Κυριακή 22 Ιούνη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σικέ καβγάς

Σε πλειοδοσία για το ποιος μπορεί να εξασφαλίσει καλύτερες επενδύσεις στο λιμάνι του Πειραιά, που θα φέρουν και θέσεις εργασίας, επιδόθηκαν προχτες με απανωτές ανακοινώσεις κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή την επίσκεψη του Κινέζου πρωθυπουργού στο Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ) της COSCO. Ο ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι οι εμπορικές συμφωνίες που έχει κλείσει με τους Κινέζους «βασίζονται στην υποτέλεια και στην απεμπόληση οποιασδήποτε εθνικής κυριαρχίας και των συμφερόντων του ελληνικού λαού». Ο νέος γύρος αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι άσχετος από τους οξύτατους ανταγωνισμούς ανάμεσα στους μονοπωλιακούς ομίλους που έχουν ξεσπάσει για ποιος θα κυριαρχεί στο πρώτο λιμάνι της χώρας. Η κυβέρνηση προωθεί την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου του ΟΛΠ και πριμοδοτεί ανοιχτά την COSCO. Ο ΣΥΡΙΖΑ «σιγοντάρει» τμήματα του ελληνικού εφοπλιστικού κεφαλαίου και άλλα που αντιδρούν στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς και αξιώνουν η ιδιωτικοποίηση να γίνει με παραχωρήσεις. Αλλωστε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να πείσει κανέναν ότι είναι ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του λιμανιού. Από το 2008 έχει συμφωνήσει σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης για την «απελευθέρωση των λιμενικών υπηρεσιών», που άνοιξε το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση των λιμενικών υποδομών της χώρας.

Σύνθετο πρόβλημα ενιαίος αγώνας

Με συσκέψεις και δηλώσεις κυβερνητικοί παράγοντες προετοιμάζουν τις εργατικές - λαϊκές οικογένειες πως θα περιοριστεί ακόμα περισσότερο φέτος η δυνατότητα να στείλουν το παιδί τους σε παιδικό σταθμό χωρίς να πληρώσουν. Οι πληροφορίες για μείωση του εισοδηματικού κριτηρίου, η περιορισμένη χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ σε σχέση με τις ανάγκες συνηγορούν στο παραπάνω ενδεχόμενο. Ομως, το πρόβλημα είναι ακόμα μεγαλύτερο. Και αφορά και τις οικογένειες που έτσι κι αλλιώς αποκλείονται από το ΕΣΠΑ και αναζητούν θέση σε δημοτικούς παιδικούς σταθμούς με πληρωμή τροφείων. Αυτή τη στιγμή σχεδόν όλοι οι δήμοι της χώρας δεν γνωρίζουν εάν θα λειτουργήσουν τους παιδικούς σταθμούς εξαιτίας περικοπών, εάν θα έχουν βρεφονηπιοκόμους, εάν θα προσλάβουν το προσωπικό των σταθμών από το Σεπτέμβρη. Η αξιολόγηση δομών και προσωπικού είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε κλείσιμο παιδικών σταθμών. Το πρόβλημα εκ των πραγμάτων φέρνει μπροστά στην ανάγκη κοινού αγώνα γονείς, εργαζόμενους στους παιδικούς σταθμούς, μόνιμους και συμβασιούχους, συνολικά τους εργαζόμενους στην Τοπική Διοίκηση.

Υπό τη σημαία του κεφαλαίου

Γράφει η εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ: «Η ανατροπή απαιτεί τη συγκρότηση μιας πλατιάς δημοκρατικής προοδευτικής ριζοσπαστικής συμμαχίας ικανής να διεκδικήσει την αυτοδυναμία στις επερχόμενες εκλογές. Μια συμμαχία δυνάμεων που θα κερδίσει γιατί υπερασπίζεται τα συμφέροντα των εκατομμυρίων ανέργων, των μισθωτών του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, των πολύ μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, την αγροτιά που αγωνίζεται σε αντίξοες συνθήκες για να επιβιώσει. Γιατί υπερασπίζεται την ανάγκη για μια καλύτερη και αξιοπρεπή ζωή στις γυναίκες και τους άντρες, τους νέους και τις νέες και ολόκληρη την τρίτη ηλικία, όλους αυτούς που θίγονται βάναυσα από τη μνημονιακή πολιτική και οδηγούνται σε απόγνωση. (...) για να σταματήσει την καταστροφή και να δώσει ελπίδα στον κόσμο να διεκδικήσει μια καλύτερη ζωή». Μπορεί όμως μια κυβέρνηση να εφαρμόσει πολιτική για τα συμφέροντα αυτών των δυνάμεων που αναφέρει, όταν συνεργάζεται με τον ΣΕΒ και υπόσχεται «σχεδιασμό της παραγωγικής, κοινωνικής και οικολογικής ανασυγκρότησης της χώρας», ενισχύοντας τους επιχειρηματικούς ομίλους, δίνοντας όρκους πίστης στην ΕΕ; Κοροϊδεύει το λαό για να τον βάλει κάτω από τη σημαία του κεφαλαίου!

Δε νοιάζονται για τους λαούς

Ο Γερμανός αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ είπε την περασμένη Δευτέρα, μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας, ότι οι χώρες της Ευρωζώνης οι οποίες πραγματοποιούν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να έχουν περισσότερο χρόνο για την επίτευξη των στόχων του Συμφώνου Σταθερότητας, δηλαδή τον περιορισμό των ελλειμμάτων και του χρέους, έναντι σταθερών δεσμεύσεων για μεταρρυθμίσεις, υπενθυμίζοντας ότι η ίδια η Γερμανία χρειάστηκε χρόνο για να επιτύχει τους στόχους του ελλείμματός της όταν εφάρμοζε τις δικές της σκληρές μεταρρυθμίσεις. Τα αστικά ΜΜΕ εκτιμούν ότι ο Ζ. Γκάμπριελ, στέλεχος του SPD, στηρίζει τους «ομοϊδεάτες» του Ολάντ (Γαλλία) και Ρέντσι (Ιταλία) για χαλάρωση της οικονομικής πολιτικής της ΕΕ. Οσο και αν στη συνέχεια η Α. Μέρκελ είπε ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας προσφέρει στα κράτη - μέλη ευελιξία, φαίνεται ότι το ζήτημα αλλαγής μείγματος πολιτικής στην ΕΕ έχει ανοίξει ακόμη και μέσα στη Γερμανία. Αντανακλά αντιθέσεις όχι μόνο μεταξύ «Βορρά - Νότου», όπως προβάλλεται, αλλά και ανάμεσα σε τμήματα του κεφαλαίου στο εσωτερικό των κρατών - μελών. Οχι βεβαίως γιατί νοιάζονται για τους λαούς, αλλά για τη γοργή εξεύρεση κεφαλαίων για επενδύσεις.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1633 Η Ιερά Εξέταση καταδικάζει τον Γαλιλαίο σε φυλάκιση ως αιρετικό, επειδή είχε υποστηρίξει ότι η Γη κινείται γύρω από τον Ηλιο.

1837 Γεννιέται ο Γερμανός αρχιτέκτονας Ερνέστος Τσίλερ, ο οποίος σχεδίασε πάνω από 500 κτίρια στην Αθήνα και τα περίχωρα.

1920 Πραγματοποιείται το Α' (ιδρυτικό) Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος του Ιράν στο Ενζελί.

1921 Αρχίζει στη Μόσχα το 3ο Συνέδριο της Κομμουνιστικής Διεθνούς (22/6-12/7/1921). Σε αυτό πήραν μέρος 605 αντιπρόσωποι από 52 χώρες. Μεταξύ άλλων, το Συνέδριο συζήτησε για την παγκόσμια οικονομική κρίση και τα νέα καθήκοντα της Διεθνούς, την τακτική, την οργανωτική οικοδόμηση των Κομμουνιστικών Κομμάτων, τις μεθόδους και το περιεχόμενο της δουλειάς τους, την εμπειρία από την ταξική πάλη σε Γερμανία και Ιταλία κ.ά. Ο Β. Ι. Λένιν στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη ενός αποφασιστικού αγώνα εναντίον κάθε λογής οπορτουνισμού, ενός αγώνα που δίχως αυτόν ήταν αδύνατο να δημιουργηθεί ένα πραγματικά επαναστατικό, μονολιθικό κόμμα.

1933 Τρεις μήνες μετά την απαγόρευση του Κομμουνιστικού Κόμματος Γερμανίας (14/3/1933) οι ναζί θέτουν εκτός νόμου και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα.

1940 Επειτα από μόλις 6 εβδομάδες πολεμικών συγκρούσεων η Γαλλία - μια από τις μεγαλύτερες στρατιωτικές δυνάμεις παγκοσμίως - παραδίνεται στη ναζιστική Γερμανία.

1941 Οι δυνάμεις του «Αξονα» αρχίζουν την επίθεσή τους κατά της Σοβιετικής Ενωσης («Επιχείρηση Μπαρμπαρόσα»). Οι επιτιθέμενοι (συνολικά 7 χώρες: Γερμανία, Ρουμανία, Ιταλία, Ουγγαρία, Σλοβακία, Κροατία και Φινλανδία) παρατάσσουν 3,8 εκατομμύρια στρατιώτες στη μάχη, απέναντι σε μόλις 2,7 εκατομμύρια Σοβιετικούς. Ξεκινά ο Μεγάλος Πατριωτικός Πόλεμος.

Την ίδια μέρα δακτυλογραφείται σε ένα εργοστάσιο στην Κοκκινιά τρικ του ΚΚΕ που καλούσε τον ελληνικό λαό να δυναμώσει την πάλη του κατά των δυνάμεων Κατοχής και να υπερασπιστεί το φρούριο των λαών, τη Σοβιετική Ενωση.

1955 Συνέρχεται στο Ελσίνκι της Φινλανδίας το Παγκόσμιο Συνέδριο για την Ειρήνη (22-29/6/1955).

1969 Πεθαίνει η Αμερικανίδα ηθοποιός και τραγουδίστρια Τζούντι Γκάρλαντ (πραγματικό όνομα Φράνσις Ιθελ Γκαμ).

1997 Πεθαίνει ο πιανίστας Γιώργος Θέμελης, που, παρότι εκ γενετής τυφλός, σπούδασε μουσική με τη μέθοδο «Μπράιγ» και διέπρεψε διεθνώς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ