Κυριακή 16 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
«Ιδιωτικοποίηση» του πολέμου

«Μου είναι λίγο αδιανόητο... Δεν ξέρω αν μετά αναθέσουμε και τον πόλεμο τμηματικά σε εταιρίες». Με αυτή τη φράση σχολίασε ο πρώην αρχηγός ΓΕΕΘΑ Γ. Βερυβάκης την ιδιωτικοποίηση των ΚΨΜ και της καθαριότητας στις Ενοπλες Δυνάμεις. Η αλήθεια, στρατηγέ, είναι ότι ο πόλεμος έχει πάψει προ πολλού να είναι υπόθεση του στρατού και των στρατιωτικών. Οι πολυεθνικές, οι έμποροι του πολέμου και το στρατιωτικοβιομηχανικό σύμπλεγμα στις ΗΠΑ έχουν αναλάβει τα πάντα γύρω από τον πόλεμο. Είναι κι αυτός ένας από τους παράγοντες που επιβάλλουν τις προωθούμενες ήδη αλλαγές στις ένοπλες δυνάμεις, τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες χώρες. Στους σύγχρονους πολέμους των πολυεθνικών και του ιμπεριαλισμού δεν μπορούν να ανταποκριθούν εθελοντές στρατιώτες, παιδιά των εργαζομένων και των λαών, που στρατεύονται για να υπερασπίσουν την εθνική ανεξαρτησία και ακεραιότητα των πατρίδων τους. Τους χρειάζονται υπάκουοι και χωρίς αναστολές «επαγγελματίες», με άλλα λόγια, μισθοφόροι. Μόνο, που οι τελευταίοι δεν μπορούν να χάνουν την ώρα τους στα μαγειρεία και στις «καλλιόπες».

Κατά τα άλλα, βέβαια, οι στρατηγοί μπορούν να διατηρούν την ψευδαίσθηση ότι αυτοί «κάνουν πόλεμο».

Η εκσυγχρονιστική «πάπια»

Γρηγοριάδης Κώστας

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Γ. Μαγκριώτης έλαβε προχτές από τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα T. Μίλερ επιστολή του προέδρου των ΗΠΑ προς τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη, ενόψει της απόφασης της Αμερικανικής Διοίκησης για την αποχώρηση από τη Συνθήκη σχετικά με τους Αντιβαλλιστικούς Πυραύλους του 1972. Αυτό αναφέρεται σε χτεσινό Δελτίο Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών. Ποια ήταν λοιπόν η αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης διά στόματος υφυπουργού; «Ο κ. Μαγκριώτης - διαβάζουμε στο Δελτίο Τύπου - επισήμανε την ανάγκη της ενίσχυσης των σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία ως βασική προϋπόθεση για τη διασφάλιση της διεθνούς ειρήνης, συνεργασίας και σταθερότητας»(!). Πρόκειται για τη γνωστή ικανότητα των στελεχών του εκσυγχρονισμού να «ποιούν την νήσσαν» και να προσποιούνται ότι δεν καταλαβαίνουν όταν δεν τους συμφέρει. Ακόμα κι όταν ο λόγος γίνεται για τον «πόλεμο των άστρων».

ΤΕΕ ίσον παγωνιά!

Δεν έγινε προχτές μάθημα στο 1ο ΤΕΕ Λάρισας, καθότι έλειπαν και οι μαθητές και οι καθηγητές τους. Ο λόγος που το σχολείο δε λειτούργησε είναι ότι δεν υπάρχει θέρμανση - χτες η Λάρισα ήταν σκεπασμένη από το χιόνι και το κρύο ήταν αβάσταχτο - επειδή έχουν χαλάσει τα καλοριφέρ. Το πρόβλημα είναι γνωστό εδώ και τρεις βδομάδες στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας - δε γνωρίζουμε αν το γνωρίζει και ο Λαρισαίος στην καταγωγή υπουργός Παιδείας - αλλά λύση δε δίνεται.

Να φταίει, άραγε, απλώς ο «ωχαδερφισμός» των γραφειοκρατών της Εκπαίδευσης - αυτών που την «περνούν ζωή και κότα» στα ζεστά γραφεία τους, μακαρίζοντας το κόμμα και τον πολιτικό που τους διόρισε εκεί - ή είναι κι αυτή μια προγραμματισμένη τακτική, στα πλαίσια της πολιτικής της κυβέρνησης που οδηγεί στην πλήρη υποβάθμιση των ΤΕΕ; Την απάντηση υποχρεούται να δώσει ο κ. Ευθυμίου...

Οι... φίλοι των αγροτών

Κατά την επίσκεψή του στη Θεσσαλία, την παραμονή της πρόσφατης αγροτικής κινητοποίησης, ο Κ. Λαλιώτης επιχείρησε να πείσει ότι η κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ αλλάζουν τακτική κι από τούδε και στο εξής δε θα συμπεριφέρονται προς τους αγωνιζόμενους αγρότες, ωσάν να είναι «ταραξίες» και «εχθροί» του κράτους. Μάλιστα, ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, μη διστάζοντας να εμφανιστεί ως «Μαυρογιαλούρος του εκσυγχρονισμού», δήλωσε: «Εν δυνάμει κι εγώ αγρότης είμαι»!

Βεβαίως, οι Θεσσαλοί δεν πίστεψαν, ούτε για μια στιγμή, ότι η κυβέρνηση Σημίτη, που χρησιμοποίησε τα ΜΑΤ και τα δικαστήρια εναντίον χιλιάδων αγωνιστών της αγροτιάς, θα μετεξελισσόταν, αιφνιδίως, σε «φιλόστοργο μητέρα» των αγροτών. Ούτε ότι το ΠΑΣΟΚ, το οποίο, επί Τσουκάτου, συμπεριφερόταν σαν «κακιά πεθερά» των αγροτών, επί Λαλιώτη θα μετατρεπόταν σε «καλοσυνάτη αδελφή» τους.

Κι ήρθαν οι συλλήψεις και τα κατηγορητήρια σε βάρος των αγροτών της Λέσβου ν' αποδείξουν ότι κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ εξακολουθούν να εχθρεύονται και να καταδιώκουν τους αγωνιστές της αγροτιάς, παρά τις «κουτοπονηριές» και τις «μαλαγανιές» του Κ. Λαλιώτη...

Ο «χρήσιμος» Μπιν Λάντεν

Μέρες τώρα οι ΗΠΑ έλεγαν ότι είχαν τις περιβόητες αποδείξεις για την ενοχή του Μπιν Λάντεν στο τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου. Διάλεξαν όμως την προχτεσινή Πέμπτη για να δημοσιοποιήσουν τη βιντεοταινία - «ντοκουμέντο». Ο λόγος είναι ολοφάνερος. Την ίδια ώρα ο Μπους ανακοίνωνε ότι οι ΗΠΑ θα «αποτραβηχτούν» από τη Συνθήκη για τους Αντιβαλλιστικούς Πυραύλους (ΑΒΜ) του 1972. Αλλη μια φορά ο Μπιν Λάντεν αποδεικνύεται χρήσιμος. Σε τέτοιο βαθμό που ακόμα και αν δεν υπήρχε θα έπρεπε να εφευρεθεί... Οσο για την απόφαση του Μπους, πρόκειται πραγματικά για μια αδιανόητη σε άλλες εποχές απόφαση που οδηγεί σε ένα ξέφρενο κυνήγι εξοπλισμών, με στόχο τη διασφάλιση της πλανητικής κυριαρχίας των ΗΠΑ. Αυτός είναι ο πραγματικός στόχος και όχι βέβαια η προστασία των Αμερικανών «από μελλοντικές επιθέσεις τρομοκρατών ή εχθρικών κρατών», όπως υποκριτικά δήλωσε ο Μπους. Οσο για τη στάση της Ρωσίας του Πούτιν, ο οποίος απλά «ανασήκωσε αδιάφορα τους ώμους», απλά δείχνει το αβυσσαλέο χάος ανάμεσα στο 1972 (όταν υπογράφτηκε η ΑΒΜ) και το 2001.

Ερωτήματα

Τελικά, η επίσημη κυβερνητική θέση για τα μέχρι σήμερα πεπραγμένα του πολύπαθου Κτηματολογίου (του μεγαλύτερου των μεγάλων έργων, όπως το ονόμαζε ο Κ. Λαλιώτης) ποια είναι; Οτι όλα έγιναν καλώς και έχει άδικο η ΕΕ, που εγκαλεί την κυβέρνηση για κακοδιαχείριση, κλπ., κλπ., όπως έλεγε ο προηγούμενος υπουργός ΠΕΧΩΔΕ ή έχουν βάση οι αιτιάσεις της ΕΕ, όπως ουσιαστικά παραδέχτηκε η νυν υπουργός, αποδεχόμενη, ταυτόχρονα και την ανάκληση κονδυλίων ύψους 57 εκατομμυρίων ευρώ (19,4 δισ. δραχμών ή το ήμισυ του ποσού που έχει διαθέσει η ΕΕ για το έργο);

Και πέρα απ' αυτό, ποιος θα πληρώσει αυτά τα δισεκατομμύρια; Ο κρατικός προϋπολογισμός, δηλαδή οι εργαζόμενοι; Γιατί να μην πληρώσουν όποιοι έχουν την ευθύνη της όποιας κακοδιαχείρισης;

Τα ερωτήματα είναι νομίζουμε σαφέστατα και απευθύνονται προς τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και κάθε άλλον αρμόδιο.

ΒΙΒΛΙΟ
Το μπαλζακικό «υπέδαφος»

Οι μεγάλοι συγγραφείς, όπως ο Μπαλζάκ, αδικούνται αν «διαβάζονται» επιφανειακά. Οποιος διαβάζει, μεταφράζει, ή γράφει για ένα έργο του Μπαλζάκ, δε θα διακρίνει πλέρια την αξία του, αν δεν «ανασκάψει» τα «υπεδάφη» του. Κάθε πρόσωπο - οποιοδήποτε έργο του Μπαλζάκ κι αν διαβάζουμε (πάνω από 100 οι τίτλοι των έργων του και στους 137 σχεδίαζε να τους φθάσει, και πάνω από 2.000 τα πρόσωπα της γιγάντιας λογοτεχνικής «τοιχογραφίας» του) - χρήζει «ανασκαφικής» έρευνας. Είναι πλάσμα συγγραφικής φαντασίας ή μήπως ολότελα πιστό ή παραλλαγμένο «πορτρέτο» υπαρκτού προσώπου; Αν το «ψάξουμε», σίγουρα θα αποζημιωθούμε με μια μορφωτικά ωφέλιμη, λογοτεχνικά απολαυστική, σε βάθος «ανάγνωση» του Μπαλζάκ. Του συστηματικού παρατηρητή, μελετητή, σχολιαστή της κοινωνικής πραγματικότητας - στο παρελθόν και στην εποχή του - και μέγιστου ρεαλιστή, αλλά και αλληγορικού «ζωγράφου» όλης της ζωής και των δραστηριοτήτων του ανώνυμου ανθρώπου και δη υπαρκτών προσώπων.

Αφορμή των παραπάνω η νουβέλα του «Οι προγραμμένοι» («Σύγχρονη Εποχή», μετάφραση Ντορέττα Πέππα). Μια ιστορία στο Παρίσι του 13ου αιώνα, που διαδραματίζεται σ' ένα πανδοχείο και στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού. Ηρωές του το ζευγάρι των πανδοχέων, δυο ένοικοι, ένας «μυστήριος» γέρος, ένας αγγελόμορφος φοιτητής, μια πανέμορφη αριστοκράτισσα και ο δόκτωρ Σιζιέ. Αξίζει να σταθούμε στα «υπεδάφη» της νουβέλας - μιας από τις μελέτες του Μπαλζάκ για τη φιλοσοφία, τη μυστικιστική θεολογία, την υπερβατική δύναμη της ποίησης. Ο Μπαλζάκ, στη Σορβόνη, παράλληλα με τα Νομικά, παρακολουθούσε μαθήματα Φιλοσοφίας, Θεολογίας, Ιστορίας και Φυσικών Επιστημών. Εκεί πρωτόμαθε τις θεωρίες μιας σειράς προσώπων - ονομάτων στους «Προγραμμένους». Λ.χ.: Ο Ζακόμπ Μπεμ (Γερμανός τσαγκάρης, αυτοδίδακτος φιλόσοφος, πανθεϊστής, μυστικιστής, προδρομικός υλιστής, που συνταύτιζε τη φύση με το θεό, το φως και το σκοτάδι, το καλό και το κακό, τον παράδεισο και την κόλαση). Ο Μολίνος (Ισπανός θεολόγος μυστικιστής, που φυλακίστηκε ως αιρετικός). Ο Εμμανοήλ Σουέντενμποργκ (Σουηδός φιλόσοφος, αστροφυσικός, που έγραφε για «αθέατες στρατιές αγγέλων και δαιμόνων που επηρεάζουν τον ορατό κόσμο»). Υπαρκτοί εννοείται και οι: Μιραμπώ (δημαγωγός, προδότης της Γαλλικής Επανάστασης), Ραμπελαί (ο δημιουργός του «Γαργαντούα»), Θερβάντες, Σεν - Μαρτέν, Μαρτίνεθ Πασκουάλις. Απαύγασμα του αθάνατου Δάντη, του εξόριστου Φλωρεντινού πλαστουργού της συμβολικής «Θείας Κωμωδίας», είναι μυστηριώδης, εξόριστος, υπέροχος γέρος, «συνομιλητής» του νεαρού φοιτητή, όπως «συνομιλητής» ήταν ο Δάντης και του πλαστουργού της ρεαλιστικής «Ανθρώπινης Κωμωδίας», Μπαλζάκ.


Αρ. ΕΛΛΗΝΟΥΔΗ

«Γρυλισμοί»...

Μέσα στο βούρκο

στη βρωμιά

... Γρυλίζουν

σαν γουρούνια

κι ενώ κι οι δύο

ρυπαροί

είναι μέχρι τα

τα μπούνια,

κατηγορεί

ο ένας τους τον άλλο

κατεργάρη,

λες και διαφέρουν

τα σκ...

ποτέ

από το φτυάρι!

*

Μέσα στο βούρκο

κολυμπούν

πέντ' έξι μέρες

τώρα

και τ' άπλυτά τους

βγάζουνε

ΝΔ, ΠΑΣΟΚ

στη φόρα,

αχ να γινόταν

ο λαός κάποτε

να ξυπνήσει

και μες στη λάσπη

μόνιμα

τους «χοίρους»

να αφήσει!


Ο οίστρος

Πρόσωπο
Αριέλ Σαρόν

Γρηγοριάδης Κώστας

Αυτό που ξέρει να κάνει καλά εδώ και δεκαετίες, πράττει πάλι ο Αριέλ Σαρόν, κλιμακώνοντας τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, σπέρνοντας το θάνατο και την απόγνωση και ελαχιστοποιώντας τα περιθώρια εξεύρεσης πολιτικής λύσης. Μάλιστα, τα αποκαλύπτει απροκάλυπτα αποκαλώντας «παρελθόν» τον Γιάσερ Αραφάτ και πιθανό το ενδεχόμενο ανακατάληψης των παλαιστινιακών εδαφών.

Με αφορμή, τόσο προς την ισραηλινή κοινή γνώμη όσο και προς τη διεθνή κοινότητα, τις πολύνεκρες επιθέσεις αυτοκτονίας των ισλαμιστών εξτρεμιστών, εξαπέλυσε κύματα επιδρομών και εισβολών, των οποίων στόχος είναι σαφές ότι είναι το σύνολο της υποδομής της Παλαιστινιακής Αρχής. Είτε πρόκειται για την επίλεκτη φρουρά του Αραφάτ, είτε για την παλαιστινιακή αστυνομία, είτε για τις εγκαταστάσεις της «Φατάχ», επίσης, του Αραφάτ, το σφυροκόπημα είναι ανελέητο. Ενώ στον ίδιο τον Παλαιστίνιο ηγέτη επέβαλε ιδιότυπο «κατ' οίκον» περιορισμό, εγκλωβίζοντάς τον στη Ραμάλλα σε κλοιό τεθωρακισμένων.

Απαιτώντας εν γνώσει του το αδύνατο, δηλαδή την κινητοποίηση των ίδιων ανθρώπων και υπηρεσιών που καταστρέφει καθημερινά προκειμένου να συλληφθούν οι εξτρεμιστές ισλαμιστές, ο Σαρόν επιδιώκει και πετυχαίνει ως ένα βαθμό, υποστηρίζουν αρκετοί, την ηθική και πολιτική εξόντωση του Αραφάτ και της Παλαιστινιακής Αρχής. Εξοβελισμό που εκτιμά ότι θα αξιοποιήσουν οι ισλαμιστές δίνοντάς του, έτσι, εύκολο στόχο προκειμένου να υλοποιήσει πιθανώς ακόμη και μια πλήρη ανακατάληψη των αυτόνομων.


Ε.Μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ