Τετάρτη 15 Μάρτη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Συγκεντρώσεις της ΚΝΕ με ομιλητή τον Γραμματέα της Οργάνωσης

Η πρώτη σήμερα στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Μια σειρά συγκεντρώσεις νεολαίας διοργανώνει αυτές τις μέρες η ΚΝΕ, με ομιλητή τον Γραμματέα του ΚΣ Θοδωρή Κωτσαντή, ως εξής:

  • Γιάννενα: Σήμερα Τετάρτη στις 2 μ.μ., στην αίθουσα Λόγου και Τέχνης «Δ. Χατζής» του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (απέναντι από το κυλικείο Β' εστιών).
  • Πεύκη: Το Σάββατο 18 Μάρτη στις 7 μ.μ., στην πλατεία Σοφούλη.
  • Λάρισα: Την Κυριακή 19 Μάρτη στις 6.30 μ.μ., στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας.
  • ΠΑΔΑ: Την Τετάρτη 22 Μάρτη στις 12 μ., στην Πανεπιστημιούπολη 2.
Στο σημερινό 4σέλιδο «Νεολαία» μπορούμε να βρούμε:
  • Στο επίκεντρο τα ζητήματα της ασφάλειας των μαθητών: Σχολική στέγη, αντισεισμική θωράκιση και έλεγχοι των σχολείων, ασφαλείς μετακινήσεις και σχολικές εκδρομές. Διαρκείς οι διεκδικήσεις σωματείων εργαζομένων και οργανώσεων γονέων.
  • Αρθρο μπροστά στη σημερινή εκδήλωση της ΚΝΕ στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων με ομιλητή τον Γραμματέα του ΚΣ.
Να κάνουμε πράξη τους φόβους τους!

Σήμερα κλείνουν δύο βδομάδες από το έγκλημα στα Τέμπη, ένα έγκλημα προδιαγεγραμμένο. Δυο βδομάδες μέσα στις οποίες ο λαός και η νεολαία βάζουν τη σφραγίδα τους στις εξελίξεις. Η θλίψη έγινε οργή και το ποτήρι ξεχείλισε. Αυτό εξέφρασαν οι μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις όλες τις προηγούμενες μέρες, που ένωσαν τη φωνή χιλιάδων φοιτητών σε όλη τη χώρα, δίνοντας υπόσχεση ότι αυτό το έγκλημα δεν θα συγκαλυφθεί.

Αυτήν την υπόσχεση έδωσαν τα μέλη της ΚΝΕ μέσα σε κάθε τμήμα και έτος στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Να μην αφήσουν σε χλωρό κλαρί όλους τους υπεύθυνους, την κυβέρνηση, το κράτος, την εταιρεία, τα υπόλοιπα αστικά κόμματα που το καθένα τους φέρει ευθύνη στο ακέραιο, είτε ως προηγούμενη κυβέρνηση είτε ως αντιπολίτευση. Ακόμα κι ας κάνουν τώρα όλοι ότι κοιτάζουν αλλού, κι ας προσπάθησαν με κάθε τρόπο το πένθος να γίνει σιγή υποταγής. Πήραν όμως το μήνυμά τους ξανά και ξανά.

Δεν πέρασε η προσπάθεια της κυβέρνησης να τα φορτώσει όλα σε «ανθρώπινα λάθη». Δεν θα περάσει και η προσπάθειά της να βάλει τον λαό, τη νεολαία και όσους αγωνίζονται στο κάδρο των ευθυνών με τη λογική του «όλοι φταίμε». Δεν πέρασε η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να πείσει ότι δεν έχει κανένα μερίδιο ευθύνης. Σε όλη την Ελλάδα ακούστηκε το σύνθημα «ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ - Νέα Δημοκρατία, το έγκλημα αυτό έχει ιστορία».


Υπάρχουν χιλιάδες νέοι και νέες που προβληματίζονται για το «τώρα τι πρέπει να κάνουμε», «πώς θα αλλάξει επιτέλους αυτή η κατάσταση». Συζητούν και δρουν γι' αυτό με τα μέλη της ΚΝΕ σε κάθε χώρο.

Ως εδώ!

Ολες αυτές τις μέρες δεν έχει επιβεβαιωθεί μόνο ότι το σύστημά τους, το κράτος τους, έχει βαμμένα τα χέρια του με αίμα και η πολιτική τους δολοφονεί. Εχει επιβεβαιωθεί και η δύναμη του κοινού αγώνα φοιτητών, μαθητών και εργαζομένων. Η αξία τού να συσπειρώνονται στους φοιτητικούς συλλόγους και στις μαθητικές κοινότητες, να λένε τη γνώμη τους και να αναλαμβάνουν ευθύνες.

Περισσότεροι είναι αυτοί που αντιλαμβάνονται ότι πρέπει να οργανωθούν και να παλέψουν για μια σειρά από ζητήματα που αντιμετωπίζουν.

Για παράδειγμα, στην πόλη των Ιωαννίνων, οι φοιτητές ξέρουν καλά τι σημαίνει «ασφαλής, φτηνή, σύγχρονη μετακίνηση»... Ξέρουν πώς είναι να ξεκινάς για το Πανεπιστήμιο αλλά να κατεβαίνεις σε άλλη στάση γιατί το λεωφορείο είναι «φίσκα». Ξέρουν όμως και πως μέσα από τους αγώνες των φοιτητικών τους συλλόγων κατάφεραν να μειωθεί το κόστος της κάρτας μετακίνησης και να αυξηθούν τα δρομολόγια του αστικού λεωφορείου που εξυπηρετούν το Πανεπιστήμιο.

Ξέρουν καλά τι σημαίνει οι σύγχρονες και ασφαλείς υποδομές των πανεπιστημίων να αντιμετωπίζονται ως κόστος. Δύο φορές έχει ξεσπάσει πυρκαγιά στις εστίες της Αρτας! Και σε αυτήν την περίπτωση οι φοιτητές άμεσα οργανώθηκαν και απαίτησαν να παρθούν μέτρα προστασίας των φοιτητικών κατοικιών.

Ομως, οι φοιτητές έχουν αμέτρητους λόγους για να βγουν στον δρόμο. Εχουν συγκεκριμένα αιτήματα που παλεύουν για την υλοποίησή τους.

Αγωνίζονται ενάντια σε μια πολιτική που οδηγεί αυτούς και τις οικογένειές τους να μην έχουν φράγκο τις πρώτες μέρες του μήνα. Με τα μέλη της ΚΝΕ μπροστά, οι φοιτητικοί σύλλογοι διεκδικούν αύξηση του φοιτητικού επιδόματος. Με απανωτές κινητοποιήσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο διεκδικούν να μην πληρώνουν οι φοιτητές τα δημοτικά τέλη από τους λογαριασμούς, να μην κοπούν το ρεύμα και το νερό σε κάθε φοιτητή που αδυνατεί να πληρώσει. Οργάνωσαν τον αγώνα για να καταβληθούν τα δεδουλευμένα των πρακτικάριων φοιτητών Νοσηλευτικής και τα κατάφεραν.

Παλεύουν να εκφραστούν και να δημιουργήσουν μέσα στον ζόφο αυτού του συστήματος, γι' αυτό έχουν δημιουργήσει - και απαιτούν να ενισχυθεί - τον Πολυχώρο Νεανικής Δημιουργίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Οργανώνουν για κάθε ζήτημα την αλληλεγγύη. Συγκεντρώθηκαν μέσα σε λίγες μέρες μεγάλες ποσότητες ειδών πρώτης ανάγκης για τους σεισμόπληκτους στην Τουρκία και τη Συρία. Με πρωτοβουλία του Φοιτητικού Συλλόγου Φυσικού γίνονται μαθήματα ενισχυτικής διδασκαλίας από φοιτητές μεγαλύτερων ετών και μεταπτυχιακούς σε φοιτητές μικρότερων ετών.

Τώρα είναι η ώρα χιλιάδες φοιτητές στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων να πάρουν την απόφαση να συμπορευτούν με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ. Για όσους νιώθουν ότι μας στερούν «τα καλύτερά μας χρόνια» και θέλουν να τιμωρήσουν όλους τους υπεύθυνους καλά θα κάνουν και μπορούν να εκφράσουν αυτήν την οργή με ψηλά το κεφάλι, όπως κάναμε οργή τη θλίψη μας για τα 57 θύματα, για τους συμφοιτητές μας στο έγκλημα στα Τέμπη.

Αποδεικνύοντας ότι η νέα γενιά είναι ελεύθερη να κοιτά στα μάτια το μέλλον και να το φτιάξει αντάξιο των ονείρων της, αντάξιο των κόπων αυτής και των γονιών της, χωρίς να αφήσει καμία εγκληματική πολιτική, από όποια κυβέρνηση, να της το κλέψει μέσα σε 12 λεπτά. Γνωρίζοντας ότι αντίπαλός μας είναι όλες οι κυβερνήσεις που μας έφτασαν σήμερα «να μετριόμαστε και πάλι να είμαστε λιγότεροι».

Γνωρίζοντας ότι αυτό το κράτος όπως και να το βαφτίσουμε θα είναι εχθρικό γιατί στη ζυγαριά πάντα βάζει «το κόστος και το όφελος», «τα κέρδη και τις ζημιές».

Μπορούμε να κάνουμε πράξη τους φόβους τους. Ολων αυτών που μιλούν στο όνομα της νεολαίας. Που προσπαθούν να την πείσουν να κάνει την «οργή της δημιουργία», εννοώντας να στηρίξει ξανά στις εκλογές τα πολιτικά κόμματα που μας έφεραν ως εδώ. Που έχουν κάνει τις ζωές μας «πάμε και όπου βγει». Ολων όσοι βαφτίζουν τους φασίστες, τα καλύτερα παιδιά του συστήματος, «αντισυστημική δύναμη» που μπορούν να βγουν ενισχυμένοι, όπως λένε, αν επικρατήσουν ο θυμός και η οργή για όλο το πολιτικό σύστημα μπροστά στις επερχόμενες εκλογές.

Η νέα γενιά μπορεί και πρέπει να ψηφίσει αντισυστημικά. Γιατί ο θυμός και η οργή είναι για ένα σάπιο αστικό πολιτικό σύστημα, ένα αστικό κράτος που δολοφονεί τις ζωές, τα όνειρα και τα δικαιώματά μας. Τώρα οι φοιτητές και με την ψήφο τους να απαντήσουν ότι φτιάχνουν τη δική τους ζυγαριά, που το βάρος της γέρνει στις ανθρώπινες ζωές και δίνει μία γερή κλοτσιά στα «κέρδη τους». Τώρα μπορούν να συμβάλουν για ένα πιο δυνατό ΚΚΕ παντού και στις εκλογές.

Γιατί «πυρετώδεις προετοιμασίες» για μας, σε αντίθεση με τα άλλα κόμματα, είναι η κάθε μέρα, πάνω στη φωτιά της μάχης, μέσα σε κάθε χώρο νεολαίας. Γι' αυτό κάθε φοιτητής που οργίζεται μπορεί να εκφραστεί, να οργανωθεί και να παλέψει μαζί με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ.


Ελλη ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ
Μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ

ΚΕΡΚΥΡΑ
Κατέρρευσε κτίριο δίπλα σε σχολείο

Στις 26 Φεβρουαρίου κατέρρευσε το βορινό τμήμα της τοιχοποιίας του κτιρίου «Αρχοντικό Βιάρου Καποδίστρια», στη Λευκίμμη Κέρκυρας, το οποίο βρίσκεται ακριβώς απέναντι από την κεντρική είσοδο του 1ου Δημοτικού Σχολείου Λευκίμμης.

Από την κατάρρευση του βορινού τμήματος της τοιχοποιίας έχει καταστεί ετοιμόρροπο και άμεσα επικίνδυνο το ανατολικό τμήμα του μισογκρεμισμένου κτιρίου, που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την είσοδο του σχολείου, όπου καθημερινά συνωστίζονται δεκάδες γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί, θέτοντάς τους άμεσα σε κίνδυνο.

Οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων 1ου Δημοτικού Σχολείου και 1ου Νηπιαγωγείου Λευκίμμης προχώρησαν την προηγούμενη βδομάδα σε κινητοποίηση για το θέμα απαιτώντας «κάντε κάτι πριν θρηνήσουμε θύματα!». Παράλληλα ενημέρωσαν όλους τους αρμόδιους φορείς για να λάβουν τα αναγκαία μέτρα προστασίας (τον δήμο Νότιας Κέρκυρας, την Πολεοδομία, την Εφορεία Αρχαιοτήτων, το Αστυνομικό Τμήμα Λευκίμμης και την Πολιτική Προστασία), που διαπίστωσαν με επιτόπιες αυτοψίες την κατάσταση και αναγνωρίζουν την επικινδυνότητα που έχει προκύψει, ωστόσο στο σημείο έχουν τοποθετηθεί μόνο κορδέλα και φώτα σήμανσης, χωρίς κανένα άλλο μέτρο προστασίας. «Οσοι μπορούν να βγάλουν ευθύνες από πάνω τους μας απαντάνε με ευκολία ότι δεν είναι δικιά τους δουλειά και οι υπόλοιποι, που τους "πετάνε" οι πρώτοι το μπαλάκι, δεν μας απαντάνε καν», λένε χαρακτηριστικά οι γονείς.

Παράλληλα καταγγέλλουν ότι «οι εκπαιδευτικοί μετατρέπονται κάθε πρωί και μεσημέρι σε τροχονόμους, περιμένοντας τους μαθητές στην πίσω είσοδο του σχολείου ώστε να μην κινδυνέψει κανένα παιδί και να μη συνωστίζονται γονείς και αυτοκίνητα στον δρόμο. Παρατηρείται επίσης καθημερινά πτώση σοβάδων και κομματιών της τοιχοποιίας που παραμένει ετοιμόρροπη». Ετσι, η συγκεκριμένη κατάσταση αποτελεί κίνδυνο όχι μόνο για τη σχολική κοινότητα αλλά για οποιονδήποτε διέρχεται από το σημείο, στην κεντρική οδό της Λευκίμμης.

Να σημειωθεί ότι για το θέμα έχει καταθέσει ερώτηση στον δήμο και η «Λαϊκή Συσπείρωση».

Παράλληλα, η «Λαϊκή Συσπείρωση» έφερε με Ερώτησή της στον δήμο θέμα για το Δημοτικό Σχολείο Παλιάς Πόλης, όπου - όπως σημειώνει - οι αίθουσες του υπογείου του σχολείου βρίσκονται σε τραγική, επικίνδυνη κατάσταση και παραμένουν κλειστές εδώ και πολλά χρόνια, στερώντας έτσι από την εκπαιδευτική κοινότητα πολύτιμους χώρους διδασκαλίας. Η «Λαϊκή Συσπείρωση» ζητά να επισκευαστούν οι συγκεκριμένες αίθουσες και να γίνουν όλοι οι απαραίτητοι προσεισμικοί έλεγχοι ώστε να διαπιστωθεί αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα στατικότητας του κτιρίου, μετά την πολύχρονη εγκατάλειψη και επιβάρυνσή του.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΚΤΥΠ
Κρούει ξανά τον κώδωνα του κινδύνου

Το 7ο Δημοτικό Σχολείο Αιγάλεω «ρημάζει» τέσσερα χρόνια μετά τον σεισμό
Το 7ο Δημοτικό Σχολείο Αιγάλεω «ρημάζει» τέσσερα χρόνια μετά τον σεισμό
Στην αναγκαιότητα να γίνουν προσεισμικοί έλεγχοι και αναγκαίες παρεμβάσεις για σύγχρονα ασφαλή κτίρια επανέρχεται επιτακτικά το Σωματείο Εργαζομένων στην Κτιριακές Υποδομές (ΚΤΥΠ) ΑΕ με αφορμή τη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη, που ανέδειξε την ανάγκη για μέτρα προστασίας της ασφάλειας και της ζωής, αλλά και τον σεισμό σε Τουρκία και Συρία με τους 54.000 νεκρούς.

«Οι εργαζόμενοι στις Κτιριακές Υποδομές έχουμε βάλει εδώ και χρόνια σε πρώτη προτεραιότητα αυτό το ζήτημα και σε κάθε μικρό ή μεγαλύτερο σεισμό κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου, χωρίς όμως να βλέπουμε καμία έμπρακτη ενέργεια πέραν κάποιων ανούσιων εξαγγελιών», τονίζει το Σωματείο.

Δεν υπάρχει άλλος δρόμος, τονίζει το Σωματείο και επισημαίνει: «`Η θα τους υποχρεώσουμε να πάρουν εδώ και τώρα έμπρακτα και ουσιαστικά μέτρα για την προστασία της υγείας και ασφάλειας της δικής μας και των οικογενειών μας ή θα μας οδηγήσουν με μαθηματική ακρίβεια στην επόμενη τραγωδία, για την οποία τα μόνα που δεν γνωρίζουμε από τώρα είναι ο τόπος, ο χρόνος και οι απώλειες».

Η κατάσταση στα σχολεία μετά τον σεισμό του 2019

Το Σωματείο Εργαζομένων στην ΚΤΥΠ υπενθυμίζει ανακοίνωσή του μετά τον σεισμό στη Δυτική Αττική το 2019, όπου αποτυπωνόταν η κατάσταση των σχολικών κτιρίων. Τότε, «σε έναν σχετικά μικρό σεισμό, είχαμε δυσανάλογα μεγάλες ζημιές σε δεκάδες σχολεία, καθώς και απαράδεκτη διασπορά ευθυνών και απουσία κάθε ελέγχου ή εποπτείας από το κράτος για την κατάσταση των σχολείων και την ποιότητα των παρεμβάσεων που κατά καιρούς έχουν γίνει σε αυτά», όπως τονίζει. Με βάση τις απαντήσεις αρμόδιων υπουργών σε Ερώτηση του ΚΚΕ, το Σωματείο από το 2019 είχε επισημάνει τι ακολούθησε μετά τον σεισμό, παρουσιάζοντας γλαφυρά μια ιδιαίτερα ανησυχητική κατάσταση:

«Ολοι οι σεισμόπληκτοι δήμοι, και όχι μόνο, απευθύνθηκαν κατευθείαν στην ΚΤΥΠ δηλώνοντας αδυναμία να κάνουν αυτοί τους ελέγχους! Η ΚΤΥΠ όντας πλέον αποδυναμωμένη σε μηχανικούς και επικαλούμενη μεγάλο φόρτο δουλειάς, τους κάλεσε - εγγράφως μάλιστα - να ακολουθήσουν την εξής "διαδικασία": Να κάνουν έναν πρώτο οπτικό έλεγχο οι... διευθυντές των σχολείων! Οπου έκριναν οι διευθυντές κάλεσαν τους μηχανικούς του δήμου και όπου αυτοί έκριναν, κάλεσαν την ΚΤΥΠ. Με αυτήν λοιπόν τη "διαδικασία" οι μηχανικοί της ΚΤΥΠ έλεγξαν τελικά 355 σχολεία εκ των οποίων τα 164 - δηλαδή σχεδόν τα μισά - βρέθηκαν με βλάβες! Από αυτά τα 29 - δηλαδή το 8% - είχαν τόσο σοβαρές βλάβες που εκκενώθηκαν! Συνεπώς, από τα συνολικά 3.080 σχολεία, μηχανικοί των δήμων και της ΚΤΥΠ πήγαν μόνο στα 909! Τα υπόλοιπα τα έλεγξαν ...οι διευθυντές τους!

Και από πάνω εκτιμούν ότι οι προσεισμικοί έλεγχοι δεν είναι και απαραίτητοι επειδή γίνονται συχνά σεισμοί, άρα ...και μετασεισμικοί έλεγχοι! Εξίσου απαράδεκτο είναι να αλλοιώνουν την πραγματική εικόνα για να εφησυχάσουν τον κόσμο, δηλώνοντας και εγγράφως ότι από τα 3.080 σχολεία μόνο το 1% είχε βλάβες (το είπε και ο διευθύνων σύμβουλος της ΚΤΥΠ στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής μπροστά στην Ανώτατη Συνομοσπονδία και δεκάδες Συλλόγους Γονέων).

Η πραγματικότητα βέβαια είναι ότι η ΚΤΥΠ έχει εικόνα μόνο για τα 355 σχολεία που έκανε ελέγχους και, με βάση αυτούς, σχεδόν τα μισά σχολεία είχαν βλάβες και το 8% εκκενώθηκαν λόγω σοβαρών βλαβών».

«Πρέπει άμεσα το κράτος να σταματήσει τη διάχυση ευθυνών και να αναλάβει με νομοθετική ρύθμιση και ουσιαστικά μέτρα την ευθύνη της εποπτείας, των ελέγχων και των αναγκαίων επισκευών για όλα τα δημόσια κτίρια, με πρώτα τα σχολεία, τα νοσοκομεία και άλλα σημαντικά δημόσια κτίρια», επισήμανε η ΚΤΥΠ τον Οκτώβρη του 2019, με το Σωματείο να διεκδικεί θεσμική κατοχύρωση της ΚΤΥΠ ως του κατεξοχήν αρμόδιου τεχνικού κατασκευαστικού φορέα του κράτους για τις δημόσιες κτιριακές υποδομές με προτεραιότητα στις υποδομές Παιδείας, Υγείας - Πρόνοιας και Δικαιοσύνης, καθώς επίσης: Ενίσχυση σε χρηματοδότηση και σε μηχανικούς των αναγκαίων ειδικοτήτων. Αναδιάρθρωση του φορέα και βελτίωση της λειτουργίας του, ώστε να ξαναρχίσουν με ταχύτατους ρυθμούς οι προσεισμικοί έλεγχοι, να επιταχυνθούν και να γίνουν όπως πρέπει οι επισκευές στα σχολικά και άλλα δημόσια κτίρια όπου βρέθηκαν βλάβες, αλλά και να υπάρχουν επάρκεια, ετοιμότητα και εξειδίκευση στην αντιμετώπιση έκτακτων γεγονότων. Παράλληλα να διαμορφωθεί και να υλοποιηθεί ένα γενναίο πρόγραμμα κατασκευής σύγχρονων και ασφαλών σχολείων και άλλων δημόσιων κτιρίων στην Παιδεία, στην Υγεία, στη Δικαιοσύνη και αλλού με βάση τις ανάγκες.

  • Την ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων της ΚΤΥΠ κατέθεσε ως Αναφορά το ΚΚΕ στη Βουλή.
Αμεσα να προχωρήσουν έλεγχοι και παρεμβάσεις

Συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης του ΚΚΕ για την κατάσταση της σχολικής στέγης στον δήμο Ηρακλείου

Από σχολείο μετά τον σεισμό στο Αρκαλοχώρι

Eurokinissi

Από σχολείο μετά τον σεισμό στο Αρκαλοχώρι
Την ανησυχία γονιών, εκπαιδευτικών και μαθητών για την κατάσταση στη σχολική στέγη στον δήμο Ηρακλείου και για το ότι δεν έχουν γίνει οι απαραίτητοι προσεισμικοί έλεγχοι σε μία από τις πιο σεισμογενείς περιοχές της Ελλάδας και όλης της Ευρώπης, μετέφερε κατά τη συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης του ΚΚΕ ο βουλευτής του Κόμματος, Μανώλης Συντυχάκης.

Ξεκινώντας από το ότι στον δήμο Ηρακλείου υπάρχουν 223 σχολικά κτίρια, με το πιο σύγχρονο να έχει χτιστεί πριν από 23 χρόνια, στην πλειοψηφία τους κακοσυντηρημένα, χτισμένα πριν από τον αντισεισμικό κανονισμό του 1985, πρόσθεσε πως παρά τους καταστροφικούς σεισμούς στο Αρκαλοχώρι, τους πρόσφατους σε Τουρκία και Συρία, στα σχολεία του δήμου δεν έχει γίνει ολοκληρωμένος στατικός δευτεροβάθμιος έλεγχος. Εκανε λόγο για διαχρονικό πρόβλημα, με τα περισσότερα Νηπιαγωγεία σε μισθωμένα ακατάλληλα και επικίνδυνα κτίρια και για κατάσταση που «μόνο ως ντροπή μπορεί να χαρακτηριστεί» στην Ειδική Αγωγή, για προκάτ σε σχολικές αυλές. «Τα κτίρια αυτά δεν θα έπρεπε να στεγάζουν παιδικές ψυχές, καθώς δεν πληρούν τις σύγχρονες προδιαγραφές αντισεισμικής θωράκισης ούτε ανταποκρίνονται στις διευρυνόμενες ανάγκες», σημείωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ, τονίζοντας πως «αναδεικνύεται η πολιτική όλων των κυβερνήσεων που θυσιάζει τις λαϊκές ανάγκες και την ανθρώπινη ζωή στη λογική του "κόστους - οφέλους" για λογαριασμό του κεφαλαίου».

Ο Μαν. Συντυχάκης ζήτησε να γίνουν άμεσα ουσιαστικοί και όχι μόνο οπτικοί έλεγχοι από ΚΤΥΠ και τεχνικές υπηρεσίες, να δοθεί γενναία χρηματοδότηση για άμεση αντισεισμική θωράκιση και αποκατάσταση, να αυξηθεί η ΣΑΤΑ, να δοθεί το 1,5 εκατ. ευρώ που υποσχέθηκε η κυβέρνηση για την αποκατάσταση των ζημιών από τον σεισμό, να καθιερωθεί το μητρώο συντήρησης και να συντάσσεται πιστοποιητικό καταλληλότητας, να ανεγερθούν νέα σχολεία με κρατική ευθύνη και χωρίς ΣΔΙΤ. Παράλληλα, μετέφερε και το αίτημα και των γονιών για σύσταση κρατικού φορέα που θα έχει την ευθύνη για τα δημόσια κτίρια και ενιαίος φορέας αντισεισμικής θωράκισης.

Απαντώντας ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στ. Πέτσας παρέπεμψε σε έγγραφο του δήμου Ηρακλείου για τους ελέγχους στις σχολικές μονάδες στον δήμο μετά τον σεισμό, θυμίζοντας ότι η σχολική στέγη είναι αρμοδιότητα των δήμων και το υπουργείο συνδράμει με πόρους από διαφορετικά χρηματοδοτικά εργαλεία τα τελευταία χρόνια. Σημείωσε πως για ό,τι χρειαστεί για την αποκατάσταση θα ενισχυθεί ο δήμος. Σε ό,τι αφορά τα γερασμένα κτίρια, είπε ότι μετά τον σεισμό σε Τουρκία και Συρία είναι σε τελική φάση επεξεργασίας διάταξη που αφορά γρήγορη διαδικασία ελέγχων σε δημόσια κτίρια.

«Δεν πρέπει να κλείνουμε τα μάτια σε ένα πρόβλημα. Αν συμβεί το μοιραίο, τι θα κουβεντιάζουμε; Απλά να αποδίδουμε ευθύνες;», επέμεινε ο βουλευτής του ΚΚΕ, ο οποίος επικαλέστηκε απάντηση σε παλιότερη Ερώτηση του Κόμματος, με την ΚΤΥΠ να δηλώνει ότι είναι περιορισμένη αν όχι απαγορευτική η διενέργεια προσεισμικών ελέγχων λόγω πολλών αρμοδιοτήτων. «Υπάρχουν διαχρονικές ευθύνες, δικές σας, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ παλιότερα, που δεν προχώρησαν οι έλεγχοι και η κατασκευή νέων σχολείων, αλλά από τη μεταφορά της αρμοδιότητας στους δήμους, τη μετατροπή του φορέα σε ιδιωτική εταιρεία, οδήγησαν σε οριστική απαξίωση τη δημόσια σχολική στέγη», σημείωσε ο Μαν. Συντυχάκης, προσθέτοντας πως ποσά των χρηματοδοτικών προγραμμάτων είναι ελάχιστα μπροστά στο εύρος των πραγματικών αναγκών.

ΠΑΓΙΔΕΣ ΚΙΝΔΥΝΩΝ ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΚΑΙ ΥΠΟΣΥΝΤΗΡΗΤΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΚΤΙΡΙΑ

Διαχρονική απαίτηση και αγωνία αποτελεί για τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές το ζήτημα της ασφάλειας των σχολικών μονάδων και ειδικότερα ο αντισεισμικός έλεγχος και θωράκισή τους. Ο μεγάλος σεισμός σε Τουρκία και Συρία, η σεισμική δραστηριότητα των τελευταίων χρόνων σε διάφορες περιοχές της χώρας, καθώς και το έγκλημα στα Τέμπη, με τους δεκάδες νεκρούς, αναδεικνύουν επιτακτικά την ανάγκη για μέτρα που θα εξασφαλίζουν ασφαλείς υποδομές.

Σήμερα έχουν συσσωρευθεί μια σειρά προβλήματα στη σχολική στέγη που εκδηλώνονται κυριολεκτικά καθημερινά σε διάφορες περιοχές της χώρας, με πτώσεις σοβάδων ή ακόμα σοβαρότερα περιστατικά, διαμορφώνοντας το σκηνικό υποβάθμισης. Πίσω από το οποίο βρίσκεται η πολιτική της υποχρηματοδότησης, η μετάθεση της ευθύνης για τα σχολεία στην Τοπική Διοίκηση με λιγοστούς πόρους, η διάχυση αρμοδιοτήτων για τον αντισεισμικό έλεγχο, διάφορες εμβαλωματικές παρεμβάσεις που έχουν γίνει σε χώρους και σε προαύλια σχολείων αντί για κατασκευή σύγχρονων σχολικών κτιρίων προκειμένου να απαντηθούν οι διευρυμένες ανάγκες.

Δυναμική κινητοποίηση για την τραγική κατάσταση του κτιρίου των ΕΠΑΛ Χαλκίδας

Να διασφαλιστεί άμεσα η ασφαλής στέγαση των εκατοντάδων μαθητών και των εκπαιδευτικών στο σχολικό συγκρότημα των ΕΠΑΛ Χαλκίδας στο πάρκο Βούρκου απαίτησαν μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικοί και εκπρόσωποι συνδικάτων και φορέων, με δυναμική κινητοποίηση που πραγματοποίησαν το μεσημέρι της Δευτέρας 13 Μάρτη, μπροστά από τις σχολικές εγκαταστάσεις.

Με την οργή και την οδύνη από το έγκλημα στα Τέμπη να ξεχειλίζουν και συνθήματα όπως: «Οι τάξεις ακατάλληλες το κτίριο παλιό, φτάνει πια! Τέρμα ως εδώ!» και «Δεν θα γίνει η ζωή "κοιλάδα των Τεμπών", αγώνας τώρα μαθητών - γονιών», απαίτησαν τον άμεσο έλεγχο του σχολικού συγκροτήματος, που παρουσιάζει σημαντικές φθορές σε οριζόντια και κατακόρυφα φέροντα στοιχεία, καθώς και την υλοποίηση όλων των απαραίτητων παρεμβάσεων για την ασφάλεια των μαθητών.

Την τραγική κατάσταση στο σχολικό συγκρότημα του Βούρκου, χρόνια τώρα, όλες οι κυβερνήσεις, η Τοπική και Περιφερειακή Διοίκηση «έκρυβαν κάτω από το χαλί». Είναι χαρακτηριστικό ότι η δημοτική αρχή Χαλκίδας, πριν λίγες μέρες και κάτω από την πίεση των εξελίξεων ύστερα από το έγκλημα στα Τέμπη και τους χιλιάδες νεκρούς από τον σεισμό στην Τουρκία, χαρακτήρισε ακατάλληλες και έκλεισε δύο αίθουσες καθηγητών, επιχειρώντας ουσιαστικά με σπασμωδικές κινήσεις να διαχειριστεί επικοινωνιακά το πρόβλημα.

Η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, τέσσερα χρόνια τώρα, δεν έχει κάνει το παραμικρό για να ελεγχθεί το σχολικό συγκρότημα ή έστω να πραγματοποιηθούν εργασίες συντήρησής του. Ακόμη και μετά τις σεισμικές δονήσεις που σημειώθηκαν στην ευρύτερη περιοχή πριν από τρεις μήνες, δεν έχει παρθεί καμία πρωτοβουλία για μελέτη στατικής επάρκειας του κτιρίου. Την ίδια στιγμή βουλευτές και στελέχη της κυβέρνησης, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ στην Εύβοια εμφανίζονται με περίσσια υποκρισία σαν να «πέφτουν από τα σύννεφα», επιχειρώντας ουσιαστικά να βγουν από το κάδρο των ευθυνών.

Πολύμορφες πρωτοβουλίες από το ΚΚΕ

Στο πλευρό των μαθητών, των γονιών και των εργαζομένων που απαιτούν μέτρα για την προστασία της ζωής τους στέκεται το ΚΚΕ, με μια σειρά παρεμβάσεις μέσα και έξω από τη Βουλή.

Στην κινητοποίηση στο σχολικό συγκρότημα των ΕΠΑΛ Χαλκίδας βρέθηκε ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής Εύβοιας, εκφράζοντας τη στήριξη του Κόμματος, ενώ παράλληλα μαζί με την βουλευτή του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου, κατέθεσε Ερώτηση στη Βουλή, αναδεικνύοντας, πέρα από την τραγική κατάσταση των κτιριακών εγκαταστάσεων των ΕΠΑΛ, και τα προβλήματα που υπάρχουν σε μία σειρά ακόμη σχολεία στην ευρύτερη περιοχή της Χαλκίδας και απαιτώντας από την κυβέρνηση να δοθεί άμεσα λύση.

Την ίδια στιγμή και συνεχίζοντας τις πρωτοβουλίες για την αντισεισμική θωράκιση και προστασία του κτιρίου των ΕΠΑΛ, των υπόλοιπων σχολικών μονάδων και όλων των δημοσίων κτιρίων, ο Γιώργος Μαρίνος, με ανοιχτή επιστολή προς τα αρμόδια υπουργεία, την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και τους δήμους της Εύβοιας, ενημερώνει για τα όσα προέκυψαν από την σημαντική εκδήλωση με θέμα: «Σεισμική δραστηριότητα στην Εύβοια. Αμεσα μέτρα αντισεισμικής θωράκισης», που διοργάνωσε η ΤΕ Εύβοιας του ΚΚΕ, στις αρχές Φλεβάρη.

«Οι επιστήμονες, αφού ανέλυσαν τη σεισμική ακολουθία στην περιοχή της Εύβοιας, επισήμαναν τις μεγάλες ελλείψεις στην αντισεισμική θωράκιση μεγάλου αριθμού κτιρίων στην περιοχή της Χαλκίδας, σε αντίθεση μάλιστα με τις τεράστιες δυνατότητες που δίνει σήμερα η επιστήμη και η τεχνολογία.

Επειδή η απαράδεκτη και επικίνδυνη κατάσταση παραμένει και δεν λαμβάνονται τα αναγκαία μέτρα ελέγχου των κτιρίων και αντισεισμικής θωράκισης και ενώ τα προβλήματα οξύνονται ιδιαίτερα στα σχολεία, επανερχόμαστε με αυτή την ανοιχτή επιστολή προς την κυβέρνηση, την Περιφερειακή και Τοπική Διοίκηση, απαιτώντας τώρα, πριν είναι αργά, τα κατάλληλα μέτρα και παράλληλα ενημερώνουμε τους φορείς του μαζικού λαϊκού κινήματος», τονίζει μεταξύ άλλων στην ανοικτή του επιστολή ο Γιώργος Μαρίνος.

Αμείωτη διεκδίκηση για την ασφάλεια των σχολικών κτιρίων και των παιδιών

Σε πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις προχωρά η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής | Την ανυπαρξία αντισεισμικών ελέγχων και θωράκισης της σχολικής στέγης ανέδειξε η ΑΣΓΜΕ

Πτώσεις σοβάδων είναι συχνό φαινόμενο σε ασυντήρητα σχολεία
Πτώσεις σοβάδων είναι συχνό φαινόμενο σε ασυντήρητα σχολεία
Με στόχο την ανάδειξη ζητημάτων ασφάλειας των παιδιών και την οργάνωση πρωτοβουλιών για τη διεκδίκηση άμεσων λύσεων, η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής πραγματοποίησε το περασμένο Σάββατο έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ με τη συμμετοχή 30 Ενώσεων Γονέων για την ασφάλεια στη σχολική κοινότητα. Η εισήγηση στάθηκε αναλυτικά στα θέματα ασφάλειας λόγω των σοβαρών προβλημάτων των σχολικών υποδομών και μεταφορών, αλλά και στην κατάσταση και τις εξελίξεις που υπάρχουν στα παιδιατρικά νοσοκομεία της Αττικής, συνολικά στην πρόσβαση των παιδιών στις δομές Υγείας.

Τα παραπάνω ζητήματα έχουν απασχολήσει πάρα πολλές φορές τους Συλλόγους, τις Ενώσεις Γονέων και την Ομοσπονδία της Αττικής και έχουν αποτελέσει αντικείμενο σειράς παρεμβάσεων, πρωτοβουλιών κ.λπ.

«Η συζήτηση γύρω από τα ζητήματα αυτά ήταν ιδιαίτερα πλούσια και εποικοδομητική, με κοινό παρονομαστή την ανάγκη να προχωρήσουμε σε νέες πρωτοβουλίες για τα θέματα ασφάλειας των παιδιών μας. Από τους προέδρους και τα μέλη των ΔΣ, που εκπροσώπησαν τις Ενώσεις τους στη σύσκεψη, μεταφέρθηκαν η κατάσταση που επικρατεί στα σχολεία των παιδιών μας και ο προβληματισμός για το πώς θα πρέπει να κινηθούμε μέσα από τους Συλλόγους και τις Ενώσεις μας για να διεκδικήσουμε και να επιτύχουμε την επίλυση των ζητημάτων αυτών», σημειώνει η Ομοσπονδία.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε η κατάθεση Υπομνήματος στη Βουλή για τα θέματα των υποδομών και της Υγείας, ενώ στις 29 Μάρτη η Ομοσπονδία θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου για τα θέματα των κτιριακών υποδομών και την τραγική κατάσταση των σχολείων της Αττικής.

Η ασφαλής και σύγχρονη σχολική στέγη είναι ζήτημα ζωής

«Ο αντισεισμικός έλεγχος και η θωράκιση των σχολείων των παιδιών μας πρέπει να γίνει από ...χθες!», σημείωνε χαρακτηριστικά η ΑΣΓΜΕ σε ανακοίνωσή της μετά τον καταστροφικό σεισμό στην Τουρκία και στη Συρία, ο οποίος, όπως τονιζόταν, ξύπνησε «ερωτήματα, αγωνίες, φόβο σχετικά με την ασφάλεια των σχολικών κτιρίων, την ασφάλεια των παιδιών μας και όλης της σχολικής κοινότητας γενικότερα».

Οπως επισήμαινε η ΑΣΓΜΕ, παρότι σήμερα υπάρχει και γνώση και εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό που μπορεί να βοηθήσει για να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος από τον σεισμό, η πραγματικότητα είναι η εξής:

- «Στη χώρα μας υπάρχουν σχολικές μονάδες που έχουν χτιστεί προ των αντισεισμικών κανονισμών του 1959 καθώς και του 1985, που δεν έχουν υποβληθεί έως τώρα σε ουσιαστικό δευτεροβάθμιο έλεγχο (ανάθεση μελέτης, κλείσιμο της σχολικής μονάδας). Ακόμη όμως και για τα πιο σύγχρονα κτίρια, αυτά που έχουν κατασκευαστεί από το 1995 και έπειτα, προκύπτουν ερωτήματα, καθώς ήδη συμπληρώνουν τα 30 έτη.

- Λόγω της έλλειψης σχολικής στέγης, έχουν πραγματοποιηθεί διαφόρων τύπων παρεμβάσεις σε σχολικές μονάδες για να "δημιουργηθούν νέες αίθουσες", χωρίς να γνωρίζουμε εάν έχουν επηρεάσει τη στατικότητα των κτιρίων και σε ποιο βαθμό. Για όλους τους παραπάνω λόγους, μας προβληματίζει το γεγονός ότι δεν έχει υπάρξει ουσιαστικός έλεγχος πέραν του Ταχέος Οπτικού.

- Το θεσμικό πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια έχει οδηγήσει στην απαράδεκτη κατάσταση η ευθύνη για τη συντήρηση των σχολείων να βρίσκεται στους δήμους (με τη χρηματοδότηση να είναι μειωμένη κατά 70%) και γενικότερα για την κακή κατάσταση των σχολείων να μη φταίει δήθεν ποτέ κανείς συγκεκριμένα, αλλά όταν γίνεται κάτι καλό να διεκδικούν όλοι τις δάφνες... Αυτό το καθεστώς των ανευθυνο-υπεύθυνων πρέπει να τελειώσει.

- Η υπογραφή πρωτοκόλλου συνεργασίας του υπουργείου Παιδείας με τον πρόεδρο του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας για την επιμόρφωση των στελεχών Εκπαίδευσης και των εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για την πρόληψη και μείωση των επιπτώσεων από τους κινδύνους που προκαλούν οι φυσικές καταστροφές, μεταξύ των οποίων και οι σεισμοί, είναι αναγκαία αλλά δεν λύνει το βασικό πρόβλημα: Το θέμα δεν είναι απλά να μάθουμε να εκκενώνουμε το σχολείο ή να κρυβόμαστε κάτω από τα θρανία, αλλά να έχουμε ασφαλή σχολικά κτίρια!».

Με βάση τα παραπάνω, το ΔΣ της ΑΣΓΜΕ καλεί όλους τους φορείς του εκπαιδευτικού κόσμου να διεκδικήσουν και να απαιτήσουν συγκεκριμένες απαντήσεις για τα σχολεία, που αφορούν την άμεση έναρξη ουσιαστικού και ενδελεχούς ελέγχου όλων των σχολείων, δημόσιων κτιρίων και χώρων συνάθροισης της νεολαίας, άμεση αποκατάσταση όλων των ζημιών και να γίνουν όλες οι αναγκαίες επεμβάσεις όχι μόνο στα σεισμόπληκτα αλλά σε όλα τα σχολικά κτίρια, σύμφωνα με τις τελευταίες αντισεισμικές προδιαγραφές. Επίσης, να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες για την ανέγερση νέων, σύγχρονων και ασφαλών σχολείων όπου αυτά κρίθηκαν ακατάλληλα και να αυξηθεί άμεσα η χρηματοδότηση μέσω ΣΑΤΑ για την επισκευή και συντήρηση των σχολείων, αφού οι μαθητές κινδυνεύουν όχι μόνο από σεισμό στην ώρα λειτουργίας του σχολείου αλλά και καθημερινά, από τα κακοσυντηρημένα υλικά.

Για τα 140 χρόνια από τον θάνατο του Καρλ Μαρξ

Με αφορμή τα 140 χρόνια από τον θάνατο του Καρλ Μαρξ, η Οργάνωση Περιοχής Αττικής της ΚΝΕ, μέσα από μια αφίσα με αποσπάσματα από το έργο «Το κεφάλαιο», αναδεικνύει την επικαιρότητα του έργου του Καρλ Μαρξ:

«Το κεφάλαιο το τρομάζει η έλλειψη κέρδους ή το πολύ μικρό κέρδος (...)

Οταν το κεφάλαιο έχει το ανάλογο κέρδος, γίνεται τολμηρό.

Με 10% κέρδος αισθάνεται τον εαυτό του σίγουρο (...) Με 20% γίνεται ζωηρό. Με 50% γίνεται θετικά παράτολμο. Με 100% τσαλαπατάει όλους τους ανθρώπινους νόμους. Με 300% δεν υπάρχει έγκλημα που να μη ριψοκινδυνεύει να το διαπράξει».

Εγείρονται θέματα για την ασφάλεια των σχολικών εκδρομών

Καταγγελίες από τις Ενώσεις Γονέων Ιωαννίνων και Καλαμαριάς

«Να παρθούν άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια των παιδιών μας στις σχολικές εκδρομές», απαιτεί η Ενωση Γονέων Ιωαννίνων, με παρεμβάσεις και ανακοινώσεις της, όπου μεταξύ άλλων σημειώνει: «Την τελευταία βδομάδα, συνεχίζουν να μας έρχονται καταγγελίες από γονείς και εκπαιδευτικούς, σύμφωνα με τις οποίες, λεωφορεία εκδρομών δεν ελέγχθηκαν ποτέ επειδή δεν στάλθηκε αρμόδιος αστυνομικός από την Τροχαία για να ελέγξει όχημα και οδηγό». Αναφέρει παράλληλα περιστατικό της περασμένης βδομάδας σε Δημοτικό Σχολείο της πόλης, όπου «ακυρώθηκε εκπαιδευτική επίσκεψη μαθητών της Δ' τάξης, επειδή ο έλεγχος της Τροχαίας, που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη καθυστέρηση (στις 10 π.μ.), έκρινε ότι το λεωφορείο είναι ακατάλληλο. Δεν θέλουμε να φανταστούμε τι θα συμβεί σε περίπτωση δυστυχήματος και ποιοι θα είναι οι "σταθμάρχες" στους οποίους θα καταλογιστούν οι ευθύνες για τις ελλείψεις και τις ανεπάρκειες του κρατικού μηχανισμού», σχολιάζει η Ενωση.

Παράλληλα, την περασμένη βδομάδα η Διεύθυνση Αστυνομίας Ιωαννίνων έστειλε έγγραφο στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης ζητώντας να διερευνήσουν οι διευθυντές των σχολείων τη δυνατότητα διεύρυνσης του ωραρίου των ελέγχων από τις 7 έως τις 10 π.μ. (κι όχι από τις 8 έως τις 8.30 π.μ. όπως είναι τώρα), «προκειμένου να μην παρατηρούνται καθυστερήσεις στις προγραμματισμένες αναχωρήσεις των σχολικών εκδρομών». Αντίστοιχα η Ενωση Γονέων Καλαμαριάς καταγγέλλει πως «η Τροχαία αναφέρει ότι δεν είναι δυνατόν να ανταποκριθεί έγκαιρα σε όλους τους καθημερινούς ελέγχους», πως τα τουριστικά πρακτορεία προκειμένου να προσαρμοστούν στους ελέγχους «ζητούν αύξηση περίπου 60% επιπλέον στο κόστος κάθε κομίστρου, γεγονός που επιβαρύνει με 5 ευρώ περίπου κάθε μαθητή». Μετά τη δημοσιότητα που πήραν τα παραπάνω το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. με ανακοίνωσή του παραδέχεται ότι μπορεί να υπάρχουν «ολιγόλεπτες καθυστερήσεις στη διενέργεια των ελέγχων», προσθέτοντας ότι αυτό δεν αποτελεί λόγο ακύρωσης εκδρομής.

«Δεν μπορούμε να ανεχτούμε τη λογική "πάμε κι όπου βγει", ειδικότερα όταν πρόκειται για τις ζωές των παιδιών μας», τονίζει η Ενωση Γονέων Ιωαννίνων με αφορμή όλα τα παραπάνω και επαναφέρει τα αιτήματά της για την ασφάλεια των σχολικών μετακινήσεων:

  • Σχολαστικούς ελέγχους οχημάτων και οδηγών πριν από την αναχώρηση, κατά τη διάρκεια των εκδρομών και στην επιστροφή τους. Οι σχολικές εκδρομές - εκπαιδευτικές επισκέψεις μπορούν και πρέπει να αναχωρούν τις προγραμματισμένες ώρες.
  • Να υπάρξει πρόβλεψη κυρώσεων για τους ιδιοκτήτες οχημάτων - τουριστικών γραφείων, που αποδεδειγμένα με δική τους ευθύνη, ένα όχημα κρίνεται ακατάλληλο και ακυρώνεται μια σχολική εκδρομή - επίσκεψη πριν από την αναχώρησή της. Οι εκδρομές - επισκέψεις είναι κομμάτι της εκπαιδευτικής λειτουργίας του σχολείου και κανένας δεν μπορεί να τις παρακωλύει.
  • Τήρηση των ωραρίων οδήγησης - ανάπαυσης των οδηγών, ανεξαρτήτως της σχέσης εργασίας τους. Δεύτερος οδηγός σε όλα τα πολύωρα ταξίδια.
  • Ειδικότερα κατά τις διανυκτερεύσεις, να μην απαιτείται από τους αρχηγούς των εκδρομών οι οδηγοί να πραγματοποιούν μετακινήσεις αργά τη νύχτα, στερώντας τους ώρες ύπνου και ξεκούρασης.
  • Επαναφορά του ελέγχου από τα ΚΤΕΟ όλων των λεωφορείων που πραγματοποιούν ημερήσιες ή πολυήμερες εκδρομές.
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΔΙΔΑΚΤΟΡΩΝ ΕΜΠ
Εκκρεμεί η υπογραφή των συμβάσεων για το Επικουρικό Διδακτικό Εργο του 2023

Το γεγονός ότι μέχρι και τις 9 Μάρτη εκκρεμούσε η υπογραφή των συμβάσεών τους για το Επικουρικό Διδακτικό Εργο του 2023 καταδικάζει ο Σύλλογος Υποψήφιων Διδακτόρων του ΕΜΠ.

Οπως σημειώνει, από την αρχή του έτους πραγματοποιούν κανονικά τα εργαστήρια, τις ασκήσεις στην τάξη και την υποστήριξη διπλωματικών εργασιών, και συμμετείχαν στις επιτηρήσεις της εξεταστικής περιόδου Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου 2023, χωρίς να καλύπτονται από καμία σύμβαση, όπως προβλέπεται από το ΦΕΚ 6559/τ. Β'/21-12-2022 και όλα τα αντίστοιχα ΦΕΚ των προηγούμενων ετών.

Για μια ακόμα χρονιά δεν έχει γίνει εγκαίρως η προκήρυξη των θέσεών τους για το επικουρικό διδακτικό έργο, επειδή δεν εκδόθηκε έγκαιρα η σχετική ΚΥΑ από το υπουργείο Παιδείας και δεν έχει εγκριθεί ακόμα ο τακτικός προϋπολογισμός του ΕΜΠ από το υπουργείο, κάτι που αποτελεί προϋπόθεση για την προκήρυξη των θέσεων και την υπογραφή των συμβάσεων για το επικουρικό διδακτικό έργο.

Οπως τονίζει ο Σύλλογος, «το γεγονός αυτό δεν αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό. Εχει συμβεί ακριβώς το ίδιο και πριν δύο χρόνια, όταν έληξε η προηγούμενη τριετής ΚΥΑ, και είναι πλέον ο κανόνας το Ιδρυμα να μην έχει εγκεκριμένο ετήσιο τακτικό προϋπολογισμό μέχρι και τον Μάρτη. Εν ολίγοις, κάθε χρόνο παρουσιάζονται αντίστοιχα προβλήματα, γιατί το ΕΜΠ και το υπουργείο Παιδείας πρακτικά αδιαφορούν για το επικουρικό διδακτικό έργο των υποψήφιων διδακτόρων και δεν θεσπίζουν μια διαδικασία που να μην ενέχει τα τωρινά προβλήματα».

Ο Σύλλογος απαιτεί:

«Να υπογραφούν τώρα οι συμβάσεις για το επικουρικό διδακτικό έργο, χωρίς καμία περαιτέρω καθυστέρηση. Αν δεν μπορούν να καλυφθούμε τώρα από τον τακτικό προϋπολογισμό του ΕΜΠ, να εκδοθεί άμεσα κονδύλι από τον ΕΛΚΕ για τη μέχρι σήμερα αποζημίωσή μας και για την κάλυψή μας μέχρι την υπογραφή των τελικών συμβάσεων επικουρικού διδακτικού έργου για το 2023! (...) Αξιοπρεπείς αμοιβές, όπως αρμόζει σε διδασκαλία ή εργαστηριακή επίβλεψη πανεπιστημιακού επιπέδου, χωρίς προϋποθέσεις για περισσότερες ώρες επικούρησης. Η απασχόληση με ωρομίσθιο 8 ευρώ μεικτά είναι κοροϊδία προς τους νέους επιστήμονες. Οποιοδήποτε ωρομίσθιο κάτω από τα 20 ευρώ καθαρά, δεν ανταποκρίνεται στη σημερινή πραγματικότητα (...) Αναγνώριση του επικουρικού διδακτικού έργου ως διδακτικής προϋπηρεσίας. Να μην απασχολείται κανένας ΥΔ χωρίς ασφαλιστική κάλυψη. Να μην εξαναγκάζεται κανένας ΥΔ να παρέχει αμισθί επικουρικό έργο», κ.ο.κ.

Οι φοιτητές δεν είναι πελάτες στα πανεπιστήμια!

Θα ορκιστεί κανονικά η φοιτήτρια στην οποία δεν έδιναν το πτυχίο για το χαράτσι στην εστία

Μετά την περίπτωση του Λαυρέντη Κουρελά, τελειόφοιτου φοιτητή του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του πρώην ΤΕΙ Λάρισας, που αντιμετώπισε εμπόδια στο να πάρει το πτυχίο του, με την αιτιολογία ότι χρωστούσε χρήματα στο Πανεπιστήμιο, καθώς δεν πλήρωσε το χαράτσι για τη διαμονή στις εστίες, η ίδια αιτιολογία και ο εσωτερικός κανονισμός των εστιών μπήκαν ξανά εμπόδιο σε μια φοιτήτρια.

Συγκεκριμένα, η Μάτιου Ελισάβετ, αριστούχος τελειόφοιτη του Τμήματος Νοσηλευτικής, κατήγγειλε ότι για 270 ευρώ δεν της δίνουν το πτυχίο, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να μην ορκιστεί και να μην μπορεί να βρει δουλειά στο αντικείμενό της.

Την κίνηση αυτή του Πανεπιστημίου κατήγγειλαν με ανακοινώσεις τους οι φοιτητικοί σύλλογοι της Λάρισας, ενώ και η ίδια με επιστολή της προς τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σημειώνει μεταξύ άλλων τα εξής:

«Για ακόμα μια φορά ζητούν χρήματα από φοιτητές με μηδενικό ή πολύ χαμηλό εισόδημα, να πληρώσουν το "χαράτσι" της φοιτητικής μέριμνας για να πάρουν το πτυχίο τους.

Μετά απ' όλα όσα έχουν γίνει τις τελευταίες μέρες με το δυστύχημα στα Τέμπη νιώθω μέσα μου οργή και αγανάκτηση γιατί ακόμα μια φορά αποδεικνύεται ότι οι στοιχειώδεις ανάγκες μας μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα.

Οι γονείς μου είναι χαμηλοσυνταξιούχοι και αδυνατούν να στηρίξουν οικονομικά και τα 4 παιδιά που είμαστε στην οικογένεια, με εμένα και τον αδελφό μου να σπουδάζουμε, την μικρή μου αδελφή να πάει ακόμα σχολείο και την μεγαλύτερή μου αδελφή να προσπαθεί να φτιάξει τη ζωή της στην Αθήνα.

Θεωρώ άδικο, κάθε Σεπτέμβρη, εγώ και οι συμφοιτητές μου να περνάμε από "διαγωνισμό φτώχειας" για να πάρουμε ένα δωμάτιο. Θεωρώ άδικο το χαράτσι να είναι προϋπόθεση για να μπορεί ένας φτωχός φοιτητής να πάρει πτυχίο.

Επιλογή μου ήταν και είναι να αγωνίζομαι για τη ζωή μου και για τους συμφοιτητές μου. Οπως αγωνίστηκα και κατάφερα να πάρω βαθμό με μέσο όρο άριστα, όπως αγωνίστηκα για τους συμφοιτητές μου στις εστίες και στη σχολή μου για κάθε μικρό ή μεγάλο πρόβλημα, όντας εκλεγμένη και στο ΔΣ του Συλλόγου Εστιών και ΣΕΥΠ».

Στην προσπάθειά της να εκτονώσει τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν, μετά και το ενδιαφέρον που έδειξε πλήθος κόσμου, η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «η φοιτήτρια μπορεί να ορκιστεί στην προγραμματισμένη ημερομηνία ορκωμοσιών».

Η απάντηση της Πρυτανείας αναδεικνύει τα αποτελέσματα που μπορεί να φέρει ο συλλογικός αγώνας, αλλά ταυτόχρονα και την ανάγκη να συνεχιστεί ο αγώνας για το δικαίωμα στη δωρεάν στέγαση, για να διαγραφούν όλα τα χρέη όλων των εστιακών φοιτητών, για να εγγυηθεί το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ότι οι φοιτητές που αδυνατούν να πληρώσουν για το δωμάτιο δεν θα έχουν παρόμοια προβλήματα με την απόκτηση πτυχίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ