Κυριακή 11 Δεκέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Απομονώστε τους εργατοπατέρες

Γρηγοριάδης Κώστας

Ο διάλογος των κοινωνικών εταίρων για την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, η επέκταση των επιχειρησιακών συμβάσεων και των ευέλικτων εργασιακών σχέσεων, η δημιουργία Ειδικών Οικονομικών Ζωνών (ΕΟΖ), η μείωση του μη μισθολογικού κόστους, η ακύρωση των αυξήσεων-κοροϊδία που περιλαμβάνονται στην τριετή Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που υπογράφηκε το 2010, είναι ορισμένα από τα θέματα που θα βρεθούν στο επίκεντρο των συζητήσεων που θα έχει από τη Δευτέρα η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας με το κλιμάκιο της τρόικας. Είναι ολοφάνερο ότι η ολομέτωπη επίθεση σε βάρος των δικαιωμάτων και του βιοτικού επιπέδου θα κλιμακωθεί το επόμενο διάστημα από την κυβέρνηση του μαύρου μετώπου και τους ξένους συμμάχους της (τρόικα). Προκειμένου όμως να περάσουν τα βάρβαρα αντεργατικά μέτρα, επιδιώκουν να εξασφαλίσουν και τη συμμετοχή της συμβιβασμένης πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ. Αυτός είναι ο στόχος του διαλόγου ανάμεσα στους κοινωνικούς εταίρους, που αναμένεται να ξεκινήσει τις επόμενες μέρες με πρωτοβουλία της κυβέρνησης, που έχει τεθεί από τις προηγούμενες επισκέψεις της τρόικας. Μέχρι τώρα γίνονται χωριστές συναντήσεις μεταξύ του υπουργείου και των κοινωνικών εταίρων προκειμένου να προετοιμαστεί το έδαφος. Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ εμφανίζεται σαν έτοιμη από καιρό να ανταποκριθεί στις «προσδοκίες» των κυβερνώντων και των συν-εταίρων της. Η προχτεσινή δήλωση του προέδρου της ότι είναι πρόθυμος να υπογράψει ακόμα και μείωση μισθών στο όνομα της προστασίας των θέσεων εργασίας, αποτελεί απλά μια πρόγευση για τη στάση που θα ακολουθήσει... Είναι επείγουσα ανάγκη οι εργαζόμενοι να απομονώσουν και να απαλλαγούν από τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό, που είναι το μακρύ χέρι του κεφαλαίου στις γραμμές της εργατικής τάξης.

«Τζάμπα» θέλουν και τα αεροδρόμια

Σιγή επικρατεί μέχρι στιγμής σχετικά με τις εξελίξεις για το μέλλον του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, όπως και με το ζήτημα της «αποκρατικοποίησης» των περιφερειακών αεροδρομίων. Το αρχικό σχέδιο προέβλεπε την επέκταση της σύμβασης παραχώρησης με την «Hochtief» για την περίοδο 2026-2046, όμως προβλήματα «ρευστότητας» που προέκυψαν για την πολυεθνική εταιρεία, αλλά και επικείμενης αλλαγής του ιδιοκτησιακού της καθεστώτος φαίνεται να «πάγωσαν» τα αρχικά σχέδια.

Πληροφορίες που είχαν διαρρεύσει το προηγούμενο διάστημα ανέφεραν ότι το «Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου» (ΤΑΙΠΕΔ) σχεδίαζε να εξαγοράσει την υφιστάμενη σύμβαση από την «Hochtief Airport» - θυγατρική εταιρεία της μητρικής που δραστηριοποιείται αποκλειστικά στην αξιοποίηση αεροδρομίων ανά τον κόσμο - με σκοπό την ανεύρεση νέου επενδυτή.

Αρκετά ονόματα και σενάρια έχουν εμφανιστεί τον τελευταίο καιρό (όπως το ότι υπάρχει ενδιαφέρον ακόμη και για εξαγορές «πακέτο», σε συνδυασμό με κάποια περιφερειακά αεροδρόμια που επίσης έχουν «βγει στο σφυρί»), όμως όλα φαίνεται να «σκοντάφτουν» στην αναμονή που τηρούν οι ενδιαφερόμενοι μέχρι να εφαρμοστεί μέχρι τέλους το σχέδιο κυβέρνησης - τρόικας για την ελληνική οικονομία συνολικά.

Να φτάσει δηλαδή το σύνολο των εγχώριων αξιών στον «πάτο», ώστε ό,τι πάρουν να το πάρουν «κοψοχρονιά». Αυτό είναι που ονομάζουν «θετικό επενδυτικό κλίμα» και που αφορά βεβαίως και τους μελλοντικούς ντόπιους ή ξένους ιδιοκτήτες των κρατικών αεροδρομίων.

Τα γνωστά άλλοθι για την τιμή του ρεύματος

Το «έργο» είναι πολυπαιγμένο και χαμηλότατου ποιοτικού επιπέδου. Η ΔΕΗ, σε συνεννόηση με την κυβέρνηση, βγαίνει δημόσια και ζητά αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα γύρω στο 20%. Η κυβέρνηση δεν τοποθετείται, διαρρέει όμως ότι οι αυξήσεις δεν θα είναι τόσο υψηλές, πολύ περισσότερο και λόγω της κρίσης. Σε μια περίοδο που κυβέρνηση και εργοδότες μειώνουν τα μεροκάματα, άμεσα και έμμεσα, η ΔΕΗ επικαλείται το ...δικαίωμά της να καλύπτει τα κόστη της και να έχει εύλογο κέρδος, με τη διαμόρφωση τιμολογίων που, καθόλου συμπτωματικά, αξιώνονται και από τους υπόλοιπους ιδιώτες παραγωγούς και προμηθευτές. Οσο για τα περίφημα κόστη, που υποτίθεται ότι «αντικειμενικά» πιέζουν την παραγωγή, όλα είναι φτιαχτά και μεθοδευμένα. Ενδεικτικά, η επιβάρυνση από την εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα είναι αποτέλεσμα μιας πολιτικής απόφασης. Βαρύνει ιδιαίτερα τη ΔΕΗ λόγω της υψηλής, προς το παρόν, χρήσης του λιγνίτη. Ομως, η αντιρυπαντική τεχνολογία στις λιγνιτικές μονάδες είχε απορριφθεί στο παρελθόν επίσης λόγω υψηλού κόστους. Τα κριτήρια λειτουργίας στη λογική κόστους - κέρδους και οι αποφάσεις της ΕΕ, που τις έχουν καταπιεί «αμάσητες» οι κυβερνήσεις του δικομματισμού, δεν επιτρέπουν κάλυψη τέτοιων επενδύσεων, ενώ ταυτόχρονα πωλούν ακριβό ρεύμα στο λαό. Στο μεταξύ, έχουν ψηφιστεί και τα νέα «πεσκέσια» της ΕΕ, που επιβάλλουν αυξήσεις στα τιμολόγια για να σιγουρέψουν τα υπερκέρδη των ιδιωτών. Γι' αυτό και τα τιμολόγια θα αυξάνονταν όπως και να έχει. Τα πράγματα είναι απλά. Σε αυτή τη φάση, κεφάλαιο και κυβερνήσεις αποφάσισαν να εκβιάσουν με το ηλεκτρικό ρεύμα τον κόσμο και να τον «αφαιμάξουν» ως κοινοί γκάνγκστερ. Και έπεται συνέχεια. Αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, αύξηση του τέλους ΑΠΕ, αύξηση των κοστολογικών στοιχείων χρήσης του συστήματος. Κι ακόμα έχει. Μόνη λύση είναι η ανατροπή, η λαϊκή εξουσία και οικονομία. Διαφορετικά θα μας φάει το σκοτάδι...

Κριτική της Πολιτικής Οικονομίας

Η «Σύγχρονη Εποχή» , συνεχίζοντας την προσπάθεια έκδοσης έργων των Μαρξ, Ενγκελς, Λένιν, εκδίδει το έργο του Κ. Μαρξ Κριτική της Πολιτικής Οικονομίας σε νέα μετάφραση. Η έκδοση , πέρα από το κυρίως έργο, περιλαμβάνει ακόμα: «Την ιστορία συγγραφής του έργου» και σε παραρτήματα, την «Εισαγωγή» και δυο άρθρα του Φρ. Ενγκελς που αναφέρονται στο έργο. Το εξαιρετικό αυτό έργο αποτελεί ένα σημαντικό σταθμό στη διαμόρφωση της μαρξιστικής Πολιτικής Οικονομίας. Γράφτηκε από τον Καρλ Μαρξ στο διάστημα από τον Αύγουστο του 1858 μέχρι το Γενάρη του 1859. Στην κριτική του στο περιοδικό Volk, ο Ενγκελς αναδεικνύει τη σημασία αυτού του βιβλίου για το «γερμανικό προλεταριακό κόμμα» και δίνει έμφαση στην εφαρμοζόμενη μέθοδο του «διαλεκτικού υλισμού». Ο ίδιος ο Μαρξ έγραφε στις 22.7.1859 στον Ενγκελς: «Σε περίπτωση που γράψεις κάτι (για το βιβλίο), μην ξεχάσεις α) ότι ο προυντονισμός έχει χτυπηθεί ως τη ρίζα, β) ότι ακριβώς στην πιο απλή μορφή, σε αυτήν του εμπορεύματος, αναλύεται ο ειδικά κοινωνικός, και σε καμία περίπτωση απόλυτος, χαρακτήρας της αστικής παραγωγής». Η συγγραφή του έργου αποτελεί το αποτέλεσμα μιας δεκαπεντάχρονης πολύπλευρης επιστημονικής ερευνητικής εργασίας, στη διάρκεια της οποίας ο Μαρξ μελέτησε έναν τεράστιο όγκο κοινωνικής και οικονομικής βιβλιογραφίας και επεξεργάστηκε τα θεμέλια της οικονομικής του διδασκαλίας.

Ελιο Ντι Ρούπο

Γρηγοριάδης Κώστας

Ορκίστηκε την Τρίτη πρωθυπουργός του Βελγίου ο «σοσιαλιστής» Ελιο Ντι Ρούπο καθώς και η 13μελης κυβέρνησή του, ύστερα από ανεπιτυχείς προσπάθειες σχηματισμού κυβέρνησης που κράτησε πάνω από 17 μήνες, όπου ωστόσο, παρά την τυπική απουσία κυβέρνησης, τα αντιλαϊκά φιλομονοπωλιακά μέτρα προχωρούσαν κανονικά.

Λίγες ημέρες νωρίτερα είχε επιτευχθεί συμφωνία έξι κομμάτων (της Βαλονίας και Φλάνδρας των σοσιαλιστών, των φιλελευθέρων και των συντηρητικών) για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού με στόχο την ψήφιση μέτρων λιτότητας, καθώς και τις περικοπές δαπανών ύψους 11,3 δισεκατομμυρίων ευρώ, με πρόσχημα το έλλειμμα της χώρας να φτάσει στο 3% του ΑΕΠ το 2012.

Μια πρώτη αντίδραση των εργαζομένων ήρθε την Παρασκευή 2/12 όταν δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα διαδήλωσαν στο κέντρο των Βρυξελλών ενάντια στις περικοπές δαπανών και στα μέτρα λιτότητας. Τη συγκέντρωση διοργάνωσαν τρεις βασικές συνδικαλιστικές οργανώσεις που για χρόνια συμμετέχουν στους λεγόμενους «κοινωνικούς διαλόγους» προωθώντας την ταξική συνεργασία, ωστόσο τώρα εμφανίζονται με «αγωνιστικό» προσωπείο καθώς πιέζονται από τους εργαζόμενους.

Οι διαδηλωτές διατράνωσαν την αντίθεσή τους στο δρομολογούμενο σχέδιο αύξησης της ηλικίας συνταξιοδότησης, καθώς και στις περικοπές στα επιδόματα ανεργίας, που προωθούνται όπως και σε άλλες χώρες της ΕΕ, στην από κοινού επίθεση του κεφαλαίου στα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα.


Κ. Χ.

Περί του φροντιστηρίου στο διαδίκτυο

Φροντιστηριακές ασκήσεις για την ύλη των πανελλαδικών εξετάσεων, δωρεάν στο διαδίκτυο, προσφέρει το υπουργείο Παιδείας και το διαφημίζει με το σλόγκαν «αλλάζουμε την παιδεία, αλλάζουμε την Ελλάδα»! Δηλαδή, ποια είναι η... αλλαγή της παιδείας για την οποία περηφανεύεται το υπουργείο; Οτι το Λύκειο είναι προθάλαμος των πανελλαδικών και αποκλειστικά προσανατολισμένο σε αυτές; Οτι για τις πανελλαδικές δεν σε προετοιμάζει το σχολείο, αλλά είναι απαραίτητο το φροντιστήριο; Αυτά ίσχυαν και συνεχίζουν να ισχύουν στο πολλαπλάσιο!

Η δήθεν «καινοτομία» του υπουργείου είναι ότι έχει περάσει σε μια ιστοσελίδα στο διαδίκτυο μερικές επαναληπτικές ασκήσεις και διαγωνίσματα, από αυτά που μπορεί να βρει κανείς εκατοντάδες σε βιβλία στο εμπόριο.

Με άλλα λόγια, τέτοιες... «καινοτομίες» που θυμίζουν καθρεφτάκια για ιθαγενείς, σε τίποτα δεν αλλάζουν τον υποβαθμισμένο μορφωτικό ρόλο του σχολείου, σε τίποτα δεν ανακουφίζουν τους μαθητές από το άγχος των εξετάσεων (αντίθετα το εντείνουν) και σε τίποτα δεν απαλλάσσουν τις οικογένειες από το βραχνά των φροντιστηρίων, αφού από τη μια τα νομιμοποιούν πλήρως, από την άλλη δεν μπορούν να αντικαταστήσουν το ζωντανό μάθημα, ακόμα και των φροντιστηρίων, με μερικές επιπλέον ασκήσεις στο διαδίκτυο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ