Τετάρτη 21 Ιούνη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Στο σημερινό 4σέλιδο «Νεολαία» μπορούμε να βρούμε:
  • Εκτενή αποσπάσματα από την ομιλία του Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ σε συγκέντρωση νεολαίας στη Θεσσαλονίκη
  • Τώρα ΚΚΕ για τη ζωή μας στο 100%. Ανταπόκριση από την παρέμβαση της ΚΝΕ ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά
  • Αρθρο: Οταν τα «ΙΕΚ Φούφουτος» «ανθίζουν» στο παγκοσμίου φήμης βρετανικό σύστημα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΩΤΣΑΝΤΗΣ
Να ανέβει το Κόμμα μας πιο ψηλά, γιατί μόνο ο λαός σώζει τον λαό, με ΚΚΕ πολύ πιο δυνατό

Αποσπάσματα από την ομιλία του Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ και υποψήφιου βουλευτή Επικρατείας του ΚΚΕ σε συγκέντρωση νεολαίας στη Θεσσαλονίκη

Σε συγκέντρωση νεολαίας στο φουαγιέ του Πολυτεχνείου του ΑΠΘ μίλησε το βράδυ του Σαββάτου ο Θοδωρής Κωτσαντής, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ και υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας του ΚΚΕ, μια συγκέντρωση που μετά το πολύνεκρο ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου πήρε χαρακτήρα καταδίκης του νέου εγκλήματος.

Ο Θ. Κωτσαντής τόνισε σχετικά: «Δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψει κανείς τη φρίκη με τα πλεούμενα πτώματα ανοιχτά της Πύλου και τα γυναικόπαιδα που βούλιαξαν αβοήθητα, κλειδωμένα στα αμπάρια των δουλεμπόρων.

Δεν υπάρχει παρηγοριά για όσους επέζησαν από την κόλαση του πολέμου και της φτώχειας, για να βάλουν τα παιδιά τους σε ένα σαπιοκάραβο και να τα χάσουν στον υγρό τάφο της Μεσογείου.

Οποιος θέλει να λέγεται άνθρωπος, δεν πρέπει να επιτρέψει να γίνει ο θάνατος συνήθεια. Δεν μπορεί να παρακολουθεί σιωπηλός τους διάφορους δημοσιολογούντες της τηλεόρασης να ουρλιάζουν ότι "έρχονται οι ξένοι και μας παίρνουν τα ασθενοφόρα" ή ότι όσοι γλίτωσαν "επιβαρύνουν τη χώρα". Δεν μπορεί να ανεχτεί τα κροκοδείλια δάκρυα όσων κυβέρνησαν και εφάρμοσαν αυτήν την απάνθρωπη πολιτική.

Η εγκληματική πολιτική θα γεννά διαρκώς και εγκληματική διαχείριση ή αμέλεια

Σε όλο τον κόσμο τα θύματα των πολέμων, της φτώχειας και της εκμετάλλευσης αντιμετωπίζονται απάνθρωπα.


Ποιος δεν θυμάται τη Μόρια του ΣΥΡΙΖΑ, ποιος δεν αγανακτεί με τις υπερδομές - φυλακές που χτίζει η ΝΔ στα νησιά;

Ποιος δεν πάγωσε μπροστά στις εικόνες των στοιβαγμένων πτωμάτων στους φράχτες της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης της Ισπανίας, των ανθρώπων που πάγωσαν κλεισμένοι σε φορτηγά ψυγεία στις ΗΠΑ του Μπάιντεν, σε αυτούς που κάηκαν ζωντανοί στο Μεξικό του Ομπραδόρ;

Ποιος δεν οργίζεται με τη δράση των διακινητών και δουλεμπόρων, που αλωνίζουν και τρίβουν τα χέρια τους με τους φράκτες, γιατί ανεβάζουν την ταρίφα του ταξιδιού και επιλέγουν πιο επικίνδυνες διαδρομές;

ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι άμοιροι ευθυνών. Εχουν στηρίξει με όλη τους τη δύναμη και με κάθε τρόπο τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις όλων των τελευταίων χρόνων.

Εχουν στηρίξει και εφαρμόσει τις κατάπτυστες Συμφωνίες του Δουβλίνου και την Κοινή Δήλωση ΕΕ - Τουρκίας, που γιγαντώνει το πρόβλημα στην Ελλάδα, μετατρέποντας τη χώρα μας σε απέραντη φυλακή ξεριζωμένων.

Εχουν συμφωνήσει στην παραχώρηση δικαιωμάτων φύλαξης των συνόρων σε ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς, όπως η Frontex και το ΝΑΤΟ.

Αναγνωρίζουν και παραχωρούν "χώρο" στη διαχείριση του Προσφυγικού σε αμαρτωλές ΜΚΟ.

Πρωτοστατούν στην καταστολή, στον αυταρχισμό, στην καλλιέργεια εθνικιστικού μίσους. Αλλά και στην υπογραφή συμφωνιών με άλλα κράτη ώστε να έρχονται κατά χιλιάδες στην Ελλάδα μετανάστες ως φτηνά εργατικά χέρια, άγρια εκμεταλλευόμενα.

Και επειδή ακριβώς συμφωνούν σε όλα αυτά, προτιμούν μια βολική αντιπαράθεση μόνο για τις επιχειρησιακές ευθύνες ή παραλείψεις του Λιμενικού. Ευθύνες σοβαρές και ερωτήματα αμείλικτα, που όμως έχουν τη ρίζα τους στην αντιμεταναστευτική πολιτική της ΕΕ. Να το πούμε απλά: Η εγκληματική πολιτική θα γεννά διαρκώς και εγκληματική διαχείριση ή αμέλεια.

Υπάρχει όμως κι άλλος δρόμος.

Στο δίλημμα ή με τα κέρδη ή με τις ζωές, εμείς θα είμαστε πάντα με τις ζωές των ανθρώπων».

Η επιστήμη κάνει άλματα προς τα μπρος και οι ζωές μας κάνουν βήματα προς τα πίσω!

Συνεχίζοντας ο Θ. Κωτσαντής επεσήμανε ότι το σύστημα σαπίζει και γίνεται πιο επιθετικό, για να εξασφαλίζει τα κέρδη των λίγων σε βάρος της ζωής των πολλών.

«Τρανταχτό παράδειγμα είναι οι εργαζόμενοι στη γαλέρα του Τουρισμού. Είναι ωραία τα κουλούρια Θεσσαλονίκης και οι χοροί για τους τουρίστες του κρουαζιερόπλοιου που έστησε ο δήμαρχος, ο κ. Ζέρβας, για να πανηγυρίσει για την αναβάθμιση της Θεσσαλονίκης ως προορισμού κρουαζιέρας, αλλά καλύτερα να ρωτήσει τους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής για τα εξαντλητικά ωράρια, για τη δουλειά 7 μέρες τη βδομάδα συνεχόμενα χωρίς ρεπό, για τους εργαζόμενους στον Τουρισμό και στον Επισιτισμό που δεν βλέπουν Δώρα Πάσχα και Χριστουγέννων, επίδομα αδείας, που βολοδέρνουν όλο τον υπόλοιπο χρόνο μεταξύ ανεργίας, μισοδουλειάς και ανασφάλειας.

Οσο για τις "πολλές και καλές δουλειές" που τάζει ο Μητσοτάκης, προβάλλοντας ως παράδειγμα τις μεγάλες επενδύσεις, όπως της "Pfizer" και "Deloitte" εδώ στη Θεσσαλονίκη, οι εργαζόμενοι σε αυτές τις εταιρείες από τη μια βλέπουν τον αμύθητο πλούτο που παράγουν και από την άλλη βιώνουν την εντατικοποίηση, αγωνιούν με τα "κανόνια" που βαράνε παγκόσμια οι τράπεζες και οι τιμές των μετοχών, γιατί βλέπουν αμερικανικούς κολοσσούς σε ένα βράδυ να ανακοινώνουν χιλιάδες απολύσεις, ανάλογα με τα κέρδη τους. Οργίζονται εξίσου με τα πανάκριβα νοίκια και την ταλαιπωρία του ΟΑΣΘ, την έλλειψη ελεύθερων χώρων και δημόσιων δομών Υγείας. Αναρωτιούνται αν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους θα μπορούν να απολαύσουν τα πανάκριβα εμπορεύματα και τις υπηρεσίες που δημιουργούν με τη δουλειά τους. Γι' αυτό επιλέγουν να οργανώνονται και να ιδρύουν σωματεία, με τους κομμουνιστές μπροστά!

Ιδιαίτερα οι νέοι και οι νέες που εργάζονται σε επιχειρήσεις στην αιχμή της τεχνολογικής εξέλιξης μπορούν καλύτερα να κατανοήσουν, από την ίδια τους την πείρα, τη μεγάλη αντίφαση της εποχής μας: Η επιστήμη να κάνει άλματα προς τα μπρος και οι ζωές μας να κάνουν βήματα προς τα πίσω!

Αν στην εποχή του 5G, της Τεχνητής Νοημοσύνης και του ChatGPT η οικονομία τους "αντέχει" καρότσες αγροτικών αντί για ασθενοφόρα, χειροκίνητα τρένα αντί για ηλεκτρονικά συστήματα ασφαλείας, να πνιγόμαστε στην πρώτη βροχή και να καιγόμαστε στην πρώτη φωτιά, τότε το σύστημά τους χρειάζεται να ανατραπεί για να καταφέρουμε να ζήσουμε όπως ταιριάζει στην εποχή μας, με την εξέλιξη της επιστήμης!

Για να μεταφραστούν οι δυνατότητες της επιστήμης σε μια πραγματικά καλύτερη ζωή για τη λαϊκή πλειοψηφία, ένα εμπόδιο πρέπει να βγει από τη μέση: Η καπιταλιστική ιδιοκτησία και εξουσία».

Το ΚΚΕ θα είναι 100% μαχητική, εργατική - λαϊκή αντιπολίτευση

Αναφερόμενος στις εκλογές της 25ης Ιούνη, είπε ότι σ' αυτές κρίνεται «πόσο δυνατός θα είναι ο λαός απέναντι στην επίθεση στα δικαιώματά του, που θα κλιμακωθεί» και πρόσθεσε:

«Καμία κυβέρνηση, κανένας αντίπαλος δεν είναι παντοδύναμος όταν υπάρχει αποφασισμένος λαός, δυνατό κίνημα. Και αυτό μπορεί να το καταφέρει ο λαός μας μόνο μαζί με το ΚΚΕ. Οπως έκαναν οι φοιτητές με τη νίκη της ΠΚΣ, οι εργάτες στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, που δεν έκατσαν να κλαίνε τη μοίρα τους αλλά πάλεψαν και βρίσκονται μια ανάσα πριν την υποχρεωτική εφαρμογή της Συλλογικής τους Σύμβασης, που προβλέπει ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο και κυρίως τα αναγκαία μέτρα ασφάλειας για να μη θρηνήσουν κι άλλους νεκρούς συναδέλφους τους για τα κέρδη των αφεντικών.

Σε αυτούς τους αγώνες βρίσκεται η ελπίδα. Ετσι σπάει η αντίληψη του "δεν αλλάζει τίποτα", του "δεν υπάρχει καμία εναλλακτική", που έκανε σημαία του ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση και ως αντιπολίτευση για να δικαιολογήσει τη συμφωνία του στα μεγάλα ζητήματα με τη ΝΔ, τις υποκλίσεις στην ΕΕ της διαφθοράς, στην πολεμική μηχανή του ΝΑΤΟ, στο αδηφάγο κεφάλαιο. Και τελικά κατέληξε να τροφοδοτήσει τη νίκη της ΝΔ και να νεκραναστήσει το αμαρτωλό ΠΑΣΟΚ. Αποδεικνύοντας ξανά πως το δήθεν "μικρότερο κακό" οδηγεί πάντα από το κακό στο χειρότερο.

Τώρα αυτό που μετράει είναι τι θα βγάλει η νέα κάλπη, της 25ης Ιούνη.

Αυτή θα καθορίσει το ποσοστό και τους βουλευτές του ΚΚΕ για την επόμενη τετραετία.

Αυτή θα φανερώσει την αποφασιστικότητα του λαού να πολεμήσει την επόμενη μέρα για τη ζωή του και να μην πετάξει "λευκή πετσέτα"! (...)

Εχουμε ένα πλεονέκτημα σε αυτές τις εκλογές: Είναι πλέον καθαρό ποια θα είναι η επόμενη κυβέρνηση, η ΝΔ, άρα μπορούμε να απεγκλωβίσουμε περισσότερους από τα εκβιαστικά διλήμματα των αστικών κομμάτων, του τύπου "σταθερότητα ή ακυβερνησία" ή "ψήφισε τον έναν για να φύγει ο άλλος". Το ψευτοδίλημμα "Μητσοτάκης ή Τσίπρας" έγινε "Μητσοτάκης με σπόνσορα τον Τσίπρα".

Το πραγματικό δίλημμα είναι καθαρό και σαφές: Απέναντι στην επόμενη, δεδομένα αντιλαϊκή κυβέρνηση της ΝΔ, που θα έχει τη στήριξη της συστημικής αντιπολίτευσης των ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ και άλλων κομμάτων μίας χρήσης, η μόνη πραγματική, 100% μαχητική, εργατική - λαϊκή αντιπολίτευση θα είναι το ΚΚΕ».

Αξιοποιούμε κάθε μέρα, κάθε ώρα που απομένει

Μετά τις εκλογές, επεσήμανε, οι κομμουνιστές θα βρίσκονται «στον δρόμο του αγώνα, όπου κερδίζονται κατακτήσεις, και μέσα στη Βουλή να τους αποκαλύπτουμε και να καταθέτουμε προτάσεις ανακούφισης του λαού, όπως κάναμε όλα αυτά τα χρόνια. Για την κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, του ΕΦΚ στα καύσιμα και στην Ενέργεια, του ΕΝΦΙΑ, για την επαναφορά των ΣΣΕ και την κατάργηση όλων των αντεργατικών - αντιασφαλιστικών νόμων, για την προστασία της λαϊκής κατοικίας και των μικρών επαγγελματιών... Προτάσεις τις οποίες απορρίπτουν όλα τα άλλα κόμματα ασυζητητί, γιατί αποκαλύπτουν μια μεγάλη αλήθεια: Οτι για να κερδίσουμε τις ζωές μας πρέπει να χάσει το κεφάλαιο από τα κέρδη του».

Και έκλεισε λέγοντας τα εξής:

«Τώρα είναι η ώρα να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να φτάσουν παντού το κάλεσμα και το νέο ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ.

Αξιοποιούμε κάθε μέρα, κάθε ώρα που απομένει. Στις σχολές, στους χώρους δουλειάς, στις γειτονιές και στα στέκια της νεολαίας. Είναι χιλιάδες αυτοί που θέλουν να μάθουν τι λέει το ΚΚΕ, που το σκέφτονται, και πρέπει να τους ωθήσουμε να κάνουν αυτήν τη φορά το βήμα.

Τώρα είναι που πρέπει να δώσουμε όλοι το περισσότερο που μπορούμε. Εχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε. Με φίλους, συγγενείς, γείτονες, συναδέλφους, συμμαθητές, με το ψηφοδέλτιο πόρτα - πόρτα. Καθένας μπορεί να συμβάλει να φτάσουμε σε περισσότερους.

Για να ανέβει το Κόμμα μας πιο ψηλά. Γιατί μόνο ο λαός σώζει τον λαό, με ΚΚΕ πολύ πιο δυνατό. Καλή δύναμη και καλούς αγώνες. Θα τα καταφέρουμε!».

Κόντρα στο ρεύμα, με το κεφάλι ψηλά!

Παρέμβαση της ΚΝΕ στο Σύνταγμα με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Κατά των Ναρκωτικών

Από την καρδιά της Αθήνας, το Σύνταγμα, όπου ξεδιπλώθηκε ένα γιγαντοπανό που έγραφε «Κόντρα στο ρεύμα, με το κεφάλι ψηλά! Σκέψου - δράσε - ζήσε χωρίς ναρκωτικά», δόθηκε το σύνθημα με το οποίο η ΚΝΕ ξεδιπλώνει μία πολύμορφη δραστηριότητα μπροστά στην 26η Ιούνη, Παγκόσμια Μέρα Κατά των Ναρκωτικών. Το απόγευμα της Κυριακής ο χώρος μπροστά στο προεκλογικό περίπτερο του ΚΚΕ στην Ερμού φιλοξένησε μια πολύμορφη παρέμβαση της ΚΝΕ, που αγκαλιάστηκε από τη νεολαία, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά και απευθύνοντας κάλεσμα στους νέους να μην αποδεχτούν τα ναρκωτικά σαν φυσικό φαινόμενο, να δυναμώσει ο αγώνας κόντρα σε όσους καλούν τη νέα γενιά να παραιτηθεί από τα όνειρά της.

Σε μια συμβολική κίνηση για την ανάδειξη του μαζικού λαϊκού αθλητισμού, ο χώρος της εκδήλωσης φιλοξένησε 3on3 street basketball, με μεγάλη προσέλευση νέων, ιδιαίτερα μαθητών. Δίπλα λειτουργούσε έκθεση με τις θέσεις και τις διεκδικήσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, τη στάση των κυβερνήσεων και των άλλων κομμάτων.

Εκεί μπορούσε ο επισκέπτης να δει ότι «το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που: Καταψήφισε τα νομοσχέδια που προλείαναν το έδαφος για τη νομιμοποίηση των ναρκωτικών για πάσα χρήση. Με επιστημονικότητα μελετά διαχρονικά το πολυπαραγοντικό κοινωνικό φαινόμενο των εξαρτήσεων και των ναρκωτικών και έχει επιστημονική θέση για το ενιαίο πλέγμα που συνδέει "πρόληψη - θεραπεία - επανένταξη - έρευνα" για το κοινωνικό φαινόμενο των ναρκωτικών. Στηρίζει τη "στεγνή" θεραπεία, η οποία είναι η μόνη ουσιαστικά αποτελεσματική, σε αντίθεση με πρακτικές που συντηρούν και διαιωνίζουν το πρόβλημα. Είναι πάντα δίπλα στους εργαζόμενους και στους αγώνες που δίνουν στα κέντρα απεξάρτησης, στα κέντρα πρόληψης. Παλεύει για μια κοινωνία ελεύθερη από ναρκωτικά και όχι με ελεύθερα ναρκωτικά!».


Στα ταμπλό καταγράφονταν μια σειρά νομοθετικές πρωτοβουλίες και δηλώσεις των αστικών κομμάτων, που δείχνουν τη στρατηγική τους, ενώ παρατίθενται οι διεκδικήσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ για πρόληψη, θεραπεία, κοινωνική επανένταξη και έρευνα.

Συνειδητή στάση ζωής απέναντι στις εξαρτήσεις

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν εκπρόσωποι Συλλόγων Οικογένειας προγραμμάτων του ΚΕΘΕΑ και του Εθνικού Συμβουλίου Κατά των Ναρκωτικών, που βρίσκονταν στον χώρο της εκδήλωσης με ενημερωτικό υλικό.

Οπως σημείωσε από το βήμα της εκδήλωσης η Σ. Σκλαβενίτη εκ μέρους του ΕΣΥΝ: «Ακόμα μια χρονιά η χρήση και εξάρτηση από ναρκωτικές ουσίες, συνολικά οι εξαρτητικές συμπεριφορές ακολουθούν δυστυχώς ανοδική πορεία, τόσο στη χώρα μας όσο και διεθνώς. Δυστυχώς οι αιτίες που στρέφουν τους νέους σε αναζήτηση ψευδεπίγραφων διεξόδων, για να ξεφύγουν από μία αφόρητη κοινωνική και προσωπική πραγματικότητα, είναι πιο οξυμένες από ποτέ. Για μία ακόμα χρονιά, όμως, η Κομμουνιστική Νεολαία επιμένει να αποτελεί τη μοναδική πολιτική νεολαία που δεν αποδέχεται αυτήν την κατάσταση, στέκεται αδιαπραγμάτευτα ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, διαμορφώνει επιστημονική θέση, ενημερώνει, διεκδικεί. Η παρουσία του ΕΣΥΝ στις σημερινές εκδηλώσεις αποτελεί συνέχεια της σταθερής συνεργασίας και κοινής δράσης της ΚΝΕ σε εκατοντάδες μικρές ή μεγαλύτερες παρεμβάσεις ανά την Ελλάδα, που δεν εξαντλούνται χρονικά σε επετείους όπως η Παγκόσμια Μέρα Κατά των Ναρκωτικών. Αυτό από μόνο του δείχνει ότι για κάποιους το μέτωπο απέναντι στον συμβιβασμό με τη χρήση ουσιών δεν είναι μόνο μια εκδήλωση κοινωνικής ευαισθησίας απέναντι στους χρήστες και στις οικογένειές τους, αλλά μια συνειδητή στάση ζωής, που εκπορεύεται από την αρχή ότι ο άνθρωπος δεν μπορεί να μένει στο περιθώριο της κοινωνικής ζωής, οφείλει να είναι πρωταγωνιστής των εξελίξεων».

Από το ΚΕΘΕΑ «Νόστος» η Αννα Δημητροπούλου αναφέρθηκε στο έργο του Κέντρου και στην απαξίωση και αποδυνάμωση των «στεγνών» προγραμμάτων: «Στέλνουν τη νεολαία στα υποκατάστατα και στον δρόμο, να είναι το σώμα σκυφτό και το μυαλό θολωμένο. Συμπορεύτηκα με το ΚΚΕ, ως υποψήφιά του στην Α' Πειραιά, γιατί έχει θέσεις, Πρόγραμμα, επιστημονικές προτάσεις για τα "στεγνά" προγράμματα και την απεξάρτηση. Γιατί πραγματικά θέλει τον νέο άνθρωπο όρθιο». Κάλεσε σε ενίσχυση του ΚΚΕ στις 25 Ιούνη, «για να έχουμε πραγματικά "στεγνά" προγράμματα, για να έχουμε τα νιάτα αυτά που θα διαπρέψουν και θα αλλάξουν την κοινωνία - γιατί τα νιάτα είναι το μέλλον».

Ο Γ. Μαυραγάνης από τον Σύλλογο Οικογένειας του προγράμματος του ΚΕΘΕΑ «Στροφή», το οποίο αυτήν τη βδομάδα συμπληρώνει 35 χρόνια λειτουργίας, υπογράμμισε ότι οι γονείς στηρίζοντας τον αγώνα των παιδιών τους και όποτε δίνεται η ευκαιρία προσπαθούν να ευαισθητοποιήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο για να ενημερωθεί, ενώ ευχαρίστησε το ΚΚΕ και την ΚΝΕ για την πρόσκληση.

Το παρών στο Σύνταγμα έδωσαν επίσης οι Σύλλογοι Οικογένειας ΚΕΘΕΑ «Παρέμβαση» και «Διάβαση».

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης διαβάστηκε η ανακοίνωση της προσωρινής διοίκησης της νεοσύστατης Ομοσπονδίας Συλλόγων Οικογένειας του ΚΕΘΕΑ, που μπροστά στην Παγκόσμια Μέρα Κατά των Ναρκωτικών διατυπώνει τις θέσεις των Συλλόγων.

Τώρα ΚΚΕ για τη ζωή μας στο 100%

Αποσπάσματα από την κεντρική ομιλία στην παρέμβαση της ΚΝΕ ενάντια στα ναρκωτικά

«Η θέση που παίρνει ο καθένας για τα ναρκωτικά σχετίζεται με το πού τοποθετεί τον άνθρωπο και τις ανάγκες του. Κι εμείς θέλουμε τον άνθρωπο, τη νεολαία με ψηλά το κεφάλι, με καθαρή συνείδηση για να κατανοεί τη ζωή, την κοινωνική πραγματικότητα και να παλεύει, να αγωνίζεται για να τη φέρει στα δικά της μέτρα, στις δικές της ανάγκες. Δεν θέλουμε τη νέα γενιά με σκυμμένο το κεφάλι και στο περιθώριο της κοινωνικής ζωής». Τα παραπάνω τόνισε στην ομιλία της κατά την παρέμβαση της ΚΝΕ στο Σύνταγμα η Αφροδίτη Μπόμπολη, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και υποψήφια βουλευτής του ΚΚΕ στον Δυτικό Τομέα Αθηνών. Μεταξύ άλλων τόνισε τα εξής:

«Η σημερινή πρωτοβουλία της ΚΝΕ, μια πρωτοβουλία λίγες μέρες πριν τις εκλογές εδώ στο Σύνταγμα, επιβεβαιώνει για πολλοστή φορά γιατί το ΚΚΕ και η ΚΝΕ ιεραρχούν το ζήτημα των ναρκωτικών.

Δεν περιμένουμε, φυσικά, την Παγκόσμια Μέρα για να προβάλλουμε τις θέσεις μας, αλλά καθημερινά με τη δράση μας, με την πολιτική πρόταση διεξόδου του Κόμματός μας, με τις επεξεργασίες και τις κρυστάλλινες θέσεις μας, ορθώνουμε μέτωπο ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά - ενάντια σε όλες τις εξαρτήσεις. Κύρια, ενάντια στον ατομικό τρόπο φυγής από μια δύσκολη πραγματικότητα που βιώνει ο άνθρωπος.

Λέμε καθαρά ότι όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά και τα κόμματα του συστήματος συνολικά έχουν τεράστιες ευθύνες γιατί γιγαντώνεται το φαινόμενο της τοξικομανίας και στη χώρα μας. Εχουν τεράστιες ευθύνες γιατί αθωώνουν τα ναρκωτικά στις νεανικές συνειδήσεις μόνο και μόνο για να εξασφαλίσουν την κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου. Καλλιεργείται μια συνολική ναρκωκουλτούρα, που στόχο έχει μια βολική για το σύστημα κουλτούρα ζωής, σκέψης, στάσης.


(...) Εξηγούμαστε και αφού είμαστε και σε προεκλογική περίοδο και ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ ψάχνουν να βρουν τις διαφορές τους για να μας τις πούνε και σε μας, το ζήτημα "ναρκωτικά" είναι αποκαλυπτικό. Οχι για τις διαφορές... αλλά για την απόλυτη ταύτιση όλων τους.

Συγκεκριμένα:

Με ευθύνες διαχρονικά όλων των κυβερνήσεων ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, η πρόληψη, τα κέντρα πρόληψης, τα θεραπευτικά προγράμματα, τα στεγνά προγράμματα απεξάρτησης συνεχώς υποβαθμίζονται, υποχρηματοδοτούνται, υποστελεχώνονται. Είναι χαρακτηριστικό πως μαθητές Γυμνασίου - Λυκείου μόνο κατά 4% δηλώνουν σε πρόσφατη έρευνα πως παρακολούθησαν οποιοδήποτε πρόγραμμα ενημέρωσης ή πρόληψης... (που φυσικά δεν είναι αυτό η ουσιαστική πρόληψη, αλλά ούτε αυτό!)

ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ ψήφισαν μαζί νόμους και διευκολύνσεις για απελευθέρωση της παραγωγής, εξαγωγής και διάθεσης προϊόντων "φαρμακευτικής" κάνναβης και για την προσέλκυση αντίστοιχων επενδύσεων. Η ματιά είναι στην επόμενη μέρα... στο χοντρό παραδάκι: Στη λεγόμενη ψυχαγωγική κάνναβη. (...)

Η ουσία βρίσκεται στο πώς αντιμετωπίζει το σύστημα τον άνθρωπο

Ξέρετε, υπάρχει μια σκοπιμότητα σε όλη αυτή τη συζήτηση για όλες τις ιδιότητες της κάνναβης. Μάλλον, δεν είναι τυχαίο, ούτε αμελητέο ότι στην Ευρώπη υπολογίζεται ότι μέχρι το 2028 τα κέρδη από την κάνναβη θα αγγίξουν τα 115 δισ. ευρώ, καθιστώντας την πιο κερδοφόρα αγορά παγκοσμίως. Και οι κυβερνήσεις σε όλες τις χώρες της ΕΕ περνάνε μία μία τις πίστες για την πλήρη απελευθέρωσή της και τη διευκόλυνση τεράστιας μπίζνας από αυτό το νέο προϊόν και την κερδοφορία του (...)

Ας αφήσουν όσα λένε, πως το κάνουν για την υγεία του λαού. Οι ίδιοι είναι που κάνουν δηλώσεις για τους ασθενείς με καρκίνο σε τελικό στάδιο πως είναι κόστος. Οι ίδιοι είναι που αφήνουν γυναίκες να πεθαίνουν επειδή δεν έφτασε ποτέ το ανύπαρκτο ασθενοφόρο. Αυτή τη στιγμή, στα νοσοκομεία της χώρας μας κλείνουν τα Ιατρεία Πόνου και Παρηγορητικής Φροντίδας και έτσι μένουν ακάλυπτοι οι ασθενείς με χρόνιο πόνο και χωρίς παρηγορητική φροντίδα οι ασθενείς με τελικού σταδίου καρκίνο...

Η πρόεδρος της Δημοκρατίας κα Σακελλαροπούλου μαζί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη εγκαινίασαν πέρσι τον πρώτο Χώρο Εποπτευόμενης Χρήσης στην Αθήνα, εδώ λίγο παρακάτω. Παρεμπιπτόντως ήταν νόμος που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά πρόλαβε και αυτά τα εγκαίνια η ΝΔ... Εκαναν λόγο σε αυτά τα εγκαίνια για χώρους ασφαλούς χρήσης ναρκωτικών. Ο Μπακογιάννης για παράδειγμα, για να ενισχύσει την πολιτική της κυβέρνησης, ετοιμάζεται να λειτουργήσει 5 κινητούς Χώρους Εποπτευόμενης Χρήσης - 5 βανάκια που θα γυρνάνε στις γειτονιές της Αθήνας και θα μπορούν οι χρήστες να κάνουν χρήση. Δεν τους ενδιαφέρει να μπει ο χρήστης σε πρόγραμμα, τους ενδιαφέρει ο χρήστης να μην είναι ορατός στην τουριστική μόστρα της Αθήνας, τους ενδιαφέρει πώς δεν θα χαλάει τη βιτρίνα του τουριστικού κεφαλαίου.

Η ουσία βρίσκεται στο πώς αντιμετωπίζει τελικά το σύστημα τον άνθρωπο. Ποιον θεωρεί λειτουργικό και με ποια κριτήρια. Θεωρείται "λειτουργικότητα" ότι ο σύγχρονος άνθρωπος τον 21ο αιώνα μπορεί απλά να επιτελεί μια συγκεκριμένη εργασία στα όρια της κανονικότητας αυτού του συστήματος. Παθητικός, που απλά "δεν δημιουργεί πρόβλημα" στην "ομαλή λειτουργία" της σκληρής και άδικης καπιταλιστικής κοινωνίας, εγκλωβισμένος στα δεσμά των προβλημάτων του και στην ατομική του εσωστρέφεια. Τόσο αντιδραστικό που ακόμα και η ίδια του η υγεία να μετριέται στο αν απλά μπορεί να ...πηγαίνει στη δουλειά του. Ετσι αντιμετωπίζει αυτό το βάρβαρο απάνθρωπο σύστημα της εκμετάλλευσης, ο καπιταλισμός, τον άνθρωπο.

Τελικά, οι κυβερνήσεις και τα κόμματα του συστήματος "ναρκώνουν" τη σκέψη μιας γενιάς που έχει χιλιάδες λόγους να αγωνιστεί για όσα της κλέβουν! Τα ναρκωτικά είναι "όπλο" του σάπιου κόσμου τους. Αξιοποιούνται για να ναρκώνουν τη σκέψη και την ψυχή μας, να βάζουν στο περιθώριο ένα κομμάτι νέων, να αλλοιώνουν τη συνείδηση και τις επιλογές μας, τον τρόπο που ζούμε, διασκεδάζουμε, χαλαρώνουμε. Είναι ένας ακόμα τρόπος ενσωμάτωσης για να μας έχουν του χεριού τους και στα αδιέξοδα που μας κατακλύζουν, στη βαρβαρότητα ενός κόσμου με πνιγμένα παιδιά και μανάδες, ξεριζωμένους στο Αιγαίο, στη βαρβαρότητα ενός κόσμου με άγχη και ανασφάλεια για το παρόν και το μέλλον, η μόνη επιλογή - δήθεν ελεύθερη - να είναι η φυγή (...)

Φτιάχνουμε τους δικούς μας όρους, δεν φτιαχνόμαστε στους δικούς τους

Ομως, εμείς στην ΚΝΕ και στο ΚΚΕ λέμε κάτι ριζικά διαφορετικό: Πως στο σύστημα που ασφυκτιούμε έχουμε επιλογή: ΟΧΙ στα ναρκωτικά - ΝΑΙ στον αγώνα για ζωή!

Μπορούμε να φτιάξουμε τους δικούς μας όρους για αυτά που θέλουμε να ζήσουμε, να ονειρευτούμε, να δημιουργήσουμε στο 100%! Δεν "φτιαχνόμαστε" στους δικούς τους!

Για αυτό και είμαστε οι μόνοι που τα βάζουμε με την ναρκωκουλτούρα, με την ανοχή και αποδοχή της ναρκωχρησίας, την προσπάθεια να δοθεί άλλοθι σε κάθε μορφή εξάρτησης!

Είμαστε οι μόνοι, γιατί μόνο εμείς "τοποθετούμε" τον άνθρωπο και τις ανάγκες του στο επίκεντρο της πάλης μας να ανατρέψουμε το σύστημα της εκμετάλλευσης. Που στο δίλημμα "κέρδη ή ανθρώπινη ζωή" απαντάμε ΖΩΗ.

Η θέση που παίρνει ο καθένας για τα ναρκωτικά σχετίζεται με το πού τοποθετεί τον άνθρωπο και τις ανάγκες του. Και εμείς θέλουμε τον άνθρωπο, τη νεολαία με ψηλά το κεφάλι, με καθαρή συνείδηση για να κατανοεί τη ζωή, την κοινωνική πραγματικότητα και να παλεύει, να αγωνίζεται για να τη φέρει στα δικά της μέτρα, στις δικές της ανάγκες. Δεν θέλουμε τη νέα γενιά με σκυμμένο το κεφάλι και στο περιθώριο της κοινωνικής ζωής.

Θέλουμε τον άνθρωπο πρωταγωνιστή της ζωής του, με γνώση και κριτήριο να επιλέγει, να αμφισβητήσει, να αναζητά την αλήθεια, να δρα, να δημιουργεί!

Αυτή είναι η πραγματική ελευθερία. Οταν είμαστε κυρίαρχοι του εαυτού μας και όχι στο περιθώριο.

Πραγματικά προοδευτικό είναι να μπορείς να σηκώνεις κεφάλι, να παρεμβαίνεις και να καθορίζεις εσύ τη ζωή σου, με γνώση των απαιτήσεών της. Είναι η πάλη για να ανοίγεις νέους δρόμους για σένα και τους γύρω σου, με το μυαλό σου καθαρό, να σχεδιάζει και να ονειρεύεται το μέλλον. Για να μπορείς να ξεκλειδώνεις την πραγματική "ουσία" στη ζωή που σου φέρνει τη χαρά, την αισιοδοξία, στιγμές πραγματικής χαλάρωσης, αλλά και τη δύναμη να αντιμετωπίσεις τις δυσκολίες που μέσα στη ζωή είναι.

Η μαχητική στάση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, η συνεπής πάλη που διεξάγει όλα αυτά τα χρόνια απέναντι στις πολιτικές που γεννούν και αναπαράγουν τη χρήση, που διαλύουν την πρόληψη και την απεξάρτηση, να γίνουν κριτήριο ψήφου και στις εκλογές στις 25 Ιουνίου.

#ΤΩΡΑ_ΚΚΕ για να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια στο σύστημα και τις αιτίες που μας σπρώχνουν σε μια ψεύτικη "φυγή". #ΤΩΡΑ_ΚΚΕ για τη ζωή μας στο 100%!».

32η ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΝΕ
Τιμάμε την Ιστορία μας, υπερασπιζόμαστε τον φυσικό πλούτο της χώρας

Στις 13 - 16 Ιούλη η καρδιά της ανυπόταχτης νεολαίας χτυπά στο Νεστόριο και στον Γράμμο

Με σύνθημα «Με τον λαό μπροστά και το ΚΚΕ ψηλά γράφεται η Ιστορία! Τιμάμε την Ιστορία μας, υπερασπιζόμαστε τον φυσικό πλούτο της χώρας», η Αντιιμπεριαλιστική Κατασκήνωση της ΚΝΕ θα στηθεί φέτος στην ηρωική περιοχή του Γράμμου.

Από τις 13 έως τις 16 Ιούλη η 32η Αντιιμπεριαλιστική Κατασκήνωση της ΚΝΕ ταξιδεύει στο Νεστόριο, 25 χιλιόμετρα δυτικά της Καστοριάς, για να στηθεί δίπλα στον Αλιάκμονα, σε μια τοποθεσία μεγάλης φυσικής ομορφιάς. Μια περιοχή, ταυτόχρονα, μεγάλης ιστορικής σημασίας, εκεί που γράφτηκαν ορισμένες από τις κορυφαίες και πιο συγκλονιστικές σελίδες της εποποιίας του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας και του ΚΚΕ.

Η φετινή Κατασκήνωση της ΚΝΕ θα συνδυαστεί με τις εργασίες που γίνονται για τη διαμόρφωση του χώρου και την ανάδειξη του Νοσοκομείου του ΔΣΕ στον Γράμμο, με την αποκάλυψη μόνιμης έκθεσης για τη λειτουργία του. Σημειωτέον, στο Λιανοτόπι, στην πλαγιά του υψώματος Σκάλα στον Γράμμο έχουν έρθει στο φως τα κτίσματα του μεγάλου Νοσοκομείου του ΔΣΕ και, με αφορμή αυτά, μέλη και φίλοι της ΚΝΕ θα έχουν φέτος την ευκαιρία να γνωρίσουν πιο ειδικά την Ιστορία της Υγειονομικής Υπηρεσίας του ΔΣΕ.

Διαχρονικά, εξάλλου, η Αντιιμπεριαλιστική Κατασκήνωση της ΚΝΕ επιδιώκεται να συνδεθεί με την προσπάθεια του Κόμματος για τη μελέτη και ανάδειξη της Ιστορίας του επαναστατικού κινήματος της χώρας μας, την προσπάθεια οι νέες γενιές κομμουνιστών, συνολικά η νεολαία, να έρθουν σε επαφή με την πορεία της ταξικής πάλης στην Ελλάδα.

Τη δική τους ξεχωριστή θέση στην Αντιιμπεριαλιστική Κατασκήνωση της ΚΝΕ θα έχουν για άλλη μια χρονιά οι φίλοι του «κόκκινου Αερόστατου», αφού για 11η χρονιά θα λειτουργήσει παιδική κατασκήνωση για παιδιά του Γυμνασίου και των μεγαλύτερων τάξεων του Δημοτικού. Η παιδική κατασκήνωση θα λειτουργήσει από τις 12 έως τις 16 Ιούλη και φιλοδοξεί να κερδίσει τις εντυπώσεις με την ξεχωριστή της ταυτότητα, μέσα από παιχνίδια, συζητήσεις, πολύμορφες δραστηριότητες, το κλίμα, την ομαδικότητα και τη συντροφικότητα που πλουτίζουν τη σκέψη και το συναίσθημα των παιδιών που συμμετέχουν. Η ανυπομονησία των παιδιών που έχουν συμμετάσχει φουντώνει, όπως και τα ερωτήματα των μικρότερων αν επιτέλους μεγάλωσαν αρκετά για να έρθουν κι αυτά.

Για 5 μέρες τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε αθλητικά παιχνίδια και φροντισμένες για την ηλικία τους δραστηριότητες, να πραγματοποιήσουν εκπαιδευτικές επισκέψεις και να παρακολουθήσουν θεατρική παράσταση και συναυλίες.

Εκδήλωση της Τομεακής Οργάνωσης ΑΕΙ Ιωαννίνων της ΚΝΕ

Η Τομεακή Οργάνωση ΑΕΙ Ιωαννίνων της ΚΝΕ πραγματοποιεί σήμερα στις 8 μ.μ., στο Θεατράκι Σκάλας, φοιτητική προεκλογική εκδήλωση με σύνθημα «Τώρα πιο δυνατό ΚΚΕ! Ο φόβος τους, η ελπίδα μας!».

Το πρόγραμμα ξεκινά με συζήτηση με θέμα «Τώρα ΚΚΕ πιο ισχυρό! Υπάρχουν ακόμα περισσότεροι λόγοι», με ομιλήτρια την Ολυ Τσουμάνη, υποψήφια βουλευτή του ΚΚΕ. Θα ακολουθήσει μεγάλη συναυλία με τους «Χαγιάλ».

Στον χώρο της εκδήλωσης θα υπάρχουν γωνία για τους αποφοίτους Λυκείου και βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής».

Οταν τα «ΙΕΚ Φούφουτος» «ανθίζουν» στο παγκοσμίου φήμης βρετανικό σύστημα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Για πολλοστή φορά ο πρόεδρος της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέδειξε την πρόθεσή του σχετικά με την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, η οποία φυσικά θα γίνει στην επόμενη Βουλή, και όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «πρέπει να καταργηθεί το αδιανόητο μονοπώλιο του κράτους στην Εκπαίδευση». Η «διαφορά» σε σχέση με την ίδρυση ιδιωτικών - μη κρατικών πανεπιστημίων από πλευράς τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και του ΠΑΣΟΚ (με τα οποία συμφωνούν), σύμφωνα με τις τοποθετήσεις τους, είναι στο κατά πόσο μπορεί να εξασφαλιστεί υψηλό ακαδημαϊκό επίπεδο σε αυτά.

Ο μεν Αλ. Τσίπρας είχε πει (15/5/2023, στην εκπομπή «Πρωταγωνιστές» του Στ. Θεοδωράκη) πως συμφωνεί με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια «αν υπήρχε η δυνατότητα εδώ να έχεις - ας πούμε - ξέχωρα από το κράτος πανεπιστήμια τύπου Χάρβαρντ, εγώ είμαι έτοιμος να το συζητήσω. Αλλά αυτή τη στιγμή δεν έχουμε αυτό. Εχουμε ΙΕΚ Φούφουτος», ενώ ο Ν. Ανδρουλάκης σε συνέντευξή του (18/6/2023, «Καθημερινή») ανέφερε πως δεν θέλει «διώροφα στην Κάνιγγος που θα εμπορεύονται πτυχία», θα επιδίωκε όμως ιδιωτικά πανεπιστήμια «όπως τα μεγάλα πανεπιστήμια στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, είμαστε θετικοί».

Σχετικά με τα παραπάνω, θα επιχειρήσουμε να δώσουμε απαντήσεις μέσα από την πείρα των ιδιωτικών - μη κρατικών πανεπιστημίων στην Αγγλία, μέσω ενός άρθρου που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στους «New York Times» με τίτλο «"Πέρνα τον": Πώς ένα βρετανικό κερδοσκοπικό κολέγιο έβγαλε εκατομμύρια» («"Pass Him": How a British For-Profit College Made Millions», Emma Bubola, «New York Times»). Το άρθρο αποδεικνύει ότι «φούφουτος», τελικά, είναι η εξασφάλιση πανεπιστημίων υψηλού ακαδημαϊκού επιπέδου με απελευθερωμένο το εμπόριο πτυχίων, αφού αντικειμενικά τα ΑΕΙ με υψηλό ακαδημαϊκό επίπεδο θα συνυπάρχουν με τα κολέγια που περιγράφονται στο άρθρο, αποσπάσματα του οποίου αναδημοσιεύουμε παρακάτω.

Περιγράφεται δηλαδή πώς λειτουργεί η «μπίζνα» των «business schools» (ιδιωτικές σχολές επαγγελματικής κατάρτισης) στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση της Αγγλίας, η οποία περιλαμβάνει όλες τις βαθμίδες της Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι μια εικόνα από «το μέλλον που ονειρεύονται» και έχουν ανοιχτά δηλώσει όλα τα κόμματα του συστήματος για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση της χώρας.

Οσο η έμμεση κρατική χρηματοδότηση των κολεγίων αυξάνεται...

«Χρόνια αλλαγών τύπου ελεύθερης αγοράς στη βρετανική Τριτοβάθμια Εκπαίδευση έχουν δημιουργήσει ευκαιρίες για κερδοσκοπικά κολέγια όπως το Oxford Business College. Μέσω αδιαφανών συμφωνιών εταιρικής σχέσης με πανεπιστήμια που χρηματοδοτούνται από το Δημόσιο, τα κολέγια μπορούν να προσφέρουν προπτυχιακούς τίτλους σπουδών και να έχουν πρόσβαση στη φοιτητική βοήθεια της βρετανικής κυβέρνησης. Ορισμένα διαφημίζονται ως τρόποι απόκτησης ενός εύκολου πτυχίου και γρήγορων χρημάτων, με τη μορφή περίπου 16.000 δολαρίων ετησίως σε κρατικά δάνεια για έξοδα διαβίωσης.

"Εγγραφείτε σε ένα πανεπιστήμιο χωρίς κανένα προσόν και λάβετε έως και 18.500 λίρες", γράφει μια διαφήμιση στο Facebook, χωρίς να αναφέρει κολέγιο, μόνο έναν αριθμό τηλεφώνου και το ποσό των χρημάτων, που είναι περίπου 23.000 δολάρια. Δεκάδες παρόμοιες ανώνυμες αναρτήσεις εμφανίζονται σε ομάδες στο Facebook για Ανατολικοευρωπαίους στη Βρετανία».

Αν παρακάμψουμε το επίπεδο των διαφημίσεων, που είναι σίγουρα ενδεικτικό και για το επίπεδο της γνώσης που παίρνουν οι φοιτητές στα «επαγγελματικά κολέγια», έχει σημασία ότι έχει μελετηθεί (σύμφωνα με το άρθρο) σε ποιες κοινωνικές ομάδες απευθύνεται, δηλαδή σε μετανάστες που λόγω αδυναμίας να αντεπεξέλθουν σε υψηλά δίδακτρα, ενδεχομένως και στις μορφωτικές απαιτήσεις των πιο ακριβών πανεπιστήμιων, τους πλασάρουν ως ευκαιρία τη φοίτησή τους σε ένα business school.

Τι περιγράφει το άρθρο ότι συμβαίνει; Το δημόσιο πανεπιστήμιο συνεργάζεται με το ιδιωτικό κολέγιο, δίνοντάς του τη «σφραγίδα». Ετσι, το κράτος μπορεί να δανείζει (φοιτητοδάνεια), οι φοιτητές/-τριες χρεώνονται, το κολέγιο έχει έσοδα από δίδακτρα και σε αντάλλαγμα ...μοιράζει πτυχία.

...στα δημόσια πανεπιστήμια «έχει σχεδόν στερέψει»

Οσο το κράτος επιδοτεί έμμεσα τα ιδιωτικά κολέγια,, μέσω των φοιτητοδανείων, για τα δημόσια πανεπιστήμια δεν υπάρχει επαρκής κρατική χρηματοδότηση ώστε να λειτουργήσουν, με αποτέλεσμα να αναζητούν έσοδα με άλλους τρόπους. Ενας από αυτούς περιγράφεται στα παρακάτω αποσπάσματα:

«Οι συνεργασίες μεταξύ πανεπιστημίων με δημόσια χρηματοδότηση και άλλων σχολών, γνωστές ως συμφωνίες franchising, είναι επιτρεπτές εδώ και χρόνια στη Βρετανία. Αλλά μόλις πρόσφατα έχουν γίνει τόσο προσοδοφόρες για τα κολέγια και σανίδα σωτηρίας για τα πανεπιστήμια, λένε οι ειδικοί. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η άμεση κρατική ενίσχυση έχει σχεδόν στερέψει (...).

Τα πανεπιστήμια, ιδιαίτερα εκείνα που δεν μπορούν να προσελκύσουν υψηλότερα αμειβόμενους διεθνείς φοιτητές, αγωνίζονται για έσοδα (...).

Το Oxford Business College έχει τουλάχιστον τρεις συμφωνίες συνεργασίας με διαπιστευμένα, δημόσια χρηματοδοτούμενα πανεπιστήμια. Κάθε νέος φοιτητής που γίνεται δεκτός στο πλαίσιο αυτών των συμφωνιών σημαίνει χρήματα για δίδακτρα τόσο για το κολέγιο όσο και για τον δημόσιο συνεργάτη του.

90.000 προπτυχιακοί φοιτητές πλήρους φοίτησης εγγράφηκαν ως μέρος των συμφωνιών franchising το περασμένο ακαδημαϊκό έτος. Αυτός ο αριθμός έχει σχεδόν τριπλασιαστεί σε τέσσερα χρόνια, σύμφωνα με το Γραφείο Φοιτητών (...).

Το έτος πριν από τη συμφωνία του με το Buckinghamshire New University, το Oxford Business College είχε περίπου 25.000 λίρες στην τράπεζα και το Buckinghamshire παρουσίαζε έλλειμμα, σύμφωνα με τα εταιρικά αρχεία. Το επόμενο έτος, το Oxford Business College είχε στη διάθεσή του πάνω από 1 εκατομμύριο λίρες και το Buckinghamshire είχε πλεόνασμα, χάρη σε μια ευρύτερη στρατηγική ανάπτυξης που περιλάμβανε το franchising, σύμφωνα με τα αρχεία.

Σύμφωνα με αυτό, οι φοιτητές που φοιτούν στο Oxford Business College θα αποφοιτήσουν με πτυχίο από συνεργαζόμενο πανεπιστήμιο».

Το franchising (δικαιόχρηση) δεν είναι καινούργιο στην Ελλάδα, αντίθετα υπάρχουν δεκάδες τίτλοι σπουδών με προπτυχιακά ιδιωτικών ΙΕΚ franchised με αγγλικά γνωστά πανεπιστήμια. Αλλωστε και η κυβέρνηση της ΝΔ και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν και εφάρμοσαν νόμους, προχωρώντας στην αναγνώρισή τους.

Το πώς λειτουργεί ως μορφή εμπορικής συνεργασίας περιγράφεται αρκετά γλαφυρά στο άρθρο που αναδημοσιεύουμε αποσπάσματά του.

Η «αριστεία» της τσέπης

«Ο κύριος Σμιθ, πρώην υπεύθυνος συνεντεύξεων, είπε: "Οι οδηγίες που μου έδωσαν ρητά ήταν ότι όσο περισσότερους φοιτητές παίρνει το κολέγιο τόσο περισσότερη χρηματοδότηση λαμβάνει, επομένως δεν πρέπει να είμαι πολύ αυστηρός". (...)

Η Λίντια Λέι, τριτοετής φοιτήτρια από το Ανατολικό Τιμόρ, είπε: "Τι είδους πανεπιστήμιο είναι αυτό; Αναρωτιόμασταν τι συμβαίνει εδώ μέσα. Το πανεπιστήμιο θέλει απλώς να βγάλει χρήματα;". (...)

Οι ρυθμιστικές αρχές δεν διενεργούν ελέγχους σε συμφωνίες εταιρικής σχέσης και τα ακαδημαϊκά δεδομένα δεν αναλύονται, γεγονός που καθιστά δύσκολο να πούμε την απόδοση των φοιτητών. Το σχολείο, όμως, τα πάει καλά. Το 2022, κέρδισε περίπου 6 εκατ. λίρες και είχε περίπου 15 εκατ. λίρες στην τράπεζα, δείχνουν τα αρχεία».

Στην «απελευθερωμένη» αγορά της Τριτοβάθμιας, όσο «πουλάει» το εμπόρευμα τόσο πιο «άριστο» το βρίσκουν οι κυβερνήσεις και τα κόμματα του συστήματος...

Γι' αυτό είναι κοροϊδία τα όσα λένε για τη δήθεν εξασφάλιση του ακαδημαϊκού επιπέδου των ιδιωτικών - μη κρατικών ΑΕΙ, αφού σε μια πλήρως εμπορευματοποιημένη αγορά θα υπάρχουν «επιλογές» για κάθε τσέπη, δηλαδή θα συνυπάρχουν τα «ΙΕΚ Φούφουτος» και τα διώροφα στην Κάνιγγος για τη λαϊκή οικογένεια με τα ΑΕΙ επιπέδου Οξφόρδης για πιο... βαθιές τσέπες.

Στον βαθμό που προχωρήσουν αυτές οι κατευθύνσεις στη χώρα μας, το σίγουρο είναι ότι θα έχουμε ακόμα μεγαλύτερη κατηγοριοποίηση πτυχίων και αποφοίτων, με νέες κατηγορίες πτυχίων στην «αγορά», αλλά και μεγαλύτερη ενίσχυση των ταξικών εμποδίων σε ό,τι αφορά τη φοίτηση στα πανεπιστήμια. Κι αυτό με τη σειρά του θα έχει αντανάκλαση και προεκτάσεις στην ένταση των ταξικών φραγμών στο σύνολο της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Τα σχέδια για ίδρυση ιδιωτικών - μη κρατικών ΑΕΙ στη χώρα μας υπάρχουν εδώ και χρόνια, αλλά οι κυβερνήσεις δεν έχουν καταφέρει να τα προχωρήσουν, γιατί έχουν βρει εμπόδιο την αποφασιστική παρέμβαση του φοιτητικού κινήματος, συνολικά το λαϊκό κίνημα στη χώρα μας, με το ΚΚΕ πάντα μπροστά, και όχι βέβαια τις «διαφωνίες» για τα «ακαδημαϊκά κριτήρια» που αυτό θα γίνει...

Ετσι, έχει εμποδιστεί η αναθεώρηση του άρθρου 16 στο πρόσφατο παρελθόν, όπως και πολλοί ακόμα αντιεκπαιδευτικοί νόμοι στα ΑΕΙ, ή έχουν μείνει στα χαρτιά, με πιο πρόσφατες κατακτήσεις την αποτροπή της διαγραφής φοιτητών, την «πόρτα» που έφαγε η πανεπιστημιακή αστυνομία, το πάγωμα της κατάργησης της παιδαγωγικής επάρκειας κ.ά.

Το ΚΚΕ θα συνεχίσει να δίνει όλες του τις δυνάμεις, μέσα και έξω από τη Βουλή, ενάντια στις νέες αντιεκπαιδευτικές αλλαγές που έρχονται, στο ενδεχόμενο αναθεώρησης του άρθρου 16. Στο χέρι μας είναι αυτές οι δυνάμεις να είναι όσο το δυνατόν περισσότερες μετά το αποτέλεσμα των εκλογών της 25ης Ιούνη.


Της
Ευτυχίας ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ*
*Η Ευ. Χατζηδάκη είναι μέλος του Τμήματος Παιδείας και Ερευνας της ΚΕ του ΚΚΕ

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΟΝΕΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
Να μη μείνει κανένα παιδί εκτός προγραμμάτων καλοκαιρινής απασχόλησης

Παράσταση διαμαρτυρίας αύριο στο υπουργείο Εσωτερικών

Σε παράσταση διαμαρτυρίας προχωράει αύριο Πέμπτη, στις 9 π.μ., η Ομοσπονδία Γονέων Περιφέρειας Αττικής στο υπουργείο Εσωτερικών, διεκδικώντας να μην μείνει κανένα παιδί εκτός προγραμμάτων καλοκαιρινής απασχόλησης.

Αυτή η ενέργεια αποφασίστηκε ομόφωνα στο 8ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας που διεξήχθη την περασμένη Κυριακή και με το προεδρείο του συνεδρίου να δηλώνει:

«Τα παιδιά μας έχουν ανάγκη τη δημιουργική απασχόληση και όχι να είναι εγκλωβισμένα στους τέσσερις τοίχους ενός διαμερίσματος χωρίς καμία διέξοδο. Καλούμε τις Ενώσεις να στηρίξουν αυτήν την πρωτοβουλία, ώστε να παρέμβουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο!

Με μεγαλύτερη δύναμη συνεχίζουμε τη δράση μας για όλα όσα δικαιούνται τα παιδιά μας!».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ