«Οι εργαζόμενοι στις Κτιριακές Υποδομές έχουμε προειδοποιήσει κατ' επανάληψη και με πολύ συγκεκριμένα στοιχεία ότι σε πάνω από τα μισά σχολεία της χώρας πρέπει να γίνουν έγκαιρα και έγκυρα οι αναγκαίοι έλεγχοι, αλλά και οι απαιτούμενες επισκευές με αποκλειστική ευθύνη του κράτους. Είναι εγκληματικό η ευθύνη για έναν τόσο ευαίσθητο και ιδιαίτερο τομέα, όπως η σχολική στέγη, να έχει διασκορπιστεί σε δήμους, Περιφέρειες και αλλού με τα αποτελέσματα που βλέπουμε καθημερινά», τονίζει σε ανακοίνωση το Σωματείο. Αναφέρεται για μία ακόμα φορά στην εμπειρία από τον σεισμό στην Αττική το 2019, όταν ελέγχθηκαν (από τους εναπομείναντες μηχανικούς της ΚΤΥΠ) 355 σχολικά κτίρια και διαπιστώθηκαν ανεξήγητα πολλές βλάβες σε σχέση με το μέτριο μέγεθος του σεισμού.
«Είναι προφανές ότι οι περισσότεροι δήμοι και οι τεχνικές τους υπηρεσίες δεν μπορούν να σηκώσουν και αυτό το βάρος ούτε έχουν την απαραίτητη τεχνογνωσία σε ένα τόσο εξειδικευμένο αντικείμενο. Οπως επίσης είναι φανερό ότι το κράτος δεν έχει κανέναν έλεγχο και καμία εικόνα αν και πώς γίνονται οι απαιτούμενες επισκευές από τους δήμους. Η πολιτική των κυβερνήσεων, που θεωρούν ως κόστος τους απαραίτητους προ και μετασεισμικούς ελέγχους και τις αναγκαίες επεμβάσεις σε δημόσια κτίρια και διαχέουν την ευθύνη που πρέπει να έχει το κράτος στους δήμους, στις Περιφέρειες και άλλους φορείς, είναι εγκληματική και οδηγεί δυστυχώς με μαθηματική ακρίβεια στην επόμενη τραγωδία!
Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί πλέον στη σχολική στέγη δεν σηκώνει ούτε αναβολές ούτε μετάθεση ευθυνών. Και προφανώς δεν μπορεί να περιμένει, σύμφωνα με τον πρόσφατο νόμο για τους πρωτοβάθμιους προσεισμικούς ελέγχους, να κάνει το ΤΕΕ ομάδες που θα κάνουν ελέγχους επί μήνες, να στείλει τα στοιχεία στον ΟΑΣΠ (που κι αυτός έχει μείνει με 31 εργαζόμενους, εκ των οποίων οι μισοί μηχανικοί) και κατόπιν να κριθεί (από ποιον;) ποια σχολεία χρήζουν δευτεροβάθμιων ελέγχων και στη συνέχεια να γίνουν οι απαραίτητες επισκευές», τονίζει το Σωματείο.
«Αυτήν τη στιγμή εκατοντάδες σχολικά κτίρια, παλιά αλλά και νεότερα, καταπονημένα από γήρανση των υλικών, από σεισμούς, από άστοχες επισκευές, αφού δεν υπήρχε κανένας έλεγχος αν έγιναν σωστά, από κακοσυντηρημένα κτίρια, από επεμβάσεις που επιδείνωσαν κι άλλο την κατάσταση (προκάτ αίθουσες σε αυλές, ψευδοροφές, μεσοτοιχίες, ταράτσες και αυλές χωρίς συντήρηση κ.λπ.), δεν σηκώνουν καμία αναβολή στη λήψη μέτρων άμεσα και έγκυρα», σημειώνει, τονίζοντας ότι αυτό μπορεί να γίνει μόνο με έναν αποτελεσματικό τρόπο:
«Μέσω ενός κρατικού τεχνικού κατασκευαστικού φορέα καλά στελεχωμένου με εξειδικευμένο μόνιμο τεχνικό προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, με τα απαραίτητα μέσα για ελέγχους όλων των βαθμίδων (δηλαδή και δευτεροβάθμιους), με ουσιαστική κρατική χρηματοδότηση και αποκλειστική αρμοδιότητα να κάνει προ και μετασεισμικούς ελέγχους, καθώς και τις αναγκαίες επισκευές και ανακατασκευές όπου απαιτείται. Αυτός ο δημόσιος φορέας θα πρέπει να ξεκινήσει κατά άμεση προτεραιότητα από τα σχολεία και τα νοσοκομεία και να ακολουθήσουν όσα ακόμα δημόσια κτίρια έχουν μεγάλη συγκέντρωση κόσμου (δικαστήρια, υπουργεία, φυλακές, κ.ά.). Εμείς θεωρούμε ότι αυτός ο φορέας θα μπορούσε να έχει ως βάση τις Κτιριακές Υποδομές (πρώην ΟΣΚ, ΔΕΠΑΝΟΜ, ΘΕΜΙΣ, τεχν. ΚΕΔ) που έχουν αποδεδειγμένα την απαιτούμενη εμπειρία και τεχνογνωσία, αρκεί να ενισχυθούν άμεσα και ουσιαστικά με τις απαραίτητες αρμοδιότητες, με τουλάχιστον 70 μηχανικούς όλων των ειδικοτήτων (τόσα είναι τα οργανικά κενά), με τα απαραίτητα μέσα (όργανα για ελέγχους όλων των βαθμίδων κ.λπ.) και βέβαια με ουσιαστική κρατική χρηματοδότηση. Αυτός ο κρατικός φορέας θα μπορεί να συνεργαστεί αποτελεσματικά με δήμους, Περιφέρειες, ΟΑΣΠ, ΤΕΕ, πολυτεχνικές σχολές κ.ά.».
«Να απαιτήσουμε χωρίς καμία άλλη καθυστέρηση και με αποκλειστική ευθύνη του κράτους να γίνουν έγκαιρα και έγκυρα οι απαραίτητοι έλεγχοι και οι αναγκαίες επισκευές στα σχολεία, αλλά και να ξεκινήσει ένα πενταετές πρόγραμμα κατασκευής νέων, σύγχρονων και ασφαλών σχολείων», καταλήγει το Σωματείο.
Στον διάδρομο βλέπουν τα παράθυρα στο Γυμνάσιο Γουβών |
Στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Αρκαλοχωρίου και στο Γυμνάσιο Αρκαλοχωρίου, ενάμιση χρόνο μετά τον σεισμό τα προβλήματα παραμένουν. Το αίσχος των κοντέινερ, όπου δεν πληρούνται ούτε οι στοιχειώδεις προϋποθέσεις για την εκπαιδευτική διαδικασία, υπάρχει κίνδυνος να γίνει μόνιμο. Τα σεισμόπληκτα κτίρια που ακόμα δεν έχουν κατεδαφιστεί αποτυπώνουν όχι μόνο το μέγεθος της καταστροφής, αλλά κυρίως το μέγεθος της κρατικής αδιαφορίας, ενώ πέρα από την κατεδάφιση δεν έχει δοθεί απάντηση ούτε για τη μελέτη και κατασκευή, με κρατική χρηματοδότηση, νέων, ασφαλών σχολικών κτιρίων. Οσο για το κτίριο του Δημοτικού Σχολείου Θραψανού, που έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο, αντιμετωπίζει τον κίνδυνο της κατάρρευσης.
Υπάρχουν 223 σχολικά κτίρια, με το πιο σύγχρονο να έχει χτιστεί πριν από 23 χρόνια. Στην πλειοψηφία τους είναι κακοσυντηρημένα, χτισμένα προ των αντισεισμικών κανονισμών του 1985 και με εκκρεμότητες στην τακτοποίηση των οικοδομικών αδειών. Τα περισσότερα νηπιαγωγεία είναι σε μισθωμένα, ακατάλληλα και επικίνδυνα κτίρια, ενώ η κατάσταση της σχολικής στέγης των Ειδικών Σχολείων σε όλες τις βαθμίδες Εκπαίδευσης, όπως για παράδειγμα το ΕΝΕΕΓΥΛ στο Ηράκλειο, μόνο ντροπιαστική μπορεί να χαρακτηριστεί.
Αυλή των 8 - 10 τ.μ. σε Νηπιαγωγείο |
Στο κτίριο όπου συστεγάζονται το 1ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο και το ΕΕΕΕΚ Ρεθύμνου έχουν παρατηρηθεί ρωγμές στη νοτιοανατολική πλευρά, καθώς και παραμόρφωση του ανατολικού εξωτερικού τοίχου, και σύμφωνα με το υπόμνημα που έχει καταθέσει το σχολείο στον δήμο Ρεθύμνου χρειάζεται άμεση γεωστατική μελέτη και αποκατάσταση της ζημιάς, ώστε να αποφευχθεί πιθανή κατάρρευση των τοίχων. Το Δημοτικό Σχολείο Σταυρωμένου είναι ένα πολύ παλιό κτίριο που, αν και χτίστηκε για να λειτουργεί ως 6θέσιο, σήμερα λειτουργεί ως 12θέσιο, με την κατασκευή 4 επιπλέον τάξεων στο ισόγειο γκαράζ, όπου υπάρχει έντονη υγρασία.
Εδώ και χρόνια οι Σύλλογοι Γονέων της Κρήτης, οι Ενώσεις και η Ομοσπονδία παρεμβαίνουν σε όλους τους αρμόδιους φορείς για το σοβαρό αυτό ζήτημα.
Το 32ο και το 36ο Νηπιαγωγείο Χανίων (Νέα Χώρα) στεγάζονται σε ενοικιαζόμενο χώρο σε ισόγειο σπιτιού, με αυλή που και για τα δύο νηπιαγωγεία δεν ξεπερνά τα 8-10 τ.μ. Το 1ο και το 2ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Κυδωνίας είναι συστεγαζόμενα και εδώ και περίπου μια δεκαετία έχουν τοποθετηθεί στον χώρο 6 κοντέινερ. Στα 22 τμήματα (το 1ο λειτουργεί ως 12θέσιο και το 2ο ως 10θέσιο) φοιτούν συνολικά 500 περίπου μαθητές και η δυναμικότητά τους κατά μέσο όρο είναι 23 - 25 μαθητές ανά τμήμα. Σύμφωνα με καταγγελίες γονιών και εκπαιδευτικών, τα πατώματα στα κοντέινερ τρυπάνε και καθημερινά πέφτουν σοβάδες από τα ταβάνια. Σημαντικό πρόβλημα αποτελεί επίσης ο μικρός αύλειος χώρος, στον οποίο στοιβάζονται οι 500 μαθητές στα διαλείμματα, κάτι που μεγαλώνει τον φόβο ατυχημάτων.
Μετά τον σεισμό του 2019, το ΕΠΑΛ Κισσάμου, εν αναμονή του νέου σχολικού κτιρίου, μετεγκαταστάθηκε προσωρινά σε αίθουσες προκάτ, σε χώρο δίπλα στη θάλασσα. Από την αρχή η σχολική κοινότητα είχε επισημάνει την αναγκαιότητα περισσότερων αιθουσών, αλλά και πρόβλεψης αιθουσών για εργαστήρια, τα οποία είναι αναγκαία για ένα Επαγγελματικό Λύκειο. Σχεδόν 4 χρόνια μετά, οι αίθουσες δεν επαρκούν, με αύλειο χώρο γύρω στα 40 τ.μ. για τον προαυλισμό 160 μαθητών, ενώ το τραγικό είναι ότι γύρω από το σχολείο έχει στηθεί ένα εργοτάξιο για την εγκατάσταση (μεταλλική) των αναγκαίων εργαστηρίων, το οποίο σταμάτησε τον Γενάρη του 2023.
Οπως επισημαίνουν οι γονείς, εδώ και χρόνια οι Σύλλογοι Γονέων της Κρήτης, οι Ενώσεις και η Ομοσπονδία παρεμβαίνουν σε όλους τους αρμόδιους φορείς για το ζήτημα της σχολικής στέγης. Η Ομοσπονδία Γονέων ξεχωρίζει ως κύριο ζήτημα αυτήν τη στιγμή τον αντισεισμικό έλεγχο σε όλα τα σχολεία με βάση τους σύγχρονους κανονισμούς.
Τονίζει παράλληλα την επιτακτική ανάγκη δημιουργίας ενός ολοκληρωμένου σχεδίου ανέγερσης νέων σχολικών κτιρίων σε όλο το νησί, σημειώνει δε ότι σοβαρό ζήτημα αποτελεί η έλλειψη της συνεχούς απαραίτητης συντήρησης που χρειάζονται τα σχολικά κτίρια, ώστε να αντιμετωπίζονται τα φαινόμενα υγρασίας, οι φυσικές φθορές, οι λογικές ζημιές που συμβαίνουν.
Για μια ακόμα φορά η Ομοσπονδία κατέθεσε σχετικό υπόμνημα στο υπουργείο Παιδείας, στην Περιφέρεια Κρήτης και στους δήμους του νησιού για όλα τα προβλήματα της σχολικής στέγης, της μεταφοράς των μαθητών και των δομών Υγείας που αφορούν τα παιδιά.
28 Φλεβάρη 2023. Λίγα δευτερόλεπτα μετά τις 23.20, δύο αμαξοστοιχίες συγκρούονται μετωπικά στα Τέμπη. Ο απολογισμός τραγικός: 57 νεκροί, πολλοί από αυτούς φοιτητές, δεκάδες τραυματίες. Οι εικόνες αυτές έχουν χαραχτεί στο μυαλό όλων μας. Μαζί και τα ερωτήματα. Τι πήγε λάθος; Ηταν η κακιά η (χ)ώρα; Το μεγαλύτερο όμως ερώτημα είναι γιατί, το 2023, που μπορείς να βλέπεις την πορεία της παραγγελίας σου από το κινητό, δύο τρένα κατέληξαν στις ίδιες ράγες σε πορεία σύγκρουσης για τουλάχιστον 12 ολόκληρα λεπτά...
Απαντήσεις στο ιδιαίτερα ενδιαφέρον video essay που είναι διαθέσιμο στο κανάλι της ΚΝΕ στο YouTube και στην εξής διεύθυνση: https://youtu.be/v5Z0ynvQDCo.
Από την ημερίδα της Ενωσης Γονέων Περιστερίου |
Η εικόνα αυτή αναδείχθηκε στην ημερίδα που οργάνωσε η Ενωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Περιστερίου για την ασφάλεια των σχολείων, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι από δεκάδες Συλλόγους Γονέων, αλλά και μη εκλεγμένοι γονείς που βλέπουν με ανησυχία ότι το «πάμε κι όπου βγει» είναι ο κανόνας σε κάθε πτυχή της ζωής του λαού μας.
Η εντυπωσιακή συμμετοχή ήταν το επιστέγασμα μιας σημαντικής δουλειάς που ανέπτυξε η Ενωση Γονέων όλο το προηγούμενο διάστημα για την επιτυχία της ημερίδας. Πριν από την ημερίδα έστειλε ένα ερωτηματολόγιο στους Συλλόγους Γονέων, συγκεντρώνοντας εικόνα για όλα τα σχολεία του δήμου.
Αδιάψευστος μάρτυρας της τραγικής κατάστασης που επικρατεί στη σχολική στέγη ήταν το σχολείο που φιλοξένησε την ημερίδα, το 4ο Δημοτικό, το οποίο συστεγάζεται με το 44ο Νηπιαγωγείο. Σε ένα σχολείο που βρίσκεται στον κεντρικό πεζόδρομο του Περιστερίου, τη «βιτρίνα» της πόλης, το οποίο είναι σε καλύτερη κατάσταση από πολλά άλλα σχολεία του δήμου, τα νήπια στοιβάζονται σε κοντέινερ και η Παράλληλη Στήριξη γίνεται σε μια παλιά αποθήκη του σχολείου, που μετατράπηκε σε τάξη.
Ρωγμές στο ταβάνι σχολείου |
Το Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο και Λύκειο Περιστερίου δεν έχει δικό του κτίριο και συνεχώς αναζητούνται λύσεις - μπαλώματα. Η τελευταία «λύση» που επιλέχθηκε είναι να φιλοξενηθεί στο 14ο Γυμνάσιο, ένα κτίριο παντελώς ακατάλληλο για να φιλοξενήσει παιδιά με αναπηρίες. Οι μαθητές του 14ου Γυμνασίου μάθανε την 1η Σεπτέμβρη ότι θα πρέπει να φύγουν από το κτίριο και να συστεγαστούν με το 11ο Λύκειο.
Σουρεαλιστικές... εικόνες που όμως δυστυχώς δεν είναι μια απόκλιση, αλλά συναντώνται σε όλη την Ελλάδα, αφού η λογική του «κόστους - οφέλους» ναρκοθετεί την ασφάλεια και την ίδια την εκπαιδευτική διαδικασία. Τη στιγμή που στις Σέρρες υπήρξε μαθητής που έχασε τη ζωή του από την έκρηξη του λέβητα, στο 14ο Γυμνάσιο, μετά τη συγχώνευση των σχολείων, λόγω της έλλειψης αιθουσών, επιχειρήθηκε να δημιουργηθεί μια τάξη μεσοτοιχία με το λεβητοστάσιο του σχολείου. Χάρη στην παρέμβαση των γονιών αυτό δεν προχώρησε.
Το πλέον παρήγορο είναι ότι δεν πέρασε η προσπάθεια της δημοτικής αρχής και της κυβέρνησης να καλλιεργήσουν τον «κοινωνικό αυτοματισμό» και να στρέψουν τους γονείς του ενός σχολείου εναντίον αυτών του άλλου. Οι μαθητές δίνουν από κοινού τον αγώνα για να εγκατασταθεί σε αξιοπρεπές κτίριο το ΕΝΕΓΥΛ.
Το 14ο Νηπιαγωγείο εδώ και 4 χρόνια έχει προκάτ αίθουσες.
Στο 6ο Γενικό Λύκειο έκατσε η αυλή και «δεν ξέρουμε στατικά τι γίνεται στο κτίριο. Δεν υπάρχει κανένας έλεγχος», όπως ειπώθηκε από την εκπρόσωπο του Συλλόγου.
Η ασφάλεια των παιδιών δεν υπονομεύεται μόνο από την κακή κατάσταση των σχολικών κτιρίων. Για να εγκριθεί σχολικός νοσηλευτής σε ένα σχολείο, ο γονιός που θα κάνει την αίτηση περνάει μέσα από «συμπληγάδες», τη στιγμή που θα έπρεπε να υπάρχουν σε κάθε σχολική μονάδα. Παιδιά αναγκάζονται να περνάνε χωρίς σχολικό τροχονόμο τη Θηβών, έναν από τους πιο κεντρικούς δρόμους της Αθήνας. Αλλος γονιός είπε ότι μετά τα Τέμπη, σφίγγεται η καρδιά του όταν φτάνει η ώρα της σχολικής εκδρομής.
«Η κατάσταση αυτή δεν διαμορφώθηκε φυσικά χτες. Υπάρχει χρόνια απαξίωση της δημόσιας Εκπαίδευσης. Η χρηματοδότηση από το κράτος για την Παιδεία είναι πολύ κάτω από τις ανάγκες, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων. Επίσης το "σπάσιμο" των σχολείων σε εκπαιδευτικό και τεχνικό σκέλος και, στην ουσία, το πέταμα του δεύτερου στους δήμους συνθέτουν ένα εκρηκτικό σκηνικό. Ο ένας ρίχνει το μπαλάκι στον άλλο, το υπουργείο Παιδείας στον δήμο, ο δήμος στο υπουργείο Παιδείας και στο τέλος δεν γίνεται τίποτε και κανένας δεν παίρνει την ευθύνη. Μία κατάσταση που οδηγεί όλο και περισσότερο σε ένα σχολείο γεμάτο παγίδες», σημείωσε εισηγητικά η πρόεδρος της Ενωσης Γονέων και Κηδεμόνων Περιστερίου, Ερη Κασίμη.
Υπογράμμισε ότι, κατά τη γνώμη της Ενωσης, την κύρια ευθύνη πρέπει να την έχει το υπουργείο Παιδείας. Ομως, αυτό δεν αναιρεί την ευθύνη που έχει η κάθε δημοτική αρχή, «η οποία καταρχάς δεν αντέδρασε όταν της ανέθεταν τη συντήρηση των σχολείων, συμπεριλαμβανομένης και του Περιστερίου», η οποία «όχι μόνο δεν απαιτεί παραπάνω χρήματα για την αναβάθμιση των σχολείων», αλλά «στον προϋπολογισμό του δήμου το κονδύλι για την Παιδεία είναι το ίδιο κάθε χρόνο, ενώ οι ανάγκες προφανώς αυξάνονται».
Στην ημερίδα μίλησε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στις «Κτιριακές Υποδομές» (ΚΤΥΠ), Μανώλης Δανδουλάκης, ο οποίος ήταν ιδιαίτερα διαφωτιστικός. Μετά την κατάργηση του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων, οι ΚΤΥΠ έχουν αναλάβει την αρμοδιότητα για τα σχολικά κτίρια, τα νοσοκομεία, τα δικαστήρια, τα αστυνομικά τμήματα κ.ά. Σε έναν τέτοιο οργανισμό που είναι αρμόδιος για το σύνολο σχεδόν των δημόσιων κτιρίων, εργάζονται μόλις 50 μηχανικοί και άλλοι τόσοι εργαζόμενοι στις υπόλοιπες ειδικότητες!
Τα τελευταία χρόνια, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για να μπουν τα επιχειρηματικά συμφέροντα στον τομέα της σχολικής στέγης, αξιοποιείται η μέθοδος των Συμπράξεων Δημόσιου - Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Με τα λεφτά που δίνονται στην κάθε κοινοπραξία ως ενοίκιο, το κράτος θα μπορούσε να φτιάχνει τα σχολεία και να του ανήκουν. Οι κοινοπραξίες μεταφέρουν στους ίδιους τους γονείς το κόστος για τη φθορά που μπορεί να υφίστανται τα κτίρια. Την καταγγελία αυτή επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Γονέων του Καλλιτεχνικού Σχολείου Περιστερίου, ο οποίος τόνισε ότι όταν γίνονται ζημιές σε πόρτες, παράθυρα, κ.λπ. - κάτι που είναι φυσιολογικό να συμβαίνει λόγω της χρήσης - η κοινοπραξία απαντάει ότι πρόκειται για βανδαλισμούς μαθητών και είτε δεν τις φτιάχνει είτε καθυστερεί χαρακτηριστικά.
Η πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Περιστερίου «Ελλη Αλεξίου», Σοφία Κουμπή, στηλίτευσε τη λογική «κόστους - οφέλους» που ακολουθούν όλες οι κυβερνήσεις, ξεκαθαρίζοντας πως το μάθημα που γίνεται σε τέτοια σχολεία «χτυπάει τα ίδια τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών».
Η Ρούλα Ζαρκάδα, μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Γονέων και Κηδεμόνων Αττικής, υπογράμμισε ότι μετά τα Τέμπη η οργή και η αγανάκτηση έστρεψαν τη συζήτηση στην ασφάλεια. «Να διεκδικήσουμε να τελειώνουμε με την ανασφάλεια», σημείωσε, συμπληρώνοντας ότι ασφάλεια δεν είναι μόνο να μην πέσει το ταβάνι στο κεφάλι των μαθητών, αλλά να κατακτηθούν όροι για την ολόπλευρη μόρφωση των παιδιών μας. Προέτρεψε τους Συλλόγους Γονέων, «συλλογικά, ανυποχώρητα», να αντιμετωπιστούν αυτά τα ζητήματα και να προβάλουν τις διεκδικήσεις τους στους δήμους, στις Σχολικές Επιτροπές και στο υπουργείο Παιδείας.
Εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Περιστερίου χαιρέτισε ο Ορέστης Καραχάλιος, ο οποίος σημείωσε ότι «φέτος έχουμε θρηνήσει πολλά θύματα από την πολιτική του κέρδους, δεν θα περιμένουμε τα επόμενα».
Χαιρετίζοντας την εκδήλωση εκ μέρους της Ενωσης Γονέων και Κηδεμόνων Χαϊδαρίου, ο Λεωνίδας Γρηγορίου ενημέρωσε για τις κινητοποιήσεις που γίνονται στον δήμο του για να μη λειτουργήσει μονάδα LNG στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, καθώς «θα αποτελέσει μια ωρολογιακή βόμβα» για ολόκληρη την περιοχή.
Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ συζητήθηκε προχτές στη Βουλή
Να εξασφαλιστεί άμεσα η συνέχιση της πληρωμής της πρακτικής άσκησης των σπουδαστών σε Δημόσια και Ιδιωτικά ΙΕΚ και να καθιερωθεί άμεσα η υποχρεωτικότητα στην πληρωμή τους, ζήτησε το ΚΚΕ με Επίκαιρη Ερώτηση που συζητήθηκε προχτές στη Βουλή.
Ο βουλευτής του Κόμματος Γ. Δελής εξήγησε ότι τo συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα με κωδικό ΟΠΣ 5131399, που αφορούσε τη συνέχιση της χρηματοδότησης της πρακτικής άσκησης, λήγει στις 30/11/2023, ενώ πολλά δημόσια ΙΕΚ ενημερώνουν ότι όσοι καταρτιζόμενοι ολοκληρώσουν την πρακτική τους άσκηση μετά τις 30 Ιουνίου 2023, δεν θα μπορούν να διεκδικήσουν την επιδότηση.
Ο Γ. Δελής κατέθεσε σχετικές τέτοιες ενημερώσεις στα πρακτικά, ενώ παράλληλα μετέφερε στη Βουλή τα δίκαια αιτήματα που θέτει ο Σύλλογος Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ, για να πληρώνονται οι σπουδαστές στην πρακτική τους κάθε μήνα και όχι εφάπαξ στο τέλος του προγράμματος και να καθιερωθεί άμεσα, χωρίς παραθυράκια και αστερίσκους, η υποχρεωτικότητα της πληρωμής της πρακτικής άσκησης των σπουδαστών από το κράτος και την εργοδοσία, ρωτώντας την υπουργό Παιδείας πώς τοποθετείται απέναντι σε αυτά.
Η υπουργός Παιδείας, Ν. Κεραμέως, από την πλευρά της είπε ότι έχουν γίνει ενέργειες προκειμένου να καλυφθεί οικονομικά το πρόγραμμα έως το 2025 και έχουν δημιουργηθεί συνθήκες ώστε το έργο να ενταχθεί και σε επόμενες φάσεις του ΕΣΠΑ με προοπτική συνέχισης της χρηματοδότησής του. Αναφορικά όμως με τα αιτήματα των σπουδαστών για κανονική πληρωμή τους, η υπουργός ουσιαστικά τα αρνήθηκε, λέγοντας ότι «η πρακτική άσκηση είναι μέρος της φοίτησης, δεν αποτελεί τυπική εργασία, όπως την ξέρουμε»...
«Αυτό που λέγεται πρακτική άσκηση είναι μια εργασία κανονική, κανονικότατη», ξεκαθάρισε ανταπαντώντας ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γ. Δελής, προσθέτοντας ότι «ο βαθμός όμως εκμετάλλευσης αυτής της νεανικής και άρα της πολύ φρέσκιας αυτής εργατικής δύναμης είναι πολύ μεγαλύτερος από τις υπόλοιπες, τις επίσημες και θεσμοθετημένες μορφές εργασίας και εργατικής εκμετάλλευσης. Αλήθεια, γιατί να μην παίρνουν το 100% του μισθού του ανειδίκευτου εργάτη αυτοί οι νέοι εργαζόμενοι και να παίρνουν μόνο το 80%; Μιλάμε για τον κατώτερο μισθό αυτήν τη στιγμή. Και μάλιστα, αυτά τα χρήματα της πρακτικής τους να τα παίρνουν μετά το τέλος του εξαμήνου και αν, όχι μόνο γιατί οι πληρωμές τους αντί να δίνονται κάθε μήνα, αυτές καθυστερούν μέχρι και δέκα μήνες», υπογράμμισε.
Αλλά η υπουργός απέναντι σε αυτά δεν είπε κουβέντα και επέλεξε να κάνει γενικά μια διαφήμιση του κυβερνητικού έργου στην επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση.
Αναφορικά με τις απαντήσεις που έδωσε η υπουργός Παιδείας στη Βουλή, ο Σύλλογος Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ (ΣΥΣΔΙΕΚ) σχολιάζει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή του: «Στο άκουσμα ότι η πρακτική άσκηση είναι "εξασφαλισμένη" μέχρι το 2025 και άλλες τέτοιες προγραμματικές - εκλογικές δηλώσεις, οριακά γελάσαμε. Εδώ ακόμα δεν έχουν διασφαλίσει ότι θα πληρωθούν συνάδελφοι οι οποίοι έχουν τελειώσει την πρακτική τους σχεδόν 12 μήνες. Υ.Γ. Με ωραία τρίπλα δεν απάντησε καν στο τι θα γίνει με σπουδαστές που οι διοικήσεις των ΙΕΚ καλούσαν όλη την προηγούμενη περίοδο να συμπληρώνουν στα έγγραφα της πρακτικής την ένδειξη "χωρίς επιδότηση"».
Ενώ αναφορικά με το πόσο «κανονική» δουλειά είναι ή δεν είναι η πρακτική άσκηση, ο ΣΥΣΔΙΕΚ σχολιάζει φέρνοντας παράδειγμα τους σπουδαστές στον τουρισμό: «Ενας συνάδελφος που θα εργαστεί σεζόν θα έρθει αντιμέτωπος όχι μόνο με τις δυσκολίες της δικιάς του δουλειάς και τα κάθε λογής αφεντικά, αλλά και με τα χιλιάδες κενά - πράγμα που σημαίνει ότι τουλάχιστον θα κληθεί να καλύψει 2 με 3 πόστα προκειμένου να βγει απρόσκοπτα η δουλειά! Αυτό πώς λέγεται; Εκπαιδευτική μάθηση ή νεανική εκμετάλλευση;! Τα θύματα που θρηνήσαμε μέσα σε χώρους δουλειάς τα προηγούμενα 10 χρόνια, μήπως ήταν και αυτά στα πλαίσια της μάθησης;», ρωτάει ο ΣΥΣΔΙΕΚ και καλεί σε συνέχιση του αγώνα με αίτημα την κανονική και μηνιαία πληρωμή της πρακτικής άσκησης.
Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ σχετικά με την απάντηση της Ν. Κεραμέως για την απλήρωτη πρακτική άσκηση των ΙΕΚ
Με αφορμή την απάντηση της υπουργού Παιδείας σχετικά την απλήρωτη πρακτική άσκηση των σπουδαστών ΙΕΚ, το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ σημειώνει σε ανακοίνωσή του:
«Υστερα από αλλεπάλληλες Ερωτήσεις της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, καθώς και αρκετές παρεμβάσεις των Συλλόγων Σπουδαστών Δημόσιων και Ιδιωτικών ΙΕΚ για την απλήρωτη πρακτική άσκηση χιλιάδων σπουδαστών, η κα Κεραμέως εδέησε να εμφανιστεί στη Βουλή, αλλά αντί να δώσει απαντήσεις, προέβη γι' άλλη μια φορά σε προεκλογικό σόου, αντιστρέφοντας την πραγματικότητα που βιώνουν καθημερινά δεκάδες χιλιάδες σπουδαστές.
Συγκεκριμένα:
Η ΚΝΕ στηρίζει με όλες της τις δυνάμεις τα δίκαια αιτήματα των σπουδαστών και τους καλεί να συνεχίσουν τον αγώνα τους για:
Πατήσια |
Σε Καλλιθέα, Μπραχάμι, Κερατσίνι, Κορυδαλλό, Σεπόλια - Κολωνό, Θησείο, Πατήσια, Παγκράτι και Μαρούσι πραγματοποιήθηκαν το Σαββατοκύριακο 8-9 Απρίλη τέτοιες όμορφες μαθητικές γιορτές.
Από κανένα Φεστιβάλ δεν έλειπαν η μουσική, η καλλιτεχνική έκφραση αλλά και συζητήσεις με διαδραστικό τρόπο.
Από τη σκηνή των Μαθητικών Φεστιβάλ πρωτοπόροι μαθητές, μέλη της ΚΝΕ, κάλεσαν τους συμμαθητές και φίλους τους για ισχυροποίηση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Τα αγωνιστικά ξεσπάσματα που καταδίκασαν το έγκλημα στα Τέμπη να έχουν συνέχεια στον αγώνα για μια καλύτερη ζωή, όπου οι ανάγκες των μαθητών θα μπαίνουν στο επίκεντρο της κοινωνίας και δεν θα μετριούνται κάτω από τα κέρδη των λίγων. Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε μαθήτρια από το Παγκράτι: «Ολα αυτά τα εγκλήματα που ζουν και οι μαθητές καθημερινά στη ζωή τους, έχουν ένοχο και μπορούν να τον τιμωρήσουν με τη συμμετοχή τους στον αγώνα ενάντια σε αυτό το σύστημα που τα γεννά».
Τον εκλογικό τόνο στην Καλλιθέα έδωσε η Δανάη Πλα-Καρύδη, υποψήφια βουλευτής με το ΚΚΕ στον Νότιο Τομέα, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Χιλιάδες ψήφοι στο ΚΚΕ σε αυτές τις εκλογές θα είναι ένα μεγάλο και σημαντικό βήμα στην πάλη για να ζήσουμε τελικά όπως μας αξίζει, σε μια κοινωνία με σύγχρονα δικαιώματα και ποιότητα ζωής που αντιστοιχεί στον 21ο αιώνα, στις δυνατότητες της εποχής μας. Αυτό θα μας προσφέρει ο σοσιαλισμός - κομμουνισμός». Ενώ ο υποψήφιος βουλευτής Εντρι Νέζα από το Θησείο κάλεσε σε ισχυροποίηση του ΚΚΕ, λέγοντας: «Η νέα γενιά και οι μαθητές πρέπει να δυναμώσουν το ΚΚΕ στις εκλογές που έρχονται, για να δυναμώσει η φωνή της διεκδίκησης και του αγώνα για τα δικαιώματά μας». Την ίδια στιγμή στο Φεστιβάλ του Κορυδαλλού μαθητές έθεταν ερωτήματα σχετικά με τις εκλογές στην Σωτηρία Αγγελινιάδη, υποψήφια βουλευτή με το ΚΚΕ στη Β' Πειραιά, η οποία μεταξύ άλλων ανέδειξε ότι «η ψήφος στο ΚΚΕ είναι η μόνη αντιφασιστική ψήφος» και αυτή είναι που ταιριάζει και στους μαθητές του Κορυδαλλού.
Καλλιθέα |
Στο ραντεβού των μαθητών που θέλουν «να αλλάξουν τον κόσμο» δεν θα μπορούσαν να λείπουν project και στέκια που θίγουν πλευρές της κοινωνικής ζωής ενός νέου, όπως ο αθλητισμός, ο πολιτισμός, η χρήση ναρκωτικών που μαστίζει σήμερα τη νεολαία και άλλα. Συζήτησαν για το πώς οργάνωσαν τον αγώνα τους το προηγούμενο διάστημα κυρίως με αφορμή το έγκλημα στα Τέμπη, ενώ σε πολλές περιοχές, όπως στο Κερατσίνι, ανέδειξαν την ανάγκη να υπάρχει συντονισμός ανάμεσα στα σχολεία και γι' αυτό δημιούργησαν πριν λίγο καιρό τη Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών του δήμου τους.
Στο Μαρούσι τράβηξε τα βλέμματα ο χώρος για γκράφιτι με θέμα «Το έγκλημα αυτό δεν θα ξεχαστεί», ενώ ακόμη υπήρχε έκθεση από μαθητές φίλους και μέλη της ΚΝΕ με θέμα «Τα Τέμπη της κοινωνίας μας και πώς δεν θα ξαναϋπάρξουν».
Στο μαθητικό Φεστιβάλ του Κορυδαλλού μαθητές από γυμνάσια της περιοχής ανέδειξαν τα σοβαρά κτιριακά προβλήματα των σχολείων, ενώ μαθητές από το ΕΠΑΛ, μέσα από το δικό τους στέκι, παρουσίασαν τις συνεντεύξεις που πήραν από συμμαθητές στο σχολείο τους και συζήτησαν τι θα άλλαζαν σε αυτό.
Κορυδαλλός |
Για το τέλος, δεν θα μπορούσε να λείπει το καλλιτεχνικό στοιχείο, αφού τα Μαθητικά Φεστιβάλ της ΚΝΕ είναι σημείο συνάντησης πολλών νέων καλλιτεχνών. Σε όλες τις γειτονιές ξεχωριστή στιγμή στο πρόγραμμα είχαν μαθητικά συγκροτήματα και άλλοι καλλιτέχνες όπως ο Raibo στο Μπραχάμι, τα ροκ συγκροτήματα όπως στο Μαρούσι και τον Κορυδαλλό, όπου παρουσιάστηκε το νέο τραγούδι των Ravious x Mas που συνέθεσαν με αφορμή το έγκλημα στα Τέμπη. Επίσης ακούστηκαν παραδοσιακοί ρυθμοί με το δια-κρητικό συγκρότημα στο Κερατσίνι και τα ρεμπέτικα και λαϊκά τραγούδια από το εξαιρετικό μαθητικό συγκρότημα στα Πατήσια. Στιγμές γέλιου μέσα από παραστάσεις stand up comedy προσέφεραν οι: Δήμητρα Νικητέα, Κωνσταντίνος Θωμόπουλος, Ανδρέας Μερσινιάδης, Γιώργος Φωτιάδης, Λίνα Θωμοπούλου, Θάνος Ζωίδης, Θοδωρής Μιχαηλίδης, Γιώργος Γιαλελής στα Σεπόλια, αλλά και μαθητές «ανερχόμενοι» comedians στο Παγκράτι και αλλού.
Κερατσίνι |
Μαρούσι |
Χαριλάου |
Με το κεντρικό σύνθημα των Φεστιβάλ «Τα κέρδη τους ή οι ζωές μας... #ΤΩΡΑ_ΚΚΕ» και με το ερωτηματολόγιο που είχε επιμεληθεί η Μαθητική Επιτροπή του Συμβουλίου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας, τα μέλη της ΚΝΕ συζήτησαν πλατιά με πολλούς μαθητές για τις αιτίες του εγκλήματος στα Τέμπη που τους συγκλόνισε, για τα «άλλα Τέμπη» της καθημερινότητας που βιώνουν, για το δυνάμωνα του αγώνα μέσα και έξω από τα σχολεία ώστε να νικήσει η ζωή.
Μέσα από τις ενδιαφέρουσες συζητήσεις που οργανώθηκαν, πολλοί μαθητές είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν σκέψεις και να βρουν απαντήσεις στα «γιατί» που τους απασχολούν, όπως μέσα από τη συζήτηση που οργανώθηκε στο Φεστιβάλ της Σταυρούπολης, με εργαζόμενο της «Hellenic Train», για το έγκλημα στα Τέμπη, και μέσα από τη συζήτηση που οργανώθηκε στο Φεστιβάλ της Χαριλάου, με εκπαιδευτικό, για το σχολείο που έχουν ανάγκη οι μαθητές.
Μεγάλη συμμετοχή μαθητών είχαν σε όλα τα Φεστιβάλ το διαφορετικό ρουκ ζουκ, αφιερωμένο στην επικαιρότητα, και το escape room με θέμα «Στον κόσμο των θαυμάτων θα ζούμε από θαύμα;».
Σταυρούπολη |
Ταυτόχρονα, μέσω και της έκθεσης «1η ψήφος στα σχολεία κόκκινη με φασαρία», που υπήρχε σε όλα τα Φεστιβάλ, άνοιξε η συζήτηση γύρω από την ανάγκη οι μαθητές να ψηφίσουν όπως νιώθουν, ονειρεύονται, αγωνίζονται, να ρίξουν στην κάλπη πολλές κόκκινες, ανατρεπτικές, αντισυστημικές ψήφους. Ολα τα Φεστιβάλ ολοκληρώθηκαν με συναυλίες από μαθητικά και άλλα νεανικά συγκροτήματα της κάθε περιοχής.
Αντίστοιχα, στην Οργάνωση Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας τα Μαθητικά Φεστιβάλ της ΚΝΕ αποτέλεσαν βήμα έκφρασης, καθώς υπήρχαν εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας, γωνιά γκράφιτι και μαθητικά συγκροτήματα, που μέσα από διαφορετικά είδη μουσικής εξέφρασαν ότι το προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη δεν θα ξεχαστεί. Στην Κομοτηνή ξεχώρισε η στιγμή όπου μαθητές μελοποίησαν και τραγούδησαν τους στίχους «Μαμά θυμάμαι / να παίζω μ' ένα τρένο / στις ράγες να κοιμάμαι / και να σε περιμένω (...) Δεν πρόσεχα τα τρένα / δεν μου το 'χες πει / πως δεν έχουν φρένα / ούτε και ντροπή...».
Σέρρες |
Δεν θα μπορούσαν, τέλος, να λείπουν οι αθλητικές δραστηριότητες, ποδοσφαίρου και μπάσκετ, που πλαισιώνουν τα Μαθητικά Φεστιβάλ στις τέσσερις πόλεις, με μεγάλη συμμετοχή νεολαίας. Ιδιαίτερη στιγμή του Φεστιβάλ στην Καβάλα ήταν η συμμετοχή Τούρκων μαθητών στο τουρνουά μπάσκετ 3x3, που άνοιξε συζήτηση για τον σεισμό στην Τουρκία. Ευχαρίστησαν τα μέλη και τους φίλους της ΚΝΕ για τη στήριξη και την αλληλεγγύη που έδειξαν στέλνοντας είδη πρώτης ανάγκης στους σεισμόπληκτους, κλείνοντας με τη φράση «Οι λαοί δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν μεταξύ τους και όλοι πρέπει να είμαστε ενωμένοι».
Χαλκίδα |
Το σύνθημα των μαθητών «εσείς μετράτε κέρδη και ζημιές και εμείς μετράμε ανθρώπινες ζωές» ακούστηκε για μία ακόμη φορά, από το μουσικό πρόγραμμα που επιμελήθηκαν τα μουσικά συγκροτήματα, από τις ζωγραφιές και τα γκράφιτι των μαθητών, το σύνολο των δραστηριοτήτων που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο των Φεστιβάλ.
Ηδη οι Οργανώσεις της Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας προετοιμάζουν τα Μαθητικά Φεστιβάλ που οργανώνουν το επόμενο διάστημα, στη Θήβα στις 23 Απρίλη, στα Ψαχνά στις 29 Απρίλη και στη Λιβαδειά στις 6 Μαΐου.
Στο Μαθητικό Φεστιβάλ των Ιωαννίνων εντύπωση έκανε και το QnA, με τον Νίκο Εξαρχο, πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων και υποψήφιο βουλευτή του ΚΚΕ. Στη συζήτηση μπήκε πληθώρα ερωτημάτων από τους μαθητές, όπως «τι είναι το Εργατικό Κέντρο;», «γιατί υπάρχει ακρίβεια σήμερα;» και πολλά άλλα. Στον χώρο, επίσης, ξεχώρισε η έκθεση που έφτιαξαν μαθητές με φωτογραφίες από τη συμμετοχή τους στις απεργίες για το έγκλημα στα Τέμπη.
Στην Πρέβεζα, οι μαθητές είχαν, μεταξύ άλλων, την ευκαιρία να ξεναγηθούν και να συζητήσουν γύρω από την έκθεση «Πρώτη ψήφος στα σχολεία, κόκκινη με φασαρία»!
Γιάννενα |