Τετάρτη 22 Φλεβάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Στις 4 Μάρτη στην Αθήνα

Εκδήλωση για τα 80 χρόνια της ΕΠΟΝ , με τίτλο «Οι νέοι της ΕΠΟΝ μας δείχνουνε τον δρόμο, βαδίζουμε στα χνάρια τους να αλλάξουμε τον κόσμο», οργανώνει η Οργάνωση Περιοχής Αττικής της ΚΝΕ το Σάββατο 4 Μάρτη, στις 7 μ.μ. στο γήπεδο της Νήαρ Ηστ στην Καισαριανή. Θα μιλήσει ο Θοδωρής Κωτσαντής, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ. Θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα με αντάρτικα τραγούδια από το συγκρότημα «Ρωμιοσύνη».

Στο σημερινό 4σέλιδο «Νεολαία» μπορούμε να βρούμε:
  • Ανταποκρίσεις από εκδηλώσεις για τα 80 χρόνια της ΕΠΟΝ
  • Αναχωρεί για την Τουρκία αντιπροσωπεία της ΚΝΕ, με επικεφαλής τον Γραμματέα του ΚΣ
  • Χαιρετισμοί διεθνών αντιπροσωπειών στο 13ο Συνέδριο της ΚΝΕ
  • Αρθρο: Πόσο «αναβαθμισμένο» είναι το Πανεπιστήμιο ΑΕ που εγκαινίασε ο κ. Μητσοτάκης;
  • Εκπαιδευτική επικαιρότητα
80 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ ΕΠΟΝ
Οι Οργανώσεις της ΚΝΕ τιμούν την επέτειο αντλώντας διδάγματα από τη λαμπρή Ιστορία της

Εγιναν εκδηλώσεις σε Θεσσαλονίκη, Δράμα, Χαλκίδα και Καλαμάτα

Στη Χαλκίδα
Στη Χαλκίδα
Την επέτειο των 80 χρόνων από την ίδρυση της ΕΠΟΝ τιμούν με εκδηλώσεις τους οι Οργανώσεις της ΚΝΕ αυτό το διάστημα, αντλώντας διδάγματα για το σήμερα από μια Ιστορία γεμάτη χρυσές σελίδες αγώνων και θυσιών, όχι μόνο στο πεδίο των μαχών αλλά και για το κέρδισμα της νεολαίας και τη συστράτευσή της σε αγωνιστικές αξίες ζωής.

«80 χρόνια από την ίδρυση της ΕΠΟΝ - Μάθε την αλήθεια, πάλεψε για αυτήν» ήταν το θέμα της εκδήλωσης που πραγματοποίησε την Κυριακή η Οργάνωση Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ, στο Πολυτεχνείο της Θεσσαλονίκης.

Μίλησε ο Γιάννης Βασιλειάδης, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και Γραμματέας της ΟΠ Κ. Μακεδονίας, και χαιρέτισε ο Νίκος Βάγιας, πρόεδρος του Κεντρικού Παραρτήματος Θεσσαλονίκης της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, ενώ παρουσιάστηκε μουσικό και αφηγηματικό αφιέρωμα στην ίδρυση και δράση της ΕΠΟΝ.

Στον χαιρετισμό του ο Ν. Βάγιας ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η ΕΠΟΝ έδωσε 35.000 ανταρτοΕΠΟΝίτες που αγωνίστηκαν στον ΕΛΑΣ και 36.000 αγωνίστηκαν στον ΕΛΑΣ Πόλεων, στον Εφεδρικό ΕΛΑΣ και έμπεδα. 1.300 υπολογίζονται οι ΕΠΟΝίτες που έπεσαν στα πεδία των μαχών. Είναι άγνωστος ο αριθμός αυτών που έπεσαν στις διαδηλώσεις, στις κινητοποιήσεις στις πόλεις, αυτών που εκτελέστηκαν, που πέθαναν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης από τις αρχές κατοχής και τους ντόπιους συνεργάτες τους». Αναφέρθηκε ακόμα στην τεράστια προσφορά της ΕΠΟΝ στον πολιτισμό και στη μόρφωση, με την οργάνωση Λεσχών, στην εκδοτική προσπάθεια, στον αγώνα κατά των ναρκωτικών, στην οργάνωση και καθοδήγηση των Αετόπουλων κ.λπ.

Στην Καλαμάτα
Στην Καλαμάτα
«Είμαστε περήφανοι γιατί ό,τι κατέκτησε ο λαός μας, τα κέρδισε με σκληρούς αγώνες και σε συμπόρευση με το ΚΚΕ εδώ και έναν αιώνα!», είπε ο Γ. Βασιλειάδης και ανέδειξε ότι η ΚΝΕ μετά το 13ο Συνέδριό της μπαίνει αποφασιστικά στη μάχη για να συναντηθεί με τους νέους και τις νέες σε όλους τους χώρους όπου ζει, εργάζεται, μορφώνεται και σπουδάζει η νέα γενιά, «να συναντηθούν χιλιάδες νέοι και νέες με την πρόταση του ΚΚΕ για την ανατροπή του καπιταλισμού (...) Στη μάχη για πολλές νέες κόκκινες ψήφους μαθητών, φοιτητών, σπουδαστών, εργαζομένων στις επερχόμενες εκλογικές πολιτικές αναμετρήσεις, για να ψηφίσει η νεολαία όπως αγωνίζεται και όπως ονειρεύεται, ανυπότακτα και με ψηλά το κεφάλι, να δράσει και να σκεφτεί με ιδανικά».

Αναφερόμενος στη δράση της ΕΠΟΝ στην περιοχή, σημείωσε ότι «ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του Μακεδονικού Γραφείου του ΚΚΕ η οργάνωση Ελευθερία στις 15 Μάη 1941, η οποία πέντε μέρες αργότερα, με το στρατιωτικό σκέλος που διέθετε με υπεύθυνο τον Σίμο Κερασίδη, πραγματοποίησε μία από τις πρώτες αντιστασιακές πράξεις της, κάνοντας σαμποτάζ στο αμαξοστάσιο οχημάτων του γερμανικού στρατού στο Χαρμάνκιοϊ, σημερινό Κορδελιό, καταστρέφοντας τις μηχανές των αυτοκινήτων.

Στις 16 Απρίλη 1943, σε συντονισμό με τις αντίστοιχες στην Αθήνα και σε όλη την Ελλάδα, γίνεται στη Θεσσαλονίκη μεγάλη διαδήλωση κατά της πολιτικής επιστράτευσης (...) ήταν μέρα γενικής απεργίας για τα σχολεία και τα πανεπιστήμια. 2.000 φοιτητές συγκεντρώθηκαν στη Φοιτητική Λέσχη και κινήθηκαν προς το κέντρο. Συγκεντρώθηκαν στη γενική διοίκηση πάνω από 15.000 εργάτες, υπάλληλοι και άλλα φτωχά στρώματα, σπάζοντας τον κλοιό της Γκεστάπο.

Στη Θεσσαλονίκη
Στη Θεσσαλονίκη
Στις 25 Μάρτη 1943 οι εκδηλώσεις για την επέτειο, από πλήθος ΕΠΟΝιτών και λαού, με το στεφάνωμα της προτομής του Ναύαρχου Βότση, πήραν ιδιαίτερο χαρακτήρα - αφενός ως αντιστασιακή πράξη, αφετέρου ως επιπλέον αντίδραση στην πολιτική επιστράτευση των αρχών κατοχής. Την προτομή στεφάνωσε η Κούλα Ελευθεριάδου, στέλεχος της ΕΠΟΝ και του ΚΚΕ. (...)

Στις 10 Ιούνη γίνεται επίθεση μελών της ΟΠΛΑ και της ΕΠΟΝ στον τεκέ κοντά στην Κόκκινη Βρύση (οδός Ακροπόλεως) πίσω από την Πορτάρα, όπου σύχναζαν χαφιέδες και δωσίλογοι.

Στις 15 Οκτώβρη 1944 κατέβηκαν σε διαδήλωση στη Θεσσαλονίκη 150 παιδάκια από τον συνοικισμό της Τούμπας και 350 από το κέντρο της πόλης. Μπροστά στα γραφεία του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού χτυπούσαν τα πιάτα τους φωνάζοντας "Θέλουμε συσσίτιο - συσσίτιο με λάδι, να σταματήσουν οι κλεψιές". Επειτα από οκτώ μέρες, επειδή αργούσε η τήρηση των υποσχέσεων, πάνω από 5.000 Αετόπουλα πραγματοποίησαν νέα διαδήλωση ζητώντας "λάδι - ψωμί - παπούτσια"! Τα αιτήματά τους ικανοποιήθηκαν και μαζί η ιατρική άμεση βοήθεια στα άρρωστα παιδάκια».

Στη Δράμα

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε και η εκδήλωση για τα 80 χρόνια της ΕΠΟΝ την οποία συνδιοργάνωσαν η Τομεακή Επιτροπή Δράμας του ΚΚΕ, το Τομεακό Συμβούλιο Δράμας της ΚΝΕ και το Παράρτημα Δράμας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ την Κυριακή 19 Φλεβάρη, στην αίθουσα εκδηλώσεων του δημαρχείου Δράμας.

Χαιρετισμούς στην εκδήλωση απηύθυναν ο Παύλος Ιμσιρίδης, πρόεδρος του Παραρτήματος Δράμας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, και ο Βαγγέλης Παντούλης, Γραμματέας του ΤΣ Δράμας της ΚΝΕ.

Την κεντρική πολιτική ομιλία έκανε ο Γιάννης Βοζίκης, μέλος της ΤΕ Δράμας του ΚΚΕ, ο οποίος αναφέρθηκε στον ηρωικό αγώνα της ΕΠΟΝ ενάντια στους ναζί και φασίστες κατακτητές και στους ντόπιους συνεργάτες τους. Μεταξύ άλλων σημείωσε: «Με την έμπνευση, την πείρα και το κουράγιο που μας δίνει ο τιτάνιος αγώνας της ΕΠΟΝ, δεσμευόμαστε να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις στην καθημερινή πάλη για να ανασάνει ο λαός μας, σε κάθε μικρή και μεγάλη μάχη, στον δρόμο, στην κάλπη, παντού. Στον αγώνα για να πάρει τελικά ο λαός μας την τύχη του στα χέρια του, για να κάνει το μεγάλο άλμα στο μέλλον και να οικοδομήσει την κοινωνία της πραγματικής ελευθερίας, τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό. Γιατί μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό, με ένα πολύ πιο δυνατό ΚΚΕ!».

Στη συνέχεια μίλησε ο Νίκος Γεωργιάδης, διδάκτωρ Ιστορίας, ο οποίος έκανε εκτενή αναφορά στη δράση της ΕΠΟΝ στην περιοχή της Δράμας, ενώ στο τέλος διαβάστηκαν τα ονόματα των αγωνιστών και αγωνιστριών της ΕΠΟΝ με καταγωγή από τη Δράμα οι οποίοι έδωσαν τη ζωή τους στον αγώνα για τη λευτεριά.

Μετά την ανάγνωση των ονομάτων, με ιδιαίτερη συγκίνηση οι παρευρισκόμενοι τραγούδησαν υπό τη συνοδεία ακορντεόν το πένθιμο εμβατήριο «Επέσατε θύματα». Η εκδήλωση έκλεισε με αντάρτικα τραγούδια.

Στη Χαλκίδα

Αντίστοιχα, η Τομεακή Οργάνωση Εύβοιας της ΚΝΕ πραγματοποίησε το Σάββατο εκδήλωση με θέμα «80 χρόνια από την ίδρυση της ΕΠΟΝ. Συνεχίζουμε με το ΚΚΕ για να γίνουν τα σκοτάδια φως», όπου μίλησε ο Κώστας Θεοδωρόπουλος, μέλος του ΚΣ και Γραμματέας της Οργάνωσης Περιοχής Ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας της ΚΝΕ.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με προβολή βίντεο για τα 80 χρόνια από την ίδρυση της ΕΠΟΝ και τα 100 χρόνια από την ίδρυση της ΟΚΝΕ, ενώ την ομιλία ακολούθησε αφιέρωμα στο αντάρτικο τραγούδι.

Ανάμεσα σε άλλα ο Κ. Θεοδωρόπουλος τόνισε ότι «τιμάμε τους αγωνιστές της ΕΠΟΝ όπως τους πρέπει, δηλαδή στην πράξη, όχι στα λόγια! Μελετώντας την υπερεκατοντάχρονη Ιστορία του Κόμματός μας, του ΚΚΕ! Για να μάθουμε τι ήταν αυτό που τους έδωσε δύναμη να νικήσουν τον φαινομενικά ακατανίκητο εχθρό, τι ήταν αυτό που τους έδωσε αντοχή κόντρα στις πρωτοφανείς δυσκολίες. Τους τιμάμε στην πράξη, στη μάχη για να χτίσουμε γερή ΚΝΕ, αναβαθμίζοντας τη λειτουργία και δράση κάθε ΟΒ, κάθε μέλους της ΚΝΕ, φροντίζοντας ο καθένας από εμάς να αποκτά ακόμα και στο πιο απομακρυσμένο χωριό τη δύναμη των πολλών, ώστε να γίνουμε ακόμα περισσότεροι (...) ώστε χιλιάδες μαθητές, φοιτητές, νέοι εργαζόμενοι να κάνουν τώρα το βήμα! Να ενισχύσουν το ΚΚΕ στη μάχη των εκλογών».

Αναφέρθηκε και σε στιγμές από τις μάχες που έδωσε η ΕΠΟΝ στην περιοχή της Εύβοιας, όπως στη μάχη της Κακιάς Σκάλας, όπου «30 ΕΠΟΝίτες με τον οπλοπολυβολητή Καραϊσκάκη εξόντωσαν πάνω από 60 Γερμανούς και Ράλληδες, καταφέρνοντας χτύπημα στον εχθρό».

Ξεχωριστή αναφορά έγινε στη ζωή και δράση του Βαγγέλη Ευαγγελόπουλου, καπετάνιου της ΕΠΟΝ-ΕΛΑΣίτικης Υποδειγματικής Ομάδας στο 7ο Σύνταγμα στην Εύβοια: «Οργανωμένος από τους πρώτους στην ΟΚΝΕ, στο Γυμνάσιο, τραβάει κοντά στους συμμαθητές του, γίνεται πόλος συσπείρωσης στη νεολαία, αναδεικνύεται σε στέλεχος της ΕΠΟΝ. Μετά την Απελευθέρωση, δουλεύει παράνομα στη Χαλκίδα. Πιάστηκε μαζί με τον δάσκαλο Στέργιο Ιωάννου, πέρασαν στρατοδικείο, καταδικάστηκαν σε θάνατο και εκτελέστηκαν στη Χαλκίδα (...) Ηταν πραγματικά ένα παλικάρι, δοσμένο ολόψυχα στον αγώνα. Πραγματικός ιδεολόγος κομμουνιστής. Και σαν τέτοιον τον εκτέλεσαν το 1949. Μέχρι το τέλος της ζωής του στάθηκε όρθιος, περήφανος για τον αγώνα μας, πιστός στα ιδανικά που πίστευε».

Στην Καλαμάτα

Την ΕΠΟΝ τίμησε το Σάββατο και η Τομεακή Οργάνωση Μεσσηνίας της ΚΝΕ με μια εκδήλωση στον Πολυχώρο Δημιουργίας της ΚΝΕ στην Καλαμάτα, «Μικρόβιο - Γιώργος Βουβαλέας».

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Παναγιώτης Κοσκινάς, μέλος του ΚΣ και Γραμματέας της Οργάνωσης Περιοχής Πελοποννήσου της ΚΝΕ, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε: «Με αυτήν την εκδήλωση θέλουμε να τιμήσουμε του χιλιάδες αγωνιστές της ΕΠΟΝ, τα μικρά στην ηλικία αλλά μεγάλα στην καρδιά Αετόπουλα, όλους αυτούς που τα ονόματά τους αντήχησαν σε κάθε βουνό και ράχη, σε κάθε χωριό και πόλη της Πελοποννήσου, όπως του Γιώργου Βουβαλέα, με το ψευδώνυμο "Μικρόβιο" (γιατί όποιον πλησίαζε και συζήταγε τον κόλλαγε το "μικρόβιο" του κομμουνισμού), Γραμματέα του Συμβουλίου της ΕΠΟΝ Μεσσηνίας και αργότερα μέλος του Συμβουλίου Περιοχής Πελοποννήσου της ΕΠΟΝ». Στη συνέχεια έκανε αναφορά στη δράση των Αετόπουλων στην Καλαμάτα, αναδεικνύοντας το αξεπέραστο παράδειγμα ηρωισμού τους, όταν με το τέλος της ναζιστικής Κατοχής μπήκαν κρυφά στο φρουρούμενο λιμάνι της πόλης και αφόπλισαν τις νάρκες που είχαν τοποθετήσει οι Γερμανοί για να το καταστρέψουν.

Παρέμβαση στην εκδήλωση έκανε και ο ιστορικός Θοδωρής Στασινόπουλος, μιλώντας για την κατάσταση στην Καλαμάτα το τελευταίο τετράμηνο του 1943 και για το μπλόκο του Φλεβάρη του 1944. Η εκδήλωση συνεχίστηκε με προβολή βίντεο της ΚΝΕ, σύντομο αφηγηματικό αφιέρωμα και μουσικό πρόγραμμα με αντάρτικα και ρεμπέτικα τραγούδια από τους Βασίλη Γουλούση και Βασίλη Αθανασόπουλο.

Μέτωπο Νεολαίας του Κόμματος Εργασίας Αυστρίας

Παρά τον αρνητικό συσχετισμό των ταξικών δυνάμεων, το Μέτωπο Νεολαίας προσπαθεί να συσπειρώσει τη νεολαία σε όλη την Αυστρία ενάντια στην επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης και των μελλοντικών προοπτικών, ιδιαίτερα της νεολαίας της εργατικής τάξης. Αυτές τις μέρες ξεκινάμε την εκστρατεία μας «Δεν θα παγώσουμε για τους πολέμους τους» σε μια σειρά από πόλεις, με σαφή στόχο να φέρουμε μαθητές να μοιραστούν τις εμπειρίες τους, καθώς σε μια σειρά από σχολεία η πρόσβαση σε ζεστό νερό και θέρμανση είναι περιορισμένη.

Καθώς προσπαθούμε να οικοδομήσουμε μια ισχυρή Κομμουνιστική Οργάνωση Νεολαίας, ριζωμένη στην εργατική νεολαία, στα σχολεία, στα πανεπιστήμια και τους χώρους δουλειάς, αντλούμε πολύτιμες εμπειρίες από τους καθημερινούς αγώνες και τις πολιτικές παρεμβάσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Χαιρετισμοί διεθνών αντιπροσωπειών στο 13ο Συνέδριο της ΚΝΕ

Ολοκληρώνεται σήμερα η δημοσίευση αποσπασμάτων από τους χαιρετισμούς διεθνών αντιπροσωπειών στο 13ο Συνέδριο της ΚΝΕ.

Θυμίζουμε ότι στο Συνέδριο συμμετείχαν αντιπροσωπείες από 28 Κομμουνιστικές Νεολαίες και αντιιμπεριαλιστικές οργανώσεις από όλο τον κόσμο. Πολλές από αυτές απηύθυναν χαιρετισμούς στο Συνέδριο, ενώ στάλθηκαν και χαιρετιστήρια μηνύματα από άλλες Οργανώσεις.

Νεολαία του Κομμουνιστικού Κόμματος Πολωνίας

Η νεολαία είναι μία από τις ομάδες που βιώνει περισσότερο την εκμετάλλευση του καπιταλιστικού συστήματος. Πλήττεται από τις κοινωνικές περικοπές και τις επισφαλείς συνθήκες εργασίας σε περιόδους καπιταλιστικής κρίσης. Η τάξη των καπιταλιστών αξιοποιεί τα μέτρα λιτότητας και διάφορες μορφές συμβάσεων ευέλικτης εργασίας για να μεγιστοποιήσει τα κέρδη της. Η νεολαία, ειδικά όσοι αποφοιτούν από το σχολείο, βρίσκονται αντιμέτωποι με την ανεργία και τη χαμηλόμισθη εργασία, που είναι κατώτερη των προσόντων τους. Συχνά δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά να έχουν το δικό τους σπίτι ή να κάνουν οικογένεια. Ο ταξικός διαχωρισμός οξύνεται μεταξύ των νέων.

Είναι μία από τις ομάδες που είναι περισσότερο δυσαρεστημένες με το οικονομικό σύστημα. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την Κομμουνιστική Νεολαία να τους οργανώσει και να τους δείξει ότι η λύση δεν βρίσκεται στον εθνικισμό, αλλά στην ταξική πάλη.

Μέτωπο Κομμουνιστικής Νεολαίας, Μεξικό

Παρά τις προσπάθειες της αστικής τάξης να σβήσει τις κατακτήσεις του σοσιαλισμού του 20ού αιώνα, να διασπείρει τον αντισοβιετισμό και τον αντικομμουνισμό, όπως επίσης και να εδραιώσει την ιδέα ότι δεν υπάρχει εναλλακτική στον καπιταλισμό, κάθε φορά, είναι όλο και περισσότεροι οι νέοι των οποίων η ταξική συνείδηση τους ωθεί να κινητοποιούνται ενάντια στα αντεργατικά και αντιλαϊκά μέτρα, τις επιθέσεις στην εκπαίδευση, στον πολιτισμό και την επιστήμη που εξαπολύουν οι αστικές κυβερνήσεις στις χώρες μας. Στο Μεξικό, όπως και στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο, η μόνη εναλλακτική είναι η Σοσιαλιστική Επανάσταση (...)

Στο Μεξικό, το Μέτωπο Κομμουνιστικής Νεολαίας παλεύει μαζί με το Κομμουνιστικό Κόμμα Μεξικού για την οργάνωση των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων, ανάμεσα στους μαθητές από τα διάφορα σχολεία της χώρας, για μία αξιοπρεπή εκπαίδευση και ζωή, παρά τις προσπάθειες της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης του Λόπεζ Ομπραδόρ και του κόμματός του, Μορένα, να αποστρατευτεί η εργατική τάξη και να πειστεί ότι η αλλαγή των συνθηκών ζωής τους εξαρτάται από το αστικό κράτος.

Κολεκτίβες Νέων Κομμουνιστών, Ισπανίας

Οι ΚΝΚ παρακολουθούμε στενά τους αγώνες των κομμουνιστών αδελφών μας στην Ελλάδα. Η ιστορική σας νίκη στις φοιτητικές εκλογές, ο ρόλος σας στους αγώνες που διεξήγαγαν οι εργάτες της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά, η δουλειά σας στην εργατική τάξη των μεταναστών και η αυξανόμενη ικανότητά σας να οργανώνετε εκδηλώσεις όπως το Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» είναι μερικά μόνο παραδείγματα, που δείχνουν την αυξανόμενη επιρροή σας στην ελληνική νεολαία: Παραδείγματα που δείχνουν ότι η ΚΝΕ και το ΚΚΕ αποτελούν, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλο τον κόσμο, μια νησίδα ελπίδας μέσα στους χαλεπούς καιρούς του πολέμου.

Στις 26 Φεβρουαρίου αναχωρεί αντιπροσωπεία της ΚΝΕ για την Τουρκία

Με επικεφαλής τον Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ, Θοδωρή Κωτσαντή

Αντιπροσωπεία της ΚΝΕ, με επικεφαλής τον Γραμματέα του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ, Θοδωρή Κωτσαντή, θα μεταβεί στις 26-28 Φεβρουαρίου στην Τουρκία, όπου θα πραγματοποιήσει συναντήσεις και θα εκφράσει την αλληλεγγύη της στην Κομμουνιστική Νεολαία Τουρκίας, που στο πλευρό του ΚΚ Τουρκίας, βρίσκεται όλες αυτές τις μέρες στην πρώτη γραμμή της οργάνωσης της λαϊκής αλληλεγγύης στους πληγέντες από τον καταστροφικό σεισμό.

Η αντιπροσωπεία θα επισκεφθεί πληγείσες περιοχές και θα συμμετάσχει σε εκδήλωση της ΚΝ Τουρκίας. Με αυτόν τον τρόπο παίρνει σάρκα και οστά η αποστολή αλληλεγγύης που ανακοίνωσε το ΚΣ της ΚΝΕ στο 13ο Συνέδριο της Οργάνωσης. Το επόμενο διάστημα θα πληθύνουν οι πρωτοβουλίες για την έκφραση έμπρακτης στήριξης στον συριακό και τον τουρκικό λαό.

Τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ συμβάλλουν με όλες τους τις δυνάμεις στην οργάνωση της αλληλεγγύης και τη συγκέντρωση υλικής βοήθειας. Είναι συγκλονιστική η ανταπόκριση του λαού και της νεολαίας της χώρας μας στο κάλεσμα των εργατικών σωματείων, φοιτητικών συλλόγων και άλλων μαζικών φορέων για συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης για τους γείτονες λαούς που δοκιμάζονται. Ηδη, πάνω από 100 τόνοι υλικής βοήθειας έχουν φτάσει στον προορισμό τους, ενώ συνεχίζεται η πολύ μεγάλη προσπάθεια. Η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας!

50 χρόνια από την κατάληψη της Νομικής

Σήμερα η εκδήλωση στο φουαγιέ του Νέου Κτιρίου Νομικής, με ομιλητή τον Δημήτρη Γόντικα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ

Η Τομεακή Οργάνωση Πανεπιστημίων - Ερευνας Αττικής του ΚΚΕ και η Περιφερειακή Οργάνωση Σπουδάζουσας Αθήνας της ΚΝΕ πραγματοποιούν εκδήλωση για τα 50 χρόνια από την κατάληψη της Νομικής (τον Φλεβάρη του 1973), σήμερα στις 7 μ.μ. στο φουαγιέ του Νέου Κτιρίου Νομικής (είσοδος από οδό Σίνα ή Σόλωνος), με ομιλητή τον Δημήτρη Γόντικα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Θα ακολουθήσει μουσικό αφιέρωμα, με τους Γιάννη Κοξαράκη (κιθάρα), Στέφανο Χατζηαναγνώστου (φλάουτο), Χρήστο Γκότζο (μπουζούκι), Αλέξανδρο Καμπουράκη (ακορντεόν), Θάνο Πανουργιά (φωνή) και Ευσταθία Γαρμπή (φωνή).

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Οι φοιτητές γύρισαν την πλάτη στις εκλογές - παρωδία

Στον κάλαθο των αχρήστων κατέληξε η προσπάθεια των πρυτανικών αρχών του ΑΠΘ να προχωρήσουν χτες τη διαδικασία των ηλεκτρονικών εκλογών - παρωδία.

Οι φοιτητές τούς γύρισαν για ακόμη μια φορά την πλάτη. Στη συντριπτική πλειοψηφία των φοιτητικών συλλόγων οι ηλεκτρονικές εκλογές ακυρώθηκαν. Σε 11 φοιτητικούς συλλόγους δεν βρέθηκαν καν υποψήφιοι, ενώ στην πλειοψηφία όσων βρέθηκαν, οι ελάχιστοι δεν κατάφεραν να συγκροτήσουν ούτε τις εφορευτικές επιτροπές.

Οπως έγινε γνωστό, ακυρώθηκαν οι εκλογές σε Μαθηματικό, Φυσικό, Χημικό, Γεωπονία, Νομική, Πολιτικούς Μηχανικούς, Μηχανολόγους Μηχανικούς, Χημικό Μηχανικό, Γεωλογικό, ΜΜΕ, Ιστορικό Αρχαιολογικό, Φιλολογία, Φιλοσοφία Παιδαγωγική, ΠΤΔΕ, Οδοντιατρική, ΤΕΦΑΑ, Δασολογία, Κτηνιατρική, Χωροταξία και πολλές άλλες.

Με παρεμβάσεις τόσο τις προηγούμενες μέρες όσο και χτες, οι εκλεγμένοι της ΠΚΣ στους φοιτητικούς συλλόγους μαζί με τους συμφοιτητές τους έδωσαν τη μάχη για να αποκαλυφθεί η παρωδία των εκλογών που στήθηκαν.

Οι φοιτητές του ΑΠΘ έστειλαν ξεκάθαρο μήνυμα ότι απορρίπτουν στην πράξη κάθε προσπάθεια υποβάθμισης των σπουδών τους, αλλά και κάθε προσπάθεια διάλυσης των φοιτητικών συλλόγων. Επίσης προειδοποίησαν ότι και η συζήτηση για την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος και όποια προσπάθεια κατάργησής του θα φροντίσουν να μην πετύχουν.

Σήμερα, συνεχίζουν τον αγώνα, με συμμετοχή στο συλλαλητήριο για σύγχρονες υποδομές στέγασης που θα γίνει στις 12 το μεσημέρι στην Α' Εστία και στην πορεία προς το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

Πόσο «αναβαθμισμένο» είναι το Πανεπιστήμιο ΑΕ που εγκαινίασε ο κ. Μητσοτάκης;

Από παράσταση διαμαρτυρίας φοιτητικών συλλόγων, τον περασμένο Σεπτέμβρη, για τη φοιτητική στέγη
Από παράσταση διαμαρτυρίας φοιτητικών συλλόγων, τον περασμένο Σεπτέμβρη, για τη φοιτητική στέγη
«Επιτέλους η Δυτική Μακεδονία αποκτά το Πανεπιστήμιο που της αξίζει», «Δεν χάρηκα απλά, αλλά συγκινήθηκα με την επίσκεψή μου στο Πανεπιστήμιο (...) το οποίο κάνει ένα άλμα στο μέλλον», «Ενα πραγματικό κόσμημα όχι απλά για τα ελληνικά δεδομένα αλλά και για τα ευρωπαϊκά».

Αυτές ήταν κάποιες από τις πολλές εκφράσεις που ανέφεραν μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός και η υπουργός Παιδείας, Ν. Κεραμέως, για το Πανεπιστήμιο αλλά και συνολικά για τη θέση του στο αναπτυξιακό σχέδιο στη Δυτική Μακεδονία.

Μέσα από την πρόσφατη φιέστα, με αφορμή και τα εγκαίνια της νέας πανεπιστημιούπολης στη Ζώνη Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας (ΖΕΠ), σε φανερά προεκλογικό κλίμα, ο πρωθυπουργός άνοιξε όλη την πολιτική του βεντάλια ακριβώς πάνω στο πώς θα προχωρήσει η δήθεν δίκαιη μετάβαση, η «πράσινη» ανάπτυξη στη Δυτική Μακεδονία, αλλά και τον σημαντικό ρόλο που έχει το Πανεπιστήμιο σε αυτό.

Αρκεί να ρίξει κάποιος μια ματιά βέβαια για το τι σημαίνει αναβάθμιση:

  • Αναβάθμιση είναι όταν εκατοντάδες φοιτητές μένουν χωρίς κάρτες σίτισης και ταυτόχρονα δεν υπάρχει καν χώρος για τη φοιτητική λέσχη στο κτίριο της ΖΕΠ.
  • Αναβάθμιση είναι όταν κάθε εξάμηνο κρίνεται από κάθε φοιτητή και φοιτήτρια αν θα πάρει δωμάτιο στις εστίες.
  • Αναβάθμιση είναι όταν δεν έχει εξασφαλιστεί αν θα υπάρχει θέρμανση για όλο το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας.

Γι' αυτό άλλωστε και προσπάθησαν με τόσους τρόπους, αξιοποιώντας μέχρι και απειλές, να εμποδίσουν την κινητοποίηση των φοιτητικών συλλόγων, μέσα από την οποία θέλησαν να στείλουν το δικό τους μήνυμα ότι δεν θα ανεχτούν να κάνουν άλλες θυσίες για να σπουδάσουν, ενώ απαίτησαν τώρα ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών τους.

Θέλουν να βάλουν εμπόδιο σε ό,τι τους «χαλάει τη σούπα» και την εικόνα της «συναίνεσης». Γι' αυτό και το προηγούμενο διάστημα προσπάθησαν - χωρίς να το πετύχουν, κάτω από τη δυναμική απάντηση του φοιτητικού κινήματος - να επιβάλουν ένα «αποστειρωμένο» πανεπιστήμιο που θα περιφρουρεί μέχρι και η πανεπιστημιακή αστυνομία.

***

Πέρα από τα παραπάνω, όμως, πρέπει να σταθούμε και στην ουσία της επίσκεψης του πρωθυπουργού. Μια ανασκόπηση λίγες μέρες πριν, σε επίσκεψη υπουργού της κυβέρνησης στο Πανεπιστήμιο, αρκεί για να δούμε «πού το πάνε». Οι επίμονες ερωτήσεις που έκανε προς τις πρυτανικές αρχές, «επιχειρήσεις έχετε;», «βιομηχανικά διδακτορικά έχετε;», αποκάλυψαν αυτό που επιβεβαίωσε και ο πρωθυπουργός με την επίσκεψή του.

Η ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας δεν αφορά τις ανάγκες των φοιτητών, των νέων ερευνητών, των εργαζομένων, ούτε και την ίδια την προώθηση της έρευνας και της επιστήμης.

Αφορά το 24% των πτυχιούχων ΑΕΙ ηλικίας 25 - 65 ετών και το 17,5% στην ηλικιακή ομάδα των 25 - 39 ετών που είναι άνεργοι;

Μήπως το 1/3 των πτυχιούχων που εργάζεται σε δουλειά άσχετη με το επιστημονικό του αντικείμενο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης;

`Η το 65% των εργαζομένων το οποίο αμείβεται με λιγότερα από 1.000 ευρώ τον μήνα, σύμφωνα με την έκθεση του ΙΝΕ της ΓΣΕΕ για το 2022;

Αυτή η ανάπτυξη αφορά τους 500.000 πτυχιούχους και νέους ερευνητές οι οποίοι έφυγαν στο εξωτερικό και δεν γυρίζουν, παρά τις μεγάλες κουβέντες για αντιμετώπιση του φαινομένου brain drain;

Αυτά, όμως, είναι τα αποτελέσματα της λεγόμενης σύνδεσης των πανεπιστημίων με την «αγορά». Μετακίνηση «ευέλικτου» επιστημονικού δυναμικού, προσανατολισμός της έρευνας στις «πρόσκαιρες» ανάγκες των εκάστοτε επιχειρήσεων με βάση το πού βλέπουν κέρδος, πού θέλουν να «ρισκάρουν» σε αυτήν τη φάση επενδυτικά. Αυτές οι «πρόσκαιρες» ανάγκες είναι που οδήγησαν και στη λεγόμενη «πράσινη μετάβαση», ακυρώνοντας τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας για αξιοποίηση όλων των εγχώριων ενεργειακών πηγών. Γι' αυτό άλλωστε βλέπουμε, ιδιαίτερα στην περιοχή μας, τις τεράστιες αντιφάσεις που γεννιούνται από αυτήν την πολιτική. Χιλιάδες άνεργοι, μετανάστευση νέων, πανάκριβο ρεύμα, τεράστια ενεργειακή φτώχεια.

***

Αυτό το Πανεπιστήμιο ΑΕ που οραματίζονται θα αντιμετωπίζει τους φοιτητές ως πελάτες, όπως για παράδειγμα οι εστίες μέσω ΣΔΙΤ, που διαφημίζουν ως «λύση» εδώ και καιρό, ενώ ουσιαστικά θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη υποβάθμιση και κατάργηση της δωρεάν στέγασης. Αυτό το Πανεπιστήμιο ΑΕ θα οξύνει ακόμα περισσότερο την ανασφάλεια των νέων ερευνητών που και σήμερα τρέχουν από πρόγραμμα σε πρόγραμμα με την ελπίδα από κάπου να πληρωθούν για τη δουλειά τους.

Τα όνειρα, οι ελπίδες και οι σύγχρονες ανάγκες της νέας γενιάς καμία σχέση δεν έχουν με το μέλλον που της ετοιμάζουν οι αντιλαϊκές κυβερνήσεις και τα αστικά τους επιτελεία! Ορμώμενοι από το επιτυχημένο Συνέδριο της ΚΝΕ που ολοκληρώθηκε πρόσφατα, επιβεβαιώνουμε στη νεολαία της περιοχής ότι θα γίνουν πολλές οι σπίθες που κάνουν τα σκοτάδια φως για να τολμήσουμε το μεγάλο βήμα στο μέλλον για τη ζωή και τις σπουδές που μας αξίζουν, με ισχυρό ΚΚΕ παντού!

Το πανεπιστήμιο που προτείνει το ΚΚΕ:

  • Παίζει καθοριστικό ρόλο στην κοινωνικοποιημένη οικονομία και στον κεντρικό σχεδιασμό της, στην ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων, στην αξιοποίηση των σημαντικών παραγωγικών δυνατοτήτων που έχει η χώρα μας, η περιοχή μας
  • Είναι πραγματικά δημόσιο και δωρεάν ώστε οι φοιτητές να σπουδάζουν απερίσπαστα. Με δωρεάν σίτιση, στέγαση, μεταφορές, συγγράμματα
  • Στηρίζει τις νέες και τους νέους στις σπουδές τους βάζοντας μπροστά τις δικές τους ανάγκες
  • Εχει πλήρως στελεχωμένο και μόνιμο διδακτικό και διοικητικό προσωπικό, με σύγχρονες υποδομές και εξοπλισμό, ώστε να στηρίζει τις εκπαιδευτικές και ερευνητικές δραστηριότητες, τις αναβαθμισμένες σπουδές των φοιτητών και την ανάπτυξη της επιστημονικής γνώσης με γνώμονα τη βελτίωση της ζωής του λαού
  • Προάγει τη συζήτηση, τον προβληματισμό, ανοιχτό στη διάθεση του λαού να έχει πρόσβαση στην επιστημονική γνώση
  • Παρέχει ενιαία επιστημονική μόρφωση και επαγγελματική ειδίκευση με το πτυχίο να είναι η μόνη προϋπόθεση για δουλειά
  • Εχει αναβαθμισμένα προγράμματα σπουδών, που δίνουν στους φοιτητές το αναγκαίο επιστημονικό υπόβαθρο για να ασκήσουν το επάγγελμά τους, που τους καθιστά ικανούς να παρακολουθούν τις σχετικές επιστημονικές εξελίξεις και μεριμνά συστηματικά για να τους παρέχει τα αντίστοιχα εφόδια και μετά την αποφοίτησή τους
  • Εχει την πρακτική άσκηση ενταγμένη στην εκπαιδευτική διαδικασία. Οπου θα δημιουργούνται απόφοιτοι οι οποίοι θα μπορούν άμεσα να αξιοποιηθούν στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, βρίσκοντας δουλειά στο αντικείμενό τους
  • Προάγει την έρευνα σε όλα τα επιστημονικά πεδία, με γνώμονα την αντιμετώπιση επιστημονικών και κοινωνικών προβλημάτων, τη βελτίωση των συνθηκών ζωής του λαού, τη διαμόρφωση επιστημονικής και τεχνολογικής υποδομής ώστε η κοινωνία να αντεπεξέλθει σε μελλοντικές προκλήσεις.

Γιατί αυτό είναι το Πανεπιστήμιο των σύγχρονων αναγκών και δυνατοτήτων της εποχής μας, που πατάει πάνω στην εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας στον 21ο αιώνα. Θέτει ως στόχο την κοινωνική ευημερία, με κριτήριο την ικανοποίηση των διευρυμένων κοινωνικών αναγκών και όχι το κέρδος των λίγων. Ενσωματώνει και διαδίδει άμεσα τις νέες τεχνολογικές εφαρμογές και επιστημονικές θεωρίες, χωρίς τις εμπορικές δεσμεύσεις, τον ασφυκτικό οικονομικό έλεγχο από εταιρείες.

Γι' αυτό το Πανεπιστήμιο, τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ δίνουν όλες τους τις δυνάμεις καθημερινά! Πρωτοστατούν σε κάθε αγώνα και διεκδίκηση για τις σύγχρονες ανάγκες των φοιτητών μέσω των εκλεγμένων τους με την ΠΚΣ! Η πρωτιά της ΠΚΣ πανελλαδικά και στην πόλη μας μας γεμίζει δύναμη και αισιοδοξία, μας δίνει θάρρος να συνεχίσουμε να πρωτοστατούμε σε κάθε αγώνα της νεολαίας!

Με κριτήριο όλα τα παραπάνω το ΚΚΕ καλεί όλους τους φοιτητές και φοιτήτριες, τους νέους και τις νέες της περιοχής να το ψηφίσουν ώστε να δυναμώσει το σύνθημα «Μόνοι τους και όλοι μας». Γιατί η μόνη κερδισμένη ψήφος για τον λαό και τη νέα γενιά είναι η ψήφος στο ΚΚΕ, που εκφράζει τη συνέπεια λόγων - έργων, που δεν θα οδηγήσει στην απογοήτευση, που ο λαός και η νεολαία θα την βρουν δίπλα τους σε κάθε αγώνα, που ασκεί πίεση για «ανάσες» ανακούφισης, που φωτίζει και ανοίγει τον δρόμο για την πραγματική διέξοδο.


Φωτεινή ΔΗΜΑΡΑΚΗ
Υποψήφια διδάκτωρ του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, μέλος του ΣΠ Δυτικής Μακεδονίας της ΚΝΕ, υποψήφια βουλευτής με το ΚΚΕ στην ΠΕ Κοζάνης

ΤΟΜΕΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΝΑΤΟΛΙΚΩΝ ΣΥΝΟΙΚΙΩΝ ΤΗΣ ΚΝΕ
Τουρνουά 5x5 στα γήπεδα του Σκοπευτηρίου Καισαριανής

Τουρνουά 5x5 στη μνήμη του Αλκη Καμπανού διοργάνωσε η ΤΟ Ανατολικών Συνοικιών της ΚΝΕ στα γήπεδα του Σκοπευτηρίου της Καισαριανής, με σύνθημα: «Για κάθε Αλκη θα κάνουμε τον κόσμο καλύτερο».

Η ανταπόκριση που έδειξαν μαθητές, νέοι από την περιοχή καθώς και τέσσερις αθλητικοί σύλλογοι, ήταν τεράστια και ξεπέρασε τους 150 συμμετέχοντες.

Στον χώρο παρευρέθηκαν η Κανέλλα Γεωργοπούλου, υποψήφια βουλευτής του ΚΚΕ στον Νότιο Τομέα και Γραμματέας της ΤΕ Ανατολικών Συνοικιών του ΚΚΕ, ο Αλέξανδρος Μπουγάς, υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ στον Νότιο Τομέα, ο Ηλίας Σταμέλος, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Καισαριανής. Βραβεία στις νικήτριες ομάδες απένειμε ο Αλέξανδρος Μπουγάς, καθώς επίσης δόθηκαν και αναμνηστικά της ΤΟ σε όλα τα παιδιά που συμμετείχαν.

Σε χαιρετισμό που απηύθυνε η Ελένη Τσώνη, μέλος του Συμβουλίου Περιοχής Αττικής και Γραμματέας του ΤΣ Ανατολικών Συνοικιών της ΚΝΕ, ευχαρίστησε τον Μικρασιατικό Σύλλογο για την παραχώρηση των γηπέδων στο Σκοπευτήριο Καισαριανής και σημείωσε μεταξύ άλλων: «Η Οργάνωσή μας πραγματοποίησε το 13ο Συνέδριο στις 10-11-12 Φλεβάρη και είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε τη μάχη για την ισχυροποίηση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ παντού. Η ΚΝΕ παλεύει διεκδικώντας τις σύγχρονες ανάγκες της νεολαίας και η σημερινή εκδήλωση βάζει στο επίκεντρο τη διεκδίκηση χώρων άθλησης, γηπέδων, ελεύθερων χώρων για τους μαθητές και τους νέους στις γειτονιές μας, ενίσχυση και χρηματοδότηση των Αθλητικών Συλλογών. Επιλέξαμε να αφιερώσουμε το τουρνουά μας στον Αλκη, καθώς σήμερα, έναν χρόνο μετά, οι αιτίες που οδηγούν σε τέτοια αποτρόπαια φαινόμενα εξακολουθούν να είναι εδώ. Είναι εδώ η δράση διαφόρων εγκληματικών συμμοριών και φασιστικών ομάδων, που δρουν με την ανοχή του κράτους στοχεύοντας σε όποιον σηκώνει κεφάλι, όποιον αγωνίζεται. Είναι εδώ οι αιτίες που γεννούν συνολικά την πολύμορφη βία σε ένα σύστημα που σταθερά την αναπαράγει. Η ΚΝΕ παλεύει για μια κοινωνία χωρίς τέτοια φαινόμενα, για μια κοινωνία που θα χωράει τα όνειρα, τις κλίσεις και τις ανάγκες μας. Δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις ώστε να μην υπάρξει άλλος Αλκης».

Τέλος, ευχαρίστησε θερμά τους αθλητικούς συλλόγους και τους νέους αθλητές που συμμετείχαν στο τουρνουά, τον Μικρασιατικό, τον Αθηναϊκό, την ΑΟ Βύρωνα και τη Δόξα Βύρωνα. Οι αγώνες ολοκληρώθηκαν με βραβεύσεις των νικητριών ομάδων, με πρώτους τους «Ντεπάντσος», από τις ομάδες μαθητών Γυμνασίων και τον Αθηναϊκό από τους αθλητικούς συλλόγους.

Εξορμήσεις σε ΕΠΑΛ με αφορμή την καθυστέρηση πληρωμής του 4ου έτους μαθητείας

Εξόρμηση σε ΕΠΑΛ με αφορμή την - εδώ και μήνες - καθυστέρηση της πληρωμής του 4ου έτους μαθητείας, θέμα που έχει αναδείξει και με Ερώτηση που κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ προς την υπουργό Παιδείας, οργανώνουν οι Οργανώσεις Νοτιοδυτικού - Περιστερίου και Δυτικού Τομέα της ΚΝΕ.

Επικεφαλής των εξορμήσεων θα είναι η Αφροδίτη Μπόμπολη, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και υποψήφια βουλευτής στον Δυτικό Τομέα. Σήμερα θα γίνει εξόρμηση στο 2ο ΕΠΑΛ Περιστερίου, αύριο Πέμπτη στο 1ο - 2ο ΕΠΑΛ Ιλίου και την Παρασκευή 24 Φλεβάρη στο 1ο ΕΠΑΛ Περιστερίου.

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Να καταβληθεί, χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση, η πληρωμή στους νέους που κάνουν μαθητεία σε ΕΠΑΛ και Δημόσια ΙΕΚ ζητά το ΚΚΕ με Ερώτηση που κατέθεσε προς την υπουργό Παιδείας.

Με την Ερώτηση, που υπογράφουν οι βουλευτές Γιάννης Δελής, Νίκος Καραθανασόπουλος, Χρήστος Κατσώτης, Μαρία Κομνηνάκα, Γιώργος Λαμπρούλης, Γιώργος Μαρίνος, Θανάσης Παφίλης, Νίκος Παπαναστάσης και Μανώλης Συντυχάκης, ερωτάται η υπουργός τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση ώστε:

- Να πραγματοποιηθεί η καταβολή του συνόλου των δεδουλευμένων σε όλους τους μαθητές, τους σπουδαστές των ΙΕΚ και τους καθηγητές του μεταλυκειακού έτους μαθητείας και να επιλυθούν τα προβλήματα που έχουν σχέση με την πληρωμή των μαθητευόμενων, ώστε οι αμοιβές να τους αποδίδονται αμέσως τον επόμενο μήνα από την πραγματοποίηση της πρακτικής τους. Να αυξηθεί η αμοιβή τους από το 75% στο 100% του κατώτατου μισθού.

- Να αναβαθμιστεί ο τρόπος με τον οποίο γίνεται η μαθητεία και να οργανώνεται με ευθύνη του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, να μη γίνεται σε άσχετους χώρους, αλλά να μάθουν αυτό που επέλεξαν οι μαθητευόμενοι και να συνδέεται με την επαγγελματική προοπτική της αντίστοιχης ειδικότητας.

«Μάθημα» στη χρήση γκλομπ και χειροπεδών σε παιδιά Δημοτικού!

«Μάθημα» στη χρήση γκλομπ και χειροπεδών έκαναν οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Λουτρόπολης Θερμής στη Λέσβο, καθώς στο πλαίσιο του εργαστηρίου δεξιοτήτων «γνωρίζω τα επαγγέλματα», κλιμάκιο του Λιμενικού Σώματος «επισκέφτηκε» το σχολείο για να διαφημίσει αυτές τις ...δεξιότητες!!!

Καταγγέλλοντας την ενέργεια αυτή, η Κομματική Οργάνωση Θερμής Λέσβου του ΚΚΕ αναφέρει, μεταξύ άλλων: «Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι τεράστιες. Στο σχολείο της αντιεκπαιδευτικής αξιολόγησης - κατηγοριοποίησης, στο σχολείο των ελλείψεων σε προσωπικό και υποδομές, στο σχολείο των ταξικών φραγμών, η γνώση και το εκπαιδευτικό έργο μπορεί να υποβαθμίζεται αλλά τα πρότυπα της καταστολής μπορούν να αναβαθμίζονται».

«Το "ανοιχτό σχολείο στην κοινωνία" που διαφημίζει η κυβέρνηση και το υπουργείο, εμπεριέχει την επίδειξη "δεξιοτήτων" ακόμη και από τα σώματα καταστολής; Αυτή είναι η απαραίτητη γνώση για τα παιδιά μας; Η χρήση γκλομπ, χειροπεδών και ο εντοπισμός επικίνδυνων ουσιών με εκπαιδευμένο σκύλο; Κατά τ' άλλα έχουν το θράσος να εκφράζουν ευαισθησίες για τη νεανική και ανήλικη παραβατικότητα.

Η διεύθυνση του σχολείου, η διεύθυνση Πρωτοβάθμιας έχουν επίσης βαρύτατες ευθύνες και πρέπει να λογοδοτήσουν, πρώτα και κύρια στους γονείς και την κοινωνία μας. Μέσα από τους μαζικούς φορείς γονιών και εκπαιδευτικών θα παλέψουμε για ένα σύγχρονο σχολείο, που θα μορφώνει αντί να εξοντώνει και να αναπαράγει σάπια πρότυπα», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

ΠΟΣΔΕΠ
Σε απεργιακές κινητοποιήσεις αύριο οι πανεπιστημιακοί

Τις μισθολογικές απώλειες των πανεπιστημιακών ανέδειξαν προχτές σε συνέντευξη Τύπου εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας τους (ΠΟΣΔΕΠ), μπροστά και στις απεργιακές κινητοποιήσεις που έχει αποφασίσει η ΠΟΣΔΕΠ για αύριο Πέμπτη 23 Φλεβάρη και τη συνέχεια με επαναλαμβανόμενες κλιμακούμενες διεκδικητικές κινητοποιήσεις με αιχμή τα μισθολογικά τους ζητήματα.

Ο πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ, καθηγητής Ιωάννης Σεϊμένης, αναφέρθηκε στη χρόνια υποχρηματοδότηση των πανεπιστημίων, που έχει επιπτώσεις στην ποιότητα των σπουδών, στη συντήρηση και ανανέωση των υποδομών καθώς και στην ερευνητική δραστηριότητα, ενώ επισήμανε ότι μετά το μακρόχρονο πάγωμα των διορισμών οι θέσεις ΔΕΠ που δίνονται, δεν αρκούν για να καλύψουν τις ετήσιες αποχωρήσεις. Ο γραμματέας της ΠΟΣΔΕΠ, καθηγητής Γιώργος Λιτσαρδάκης, έδωσε αναλυτικά στοιχεία και παραδείγματα από τις μειώσεις, ονομαστικές και πραγματικές, των αποδοχών των πανεπιστημιακών, ενώ η καθηγήτρια Λίλιαν Αντωνίου υποστήριξε την ανάγκη άμεσης καταβολής των αναδρομικών διαφορών από το 2017 σε όλα τα μέλη ΔΕΠ.

Να σημειωθεί ότι οι μισθολογικές τους απώλειες είναι μεγάλες, καθώς οι πανεπιστημιακοί δεν συμμετείχαν στις αυξήσεις των άλλων ειδικών μισθολογίων το 2008-2009 (από 25% έως 100%), με συνέπεια να αμείβονται πρακτικά με το μισθολόγιο του 2003.

Θύελλα αντιδράσεων ενάντια στο πρόγραμμα εισαγωγικής επιμόρφωσης εκπαιδευτικών

Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει το πρόγραμμα εισαγωγικής επιμόρφωσης εκπαιδευτικών του ΙΕΠ που απευθύνεται στους νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς, τόσο για το περιεχόμενό του όσο και για τον τρόπο με τον οποίο υλοποιείται.

Εκπαιδευτικοί δημοσιοποίησαν με αναρτήσεις τους υλικά από την πλατφόρμα ασύγχρονης επιμόρφωσης του προγράμματος, τα οποία, όπως καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της και η ΟΛΜΕ, αποδεικνύουν ότι «το υλικό της επιμόρφωσης είναι παρωχημένο, αντιπαιδαγωγικό και σε κάποιες περιπτώσεις επικίνδυνο! Χαρακτηρισμοί μαθητών ως "προβληματικοί", "αναρχικοί", "πνεύματα αντιλογίας", χαρακτηρισμοί σχολείων ως "καταυλισμοί στιγματισμένων", ασκήσεις που προωθούν επικίνδυνα στερεότυπα και καλούν εκπαιδευτικούς να χαρακτηρίσουν μαθητές/τριες με μόνο κριτήριο την εμφάνισή τους σε μία εικόνα, έρχονται σε πλήρη αντίθεση με κάθε σύγχρονη θεωρία της παιδαγωγικής επιστήμης. Δεν είναι η πρώτη φορά που αποδεικνύεται η σκοταδιστική κατεύθυνση που προωθεί το ΙΕΠ στην Εκπαίδευση».

«Βαθύτατα λυπημένη και προβληματισμένη για το μέλλον του ελληνικού σχολείου» δηλώνει με αφορμή τα παραπάνω νεοδιόριστη φιλόλογος σε Γυμνάσιο του Ηρακλείου, η οποία σε δημοσίευσή της σε τοπική ιστοσελίδα αναφέρει ότι με αυτό το υλικό «καλούμαι να εκπονήσω εργασία που αναφέρεται σε ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΟΥΣ μαθητές! Να χαρακτηρίσω εικονίδια με μαθητές και να αναπαράγω στερεότυπα! Να εκπονήσω εργασία που αναφέρεται σε σχολείο που έχει μετατραπεί σε "καταυλισμό στιγματισμένων" και να βρω τρόπους για να επαναφέρω την καλή φήμη του σχολείου!», ενώ προσθέτει ότι τέτοια ορολογία δεν θα έπρεπε να χρησιμοποιείται ούτε για πλάκα.

Παράλληλα καταγγέλλεται ότι εκπαιδευτικοί αναλαμβάνουν ως επιμορφωτές να επιμορφώσουν συναδέλφους τους εντελώς διαφορετικών ειδικοτήτων, και έτσι εμφανίζονται περιπτώσεις όπου μαθηματικοί επιμορφώνουν θεατρολόγους, γυμναστές επιμορφώνουν φιλολόγους κ.ο.κ.

Επιπλέον, μια σειρά πρωτοβάθμια εκπαιδευτικά σωματεία και η ΟΛΜΕ καταγγέλλουν ότι οι ειδοποιήσεις και οι πιέσεις που δέχονται οι νεοδιόριστοι για τη διαδικασία γίνονται με απαράδεκτο τρόπο, με ορισμούς τηλεδιασκέψεων εκτός ωραρίου υπηρεσίας, σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης κ.ο.κ. Μάλιστα, κάποιοι προσπαθούν αυθαίρετα να συνδέσουν αυτήν τη διαδικασία της επιμόρφωσης με τον διορισμό και την αξιολόγηση, ωστόσο αυτή η επιμόρφωση δεν είναι προϋπόθεση για τον διορισμό, αλλά αποτελεί προϋπόθεση για τη διεκδίκηση θέσης στελέχους της Εκπαίδευσης.

Η Ομοσπονδία απαιτεί:

  • Οι επιμορφώσεις των εκπαιδευτικών να γίνονται εντός ωραρίου, είτε με απαλλαγή από τα διδακτικά καθήκοντα είτε στα χρονικά διαστήματα όπου δεν πραγματοποιούνται μαθήματα (αρχές Σεπτεμβρίου ή μεταξύ της λήξης των μαθημάτων και των εξεταστικών περιόδων).
  • Η ύλη των επιμορφώσεων να στηρίζεται σε επιστημονικά δεδομένα της παιδαγωγικής θεωρίας και να λαμβάνει υπόψη τα σύγχρονα προβλήματα και τις ανάγκες της εκπαιδευτικής πράξης.
  • Να απαλλαγούν από τη συγκεκριμένη επιμόρφωση όσοι έχουν παρακολουθήσει παλαιότερα αντίστοιχη, με την ίδια θεματική.
  • Η ενημέρωση των εκπαιδευτικών να γίνεται έγκαιρα και μέσω της υπηρεσιακής οδού. Να σταματήσει η βάναυση παραβίαση του εργασιακού ωραρίου, καθώς επίσης οι συνεχείς οχλήσεις και πιέσεις, η παραπληροφόρηση και οι ηθικοί εκβιασμοί προς τους εκπαιδευτικούς.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ