Κυριακή 25 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Το όπλο της «τρομοκρατίας»

Παπαγεωργίου Βασίλης

Πολλές σκέψεις και υποθέσεις μπορεί να κάνει κάποιος για τη σκοπιμότητα της «διαρροής» της έκθεσης για την «ελληνική»(!) τρομοκρατία. Πολύ περισσότερο, που η έκθεση (δημοσιεύτηκε στα προχτεσινά «Νέα») έχει συνταχθεί πριν από ενάμιση χρόνο. Ποιοι λόγοι, λοιπόν, επέβαλαν τη δημοσιοποίησή της, αυτούς τους «πονηρούς» καιρούς, όταν, μάλιστα, δε φέρνει στη δημοσιότητα τίποτε καινούριο, κατά κοινή ομολογία; Το πρώτο που έρχεται στο νου είναι ότι κάποιοι επιθυμούν να υποδαυλίζουν και να διατηρούν διαρκώς στην επικαιρότητα το ζήτημα της τρομοκρατίας και στη χώρα μας. Το «γιατί» θα το δούμε μάλλον στο εγγύς μέλλον. Το σίγουρο είναι, επίσης, ότι οι ΗΠΑ, όπως το έχει δηλώσει ευθέως ο Τ. Μίλερ, πιέζουν ασφυκτικά να υπάρξουν συλλήψεις τρομοκρατών. Σίγουρο είναι, ακόμη, ότι ψηφίζονται διαρκώς ολοένα και χειρότεροι «τρομονόμοι» (ΗΠΑ, Βρετανία) και είναι απαραίτητο να δημιουργούνται τα προσχήματα που θα δικαιολογούν την «αναγκαιότητά» τους. Σε κάθε περίπτωση, σίγουρο είναι ότι η τρομοκρατία ήταν ένα ύπουλο, όσο και αποτελεσματικό όπλο στα χέρια των εκάστοτε δυναστών ενάντια στα δικαιώματα, στις ελευθερίες και τους αγώνες των λαών.

Η ασφάλεια του συστήματος

«Τι εννοούμε με τον όρο ασφάλεια; Ασφάλεια των ανθρώπων ή ασφάλεια του συστήματος;». Καίριο το ερώτημα που έθεσε προχτές (στο ραδιοσταθμό «Φλας») ο καθηγητής Εγκληματολογίας Γ. Πανούσης, σχολιάζοντας την, πολλοστή, «τυχαία εκπυρσοκρότηση» που οδήγησε στο θάνατο του νεαρού Αλβανού. Αυτή είναι και η ρίζα του προβλήματος και τα περί εκπαίδευσης αστυνομικών και άλλα τέτοια περισπούδαστα, ανούσια. Το πρόβλημα είναι ότι οι αστυνομικοί εκπαιδεύονται στο πλαίσιο συγκεκριμένων προσανατολισμών και «διαπαιδαγωγούνται» μέσα σ' ένα μηχανισμό ο οποίος δεν μπορεί να απαλλαγεί από τη λογική του «εσωτερικού εχθρού», πρώτα και κύρια των λαϊκών αγώνων. Με άλλα λόγια, αποστολή των Σωμάτων Ασφαλείας είναι η υπεράσπιση του συστήματος και όχι βέβαια η ασφάλεια των ανθρώπων, από το οργανωμένο έγκλημα, με το οποίο, ούτως ή άλλως, βρίσκονται σε αγαστή συνεργασία ενάντια στον «εχθρό».

Μαύρο στον προϋπολογισμό

«Τι σκέπτεται ο πολίτης, κάθε φορά που ακούει ότι κατατίθεται ο νέος προϋπολογισμός;». Το 43% απάντησε «κάθε πέρυσι και καλύτερα». το 37,4% «έτσι κι αλλιώς, δε θ' αλλάξει τίποτε για μας» και μόνον το 16,5% «τα πράγματα στην οικονομία σιγά σιγά στρώνουν». Η δημοσκόπηση παρουσιάστηκε στην τηλεοπτική εκπομπή της ΝΕΤ «Οι πρωταγωνιστές» και είναι, πάνω - κάτω, ενδεικτική της στάσης των εργαζομένων, έναντι της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης.

Οχι, τίποτε άλλο, δηλαδή, αλλά να μη νομίζουν μερικοί μερικοί ότι κοροϊδεύουν τον κόσμο, με τα όσα διάφορα γράφουν και λένε...

Μεγάλες πολιτικές ευθύνες

Αν πιστεύουν, τόσο η νέα υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, όσο και, ιδιαίτερα, ο πρώην και νυν γραμματέας της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ ότι οι προχτεσινές παραιτήσεις των μελών του ΔΣ της «Κτηματολόγιον ΑΕ» απαλλάσσουν την κυβέρνηση και την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ από τις τεράστιες ευθύνες τους, σχετικά με την πορεία του «μεγαλύτερου των "μεγάλων έργων"», όπως το ονόμαζε κάποτε ο κ. Λαλιώτης, κάνουν μεγάλο λάθος.

Απλά και μόνον το γεγονός πως, ενώ μέχρι πριν ελάχιστους μήνες ο τότε υπουργός ΠΕΧΩΔΕ ισχυρίζονταν ότι όλα πήγαιναν ...ρολόι και απολύτως τίποτε το μεμπτό δεν υπάρχει στο μέχρι σήμερα έργο της σύνταξης του Κτηματολογίου, τώρα παραβρίσκεται στην παραίτηση - και την αποδοχή της - ολόκληρου του ΔΣ, χωρίς να πει το παραμικρό, φανερώνει πολλά και διάφορα και όλοι καταλαβαίνουν.

Αυτή είναι η αλήθεια και βοά. Και μπορεί, βέβαια, στο τέλος, παρά τις δικαστικές διώξεις, τις σχετικές παρεμβάσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης στη Βουλή, κλπ., κλπ., τίποτε το συγκεκριμένο να μη βγει στη φόρα. Αλλωστε, έτσι γίνεται συνήθως. Οι τεράστιες πολιτικές ευθύνες, όμως, βαραίνουν την κυβέρνηση, έτσι ή αλλιώς, και δεν παραγράφονται, ούτε με παραιτήσεις, ούτε με τρικ και ταχυδακτυλουργίες.

Ποιους θα δικάσουν;

Νεκρό δηλώνει ότι θέλει τον Μπιν Λάντεν ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Ντ. Ράμσφελντ. Είναι προφανές γιατί οι Αμερικάνοι θέλουν να «βουλώσουν το στόμα» του πρώην συνεργάτη τους. Αφού τον χρησιμοποίησαν και έκαναν τη δουλιά τους, τώρα τούς είναι άχρηστος. Πέρα απ' αυτό, όμως, αφού η τύχη του Μπιν Λάντεν έχει προδιαγραφεί, τότε τι τα θέλει τα στρατοδικεία ο Πρόεδρος Μπους; Υποτίθεται ότι βασική, αν όχι αποκλειστική, αποστολή τους, θα ήταν να δικάσουν τον Μπιν Λάντεν και τους συνεργάτες του. Μήπως, λοιπόν, τα στρατοδικεία δε στήνονται για τον Λάντεν; Μήπως θα δικάζουν αυτούς που θα βαφτίζουν τρομοκράτες και, μάλιστα, ακόμα και «εν πλω» πάνω σε αεροπλανοφόρα ή και σε κάποιο ερημονήσι(!); Ρητορικά, εννοείται, ερωτήματα...

ΒΙΒΛΙΟ
Το πρώτο άλμπουμ της Αντίστασης

Οποιος δεν ...κοίμισε «τα μάτια της ψυχής» του, είναι αδύνατο να μη συγκινηθεί με το βιβλίο της σημερινής στήλης. Να μη τον πνίξει ένας «κόμπος». Να μην του ξεφύγει ένα «αχ»... Να μη θαυμάσει, που, μακριά από την πατρίδα, κόντρα σε «ανέμους και θύελλες», σε ποταμούς αιμάτων και στις πληγές χιλιάδων σωμάτων και ψυχών, μπόρεσε και εκδόθηκε το πρώτο - στα χρονικά - αντιστασιακό λεύκωμα, με τίτλο «1940-1951, Αγώνες του Ελληνικού Λαού για ειρήνη, δημοκρατία, ανεξαρτησία», στου οποίου τη 2η έκδοση (την 1η στην Ελλάδα) αναφερόμαστε. Δημιουργός του λευκώματος ήταν ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, πολιτικός πρόσφυγας στην Πολωνία και από το 1950 στη Ρουμανία, Ευθύμης Μαλεζάς. Την ιδέα και εποπτεία της έκδοσης είχε ο αξέχαστος Γιώργης Τρικαλινός. Ο Ευθύμης Μαλεζάς, σαν υπεύθυνος του Τομέα Διαφώτισης των Πολιτικών Προσφύγων Ρουμανίας, ανέλαβε να υλοποιήσει την άκρως συγκινητική και φιλόκαλλη ιδέα του Γ. Τρικαλινού, υπερβαίνοντας τις δυσκολίες συλλογής και εκτύπωσης φωτογραφικών ντοκουμέντων από το δεκάχρονο, σχεδόν, απελευθερωτικό αγώνα του λαού μας. Η έκδοση αυτή σήμαινε πολλά. Ηταν μια υπόθεση καθοριστικής ιστορικοπολιτικής σημασίας. Ηθικής και ψυχολογικής στήριξης, ιδεολογικής διαπαιδαγώγησης, αλλά και τεράστιων συναισθηματικών φορτίων των ξεριζωμένων, καθημαγμένων αγωνιστών. Μια, ακόμα, πράξη αντίστασης της αλήθειας ενάντια στο ψεύδος. Της φιλοπατρίας ενάντια στην ξενοδουλεία. Της ζωής ενάντια στο θάνατο.

Πενήντα χρόνια μετά την 1η έκδοσή του, «τύχη αγαθή» το θέλησε, το πρώτο, «επίκαιρο από άποψη πατριωτικού φρονηματισμού», όπως υπογραμμίζει ο δημιουργός του, αντιστασιακό άλμπουμ να επανεκδοθεί από τον ίδιο τον Ευθ. Μαλεζά, στην Εδεσσα όπου ζει, με τίτλο «Το Πρώτο Αντιστασιακό Αλμπουμ της Ελλάδας, που εκδόθηκε στο Βουκουρέστι το 1951». Η 2η έκδοση (εκτός του προλόγου του Ευθ. Μαλεζά), είναι ανάτυπο της 1ης έκδοσης, τα συνοπτικότατα κείμενα της οποίας (στα ελληνικά και ρουμάνικα), συνοδεύουν πληθώρα συγκλονιστικών φωτογραφιών από το επικό, μαρτυρικό και ηρωικό «οδοιπορικό» των αγωνιστών του λαού μας, στην πατρίδα και στην αναγκαστική υπερορία (το άλμπουμ διαθέτουν οι Αντιστασιακές Οργανώσεις. Σημειώστε τα τηλέφωνα 0381-88.650, 0381- 23.964).


Αρ. ΕΛΛΗΝΟΥΔΗ

Προϋπολογισμός

Οι κρατικές

οι κάνουλες

ανοίγουν το Γενάρη

και φραγκο-

δίφραγκα «τρελά»

η εργατιά θα πάρει,

θα οικονομήσει

ο καθείς

απ' ένα τρύπιο

κέρμα

και θα φωνάξει

με χαρά

η φτώχεια πλέον

τέρμα!

* * *

Ανοίγουνε

οι κάνουλες

τα κρατικά ταμεία,

τους κυβερνήτες

έπιασε τρανή

γαλαντομία,

πάρε, κοσμάκη,

ψίχουλα

και χοροπήδα,

γέλα,

ο Κώστας πια

σου άνοιξε

«κοινωνική ομπρέλα»!


Ο οίστρος

ΠΡΟΣΩΠΟ
Γουέιν Αλαν Ντάουνινγκ

Γρηγοριάδης Κώστας

Ο απόφοιτος του Γουέστ Πόιντ, ο άνθρωπος που πολέμησε ή ηγήθηκε των αμερικανών κομάντος στο Βιετνάμ, τον Παναμά αλλά και τον Περσικό Κόλπο, ο Γουέιν Αλαν Ντάουνινγκ, άφησε την ημι-αποστρατεία και εισήλθε στο Λευκό Οίκο, ως ο άνθρωπος που θα καταπολεμήσει την τρομοκρατία παγκοσμίως.

Δίνει αναφορές μόνο σε δύο πρόσωπα, στη σύμβουλο του Προέδρου, Κοντολίζα Ράις και τον υπουργό Εσωτερικής Ασφαλείας, Τομ Ριτζ. Ακόμη και το προσωπικό που απασχολεί, τόσο ο αριθμός όσο και η ποιοτική του σύνθεση, αποτελούν απόρρητο μυστικό εθνικής ασφαλείας.

Το βιογραφικό του πλούσιο, κυρίως με διθυράμβους όσον αφορά τη δράση ως Ρέιντζερ. Είναι ο άνθρωπος που σχεδίασε την επιχείρηση εισβολής των ΗΠΑ στον Παναμά τα Χριστούγεννα του 1989 και κατόπιν την ανατροπή του Μανουέλ Νοριέγκα. Ο άνθρωπος που αρνήθηκε στο παρελθόν να υπηρετήσει στη θέση του «τσάρου των ναρκωτικών», δηλαδή του υπευθύνου για τον πόλεμο κατά των ναρκωτικών, καθώς πίστευε ότι ο εν λόγω πόλεμος που είχε κηρύξει ο τέως Πόεδρος Μπιλ Κλίντον, δεν μπορούσε να κερδηθεί. Αντιθέτως, αποδέχτηκε τη θέση στο Διοικητικό Συμβούλιο της αυστραλιανής βιομηχανίας όπλων υψηλής τεχνολογίας, «Μέταλ Φορμ», η οποία προωθεί αυτή τη στιγμή οπλοπολυβόλο που είναι σε θέση να ρίχνει εκατομμύρια σφαίρες το λεπτό. Επίσης και το κυριότερο, είναι ο άνθρωπος που εκπαιδεύει και είναι ο στρατιωτικός σύμβουλος ομάδας «Ιρακινών αντιφρονούντων» σε στρατόπεδα του Τέξας, που έχουν ως στόχο χρόνια τώρα να ανατρέψουν τον Σαντάμ Χουσεΐν.

«Είναι ο πιο διάσημος πολεμιστής κατά της τρομοκρατίας» αναφωνούν σε πρόσφατο άρθρο τους οι «Ουάσιγκτον Τάιμς». Σίγουρα είναι ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση, ειδικά αναλογιζόμενοι τις δηλώσεις των Αμερικανών αξιωματούχων ότι ο πόλεμος μόλις τώρα αρχίζει και του ίδιου του Προέδρου Μπους, που μόλις πρόσφατα μας επιβεβαίωνε ότι ο πόλεμος αυτός θα έχει και δεύτερη φάση, κατά, ίσως, κάποιας άλλης χώρας.... του Ιράκ;

Καταλληλότερος για να έναν ακόμη λόγο. Ενα ακόμη «γεράκι», σε καίρια θέση, τη στιγμή που οι ατομικές και κοινωνικές ελευθερίες στις ΗΠΑ ρίχνονται στο πυρ το εξώτερο, τα στρατοδικεία επιστρέφουν και το Πεντάγωνο αποφασίζει για τη δημιουργία μία νέας θέσης: Αυτής του ειδικού διοικητή, που θα έχει την επιχειρησιακή ευθύνη στρατευμάτων με στόχο την άμυνα στο εσωτερικό της χώρας και την αντιμετώπιση εξωτερικών κινδύνων.


Χρ. Μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ