Κυριακή 23 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τα πραγματικά διλήμματα

Γρηγοριάδης Κώστας

«Εντυπώσεις ή ουσιαστικό αποτέλεσμα; Επιπολαιότητα ή σοβαρότητα; Ανευθυνότητα ή υπευθυνότητα; Ευχολόγια ή πραγματικές λύσεις;». Από αδιάφορα μέχρι αστεία, τα διλήμματα που θέτει κάθε τόσο τον τελευταίο καιρό ο Κ. Καραμανλής, αφού είναι ξεκάθαρο ότι αφορούν τη συμπεριφορά και τον τρόπο άσκησης της κυρίαρχης πολιτικής, η οποία, όμως, είναι μία και δεδομένη και για τους δύο μονομάχους - διαχειριστές της. Οποια απάντηση και αν δώσουν κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ στα παραπάνω διλήμματα, τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει προς το καλύτερο για τον εργαζόμενο. Το ακριβώς αντίθετο συμβαίνει. Αλλα, λοιπόν, είναι τα πραγματικά διλήμματα: Θα τους αφήσουμε να μας φορτώσουν τα βάρη της κρίσης, που τα δύο κόμματα εξουσίας και η πολιτική τους προκάλεσαν, ή θα υπάρξει άμεση ανασύνταξη και αντεπίθεση του κινήματος; Θα εκφυλιστούν οι κοινωνικοί αγώνες στο αίτημα για αλλαγή διαχειριστή ή θα πολιτικοποιηθούν, στοχεύοντας την καρδιά της αντιλαϊκής πολιτικής; Θα συνεχίσουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ να εγκλωβίζουν τις λαϊκές μάζες ή θα γίνει το αποφασιστικό βήμα απεγκλωβισμού και χειραφέτησης από τους διαχειριστές και την κυρίαρχη πολιτική; Στο χέρι του λαού είναι να πάρει την υπόθεση στα χέρια του. Μπορεί για την πολιτική διέξοδο σε όφελός του να στοχέψει για να επιβάλει τη λαϊκή εξουσία, ενάντια στη συνέχιση της αδιέξοδης κατάστασης της επιλογής δυνάστη του.

«Πάνω απ' όλα» η επιχειρηματικότητα

«Υγεία πρώτ' απ' όλα», είναι ο τίτλος καταχώρισης για το «Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Υγεία - Πρόνοια 2000 - 2008», προϋπολογισμού ύψους 500 εκατ. ευρώ, που υλοποιεί το υπουργείο Υγείας με τη συμβολή (ποσοστό 80%) δύο διαρθρωτικών Ταμείων της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

«Το πρόγραμμα, όπως αναφέρεται, δομείται σε τρεις άξονες: Την Υγεία, την Πρόνοια και την Ψυχική Υγεία. Ενας τέταρτος άξονας, ο άξονας της ανάπτυξης του ανθρώπινου δυναμικού, διατρέχει οριζόντια τους προηγούμενους και επενδύει στο πιο σημαντικό, ίσως, κεφάλαιο του τομέα, τους εργαζόμενους». Επίσης, αναγγέλλει τη «συνέχιση και εδραίωση των μεταρρυθμίσεων στη νέα περίοδο μέσα από τα προγράμματα του ΕΣΠΑ 2007 - 2013 με εκατοντάδες έργα συνολικού προϋπολογισμού 1,4 δισ. ευρώ».

Το πρόγραμμα με το 2008 εκτελέστηκε, αλλά χαΐρι δεν είδαν οι άρρωστοι, οι ασφαλισμένοι, οι συνταξιούχοι και οι εργαζόμενοι στις δημόσιες υπηρεσίες Υγείας, οι οποίες αυτήν την περίοδο πνίγονται στην κυριολεξία από ένα εκρηκτικό μείγμα ελλείψεων σε προσωπικό και υλικά. Ειδικά στον τομέα της Ψυχικής Υγείας, όπου γίνεται μεγάλη αναφορά, τα πράγματα πήγαν πολύ άσχημα, με ορατό τον κίνδυνο να βρεθούν στο δρόμο ψυχικά άρρωστοι, ενώ οι ιδιώτες που λειτουργούν τις δομές αποασυλοποίησης να θησαυρίζουν στην κυριολεξία με τον πόνο.

Αποδεικνύεται, λοιπόν, ότι είναι - και αυτό που εκτελέστηκε και αυτό που έρχεται - προγράμματα για το κέρδος σε βάρος της υγείας των λαϊκών στρωμάτων.

Η προπαγάνδα του φόβου

Εμπλουτίζεται διαρκώς με νέα «στοιχεία» και «επιχειρήματα» η προπαγάνδα του φόβου γύρω από την κρίση, με προφανή στόχο να παραλύσουν κάθε σκέψη αγώνα και αντίστασης στην εντεινόμενη επέλαση κατά των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Πρωταγωνιστικό ρόλο έχει αναλάβει η κυβέρνηση για λογαριασμό του συνόλου της πλουτοκρατίας. Οι ομιλίες των κυβερνητικών στελεχών το τελευταίο διάστημα παρουσιάζουν με τα πιο μελανά χρώματα την κατάσταση, προβλέπουν ακόμα μεγαλύτερα δεινά στο μέλλον, μόνο και μόνο για να περάσουν το μήνυμα προς τους εργαζόμενους «να 'στε ευχαριστημένοι που έχετε και μια θέση εργασίας, έστω και αν είναι μερικής απασχόλησης και ανασφάλιστη». Ο «πυρήνας» αυτής της προπαγάνδας περιλαμβανόταν στη, σύντομη, προχτεσινή τοποθέτηση του Κ. Καραμανλή στη Βουλή. Ιδού: «Η κρίση που βαραίνει ολόκληρη την παγκόσμια κοινότητα δεν έχει προηγούμενο... Είμαστε σε μια άλλη εποχή για την παγκόσμια οικονομία. Είμαστε σε εποχή κραδασμών και μηδενικής ορατότητας για τις οικονομίες όλου του κόσμου... Κανείς δεν ξέρει ποια ένταση μπορεί να προσλάβει η κρίση και ποια διάρκεια μπορεί να έχει..». Το «διά ταύτα»: Στοιχηθείτε, δίχως πολλές κουβέντες, πίσω από το ολοκληρωμένο σχέδιο της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της κρίσης...

ΥΓ: Αφελής απορία: Πώς γίνεται, την ίδια στιγμή που ο πρωθυπουργός μιλάει για «έκρηξη της ανεργίας», την ίδια ώρα ο προϋπολογισμός του 2009 να την εμφανίζει στο 7,5%, όσο δηλαδή και το 2008;

Οι προστάτες...

Το ότι η κυβέρνηση της ΝΔ είναι το ...ασφαλές αγκυροβόλιο της ολιγαρχίας, το κόμμα που - μαζί με το ΠΑΣΟΚ - εφάρμοσε τις τελευταίες δεκαετίες σκληρά προγράμματα καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων που έπληξαν καίρια τα λαϊκά συμφέροντα, είναι λίγο - πολύ γνωστό.

Το θέμα είναι ότι την ακραία φιλομονοπωλιακή τους στάση τη διαφημίζουν κιόλας. Ετσι, το υπουργείο Οικονομικών προβάλλει το σύνθημα ότι με τον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2009 «προστατεύουμε τους πολίτες, θωρακίζουμε την οικονομία».

«Προστατεύει» τους πολίτες, με το να τους φορτώνει 7,1 δισ. ευρώ επιπλέον φόρους, να περικόπτει τα κονδύλια ακόμα και του «Ταμείου κατά της φτώχειας», να μην τιμαριθμοποιεί τη φορολογική κλίμακα, να επιμένει στην εφαρμογή μιας σκληρής δημοσιονομικής πολιτικής μείωσης των ελλειμμάτων με κατακρεούργηση των «κοινωνικών» δαπανών, την ανάγκη κάλυψης των οποίων αναθέτει στους επιχειρηματίες, και, ταυτόχρονα, να δίνει δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ στις τράπεζες και στο μεγάλο κεφάλαιο.

Αυτή είναι η «προστασία», που προσφέρουν οι «προστάτες» μας. Να μεταφέρουν τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης στους εργαζόμενους. Οι προστάτες...

Δυτική λεωφόρος

«Οι επόμενες μέρες ήταν βασανιστικές για τον Λέρτα. Στο γραφείο του, στο σπίτι του, στους δρόμους, όπου και να βρισκόταν, ήταν σε υπερδιέγερση, στα πρόθυρα μιας νευρικής ταραχής θα έλεγε κανείς, καθώς σκεφτόταν έντονα και ακατάπαυστα τι θα έπρεπε να κάνει με τον Αναγνώστου. Να σχημάτιζε δικογραφία σε βάρος του και να τον έστελνε στις δικαστικές αρχές ή να παρέβαινε το καθήκον του και να τον άφηνε ήσυχο να συνεχίσει την καινούρια του ζωή;». Πρόκειται για το καινούριο βιβλίο του δικού μας Τ. Αυγερινού. Ενας νεαρός, που μεγάλωσε μέσα σε άσυλα και έγινε διαρρήκτης, εγκαταλείπει κάποια στιγμή τους δρόμους της παρανομίας, με τη βοήθεια ενός μεσόκοπου αλτρουιστή και μιας κοπέλας που έχει αγαπήσει, και προσπαθεί να χαράξει καινούρια πορεία στη ζωή του. Η μεγάλη και δύσκολη προσπάθειά του, όμως, κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα, όταν ένας άτεγκτος υπαστυνόμος ανακαλύπτει το «βεβαρημένο» παρελθόν του και κινείται για να τον συλλάβει, ώστε να εφαρμοστεί ο «νόμος - αράχνη» που πιάνει μόνο τα μικρά έντομα. Μια σύγχρονη ιστορία με αστυνομική υφή και πολλές κοινωνικές προεκτάσεις, που εκτυλίσσεται στα δυτικά προάστια κάποιας μεγαλούπολης και καταλήγει σ' ένα απροσδόκητο φινάλε. Εντονοι χαρακτήρες, ζωντανές εικόνες, η γνωστή γλώσσα του Τάσου, που δημιουργεί απεριόριστους συνειρμούς και σκέψεις στον αναγνώστη. Το βιβλίο κυκλοφορεί από την «Σύγχρονη Εποχή».

Ξαβιέ Ντερκό

Γρηγοριάδης Κώστας

Είναι ο άνθρωπος που ανέλαβε να υλοποιήσει τις πολιτικές αποφάσεις του Προέδρου Σαρκοζί και κατ' επέκταση της ΕΕ, περί «ανανέωσης ολόκληρου του δημοσίου τομέα» στην εκπαίδευση. Ο Γάλλος υπουργός Παιδείας, Ξαβιέ Ντερκό, έχει συγκεντρώσει στο πρόσωπό του την οργή του συνόλου της εκπαιδευτικής κοινότητας, από την πρωτοβάθμια εκπαίδευση μέχρι τα πανεπιστήμια.

Δεκάδες χιλιάδες εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων, συνοδευόμενοι από φοιτητές και μαθητές, διαμαρτυρήθηκαν με άλλη μία απεργία και την περασμένη εβδομάδα, ενάντια στις 13.500 περικοπές θέσεων εργασίας που προβλέπονται για το 2009. Εχει προηγηθεί η μείωση κατά 11.200 των εκπαιδευτικών το 2008 και κατά 8.500 το 2007. Το όραμα Σαρκοζί περί «ευέλικτου σύγχρονου δημοσίου τομέα», που είναι και ο σχεδιασμός του κεφαλαίου, μεταφράζεται σε υπερπληθυσμό μέσα στις τάξεις, σε απουσία εξειδικευμένων εκπαιδευτικών για τα παιδιά με κάποιο ειδικό πρόβλημα, σε περαιτέρω υποβάθμιση του επιπέδου της παρεχόμενης δημόσιας παιδείας, αλλά και σε εξόντωση των εκπαιδευτικών που καλούνται να διδάξουν σε πολλά σχολεία ταυτοχρόνως και μάλιστα μέσα στην ίδια ημέρα.

Στη Γαλλία χρησιμοποιούνται τα ...επιχειρήματα που πολλάκις έχουν ακούσει όλοι οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες χώρες της ΕΕ. Οι κατηγόριες για «στείρο αρνητισμό» και για «άρνηση να προοδεύσουν και να κάνουν διάλογο». Ομως τη στιγμή που και στη Γαλλία δισεκατομμύρια ευρώ χαρίζονται στις τράπεζες και στις επιχειρήσεις, δε ...βρίσκονται κονδύλια για την παιδεία. Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να πέσουν στην παγίδα του διαλόγου που τους αφαιρεί κατακτήσεις, πρέπει να διεκδικήσουν όλο τον πλούτο που παράγουν.


Ε. Μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ