Κυριακή 10 Ιούλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Μονόδρομος η ρήξη και η ανατροπή

Γρηγοριάδης Κώστας

Ανεξάντλητη είναι η φαντασία των κυβερνώντων όταν θέλουν να αποκοιμίσουν το λαό και να «μαλακώσουν» τη φρίκη των βάρβαρων μέτρων που υλοποιούν. Ομως στην τελευταία, τέταρτη κατά σειρά, επικαιροποίηση του μνημονίου, ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο. Οι μαζικές απολύσεις εργαζομένων, για παράδειγμα, που θα γίνουν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, βαφτίζονται «μη εθελούσιες αποχωρήσεις»(!), ενώ η νέα άγρια σφαγή των μισθών στο δημόσιο τομέα συγκαλύπτεται πίσω από την κομψή φράση ότι το νέο μισθολόγιο «θα είναι σε αρμονία (!) με τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα, επιτυγχάνοντας μείωση στο συνολικό μισθολογικό κόστος». Επίσης, η καμουφλαρισμένη απόλυση, αποκαλείται «εργασιακή εφεδρεία» ή «απόθεμα εργατικού δυναμικού». Γνωρίζουν βέβαια πολύ καλά ότι τα ψέματά τους έχουν κοντά ποδάρια, αλλά αυτό επιδιώκουν, να ρίξουν στάχτη στα μάτια του λαού, να τον παραπλανήσουν, να παρατείνουν όσο μπορούν την ανοχή του. Ταυτόχρονα, βέβαια κλιμακώνουν την ιδεολογική τρομοκρατία και τους εκβιασμούς με στόχο να τον κάνουν να σκύψει το κεφάλι και να αποδεχθεί τα εξοντωτικά μέτρα. Ομως η μέχρι τώρα αβάσταχτα οδυνηρή εμπειρία από τη διαχείριση της καπιταλιστικής κρίσης δεν επιτρέπει κανένα απολύτως περιθώριο για ψευδαισθήσεις, ούτε βέβαια φόβο, γιατί απλούστατα τα επόμενα μέτρα θα είναι ακόμα πιο άγρια και καταστροφικά για τη ζωή του λαού. Είναι καιρός να γίνει συνείδηση ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος παρά η αντεπίθεση, η ρήξη και η ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου και η εγκαθίδρυση της λαϊκής εξουσίας.

«Ανταγωνιστικά» ψέματα

«Ο ανταγωνισμός πάντα φέρνει καλύτερες υπηρεσίες και φτηνότερες τιμές». Το γνωστό χρεοκοπημένο ιδεολόγημα αναμασούν ξανά κυβερνητικά στελέχη και καθεστωτικά παπαγαλάκια με αφορμή την τελική έφοδο που πραγματοποιεί η κυβέρνηση για την «απελευθέρωση» των λεγόμενων κλειστών επαγγελμάτων. Εδώ και χρόνια τα παραμύθια αυτά έχουν «τελειώσει» και διαψευστεί παταγωδώς από την ίδια τη ζωή, αλλά οι σύγχρονοι γκαιμπελίσκοι δυσκολεύονται να βρουν καινούρια. Εδώ και πολλά χρόνια η ίδια η ζωή έχει αποδείξει ότι είναι μύθος ο ισχυρισμός ότι μετά από την «απελευθέρωση της αγοράς» θα έχουμε καλύτερα και φθηνότερα εμπορεύματα και υπηρεσίες για το λαό. Οι εξελίξεις στην ακτοπλοΐα, στην ενέργεια, στις τηλεπικοινωνίες με τις συνεχείς αυξήσεις στα εισιτήρια και τα τιμολόγια αποτελούν αδιάψευστο γεγονός. Επίσης, από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα έχει αποδειχθεί ότι ανταγωνισμός οδηγεί στα μονοπώλια και τα καρτέλ με ολέθριες συνέπειες για τα λαϊκά συμφέροντα. Η «απελευθέρωση των επαγγελμάτων» το μόνο που κάνει είναι να οδηγεί τους κλάδους αυτούς της οικονομίας στην πλήρη κυριαρχία των μονοπωλίων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται: ανεργία, μείωση των μισθών, ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, επιδείνωση των συνθηκών εργασίας, βίαιη προλεταριοποίηση των μικρομεσαίων, κ.ο.κ. Είναι καιρός λοιπόν «να τρίψει στα μούτρα» των κυβερνώντων τα τερατώδη ψέματα για τα «καλά» του ανταγωνισμού και ταυτόχρονα να συνειδητοποιήσει ότι μόνο με την κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων μπορεί να ελπίζει σε καλύτερες μέρες.

ΠΑΣΟΚικό μπουγιουρντί σε οπαδούς του ΚΚΕ

Οτι το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να ψαρέψει σε θολά νερά, στέλνοντας ειδοποιητήρια για την καταβολή ετήσιας συνδρομής για την απόκτηση της «Κάρτας μέλους - φίλου του ΠΑΣΟΚ», δεν είναι καινούριο. Εχει ξεκινήσει από το 2009, όταν μάλιστα, στην πρεμούρα τους να «απλώσουν» τα πλοκάμια τους σε περισσότερους εργαζόμενους και λαϊκά στρώματα και χωρίς, φυσικά, να έχουν ως κριτήριο το αν κάποιος είναι μέλος ή (δηλωμένος;) φίλος του ΠΑΣΟΚ, είχαν αποστείλει σχετική επιστολή μαζί με την ταχυπληρωμή για την καταβολή της ετήσιας συνδρομής σε στέλεχος του ΚΚΕ. Η ιστορία επαναλαμβάνεται και σήμερα, με το ΠΑΣΟΚ να ζητάει από τους εργαζόμενους την καταβολή ετήσιας συνδρομής για την «ανανέωση ή απόκτηση» της «Κάρτας». Αυτή τη φορά, τέτοια επιστολή, παρέα με την αντίστοιχη ταχυπληρωμή και τον ...τιμοκατάλογο της συνδρομής στάλθηκε σε παλαίμαχο οπαδό του ΚΚΕ, τα στοιχεία της οποίας βρίσκονται στη διάθεση της εφημερίδας. Η επιστολή φέρει την υπογραφή του Γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλη Καρχιμάκη. Μάλιστα, η ταχυπληρωμή που συνοδεύει την επιστολή, φέρει και ...συγκεκριμένο αριθμό μητρώου του παραλήπτη (που επαναλαμβάνουμε, είναι οπαδός του ΚΚΕ και δεν έχει καμία σχέση με το ΠΑΣΟΚ)! Αγνωστο παραμένει πού βρήκαν τα στοιχεία της. Σε κάθε περίπτωση, είναι και αυτό μια απόδειξη της «αξιοπιστίας» των διαδικασιών με τις οποίες το ΠΑΣΟΚ εγγράφει φίλους στο όνομα της «συμμετοχικής δημοκρατίας», την οποία ευαγγελίζεται για να εγκλωβίσει λαϊκές συνειδήσεις.

Κυνικοί

«(...) Η κριτική δεν πρέπει να είναι αν κάποιος είναι πλούσιος ή όχι, η κριτική πρέπει να είναι γι' αυτούς που δεν πληρώνουν φόρους και έτσι κάνουν άλλους να πληρώνουν περισσότερο απ' ό,τι θα έπρεπε. Αυτό πρέπει ν' αλλάξει για να δημιουργηθεί μια δίκαιη κοινωνία (...)»!

Τάδε έφη ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Π. Γερουλάνος, σε συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα «Μιλιέτ»!

Το πρόβλημα λοιπόν δεν είναι η ταξική κοινωνία, η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, ο καπιταλισμός. Δεν είναι ο ασύλληπτος πλούτος που παράγεται από το λαό και τσεπώνεται από τους αστούς. Το «πρόβλημα» για τον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού είναι... «αυτοί που δεν πληρώνουν φόρους»! Οι οποίοι μπορεί και να μην είναι οι πλούσιοι, αφού το θέμα δεν είναι «αν κάποιος είναι πλούσιος ή όχι»! Αρα, σύμφωνα με τη «γερουλάνεια» λογική, σε αυτούς που φοροδιαφεύγουν «συμπεριλαμβάνονται», εν δυνάμει, όλες οι τάξεις! Από τον μισθωτό μέχρι το στέλεχος και το μέτοχο του μονοπωλίου! Οι οποίοι «μπορούν» να «συνυπάρξουν» σε «μια δίκαιη κοινωνία» αρκεί όλοι να πληρώνουν τους φόρους τους...

Ο ιδεολογικός κυνισμός του πολιτικού προσωπικού της αστικής τάξης σε όλο του το «μεγαλείο»...

Φίλιπ Στάιν: SIQUEIROS η ζωή και το έργο του

Ο Νταβίντ Αλφάρο Σικέιρος (Siqueiros) δημιούργησε μια εμπνευσμένη τέχνη μεγάλων διαστάσεων εν μέσω κοινωνικής θύελλας και αναταραχής. Κέρδισε το ανώτερο βραβείο της 25ης Μπιενάλε της Βενετίας και υπήρξε αξεπέραστος σύγχρονος ζωγράφος πορτρέτων. Εγινε ο κορυφαίος τοιχογράφος του σύγχρονου ρεαλισμού και έφερε τη φόρμα των δημοσίων έργων σε άμεση επαφή με τον θεατή. Η παθιασμένη του αφοσίωση στη σύνδεση της Τέχνης με την κοινωνική δικαιοσύνη, του κόστισε πολλά χρόνια εξορίας, πολλές συλλήψεις και χρόνια εγκλεισμού στη φυλακή. Υπήρξε στρατιώτης της Μεξικανικής Επανάστασης και κατόπιν στον Ισπανικό Εμφύλιο. Οργάνωσε τους εργάτες των ορυχείων του Χάλισκο και εκλέχτηκε πρόεδρος του σωματείου τους. Πάλεψε για τις κοινωνικές κατακτήσεις του λαού και ενάντια στους ληστρικούς πολέμους. Του απονεμήθηκε το «Βραβείο Λένιν για την Ειρήνη» και υπήρξε αντικείμενο μόνιμης και επίμονης παρακολούθησης από το Εφ Μπι Αϊ και άλλες μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ (50.000 σελίδες είναι ο όγκος των αρχείων που αναφέρονται σε αυτόν).

Ο Φίλιπ Στάιν είναι ένας Αμερικανός καλλιτέχνης και τοιχογράφος, ο οποίος έχει εκθέσει έργα του στο Μεξικό, στην Ισπανία και στις ΗΠΑ (ως Εστάνιο). Δούλεψε στις τοιχογραφίες του Σικέιρος μεταξύ 1948 - 1958. Στο βιβλίο αυτό μάς παραθέτει μια αυθεντική ιστορία εξαιρετικής ζωντάνιας, πρωτοτυπίας και ηρωισμού, καθώς και μια πλήρη και κρυστάλλινη έκθεση των αισθητικών απόψεων του Σικέιρος, αλλά και του αγώνα του για την υλοποίησή τους (κυκλοφορεί από τη «ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ»).

Αμπντουλάχ Σάλεχ

Γρηγοριάδης Κώστας

Την πρώτη του εμφάνιση μετά τις 6 του Ιούνη, οπότε τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια επίθεσης με όλμους που δέχτηκε το Προεδρικό Μέγαρο στη Σάνα'α, έκανε ο Αλί Αμπντουλάχ Σάλεχ από τη Σαουδική Αραβία, όπου έχει καταφύγει, εμφανώς καταπονημένος. Υποστήριξε ότι η χώρα «έχει ανάγκη το διάλογο» και δήλωσε «έτοιμος να δεχτεί διανομή της εξουσίας στο πλαίσιο του συντάγματος και της νομοθεσίας της χώρας».

Στην Υεμένη, οι διαδηλώσεις με αίτημα «τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις και τις περισσότερες ελευθερίες» άρχισαν στις αρχές του Φλεβάρη. Πολύ γρήγορα, η αδιαλλαξία του Σάλεχ και η καταστολή οδήγησαν σε κλιμάκωση με τουλάχιστον 380 νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες. Σταδιακά τον Σάλεχ εγκατέλειψαν όλοι οι εγχώριοι, αλλά και ξένοι σύμμαχοί του.

Με τους διαδηλωτές συντάχθηκε ένας από τους ισχυρότερους στρατηγούς της χώρας, ο αλ Μόχσεν, και σταδιακά σειρά φυλάρχων. Μετά από βδομάδες σιωπής, η αμερικανική κυβέρνηση άρχισε να ψελλίζει διάφορα «περί αναγκαιότητας να ακούσει ο Σάλεχ το λαό». Ταυτόχρονα, επιδόθηκε σε επαφές με την αντιπολίτευση, συμπεριλαμβανομένου του ισλαμιστικού «Ισλάχ», προκειμένου να διασφαλίσει την επόμενη μέρα, δεδομένης της μεγάλης σημασίας της Υεμένης για τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό λόγω της γεωστρατηγικής της θέσης, νότια της Σ. Αραβίας στο θαλάσσιο πέρασμα των πετρελαϊκών φορτίων. Ταυτόχρονα, οι ορεινές της περιοχές έχουν γίνει προπύργιο για τους ακραίους ισλαμιστές της αλ Κάιντα, που υπήρξαν συνεργάτες του Σάλεχ, όταν επικεφαλής της βόρειας Υεμένης μαχόταν για τον εδαφικό προσεταιρισμό της νότιας πρώην Λαϊκής Δημοκρατίας της Υεμένης.


Ε.Μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ