Κυριακή 19 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
«Τρικυμία ακρίβειας»

Ενα νέο «κύμα ακρίβειας» - μετά από εκείνο που «σηκώθηκε» επ' ευκαιρία της «στρογγυλοποίησης» των τιμών, λόγω της κυκλοφορίας του ευρώ - έρχεται να «χτυπήσει» τα λαϊκά νοικοκυριά, με την απόφαση των βιομηχανιών τροφίμων να επιβάλλουν αυξήσεις στα προϊόντα τους, που φτάνουν και ξεπερνούν το 10%. Και δεν είναι μόνον οι αυξήσεις στα τρόφιμα και στα άλλα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης - ρούχα, παπούτσια, τσιγάρα, ποτά κ.ά. - που «ροκανίζουν» το πενιχρό λαϊκό εισόδημα. Είναι και οι αυξήσεις στους λογαριασμούς του ρεύματος, του τηλεφώνου και του νερού, όπως, επίσης, στο νοίκι, στα καύσιμα, στα εισιτήρια των συγκοινωνιακών μέσων, στα δίδακτρα των φροντιστηρίων κλπ.

Πώς, λοιπόν, θα αντεπεξέλθει σ' αυτή την «τρικυμία ακρίβειας» η φτωχή, αλλά και η «μεσαία» οικογένεια, όταν οι αυξήσεις που δίνονται στους μισθούς και στα μεροκάματα είναι «ψίχουλα» και οι συντάξεις εξευτελιστικές;

Φυσικά, υπάρχουν και πλούσιες οικογένειες στη χώρα μας, αλλά αυτές ουδόλως νοιάζονται αν αυξηθεί κατά 10% η τιμή του γαύρου και των ρεβιθιών. Εκτός των άλλων και γιατί προτιμούν το χαβιάρι και τον αστακό...

Καινοτόμες ... χορηγίες

«Τα παιδιά δυτικά του Κηφισού προτείνουν...», τιτλοφορούνταν το Φεστιβάλ Καινοτόμων Δραστηριοτήτων 2001 - 2002, το οποίο διοργάνωσε η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Γ` Αθήνας, υπό την αιγίδα του Δήμου Αιγάλεω στο Μπαρουτάδικο.

Για τους βερμπαλισμούς τύπου «καινοτόμες δραστηριότητες», θα είχαμε πολλά να πούμε, για το περιεχόμενο των προγραμμάτων (ιδεολογική χειραγώγηση - ενσωμάτωση) ακόμα περισσότερα. Ομως, ...το λανσάρισμα ως χορηγού ιδιωτικού φροντιστηρίου πάει πολύ. Εκδήλωση δημοσίων σχολείων μιας μεγάλης εκπαιδευτικής περιφέρειας με χορηγία της ιδιωτικής παραπαιδείας όντως φανερώνει «καινοτόμο πνεύμα» στη δημόσια εκπαίδευση!

Αναρωτιόμαστε, όμως, ποιοι πήραν την απόφαση και την ευθύνη για τη ...χορηγία και τη διαφήμισή της. Ο Δήμος, η Διεύθυνση Δημόσιας Εκπαίδευσης, και οι δυο μαζί; Ετσι ή αλλιώς, πάντως, το γεγονός είναι άκρως ενδεικτικό του ρόλου που επιφυλάσσει στη δημόσια εκπαίδευση η νεοφιλελεύθερη πολιτική της κυβέρνησης, μαζί με τα ...μακριά της χέρια, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

«Εχει ο καιρός γυρίσματα... »

Οπως ανακοινώθηκε, και επισήμως, η παραχθείσα ποσότητα βαμβακιού στη χώρα μας, κατά την καλλιεργητική περίοδο που πέρασε, ήταν 1.148.000 τόνοι. Τουτέστιν, όση ακριβώς - μετρημένη σε γραμμάρια - είχε προϋπολογίσει και έσπευσε ν' ανακοινώσει το υπουργείο Γεωργίας, από τις αρχές ακόμα του περασμένου φθινοπώρου, όταν δεν είχαν καν ανοίξει τα «καρύδια» του βαμβακιού!

Βεβαίως, η αλήθεια είναι ότι η πραγματική ποσότητα βαμβακιού που παρήχθη στην Ελλάδα είναι πολύ μεγαλύτερη - υπολογίζεται κοντά στους 1.350.000 τόνους - αλλά αυτό ουδόλως απασχολεί την κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ενωση, καθότι, αν παραδεχτούν την αλήθεια, θα πρέπει να επιδοτηθούν και οι υπόλοιποι 200.000 τόνοι βαμβακιού, που, αυθαιρέτως και παρανόμως, δεν επιδοτούνται και θα πληρωθούν μόνο στην εμπορική τιμή, η οποία είναι υποτετραπλάσια της συνολικής.

Μπορεί στο υπουργείο Γεωργίας να νομίζουν ότι με τον «τσαμπουκά» τους κατάφεραν να «τη φέρουν» στους αγρότες - ας όψονται γι' αυτό κι εκείνοι που διέλυσαν τα μπλόκα, είτε γιατί κιότεψαν, είτε γιατί υπάκουσαν σε άνωθεν εντολές - αλλά «έχει ο καιρός γυρίσματα». Το ερχόμενο φθινόπωρο πάλι «θα τρίβουν τα μάτια τους»....

«Υποσχέσου, τώρα, τα πάντα»...

«Τα ρέστα της» σε ...υποσχέσεις και ταξίματα για ικανοποίηση των αιτημάτων, που, κατά καιρούς, έχουν θέσει οι φορείς της Θεσσαλίας, θα δώσει η κυβέρνηση, με στόχο ν' αντιστρέψει το δυσμενέστατο για το ΠΑΣΟΚ κλίμα που επικρατεί στην περιοχή, ενόψει των εκλογών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Για το συντονισμό της προεκλογικής δράσης, που συνίσταται στο σύνθημα «υποσχέσου, τώρα, τα πάντα», πραγματοποιήθηκε, προχτές, 5ωρη σύσκεψη στην Αθήνα, υπό της προεδρία του Κ. Λαλιώτη και με τη συμμετοχή υπουργών, υφυπουργών και γραμματέων υπουργείων, μελών του ΕΓ του ΠΑΣΟΚ, βουλευτών που εκλέγονται στους τέσσερις θεσσαλικούς νομούς, του περιφερειάρχη Θεσσαλίας και τοπικών στελεχών του κυβερνώντος κόμματος.

Οι κυβερνητικοί παράγοντες, που συμμετείχαν στη σύσκεψη, αποφασίστηκε να «δεσμευτούν» δημοσίως για την ικανοποίηση αιτημάτων, που αφορούν από την επιστροφή ΦΠΑ στους καπνοπαραγωγούς μέχρι την επανέναρξη των έργων εκτροπής του Αχελώου και από τη δημοπράτηση του νέου κτιρίου του ΙΚΑ στη Λάρισα, μέχρι την ενίσχυση με προσωπικό του Περιφερειακού Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, που, εδώ και δυόμισι χρόνια, υπολειτουργεί.

«Πενία τέχνας κατεργάζεται», αλλά θα έπρεπε να γνωρίζουν, πλέον, στο ΠΑΣΟΚ, πως στις μέρες μας δύσκολα φέρνουν ψήφους οι υποσχέσεις...

ΒΙΒΛΙΟ
Ελληνες σε ξένα λαϊκά κινήματα

Μερικοί άνθρωποι διαθέτουν, όχι μόνον ερευνητικό μεράκι, αλλά και φαντασία. Φαντασία, που τους οδηγεί σε ξεχασμένα, θολά, έως και απάτητα «μονοπάτια» των φυσικών επιστημών, της ανθρωπότητας και της ιστορίας της. Γνωρίζαμε το ευφάνταστο ερευνητικό μεράκι του Χρήστου Δ. Λάζου από τις επτά, γοητευτικές θεματολογικά, μελέτες του για διάφορες εκφάνσεις της αρχαιοελληνικής επιστήμης και τεχνολογίας (λ.χ. «Μηχανική και Τεχνολογία των αρχαίων Ελλήνων, «Ναυτική τεχνολογία των αρχαίων Ελλήνων», «Υδραυλικά όργανα και μηχανισμοί», κ.ά.). Το ερευνητικό πάθος του Χρ. Δ. Λάζου, όμως, είναι στραμμένο και σε ελάχιστα γνωστές ή αδιερεύνητες πτυχές της ελληνικής Ιστορίας - και της διεθνούς - σε συνάρτηση, βέβαια, είτε με τον τόπο μας, είτε με τμήματα του λαού μας. Στην τελευταία κατηγορία, κατατάσσονται τα άκρως ενδιαφέροντα, «συγγενικής» θεματολογίας, βιβλία του «Πεθαίνοντας στη Μαδρίτη (Η συμμετοχή των Ελλήνων στον Ισπανικό Εμφύλιο Πόλεμο)» (210 σελ.) και «Ελληνες στα λαϊκά απελευθερωτικά κινήματα» (εκδόσεις «Αίολος»). Το πρώτο βιβλίο αποτελεί προέκταση ενός ομότιτλου κεφαλαίου, που περιλάμβανε η πρώτη έκδοση (1982) του δεύτερου βιβλίου. Ο συγγραφέας συνέχισε και επεξέτεινε την έρευνά του για τους 350 και πλέον Ελλαδίτες και Κυπρίους (στην πλειοψηφία τους κομμουνιστές), που αγωνίστηκαν στο πλευρό των Ισπανών αντιφασιστών, θεωρώντας, όπως τονίζει, «βασική πηγή» του, το μοναδικό ντοκουμέντο - μαρτυρία των Στέφανου Τσερμέγκα - Λευτέρη Τσιρμιράκη «Νο Pasaran - Ελληνες αντιφασίστες εθελοντές στην Ισπανία» («Σύγχρονη Εποχή») και αναζητώντας νέα στοιχεία (γραπτές και προφορικές μαρτυρίες, δημοσιεύματα κ.ά.). Το βιβλίο του, το πληρέστερο μέχρι τώρα για το θέμα αυτό, περιλαμβάνει φωτογραφικά ντοκουμέντα, κατάλογο των Ελλήνων εθελοντών (νεκρών και επιζώντων) και ευρετήριο ονομάτων.

Ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα είναι η αναθεωρημένη, με προσθαφαιρέσεις νέων και παλιών κεφαλαίων, επανέκδοση του βιβλίου του «Ελληνες στα λαϊκά απελευθερωτικά κινήματα» (περιέχει φωτογραφικά και άλλα ντοκουμέντα, ευρετήριο ονομάτων και βιβλιογραφία). Πρόκειται για μια έρευνα, που «μετρά» τρεις σχεδόν αιώνες αγωνιστικής παρουσίας Ελλήνων σε λαϊκές εξεγέρσεις και απελευθερωτικά κινήματα στην αμερικάνικη ήπειρο, στην Ευρώπη και την Ασία. Ως πρώτο, χρονολογικά, «επεισόδιο», παραθέτει την εξέγερση και των Ελλήνων της «Νέας Σμύρνης» στη Φλώριδα (Μανιάτες μετανάστες, προερχόμενοι από τη Μάνη και την Κορσική), που, όπως και άλλων εθνοτήτων μετανάστες, ήταν ουσιαστικά δούλοι των αποικιοκρατών. Ο κατά καιρούς αγωνιστικός «χάρτης» Ελλήνων περιλαμβάνει τις ΗΠΑ, Αϊτή, Αργεντινή, Ιταλία, Χιλή, Νότια Αφρική, Κολοράδο, Γαλλία, Γιουγκοσλαβία, ακόμα και το Βιετνάμ.

Στην ειρήνη

- Εχω ζεστό

γλυκό ψωμί,

κρασί μες

το λαγήνι,

έλα να φας,

έλα να πιεις

στο φτωχικό μου

ειρήνη,

έλα τριγύρω

ν' απλωθεί

το γέλιο

κι η γαλήνη...

*

- Αχ, τι καλά

να μπόραγα

να μπω

σε κάθε σπίτι,

μα μ' αλυσίδες

με κρατά

η σπείρα

του πλανήτη...

*

Υπομονή

κάνε κυρά

γιατί σ' όλη

τη σφαίρα

ο κόσμος

ξεσηκώνεται

με κόκκινη

παντιέρα

κι έρχεται,

φτάνει σύντομα

της λευτεριάς σου

η μέρα!


Ο οίστρος

ΠΡΟΣΩΠΟ
Τζορτζ Φερνάντες

Γρηγοριάδης Κώστας

«Το Πακιστάν φέρει την αποκλειστική ευθύνη. (...) Οι επιτεθέντες στο Κασμίρ, που δολοφόνησαν αθώους, ήταν Πακιστανοί. Τέτοιες πράξεις τρομοκρατίας πρέπει να τιμωρούνται. (...) Μελετάμε τον τρόπο που θα το κάνουμε», Αυτή τη φορά, ο Τζορτζ Φερνάντες, ο Ινδός υπουργός Αμυνας, μοιάζει να εννοεί αυτά που λέει. Και, μετά την επίθεση με 34 νεκρούς τη βδομάδα που πέρασε, η ακροδεξιά ινδική κυβέρνηση του BJP, με επικεφαλής τον Αταλ Μπιχάρι Βάτζπαϊ, κατάφερε να περάσει από τη Βουλή μιαν απόφαση επιεικώς επικίνδυνη: Αυτήν της «καταδίκης του Πακιστάν» και της «εξουσιοδότησης της κυβέρνησης» να προβεί σε αντίποινα.

Μοιάζει ανατριχιαστικά προφητική η εκτίμηση του ΚΚ Ινδίας (Μαρξιστικού) ότι η επίθεση στο Κασμίρ «ήταν σχεδιασμένη για να προκαλέσει μια γενικότερη σύρραξη». Ο εφιάλτης του πυρηνικού ολέθρου προβάλλει ξανά. Ο «διοικητής» του Πακιστάν στρατηγός Μουσάραφ - ο άνθρωπος που λίγο έλειψε να διατάξει πυρηνική επίθεση κατά της Ινδίας το 1999 - παρά τη δέσμευσή του προς τις ΗΠΑ, που πιέζουν με κάθε τρόπο προς αυτήν την κατεύθυνση, να «καταπολεμήσει την τρομοκρατία», εξακολουθεί να στηρίζει τον «απελευθερωτικό αγώνα» των μαχητών του Κασμίρ. Οι ΗΠΑ, στην προσπάθειά τους να προωθήσουν τις γεωστρατηγικές τους επιδιώξεις, ρίχνουν λάδι στη φωτιά, όσο κι αν τα στελέχη της κυβέρνησης Μπους δηλώνουν πως ο στόχος τους είναι να «αποκλιμακώσουν» τα πράγματα...


Μπ. Γ.

Γρηγοριάδης Κώστας



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ