Κυριακή 8 Μάη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
«Ενημέρωση»... και ενημέρωση

«Μαξίμου: Δικαιότερο Ασφαλιστικό στον αντίποδα των προηγούμενων - Διαψεύδονται και πάλι οι Κασσάνδρες», «Ν. Βούτσης: Η Βουλή δεν θα ψηφίσει προληπτικά μέτρα», «Μείωση δαπανών 1,3 δισ. ευρώ το 2019 με το νέο Ασφαλιστικό». Ορισμένοι χαρακτηριστικοί τίτλοι από την ιστοσελίδα της κυβερνητικής εφημερίδας, την Πέμπτη το βράδυ. Τόσο «αληθινές» ειδήσεις όσο και το πρωτοσέλιδό της το ίδιο πρωί, που έγραφε: «Από Δευτέρα στην Ολομέλεια το Ασφαλιστικό και Φορολογικό», πλήρως ενσωματωμένη στην αισχρή προσπάθεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ «να πιάσει στον ύπνο» το λαό για την ψήφιση του αντεργατικού εκτρώματος. «Ενημέρωση» που ζηλεύουν και οι μεγαλύτεροι «μάστορες» των αστικών ΜΜΕ. Οι εργαζόμενοι, ο λαός, έχουν τα δικά τους «όπλα» στη μάχη αυτή με την πολιτική της κυβέρνησης, του κεφαλαίου, της ΕΕ και όσων την υπηρετούν. Χέρι με χέρι, σπίτι - σπίτι, στις σημερινές μεγάλες συγκεντρώσεις, να φτάσει ο «Ριζοσπάστης» και σήμερα κι αύριο παντού!

Θράσος...

Επιβεβαιώνοντας ότι η υπηρέτηση των συμφερόντων του κεφαλαίου πάει πακέτο με την υπέρβαση κάθε ορίου πολιτικής αθλιότητας, ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς ίχνος ντροπής, μίλησε για... «θράσος» (!) όσων ανέδειξαν την ξεδιάντροπη μεθόδευση της κυβέρνησής του να φέρει αιφνιδιαστικά για ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής το άθλιο νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό - Φορολογικό, μέσα στο σαββατοκύριακο.

Ισχυριζόμενος ότι ποτέ άλλοτε μια τέτοια «μεταρρύθμιση» δεν έχει συζητηθεί για τόσο πολύ καιρό, κάνει πως «δεν ξέρει» ότι η ξεδιαντροπιά της κυβέρνησης έχει να κάνει ακριβώς με τη μεθόδευσή της, ώστε να μη μεσολαβήσει ούτε μια μέρα μεταξύ της κήρυξης της 48ωρης πανελλαδικής - πανεργατικής απεργίας και της πραγματοποίησής της.

Μάταιος ο «κόπος» τους! Η άμεση απάντηση που δόθηκε στην κυβέρνηση ήδη από το απόγευμα της Πέμπτης έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, πολύ περισσότερο οι μαζικές εργατικές - λαϊκές απεργιακές κινητοποιήσεις της Παρασκευής, με τις οποίες άνοιξε το τριήμερο των αγωνιστικών κινητοποιήσεων ενάντια στο νόμο - λαιμητόμο, επιβεβαίωσαν την ετοιμότητα του ταξικού εργατικού - λαϊκού κινήματος, τη δυνατότητα των εργαζομένων και του λαού να αχρηστεύσουν τόσο τα ψέματα και τις αλχημείες, με τα οποία η κυβέρνηση προσπαθεί να «κουκουλώσει» την επίθεση που εξαπολύει για λογαριασμό του κεφαλαίου, όσο και τις άθλιες μεθοδεύσεις και τις κουτοπονηριές με τις οποίες επιχειρεί να την προωθήσει...

... και θράσος

«Προτεραιότητά μας η προστασία της εργασίας»! Ετσι ξεκίνησε την ομιλία στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλ. Τσίπρας, για να μιλήσει μετά για το νόμο - λαιμητόμο που καταργεί τον κοινωνικό χαρακτήρα της Ασφάλισης, για την απογείωση της φοροεπιδρομής στα λαϊκά στρώματα και για τον «αναπτυξιακό νόμο» - δώρο στο κεφάλαιο! Επιβεβαιώνοντας ότι για να κάνεις τη βρώμικη δουλειά του κεφαλαίου, όπως κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, χρειάζεται ανάμεσα στα άλλα και πολύ πολύ θράσος...

Με το φόβο μας...

Ο πραγματικά ξετσίπωτος τρόπος και η όλη μεθόδευση με την οποία η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έφερε σαν τον κλέφτη στη Βουλή για ψήφιση τους νόμους για τη διάλυση της Κοινωνικής Ασφάλισης και το νέο φορολογικό Αρμαγεδδώνα, δεν αποδεικνύει μόνο την προσήλωσή της στους στόχους του κεφαλαίου και την αντιλαϊκή πολιτική, που χρειάζεται και τέτοια άθλια τερτίπια για να υπηρετηθεί. Ούτε δείχνει μόνο πόσο οι «μαθητές» της νέας σοσιαλδημοκρατίας του ΣΥΡΙΖΑ «ξεπέρασαν το δάσκαλο», όλες δηλαδή τις προηγούμενες αστικές κυβερνήσεις, για να εκπληρώσουν τη βρώμικη δουλειά του κεφαλαίου, για την οποία άλλωστε επιλέχτηκαν. Αποδεικνύει και πόσο ψεύτικη είναι η φιλολογία που καλλιεργούν μια σειρά από δυνάμεις στο εργατικό και λαϊκό κίνημα, που, προσπαθώντας να σπείρουν την ηττοπάθεια, ψιθυρίζουν μόνιμα και σταθερά στα λαϊκά στρώματα ότι πρέπει να παραιτηθούν από τον αγώνα, γιατί τάχα «δεν ιδρώνει τ' αυτί των κυβερνήσεων και των αφεντικών». Αλλο ένα πολύτιμο συμπέρασμα που πρέπει να κρατήσουν και να αξιοποιήσουν οι εργαζόμενοι και ο λαός, στην πολύ σκληρή μάχη που έχουν μπροστά τους, μέχρι την οριστική κατάργηση του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης και όσων τον υπηρετούν.

Τα «λάθη του ΔΝΤ»

Παρακολουθώντας το βράδυ της Πέμπτης εκπομπή στην ΕΡΤ, σχετικά με τη διαπραγμάτευση για το χρέος κ.λπ. και τι δεν ακούσαμε για τους «λάθος υπολογισμούς του ΔΝΤ που πέφτει έξω στις προβλέψεις του και ζητάει σκληρά αντιλαϊκά μέτρα». Παλιότερα, ακούγαμε για «λάθος πολλαπλασιαστές», για «λάθος στοιχεία» και άλλα διάφορα. Ομως, τίθεται το ερώτημα: οι αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις που υλοποιούνται σήμερα και χειροκροτούνται απ' το κεφάλαιο και οι οποίες αποτελούν κατευθύνσεις των αστικών επιτελείων από τη δεκαετία του 1990, τι σχέση έχουν με τις υπολογιστικές ικανότητες των τεχνοκρατών του ΔΝΤ; Αλήθεια, το γεγονός ότι όλα τα αντιλαϊκά μέτρα υπάρχουν στην ατζέντα και στις διακηρύξεις των οργανώσεων της εργοδοσίας, του κεφαλαίου τι μας λέει για τις λάθος προβλέψεις του ΔΝΤ; Το γεγονός, επίσης, ότι ανάλογα αντιλαϊκά μέτρα υλοποιούνται στη Γαλλία του Φρ. Ολάντ, που η κυβέρνηση προβάλλει ως υπ' αριθμόν 1 σύμμαχό της, τι αποδεικνύει σε όσους ψάχνουν την αιτία σε τεχνοκρατικές αδυναμίες; Η αλήθεια, βέβαια, βρίσκεται αλλού. Κανένα λάθος δεν υπάρχει στη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική ως προς το στόχο της εξυπηρέτησης των συμφερόντων του κεφαλαίου. Λάθος θα κάνουν οι εργαζόμενοι, ο λαός αν υιοθετήσουν αυτήν την παραπλανητική αντίληψη και χάσουν απ' τα μάτια τους τους κύριους αντίπαλους, το κεφάλαιο, την εργοδοσία, την εξουσία και τις κυβερνήσεις, τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς τους.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1821 Η Μάχη της Γραβιάς. Οι ελληνικές δυνάμεις υπό τον Οδυσσέα Ανδρούτσο νικούν τις τουρκικές υπό τον Ομέρ Βρυώνη.

1828 Γεννιέται ο Ελβετός συγγραφέας και φιλάνθρωπος Ερρίκος Ντινάν, «πατέρας» του Ερυθρού Σταυρού. Βραβεύτηκε με το Νόμπελ Ειρήνης το 1901.

1831 Καταστέλλεται στρατιωτικό κίνημα κατά του Ιωάννη Καποδίστρια.

1838 Δημοσιεύεται στην Αγγλία η «Χάρτα του Λαού». Το κίνημα των «Χαρτιστών» ήταν ένα μαζικό πολιτικό κίνημα των εργατών και ορισμένων μικροαστικών στρωμάτων που ζητούσε πλήρη πολιτικά δικαιώματα για την εργατική τάξη στο πλαίσιο του καπιταλισμού. Με ορισμένους από τους αριστερούς «Χαρτιστές», όπως ο Χάρνεϊ, είχαν έρθει σε επαφή οι Μαρξ και Ενγκελς, το καλοκαίρι του 1845, με σκοπό τη συγκρότηση Κομμουνιστικής Επιτροπής Αλληλογραφίας για τη στενότερη προσέγγιση διαφόρων ομάδων κομμουνιστών και συμπαθούντων σε Ευρώπη και Αμερική.

1906 Γεννιέται ο Ιταλός σκηνοθέτης και σεναριογράφος Ρομπέρτο Ροσελίνι.

1921 Ιδρύεται το Κομμουνιστικό Κόμμα Ρουμανίας.

1923 Η Μ. Βρετανία διατυπώνει τελεσιγραφικές αξιώσεις στη σοβιετική κυβέρνηση («Τελεσίγραφο Κόρζον»), απαιτώντας να ανακαλέσει τους διπλωματικούς αντιπροσώπους της από το Αφγανιστάν και το Ιράν (τους οποίους κατηγορούσε πως δρούσαν κατά των βρετανικών συμφερόντων), να πληρώσει αποζημιώσεις για τις διώξεις κατά Βρετανών κατασκόπων (!) στην ΕΣΣΔ κ.ά., ενώ δήλωνε πως δεν αναγνώριζε τα χωρικά της ύδατα, κινήσεις που έφεραν τις δύο χώρες στα πρόθυρα πολέμου. Ο σοβιετικός λαός αντέδρασε, στηρίζοντας τις επιλογές της κυβέρνησής του, με αντιιμπεριαλιστικές διαδηλώσεις, στη Μ. Βρετανία ξεκίνησε καμπάνια υποστήριξης της ΕΣΣΔ, στο Βερολίνο συγκεντρώθηκαν 150.000 εργάτες και κάλεσαν το γερμανικό λαό να υποστηρίξει την ΕΣΣΔ. Στο τέλος, η Μ. Βρετανία δέχτηκε συζήτηση για συμφωνία.

1934 Στην απεργία των 300 λιμενεργατών της Καλαμάτας, στρατός και χωροφυλακή απαντούν με σφαίρες, σκοτώνοντας επτά και τραυματίζοντας δεκάδες λιμενεργάτες. Με απεργία απαντούν 25.000 εργάτες παρά τη διασπαστική στάση της ΓΣΕΕ.

1937 Γεννιέται ο Αμερικανός συγγραφέας Τόμας Πίντσον.

1970 Στις 8 και 9 Μάη η Ασφάλεια Αθήνας συλλαμβάνει τα ηγετικά στελέχη του ΚΚΕ και του Πατριωτικού Αντιδικτατορικού Μετώπου (ΠΑΜ) Νίκο Καλούδη, Ζήνωνα Ζορζοβίλη και Γιάννη Γιάνναρη. Μόλις έγιναν γνωστές οι συλλήψεις, συνεργεία της ΚΝΕ γέμισαν την Ομόνοια και τις εργατογειτονιές της Αθήνας και του Πειραιά με τρικ που έγραφαν «Ζήτω το ΚΚΕ. Ζήτω η ΚΝΕ».

1980 Ο Γεώργιος Ράλλης διαδέχεται τον Κωνσταντίνο Καραμανλή στην προεδρία της Νέας Δημοκρατίας.

1984 Η Σοβιετική Ενωση ανακοινώνει την αποχή από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λος Αντζελες, καταγγέλλοντας τις ΗΠΑ για δημιουργία αντισοβιετικού κλίματος και υποβάθμιση του Ολυμπιακού πνεύματος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ