Σάββατο 6 Γενάρη 2001 - Κυριακή 7 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Βαθιά και αμετανόητα επικίνδυνοι

Παπαγεωργίου Βασίλης

Κατηγορηματικοί είναι οι επιστήμονες σχετικά με τις ολέθριες συνέπειες των βομβών απεμπλουτισμένου ουρανίου στον άνθρωπο και στο περιβάλλον. Και πέρα απ' όσα λένε οι επιστήμονες. Πέρα απ' όσα έρχονται τώρα στο φως της δημοσιότητας, σχετικά με τη Βοσνία και το Κοσσυφοπέδιο, υπάρχει η αδιαμφισβήτητη και ταυτόχρονα, τραγική εμπειρία του πολέμου του Κόλπου. Σύμφωνα με τα στοιχεία της «Γκρίνπις», σε ορίζοντα δεκαετίας πλέον - αφού τα ασθενή ραδιενεργά «αργούν» συνήθως να εκδηλώσουν καταγράψιμες βλάβες - περισσότεροι από 100.000 Αμερικανοί και Βρετανοί στρατιωτικοί, που ήρθαν σε επαφή με βλήματα απεμπλουτισμένου ουρανίου, στη διάρκεια του πολέμου του Κόλπου, ασθένησαν ή γέννησαν παιδιά με δυσπλασίες, ενώ 4.500 απ' αυτούς έχουν ήδη πεθάνει.

Και, όμως, τίποτε δεν ακούν και δεν καταλαβαίνουν τα αμερικανικά και ΝΑΤΟικά «γεράκια» της Νέας Τάξης: «Οι έρευνες καταδεικνύουν ότι είναι θεωρητικά αδύνατο για έναν άνθρωπο να εισπνεύσει τόσα σωματίδια μη εμπλουτισμένου ουρανίου ώστε να δημιουργηθεί κίνδυνος για την υγεία του», δήλωσε προχτές στο Γαλλικό Πρακτορείο ο στρατιωτικός υπεύθυνος του Γενικού Επιτελείου των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη.

Χρειάζονται, μήπως και άλλες αποδείξεις, για το πόσο βαθιά επικίνδυνοι είναι οι προσανατολισμοί και οι πρακτικές των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ;

Θανατηφόρα ανατροπή

Δεν έχουν περάσει και πολλά χρόνια, που οποιοσδήποτε Ελληνας ασθενής - οποιωνδήποτε πολιτικών και ιδεολογικών αντιλήψεων - θα αισθανόταν πολύ τυχερός αν εξασφάλιζε τη μετάβασή του στη Σοβιετική Ενωση για την αντιμετώπιση της ασθένειάς του. Το γιατί, είναι σε όλους γνωστό. Ηταν αρκετά, όμως, δέκα χρόνια καπιταλιστικής παλινόρθωσης, για να σμπαραλιάσουν το καλύτερο σύστημα υγείας στον κόσμο και όχι μόνον αυτό. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, το ρώσικο σύστημα υγείας είναι 130ό μεταξύ των 191 κρατών. Οι συνέπειες είναι ήδη τραγικές. Από το 1990 μέχρι το 2000 ο πληθυσμός της Ρωσίας έχει μειωθεί κατά 3,3 εκατομμύρια ανθρώπους. Μείωση άνευ προηγουμένου για τα δεδομένα βιομηχανικών χωρών σε καιρό ειρήνης. Η κρατική στατιστική υπηρεσία «Γκοσκομστάτ», προβλέπει ότι ο πληθυσμός θα μειωθεί κατά έντεκα ακόμη εκατομμύρια. Ακόμη περισσότερο απαισιόδοξος ο Ρώσος Πρόεδρος Β. Πούτιν, θεωρεί ότι ο πληθυσμός της χώρας θα πέσει στα 123 εκατομμύρια, μέχρι το 2015, από τα 145 που είναι σήμερα. Μόνο στους δέκα πρώτους μήνες του 2000 550.600 Ρώσοι έχασαν τη ζωή τους. Κι όπως παραδέχονται όλοι, η απότομη και ραγδαία χειροτέρευση των συνθηκών ζωής και η κατάργηση ουσιαστικά του συστήματος δημόσιας και δωρεάν υγείας, αποτελούν τις καθοριστικές αιτίες της θλιβερής αυτής κατάστασης.

Δεν ξεχνούμε τους Τούρκους αγωνιστές!

Ο αγώνας των Τούρκων πολιτικών κρατουμένων συνεχίζεται με απεργία πείνας τώρα και μέσα στα «λευκά κελιά». Κι είναι αυτή η αγωνιστική επιμονή των εθελοντών μελλοθανάτων που ανάγκασε τον υπουργό Δικαιοσύνης Χικμέτ Χακί Τουρκ, να παρακαλάει δημοσίως τους κρατούμενους να σταματήσουν τον αγώνα τους. Γιατί μπορεί τα «σκυλιά» του Τουρκ να σκότωσαν 30 και να σακάτεψαν εκατοντάδες κρατούμενους στη διάρκεια των επιθέσεών τους σε 20 φυλακές της χώρας, αλλά δεν κατάφεραν να καταστείλουν το αγωνιστικό φρόνημα, να μειώσουν τη δύναμη τής ψυχής των αγωνιστών μέσα στις φυλακές και των συγγενών τους που μάχονται στους δρόμους εναντίον του αυταρχικού στρατοκρατικού καθεστώτος της Αγκυρας.

Ομως, για να φέρει αποτελέσματα αυτός ο αγώνας, χρειάζεται να συνεχιστεί και η διεθνιστική αλληλεγγύη προς τους Τούρκους πολιτικούς κρατούμενους. Κι ο ελληνικός λαός, που εκείνες τις μέρες της «μεγάλης σφαγής» στις τουρκικές φυλακές διαδήλωνε στους δρόμους, δεν πρέπει να ξεχνάει ούτε για μια στιγμή το χρέος του...

Το νέο «σπιτάκι» των Κλίντον

Η 20ή Γενάρη πλησιάζει κι όπως διαβάζουμε σε διάφορες ανταποκρίσεις διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων, η οικογένεια Κλίντον ετοιμάζεται να αφήσει το Λευκό Οίκο και να μετακομίσει στη νέα της οικία. Κι αν αναρωτιέστε, πώς θα συνηθίσει τώρα ο Μπιλ Κλίντον στις... στενάχωρες διαστάσεις ενός οποιουδήποτε σπιτιού, μετά την άπλα και την πολυτέλεια του Λευκού Οίκου, η απάντηση είναι απλή. Και το νέο... σπιτάκι των Κλίντον, κάπως με το Λευκό Οίκο θα μοιάζει. Μπορεί να είναι κόκκινο, αφού είναι χτισμένο με τούβλα, αλλά οι διαστάσεις του είναι εξίσου απλόχωρες. Στα πάνω από 500 τετραγωνικά μέτρα του θα διαθέτει - ανάμεσα στα άλλα - πέντε υπνοδωμάτια και εφτά λουτροκαμπινέδες, ενώ η αγορά του κόστισε περίπου 3 εκατ. δολάρια.

Αν, τώρα, με το τελευταίο νούμερο που αναφέραμε, σας γεννήσαμε νέα ερωτήματα, για το πώς τα καταφέρνουν οι επίσημα... φτωχοί και καταχρεωμένοι Κλίντον, να διαθέτουν 1 και πάνω δισεκατομμύριο δραχμές για την εξασφάλιση της... στέγης τους, μην περιμένετε απάντηση από μας. Βάλτε τη φαντασία σας να δουλέψει...

ΒΙΒΛΙΟ
Το '21 και η Ρωσία

Ολα τα κατά καιρούς σχολικά βιβλία της Ιστορίας, σχετικά με την Επανάσταση του '21, «διηγούνται», με διαφόρους τρόπους και σε διάφορους τόνους, ότι η τσαρική Ρωσία υπήρξε συμπαραστάτης του απελευθερωτικού αγώνα του ελληνικού λαού. Για τεκμηρίωση -και μάλιστα κριτική τεκμηρίωση - αυτής της άποψης στα σχολικά βιβλία, ουδείς λόγος. Ηταν και παραμένει ατεκμηρίωτη και άκριτη. Ετσι υπήρξαν και δυτικοευρωπαίοι, κυρίως Αγγλοι ιστορικοί οι οποίοι, υπηρετώντας τα πολιτικοοικονομικά συμφέροντα της Μεγάλων Δυνάμεων της Ευρώπης, ύμνησαν αποκλειστικά και μόνο τον ύπουλο «φιλελληνισμό» αυτών των δυνάμεων, κατηγορώντας αποκλειστικά και μόνο τη Ρωσία σαν αντιδραστικό καθεστώς και «χωροφύλακα της Ευρώπης». Επειδή η ιστορική αλήθεια - ατόφια, σφαιρικά, διαλεκτικά εξετασμένη - δεν έχει ειπωθεί ούτε από τα σχολικά, ούτε και από τα «επίσημα» ιστορικά βιβλία, όσοι θέλουν να τη μάθουν ας διαβάσουν την τεκμηριωμένη μελέτη του Κώστα Αυγητίδη «Η Ρωσία και ο εθνικοαπελευθερωτικός αγώνας του ελληνικού λαού», που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τη «Σύγχρονη Εποχή».

Ο συγγραφέας του βιβλίου δεν κλείνει τα μάτια απέναντι στο αντιδραστικό καθεστώς, στο «χωροφυλακίστικο» ρόλο της στην Ευρώπη, στα αντεπαναστατικά αισθήματα των κυρίαρχων τάξεων της τσαρικής Ρωσίας. Δεν κλείνει όμως τα μάτια απέναντι στο γεγονός ότι τα οικονομικά συμφέροντα των κυρίαρχων τάξεων, σε εποχή μάλιστα διεύρυνσης της αγοράς, και για να υπάρξουν και για να δυναμώνουν, είχαν κάθε λόγο να υπονομεύσουν την Οθωμανική Αυτοκρατορία, διασφαλίζοντας πρώτιστα τα νότια σύνορα της Ρωσίας και το εμπόριό της μέσω της Μαύρης Θάλασσας στη Μεσόγειο και τη Δύση. Καθώς «ανάγκα και θεοί πείθονται», η τσαρική κυβέρνηση, προκειμένου να πετύχει την εξασθένιση τού αντιπάλου της και την ανεμπόδιστη παρουσία της στη Βαλκανική, αναγκάστηκε να ενθαρρύνει τον απελευθερωτικό αγώνα των υπόδουλων βαλκανικών λαών. Η ρώσικη εξωτερική πολιτική είχε κατακτητικούς σκοπούς. Αντικειμενικά όμως, οι ρωσοτουρκικοί πόλεμοι του 18ου - αρχές 19ου αιώνα υποβοήθησαν τον απελευθερωτικό αγώνα του ελληνικού και των άλλων βαλκανικών λαών. Οι πόλεμοι αυτοί ούτε καπρίτσιο των τσάρων ήταν, ούτε «απελευθερωτικοί», ούτε «θρησκευτικοί», όπως εξωραϊστικά τους εμφανίζει η κατεστημένη ιστοριογραφία. Οικονομικοπολιτικοί ήταν. Ομως, οι μακραίωνοι πολιτισμικοί και θρησκευτικοί δεσμοί μεταξύ του ελληνικού με το ρώσικο λαό, αποτελούσαν ένα καλό «άλλοθι» στην κυβερνητική ρώσικη εξωτερική πολιτική για την ενθάρρυνση και τη βοήθεια που παρείχε στον απελευθερωτικό αγώνα των Ελλήνων. Βοήθεια, βέβαια, που ούτε σταθερή υπήρξε, ούτε χωρίς αντιθέσεις, όπως «πιστοποιούν» οι σολωμικοί στίχοι «Αλλος σου έταξε βοήθεια,/ Και σε γέλασε φρικτά».


Αρ. ΕΛΛΗΝΟΥΔΗ

Απαράδεκτα κανάλια

Δεν είναι η πρώτη φορά που τα κανάλια, όπως MEGA, ALFA, ANT-1 και STAR, θάβουν τις ανακοινώσεις του ΚΚΕ. Αλλά θα ήλπιζε κάποιος, τούτη τη στιγμή, όταν πρόκειται για ένα πρωτοφανές έγκλημα γενοκτονίας των ιμπεριαλιστών στα Βαλκάνια, ότι θα σέβονταν, έστω, την οργή και την αγανάκτηση του ελληνικού λαού. Οτι θα είχαν την ευαισθησία να μην αποσιωπήσουν την ανακοίνωση του ΚΚΕ. Μήπως τους ενόχλησε πως το ΚΚΕ δεν αρκείται, απλώς, στο να καταγγέλλει το έγκλημα και τους υπεύθυνους, αλλά καλεί τον ελληνικό λαό να ξεσηκωθεί και να διώξει τους εγκληματίες;

Μια ακόμα ασχήμια σε βάρος του ΚΚΕ και της πληροφόρησης.

Ντροπή!

«Φώτα»

Αχ, να τελούσε

κι ο λαός

ένα «αγιασμό»

μεγάλο

να διώξει

κάθε «παγανό»

και τρίβολο

και διάλο,

ν' απαλλαγεί

παντοτινά

απ' όλα τα «δαιμόνια»,

που κουβαλάει

στο σβέρκο του

χρόνια τώρα

και χρόνια!

*

Αχ, να φωτίζονταν

ο νους

του κόσμου

μια στάλα

ν' απαλλαγεί

από...«ουρές»

και «κέρατα» μεγάλα,

να διώξει «μπλε»

και «πράσινους»

λόρδους, βαρόνους,

τσάρους,

και να σωθεί

ο άτυχος

απ' τους «καλικαντζάρους»!


Ο οίστρος

ΠΡΟΣΩΠΟ
Γιάσερ Αραφάτ

Γρηγοριάδης Κώστας

Σκληρά και πιεστικά από όλες τις πλευρές κυλούν οι ώρες για τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ, καθώς η αντίστροφη μέτρηση για την αποχώρηση του Μπιλ Κλίντον από το Λευκό Οίκο τείνει στο τέλος της και μαζί με αυτήν εντείνονται οι πιέσεις για επίτευξη μιας οριστικής ισραηλινο-παλαιστινιακής συμφωνίας.

Οι, προσφάτως διατυπωθείσες, αμερικανικές προτάσεις είναι ξεκάθαρο ότι δεν ικανοποιούν βασικά παλαιστινιακά αιτήματα, δεν αποσαφηνίζουν τον τρόπο εφαρμογής τους και αποκλείουν, εξαρχής, την απόφαση 194 του ΟΗΕ για την επιστροφή των Παλαιστινίων προσφύγων. Ο Παλαιστίνιος ηγέτης συναίνεσε, υπό όρους, στη χρήση των προτάσεων αυτών ως βάση συζήτησης. Μόνο που οι όροι που φέρεται να έθεσε ο Γιάσερ Αραφάτ είναι ακριβώς αυτοί που αρνείται, και θέτει ως προϋπόθεση τη μη υιοθέτησή τους, η ισραηλινή ηγεσία για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Ενώπιον ενός σκληρότατου διαπραγματευτικού παιχνιδιού, που αποδεικνύει ότι η πολύχρονη «ειρηνευτική διαδικασία» ουδόλως άγγιξε τα ουσιαστικά ζητήματα διαφωνίας των δύο πλευρών, ο Παλαιστίνιος ηγέτης μοιάζει να χάνει την, έστω διπλωματική, στήριξη που του προσέφεραν, μέχρι σήμερα, οι αραβικές χώρες, οι οποίες διαφώνησαν κάθετα με τις αμερικανικές προτάσεις για τους πρόσφυγες και την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Παράλληλα, πιέζεται να επιδείξει «καλή θέληση» στην «καταπολέμηση της τρομοκρατίας» (συχνά χαρακτηρίζεται έτσι η Ιντιφάντα) συνεργαζόμενος με Ισραηλινούς και CIA, ενώ αξιωματούχοι της οργάνωσής του, Φατάχ, επιμένουν ότι η παλαιστινιακή εξέγερση θα συνεχιστεί όποια και αν είναι η εξέλιξη. Και να σκεφτεί κανείς ότι, παρ' όλα αυτά, η πιθανότητα εκλογικής επικράτησης του Αριέλ Σαρόν έναντι του Εχούντ Μπαράκ, σε ένα μήνα, εκτιμάται ότι θα δυσχεράνει ακόμη περισσότερο την κατάσταση.


Ελένη ΜΑΥΡΟΥΛΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ