Τετάρτη 4 Οχτώβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυκλοφορεί το νέο τεύχος του «Οδηγητή»

Μερικές μέρες πριν τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, κυκλοφόρησε ήδη εκτάκτως το νέο τεύχος του «Οδηγητή». Τα μέλη της ΚΝΕ σε όλη τη χώρα προμηθεύονται και διακινούν το περιοδικό, με στόχο να φτάσει σε ακόμα περισσότερους νέους το κάλεσμα ενίσχυσης της «Λαϊκής Συσπείρωσης» παντού!

Στις σελίδες του φιλοξενεί άρθρα για όλα όσα απασχολούν τους νέους, που αυτές τις μέρες οι Οργανώσεις της ΚΝΕ τούς ξανασυναντούν από κοντά στους χώρους Εκπαίδευσης. Οι αναγνώστες μπορούν να βρουν ενδιαφέρουσες απαντήσεις σχετικά με τις εξελίξεις σε ό,τι αφορά την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, να μάθουν για το αγωνιστικό ξεκίνημα που σχεδιάζουν οι φοιτητικοί σύλλογοι για τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά. Αλλά και οι μαθητές με τις αγωνιστικές τους κινητοποιήσεις, που ήδη έχουν ξεκινήσει, έχουν τη δική τους θέση στην αρθρογραφία του περιοδικού.

Διαβάστε ακόμα:

  • Τα σκοτάδια που γίνονται λάμψη, μέσα από στιγμές του 49ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή».
  • «Τι πανεπιστήμιο έχουμε ανάγκη σήμερα;» - Παρουσίαση της έκδοσης της Φοιτητικής Επιτροπής του ΚΣ της ΚΝΕ.
  • Εμπορευματοποίηση του σώματος και της σεξουαλικότητας στην ψηφιακή εποχή: Οταν η εκμετάλλευση παρουσιάζεται ως χειραφέτηση.
  • Το «ελληνικό όνειρο», οι ψυχές και οι αγάπες του ΣΥΡΙΖΑ.
  • Συμφωνίες παντού... ειρήνη πουθενά.
  • Επνιξαν τον κάμπο, να τους πνίξει η οργή μας.
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Στις νέες προκλήσεις της ζωής με αλληλεγγύη και αγώνα βγαίνουμε νικητές!

Ανακοίνωση της ΚΝΕ προς τους πρωτοετείς φοιτητές και φοιτήτριες

«Καλώς όρισες στη σχολή σου! Στις νέες προκλήσεις της ζωής με αλληλεγγύη και αγώνα βγαίνουμε νικητές!», σημειώνει η ΚΝΕ σε ανακοίνωσή της προς τους πρωτοετείς φοιτητές μπροστά στο άνοιγμα των σχολών σε όλη τη χώρα. Και συνεχίζει στην ανακοίνωση:

«Είσαι επιτέλους φοιτητής/φοιτήτρια!

Χρειάστηκε να ξεπεράσεις πολλά εμπόδια, από τον εξεταστικό μαραθώνιο και το άγχος, μέχρι τις οικονομικές δυσκολίες που γεννά για τις οικογένειές μας αυτό το σύστημα. Είτε πέρασες στη σχολή που ήθελες είτε όχι, έχεις καταφέρει κάτι σημαντικό!

Τώρα ξεκινά ένα νέο κεφάλαιο στη ζωή σου!

Η μόρφωση, η γνώση, η ίδια η ζωή δεν χαρίζεται, αλλά κατακτιέται! Η αγωνία για το τι θα συναντήσεις στη σχολή σου, αν θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες σου για το μέλλον, να μετατραπεί σε δύναμη για να διεκδικήσεις το αυτονόητο: Σύγχρονους όρους μόρφωσης, εργασίας και ζωής!

Οταν η ατομική προσπάθεια συναντάει τη συλλογική δράση, τότε μπορούμε να τα καταφέρουμε!

Στο σάπιο σύστημά τους, που ασφυκτιάς, σήκωσε ανάστημα, μάθε να τολμάς!

Στις φονικές πλημμύρες, στις πυρκαγιές που μαύρισαν τους πνεύμονες πρασίνου, στις σοκαριστικές εικόνες ενός νεκρού ανθρώπου στα απόνερα του πλοίου στο λιμάνι του Πειραιά και στην ανενόχλητη δολοφονική επιδρομή φασιστικών ομάδων από την Κροατία... αποκαλύπτεται ένα βαθιά εχθρικό κράτος! Πολύ ικανό να υπηρετεί τα κέρδη των λίγων και γι' αυτό ανίκανο και αδιάφορο να προστατέψει τη ζωή και τα δικαιώματα των πολλών!


Eurokinissi

Απέναντι σε ένα σύστημα που για το κέρδος δεν υπολογίζει τις ανθρώπινες ζωές σηκώνουμε ανάστημα! Το διαρκές έγκλημα απέναντι στη ζωή μας δεν θα σταματήσει, αν δεν το σταματήσουμε!

"Αν τρέμεις από αγανάκτηση για κάθε αδικία, είσαι σύντροφός μου!" (Ερνέστο Τσε Γκεβάρα).

Πτυχία με αξία, δωρεάν σπουδές. Αυτό είναι σύγχρονο για τους φοιτητές!

Από την πρώτη κιόλας μέρα, μην κάνεις πίσω από τις ανάγκες σου! Να μάθεις ολοκληρωμένα το αντικείμενό σου, τα σύγχρονα δεδομένα της επιστήμης! Να αποτελέσει το πτυχίο σου ένα ικανό εφόδιο, μοναδική προϋπόθεση για να βρεις δουλειά! Να αφιερώσεις χρόνο στις σπουδές σου χωρίς το άγχος αν θα βγει ο μήνας. Να ψυχαγωγηθείς, να αθληθείς χωρίς να βάζεις το χέρι στην τσέπη...

Γι' αυτό, διεκδίκησε:

...κρατική χρηματοδότηση για ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών σου, με ασφαλείς, επαρκείς υποδομές, καθηγητές, δωρεάν συγγράμματα!

...πτυχία με πραγματική αξία!

...μέτρα οικονομικής στήριξης, με αύξηση του στεγαστικού επιδόματος, δωρεάν σίτιση, στέγαση, μεταφορές, πρόσβαση σε πολιτιστικές και αθλητικές υποδομές.

Δεν είσαι μόνος/ μόνη σου!

Γνώρισε τον Φοιτητικό Σύλλογο που ανήκεις! Εκεί θα ενημερωθείς, θα συζητήσεις, θα αποφασίσεις και θα δράσεις. Θα βρεις τη δύναμη να αγωνιστείς για τα δικαιώματά σου!

Οι φοιτητές με τους αγώνες μας καταφέραμε πολλά, όπως να ακυρώσουμε την πανεπιστημιακή αστυνομία, να παραμείνουν δωρεάν τα συγγράμματα κ.ά. Η κυβέρνηση της ΝΔ θα μας βρει ξανά απέναντί της στο νέο σχέδιο υποβάθμισης των σπουδών μας με την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων!

Εχεις μια ακόμα ευκαιρία! Στις 8 Οκτώβρη, στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές σε όλη τη χώρα, στηρίζουμε τη "Λαϊκή Συσπείρωση", την παράταξη του ΚΚΕ! Δυναμώνουμε τη φωνή των δικών μας αναγκών! Εκλέγουμε περισσότερους αγωνιστές και αγωνίστριες στις Περιφέρειες και στους δήμους που θα εκφράζουν τις ανάγκες μας και δεν θα υπηρετούν την αντιλαϊκή κρατική πολιτική. Καταδικάζουμε τους φανερούς και κρυφούς υποστηρικτές της κυβέρνησης και των κομμάτων που κυβέρνησαν και κυβερνούν τη χώρα.

Γνώρισε την Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας!

Η ΚΝΕ πρωτοστατεί σε όλους τους αγώνες για τα σύγχρονα δικαιώματα στη μόρφωση, στη δουλειά και τη ζωή, ενάντια στις σάπιες αξίες αυτού του συστήματος, ενάντια στον ρατσισμό, τον φασισμό.

Οι φοιτητές ανέδειξαν την "Πανσπουδαστική ΚΣ", το ψηφοδέλτιο που στηρίζει η ΚΝΕ, σε 1η δύναμη στις φοιτητικές εκλογές!

Η ΚΝΕ παλεύει για:

  • το Πανεπιστήμιο των σύγχρονων αναγκών και δυνατοτήτων της εποχής μας! Για σπουδές χωρίς εμπόδια και δουλειά με δικαιώματα στο αντικείμενο που σπουδάζουμε! Για επιστήμη και έρευνα που θα υπηρετεί τους πολλούς και όχι τα κέρδη των λίγων!
  • να δυναμώνει η σπίθα που θα κάνει "τα σκοτάδια λάμψη"! Για την κοινωνία των σύγχρονων δικαιωμάτων, της πραγματικής ελευθερίας, τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό!».
Στη σημερινή ενότητα «Νεολαία» μπορούμε να βρούμε:
  • Ανακοίνωση της ΚΝΕ προς τους πρωτοετείς φοιτητές και φοιτήτριες
  • Φοιτητικοί Σύλλογοι: Αμεσες διεκδικήσεις για τα ζητήματα της στέγασης. Με πολύμορφες πρωτοβουλίες και αγωνιστική διάθεση καλωσορίζουν τους νέους συμφοιτητές τους
  • Ο «Ριζοσπάστης» ανοίγει τον φάκελο «Μύθοι και αλήθειες για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια»
Τι προβλέπει το άρθρο 16 του Συντάγματος και τι έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση

Eurokinissi

Η συζήτηση για την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, ώστε να δοθεί η δυνατότητα λειτουργίας ιδιωτικών πανεπιστημίων στη χώρα μας, έχει ανοίξει στην κεντρική πολιτική σκηνή πριν τις βουλευτικές εκλογές και παραμένει φουντωμένη, ιδιαίτερα μετά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης περί παράκαμψης του άρθρου 16, μέσω των διακρατικών συμφωνιών που προβλέπει το άρθρο 28 του Συντάγματος.

Από τότε, διάφορα σχέδια και προτάσεις είδαν το φως της δημοσιότητας, για ιδρύματα του εξωτερικού που εκφράζουν ενδιαφέρον να επενδύσουν σε αυτόν τον τομέα, ενώ παράλληλα η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ) επεξεργάζεται τα κριτήρια που θα απαιτούνται για τη λειτουργία τέτοιων ιδρυμάτων στη χώρα μας.

Το άρθρο 16 και η προηγούμενη προσπάθεια αναθεώρησης

Στο πλαίσιο αυτής της συζήτησης έχει μια αξία να θυμηθούμε τι ορίζουν αυτά τα επίμαχα άρθρα του Συντάγματος. Το άρθρο 16 στην παράγραφο 5 σημειώνει: «Η ανώτατη εκπαίδευση παρέχεται αποκλειστικά από ιδρύματα που αποτελούν νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου με πλήρη αυτοδιοίκηση. Τα ιδρύματα αυτά τελούν υπό την εποπτεία του κράτους, έχουν δικαίωμα να ενισχύονται οικονομικά από αυτό και λειτουργούν σύμφωνα με τους νόμους που αφορούν τους οργανισμούς τους». Και παρακάτω, στην παράγραφο 8, που αναφέρεται στους «όρους χορήγησης άδειας για την ίδρυση και λειτουργία εκπαιδευτηρίων που δεν ανήκουν στο κράτος», ορίζει για άλλη μια φορά ρητά: «Η σύσταση ανώτατων σχολών από ιδιώτες απαγορεύεται».


Παράλληλα, πρέπει να σημειώσουμε ότι το άρθρο 16 ορίζει και προστατεύει και τον δωρεάν χαρακτήρα της Εκπαίδευσης, σημειώνοντας στην παράγραφο 4 ότι «όλοι οι Ελληνες έχουν δικαίωμα δωρεάν παιδείας, σε όλες τις βαθμίδες της, στα κρατικά εκπαιδευτήρια». Ετσι διατηρούνται δωρεάν τα προπτυχιακά προγράμματα σπουδών στα ΑΕΙ, παρόλο που τα δίδακτρα έχουν εισχωρήσει σε όλα τα άλλα προγράμματά τους (μεταπτυχιακά, εξ αποστάσεως κ.λπ.).

Αυτό το «αγκάθι» για το κεφάλαιο, της ρητής απαγόρευσης των ιδιωτικών πανεπιστημίων στη χώρα μας, έχει μπει στο μάτι πολλών κυβερνήσεων μέχρι τώρα και είχε γίνει προσπάθεια να συμπεριληφθεί το άρθρο 16 και στην προηγούμενη αναθεώρηση του Συντάγματος. Τότε, το 2006 - 2007, είχε ξεσηκωθεί ένα πραγματικά μεγαλειώδες κίνημα ενάντια στην αναθεώρηση του άρθρου 16, με διαρκείς κινητοποιήσεις φοιτητών, μαθητών, πανεπιστημιακών και κυρίως του ίδιου του εργατικού κινήματος. Η ΝΔ, που ήταν κυβέρνηση, είχε πάρει θέση υπέρ της αναθεώρησης του άρθρου, ενώ και το ΠΑΣΟΚ, με αρχηγό τότε τον Γιώργο Παπανδρέου, έλεγε ότι στη χώρα λειτουργούν ήδη ιδιωτικά πανεπιστήμια, εννοώντας τα διάφορα κολέγια, και εμφανιζόταν ξεκάθαρα υπέρ της αναθεώρησης. Οταν όμως ήρθε η κρίσιμη ώρα της σχετικής συζήτησης στη Βουλή, το ΠΑΣΟΚ υπαναχώρησε, πιεσμένο από το μεγαλειώδες κίνημα που εκφραζόταν για μήνες στους δρόμους, και έτσι η κυβέρνηση της ΝΔ δεν βρήκε τους απαιτούμενους 180 βουλευτές για την αναθεώρηση του άρθρου 16.

Από τότε μέχρι τώρα, βέβαια, έγιναν πολλά βήματα στην αναγνώριση των κολεγίων, δηλαδή των μεταδευτεροβάθμιων επαγγελματικών σχολών που συνεργάζονται μέσω συμφωνιών δικαιόχρησης με ευρωπαϊκά πανεπιστήμια, τα οποία και απονέμουν στους αποφοίτους τους τίτλους σπουδών τους. Στους αποφοίτους των κολεγίων αναγνωρίζονται επαγγελματικά δικαιώματα ίδια με αυτά των αποφοίτων των ελληνικών ΑΕΙ, με τελευταία σχετική ρύθμιση αυτή του 2018 από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, που τους έδωσε και τη δυνατότητα διορισμού στο Δημόσιο με τους ίδιους όρους. Ωστόσο δεν ισοτιμούνται ακαδημαϊκά, δηλαδή ένας απόφοιτος κολεγίου στη χώρα μας δεν μπορεί να κάνει εδώ μεταπτυχιακό, γιατί δεν θεωρείται ότι κατέχει πανεπιστημιακό πτυχίο. Ταυτόχρονα, αυτή η διαδικασία ισοτίμησης των κολεγίων αφορά ιδιωτικές εκπαιδευτικές δομές της χώρας μας που συνεργάζονται μόνο με ευρωπαϊκά πανεπιστήμια, δεν αφορά δηλαδή συνεργίες με ιδρύματα των ΗΠΑ ή άλλων χωρών εκτός ΕΕ. Γι' αυτό και η διαδικασία ισοτίμησής τους εκπορεύεται από Οδηγίες της ΕΕ από τη δεκαετία του '90 ακόμα, στο πνεύμα της διευκόλυνσης μετακίνησης του εργατικού δυναμικού εντός της ΕΕ, άρα και επιστημονικού δυναμικού, με δυνατότητα αναγνώρισης των τίτλων σπουδών του σε όλη την επικράτεια της ΕΕ.

Οι κυβερνητικές εξαγγελίες για παράκαμψη του άρθρου 16 μέσω του άρθρου 28 του Συντάγματος

Στο πλαίσιο της διαδικασίας αναθεώρησης του Συντάγματος, η παρούσα Βουλή είναι αυτή που θα αποφασίσει ποια άρθρα του Συντάγματος θα τεθούν προς αναθεώρηση από την επόμενη Βουλή. Ετσι, προεκλογικά αναθερμάνθηκε η συζήτηση για το αν θα μπει τελικά και το άρθρο 16 στον μύλο των προς αναθεώρηση άρθρων, με πολλαπλές τοποθετήσεις από στελέχη τόσο της ΝΔ όσο και των ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ υπέρ της αναθεώρησής του.

Είχε προηγηθεί δε, πριν έναν χρόνο, η πολυδιαφημισμένη επίσκεψη στη χώρα μας εκπροσώπων 30 αμερικανικών πανεπιστημίων που είχαν διερευνητικές επαφές με τα ελληνικά αντίστοιχα ιδρύματα, προκειμένου να αναπτύξουν διαφόρων ειδών και επιπέδων συνεργασίες. Και στο πλαίσιο αυτής της επίσκεψης η κυβέρνηση είχε βρει ευκαιρία για ζύμωση της αναθεώρησης του άρθρου 16, λέγοντας ότι υπάρχει ενδιαφέρον μεταξύ των αμερικανικών ιδρυμάτων να ανοίξουν κέντρα σπουδών και έρευνας στη χώρα μας, ωστόσο αυτά δεν θα μπορούν να απονέμουν τίτλους (εννοώντας το βασικό πανεπιστημιακό πτυχίο), λόγω της ύπαρξης του άρθρου 16.

Ετσι, μετά τις εκλογές, στις προγραμματικές κυβερνητικές δηλώσεις, ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Παιδείας ανακοίνωσαν ουσιαστικά ότι βρήκαν τρόπο «παράκαμψης» του άρθρου 16, μέσω του άρθρου 28. Το άρθρο 28 του Συντάγματος στην πρώτη του παράγραφο σημειώνει ότι «οι γενικά παραδεγμένοι κανόνες του διεθνούς δικαίου, καθώς και οι διεθνείς συμβάσεις, από την επικύρωσή τους με νόμο και τη θέση τους σε ισχύ σύμφωνα με τους όρους καθεμιάς, αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του εσωτερικού ελληνικού δικαίου και υπερισχύουν από κάθε άλλη αντίθετη διάταξη νόμου». Με άλλα λόγια, εξήγγειλαν ότι μέσω διακρατικών συμβάσεων μπορούν να ανοίξουν παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων στη χώρα μας και να απονέμουν αναγνωρισμένα πανεπιστημιακά πτυχία. Σε αυτήν την περίπτωση λοιπόν θα μιλάμε για μη κρατικά πανεπιστήμια που θα λειτουργήσουν στη χώρα, προφανώς με τη συμμετοχή μεγάλων ιδιωτικών κεφαλαίων και πάντα με σκοπό το κέρδος, με δίδακτρα κ.λπ.

Μια τέτοια προοπτική είναι σίγουρο ότι θα συμπαρασύρει εξελίξεις και στα δημόσια πανεπιστήμια, όπου ήδη οι συμπράξεις με επιχειρήσεις και ιδιωτικά κεφάλαια έχουν προχωρήσει ταχύτατα τις τελευταίες δύο δεκαετίες, ενώ την ίδια στιγμή η ποιότητα και οι όροι σπουδών για τους φοιτητές χειροτερεύουν.

Με αφορμή όλα τα παραπάνω ο «Ριζοσπάστης» ανοίγει σήμερα τον φάκελο «Μύθοι και αλήθειες για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια», με δημοσιεύματα που θα συνεχιστούν στα επόμενα φύλλα, ψηλαφίζοντας πλευρές των επιχειρημάτων που ακούγονται για περισσότερες τάχα ευκαιρίες στους νέους, για επενδύσεις και ανάπτυξη, για βελτίωση της ποιότητας μέσω του ανταγωνισμού, φωτίζοντας παραδείγματα από τη διεθνή εμπειρία κ.λπ.


Γ.

Πίσω από τις βεβαιωμένες και πραγματικές ανάγκες

Προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Παιδείας

Με τη σχολική χρονιά να κυλά από την αρχή της με χιλιάδες κενά και τα σχολεία να μετρούν ήδη χαμένες διδακτικές ώρες, το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε χτες τις προσλήψεις 10.753 εκπαιδευτικών στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση και στη Γενική Εκπαίδευση.

Φέτος τα σχολεία άνοιξαν με 20.000 κενά. Ο αριθμός αυτός, που στη σχολική πραγματικότητα είναι βέβαια κάτι παραπάνω από πέντε ψηφία, προκύπτει καθώς στην πρώτη φάση είχαν προσληφθεί 28.353 αναπληρωτές, 3.500 λιγότεροι από την αντίστοιχη περσινή χρονιά, για 47.000 καταγεγραμμένα κενά με βάση τα στοιχεία των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν χτες:

Στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση προσλαμβάνονται 4.977 εκπαιδευτικοί κλάδων/ειδικοτήτων στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση (ΕΑΕ) και 3.128 εκπαιδευτικοί κλάδων/ειδικοτήτων στη Γενική Εκπαίδευση.

Στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση προσλαμβάνονται: 1.278 εκπαιδευτικοί κλάδων/ειδικοτήτων στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση (ΕΑΕ), 1.276 εκπαιδευτικοί κλάδων/ειδικοτήτων στη Γενική Εκπαίδευση και 91 εκπαιδευτικοί κλάδου ΠΕ79.01 και ΤΕ16 σε Μουσικά Σχολεία για τη διδασκαλία μουσικών ειδικεύσεων.

Επιπλέον, διατέθηκαν για πρόσληψη στη Σιβιτανίδειο Δημόσια Σχολή Τεχνών και Επαγγελμάτων, με απόφαση του οικείου Διοικητικού Συμβουλίου, τρεις (3) προσωρινοί αναπληρωτές.

Το υπουργείο ανακοινώνει την πρόσληψη 2.026 μελών ΕΕΠ-ΕΒΠ ως προσωρινών αναπληρωτών που κατανέμονται ως εξής: Στις Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης 604, στην Παράλληλη Στήριξη 1.263, στα ΚΕΔΑΣΥ 37, στα Σχολικά Δίκτυα Εκπαιδευτικής Υποστήριξης (ΣΔΕΥ) στα ΚΕΔΑΣΥ 74, στις Τάξεις Υποδοχής ΖΕΠ 48.

Οπως ανακοίνωσε το υπουργείο, το οποίο έχει εξαγγείλει και άλλη φάση προσλήψεων, οι προσλαμβανόμενοι οφείλουν να παρουσιαστούν και να αναλάβουν υπηρεσία από την Τρίτη 10 έως και την Τετάρτη 11 Οκτώβρη 2023, που σημαίνει ότι τα σχολεία θα έχουν συμπληρώσει ήδη έναν μήνα μαθημάτων με κενά, τα οποία με τις παραπάνω προσλήψεις δεν καλύπτονται στο σύνολό τους.

Οι ελλείψεις στη Γενική και Ειδική Αγωγή, με χιλιάδες αιτήματα για Παράλληλη Στήριξη να μένουν ακάλυπτα, προκάλεσαν την αγανάκτηση εκπαιδευτικών και γονιών, που απαιτούν να μην μπαίνουν τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών στο ζύγι κόστους - οφέλους. Να γίνεται η πρόσληψη των αναπληρωτών σε μία φάση και να καλύπτονται όλα τα πραγματικά κενά, κάθε παιδί που χρειάζεται στήριξη να έχει τον δάσκαλό του και όλο το απαραίτητο βοηθητικό προσωπικό, να μπει τέλος στο καθεστώς που θέλει τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς να βρίσκονται με μια βαλίτσα στο χέρι αναμένοντας πρόσληψη και να γίνουν οι αναγκαίοι μόνιμοι διορισμοί τους. Να καλυφθούν οι πραγματικές σύγχρονες μορφωτικές ανάγκες των μαθητών που ξεπερνούν κατά πολύ τα κενά που αναγνωρίζει το υπουργείο και τα οποία είναι αποτέλεσμα των αντιεκπαιδευτικών επιλογών όλων των κυβερνήσεων, όπως τα υπεράριθμα τμήματα, η κατάργηση υπεύθυνου ολοήμερου, διπλές και τριπλές αναθέσεις.

Από την πρώτη μέρα με αλληλεγγύη και αγωνιστική διάθεση

Φοιτητικοί σύλλογοι οργανώνουν το καλωσόρισμα των πρωτοετών φοιτητών

ΑΘΗΝΑ
ΑΘΗΝΑ
Με πολύμορφες πρωτοβουλίες οι φοιτητικοί σύλλογοι καλωσορίζουν αυτές τις μέρες τους πρωτοετείς που ξεκινούν το καινούργιο «ταξίδι» τους στο πανεπιστήμιο.

Καθώς η νέα ακαδημαϊκή χρόνια ξεκίνησε για την πλειοψηφία των σχολών στη χώρα, διοργανώνονται σε όλη τη χώρα εκδηλώσεις καλωσορίσματος και ενημερώσεις προκειμένου να μάθουν από νωρίς τα δικαιώματά τους, ξεναγήσεις για να γνωρίσουν τις σχολές τους. Παράλληλα, συγκροτούνται επιτροπές για τις μετεγγραφές και για τις εστίες με σκοπό να παλέψουν μαζί για ό,τι προκύψει, να οργανώσουν μαζί από την πρώτη κιόλας μέρα την αλληλεγγύη και τη διεκδίκηση, να κάνουν πράξη το κανένας μόνος σε αυτήν την καινούργια αρχή.

Τον δικό τους ξεχωριστό τόνο δίνουν οι πρωτοβουλίες για δημιουργία αθλητικών και πολιτιστικών ομάδων, με τους φοιτητές να δηλώνουν μεγάλο ενδιαφέρουν και να υποβάλλουν αιτήσεις για συμμετοχή στις ειδικές φόρμες που έχουν φτιάξει οι φοιτητικοί σύλλογοι.

Στην Αθήνα έχουν ήδη πραγματοποιηθεί και προγραμματίζονται ξεναγήσεις μέσα στους χώρους των σχολών, όπως στην Αρχιτεκτονική του ΕΜΠ στον ιστορικό χώρο στη Πατησίων, στα Τμήματα Τοπογράφων και Ηλεκτρολόγων του ΕΜΠ, στο Φυσικό του ΕΚΠΑ.

Αντίστοιχη πρωτοβουλία έχουν πάρει οι φοιτητικοί σύλλογοι σε Πάτρα, Θεσσαλονίκη και Γιάννενα. Στα Γιάννενα μάλιστα συστάθηκε «Δίκτυο Αλληλεγγύης για τη Στέγαση» για να βοηθηθούν οι φοιτητές και οι φοιτήτριες που περιμένουν τα αποτελέσματα για την αίτηση που έκαναν για να πάρουν δωμάτιο στην εστία ή δεν έχουν καταφέρει ακόμη να βρουν σπίτι.

Πολύμορφες πρωτοβουλίες

Στο ΔΙΠΑΕ Καβάλας, οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Πληροφορικής, Λογιστικής και Φυσικού οργάνωσαν θερμή υποδοχή των πρωτοετών και ξενάγηση αργότερα, δείχνοντάς τους τα κατατόπια του πανεπιστημίου. Η ξενάγηση κατέληξε στο Στέκι Φοιτητικών Συλλόγων Καβάλας, όπου οι πρωτοετείς θα έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τις ομάδες Θεάτρου, Κινηματογράφου, Χορού και Σκακιού που λειτουργούν εκεί.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
Στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης:

Στην Ξάνθη οι εκλεγμένοι με την ΠΚΣ στον Σύλλογο Φοιτητών καλωσόρισαν τους νέους συμφοιτητές τους και προχώρησαν σε ξεναγήσεις στα Τμήματα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης προκειμένου να απαντήσουν σε ερωτήματα και προβληματισμούς αναφορικά με αυτό το νέο ξεκίνημα. Επίσης, με έγκαιρες παρεμβάσεις στις λέσχες της πόλης έκαναν ξεκάθαρο στη διοίκηση του ΔΠΘ και τις εργολαβικές εταιρείες της σίτισης ότι όλοι οι πρωτοετείς θα φάνε κανονικά και δωρεάν από την πρώτη μέρα, ακόμα κι αν δεν έχουν πάσο, αφού δεν είναι δικιά τους ευθύνη που αυτό δεν έχει εκδοθεί ακόμα. Επιπλέον, οι εκπρόσωποι του Συλλόγου Οικότροφων Φοιτητών Ξάνθης προχώρησαν σε περιοδείες στα τμήματα για γνωριμία με όσους πρωτοετείς φοιτητές ψάχνουν δωμάτιο εστίας με σκοπό να οργανώσουν από κοινού τον αγώνα τους για δωμάτια εστιών για όλους.

Στην Κομοτηνή έγιναν καλωσορίσματα από τον Φοιτητικό Σύλλογο Κοινωνικής Εργασίας και τον Σύλλογο Φοιτητών Κοινωνικής Πολιτικής, ενώ την Πέμπτη οι εκλεγμένοι με την ΠΚΣ στη Νομική οργανώνουν εκδήλωση με τίτλο «Οδηγός σπουδών για πρωτοετείς» και την επόμενη βδομάδα στα ΤΕΦΑΑ τουρνουά γνωριμίας 3 Vs 3.

Στην Αλεξανδρούπολη οι Φοιτητικοί Σύλλογοι ΠΤΔΕ «Δημήτρης Γληνός» και ΤΕΕΠΗ «Αλέξανδρος Δελμούζος» ετοίμασαν υποδοχή στους πρωτοετείς, τους έκαναν ξενάγηση στους χώρους των σχολών και με κινητοποίησή τους από την πρώτη μέρα στη λέσχη εξασφάλισαν και εκεί τη σίτιση για όλους. Τις επόμενες μέρες θα προχωρήσουν σε ιστορικό περίπατο στο κέντρο της πόλης και ξενάγηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο, ενώ οργανώνουν και τη μάχη για εξασφάλιση στέγασης για όλους τους φοιτητές, συνδράμοντας όσους ψάχνουν δωμάτιο εστίας και οργανώνοντας τον αγώνα για ενοικίαση δωματίων σε ξενοδοχεία της πόλης με ευθύνη του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

Νέα κινητοποίηση για μεταφορά μαθητών

Σε νέα κινητοποίηση αύριο, Πέμπτη, στις 8.15 π.μ., στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Πεύκων, στη Θεσσαλονίκη, καλεί ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου, συνεχίζοντας τον αγώνα για την επίλυση του προβλήματος μεταφοράς των μαθητών.

Οπως αναφέρει, «δυστυχώς, οι γονείς του 2ου και 4ου Δημοτικού Σχολείου και του Ειδικού Σχολείου Πεύκων εξακολουθούν να έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με καταστάσεις που διαταράσσουν τον οικογενειακό και εργασιακό τους βίο. Το θέμα της μεταφοράς των μαθητών με ασφάλεια στο σχολείο, το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της σχολικής καθημερινότητας, ακόμη δεν έχει επιλυθεί».

ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ
Με άμεσες διεκδικήσεις για τα ζητήματα της στέγασης

Συνάντηση φοιτητικών συλλόγων σήμερα με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Παιδείας

Τα ζητήματα της φοιτητικής στέγης θέτουν για μια ακόμα φορά επιτακτικά οι φοιτητές που σήμερα, στις 11.30 π.μ., θα έχουν συνάντηση για το θέμα με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Παιδείας. Χαρακτηρίζουν παράλληλα απαράδεκτη την άρνηση του υπουργού να συμμετάσχει στη συνάντηση την οποία έχουν αιτηθεί εδώ και έναν μήνα. «Είναι απαράδεκτη η άρνηση του υπουργού Παιδείας, κ. Πιερρακάκη, να συμμετάσχει στη συνάντηση που έχουμε επίσημα αιτηθεί εδώ και έναν μήνα (!) με την εξοργιστική δικαιολογία ότι "έχει φορτωμένο πρόγραμμα και δεν μπορεί να σας δεχθεί", που μαρτυρά άλλες προτεραιότητες.

Απαιτούμε στη συνάντηση να δοθούν από την ηγεσία του υπουργείου ουσιαστικές απαντήσεις και συγκεκριμένες δεσμεύσεις στα αιτήματά μας για στήριξη των Θεσσαλών φοιτητών και μέτρα για τη φοιτητική στέγη αλλά και την έναρξη της ακαδημαϊκής χρονιάς». Τα παραπάνω τονίζουν οι εκπρόσωποι 20 φοιτητικών συλλόγων που συμμετείχαν στη σύσκεψη για το ζήτημα της φοιτητικής στέγης που έγινε στις αρχές του Σεπτέμβρη. Στη συνάντηση με τον εκπρόσωπο του υπουργείου, φοιτητικοί σύλλογοι, σύλλογοι οικοτρόφων και η ομάδα των Θεσσαλών φοιτητών προσέρχονται ζητώντας: Αμεση εισδοχή φοιτητών στις εστίες, αξιοποίηση ξενοδοχείων και διαμερισμάτων για τη δωρεάν στέγαση όσων φοιτητών κάνουν αίτηση για εστία, αύξηση του στεγαστικού επιδόματος στα 400 ευρώ. Να αξιοποιηθεί η ακίνητη περιουσία των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, του Δημοσίου και του ΕΦΚΑ για την κατασκευή νέων σύγχρονων εστιών στην ευθύνη του κράτους, χωρίς ΣΔΙΤ και ενοίκια. Αμεση επισκευή, ανακαίνιση των υπαρχουσών εστιών, ποιοτικές υπηρεσίες, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση και μόνιμο προσωπικό, χωρίς εργολάβους. Δικαίωμα μετεγγραφής για όλους τους φοιτητές που το έχουν ανάγκη, με διεύρυνση των οικονομικών - κοινωνικών κριτηρίων, αντιστοίχιση όλων των ομοειδών τμημάτων. Να καταργηθούν οι απαράδεκτοι «κόφτες».

Ειδικότερα για τους Θεσσαλούς φοιτητές ζητούν επιπλέον μια σειρά από μέτρα στήριξης, όπως έκτακτο επίδομα για όλους τους φοιτητές από τις πόλεις και τα χωριά της Θεσσαλίας που επλήγησαν, άμεσα να γίνουν δεκτοί στις εστίες και να αξιοποιηθούν δωμάτια ξενοδοχείων για τη δωρεάν στέγασή τους, παράταση παράδοσης όλων των εργασιών εξαμήνων, παράταση όλων των προθεσμιών για την παράδοση πτυχιακών - διπλωματικών εργασιών, να πάρουν μετεγγραφή όσοι φοιτητές το επιθυμούν. Δωρεάν σίτιση και μετακινήσεις για όλους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ