Κυριακή 7 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Με το βλέμμα στη φιλολαϊκή διέξοδο

Γρηγοριάδης Κώστας

Απόλυτα δικαιολογημένη η οργή που αισθάνονται ευρύτερα λαϊκά στρώματα για το πιστόλι που έχει βάλει στον κρόταφο του λαού ο πρωθυπουργός εκβιάζοντάς τον πως αν δεν του αρέσει το αποτέλεσμα των σημερινών εκλογών θα κάνει ξανά (και ξανά!) εκλογές μέχρι να πετύχει το αποτέλεσμα που θέλει! Δεν αντέχεται η εικόνα των κυβερνητικών στελεχών, αλλά και του ίδιου του πρωθυπουργού, που σηκώνουν με επιτιμητικό τρόπο το «δάκτυλο» στο λαό προειδοποιώντάς τον «πρόσεξε τι θα ψηφίσεις, γιατί το βράδυ της Κυριακής θα αποφασίσω αν θα πάω σε εκλογές». Ε, λοιπόν όχι! Ας κάνει όσες εκλογές θέλει, κανένας δεν τις φοβάται, κανέναν δεν εκβιάζει και τρομοκρατεί. Θα σπάσουν τα μούτρα τους γιατί ο λαός αντιλαμβάνεται πολύ καλά ότι ο πρωθυπουργός «θέλει λυμένα χέρια και ελευθερία κινήσεων», ακριβώς γιατί θέλει να δέσει χειροπόδαρα το λαό και να τον βουλιάξει ακόμα πιο βαθιά στη φτώχεια και την εξαθλίωση. Δεν πρόκειται λοιπόν να δεχθεί να τον οδηγήσουν ως πρόβατο επί σφαγή, δε θα τους επιτρέψει να τον θεωρήσουν συνένοχο στην πρωτόγνωρη αντιλαϊκή επέλαση που ετοιμάζουν. Ευτυχώς υπάρχει φιλολαϊκή διέξοδος, υπάρχει άλλος δρόμος ανάπτυξης με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες, είναι απόλυτα ρεαλιστικό να ανατραπεί η αντιλαϊκή πολιτική. Αρκεί να οργανωθεί από τώρα η λαϊκή αντίσταση και αντεπίθεση, να αλλάξει ο συσχετισμός δύναμης και να δημιουργηθεί η κοινωνικοπολιτική συμμαχία με διακηρυγμένο στόχο τη λαϊκή εξουσία. Αδίστακτα λοιπόν «Λαϊκή Συσπείρωση» που στηρίζει το ΚΚΕ.

Περαίωση και μετά τον τάφο...

«Ποσό: 1.850 ευρώ... ως τις 8 Νοεμβρίου 2010!». Τόσα έγραφε το μπουγιουρντί από το υπουργείο Οικονομικών για έναν συνταξιούχο οικοδόμο που έκανε το «σφάλμα» κάποια φορά στη ζωή του να ανοίξει βιβλία... Μόνον που δεν τον πρόλαβαν!

Ο άνθρωπος πέθανε πριν δύο χρόνια, μετά από δεκαετίες σκληρής δουλειάς και έχοντας «απολαύσει» την πενιχρή του σύνταξη μόλις τέσσερα με πέντε χρόνια.

Η διαβόητη περαίωση δεν τον πρόλαβε. Κι ο ίδιος δεν πρόλαβε καν να εξοργιστεί για το γεγονός πως οι κρατικές οικονομικές υπηρεσίες τον θεωρούν εκ προοιμίου φοροφυγά και ας τηρούσε με σχολαστικότητα τα (πλέον κλεισμένα από χρόνια...) λογιστικά βιβλία...

Δεν πάει άλλο! Δεν είναι θέμα κυβέρνησης... Αυτό το σύστημα, το καπιταλιστικό που κυνηγά και μετά τον τάφο συνταξιούχους και εργαζόμενους δεν πάει άλλο! Θέλει ανατροπή!

Η 3η Συνδιάσκεψη του ΚΚΕ

Πρακτικά

H έκδοση αυτή εντάσσεται στη σειρά έκδοσης ντοκουμέντων από το Αρχείο του ΚΚΕ με απόφαση της ΚΕ. Η δημοσίευση των πρακτικών της 3ης Συνδιάσκεψης του ΚΚΕ είναι συμβολή στη μελέτη της Ιστορίας του Κόμματος.

Η 3η Συνδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε στη Ρουμανία, τον Οκτώβρη του 1950. Μετά την ήττα του ΔΣΕ (Αύγουστος 1949) το ΚΚΕ υποχώρησε στις σοσιαλιστικές χώρες, όπου συγκεντρώθηκε ο κύριος όγκος των κομματικών δυνάμεων που συγκρούστηκαν με την εγχώρια αστική τάξη και τον αγγλοαμερικανικό ιμπεριαλισμό. Εντός της Ελλάδας, κομματικά μέλη παρέμεναν στις ανταρτοομάδες, στις φυλακές και στις εξορίες, ενώ λιγοστά ήταν τα μέλη στις μισοδιαλυμένες παράνομες κομματικές οργανώσεις, χωρίς ενιαία καθοδήγηση, ενώ επιχειρήθηκε μια πρώτη προσπάθεια αποκατάστασής της με την παράνομη αποστολή στην Ελλάδα του Ν. Μπελογιάννη (Ιούνης 1950).

Η 3η Συνδιάσκεψη αποτελεί το σημαντικότερο Σώμα του Κόμματος μετά το 7ο Συνέδριό του (1945). Η σημασία της έγκειται στο γεγονός ότι είναι το κομματικό Σώμα που επιχειρεί την πολιτική προσαρμογή του Κόμματος στη νέα φάση του συσχετισμού δυνάμεων, μετά την οργανωμένη υποχώρηση του ΔΣΕ (τέλος Αυγούστου 1949) και την έξοδο των δυνάμεών του από την Ελλάδα. Είναι η φάση ανασύνταξης των κομματικών δυνάμεων στις χώρες της σοσιαλιστικής οικοδόμησης, φροντίδας χιλιάδων αναπήρων και παιδιών, ανασύνταξης των παράνομων δυνάμεών του στην Ελλάδα, προσδιορισμού των καθηκόντων του στις νέες συνθήκες συσχετισμού δυνάμεων, ενσωματώνοντας συμπεράσματα από την ηρωική δράση αλλά και από τις αδυναμίες και τα λάθη του.

Ετσι, στην 3η Συνδιάσκεψη επιχειρήθηκε μια συνολική εκτίμηση της δράσης του στη δεκαετία του 1940, κατά την οποία το Κόμμα ηγήθηκε δύο ένοπλων αγώνων, του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ (1941-1944) και του ΔΣΕ (1946-1949). Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή».

Αλί Αμπντουλάχ Σάλεχ

Γρηγοριάδης Κώστας

Το έδαφος για ενεργότερη και αμεσότερη παρέμβαση στην Υεμένη προκειμένου να ελέγχει απόλυτα μια κρίσιμη, ενεργειακά, περιοχή, με το πρόσχημα της «αντιμετώπισης της τρομοκρατικής δράσης της αλ Κάιντα» ετοιμάζει η Ουάσιγκτον. Αφορμή; Τα δύο παγιδευμένα πακέτα που εντοπίστηκαν, την περασμένη βδομάδα, σε πτήσεις που προέρχονταν από την Υεμένη και κατευθύνονταν στο Σικάγο. Επισήμως ανακοινώθηκε μόνο το ενδεχόμενο περαιτέρω αύξησης της οικονομικής βοήθειας για στρατιωτικούς σκοπούς προς την Υεμένη, η οποία δεν αποκλείεται να φτάσει και τα 500 εκατομμύρια δολάρια.

Ανεπισήμως, όμως, διογκώνονται καθημερινά τα σενάρια που θέλουν την αμερικανική ηγεσία να δρομολογεί την ενεργότερη εμπλοκή της CIA στις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις που διεξάγονται, ήδη, στην αραβική χώρα, μέσα από την υπαγωγή στον έλεγχο της υπηρεσίας όλων των μυστικών μονάδων «κυνηγών - εκτελεστών» που ήδη δρουν εκεί. Με τον τρόπο αυτό, όλες οι επιχειρήσεις εντάσσονται στις δραστηριότητες των μυστικών υπηρεσιών, και έτσι υπερσκελίζεται το εμπόδιο της αναγκαιότητας έγκρισής τους από το Κογκρέσο, της ενημέρωσης της αμερικανικής κοινής γνώμης, αλλά και των αντιρρήσεων της υεμενίτικης ηγεσίας.

Η προοπτική αυτή σαφώς προκαλεί πονοκέφαλο στον, επί χρόνια, Πρόεδρο της Υεμένης. Εχοντας ανέλθει στην εξουσία και διατηρηθεί σε αυτήν με ισλαμιστική ρητορική και με την υποστήριξη ακραίων ισλαμιστικών δυνάμεων (εργαλεία που χρησιμοποίησε για να αντιμετωπίσει τις δυνάμεις της πρώην Λαϊκής Δημοκρατίας της Υεμένης στον νότο), ο Αλί Αμπντουλάχ Σάλεχ βρίσκεται να ισορροπεί ανάμεσα στις επιδιώξεις του αμερικανικού ιμπεριαλισμού, με τον οποίο έχει συμμαχήσει, και στην οργή των πρώην υποστηρικτών του.


Ε.Μ.

Προβοκατόρικο θράσος

Παραμονή των εκλογών αποκαλύπτεται ποιος κρατούσε την μπαγκέτα συντονισμού της προβοκάτσιας περί ταύτισης του ΚΚΕ με τη ΝΔ. Σε συνέντευξή του στα «Νέα» ο ίδιος ο πρωθυπουργός, με περισσό θράσος, ούτε λίγο ούτε πολύ λέει για την «αριστερή αντιπολίτευση» και τη ΝΔ: «Τους ακούμε και δεν μπορούμε πια να τους ξεχωρίσουμε τόσο πολύ που έχει ταυτιστεί ο λόγος τους». Και επειδή το τέρμα του κατήφορου είναι ο πάτος, ο αλλοπρόσαλλος αυτός συλλογισμός του τον οδηγεί να πιάνει στο στόμα του και την Εθνική Αντίσταση, προφανώς ορμώμενος από την πάγια σοσιαλδημοκρατική τακτική του, όταν στριμώχνεται από το λαό, γιατί η βαρβαρότητα της πολιτικής του δεν έχει τελειωμό, να αμολάει ψευτιές, νομίζοντας πως θα τον πιστέψουν. Αλλωστε, η ΝΔ, που την εμφανίζουν αντιμνημονιακή, συμπολιτεύεται στην ουσία μαζί τους, τα περισσότερα νομοσχέδιά τους τα έχει ψηφίσει και το μνημόνιο το σέβεται. Τους το έχουμε ξαναπεί: «Σε τούτα δω τα μάρμαρα κακιά σκουριά δεν πιάνει» και γι' αυτό ας μην κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια, γιατί ο ΛΑ.Ο.Σ. είναι όχι μόνο ο αντικομμουνιστικός λαγός τους, αλλά και σταθερός συνεταίρος τους. Από το μνημόνιο ως τις συνεργασίες σε διάφορους δήμους της χώρας.

ΠΑΣΟΚ και ΛΑ.Ο.Σ. συνεργάζονται στο Δήμο Αμπελοκήπων - Μενεμένης

Την υποψήφια δήμαρχο του ΠΑΣΟΚ στο Δήμο Αμπελοκήπων - Μενεμένης Βούλα Τεκτονίδου στηρίζει ο ΛΑ.Ο.Σ. Στο προπαγανδιστικό του φυλλάδιο, με το οποίο δημοσιοποιεί τη στήριξή του στην υποψήφια του ΠΑΣΟΚ, εμφανίζει και τέσσερις υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους του ΛΑ.Ο.Σ. καθώς και τρεις τοπικούς. Κανονική συνεργασία, λοιπόν. Να τη χαίρονται!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ