Κυριακή 28 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ενοχλήθηκε η «Ελευθεροτυπία»...

Γρηγοριάδης Κώστας

«Σε άλλο μήκος κύματος η Αλέκα: Δεν είναι αναγκαίο το θρήσκευμα, αλλά...» γράφει από την πρώτη της σελίδα η χτεσινή «Ελευθεροτυπία», με αφορμή τις αντίστοιχες προχτεσινές δηλώσεις της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ενώ στο σχετικό ρεπορτάζ της ανακαλύπτει ακόμη και συγκλίσεις του ΚΚΕ με τις θέσεις του αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου...!

Δε νομίζουμε, πως δεν κατάλαβε η «Ελευθεροτυπία» τι ακριβώς δήλωσε η Αλ. Παπαρήγα. Ενοχλείται, όμως, επειδή το ΚΚΕ αρνείται να παγιδευτεί και να «χορέψει» στο σκοπό που «βαράνε» οι σκοταδιστικές αντιλήψεις όσων υποστηρίζουν την αναγραφή του θρησκεύματος από τη μια και του άκρως υποκριτικού, πρωθυπουργικού ενδιαφέροντος, για τη δήθεν προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την άλλη. Ενοχλείται, επειδή το ΚΚΕ αντιπαλεύει την καλλιέργεια τέτοιων τεχνητών και αποπροσανατολιστικών διαιρέσεων στους εργαζομένους και επιμένει στην ανάδειξη του κρίσιμου ζητήματος της ευρω-ηλεκτρονικής αναβάθμισης του μαζικού φακελώματος και χειραγώγησης, μέσω της Συνθήκης Σένγκεν και του ενιαίου τύπου ευρω-δελτίου αναγνώρισης των πολιτών. Ενοχλείται επειδή το ΚΚΕ βάζει στις σωστές του διαστάσεις το έλασσον, της αναγραφής ή μη του θρησκεύματος, μαζί με τους «μονομάχους» που δήθεν κονταροχτυπιούνται, γι' αυτό και αναδείχνει το μείζον, που είναι ο διαχωρισμός κράτους και εκκλησίας.

Το 'χουμε ξαναπεί, όμως. Ο καθείς εφ' ω ετάχθη...

Εκ-τροχιάστηκαν

Αθλιες και απαράδεκτες είναι οι διαπιστώσεις, κατά συνέπεια και οι «λύσεις», που έκανε προχτές το Υπουργικό Συμβούλιο για τα τροχαία ατυχήματα στη χώρα μας, που έχουν ως τραγικό απολογισμό 2.000 νεκρούς και πάνω από 30.000 τραυματίες κάθε χρόνο. Ουσιαστικά το σύνολο των ευθυνών επιρρίπτονται στον παράγοντα άνθρωπο - οδηγό και αφήνονται στο απυρόβλητο οι εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης για το τρισάθλιο οδικό δίκτυο - η ίδια η Τροχαία σε κάθε έξοδο προειδοποιεί για τα σημεία - καρμανιόλες στις εθνικές οδούς - τα αυτοκίνητα που κυκλοφορούν οι μεγαλοκατασκευαστικές εταιρίες κ.ο.κ. Οπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, οι αιτίες για τα τροχαία, με τη σειρά που αναφέρονται, είναι οι εξής: «η επιθετική οδήγηση, η οδήγηση υπό την επήρεια οινοπνεύματος, η υπερβολική ταχύτητα, η μη χρήση των ζωνών ασφαλείας και του κράνους» (!)

Αίσχος! Τουλάχιστον θα έπρεπε να σεβαστούν τα ίδια τα θύματα...

Ομόθυμη λαϊκή αντίθεση...

Απ' άκρου σ' άκρο της χώρας Ελληνες πατριώτες, με μπροστάρηδες τους κομμουνιστές, διαδηλώνουν, νύχτα - μέρα, εναντίον της ΝΑΤΟικής κατοχής που έχει επιβληθεί στη χώρα μας κατά τη διάρκεια της «συμμαχικής» στρατιωτικής άσκησης «Dynamic Mix 2000». Και μπορεί μεν ο αριθμός των αγωνιστών που προσπαθούν, με κάθε τρόπο και παντού, να «παρενοχλούν» τα στρατεύματα κατοχής, να είναι μικρός συγκριτικά με το μέγεθος του προβλήματος, αλλά είναι φανερό, ότι όλοι οι Ελληνες πατριώτες νιώθουν εθνικά προσβεβλημένοι και οργισμένοι, που η χώρα μας στρατοκρατείται κι έχει «παραδοθεί» στους ιμπεριαλιστές. Κανείς Ελληνας πατριώτης δε δέχεται να υπονομεύεται η εθνική ανεξαρτησία της πατρίδας του, να καταργείται η εθνική κυριαρχία στο Αιγαίο, να μετατρέπεται η Ελλάδα σε πολεμικό ορμητήριο του ΝΑΤΟ εναντίον γειτονικών λαών, να διακυβεύεται η ασφάλεια, η σταθερότητα και το ειρηνικό μέλλον της περιοχής ολόκληρης και της χώρας μας μαζί.

... στη ΝΑΤΟική κατοχή

Κι ας αφήσουν τις ψευτιές οι κυβερνώντες. Δεν υπάρχουν αφελείς, για να πιστέψουν τα περί εξασφάλισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, στα πλαίσια της άσκησης, όταν το Αιγαίο εξόφθαλμα μετατρέπεται σε ΝΑΤΟική θάλασσα, τα τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη - αυτά που βομβάρδισαν την Κύπρο και, σε καιρό ειρήνης, εισβάλλουν καθημερινά παραβιάζοντας τον ελληνικό εναέριο χώρο - περνούν στην Ελλάδα, χωρίς να υποβάλλουν, στις αρμόδιες ελληνικές υπηρεσίες, σχέδια πτήσης και οι ΝΑΤΟικοί συμπεριφέρονται, παντού όπου βρεθούν, ως επικυρίαρχοι.

Ας μη νομίζει, λοιπόν, η κυβέρνηση ότι, επειδή οι αντιΝΑΤΟικοί διαδηλωτές δεν είναι τόσοι, όσοι οι περιστάσεις θα επέβαλαν, υπάρχει έστω κι ένας Ελληνας πατριώτης που συμφωνεί με τη ΝΑΤΟική κατοχή στην πατρίδα μας. Κι ας είναι σίγουρη, ότι θα βλέπει ν' αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός όσων θα βγαίνουν στους δρόμους, για να διαδηλώσουν την ομόθυμη αντίθεση του λαού μας στο ΝΑΤΟ και στους ιμπεριαλιστές.

Για σύνταξη στη ... Σοφοκλέους!

Λοιπόν, τι είναι τελικά τα ασφαλιστικά ταμεία; Τα ασφαλιστικά ταμεία είναι - σύμφωνα με τις προχτεσινές δηλώσεις του υφυπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων και του διοικητή του ΙΚΑ - «οι μεγαλύτεροι θεσμικοί παράγοντες στις κεφαλαιαγορές» και επίσης «καθοριστικοί παράγοντες στη σταθεροποίηση των κεφαλαιαγορών»..! Γι' αυτό και στο εξής όλα τα αποθεματικά τους μεταφέρονται σε μια ανώνυμη εταιρία - την ΑΕΔΑΚ - και από αυτήν (άκουσον άκουσον!) σε διαχειριστές που θα τα παίζουν εν λευκώ στο χρηματιστήριο!!!

Οσοι, επομένως, πίστευαν ότι τα ασφαλιστικά ταμεία είναι το αποκούμπι τους για τα γεράματα και το στήριγμά τους σε περίπτωση αρρώστιας ή ατυχήματος, δεν μπορούν να καταλάβουν ότι εκείνο που προέχει δεν είναι η δική τους ανάγκη, αλλά η ανάγκη... των κεφαλαιαγορών. Γι' αυτό το μεγάλο σκοπό ακουμπάνε επί δεκαετίες ολόκληρες ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό του μισθού τους στα ασφαλιστικά ταμεία και προπαντός θα συνεχίσουν να τα ακουμπάνε!

Αν από αυτό το βρόμικο παιχνίδι που παίζεται με τα δικά τους χρήματα και χωρίς κανένας να τους δίνει λογαριασμό για τίποτα, μείνει κάτι και γι' αυτούς ή, συγκυριακά, προκύψει κάτι και γι' αυτούς, έχει καλώς... Διαφορετικά; Σ' αυτό το ερώτημα κανένας δεν απαντά και κανένας δεν εγγυάται τίποτα!

Εχουν άδικο, επομένως, οι συνταξιούχοι όταν φωνάζουν ότι σε λίγο θα τους στέλνουν για σύνταξη στη Σοφοκλέους;

Τώρα μάλιστα!

Τα ασφαλιστικά ταμεία, όμως, είναι και κάτι άλλο. Κάτι που ξέραμε μέχρι τώρα, αλλά που ήρθε ο καιρός να το μάθουμε ακόμα καλύτερα. Είναι μέσον άσκησης κοινωνικής πολιτικής από την κυβέρνηση με «ξένα κόλλυβα» και χωρίς η ίδια να βάζει το χέρι στην τσέπη.

Και ενώ αυτό συμβαίνει κατά γενική παραδοχή και ενώ οι οφειλές του κράτους προς το ΙΚΑ ξεπερνούν τα 750 δισ., άκουσον άκουσον τι απάντησε προχτές ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων στο ερώτημα, πώς θα εξασφαλιστεί η απόδοση στο ΙΚΑ των ποσών, που θα στοιχίσει η υλοποίηση της κυβερνητικής εξαγγελίας για το γνωστό δεκαχίλιαρο στους χαμηλόμισθους: «θα είναι διασφαλισμένη η απόδοση, όσο τουλάχιστον είναι διασφαλισμένη σήμερα η απόδοση από το κράτος των χρημάτων του ΙΚΑ»!

Τώρα μάλιστα! Τα έπιασε το ΙΚΑ τα λεφτά του!

ΒΙΒΛΙΟ
Μυθ-ιστόρημα για παιδιά

Συνταξιούχος από την Εκπαίδευση, εξακολουθεί να υπηρετεί την Παιδαγωγία, μέσω της πολύμορφης συγγραφικής δημιουργίας του. Ο φιλόλογος, πολυβραβευμένος ποιητής, πεζογράφος, δραματουργός, μεταφραστής και ανθολόγος Χάρης Σακελλαρίου προσθέτει στα σαράντα βιβλία του ένα ακόμα. «Το παιδί και η αρκούδα» («Σύγχρονη Εποχή», εξώφυλλο του Αλέξανδρου Γαγγάδη). Ενα μυθιστόρημα για παιδιά και νέους, που, όπως τα περισσότερα βιβλία του Χ. Σακελλαρίου, για να ψυχαγωγήσουν και να παιδαγωγήσουν τα παιδιά, κινούνται ανάμεσα στο θρύλο και στην ιστορία, αποσκοπώντας στο να τα μάθουν, όχι μόνο να διαβάζουν, αλλά και πώς να διαβάζουν κάτω από τις γραμμές. Κάτω από την επιφάνεια του μύθου, ακόμα και της ιστορίας, ώστε να «ακονίζουν» τη σκέψη και την κρίση τους. Λ.χ.: τι ξέρουμε για έναν αρχαίο επεκτατικό πόλεμο, τον Τρωικό;. Τι μάθαμε, και κυρίως τι καταλάβαμε γι' αυτόν, από τα σχολικά και μη βιβλία; Πόσο ψέμα ή πόση αλήθεια κρύβει ο μύθος του Τρωικού Πολέμου;

Αν και παιδικά παραμυθικός ηχεί ο τίτλος του και γοητευτικά παραμυθική είναι η πλοκή του, «Το παιδί και η αρκούδα» δεν είναι παραμύθι. Είναι μια βαθύτερη «ανάγνωση» πτυχών, αιτιών και προσώπων του Τρωικού Πολέμου, μέσα από μια ελεύθερης φαντασίας «ανάπλαση» του μύθου. Το μυθιστόρημα αρχίζει με ένα άσχημο όνειρο της ετοιμόγεννης Εκάβης. Η Τρωαδίτισσα βασίλισσα βλέπει στον ύπνο της ότι την πιάνουν οι πόνοι και γεννά. Αλλά αντί για μωρό, γεννά ένα δαυλί αναμμένο, που κατακαίει την Τροία. Μετά το δυσοίωνο χρησμό του μάντη Αίσακου, η Εκάβη γεννά ένα «μοιραίο» αγόρι, που ο μάντης είπε «καλύτερα να μη γεννηθεί». Ο Πρίαμος, από φόβο, δίνει το βρέφος στο δούλο του Αγέλαο, διατάζοντας να το σκοτώσει. Ο άτεκνος Αγέλαος λυπάται το μωρό και τ' αφήνει κάτω από μια βελανιδιά. Εκεί, μέρες μετά, το ξαναβρίσκει, βλέποντας να το θηλάζει μια αρκούδα. Ο δούλος παίρνει το μωρό, το μεγαλώνει με τη γυναίκα του και το ονομάζει Πάρι («διά το παριέναι τον μόρον», κατά τον Ομηρο. Παρίημι σημαίνει παρατώ, αφήνω, εγκαταλείπω και μόρος σημαίνει μοίρα, τύχη). Το όνομα Πάρις, λοιπόν, σημαίνει ο αφημένος στην τύχη του. Η αλληγορική μυθοπλασία του Χ. Σακελλαρίου περιλαμβάνει και άλλα μυθολογικά πρόσωπα, λ.χ., την Ησιόνη, την αδελφή του Πρίαμου που άρπαξε ο Ηρακλής και αιχμάλωτη την πήγε στη Σαλαμίνα, όπως ο Πάρις την Ελένη, εγκαταλείποντας τη γυναίκα του Οινώνη, που συνδέονται με το κούρσεμα της Τροίας.


Αρ. ΕΛΛΗΝΟΥΔΗ

Ξεπούλημα

Την πουλήσαν

προ πολλού

και ανήκει πια

αλλού,

οι ταγοί

οι δίχως τσίπα

την πουλήσανε

στις ΗΠΑ!

* * *

«Υδωρ» δώσανε

και «γη»

στον αφέντη

οι παραγιοί

και η χώρα

- αίσχος, φρίκη! -

σε εμάς πια

δεν ανήκει!

* * *

Την πουλήσαν

οι «νονοί»,

μα ο λαός

δε συμφωνεί

και στης πώλησης

την πράξη

«όχι» μέγα

θ' αντιτάξει!


Ο οίστρος

ΠΡΟΣΩΠΟ
Ούγο Τσάβες

Είναι το αδιαφιλονίκητο φαβορί για τις προεδρικές εκλογές που μόλις αναβλήθηκαν για τεχνικούς λόγους...

Η διπλή εκλογική διαδικασία που επρόκειτο να διεξαχθεί το Σαββατοκύριακο αναβλήθηκε για ένα μήνα, καθώς η Εθνική Εκλογική Επιτροπή της Βενεζουέλας διαπίστωσε ότι η προετοιμασία της ψηφοφορίας ήταν ελλιπής. Ούτε τα ψηφοδέλτια ήταν έτοιμα, αλλά κυρίως δεν είχε προετοιμαστεί το ηλεκτρονικό σύστημα για τη συλλογή και μετάδοση των αποτελεσμάτων. Η απόφαση αυτή ανέβασε το θερμόμετρο της έντασης, καθώς η Εκλογική Επιτροπή κατηγόρησε ευθέως την αμερικανική εταιρία «Ελέκτιον Σίστεμ Σοφτγουέαρ» για προσπάθεια «αποσταθεροποίησης» των εκλογών αλλά και της χώρας. Η αμερικανική πρεσβεία προχώρησε μετά στην επίδοση διπλωματικής νότας...

Την ίδια στιγμή ο πόλεμος μαίνεται, καθώς όλοι έχουν συγκεντρώσει τις δυνάμεις τους για να υποστηρίξουν την εκλογή εκ νέου του πρώην Προέδρου Φρανσίσκο Αρίας Γκαρδένας. Ολοι οι «γνωστοί», εκτός της πλειοψηφίας του λαού αυτής της πολύ «πλούσιας», αλλά εξαιρετικά «φτωχής» για όσους ζουν εκεί χώρας της Λατινικής Αμερικής. Εξάλλου, από την πρώτη μέρα εκλογής του Ούγο Τσάβες στην Προεδρία, το Δεκέμβρη του 1998, διεξάγεται ένας απίστευτος υπόγειος πόλεμος, με την αρωγή φυσικά των Ηνωμένων Πολιτειών εξαιτίας του προγράμματος του «Πατριωτικού Πόλου», του συνασπισμού των κομμάτων που στήριξε τον Τσάβες και εξακολουθεί να τον στηρίζει. Ο Τσάβες προχώρησε στο πρόγραμμα το οποίο εξήγγειλε και μέχρι στιγμής όλες οι μεταρρυθμίσεις για μια «πιο δίκαιη και ισότιμη» κοινωνία έχουν δρομολογηθεί, με την αλλαγή του Συντάγματος κλπ. Η εκλογική διαδικασία η οποία αναβλήθηκε, είναι μέρος αυτού του προγράμματος - ακόμη και ο προεδρικός θώκος στον οποίο είχε δικαίωμα να παραμείνει για ακόμη τρία χρόνια - «εξυγίανσης» της πολιτικής ζωής της χώρας από τη διαφθορά και την ανισότητα του παρελθόντος. Ο Τσάβες σε αυτόν τον αγώνα έχει πολύ «ισχυρούς» αντιπάλους, αλλά και εξαιρετικά «δυνατούς» συμμάχους. Τον ίδιο το λαό. Η έκβαση αυτής της μάχης, μένει λοιπόν ακόμη ανοιχτή.


Χρ. Μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ