ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΤΕΡΑΣΕΛΙΔΟ «ΔΙΕΘΝΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ»:
-- ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΤΙΜΗΣ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΑΠΟ ΤΟ 2025: Κλιμακωτά χαράτσια, «πράσινα» τέλη και υπέρογκες αυξήσεις
-- ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ 2025: «Σφαγή» για τις λαϊκές ανάγκες, με νέα μνημόνια διαρκείας
-- ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΚΡΑΤΗ: Απάνθρωπα μέτρα κατά των ξεριζωμένων, από κυβερνήσεις κάθε «απόχρωσης»
Τι προβλέπει η νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση που τίθεται σε ισχύ το επόμενο διάστημα
Το νέο αυτό σοκ που περιμένει τα λαϊκά νοικοκυριά από την αρχή του 2025 είχε εξαγγείλει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, στη ΔΕΘ, με πρόσχημα την «κλιματική κρίση» και τη λειψυδρία. Ετσι, στο κύμα ακρίβειας στο σούπερ μάρκετ και στην Ενέργεια, στους χαμηλούς μισθούς και στη φορολεηλασία θα προστεθεί τώρα και η αύξηση της τιμής του νερού, για να ανοίξουν και νέα πεδία κερδοφορίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους.
Πρόκειται για μία ακόμα πλευρά των αρνητικών συνεπειών από την εμπορευματοποίηση του νερού και τη διαχείρισή του με τη λογική «κόστος - όφελος», με γνώμονα το κέρδος, «κρίκο» στην αλυσίδα των αντιδραστικών αλλαγών και της «απελευθέρωσης» σε έναν ακόμα τομέα (είχαν προηγηθεί οι αντιδραστικές αλλαγές στους οργανισμούς Υδρευσης - Αποχέτευσης) που θα πληρώσει ο λαός. Το «γιατί» δεν θέλει και μεγάλη φαντασία: Ο κύκλος εργασιών μόνο για ένα μέρος των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο - αυτές του εμφιαλωμένου νερού - έφτασε το 2022 τα 1,3 δισ. ευρώ, με αύξηση 2% σε ένα χρόνο...
Σύμφωνα λοιπόν με όσα προβλέπονται στην ΚΥΑ, η χρέωση θα είναι κλιμακωτή ανάλογα με την κατανάλωση νερού και θα υπάρχουν διαφορετικές χρεώσεις ανά περιοχή της χώρας και ανά κοινωνική ομάδα. Επιπλέον, υπάρχουν προβλέψεις για τοποθέτηση υδρόμετρων στα χωράφια έως το 2026 και για τις αφανείς διαρροές.
Σύμφωνα και με τη γνώμη της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ), που εποπτεύει την εφαρμογή της νέας κοστολόγησης και τιμολόγησης νερού, θα επιβληθεί από τους παρόχους σύστημα εποχικής τιμολόγησης, για τους χρήστες που παρουσιάζουν έντονη εποχική μεταβλητότητα στις ποσότητες ύδατος που καταναλώνουν. Με άλλα λόγια, θα μπορούν να χρεώνουν διαφορετικά το νερό κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και διαφορετικά την περίοδο των βροχών.
Οπως αναφέρεται στην ΚΥΑ, «κατά το σύστημα αυτό εφαρμόζονται αυξημένες χρεώσεις τη χρονική περίοδο του έτους με ιδιαίτερα αυξημένη κατανάλωση ύδατος συγκριτικά με τις υπόλοιπες περιόδους του έτους». Κριτήριο για την εφαρμογή του συγκεκριμένου συστήματος θα συνιστά ιδίως η διαθεσιμότητα ύδατος κατά τη χρονική περίοδο των ιδιαίτερα αυξημένων καταναλώσεων.
Ετσι, ανάλογα με το πόσο νερό θα υπάρχει διαθέσιμο θα επιβάλλεται και το ανάλογο χαράτσι. Κι αυτό ενώ η κυβέρνηση και το αστικό κράτος δεν έχουν κάνει την παραμικρή πρόβλεψη για αξιοποίηση των υδάτινων πόρων, με έργα υποδομής που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν προϋποθέσεις για επάρκεια στις ποσότητες του νερού.
Ειδικότερα, για την επόμενη πενταετία (2025 - 2029), για την οποία οι πάροχοι υπηρεσιών ύδατος υποχρεούνται να καθορίσουν τα τιμολόγιά τους, η ποσοστιαία μεσοσταθμική αύξηση δεν μπορεί να υπερβαίνει αυτήν της μέσης ετήσιας μεταβολής του Εναρμονισμένου Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (αποτελεί τη βάση για τη μέτρηση του πληθωρισμού) που καταρτίζεται από την ΕΛΣΤΑΤ για το προηγούμενο ημερολογιακό έτος.
Στην πραγματικότητα, είναι προφανές ότι ανοίγει πλέον ο δρόμος για υπέρογκες αυξήσεις στο νερό. Οσο για το υποτιθέμενο «πλαφόν» στο ύψος του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, αυτό σημαίνει ότι αυξήσεις θα υπάρξουν σίγουρα αλλά για ένα διάστημα όχι μεγαλύτερες από 3% που «τρέχει» ο πληθωρισμός σήμερα, λεηλατώντας το λαϊκό εισόδημα.
Αλλωστε, όπως προβλέπει η ΚΥΑ που δημοσιεύτηκε, κατά τη διάρκεια κάθε ρυθμιστικής περιόδου οι πάροχοι υπηρεσιών ύδατος θα έχουν τη δυνατότητα να εφαρμόζουν και μεγαλύτερες αυξήσεις επί των τιμολογίων που παρέχουν, υπό την προϋπόθεση ότι θα λάβουν το «πράσινο φως» από τη ΡΑΑΕΥ.
Παράλληλα, τα όσα έλεγε η κυβέρνηση, ότι θα υπάρχουν εκπτώσεις για ευάλωτες ομάδες, αποδεικνύονται «φούμαρα». Οπως προβλέπεται, για πολύτεκνες και τρίτεκνες οικογένειες ή καταναλωτές που εντάσσονται στις κατηγορίες των οικονομικά αδύναμων προσώπων και των ευάλωτων νοικοκυριών οι εταιρείες παροχής νερού θα έχουν τη δυνατότητα να καθορίζουν ευνοϊκότερες τιμές, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα ανατρέπεται η λειτουργία της τιμής ως μέσου αποτροπής της σπατάλης νερού. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να προηγηθεί οικονομοτεχνική έκθεση για την επίδραση μιας τέτοιας πολιτικής ειδικής τιμολόγησης σε άλλους χρήστες.
Ακόμα, «για λόγους δημοσίου συμφέροντος» οι πάροχοι θα μπορούν να καθορίζουν - πάντα κατόπιν οικονομοτεχνικής έκθεσης - ειδικό τιμολόγιο για συγκεκριμένους χρήστες, π.χ. στρατιωτικές εγκαταστάσεις, δομές προσωρινής υποδοχής και φιλοξενίας πολιτών τρίτων χωρών, Πυροσβεστική, όταν οι υπηρεσίες ύδατος αφορούν την εκτέλεση των κύριων δημόσιων καθηκόντων τους. Τα νέα τιμολόγια θα καθορίζουν και τη χρέωση με την οποία θα τιμολογείται η κατανάλωση σε περίπτωση αφανών διαρροών.
Τα τιμολόγια θα περιλαμβάνουν και περιβαλλοντικό τέλος για κάθε χρήση ύδατος, ένα ακόμα «πράσινο» χαράτσι. Αυτό προσδιορίζεται σε επίπεδο Λεκάνης Απορροής Ποταμού (ΛΑΠ) και θα προκύπτει βάσει των μέτρων που προβλέπει το εκάστοτε ισχύον Σχέδιο Διαχείρισης ΛΑΠ για τη βελτίωση της κατάστασης των υδάτων (επιφανειακών ή υπογείων) όταν βρίσκονται σε μέτρια, κακή ή άγνωστη οικολογική ή χημική κατάσταση. Ο προσδιορισμός του Περιβαλλοντικού Κόστους θα αναπροσαρμόζεται σε ετήσια βάση, ανάλογα με τον βαθμό διαφοροποίησης του εκτιμώμενου κόστους των μέτρων που απαιτούνται.
Μέχρι την 30ή Σεπτεμβρίου κάθε έτους, οι Διευθύνσεις Υδάτων των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων θα γνωστοποιούν στους παρόχους υπηρεσιών ύδατος και στους δήμους το περιβαλλοντικό τέλος για το επόμενο ημερολογιακό έτος. Οι πάροχοι θα το αναγράφουν στα τιμολόγιά τους, με διακριτό τρόπο, και θα το αποδίδουν σε ειδικό λογαριασμό του Πράσινου Ταμείου έως την 31η Μαρτίου κάθε επόμενου έτους, αφού παρακρατήσουν το 2%. Για τις μεμονωμένες υδρογεωτρήσεις που δεν ανήκουν σε οργανωμένα συλλογικά δίκτυα, το τέλος θα εισπράττεται και θα αποδίδεται από τους δήμους, οι οποίοι θα παρακρατούν το 4%.
Σύμφωνα με την ΚΥΑ, μέσα σε μια διετία όσοι πάροχοι εξυπηρετούν αγροτικές χρήσεις θα πρέπει να τοποθετήσουν σταδιακά συστήματα μέτρησης της κατανάλωσης ύδατος στο σύνολο των χρηστών του δικτύου αρμοδιότητάς τους, εφόσον αυτό είναι τεχνικά και οικονομικά εφικτό. Το σχετικό κόστος θα μπορούν να το ανακτούν μέσω των τιμολογίων από τους χρήστες. Πρόκειται για ένα ακόμα χαράτσι, που πάλι θα φορτωθεί στις πλάτες του λαού, κι αυτό όχι βέβαια για να στηθεί ένα σύγχρονο δίκτυο που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες των αγροτών, αλλά πολύ απλά για να χαρατσώνονται αυτοί πιο «αποτελεσματικά».
Αν ο πάροχος δεν μπορεί να προχωρήσει το έργο για το σύνολο του δικτύου, για τεχνικούς ή οικονομικούς λόγους, θα πρέπει στην ετήσια έκθεση προγραμματισμού να προσδιορίζονται το χρονικό διάστημα που απαιτείται για την ολοκλήρωση της τοποθέτησης υδρομετρητών (ή άλλου συστήματος), το συνολικό εκτιμώμενο κόστος, ο τρόπος χρηματοδότησης, το ποσοστό προόδου του έργου κατ' έτος και λεπτομερές χρονοδιάγραμμα. Σε κάθε περίπτωση, η τοποθέτηση συστημάτων μέτρησης της κατανάλωσης ύδατος θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τέλη 2026.
Οσον αφορά τον προσδιορισμό των αγροτικών τιμολογίων, είναι αξιοσημείωτο ότι θα μπορούν να λαμβάνονται υπόψη η «βιωσιμότητα» των αγροτικών εκμεταλλεύσεων στην περιοχή και τυχόν ειδικές συνθήκες λόγω καταστάσεων έκτακτων αναγκών ή «ανωτέρας βίας». Αλλος ένας «μοχλός» δηλαδή για το ξεκλήρισμα των φτωχών αγροτών και την απαλλαγή του κράτους από το «κόστος» των αποζημιώσεων.
Ο τρόπος τιμολόγησης για τις αγροτικές παροχές θα ακολουθεί μεικτό σύστημα χρέωσης, που θα περιλαμβάνει ένα σταθερό τέλος και ένα μεταβλητό τέλος ανά μονάδα όγκου ύδατος, το οποίο θα αυξάνεται με την άνοδο της κατανάλωσης νερού, αποτελώντας κίνητρο για εξοικονόμηση υδάτων. Για τον προσδιορισμό του μεταβλητού τέλους (θα εφαρμόζεται ανά κυβικό) θα μπορούν να λαμβάνονται υπόψη το είδος της αγροτικής εκμετάλλευσης και η συγκριτική αξιολόγηση ομοειδών αγροτικών εκμεταλλεύσεων, στη βάση των επιδόσεών τους ως προς την ορθολογική χρήση του ύδατος (π.χ. βάσει ορθών γεωργικών πρακτικών).
Τα τιμολόγια θα περιλαμβάνουν και περιβαλλοντικό τέλος για κάθε χρήση ύδατος.
Επιπλέον, τα νέα τιμολόγια θα καθορίζουν και τη χρέωση με την οποία θα τιμολογείται η κατανάλωση σε περίπτωση αφανών διαρροών. Θα οριστούν δε από τη ΡΑΑΕΥ κοινοί όροι για όλους τους παρόχους και οι προϋποθέσεις βάσει των οποίων θα χορηγείται έκπτωση επί της συγκεκριμένης χρέωσης. Είναι γνωστό ότι οι διαρροές στα δίκτυα είναι μεγάλες και σε πολλές περιπτώσεις απροσδιόριστες.
Το 2019, κατά δήλωση όσων Δημόσιων Επιχειρήσεων Υδρευσης - Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) παρείχαν στοιχεία, το συνολικό ποσοστό απωλειών κυμαινόταν από 9,5% έως και 62%, με το μέσο ποσοστό των διαρροών να ανέρχεται σε 35,6%. Ωστόσο η εικόνα δεν είναι σαφής, καθώς σε αρκετές περιπτώσεις δεν γίνεται συστηματική παρακολούθηση της συνολικής κατανάλωσης, ούτε της συνολικής υδροληψίας, επομένως οι απώλειες παραμένουν άγνωστες.
Από όλα τα παραπάνω είναι σαφές το μήνυμα που στέλνει η κυβέρνηση, υλοποιώντας τις αντίστοιχες δεσμεύσεις της ΕΕ: Τη στιγμή που στην Ελλάδα, λόγω της ανυπαρξίας των κατάλληλων έργων υποδομής, ουσιαστικά το νερό που «πέφτει» χάνεται (απαρχαιωμένο δίκτυο, διευθέτηση χειμάρρων, δημιουργία ταμιευτήρων κ.λπ.), η «λύση» είναι να χαρατσώσουν ξανά τον λαό, που τον κατηγορούν ότι κάνει «αλόγιστη χρήση»!
Ο «Ριζοσπάστης» αποκαλύπτει τα παραμύθια και την κοροϊδία της κυβέρνησης για τα όσα περιλαμβάνονται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού
RIZOSPASTIS |
Αυτή η πραγματικότητα δεν μπορεί να κρυφτεί από την προπαγανδιστική εκστρατεία της κυβέρνησης, που επιχειρεί να πείσει ότι την επόμενη χρονιά θα υπάρξουν μέτρα ανακούφισης των λαϊκών νοικοκυριών. Πλέον χαρακτηριστική σε αυτήν την κατεύθυνση είναι η δήλωση του πρωθυπουργού ότι το 2025 θα υπάρξουν 12 μειώσεις φόρων και 12 αυξήσεις αποδοχών. Βέβαια, τα ψεύδη της κυβέρνησης δεν είναι κάτι καινούργιο. Το μόνο σίγουρο είναι ότι πρόκειται για έναν προϋπολογισμό προσαρμοσμένο στις ανάγκες της καπιταλιστικής κερδοφορίας και γι' αυτό βαθιά αντιλαϊκό, «λαιμητόμο» για τις λαϊκές ανάγκες.
Ας δούμε μερικές από τις δημοσιονομικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης που - υποτίθεται - ενισχύουν το διαθέσιμο εισόδημα εργαζομένων και συνταξιούχων.
Ας δούμε τους μύθους που παρουσιάζουν και ποια είναι η πραγματικότητα...
Οπως αναφέρει η κυβέρνηση, η σωρευτική μείωση των ασφαλιστικών εισφορών από το 2019 ανέρχεται σε 5,4 ποσοστιαίες μονάδες (από 40,56% σε 35,16%), ενώ επιμένει να λέει ότι η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1% θα οδηγήσει σε αύξηση του μισθού των εργαζομένων.
Στην πραγματικότητα, αυτό το μέτρο εξασφαλίζει πρώτα απ' όλα τη μείωση του λεγόμενου «μη μισθολογικού κόστους» για τις μεγάλες επιχειρήσεις κατά 440 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο και προστίθεται σε προηγούμενες μειώσεις των ασφαλιστικών εισφορών κατά 4,4 επιπλέον μονάδες την προηγούμενη πενταετία, που τους δίνει με το «καλημέρα» μια μεγάλη «αβάντα» κερδοφορίας, επί της ουσίας απαλλάσσοντάς τες από ένα μεγάλο μέρος του μισθού.
Το «όφελος» για τους εργαζόμενους είναι 5 ευρώ τον μήνα για έναν μισθό των 1.000 ευρώ, που εξαφανίζονται βέβαια με το «καλημέρα» λόγω της μεγάλης ακρίβειας. Ακόμα περισσότερο, η μείωση των εργοδοτικών εισφορών στερεί πόρους από τα Ταμεία και αργά ή γρήγορα η «μαύρη τρύπα», που μεγαλώνει, θα φορτωθεί ξανά στους ασφαλισμένους και στους συνταξιούχους, με τα γνωστά προσχήματα περί «ελλειμμάτων».
Και μια τελευταία παράμετρος: Ακόμα και για εκείνους που θα δουν μερικά ευρώ αύξηση στις πενιχρές αποδοχές τους, υπάρχει ο κίνδυνος να χάσουν πολύ περισσότερα από την άλλη τσέπη. Για παράδειγμα, αλλάζοντας οριακά μισθολογική κλίμακα, αυτομάτως μειώνεται το επίδομα παιδιού από τα 42 στα 28 ευρώ. Η μείωση αυτή μπορεί να είναι μεγαλύτερη και από την αύξηση που είδε κάποιος στον μισθό του, με αποτέλεσμα στο τέλος της μέρας ο λογαριασμός στο εισόδημα να είναι «μείον». Ολα υπολογισμένα για να κερδίζει το κεφάλαιο και να χάνει ο λαός.
Η κυβέρνηση δεν θα έκανε ούτε αυτήν την ελάχιστη αλλαγή αν δεν υπήρχε η μαζική, οργανωμένη αντίδραση των χιλιάδων βιοπαλαιστών ΕΒΕ και αγροτών, που είδαν τους φόρους να εκτοξεύονται ακόμα και για εισόδημα που δεν έχουν! Θυμίζουμε ότι η κυβέρνηση έστησε στο φορολογικό «απόσπασμα» των τεκμηρίων πάνω από 400.000 μικρούς επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους.
Από την εκκαθάριση των φετινών δηλώσεων, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, το 56,2% των αυτοαπασχολούμενων (401.078 φορολογούμενοι) θα πληρώσουν μέσο φόρο εισοδήματος 1.733 ευρώ, και μαζί με το τέλος επιτηδεύματος των 325 ευρώ, το συνολικό χαράτσι που τους επιβλήθηκε ανήλθε σε 2.058 ευρώ. Ετσι, σε σύγκριση με πέρυσι καλούνται να πληρώσουν φόρο αυξημένο κατά 813 ευρώ (από τα 1.245 ευρώ) ή 65,3% πάνω!
Τα υποτιθέμενα μέτρα «ελάφρυνσης» που εξήγγειλε η κυβέρνηση, δηλαδή η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος από το 2025, η μείωση του τεκμαρτού για πόλεις μέχρι 1.500 κατοίκους και η μείωση εργοδοτικών εισφορών, αποδεικνύονται κοροϊδία, διότι:
Πρώτον, τα έσοδα του τέλους επιτηδεύματος έχουν «προβλεφθεί» στις γιγαντιαίες αυξήσεις του νέου νόμου, αποκτώντας έτσι μόνιμο χαρακτήρα.
Δεύτερον, η μείωση του τεκμαρτού στη φορολόγηση αφορά ελάχιστους. Δεν προβλέπεται καμία μείωση, καμία «διόρθωση» για τους εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματίες στην Αττική.
Τρίτον, η μείωση των εργοδοτικών εισφορών, που παρουσιάζεται επίσης ως μέτρο ελάφρυνσης, αφορά μεγαλύτερες επιχειρήσεις, με δεκάδες εργαζόμενους. Η πλειοψηφία των βιοπαλαιστών ΕΒΕ και των μικρών οικογενειακών επιχειρήσεων ωφελούνται ελάχιστα.
Η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο, που κερδήθηκε μέσα από τους σκληρούς αγώνες και τα μπλόκα των τελευταίων χρόνων, δεν μπορεί να καλύψει την αύξηση στην τιμή του πετρελαίου και είναι πολύ μικρότερη από τα χρήματα που δίνονταν πριν καταργηθεί η επιστροφή φόρου το 2016, με πολύ χαμηλότερη τη μέση τιμή του ντίζελ. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και οι προηγούμενες, δίνει μόνιμα πάνω από 370 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο για πετρέλαιο και άλλα καύσιμα σε εφοπλιστές, ξενοδόχους και κλινικάρχες...
Παράλληλα, εδώ και δυόμισι χρόνια χιλιάδες αγρότες - όπως και ο υπόλοιπος λαός - πληρώνουν πανάκριβα το ηλεκτρικό ρεύμα, αντιμετωπίζουν το κυνήγι των εισπρακτικών εταιρειών εξαιτίας των οφειλών τους και διεκδικούν πλαφόν 7 λεπτά/KWh στο αγροτοκτηνοτροφικό ρεύμα. Ενα στοιχείο του προϋπολογισμού είναι ενδεικτικό: Τα συνολικά έσοδα από τον ΕΦΚ θα ξεπεράσουν κατά πολύ τα 7,239 δισ., ενώ το 2023 ήταν 7,018 δισ. και το 2024 7,192 δισ. ευρώ.
Η «αύξηση» των κύριων συντάξεων αντιστοιχεί στο ποσό - ψίχουλο των 17-20 ευρώ στη μέση κύρια σύνταξη των 817 ευρώ. Δηλαδή αύξηση 0,56 ή 0,66 ευρώ τη μέρα! Και όχι μόνο αυτό: Οσες από τις πενιχρές συντάξεις ξεπεράσουν έστω και λίγο το αφορολόγητο όριο των 9.200 ευρώ τον χρόνο με αυτές τις αυξήσεις, αμέσως θα φορολογηθούν και οι συνταξιούχοι θα πληρώσουν περισσότερα από την αύξηση που θα λάβουν! Θα δουν δηλαδή μείωση αντί για αύξηση στα ...φιλοδωρήματα που η κυβέρνηση ονομάζει συντάξεις. Ο ορισμός του «ένα σου δίνω, δέκα σου παίρνω», που η κυβέρνηση εφαρμόζει παντού.
Αλλά και αύξηση να έχουν, αυτή σε κάθε περίπτωση κοιτάζει «με το κιάλι» ακόμα και τον πληθωρισμό και, βέβαια, σε καμία περίπτωση δεν αντιμετωπίζεται το τεράστιο πρόβλημα της ακρίβειας. Μόνο οι υπέρογκες ανατιμήσεις δεκάδων φαρμάκων ακόμα και μέχρι 448%, στις οποίες προχώρησε πρόσφατα η κυβέρνηση, οδηγούν σε απόγνωση και αφαιρούν άλλα 30 εκατ. ευρώ από την τσέπη των ασφαλισμένων, ένα μεγάλο μέρος των οποίων είναι συνταξιούχοι.
Οι «αυξήσεις» στον κατώτατο μισθό και στο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων - γιατί περί αυτού πρόκειται - εξανεμίζονται από την ακρίβεια πριν καν φτάσουν στην τσέπη των εργαζομένων και δεν ανακόπτουν την τάση μείωσης του πραγματικού εισοδήματος: Ο σημερινός μέσος μισθός είναι μειωμένος κατά 14,81% σε σχέση με το 2011.
Οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο έχουν χάσει τα τελευταία χρόνια πάνω από το 40% των αποδοχών τους. Οι αυξήσεις που τάζει η κυβέρνηση από την άνοιξη του 2025 έως το 2027 θα φτάσουν μέχρι 100 ευρώ, μέσω της εξίσωσης του εισαγωγικού μισθού σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Αυτό σημαίνει ότι αν τον Απρίλη του 2025 ο κατώτατος μισθός στον ιδιωτικό τομέα αυξηθεί από 830 σε 870 ευρώ, οι αυξήσεις στο Δημόσιο για το 2025 δεν θα ξεπερνούν ούτε τα 20 ευρώ μεικτά!
Ακόμα κι αν υλοποιηθούν αυτές οι εξαγγελίες, θα φέρουν τον μέσο μισθό το 2027 εκεί που βρισκόταν 15 χρόνια πριν, χωρίς να υπολογίζονται η τεράστια ακρίβεια, τα νέα χαράτσια στο νερό, τα «ματωμένα» πλεονάσματα από την άγρια φορολόγηση και, βέβαια, οι πολεμικές δαπάνες. Είναι χαρακτηριστικό ότι η περιβόητη «οριζόντια αύξηση μισθών στους δημοσίους υπαλλήλους» «κοστίζει» στο κράτος όσο η παραμονή της φρεγάτας στην Ερυθρά Θάλασσα για 6 μήνες!
Ο κατώτατος μισθός θα προσαρμοστεί από τα 830 ευρώ μεικτά φέτος σε 950 ευρώ το 2027, και ο μέσος μισθός στα 1.500 ευρώ το ίδιο έτος. Δηλαδή, οι μισθωτοί που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό θα συνεχίσουν να φυτοζωούν και να μην καλύπτουν ούτε τις βασικές τους ανάγκες, ενώ περίπου 600.000 που είναι σε καθεστώς μερικής απασχόλησης διαβιούν σε συνθήκες φτώχειας.
Οσο για τον μέσο μισθό, αυτός φέτος συνεχίζει να είναι μικρότερος από το 2011 κατά 14,8%, όπως προαναφέραμε, ενώ το 2027 θα βρίσκεται λίγο πάνω από τον ονομαστικό μισθό του 2011 (!), με την αγοραστική αξία βέβαια να είναι σαφώς πολύ μικρότερη, αφού ο πληθωρισμός και η ακρίβεια που κατατρώνε τους εργατικούς μισθούς συνεχίζουν να «κάνουν τη δουλειά τους».
Ολα αυτά την ώρα που η κυβέρνηση ενσωματώνει την ευρωενωσιακή Οδηγία που «δένει» πιο σφιχτά τον κατώτατο μισθό με την «παραγωγικότητα», μονιμοποιώντας όλες τις μνημονιακές περικοπές των ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ για την κερδοφορία του κεφαλαίου.
Το κόστος διαβίωσης για τα λαϊκά νοικοκυριά έχει εκτιναχθεί, καθιστώντας τα όποια επιδόματα ακόμα πιο ανεπαρκή. Για παράδειγμα, η εξαγγελία για αύξηση του επιδόματος παιδιού και χορήγηση μιας έκτακτης δόσης τον Δεκέμβρη δεν μπορεί να δώσει καμία σπουδαία ανάσα στους γονείς. Το ποσό της αναμενόμενης αύξησης περιορίζεται στο ποσό των 17 ευρώ (από 28 σε 45 ευρώ) και αφορά μία μόνο εισοδηματική κατηγορία δικαιούχων.
Για να δοθούν μάλιστα κι αυτά τα λεφτά στους πιο φτωχούς, χιλιάδες οικογένειες χάνουν εντελώς το επίδομα, είτε επειδή πήραν μια μικρή αύξηση στον μισθό τους και βγήκαν εκτός εισοδηματικών κριτηρίων, είτε επειδή ήταν ΕΒΕ και φορολογήθηκαν με το νέο σύστημα των τεκμαρτών - εικονικών εισοδημάτων.
Επιπλέον, δηλωμένος στόχος της κυβέρνησης είναι καταρχάς η μείωση του επιδόματος σε κατηγορίες ανέργων, όπως αυτοί που δουλεύουν με μερική απασχόληση ή εποχικά στον Τουρισμό - Επισιτισμό. Με το νέο σύστημα που ετοιμάζουν, ακόμα κι αυτό το γλίσχρο επίδομα που δίνεται - και πάντως όχι πάνω από 12 μήνες - θα βαίνει μειούμενο, θα δίνεται κλιμακωτά και θα κόβεται οριστικά αν ο άνεργος δεν αποδεχτεί κάποια δουλειά που του προτείνει η ΔΥΠΑ.
Η κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα, που είναι οι ...νεκροθάφτες της λαϊκής στέγης, έχουν το θράσος να παρουσιάζονται ως «σωτήρες» της! Τόσο η κυβέρνηση της ΝΔ όσο και οι προηγούμενες έχουν θεσπίσει ένα νομικό πλαίσιο με βάση το οποίο τα «κοράκια» των funds και των τραπεζών πετάνε τον κόσμο έξω από τα σπίτια του. Ηδη για το β' εξάμηνο του χρόνου προβλέπονται πάνω από 10.234 πλειστηριασμοί ακινήτων, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων αφορά περιουσία χρεωμένων, φτωχών λαϊκών ανθρώπων, που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στα δάνεια.
Η κατάσταση σήμερα είναι η εξής: Το 71,9% των νέων 18-34 ετών διαμένουν στο «παιδικό τους δωμάτιο», από 58,4% το 2008. Ταυτόχρονα, το 74,2% των ενοικιαστών δαπανούν άνω του 40% του εισοδήματός τους για τη στέγαση και σχεδόν ένα στα δύο νοικοκυριά (45,5%) καθυστερεί να πληρώσει στεγαστικά δάνεια, ενοίκια ή λογαριασμούς.
Τα προγράμματα της κυβέρνησης αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό του πλήθους των εργαζομένων, περιλαμβάνοντας μόλις 20.000 δικαιούχους για αγορά πρώτης κατοικίας και 2.500 για παροχή κατοικιών με χαμηλό ενοίκιο και δικαίωμα αγοράς. Ακόμα, επιβάλλουν τον τραπεζικό δανεισμό των «ωφελούμενων» για την απόκτηση κατοικίας ή την ανακαίνιση και ενεργειακή αναβάθμιση του ακινήτου. Οι εργαζόμενοι παραμένουν «ενοικιαστές» του σπιτιού τους, όμηροι της επόμενης γενιάς πλειστηριασμών. Ποιοι βγαίνουν κερδισμένοι; Οι κατασκευαστικοί όμιλοι και οι εταιρείες «real estate», που θα υποδεχτούν το «ζεστό» κρατικό χρήμα..
Ο προϋπολογισμός του 2025, που υλοποιεί το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, προβλέπει έως και ...πλεονάσματα των ματωμένων πλεονασμάτων της τάξης των 7 δισ. σε 4 χρόνια! Αυτά θα πληρώσουν με τους έμμεσους και άμεσους φόρους τα λαϊκά στρώματα, με την κυβέρνηση να παρουσιάζει ως μειώσεις όσα τους παίρνει διπλά από την άλλη τσέπη.
Μόνο το πρώτο οκτάμηνο του 2024 τα νοικοκυριά έχουν πληρώσει σε κάθε λογής φόρους ένα υπέρογκο ποσό, που ξεπερνά τα 40 δισ. ευρώ. Το ματωμένο πλεόνασμα διαμορφώθηκε στα 7,567 δισ. ευρώ. Δηλαδή η υπέρβαση στον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος ξεπέρασε τα 4,2 δισ. ευρώ! Μόνο τα έσοδα από τον ΦΠΑ άγγιξαν τα 17 δισ. ευρώ. Η φοροαφαίμαξη συνεχίζεται και κλιμακώνεται «κανονικά και με τον νόμο». Τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους: Μέσα σε μια τετραετία (2020 - 2023) ο φόρος εισοδήματος αυξήθηκε κατά 41% (!), σε εντελώς αντίθετη πορεία με την κατρακύλα του λαϊκού εισοδήματος. Είναι χαρακτηριστικό ότι η αύξηση των φόρων είναι 4 φορές μεγαλύτερη από την υποτιθέμενη αύξηση του μεικτού εισοδήματος (περίπου 11%) την οποία παρουσιάζει η κυβέρνηση για την ίδια περίοδο, με πολλές στατιστικές αλχημείες και μαγειρέματα.
Ως αποτέλεσμα, μόνο το πρώτο 5μηνο του έτους οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των νοικοκυριών έχουν ξεπεράσει τα 3,053 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 22% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους. Πάνω από τη μισή Ελλάδα και συγκεκριμένα 4.253.031 φορολογούμενοι έχουν οφειλές προς την εφορία, σε 2.134.014 ανθρώπους κρέμεται από πάνω τους η δαμόκλειος σπάθη των κατασχέσεων και σε πάνω από 1,5 εκατομμύριο (1.525.162) από αυτούς έχουν επιβληθεί τέτοια μέτρα.
Το νέο Μεσοπρόθεσμο είναι στο πνεύμα του «Αναθεωρημένου Συμφώνου Σταθερότητας» της ΕΕ, ενός Συμφώνου που περιλαμβάνει όλες τις βασικές αντιλαϊκές δεσμεύσεις, τα μνημόνια διαρκείας της ΕΕ για τα επόμενα πολλά χρόνια. Το νέο Σύμφωνο περιλαμβάνει την «εφαρμογή ενός αξιόπιστου μηχανισμού κυρώσεων σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, ο οποίος θα είναι αρκετά αυτοματοποιημένος, αφήνοντας λίγα περιθώρια πολιτικών παρεμβάσεων», με αυτόματους δηλαδή «κόφτες δαπανών», ματωμένα πλεονάσματα και λοιπές αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις που θα στηρίξουν τη στροφή στην πολεμική οικονομία και τα νέα παχυλά πακέτα που θα φτάσουν στους επιχειρηματικούς ομίλους.
Στο πλαίσιο αυτό, το νέο Μεσοπρόθεσμο προβλέπει μεταξύ άλλων:
Ενώ η κυβέρνηση Σάντσεθ περηφανεύεται πως μειώθηκαν οι αφίξεις από την Αφρική και ο Βρετανός πρωθυπουργός των Εργατικών, Κιρ Στάρμερ, δηλώνει ...εντυπωσιασμένος από τις μεθόδους της ακροδεξιάς κυβέρνησης της Ιταλίδας πρωθυπουργού, Τζ. Μελόνι, ενώ ο διεθνής Τύπος «βοά» από ρεπορτάζ για τη «σφαγή» που συντελείται στις χώρες διέλευσης μεταναστών, με τις οποίες η ΕΕ, η Ιταλία και η Ισπανία έχουν συνάψει συμφωνίες καταστολής της μετανάστευσης... Ακόμα μια έρευνα, της βρετανικής εφημερίδας «Guardian» αποκαλύπτει ότι εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ δίνονται από την ΕΕ και κράτη - μέλη για να συγκρατηθούν οι μετανάστες και πρόσφυγες σε Τυνησία, Μαρόκο, Μαυριτανία και αλλού.
Δίνονται σε οργανωμένες στρατιωτικές και παραστρατιωτικές ομάδες για να αγοράσουν οχήματα, όπλα, να στήσουν φυλάκια και φυλακές, να πληρωθούν οι μισθοί τους κ.λπ., ομάδες που χρησιμοποιούν τις πιο άγριες μεθόδους καταστολής, εμπλέκονται σε κακοποίηση - μέχρι θανάτου πολλές φορές - των ξεριζωμένων.
Στην τυνησιακή πόλη Σφαξ, όπου έχει στηθεί κέντρο ελέγχου της εθνικής φρουράς της Τυνησίας - με χρήματα της ΕΕ και της ιταλικής κυβέρνησης - «έχουν βιαστεί εκατοντάδες μετανάστριες από την υποσαχάρια Αφρική από τις δυνάμεις ασφαλείας της Τυνησίας τους τελευταίους 18 μήνες», δήλωσε στον «Guardian» η Γιασμίν, η οποία ίδρυσε εκεί έναν οργανισμό υγειονομικής περίθαλψης.
Η συμφωνία ΕΕ - Τυνησίας πέρυσι τον Ιούλη προβλέπει 105 εκατ. ευρώ για την καταπολέμηση της μετανάστευσης, με το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων, σύμφωνα με εσωτερικά έγγραφα, να πηγαίνουν στην εθνοφρουρά, αναφέρει ο «Guardian».
Το σύμφωνο υποτίθεται θα καταπολεμούσε τους «λαθρέμπορους», η έρευνα, ωστόσο, αποκαλύπτει ότι αξιωματικοί της εθνοφρουράς συνεργάζονται με λαθρέμπορους και γεμίζουν βάρκες με μετανάστες.
Η εθνοφρουρά, αποκαλύπτει η έρευνα που έχει πάρει συνεντεύξεις από εκατοντάδες μάρτυρες, «χτυπά και εγκαταλείπει γυναίκες και παιδιά στην έρημο, χωρίς τροφή ή νερό. Ανώτερες πηγές των Βρυξελλών παραδέχονται ότι η ΕΕ έχει "συνείδηση" για τις καταγγελίες σχετικά με τις δυνάμεις ασφαλείας της Τυνησίας, αλλά κλείνει τα μάτια, με επικεφαλής την Ιταλία, αναθέτοντας στην Αφρική να φυλάει τα νότια σύνορα της Ευρώπης».
Στο μεταξύ, από το 2017, η Ιταλία και η διεθνώς αναγνωρισμένη λιβυκή κυβέρνηση στην Τρίπολη έχουν συνάψει «αμφιλεγόμενη» διμερή μεταναστευτική συμφωνία, που εγκρίθηκε από την ΕΕ. Να σημειωθεί ότι η Λιβύη δεν χαρακτηρίζεται «ασφαλής χώρα» από τον ΟΗΕ και άλλους διεθνείς οργανισμούς.
«16.220 μετανάστες που κατευθύνονταν στις ευρωπαϊκές ακτές αναχαιτίστηκαν στη θάλασσα και επαναπροωθήθηκαν σώοι στη Λιβύη από τον Γενάρη», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας, Μ. Πιαντεντόσι...
Από όλα αυτά ...εντυπωσιάστηκε ο Βρετανός πρωθυπουργός, που συναντήθηκε προ εβδομάδων στη Ρώμη με την Ιταλίδα ομόλογό του.
Εξάλλου, ο Στάρμερ μόλις εκλέχτηκε τον Ιούλη, το πρώτο που έκανε ήταν να επισκεφτεί την Αλβανία για να ενημερωθεί για τα Κέντρα Κράτησης αιτούτων άσυλο που θα λειτουργήσει η ιταλική κυβέρνηση και χαρακτήρισε «ενδιαφέρον» το εγχείρημα. Νωρίτερα, είχε απορρίψει τα αντίστοιχα Κέντρα στη Ρουάντα της κυβέρνησης του «συντηρητικού» προκατόχου του, Ρ. Σούνακ.
Στην Ιταλία, εξέφρασε ενδιαφέρον συγκεκριμένα για «το μοντέλο χρηματοδότησης της Τυνησίας που εμποδίζει μετανάστες και πρόσφυγες να φτάσουν στην Ευρώπη» και έχει «μειώσει δραστικά» τις αφίξεις.
Σε κοινή γραμμή «χτυπούν» το άσυλο την ώρα που φουντώνει η φωτιά του ιμπεριαλιστικού πολέμου και ενισχύουν την εισαγωγή εργατικού δυναμικού
INTIME NEWS |
Ολο και περισσότεροι πληθυσμοί προσπαθούν να ξεφύγουν από «εμφύλιες» συγκρούσεις, πραξικοπήματα και πολέμους, τρομοκρατικές οργανώσεις, εγκληματικές συμμορίες, που αξιοποιούνται για γεωπολιτικούς σκοπούς, σε Μ. Ανατολή, Αφρική και Ασία, αλλά και από τη φτώχεια που «θερίζει».
Σοσιαλδημοκρατικές, «πράσινες», ακροδεξιές και κεντρώες κυβερνήσεις της ΕΕ και της Βρετανίας, σε κοινή γραμμή επιτίθενται σε όλους αυτούς, με πρωτοφανή σκληρά μέτρα, ενώ παράλληλα εισάγουν εργατικό δυναμικό με δεξιότητες και εξειδίκευση, έτοιμους να ενταχθούν στην παραγωγή.
Ενδεικτικά, στη Γερμανία υπολογίζεται ότι 1,8 εκατ. θέσεις εργασίας είναι κενές λόγω έλλειψης εργατικού δυναμικού, ενώ έχουν απορροφηθεί στην αγορά εργασίας όσο το δυνατόν περισσότεροι από τους - Σύρους κυρίως - πρόσφυγες και τα παιδιά τους, που είχαν εισέλθει το 2015.
Το γερμανικό κεφάλαιο χρειάζεται φθηνό και εξειδικευμένο εργατικό, άμεσα. Η κυβέρνηση συνάπτει διμερείς συμφωνίες με κράτη, όπως Κένυα, Ινδία, Γεωργία, Μαρόκο, Ουζμπεκιστάν, Μολδαβία, Κιργιστάν, Κολομβία, Γκάνα, Φιλιππίνες, που διευκολύνουν την πρόσληψη εξειδικευμένων εργαζομένων σε γερμανικές επιχειρήσεις και την επιστροφή όσων έχει απορριφθεί το αίτημα ασύλου.
Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση Σοσιαλδημοκρατών (SPD) - Πρασίνων - Φιλελευθέρων (FDP) νομοθετεί και εφαρμόζει τα πιο σκληρά κατασταλτικά μέτρα και μάλιστα με τον ισχυρισμό ότι έτσι «αντιμετωπίζει» τον ...ρατσισμό της ακροδεξιάς «Εναλλακτικής για τη Γερμανία» (AfD).
Τα μέτρα μεταξύ άλλων είναι: Συνοριακοί έλεγχοι και ταχείες διαδικασίες αιτημάτων ασύλου από την αστυνομία, περισσότερες απορρίψεις αιτημάτων ασύλου, ταχείες επιστροφές στις χώρες πρώτης εισόδου στην ΕΕ ή απελάσεις σε τρίτες χώρες. Μειώνονται οι παροχές στους αιτούντες άσυλο. Επεκτείνεται ο κατάλογος των «ασφαλών χωρών προέλευσης» με απελάσεις ακόμη και σε Αφγανιστάν και Συρία. Η απέλαση εγκληματιών - αν και είναι «θολό» σε τι είδους εγκλήματα αναφέρεται - μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε γενικές απελάσεις στα κράτη αυτά.
Δεν χτυπάνε τους εγκληματίες και τους παράνομους, όπως λένε. «Χτυπάνε» την οικογενειακή επανένωση, τον πρόσφυγα, τον κατατρεγμένο, όσους χρειάζονται φροντίδα, κοινωνικές υπηρεσίες, κέντρα φιλοξενίας, Εκπαίδευση. Οσους «κοστίζουν» και δεν «ταιριάζουν» στις συγκεκριμένες ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων και του καπιταλιστικού κράτους.
Ολα τα παραπάνω επιταχύνουν την εφαρμογή του Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Ασυλο της ΕΕ. Στην ίδια κατεύθυνση, την αναθεώρηση του νομικού πλαισίου για πιο «αποτελεσματικές» επιστροφές όσων «δεν δικαιούνται» να παραμείνουν στην ΕΕ, ζήτησαν 17 κράτη της ζώνης Σένγκεν - και η Ελλάδα - ενόψει του χτεσινού Συμβουλίου των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία και η αντιμετώπιση της μετανάστευσης είναι οι δύο κορυφαίες προτεραιότητες για την ΕΕ, τόνισε η σοσιαλδημοκράτισσα πρωθυπουργός της Δανίας, Μέτε Φρεντέρικσεν, η χώρα της οποίας πρωτοστατεί στους σκληρότερους αντιμεταναστευτικούς κανόνες.
Η δανέζικη κυβέρνηση επί Φρεντέρικσεν έχει εντείνει τις απελάσεις προσφύγων στις πατρίδες τους και την αναζήτηση επιλογών για τη μεταφορά αιτούντων άσυλο σε τρίτες χώρες. Ενα από τα σχέδια που εξέταζε αφορούσε τη δημιουργία κέντρων ασύλου σε τρίτες χώρες (π.χ. Αλβανία, Ρουάντα). Μάλιστα η κυβέρνηση Φρεντέρικσεν τόνιζε τότε ότι ακόμη κι αν εγκριθεί μια αίτηση ασύλου, η Δανία θα αποφασίζει πότε θα επιτρέψει στον πρόσφυγα να εισέλθει στη χώρα!
Στη Σουηδία προωθείται από την κεντροδεξιά κυβέρνηση το «νομοσχέδιο των χαφιέδων», που αναγκάζει δημόσιους υπαλλήλους να καταδίδουν τους λεγόμενους «παράτυπους» μετανάστες. Δηλαδή ο δάσκαλος να καταδίδει τους γονείς του μαθητή χωρίς «χαρτιά», ο γιατρός τον ασθενή κ.ο.κ. Εχουν ξεσηκωθεί κοινωνικές αντιδράσεις και πάνω από 150 επιστημονικές ενώσεις, σωματεία, μαζικοί φορείς, δήμοι έχουν δηλώσει εκ των προτέρων «ανυπακοή».
Στη Φινλανδία η «κεντροδεξιά» κυβέρνηση επέκτεινε τις «υποχρεώσεις αναφοράς» μεταναστών χωρίς έγγραφα. Επιπλέον πρότεινε οι ενήλικες μετανάστες χωρίς χαρτιά να μην έχουν πλήρη πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, αλλά μόνο στα Επείγοντα. Με το επιχείρημα ότι κάτι τέτοιο ευθυγραμμίζεται με τα σχέδια περικοπής των δαπανών τόσο για την Υγεία, όσο και για τη μετανάστευση!
Η Ολλανδία προωθεί τα τελευταία δυο χρόνια «την πιο σκληρή πολιτική ασύλου όλων των εποχών» και η κυβέρνηση «τεχνοκρατών», με πρωθυπουργό τον πρώην επικεφαλής των Υπηρεσιών Πληροφοριών, Ντικ Σχόοφ, και υπουργό «Ασύλου» από το ακροδεξιό κόμμα του Γκερτ Βίλντερς, θα το φέρει σε πέρας.
Προ ημερών ο βασιλιάς Βίλεμ - Αλεξάντερ στην παραδοσιακή ομιλία του τη «Μέρα του πρίγκιπα», κατά την οποία δίνεται ο τόνος της ετήσιας κυβερνητικής πολιτικής, τόνισε πως η Ολλανδία θα κάνει «ό,τι μπορεί για να μειώσει τον αριθμό των αιτούντων άσυλο», ενώ ο Σχόοφ έκανε λόγο για ...«κρίση ασύλου» στη χώρα.
Η Ολλανδία θα εφαρμόσει μια «ταχύτερη, αυστηρότερη και πιο περιοριστική» πολιτική ασύλου, η κυβέρνηση θα κηρύξει κατάσταση «έκτακτης ανάγκης», ώστε να νομοθετεί χωρίς το Κοινοβούλιο και ζητά «εξαίρεση» - μαζί με την Ουγγαρία - από τον Κανονισμό του Δουβλίνου για την παροχή ασύλου στην ΕΕ.
Η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση PSOE - Sumar του Π. Σάντσεθ έχει εντείνει την καταστολή κατά μεταναστών και προσφύγων, με αποκορύφωμα τη «σφαγή» στους ισπανικούς θύλακες στη Β. Αφρική, Μελίγια και Θέουτα.
Τον Ιούνη του 2022 δεκάδες μετανάστες και πρόσφυγες είχαν σκοτωθεί, εκατοντάδες είχαν τραυματιστεί και επαναπροωθηθεί βίαια, με τον Σάντσεθ να δίνει συγχαρητήρια στις δυνάμεις καταστολής της Ισπανίας και του Μαρόκου, που αντιμετώπισαν την ...εισβολή!
Αργότερα, η Διεθνής Αμνηστία και εμπειρογνώμονες του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ ανέφεραν τουλάχιστον 37 νεκρούς, 76 αγνοούμενους και κατηγόρησαν τις ισπανικές και μαροκινές αρχές για συγκάλυψη της αλήθειας και των ευθυνών για μια από τις μαζικότερες σφαγές μεταναστών και προσφύγων.
Στο μεταξύ, την ώρα που αυξάνονται οι αφίξεις στα Κανάρια Νησιά η κυβέρνηση του σοσιαλιστή Σάντσεθ απαγόρευσε (!) τον Ιούλη τη μετεγκατάσταση προς άλλες περιφέρειες της Ισπανίας μέρους των ανήλικων μεταναστών που φτάνουν στα νησιά αυτά και στοιβάζονται σε άθλιες συνθήκες. Αναγκάστηκε να συζητήσει την επαναφορά της μετεγκατάστασης μετά το πολύνεκρο ναυάγιο την προηγούμενη βδομάδα, με σχεδόν 60 νεκρούς, ανοιχτά του αρχιπελάγους...
Τους πρώτους 9 μήνες του 2024, 30.808 μετανάστες - εκ των οποίων το 12% ανήλικοι - έχουν φτάσει στα Κανάρια, διπλάσιοι από πέρυσι, σύμφωνα με το ισπανικό υπουργείο Εσωτερικών.
Τον Αύγουστο, ο Σάντσεθ πραγματοποίησε περιοδεία στη Δυτική Αφρική, σε Μαυριτανία, Γκάμπια και Σενεγάλη - οι οποίες θεωρούνται βασικά σημεία αναχώρησης των πλοιαρίων με μετανάστες - με στόχο να ενισχύσει τη «συνεργασία» για να εμποδιστούν οι αναχωρήσεις προς τα Κανάρια, βαδίζοντας στον δρόμο της ακροδεξιάς Ιταλίδας πρωθυπουργού, Τζ. Μελόνι. Η «συνεργασία» απέτρεψε περίπου το 40% «των παράνομων αναχωρήσεων» από τις αφρικανικές ακτές...
Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση Σάντσεθ επιδιώκει να συνεχιστούν οι μεταναστευτικές ροές εργαζομένων στους κλάδους που έχει ανάγκη το κεφάλαιο. Εχουμε «εταιρείες που αναζητούν προγραμματιστές, τεχνικούς, οικοδόμους και δεν μπορούν να τους βρουν», ανέφερε χαρακτηριστικά την περασμένη Τετάρτη στο ισπανικό Κοινοβούλιο ο Σάντσεθ, προσθέτοντας ότι η μετανάστευση αυτού του είδους είναι ένας διαχρονικά αποτελεσματικός «μοχλός ανάπτυξης»...