Μια ακόμα διάσταση της εκμετάλλευσης που εντείνεται και καμουφλάρεται από την κυβέρνηση με τον φερετζέ της «καταπολέμησης στερεοτύπων» και του «ατομικού δικαιωματισμού» έδωσε την Πέμπτη ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Συνομιλώντας με τον Γ. Καπουτζίδη σε συνέδριο της εφημερίδας «LiFo», με θέμα την «προώθηση της συμπερίληψης, της διαφορετικότητας και της ορατότητας στους εργασιακούς χώρους και στην κοινωνία», ξεχώρισε άλλη μια κατηγορία ατόμων που αντιμετωπίζει «προκαταλήψεις». Οπως είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης, αυτή είναι «οι ηλικιωμένοι συμπολίτες μας», που «κι εκεί υπάρχουν στερεότυπα». Να ποιο στερεότυπο εντοπίζει η κυβέρνηση: «Ο γέρος που δεν μπορεί να δουλέψει, βγήκε στη σύνταξη και τι θα κάνει από δω και μπρος;». Κάπως έτσι στην αντιδραστική «ατζέντα» της κυβέρνησης και της ΕΕ, η δουλειά μέχρι τον τάφο παρουσιάζεται ως μέτρο ...ισότητας και συμπερίληψης! «Γι' αυτό και αλλάξαμε τον νόμο και δώσαμε τη δυνατότητα σε συνταξιούχους να δουλεύουν», συμπλήρωσε ο Κυρ. Μητσοτάκης, αναφερόμενος στον πρόσφατο νόμο της κυβέρνησης, που «κουμπώνει» με τη διαρκή πίεση για αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. «Δικαίωμα», λοιπόν, το να δουλεύουν μέχρι να πεθάνουν οι 70άρηδες. Οπως το πάνε, θα βαφτίσουν «ηλικιακό ρατσισμό» και την απαγόρευση της παιδικής εργασίας, αποκαθιστώντας το «δικαίωμα» που είχε η αστική τάξη στις αρχές του περασμένου αιώνα να εκμεταλλεύεται τα παιδιά της εργατικής τάξης από τα γεννοφάσκια τους.
Για άλλη μια φορά, υπουργοί και άλλα κυβερνητικά στελέχη διάβασαν σε συνέδριο στην Αλεξανδρούπολη λίστες με «αναπτυξιακά» έργα που ολοκληρώθηκαν ή βρίσκονται σε εξέλιξη στη Θράκη. Αναμάσημα του αφηγήματος με το οποίο θέλουν να πείσουν πως ο σημαντικός ρόλος που έχει αναλάβει η Αλεξανδρούπολη και ευρύτερα η περιοχή στα ενεργειακά και στρατιωτικά σχέδια της αστικής τάξης και των Ευρωατλαντικών συμμάχων της, μπορεί να φέρει ταυτόχρονα ευημερία για τον λαό και τους εργαζόμενους. Τα μεγάλα πλάνα για την Αλεξανδρούπολη και τη Θράκη δεν είναι καινούργια. Εχουν διατυπωθεί εδώ και χρόνια, ενώ σημαντικός αριθμός υποδομών έχουν κατασκευαστεί, όπως οι διάφοροι αγωγοί που τέμνουν την περιοχή, μονάδες παραγωγής Ενέργειας κ.ά. Τι αντίκτυπο όμως έχουν όλα τα μεγάλα αυτά έργα στη ζωή του λαού; Τα πρόσφατα στοιχεία του ΙΟΒΕ είναι αποκαλυπτικά: Η περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης καταγράφηκε το 2022 δεύτερη στη χώρα σε ό,τι αφορά τον κίνδυνο φτώχειας (26,1% του πληθυσμού). Ο λεγόμενος «δείκτης εισοδηματικής ανισότητας» είναι επίσης ο υψηλότερος από όλες τις ελληνικές περιφέρειες, ενώ αρνητικό ρεκόρ σημειώνεται και στο προσδόκιμο επιβίωσης ανά περιφέρεια, σε έτη, για το 2021. Ενδεικτική, τέλος, για το ποιανών τις ανάγκες υπηρετούν τα «μεγάλα έργα», είναι η περίπτωση του περιφερειακού της Αλεξανδρούπολης, που θα συνδέσει το λιμάνι με την Εγνατία, τον οποίο οι κάτοικοι αποκαλούν «ΝΑΤΟικό δρόμο»...
Ευκαιρία να αποθεώσουν την ΕΕ βρήκαν ξανά οι σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις στη χώρα μας, με αφορμή την παραπομπή της κυβέρνησης στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, επειδή δεν ολοκλήρωσε τα σχέδια για τη διαχείριση των κινδύνων πλημμύρας, όπως προβλέπει η Οδηγία 2007/60/ΕΚ. Τι υπερασπίζονται όμως ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και οι άλλοι, έχοντας ψηφίσει μαζί με τη ΝΔ τη συγκεκριμένη Οδηγία; Διαβάζουμε από το κείμενό της: «Τα κράτη - μέλη θα πρέπει να βασίζουν τις αξιολογήσεις, τους χάρτες και τα σχέδια σε κατάλληλες βέλτιστες πρακτικές και βέλτιστες διαθέσιμες τεχνολογίες, που δεν συνεπάγονται υπερβολικό κόστος στον τομέα της διαχείρισης των κινδύνων πλημμύρας». Με την ίδια Οδηγία, προβλέπεται ότι «οι κίνδυνοι πλημμύρας σε ορισμένες περιοχές εντός της Κοινότητας μπορεί να θεωρηθεί ότι στερούνται σημασίας, παραδείγματος χάριν, σε ακατοίκητες ή αραιοκατοικημένες περιοχές ή σε περιοχές με περιορισμένους οικονομικούς πόρους». Δηλαδή, το επίπεδο της αντιπλημμυρικής προστασίας πάει πακέτο με τη σημασία που έχει μια περιοχή για την κερδοφορία του κεφαλαίου. Υπάρχει ωστόσο κι ένας αδιαμφισβήτητος δείκτης για το πού οδηγεί η πολιτική της ΕΕ, όπως εκφράζεται και στη συγκεκριμένη Οδηγία. Κι αυτός δεν είναι άλλος από τις τεράστιες καταστροφές που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας σε όλη την ΕΕ από τα πλημμυρικά φαινόμενα, με όλες διαχρονικά τις κυβερνήσεις, επιβεβαιώνοντας ότι η πολιτική του κόστους - οφέλους, που βρίσκεται στον πυρήνα των ευρωπαϊκών Οδηγιών και κατευθύνσεων, είναι το πρόβλημα και όχι η λύση στην αντιπλημμυρική προστασία του λαού.
1920 Δυνάμεις της Αντάντ αποβιβάζονται στην Κωνσταντινούπολη, διαλύουν την τουρκική Βουλή και συλλαμβάνουν την πλειοψηφία των βουλευτών, οπαδών του Κεμάλ.
1921 Υπογράφεται το Σύμφωνο Φιλίας και Αδελφότητας μεταξύ της Σοβιετικής Ρωσίας και της Τουρκίας.
1926 Ο Ρόμπερτ Γκόνταρντ εκτοξεύει με επιτυχία τον πρώτο πύραυλο με υγρά καύσιμα. Η πτήση διήρκεσε μόλις δυόμισι δευτερόλεπτα, η απόσταση που διήνυσε ήταν 55 μέτρα, ενώ το μέγιστο ύψος της τροχιάς του 12,4 μέτρα.
1935 Ο Χίτλερ καταργεί μονομερώς τη Συνθήκη των Βερσαλλιών και προχωρά στην ανασυγκρότηση των Ενόπλων Δυνάμεων της Γερμανίας.
1964 Οι ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ αποβιβάζονται στην Κύπρο, μετά τις διακοινοτικές ταραχές του Δεκέμβρη και τη δημιουργία της Πράσινης Γραμμής στη Λευκωσία.
1967 Εκδίδεται η απόφαση του Στρατοδικείου για την υπόθεση της οργάνωσης «ΑΣΠΙΔΑ» («Αξιωματικοί Σώσατε Πατρίδα - Ιδέας - Δημοκρατία - Αξιοκρατία»). Δεκαπέντε καταδικάστηκαν σε φυλάκιση, ενώ 13 απαλλάχθηκαν.
1968 Στο χωριό Μάι Λάι του Βιετνάμ, οι Αμερικανοί στρατιώτες γαζώνουν με αυτόματα και χειροβομβίδες ανυπεράσπιστους ανθρώπους. Εξοντώνονται 507 άνθρωποι - ανάμεσά τους 173 παιδιά, 76 μωρά και 60 ηλικιωμένοι.
1968 Δίνεται στη δημοσιότητα το «Σχέδιο Συντάγματος» της χούντας. Το ΚΚΕ, με ανακοίνωση του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος στις 27/3, το καταδικάζει.
1978 Οι «Ερυθρές Ταξιαρχίες» ανακοινώνουν την απαγωγή του πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας Αλντο Μόρο. Οι απαγωγείς απειλούν ότι θα εκτελέσουν τον Μόρο αν δεν απελευθερωθούν όσα μέλη της οργάνωσης είχαν συλληφθεί.
1821 Με επικεφαλής τον Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, που είχε μυηθεί στη Φιλική Εταιρεία, ξεσπά η Επανάσταση στη Μάνη.
1881 Επιτυγχάνεται η ενοποίηση της Ιταλίας, η οποία ανακηρύσσεται ενιαίο βασίλειο, με πρώτο μονάρχη τον Βιτόριο Εμανουέλε τον Β'.
1934 Εγκαινιάζεται η Πάντειος Σχολή Πολιτικών Επιστημών στη λεωφόρο Συγγρού.
1955 Ανακοινώνεται από την Ασφάλεια η σύλληψη του Κώστα Λουλέ, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ, και άλλων στελεχών του Κόμματος.
1976 Πεθαίνει ο Ιταλός σκηνοθέτης Λουκίνο Βισκόντι.
1988 Πεθαίνει ο τραγουδοποιός Νικόλας Ασιμος.