Κυριακή 13 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ασύστολα ψεύδη

Ασύστολα ήταν τα ψεύδη που αράδιασε προχτές στη Βουλή ο Γ. Παπαντωνίου. Σε τέτοιο βαθμό, μάλιστα, που χάνεις το λογαριασμό. Παράδειγμα, τα όσα είπε για το ΙΚΑ. Δώσαμε, είπε ο υπουργός, 207 δισεκατομμύρια δραχμές. Και πέρα από το ύφος του, λες και αναφερόταν στα χρήματα που του είχε αφήσει κληρονομιά ο μπαμπάς του, η αλήθεια είναι εντελώς διαφορετική. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΚΑ - του οποίου η διοίκηση είναι διορισμένη από τους κυβερνώντες - η κυβέρνηση χρωστά στο Ιδρυμα εισφορές ύψους 445 δισεκατομμυρίων. Η κυβέρνηση, δηλαδή, είναι ένας εισφοροφυγάς και, μάλλον, ο μεγαλύτερος. Και επειδή οι κύριοι της κυβέρνησης αρέσκονται σε ζητήματα... αξιοποίησης των πόρων των Ταμείων, οφείλουν να γνωρίζουν πως τα 445 δισ. στην πραγματικότητα θα ήταν πολύ περισσότερα αν τα είχαν τα Ταμεία. Για την ιστορία μόνο ν' αναφέρουμε ότι με βάση τα επιτόκια των εντόκων γραμματίων, τα ποσά αυτών των εισφορών θα είχαν πρόσθετη απόδοση άλλα 111 δισεκατομμύρια.

Η αλήθεια, λοιπόν, είναι ότι η κυβέρνηση δε δικαιούται να μιλάει για χρηματοδότηση των Ταμείων. Και τούτο, όχι μόνο επειδή δεν καλύπτει ούτε καν τις θεσμοθετημένες υποχρεώσεις της, αλλά γιατί, στην πραγματικότητα, είναι ο κύριος υπεύθυνος της ασφυκτικής οικονομικής κατάστασης που υπάρχει σήμερα σ' αυτά.

Ο «δεσμευμένος» λαός

Παπαγεωργίου Βασίλης

Δεσμευμένο (!) βρήκε το σοβιετικό λαό ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, όπως είπε στη διάρκεια των συνομιλιών του με τον Πούτιν! Κι έδωσε συγχαρητήρια στον Ρώσο Πρόεδρο και την κυβέρνησή του για τις άοκνες προσπάθειες που κάνουν να τον... αποδεσμεύσουν!!!

Πέρα από το ότι λέει συνειδητά ανακρίβειες, αφού οι εκκλησίες στην ΕΣΣΔ λειτουργούσαν ελεύθερα, δεν πήγαινε καμιά βόλτα να δει τους... αποδεσμευμένους, που σήμερα πεινάνε, ζητιανεύουν, πεθαίνουν από το κρύο και, βεβαίως, πληρώνουν αδρά - αν έχουν δουλιά και χρήματα - ό,τι επί 75 χρόνια είχαν δωρεάν;

Συγκρίσεις...

Ναι, βέβαια, δίκιο έχετε κ. Σημίτη. Τόσες δεκαετίες βασανίζει η Δεξιά τον τόπο και το λαό μας. Να μην κάνετε κι εσείς, αν όχι άλλα τόσα, περίπου τα ίδια; Γι' αυτό μη το σκέφτεστε καθόλου. Προχωρήστε μπροστά. Εμφύλιο αυτοί. Πετσόκομμα των εργατικών και λαϊκών κατακτήσεων και δικαιωμάτων της τελευταίας τριακονταετίας εσείς. Αστυνομοκρατία, παρακράτος, οργανώσεις «Καρφίτσα», κλπ., αυτοί. «Τρομονόμο», Συνθήκη Σένγκεν και κάθε λογής σχετικούς νόμους και «ειδικούς φύλακες», «συνοροφύλακες», κλπ., κλπ., εσείς. Αμερικανικές και ΝΑΤΟικές βάσεις «φυτέψανε» αυτοί σε όλη τη χώρα. Ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις απανταχού του πλανήτη εσείς. Και πάει λέγοντας...

Και μην ακούτε τι λένε μερικοί μερικοί. Οπως είπατε κι εσείς, εκατόν ογδόντα χρόνια κυβερνά η συντήρηση και δεν κατάφερε να φτιάξει το λαό στα μέτρα της ολιγαρχίας και των ξένων συνεταίρων της. Πώς θα το καταφέρνατε εσείς, μόνο με τα είκοσι χρόνια διακυβέρνησης...

Αναντικατάστατη η συμβολή τους...

Και κάτι ακόμη. Πρέπει να παραδεχτούμε πως όχι μόνο έχει δίκιο ο κ. Σημίτης, αλλά και κάτι ακόμη: Συνεχίζει επάξια τις παραδόσεις της «μεγάλης αντιδεξιάς δημοκρατικής παράταξης». Η... συμβολή της ήταν πάντα... αξιοζήλευτη, ιδιαίτερα, όταν δυσκολευόταν η δεξιά, όπως τη λένε. Για παράδειγμα, το 1944 η δεξιά ήταν στη γωνία, αλλά βρέθηκε ένας Γ. Παπανδρέου, για να «βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά». Λίγα χρόνια μετά, επί κυβέρνησης Πλαστήρα, εκτελέστηκαν ο Ν. Μπελογιάννης και οι σύντροφοί του. Κι αν θέλετε, να πάμε στα μεταχουντικά χρόνια, πρέπει να παραδεχτούμε, πως μόνο ένα ΠΑΣΟΚ μπορούσε να υπονομεύσει και να πλαγιοκοπήσει το έντονα αντιαμερικανικό και δημοκρατικό κλίμα της εποχής του 1975-'80.

Ετσι είναι. Φαντάζεστε, να ήταν κυβέρνηση η ΝΔ σήμερα και να 'φερνε τις «σκέψεις» για το Ασφαλιστικό, που έφερε η κυβέρνηση Σημίτη; Εδώ, τον ΟΤΕ πήγε να ξεπουλήσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη κι έγινε χαμός. Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, όμως, τον ξεπουλάνε και, μάλιστα, σε δόσεις και αυτόν και τις άλλες δημόσιες επιχειρήσεις και μόνο οι κομμουνιστές -άντε και μερικοί ακόμη- φωνάζουν και αντιστέκονται.

Είπαμε. Πάντα ήταν και είναι αναντικατάστατη η συμβολή της «μεγάλης αντιδεξιάς δημοκρατικής παράταξης» στην υπεράσπιση των συμφερόντων της ολιγαρχίας.

Ανανδροι «μπάτσοι»...

Τι οδήγησε τους τέσσερις αστυνομικούς στην άνανδρη ενέργεια να ξεβρακώσουν δημοσίως δύο αθώους, ανύποπτους και ανυπεράσπιστους νέους, σε δρόμο της Αθήνας; Ο, εκ του ασφαλούς, «τσαμπουκάς του μπάτσου» - ως χαρακτηριστικό της διαπαιδαγώγησης που παίρνουν οι αστυνομικοί- ο «υπερβάλλων ζήλος» - ως ίδιον μιας υπαλληλικής ευθυνοφοβίας που διακατέχει τα «όργανα της τάξεως» - ή η συνειδητοποίηση ότι η εξουσία που υπηρετούν τους θέλει, ιδιαιτέρως σήμερα, σε ρόλο άξεστου και σκληρού τρομοκράτη σε βάρος του λαού; Ο,τι κι αν ισχύει - μπορεί και τα τρία μαζί να ισχύουν - η τελική ευθύνη για την άνανδρη πρόκληση των «μπάτσων» βαρύνει τον πολιτικό τους προϊστάμενο, υπουργό Δημοσίας Τάξεως Ν. Χρυσοχοΐδη, ο οποίος και θα πρέπει να απολογηθεί.

Οσο για τα τέσσερα «καλόπαιδα της αστυνομίας» θα πρέπει να γνωρίζουν ότι άνδρας δεν είναι όποιος ξεβρακώνει ανυπεράσπιστους ανθρώπους χρησιμοποιώντας τα όπλα της εξουσίας, ούτε βεβαίως όποιος απλώς φοράει παντελόνι...

ΒΙΒΛΙΟ
Η πολύπαθη αρχαία Μεσσήνη

Η στήλη ουδέποτε παρουσίασε κάποια - από τις πάντα πολύτιμες για την αρχαιολογική επιστήμη - έκδοση του αρχαιότερου φορέα προστασίας και προβολής των αρχαιοτήτων μας, της «Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρίας». Γιατί ουδέποτε η Αρχαιολογική Εταιρία παρουσίασε δημόσια κάποια έκδοσή της. Κακώς, όπως τόνισε ο γενικός γραμματέας της, ακαδημαϊκός Βασίλειος Πετράκος, στην πρώτη δημόσια παρουσίαση έκδοσής της. Η καλή αρχή έγινε με το - σημαντικότατο, σφαιρικότατο επιστημονικά, αποκαλυπτικότατο όσον αφορά τη δεινοπαθούσα αρχαιολογική μας κληρονομιά, πλούσια εικονογραφημένο - έργο του καθηγητή Κλασικής Αρχαιολογίας Πέτρου Γ. Θέμελη «Ηρωες και Ηρώα στη Μεσσήνη», με ομιλητές τους Β. Πετράκο, Π. Θέμελη και Νικόλαο Σταμπολίδη (καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας). Ο ανίδεος περί του αρχαιολογικού πλούτου της Μεσσήνης που περνά τον πλησίον της «εθνικό» δρόμο, εκπλήσσεται με τις εκτενέστατες αρχαιότητες που αντικρίζει. Δεν υποψιάζεται, όμως, πόσες άλλες είχε που καταστράφηκαν από την εγκληματική πολιτική της ελληνικής πολιτείας (πού είσαι καημένε Μακρυγιάννη...). Δεν υποψιάζεται πόσες δεν έχουν αποκαλυφθεί και πόσες άλλες αποκαλύφθηκαν από μια, ιδιαζόντως, πολύπαθη ανασκαφή.

Ανασκαφή, που άρχισαν Γάλλοι το 1828, και το 1843-44 και συνέχισε η Αρχαιολογική Εταιρία, μετά πολλών βασάνων και μακρόχρονων διακοπών: Το 1895, με ανασκαφέα τον μετέπειτα πολιτικό Θεμιστοκλή Σοφούλη. Το 1909 και 1925 με τον Γεώργιο Οικονόμου. Από το 1957 και για 14 ανασκαφικές περιόδους, με τον Αναστάσιο Ορλάνδο. Η ανασκαφή αβοήθητη από το κράτος εγκαταλείφθηκε, με αποτέλεσμα και νέες μεγάλες βλάβες των αποκαλυμμένων και μη αρχαιοτήτων. Το 1986 η ΑΕ αναθέτει στον Πέτρο Θέμελη την ανασκαφή, η οποία - ευτυχώς - έκτοτε συνεχίζεται, με κρατικά κονδύλια, καθώς η πολιτεία έπρεπε να διαλέξει: 'Η να συνεχιστεί η καταστροφή των αρχαιοτήτων της Μεσσήνης από κρατικά και ιδιωτικά συμφέροντα, ή να διασωθούν όσα διασώθηκαν. Και είναι άπειρα και αξιοθαύμαστα όσα έχουν αποκαλυφθεί: Κτίρια, ναοί, ιερά και τεμένη (Ηρακλή και Ερμή), Ασκληπιείο, Ιεροθύσιο, Λουτρά, Στάδιο, Ηρώο - Μαυσωλείο, Γυμναστήριο, γλυπτά και ανδριάντες, μνημειακή κρήνη, οικίες, νεκροταφείο, ταφικά μνημεία, πλήθος κεραμικά, 450 επιγραφές, νομίσματα (7.000), ειδώλια, αναθήματα, υπολείμματα τροφών, οστά ζώων κ.ά. Χρειάστηκε μεγάλη προσπάθεια προκειμένου οι πολύπαθες εκτεταμένες και πολύμορφες αρχαιότητες της Μεσσήνης (αρχαϊκές, κλασικές, ρωμαϊκές, υστερορωμαϊκές, βυζαντινές), στις οποίες περιηγήθηκε ο Παυσανίας, να προστατευτούν και με απαλλοτριώσεις. Εκτός της ανασκαφής διενεργούνται καταγραφές, αποτυπώσεις, φωτογραφήσεις, έργα στερέωσης, αναστήλωσης ορισμένων τμημάτων κτιριακών μνημείων, συντήρησης κινητών ευρημάτων, αλλά και συντάσσονται επιμέρους μελέτες από εξειδικευμένους Ελληνες και ξένους επιστήμονες.


Αρ. ΕΛΛΗΝΟΥΔΗ

Επιτύμβιο

Μένεις αθάνατος

στο νου μας,

στην ψυχή

κι ας ζεις

στου κάτω κόσμου

τους λειμώνες

και οι ιδέες σου,

γεννάνε,

διδαχή

και σάλπιγγα

γι' ατέλειωτους

αγώνες.

* * *

Μένεις αθάνατος

κι ας βρίσκεσαι

στη γης,

ζεις στου λάου,

αγωνιστή,

τις μνήμες

και σε πορείες

προς το φως

μας οδηγείς,

τι να προσθέσουν

άλλο οι φτωχές μου

ρίμες...


Ο οίστρος

ΠΡΟΣΩΠΟ
Βόγισλαβ Κοστούνιτσα

Γρηγοριάδης Κώστας

Με το βραβείο του πολιτικού της χρονιάς από το Ινστιτούτο Ανατολής-Δύσης και το μεγαλοπρεπέστατο «όχι» των Αμερικανών στην επικείμενη Διάσκεψη Δωρητών του ερχόμενου μήνα για την ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, επέστρεψε στο Βελιγράδι από τις ΗΠΑ ο Γιουγκοσλάβος Πρόεδρος, Βόγισλαβ Κοστούνιτσα...

Ο ίδιος, βέβαια, δεν είχε παραλείψει από την πρώτη ώρα άφιξής του στη Νέα Υόρκη να καταφερθεί κατά όσων ασκούν πιέσεις έναντι της χώρας του, προκειμένου να γίνουν σε ρυθμούς «φαστ φουντ» οι συνταγματικές μεταρρυθμίσεις που θα επιτρέπουν, εφ' εξής, την έκδοση Γιουγκοσλάβων πολιτών στο εξωτερικό για εγκλήματα πολέμου. Ομως, μπροστά στην άρνηση της Ουάσιγκτον να δώσει το παραμικρό δολάριο εάν... ο Μιλόσεβιτς δεν εκδοθεί στη Χάγη για τη διεξαγωγή της «δίκης»-φιάσκο από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο του ΟΗΕ για την πρώην Γιουγκοσλαβία, ο Κοστούνιτσα σταμάτησε τις κορόνες. Αίφνης, οι ενίοτε διπλωματικές, ενίοτε σκληρές δηλώσεις για τη διεξαγωγή της δίκης σε Βελιγράδι αντί Χάγης... έμειναν μετέωρες στον αέρα. Και με την έξοδό του από το κτίριο του Λευκού Οίκου, δήλωσε - με ύφος ανθρώπου διπλά ηττημένου... αν όχι ταπεινωμένου - πως το νομοσχέδιο για την άρση των συνταγματικών κωλυμάτων για την έκδοση Γιουγκοσλάβων πολιτών στο εξωτερικό θα είναι έτοιμο «σε δύο βδομάδες»...

Οσο για τον μικρό «πακτωλό» των αμερικανικών δολαρίων της κυβέρνησης του Τζορτζ Ουόκερ Μπους προς το Βελιγράδι; Αυτά θα παραμείνουν λόγια του αέρα μέχρις ότου οι πιέσεις τους γίνουν πράξη... Ενδεχομένως, δε, τα τριάκοντα αμερικανικά αργύρια θα πέσουν... όταν ο Μιλόσεβιτς ανηφορίσει προς τη Χάγη.


Δέσποινα ΟΡΦΑΝΑΚΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ