά». Φυσικά για να το λέει κοτζάμ υπουργός Αμυνας μιας τέτοιας ιμπεριαλιστικής δύναμης όλο και κάτι θα ξέρει ο άνθρωπος... Βέβαια, μια μέρα νωρίτερα ο Ιρανός ομόλογός του (που κι αυτός κάτι θα ξέρει...) είχε προειδοποιήσει ότι το Ιράν «δεν είναι ούτε Ιράκ, ούτε Αφγανιστάν». Αρα μάλλον ο κόσμος τό 'χει τούμπανο και μόνο οι συνένοχοι κρυφό καμάρι...

Απλός συνειρμός

Το τραγούδι λέγεται «Ενας άνδρας σαν τον Πούτιν» και ακούγεται παντού στη Μόσχα, από τα καταστήματα έως και τα ραδιόφωνα των αυτοκινήτων στο δρόμο. Η αρχηγός του συγκροτήματος «Singing Together» ψιθυρίζει μελωδικά ότι βαρέθηκε τους βίαιους και μεθυσμένους από τη βότκα άνδρες στη Ρωσία και ζητά έναν αυστηρό άνδρα στο πρότυπο του προέδρου. «Και τώρα θέλω έναν άνδρα σαν τον Πούτιν που δεν πίνει. Εναν άνδρα σαν τον Πούτιν που δε θα με πληγώσει...».

Διαβάζοντας τα παραπάνω από τα τηλεγραφήματα που στέλνουν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία εντελώς άθελά μας και συνειρμικά μας έρχονται στο νου οι προ λίγων χρόνων αποκαλύψεις για τα τεράστια κονδύλια που ξόδευε η ΣΙΑ για καλλιτέχνες που προπαγάνδιζαν τον αμερικάνικο τρόπο ζωής. Λέτε τώρα η ελεύθερη, δημοκρατική, καπιταλιστική Ρωσία να έχει πάρει μαθήματα; Πάντως εμείς ένα απλό συνειρμό κάναμε...

Οι... «αντάρτες» και οι υπηρεσίες τους

Αν και καθυστερημένο, έχει την αξία του, καθώς αποκαλύπτει τον πραγματικό ρόλο των λεγόμενων ανταρτών υποψηφίων, είτε για το ΠΑΣΟΚ πρόκειται, είτε για τη ΝΔ: Πρόκειται για τη δήλωση του «αντάρτη» του ΠΑΣΟΚ στην Εύβοια Παναγιώτη Πιλάτη, που στηρίχτηκε από το Συνασπισμό και την τοπική ηγεσία του ΔΗΚΚΙ που... διαβεβαιώνει: «Η νίκη του Θαν. Μπουραντά (σ.σ. του επίσημου υποψήφιου του ΠΑΣΟΚ) είναι νίκη του ΠΑΣΟΚ. Τον στηρίξαμε δυνατά, σ' αυτόν το δεύτερο γύρο, το συνδυασμό του, τηρώντας την υπόσχεση που έδωσα στο Εκτελεστικό Γραφείο του Κινήματος»... Και μ' αυτόν τον τρόπο, λοιπόν, οι ίδιοι οι λεγόμενοι αντάρτες, επιβεβαιώνουν το ρόλο του αναχώματος που τους είχε ανατεθεί, όπως μόνον οι αγωνιστικοί συνδυασμοί του ΚΚΕ κατήγγειλαν, τονίζοντας πως ο στόχος είναι να εμποδιστεί η χειραφέτηση των δυσαρεστημένων ψηφοφόρων του κυβερνώντος κόμματος. Ετσι, ο επίσημος υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ, ο Θ. Μπουραντάς, κατάφερε να εκλεγεί στο β΄ γύρο, αν και πήρε στον πρώτο μόλις 37% των ψήφων... Ομως υπάρχει και η συνέχεια... Το αντάλλαγμα της υπηρεσίας του... «αντάρτη» στο κυβερνών κόμμα, όπως ο ίδιος την περιγράφει: «Από σήμερα σας κάνω γνωστό ότι είμαι ξανά υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές». Μήπως έβγαλαν κανένα συμπέρασμα που πρέπει να γνωστοποιήσουν στους ψηφοφόρους τους της Εύβοιας οι τοπικές οργανώσεις του ΣΥΝ και του ΔΗΚΚΙ Εύβοιας που στήριξαν τον εν λόγω κύριο;

Ηλεκτρονική εξαπάτηση

Ν' ανοίξει πύλη αγροτικής πληροφόρησης κι εξυπηρέτησης και να μοιράσει κομπιούτερ σε 11.000 νέους γεωργούς, κτηνοτρόφους και ψαράδες αποφάσισε το υπουργείο Γεωργίας. Πρόκειται για μια ενέργεια μεταξύ του εντυπωσιακού και του φαιδρού - φανταστείτε τα κομπιούτερ τοποθετημένα πάνω στα τρακτέρ, ή πάνω στην γκλίτσα, ή μέσα στα ψαροκάικα! - που αποσκοπεί στον αποπροσανατολισμό του αγροτικού κόσμου από την ουσία των προβλημάτων που αντιμετωπίζει.

Διότι το πρόβλημα για το μικρομεσαίο αγρότη δεν είναι η έλλειψη κομπιούτερ, αλλά η έλλειψη εισοδήματος. Και γι' αυτό ευθύνεται η Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) της ΕΕ η οποία επιβάλλει χαμηλές τιμές στ' αγροτικά προϊόντα, περιορισμούς στις καλλιέργειες και ποσοστώσεις στην παραγωγή.

Το πρόβλημα για τους Ελληνες αγρότες είναι, επίσης, το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ υιοθετούν και εφαρμόζουν, με ζήλο και συνέπεια, αυτή την αντιαγροτική πολιτική. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά λένε στους αγρότες: Η ΚΑΠ δεν αλλάζει κι «ο σώζων εαυτόν σωθήτω»...

Απ' τ' αυτί και στο δάσκαλο

Και να θέλουμε να το ξεχάσουμε δε μας αφήνουν. Για το υπουργείο Ναυτιλίας και τη σχέση του με τους εφοπλιστές ο λόγος. Οπως προκύπτει από προχτεσινή ανακοίνωση του ΥΕΝ, αυτοπροσώπως ο πρόεδρος των εφοπλιστών κ. Λύρας έκανε χτες φροντιστήριο στο γενικό γραμματέα του υπουργείου κ. Λαμπρόπουλο. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν οι νέες απαιτήσεις ασφαλείας που προτείνει να εφαρμοστούν στα υπάρχοντα φορτηγά πλοία χύδην φορτίου, η Διεθνής Ενωση Νηογνωμόνων (IACS), τα οποία και θα παρουσιαστούν στην προσεχή Σύνοδο της Επιτροπής Ναυτικής Ασφάλειας του ΙΜΟ το Δεκέμβρη.

Βεβαίως τα μέτρα θα κοστίσουν κάτι παραπάνω στους εφοπλιστές, γι' αυτό και χτες εξέφρασαν τη διαφωνία τους στον γγ του ΥΕΝ και να «βοηθήσουν»... έτσι στη διαμόρφωση της ελληνικής θέσης. Οπως αναφέρει το ΥΕΝ στη σχετική ανακοίνωση, οι «απόψεις των εφοπλιστών θα συνεκτιμηθούν για τη διαμόρφωση της ελληνικής θέσης». Γίνεται φανερό τι είδους μάχη θα δώσει η ελληνική αντιπροσωπεία στον ΙΜΟ για μέτρα ασφάλειας που αφορούν το πώς δε θα βουλιάζουν τα βαπόρια και δε θα χάνονται ανθρώπινες ζωές.

Παπαγεωργίου Βασίλης

Ο πόλεμος

Ο πόλεμος ανέκαθεν

καταστροφή και φρίκη

χαμένος κι όποιος έχασε

κι όποιος πήρε τη νίκη

και κερδισμένα μοναχά

τ' αφεντικά, οι λύκοι.

*

Ο πόλεμος ανέκαθεν

για τους λαούς οδύνη,

σβήνει ο ήλιος της ζωής

κι αίμα στάζει η σελήνη

κι όλα για να πλουτίζουνε

του κόσμου κάποια κτήνη!

*

Ο πόλεμος ανέκαθεν

κατάρα η πιο μεγάλη

γι' αυτό συνέχεια

ας δίνουμε

για την ειρήνη πάλη!


Ο οίστρος

ΠΡΟΣΩΠΟ
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Γρηγοριάδης Κώστας

Το κόμμα Δικαιοσύνης & Ανάπτυξης (ΑΚΡ), σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, πιθανότατα θα κερδίσει --και μάλιστα με αυτοδυναμία-- στις σημερινές εκλογές στην Τουρκία, κάτι που το πολιτικό σκηνικό έχει να δει από τη δεκαετία του '80 και τον Τουργκούτ Οζάλ. Ο «αρχιτέκτονας» πάντως της διαφαινόμενης «έκπληξης» --που μάλλον δε θα είναι η μόνη που θα βγάλουν οι κάλπες--δεν έχει δικαίωμα να εκλεγεί, πόσο μάλλον να γίνει πρωθυπουργός. Εκτός αυτού, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα βρει μπροστά του το Συνταγματικό Δικαστήριο, που σε δύο εβδομάδες θα κρίνει αν το ΑΚΡ θα απαγορευτεί ή όχι, χωρίς το αποτέλεσμα να «επηρεάσει» την απόφαση.

Η προβλεφθείσα από τους παρατηρητές «καταστροφή» του πολιτικού σκηνικού, η έξωση από τη Βουλή όλων των κομμάτων που πρωταγωνίστησαν τη δεκαετία του '90 στη γείτονα, ίσως τελικά αποδειχθεί πιο «βολική» για την άρχουσα τάξη από ό,τι αναμένουν πολλοί. Το περιοδικό «Economist» έγραψε ότι το πολιτικό πρόγραμμα του Ερντογάν «δύσκολα θυμίζει ισλαμιστή» προσθέτοντας πως ο ίδιος και ο Ντενίζ Μπαϊκάλ, ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, που πιστεύεται ότι θα έρθει δεύτερο στις εκλογές, θα μπορούσαν μια χαρά να συγκυβερνήσουν: «Πρόσφατα σε κοινή τους τηλεοπτική εμφάνιση συμφώνησαν σε πολλά θέματα», σχολίασε, μεταξύ αυτών και στο θέμα του επόμενου αμερικανικού πολέμου για το Ιράκ. Μια τέτοια «συσσωμάτωση» θα ήταν η ιδανική εξέλιξη για τους στρατηγούς --που δεν εμπιστεύονται τον Ερντογάν--, τους μεγαλοεπιχειρηματίες, τις ΗΠΑ και την ΕΕ, δηλαδή τους πιο σημαντικούς παράγοντες της τουρκικής πολιτικής ζωής.


Μπ. Γ.

ΒΙΒΛΙΟ
Το αθάνατο Δημοτικό Τραγούδι

Κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι του χρόνου μέχρι να συνειδητοποιήσουν τα Ιδρύματα και άνθρωποι του Πνεύματος ότι ο ελληνικός λαός και λόγος δε γέννησε μόνο την αρχαία ποίηση αλλά και τη σπουδαιότερη, παγκοσμίως, νεότερη δημώδη ποίηση όπως εκτιμούν κορυφαίοι μελετητές της προφορικής ποιητικής παράδοσης των λαών. Και αν το συνειδητοποίησαν ήταν γιατί εξέχοντες Ευρωπαίοι ρομαντικοί φιλέλληνες ποιητές και διανοητές του Διαφωτισμού, πριν ακόμα την Επανάσταση του '21, ανακάλυψαν το κάλλος της ελληνικής δημοτικής ποίησης, συνέτασσαν και εξέδιδαν συλλογές της. Η πρώτη συλλογή ελληνικών δημοτικών τραγουδιών ήταν του Βέρνερ Χαξτάουζεν (1814) στη Βιέννη. Ακολούθησε η συλλογή του Γάλλου Φλοριέλ, η οποία πρόβαλε την ποίηση και τον απελευθερωτικό αγώνα του λαού μας. Στην Ελλάδα, το 1830, για πρώτη φορά, εκδόθηκε μια μικρή συλλογή. Πολύ αργότερα, χάρη στον Νικ. Γ. Πολίτη συγκεντρώθηκε σημαντικός αριθμός δημοτικών ποιημάτων. Χάρη στον Πολίτη, το 1910 το Ωδείο Αθηνών άρχισε την περισυλλογή της δημώδους ελληνικής μουσικής. Το 1914 με νόμο ιδρύεται Εθνική Μουσική Συλλογή, η οποία το 1927 παραχωρείται στο Λαογραφικό Αρχείο της Ακαδημίας Αθηνών. Το 1950 το Λαογραφικό Αρχείο της Ακαδημίας αναθέτει σε δύο μουσικούς της Μέσης Εκπαίδευσης να μελετήσουν το υλικό της Εθνικής Μουσικής Συλλογής και το Μουσικό Αρχείο της Μέλπως Μερλιέ. Επρόκειτο για τους Γεώργιο Κ. Σπυριδάκη (ανέλαβε τα κείμενα) και τον Σπυρίδωνα Δ. Περιστέρη (ανέλαβε τη μουσικολογική μελέτη και τις παρτιτούρες). Η εργασία των Γ.Κ. Σπυριδάκη - Σπ.Δ. Περιστέρη «Ελληνικά Δημοτικά Τραγούδια (Μουσική Εκλογή)» κυκλοφόρησε το 1968, συνοδευόμενη με πέντε δίσκους (45 στροφών). Καρπός της κειμενολογικής εργασίας του Γ. Σπυριδάκη, αλλά και των μελετητών του Λαογραφικού Αρχείου Γ.Α. Μέγα και Δ.Α. Πετρόπουλου, ήταν και η έκδοση (1962) του α' τόμου «Ελληνικά Δημοτικά Τραγούδια (Εκλογή)». (Ο τόμος αυτός αφορά σε ακριτικά, ιστορικά, κλέφτικα τραγούδια και σε παραλογές τους).

Εξαντλημένες εδώ και πολλά χρόνια οι δυο προαναφερόμενες εκδόσεις, επανακυκλοφόρησαν (σε φωτομηχανική ανατύπωση) από το Κέντρο Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας (πρώην Λαογραφικό Αρχείο) της Ακαδημίας Αθηνών, καθώς λόγω της επιστημονικής αλλά και της χρηστικής αξίας τους είναι περιζήτητες από μελετητές, μουσικούς, φοιτητές στα πανεπιστημιακά Τμήματα Μουσικών Σπουδών. Ιδιαίτερα ο τόμος «Ελληνικά Δημοτικά Τραγούδια (Μουσική Εκλογή)», ο οποίος περιλαμβάνει τους στίχους και την παρτιτούρα κάθε τραγουδιού και αναλύει τα μουσικολογικά στοιχεία του.


Αρ. ΕΛΛΗΝΟΥΔΗ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ