Σάββατο 24 Ιούνη 2023 - Κυριακή 25 Ιούνη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Εύλογα, ΚΚΕ

Με «παχιούς» τίτλους γράφτηκε τις προάλλες ότι χιλιάδες «ευάλωτοι δανειολήπτες» που έκαναν αίτηση για να ενταχθούν σε ορισμένες ευκολίες πληρωμής και επιδοτήσεις για τα δάνειά τους - οι δόσεις των οποίων εκτινάχθηκαν από την αύξηση των επιτοκίων - «ήλθαν, είδαν και απήλθαν». Και τι ανακάλυψαν τα κυβερνητικά λαγωνικά; Οτι έτσι αποδεικνύεται η «έκταση της φοροδιαφυγής», αφού από τις βασικές προϋποθέσεις που έβαλαν οι τράπεζες είναι η πλήρης άρση του φορολογικού και τραπεζικού απορρήτου! «Αρα, κάτι έχουν να κρύψουν». Κι όμως... Οι προϋποθέσεις αυτές είναι «νύχι - κρέας» με τις ρυθμίσεις για τις «εύλογες δαπάνες διαβίωσης» που πρώτη πατένταρε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με τη ΝΔ να παίρνει τη σκυτάλη. Προβλέπουν μεταξύ άλλων ότι το εισόδημα θα πρέπει να φτάνει ίσα για να πληρώνονται οι ληστρικές δόσεις και ρυθμίσεις. Κι ας ψωμολυσσάει ο δανειολήπτης... Αυτήν την αθλιότητα, που βρίσκεται στον πυρήνα του «πτωχευτικού νόμου» της κυβέρνησης της ΝΔ, αλλά και της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για το στεγαστικό, προσπαθούν να φέρουν από το παράθυρο με τις τάχα «διευκολύνσεις» για τα δάνεια, κι ενώ έρχονται χιλιάδες ακόμα πλειστηριασμοί. Οπως δείχνουν εξάλλου τα δημοσιεύματα, όλα αυτά αξιοποιούνται και για τον νέο γύρο της φοροεπέλασης αμέσως μετά τις εκλογές, σε επαγγελματίες και μισθωτούς, στο όνομα της «πάταξης της φοροδιαφυγής». Απ' όπου κι αν το πιάσει κανείς, επιβεβαιώνεται ότι τα σπίτια του λαού δεν πρόκειται να τα σώσουν εκείνοι που νομοθετούν για τα κέρδη των τραπεζών, των funds και λοιπών ομίλων. Μόνο ο λαός μπορεί, και γι' αυτό, «εύλογα», ακόμα πιο δυνατό ΚΚΕ την Κυριακή.

Προθέρμανση;

Μάρτης 2020. Λίγο πριν από το λοκντάουν για τον κορονοϊό. Οι υγειονομικοί «στα κάγκελα» βλέποντας τους κινδύνους από τις τεράστιες ελλείψεις. Σωματεία και φορείς διεκδικούν άμεσα μέτρα ενίσχυσης και προαναγγέλλουν κινητοποιήσεις. Ο προπαγανδιστικός μηχανισμός της κυβέρνησης σε πλήρη εγρήγορση και ο ΣΥΡΙΖΑ «θα λογαριαστούμε μετά». Και κάπου εκεί, ο συνιδρυτής της Πλεύσης Ελευθερίας (κατά την επικεφαλής του κόμματος), ο Δ. Καραναστάσης, γράφει στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης: «Οι χειρισμοί μέχρι τώρα της κυβέρνησης είναι ΑΨΟΓΟΙ. Μελετημένοι, καίριοι, σοβαροί και προγραμματισμένοι. Για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό (ούτε που θυμάμαι πότε...) η κυβέρνηση εμπνέει εμπιστοσύνη στους πολίτες, διαχειριζόμενη το τεράστιο θέμα μιας πανδημίας! (...) Εγώ προτιμώ την ενημέρωση, την ευθύνη, τη γνώση, την οργάνωση και τη σιγουριά από τους "άριστους" τους "κουστουμάτους" (!) που έχω σήμερα να διαχειρίζονται αυτό το ζήτημα, με αυτή τη σοβαρότητα. Αυτό χρειάζομαι». Τέτοιο «λιβανιστήρι» στην κυβέρνηση της ΝΔ για τους χειρισμούς στην πανδημία ούτε στα πιο τρελά της όνειρα! Μάλλον προθερμαινόταν από τότε για τη ...σκληρή «αντιπολίτευση» που υπόσχεται η Κωνσταντοπούλου, αν το κόμμα της μπει στη Βουλή, μιας κι ο συγκεκριμένος είναι από εκείνους που «φύτεψε» σε εκλόγιμη θέση, μετά τις εκλογές του περασμένου Μάη.

Μαγική εικόνα

Για 171 από τις 365 μέρες τον χρόνο δουλεύουμε για να πληρώνουμε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, σύμφωνα με την ετήσια έρευνα του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών, που γνώρισε και φέτος μεγάλη δημοσιότητα. Ιδιαίτερα αξιοποιήθηκε από προπαγανδιστικά επιτελεία που προσπαθούν να φιλοτεχνήσουν μαγική εικόνα για τη φοροαφαίμαξη που υφίσταται αδιάκοπα ο λαός, είτε με κυβέρνηση ΝΔ, είτε με ΣΥΡΙΖΑ ή ΠΑΣΟΚ. Λένε για παράδειγμα ότι πέρυσι, για φόρους και εισφορές τα λαϊκά νοικοκυριά έπρεπε να δουλεύουν 185 μέρες, οπότε τα πράγματα πάνε καλύτερα και αυξάνεται το διαθέσιμο λαϊκό εισόδημα! Πέρα από τα σοβαρά μεθοδολογικά ζητήματα που μπορεί να εντοπίσει κανείς στην έρευνα, το προφανές που δεν καταγράφεται στα συμπεράσματά της είναι ότι ο λαός κάθε μέρα, κάθε ώρα δουλεύει για την επιβίωσή του: Είτε για να πληρώσει φόρους και χαράτσια, είτε για να βρει λεφτά για το νοίκι, είτε για να ψωνίσει τα απαραίτητα αγαθά, που έχουν γίνει πλέον πανάκριβα. 365 μέρες τον χρόνο ο λαός πληρώνει το 95% των άμεσων και έμμεσων φόρων, σε αντίθεση με τους ομίλους, που πληρώνουν μόλις το 5%. Ολη τη χρονιά ο λαός ματώνει για τα πρωτογενή πλεονάσματα, που τα αποδέχονται όλα τα κόμματα. Καμία σημασία δεν έχει επομένως αν οι φορολογικές υποχρεώσεις «εξοφλούνται» σε 100, 200 ή 300 μέρες, αφού τα λαϊκά στρώματα είναι τα μόνιμα υποζύγια της φορολογικής πολιτικής όλων των κυβερνήσεων, για να απολαμβάνει το κεφάλαιο φοροαπαλλαγές και κρατικές επιδοτήσεις στήριξης της κερδοφορίας του.

Ρηξικέλευθο

Αλλη μια ...αντισυστημική πρόταση από το ΜέΡΑ25, την οποία παρουσιάζει σε συνέντευξή του ο Βαρουφάκης: Στην Αμερική, λέει, γίνονται 3,5 εκατ. εξώσεις τον χρόνο. «Θα πεις, πως θα το γλιτώσουμε εμείς, όταν το παθαίνουν οι Αμερικανοί;» ακούγεται να λέει ο Βαρουφάκης. Ακριβώς σαν τον Τσίπρα, που διαβεβαίωνε ότι «φυσικά θα γίνονται πλειστηριασμοί, δεν υπάρχει χώρα που δεν γίνονται πλειστηριασμοί». Ας συνηθίσει λοιπόν ο κόσμος στην ιδέα ότι τα κοράκια θα του παίρνουν το σπίτι, που το έχει χρυσοπληρώσει μια και δυο φορές. Συνεχίζει ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 στη συνέντευξή του: «Εκεί όμως (στις ΗΠΑ) τα χρήματα μένουν μέσα στη χώρα. Δηλαδή, τα αρπακτικά που παίρνουν τα σπίτια αυτών των 3,5 εκατ. τα κρατάνε μέσα στη χώρα, τα επενδύουν μέσα στην Αμερική. Κάτι θα κυλήσει σε σχέση με εδώ, όπου όλα αυτά, τα 70 δισ. θα πάνε στα νησιά Κέιμαν. Ούτε στα μπουζούκια δεν θα τα φάνε». Οπότε, ποια είναι η «λύση» για τους εκατοντάδες χιλιάδες πλειστηριασμούς που έρχονται από την επόμενη μέρα των εκλογών; Είτε να βρούμε μερικά «καλά» ελληνικά funds που θα κρατάνε τα λεφτά στη χώρα, είτε να φτιάξουμε κανά νόμο που θα απαγορεύει την ...εξαγωγή των εσόδων από τη διαχείριση των δημευμένων σπιτιών! Ετσι, δεν θα στεναχωριέται και ο καημένος ο οφειλέτης ότι έχασε το σπίτι του και τα λεφτά τα γλεντάνε άλλοι στα νησιά Κέιμαν, αντί «κάτι να κυλάει» στην ελληνική οικονομία. Πραγματικά ...ρηξικέλευθο το ΜέΡΑ25. Τόσο που να σου μπαίνουν ιδέες ότι στην επόμενη προεκλογική περίοδο θα αλλάξει το σύνθημά του σε «Συμμαχία για τα funds».

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
Σάββατο 24 Ιούνη

1859 Στη φονική μάχη του Σολφερίνο, στη Λομβαρδία, οι Γάλλοι νικούν τους Αυστριακούς. Η θέα των αβοήθητων τραυματιών δίνει στον Ελβετό Ερρίκο Ντυνάν την ιδέα της δημιουργίας του Ερυθρού Σταυρού, που υλοποιήθηκε 4 χρόνια αργότερα.

1901 Πραγματοποιείται στο Παρίσι η πρώτη έκθεση ζωγραφικής του 20χρονου Ισπανού κομμουνιστή καλλιτέχνη Πάμπλο Πικάσο.

1962 Πραγματοποιείται στο θέατρο «Πορεία» της Αθήνας το Α' Εθνικό Συνέδριο της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ).

1975 Ενα Μπόινγκ 727 των Ανατολικών Αερογραμμών των ΗΠΑ πέφτει κοντά στο αεροδρόμιο «Κένεντι». Σκοτώνονται οι 113 από τους 124 επιβαίνοντες.

Κυριακή 25 Ιούνη

1795 Γάλλοι βασιλόφρονες και Βρετανοί στρατιώτες αποβιβάζονται στις γαλλικές ακτές της Βρετάνης για να καταπνίξουν τη Γαλλική αστική Επανάσταση.

1925 Στρατιωτικό πραξικόπημα εκδηλώνεται στην Ελλάδα. Ο στρατηγός Θεόδωρος Πάγκαλος ανατρέπει την κυβέρνηση Μιχαλακοπούλου και εγκαθιδρύει δικτατορία.

1943 Σχεδόν 100.000 λαού διαδηλώνουν στην Αθήνα διαμαρτυρόμενοι για την εκτέλεση 106 κομμουνιστών στο Κούρνοβο. Οι διαδηλωτές απαιτούν το σταμάτημα των εκτελέσεων, των συλλήψεων και την κατάργηση της ομηρίας. Στις συγκρούσεις με τις δυνάμεις καταστολής έπεσαν νεκροί 15 διαδηλωτές, ενώ τραυματίστηκαν 75.

1950 Ως αποτέλεσμα της ιμπεριαλιστικής υποδαύλισης ξεσπά ένοπλη σύγκρουση ανάμεσα στη Λαοκρατική Δημοκρατία της Κορέας και τη Νότια Κορέα.

1951 Εγκαινιάζεται η έγχρωμη τηλεόραση από το δίκτυο CBS στη Νέα Υόρκη.

1991 Η Σλοβενία ακολουθεί το παράδειγμα της Κροατίας, αποχωρεί από τη Γιουγκοσλαβία και διακηρύσσει την ανεξαρτησία της.

1997 Πεθαίνει ο Γάλλος ωκεανογράφος Ζακ Ιβ Κουστό.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ