Σάββατο 29 Σεπτέμβρη 2018 - Κυριακή 30 Σεπτέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Εχω ένα όραμα...

«Ετσι οραματίζομαι τη χώρα μου τα επόμενα χρόνια. Μία χώρα που θα εκμεταλλεύεται τον στρατηγικό γεωπολιτικό της ρόλο και θα ηγείται της συνεργασίας στα Βαλκάνια και στη Μεσόγειο. Σε αυτό το πλαίσιο, εκτιμούμε πραγματικά τη στρατηγική συνεργασία μας με τις ΗΠΑ», είπε ο πρωθυπουργός από τη Νέα Υόρκη, ενώπιον των Αμερικανών «επενδυτών», παίζοντας το χαρτί των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων, τις οποίες δεσμεύτηκε ότι θα συνεχίσει, αλλά και της «στρατηγικής θέσης» της χώρας. Πήγε μάλιστα κι ένα βήμα παραπέρα, παρουσιάζοντας τη στήριξη στην εγχώρια καπιταλιστική οικονομία ως προϋπόθεση για να αντεπεξέλθει η Ελλάδα στους βρώμικους ρόλους που αναλαμβάνει στην περιοχή. Οπως είπε, «μια ισχυρότερη οικονομία μπορεί να ενισχύσει ακόμη περισσότερο τον γεωστρατηγικό ρόλο της χώρας. Αυτό θα ήταν προς μέγιστο όφελος όλων όσοι έχουν κοινά συμφέροντα στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου».

Η ταύτιση του πρωθυπουργού με όσα έλεγε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα πριν από μερικούς μήνες, ότι η επιστροφή της Ελλάδας στην ανάπτυξη θα της δώσει τη δυνατότητα να παίξει πιο ενεργά το ρόλο του «γεωπολιτικού μεντεσέ» των σχεδίων των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στην περιοχή, βγάζει μάτι. Το «όραμά» τους είναι εφιάλτης για τους λαούς της περιοχής. Εμπλοκή σε ιμπεριαλιστικά σχέδια και στόχοι ανάκαμψης των κερδών των μονοπωλίων πάνε χέρι - χέρι. Ο εφιάλτης αυτός πρέπει να απορριφθεί από το λαό με την οργανωμένη πάλη του.

Απογείωση

Ερώτηση στην υπουργό Προστασίας του Πολίτη κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή την ενεργοποίηση του τμήματος της ΓΑΔΑ για την «Προστασία του Κράτους και του Δημοκρατικού Πολιτεύματος», προκειμένου να διεξάγει έρευνα για τις κινητοποιήσεις ενάντια στους πλειστηριασμούς. Μάλιστα, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κάνουν λόγο για «κλήση - πρόκληση», που «υπονομεύει τις πολιτικές αρχές της κυβέρνησης»! Η κοροϊδία πραγματικά «απογειώνεται». Θυμίζουμε ότι τις προάλλες, άλλοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησαν με Ερώτησή τους τροποποιήσεις στο νόμο για τις συντάξεις χηρείας και, δυο μέρες μετά, ο αρμόδιος υφυπουργός ανακοίνωσε ότι «εξετάζει» την αναστολή - και όχι βέβαια την κατάργηση - ορισμένων διατάξεων αυτού του βάρβαρου νόμου, που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Βγαίνουν δηλαδή μερικοί ΣΥΡΙΖαίοι, φωνάζουν για μια επιμέρους πλευρά της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης, έρχεται από πίσω ένας υπουργός και υπόσχεται αλλαγές που δεν μεταβάλλουν την ουσία, και όλα «μέλι - γάλα»! Κι άσε το λαό να πιστεύει ότι με τέτοια ...πινγκ - πονγκ υπάρχουν περιθώρια «βελτίωσης» της βάρβαρης αντιλαϊκής πολιτικής. Το ίδιο συμβαίνει και τώρα. Οι βουλευτές που «διαμαρτύρονται» για την εμπλοκή του συγκεκριμένου τμήματος της ΓΑΔΑ στην έρευνα για τους πλειστηριασμούς είναι οι ίδιοι που πριν από ένα σχεδόν χρόνο νομοθετούσαν το να θεωρείται «ιδιώνυμο» αδίκημα κάθε κινητοποίηση προστασίας της λαϊκής στέγης από τις τράπεζες και τα κοράκια, ενεργοποιώντας τις διώξεις περιορισμού και τρομοκράτησης της δράσης του λαϊκού κινήματος. Τώρα, παριστάνουν προκλητικά ότι «πέφτουν από τα σύννεφα» και σκίζουν τα ρούχα τους για τις «αρχές» της κυβέρνησης, χωρίς βέβαια να βάζουν θέμα κατάργησης του απαράδεκτου νόμου που και οι ίδιοι ψήφισαν.

Πανηγύρια

«Εχουμε πανηγύρια». Ετσι υποδέχτηκαν, σύμφωνα με τον γγ του υπουργείου Εργασίας, οι ξενοδοχοϋπάλληλοι την επέκταση της κλαδικής τους Σύμβασης, στην οποία προχώρησε η κυβέρνηση στα τέλη Αυγούστου. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Αν. Νεφελούδη, χιλιάδες ξενοδοχοϋπάλληλοι πανηγυρίζουν για αυξήσεις που ακόμα δεν έχουν δει και δεν ξέρουν αν θα δουν ποτέ στο μισθό τους. Ανάμεσά τους, χιλιάδες εποχικοί που, μαζί με τη μισθοδοσία του Σεπτέμβρη, περιμένουν να πάρουν και την απόλυση, να επιστρέψουν δηλαδή στην ανεργία μέχρι την επόμενη σεζόν, χωρίς απαραίτητα να δικαιούνται κι αυτό το ψευτοεπίδομα του ΟΑΕΔ, λόγω της ισχύουσας αντεργατικής νομοθεσίας. Ομοίως, ο Νεφελούδης πανηγυρίζει μόνος του και για την ένταξη των εργαζομένων στα «ντελίβερι» στην κλαδική Σύμβαση του Επισιτισμού, η οποία παρεμπιπτόντως έχει λήξει! Αλλά όπως και στην περίπτωση της επέκτασης κλαδικών συμβάσεων, το υπουργείο δεν ανακοινώνει μέτρα υποχρεωτικής και άμεσης εφαρμογής των προβλεπόμενων αυξήσεων στους μισθούς, με διασφάλιση ότι κανένας εργαζόμενος δεν θα χάσει τη δουλειά του αν απαιτήσει να ενταχθεί στη νέα Σύμβαση, αλλά συστήνει απλά στους εργαζόμενους να καταφεύγουν σε καταγγελίες (!) σε περιπτώσεις που δεν εφαρμόζεται η Σύμβαση, «νίπτοντας τας χείρας» της για την υποχρέωσή της να επιβάλει σε όλους την εφαρμογή της. Επομένως, τέτοια «πανηγύρια» να λείπουν από τους εργαζόμενους. Ειδικά όταν αξιοποιούνται από την κυβέρνηση ως προκάλυμμα, για να ικανοποιήσει άλλες πάγιες αξιώσεις του κεφαλαίου, όπως για παράδειγμα η μείωση, ή η επιδότηση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών.

Κέρδη...

«Τα υψηλότερα κέρδη μετά φόρων στη σύγχρονη ιστορία της» κατέγραψε το α' εξάμηνο του 2018 η ΟΛΠ ΑΕ, που ανήκει στην «Cosco». Σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία, τα κέρδη του μονοπωλίου υπερτριπλασιάστηκαν στα 13,3 εκατ. ευρώ το α' εξάμηνο του 2018, από 4,4 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο του 2017. Πηγή αυτών των κερδών δεν είναι άλλη από την εντατική εκμετάλλευση των λιμενεργατών, με τους νόμους της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων. Τι απαντούν όμως η «Cosco» και οι εργολάβοι του ΣΕΜΠΟ στο αίτημα των εργαζομένων να υπογραφεί ΣΣΕ με αυξήσεις στους μισθούς και βελτίωση των όρων δουλειάς; Οτι «δεν βγαίνουμε» και ότι «το μισθολογικό κόστος είναι ήδη υψηλό!». Σε αυτήν τη στάση έχουν τη στήριξη όλου του αντεργατικού πλαισίου που φτιάχτηκε τα προηγούμενα χρόνια και που συνέχισε και επέκτεινε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Ταυτόχρονα, το εργοδοτικό σωματείο που στήθηκε κατακαλόκαιρο προπαγανδίζοντας την «εργασιακή ειρήνη», επιδιώκει να παίξει ρόλο «πέμπτης φάλαγγας» μέσα στους εργαζόμενους ακριβώς για να μην δειχτεί η μεγαλοεργοδοσία. Με αυτήν την κατάσταση είναι αντιμέτωποι οι εργαζόμενοι, οι οποίοι βρίσκονται συσπειρωμένοι στο σωματείο που οι ίδιοι δημιούργησαν, την ΕΝΕΔΕΠ, και όχι η εργοδοσία. Χρειάζεται να αξιοποιήσουν την πείρα από τις κινητοποιήσεις του προηγούμενου διαστήματος, να υπολογίσουν τα δικά τους κέρδη, εντείνοντας τον αγώνα για την υπογραφή ΣΣΕ.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
Σάββατο 29 Σεπτέμβρη

1547 Γεννιέται ο Ισπανός συγγραφέας Μιγκέλ ντε Θερβάντες, δημιουργός του «Δον Κιχώτη».

1571 Γεννιέται ο Ιταλός ζωγράφος του Μπαρόκ, Μικελάντζελο Μερίζι ντα Καραβάτζιο.

1902 Πεθαίνει ο Γάλλος συγγραφέας Εμίλ Ζολά.

1911 Η Ιταλία κηρύσσει τον πόλεμο στην Τουρκία για την κατοχή της Τρίπολης στη Λιβύη. Μεταξύ άλλων καταλαμβάνει τα Δωδεκάνησα.

1938 Αρχίζει στο Μόναχο η τετραμερής διάσκεψη μεταξύ Γερμανίας (Χίτλερ), Αγγλίας (Τσάμπερλεν), Γαλλίας (Νταλαντιέ) και Ιταλίας (Μουσολίνι), που αποφασίζουν να παραδώσει η Τσεχοσλοβακία την περιοχή της Σουδητίας στη Γερμανία. Η ιμπεριαλιστική συμφωνία του Μονάχου ήταν το κορύφωμα της πολιτικής της ενθάρρυνσης των επιδρομέων. Οι κυβερνήσεις της Αγγλίας και της Γαλλίας, με την προτροπή της κυβέρνησης των ΗΠΑ, ικανοποίησαν όλες τις απαιτήσεις του Χίτλερ, πιστεύοντας ότι έτσι θα τον στρέψουν κατά της Σοβιετικής Ενωσης.

1941 Η Σφαγή του Μπάμπι Γιαρ. Οι ναζί εκτελούν 33.771 Εβραίους της Σοβιετικής Ενωσης (άνδρες, γυναίκες και παιδιά) σε χαράδρα κοντά στο Κίεβο.

1968 Πραγματοποιείται νόθο δημοψήφισμα για το νέο Σύνταγμα από τη χουντική κυβέρνηση. Σύμφωνα με τη χούντα, «ΝΑΙ» ψήφισε το 92,21%.

1974 Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής αναγγέλλει την ίδρυση του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας.

Κυριακή 30 Σεπτέμβρη

1822 Ο τουρκικός στόλος αποβιβάζει 3.000 άνδρες στην επαναστατημένη Κρήτη. Οσοι γλίτωσαν από τα πυρά και τα γιουρούσια των επαναστατών υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν το νησί στις 18 του Οκτώβρη.

1876 Ιδρύεται το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών.

1925 Ο δικτάτορας Θ. Πάγκαλος διαλύει τη Βουλή, ενώ ταυτόχρονα εντείνει τους διωγμούς κατά του ΚΚΕ.

1929 Πεθαίνει ο γλωσσολόγος και λογοτέχνης Γιάννης Ψυχάρης, ο ηγέτης του κινήματος για την καθιέρωση της δημοτικής γλώσσας στην Ελλάδα.

1961 Ιδρύεται το Πανδημοκρατικό Αγροτικό Μέτωπο (Π.Α.ΜΕ.), από την ΕΔΑ και το Εθνικό Αγροτικό Κόμμα.

1962 Ο Τζέιμς Μέρεντιθ, μαύρος φοιτητής από το Μισισίπι, επιχειρεί να εισέλθει στο Πανεπιστήμιο του Μισισίπι, αντιμετωπίζει όμως την απαγόρευση από τους «ιππότες» της «Κου - Κλουξ - Κλαν», που έχουν κλείσει την πόρτα του Ιδρύματος. Το γεγονός προκαλεί την κινητοποίηση χιλιάδων μαύρων, Λατινοαμερικάνων και λευκών αντιρατσιστών. Οι συγκρούσεις επεκτείνονται ταχύτατα και η αστυνομία επεμβαίνει. Το αποτέλεσμα ήταν δύο νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες.

1964 Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Σπύρος Κυπριανού, επισκέπτεται τη Μόσχα, όπου υπογράφει με τη σοβιετική κυβέρνηση συμφωνία για την προμήθεια όπλων στην Κύπρο.

1965 Στρατιωτικό κίνημα πραγματοποιείται στην Ινδονησία, με σκοπό - όπως υποστηρίχθηκε - να αποτρέψει σχεδιαζόμενο πραξικόπημα από μερίδα του στρατού και τη CIA. Το κίνημα αποτυγχάνει και οι στρατιωτικοί υπό τον στρατηγό Σουχάρτο επικρατούν, ξεκινώντας μια τεράστιας έκτασης αντικομμουνιστική δολοφονική εκστρατεία.

1985 Πεθαίνει ο Αμερικανός γεωφυσικός Τσαρλς Ρίχτερ, δημιουργός της ομώνυμης κλίμακας μέτρησης του μεγέθους των σεισμών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ