Τα προηγούμενα χρόνια, υπό την ώθηση της πολιτικής της ΕΕ για την «πράσινη ανάπτυξη», την οποία εφάρμοσαν οι αστικές κυβερνήσεις και στήριξαν τα αστικά κόμματα, η Ελλάδα μετατράπηκε σε «Ελντοράντο» για τα «πράσινα» αρπακτικά. Με παχυλές κρατικές και ενωσιακές χρηματοδοτήσεις, αδειοδοτήσεις - «εξπρές» και εγγυημένη κερδοφορία, οι ΑΠΕ «φυτεύτηκαν» σε κάθε γωνιά της χώρας, καθώς ο κλάδος εξασφάλισε νέο «πεδίο δόξης λαμπρό» για λιμνάζοντα κεφάλαια, που βρήκαν κερδοφόρα διέξοδο, ενώ ταυτόχρονα ο λαός βυθίστηκε πιο βαθιά στην ενεργειακή φτώχεια.
Φαίνεται όμως ότι το πανηγύρι κερδών οδεύει προς το τέλος του για μια μερίδα του κλάδου, με τους καπιταλιστές να αποσύρουν κεφάλαια για να τα επενδύσουν σε άλλες αγορές, που προσφέρουν μεγαλύτερα περιθώρια κερδοφορίας.
Τελευταία αποχώρηση ήταν αυτή της γερμανικής «ABO Energy», η οποία δραστηριοποιούταν στην Ελλάδα από το 2017, με ένα επενδυτικό πλάνο για την ανάπτυξη έργων ΑΠΕ συνολικής ισχύος 1,5 GW. Ο γερμανικός επιχειρηματικός όμιλος πούλησε τη θυγατρική του στην Ελλάδα «ABO Energy Hellas» στη «Helleniq Energy» (πρώην ΕΛΠΕ).
Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του εκτελεστικού διευθυντή της εταιρείας, Κάρστεν Σλάτζετερ. «Είχαμε καλά χρόνια στην Ελλάδα και είμαστε ευγνώμονες στους αφοσιωμένους συναδέλφους μας και στις Αρχές», είπε, αναφερόμενος στην κερδοφορία των προηγούμενων ετών.
Στις ίδιες «ράγες» κινούνται και άλλοι διεθνείς επιχειρηματικοί όμιλοι της ελληνικής «πράσινης» ενεργειακής αγοράς. Πωλητήριο έχει βάλει και ο πορτογαλικός κολοσσός EDPR, που ήρθε στην Ελλάδα το 2018, με ένα σχέδιο για επενδύσεις πάνω από 500 εκατ. ευρώ έως το 2026, για τα έργα της οποίας φέρεται να ενδιαφέρεται ο όμιλος Βαρδινογιάννη.
Το 50% του παγκόσμιου «πράσινου» χαρτοφυλακίου της σκοπεύει να μειώσει και η γαλλική «Total Energy», και αναζητεί αγοραστή για την πώληση του 50% των δραστηριοτήτων της στην Ελλάδα, μοντέλο που ακολούθησε προηγουμένως και η ιταλική «Enel». Αντίστοιχα, αναφέρεται σε δημοσιεύματα ότι το 50% των δραστηριοτήτων της στην Ελλάδα σκοπεύει να πουλήσει και η «Lightsource BP», η οποία ήδη έχει πουλήσει στη «Helleniq Energy» έργα ισχύος 110 MW.
Η γερμανική «ib Vogt» έχει αποχωρήσει από την ελληνική αγορά ήδη από τις αρχές του έτους, πουλώντας όλο το χαρτοφυλάκιό της, που περιλάμβανε έργα ΑΠΕ 780 MW σε διάφορα στάδια ανάπτυξης. Σε φάση αποχώρησης βρίσκεται η «Claritas Investments», που είχε άδειες για φωτοβολταϊκά ισχύος 591 MW στη Βόρεια Ελλάδα, ενώ δημοσιεύματα αναφέρουν ότι αντίστοιχο σχεδιασμό έχει και η ισπανική «Fotowatio Renewable Ventures».
Οι αναδιαρθρώσεις των «πράσινων» χαρτοφυλακίων των πολυεθνικών της Ενέργειας αποτελούν γενικότερο φαινόμενο διεθνώς, καθώς η ατμομηχανή της «πράσινης ανάπτυξης» φαίνεται να αγκομαχά, με τα κεφάλαια να στρέφονται προς την οικονομία του πολέμου. Ετσι, η αποχώρηση των ξένων εταιρειών από την ελληνική αγορά δεν έχει προκαλέσει αιφνιδιασμό. Το μεγαλύτερο κομμάτι του «πράσινου» χαρτοφυλακίου καταλήγει σε καθετοποιημένους ομίλους, ενισχύοντας τη συγκεντροποίηση στον κλάδο.
Ενας από τους λόγους για τους οποίους μειώνεται το περιθώριο κερδοφορίας που έχουν οι «πράσινοι» επιχειρηματικοί όμιλοι είναι οι περικοπές Ενέργειας από ΑΠΕ στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής της χώρας, καθώς και οι όλο και πιο συχνές μηδενικές τιμές του ρεύματος από ΑΠΕ στο Χρηματιστήριο Ενέργειας.
Ενδεικτική για τις εξελίξεις στην αγορά των ΑΠΕ ήταν η παρέμβαση του Αλέξανδρου Εξάρχου, προέδρου και διευθύνοντα συμβούλου της «ΑΚΤΩΡ», στη Γενική Συνέλευση της εταιρείας. Οπως είπε, η κερδοφορία των έργων ΑΠΕ θα αντιμετωπίσει «σημαντικούς κινδύνους» εφόσον «η τάση αύξησης των περικοπών συνεχιστεί και φτάσει στο 15%, καθώς τότε πολλά έργα δεν θα μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους». Πρόσθεσε δε ότι η πλειοψηφία των έργων είναι χρηματοδοτούμενα με αναλογία 80% δανεισμό και 20% ίδια κεφάλαια, με αποτέλεσμα οι οικονομικές επιπτώσεις από τις απώλειες εσόδων να ενδέχεται να επηρεάσουν όχι μόνο τους παραγωγούς αλλά και τις τέσσερις συστημικές τράπεζες που έχουν χρηματοδοτήσει την «πράσινη μετάβαση».
Σημειωτέον, τους πρώτους 5 μήνες του 2025 έχει απορριφθεί το 8,9% της ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ, δηλαδή ποσότητα ύψους 875 Gwh, ενώ πέρυσι το ίδιο διάστημα οι περικοπές ήταν 3,5%. Η εγκατεστημένη ισχύς συνεχίζει να αυξάνεται με ρυθμούς πολύ υψηλότερους από τη ζήτηση, σε περιπτώσεις δε ακόμα και από την δυναμικότητα του συστήματος διανομής. Μάλιστα οι περικοπές πλέον έχουν επεκταθεί και στη θερινή περίοδο, σε αντίθεση με προηγούμενα χρόνια.
Μαζί με τις περικοπές αυξάνονται και οι ώρες της ημέρας που οι τιμές στην «απελευθερωμένη» αγορά μηδενίζονται, με αποτέλεσμα έργα που δεν διαθέτουν συμβάσεις εγγυημένου εσόδου, ή δεν έχουν υπογράψει κάποιο μακροπρόθεσμο συμβόλαιο προμήθειας σταθερής τιμής πώλησης της παραγωγής τους, να μη διασφαλίζουν ικανοποιητικά περιθώρια κερδοφορίας. Οι προβλέψεις της αγοράς κάνουν λόγο για περικοπές που μέσα στο 2025 μπορεί ακόμα και να ξεπεράσουν το 10%.
Οι συνθήκες αυτές οδηγούν την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας σε συγκεντροποίηση. Οι επιχειρηματικοί όμιλοι που διαθέτουν καθετοποιημένη δραστηριότητα στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας είναι αυτοί που εξαγοράζουν τα χαρτοφυλάκια των ΑΠΕ, καθώς έχουν τη δυνατότητα να αντισταθμίζουν τις όποιες απώλειες (περικοπές - αρνητικές τιμές) στη χονδρική από την αγορά της λιανικής. Με το ένα χέρι οι καθετοποιημένοι όμιλοι αγοράζουν ακόμα και σε αρνητικές τιμές στο Χρηματιστήριο Ενέργειας, και με το άλλο αρπάζουν από τους λογαριασμούς των λαϊκών στρωμάτων τη «χασούρα» για τις κιλοβατώρες που παρήγαγαν.
Το «Ελντοράντο» της «πράσινης ανάπτυξης» λειτούργησε ως βαλβίδα αποσυμπίεσης για λιμνάζοντα κεφάλαια. Οι καπιταλιστές έριξαν τα κεφάλαιά τους στον κλάδο και, όπως συμβαίνει σε κάθε κλάδο της καπιταλιστικής οικονομίας, αυτό με τη σειρά του οδήγησε στην πτώση του ποσοστού κέρδους. Η συγκεντροποίηση κεφαλαίου που ακολουθεί δεν είναι απλά μια «τεχνική» διαδικασία εξαγορών ή συγχωνεύσεων, αλλά νόμος ανάπτυξης του καπιταλισμού, που οξύνει τις αντιφάσεις του. Τα εναπομείναντα μονοπώλια αποκτούν μεγαλύτερη δυνατότητα ελέγχου της αγοράς και η προσπάθειά τους να διατηρήσουν υψηλά το ποσοστό κέρδους μετακυλίει το «μάρμαρο» στον λαό, του οποίου το εισόδημα «ροκανίζεται» από τους λογαριασμούς του ρεύματος.
Σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεση (α' τρίμηνο του 2025) της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η μέση χονδρική τιμή στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στα 144,6 ευρώ ανά μεγαβατώρα, δηλαδή 44,6% υψηλότερη από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο των 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα, τιμή που με τη σειρά της συμπαρέσυρε και τη λιανική.
«Πρέπει να αυξήσουμε τη συλλογική μας πίεση προς τη Ρωσία, με στόχο την εξασφάλιση μιας δίκαιης εκεχειρίας και, τελικά, μιας δίκαιης και διαρκούς ειρήνης, μιας ειρήνης που θα σέβεται την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και το ευρωπαϊκό της μέλλον», τόνισε χαρακτηριστικά στην ομιλία του, έχοντας ήδη γράψει πολλά χιλιόμετρα σε αυτήν την πορεία. Αλλωστε, καθώς μπίζνες του κεφαλαίου και πόλεμος πάνε μαζί, επέμεινε ότι «η Ουκρανία χρειάζεται μια μακροπρόθεσμη στρατηγική ανοικοδόμησης», προσθέτοντας ότι «το Ταμείο Βοήθειας για την Ουκρανία παραμένει ένα ζωτικής σημασίας εργαλείο για την προσπάθεια ανοικοδόμησης και πρέπει να υποστηριχθεί με τους απαραίτητους πόρους και την απαραίτητη πολιτική βούληση».
«Ωστόσο, η δημόσια χρηματοδότηση από μόνη της δεν αρκεί. Πρέπει να εντάξουμε πλήρως τον ιδιωτικό τομέα σε αυτήν την προσπάθεια ανοικοδόμησης. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες συνθήκες: Να μετριάσουμε τους κινδύνους, να παρέχουμε εγγυήσεις, να οικοδομήσουμε ισχυρούς και διαφανείς θεσμούς, τους οποίους μπορούν να εμπιστεύονται οι επενδυτές», συμπλήρωσε, υποσχόμενος στο κεφάλαιο ένα πλαίσιο διασφαλισμένης κερδοφορίας.
Σε ό,τι αφορά ειδικά τους εγχώριους επιχειρηματικούς ομίλους, είπε ότι «η Ελλάδα επικεντρώνεται ιδιαίτερα στη νότια Ουκρανία και ειδικά στην Οδησσό, μια πόλη με την οποία έχει βαθιές ιστορικές σχέσεις και αποτελεί κόμβο στρατηγικής σημασίας στη Μαύρη Θάλασσα».
«Μαζί με τους εταίρους μας στην περιοχή, συμβάλλουμε ήδη στην προώθηση της ενεργειακής ασφάλειας της Ουκρανίας μέσω του ζωτικής σημασίας Κάθετου Διαδρόμου, ενός κρίσιμου έργου υποδομής με σημαντικές προοπτικές», είπε επίσης ο Μητσοτάκης. Τέλος, προσδιόρισε ως «βασικούς τομείς», όπου «διερευνούν συνεργασίες» ελληνικοί επιχειρηματικοί όμιλοι, «την καθαρή και πράσινη Ενέργεια», τις υποδομές, τις υπηρεσίες Υγείας, τις αλυσίδες εφοδιασμού, τις θαλάσσιες μεταφορές και την άμυνα.
Κατά την τριήμερη επίσημη επίσκεψη του Εμ. Μακρόν στο Λονδίνο
Συμφωνία που «συντονίζει τα μέσα πυρηνικής αποτροπής» που διαθέτουν υπέγραψαν χτες η Γαλλία και η Βρετανία κατά την τριήμερη επίσημη επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου, Εμ. Μακρόν, ο οποίος είχε εκτεταμένες επαφές με τον Βρετανό πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ.
Η κίνηση εντάσσεται στη λεγόμενη «στρατηγική αυτονομία» της Ευρώπης, στην ενίσχυση του ευρωπαϊκού πυλώνα του ΝΑΤΟ με φόντο τον εντεινόμενο γεωπολιτικό ανταγωνισμό μέσα στον ευρωατλαντικό άξονα, καθώς οι ΗΠΑ ανασυγκροτούν τις δυνάμεις και τις προτεραιότητές τους και στρέφονται με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα σε Ασία - Ειρηνικό.
Η κοινή δήλωση που υπέγραψαν Στάρμερ και Μακρόν τονίζει «για πρώτη φορά» ότι «όλα τα μέσα αποτροπής των δυο χωρών είναι ανεξάρτητα, αλλά μπορούν να συντονιστούν», ανέφεραν το υπουργείο Αμυνας της Βρετανίας και η προεδρία της Γαλλίας.
Επίσης επικαιροποιούνται οι συνθήκες του Lancaster House, μιας αμυντικής συμφωνίας που υπογράφηκε το 2010 μεταξύ των δυο κρατών και δηλώνουν πως θα αναπτύξουν από κοινού έναν νέο πύραυλο κρουζ που θα αντικαταστήσει τον Storm Shadow/SCALP και επιπλέον πως θα συνεργαστούν για την ανάπτυξη προηγμένων όπλων κατά των μη επανδρωμένων αεροσκαφών.
Εχουν περάσει 30 χρόνια από την κοινή διακήρυξη «Τσέκερς» του 1995, όταν ακόμη Γαλλία και Βρετανία, οι μοναδικές δυνάμεις με πυρηνικά όπλα στη Δυτική Ευρώπη, δεν είχαν εξελίξει το πλαίσιο της συνεργασίας τους στο πεδίο της αποτροπής.
Σήμερα η απόφαση αυτή πάρθηκε ενόψει της πολεμικής προετοιμασίας της Ευρώπης για μια ευρύτερη σύγκρουση με τη Ρωσία, κάνοντας λόγο για «ακραία απειλή», από την οποία θα «προστατεύσουν την Ευρώπη». Δεν υπάρχει «καμιά μείζων απειλή για την Ευρώπη που δεν θα απαντηθεί από τις δυο χώρες», αναφέρεται, χωρίς να ξεκαθαρίζεται η φύση της «απάντησης» αυτής.
Η εθνική κυριαρχία για την απόφαση χρήσης πυρηνικών όπλων παραμένει απόλυτη, αλλά «κάθε αντίπαλος που απειλεί ζωτικά συμφέροντα του Ηνωμένου Βασιλείου ή της Γαλλίας μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπος με την ισχύ των πυρηνικών δυνάμεων των δυο χωρών», ανέφεραν το Λονδίνο και το Παρίσι.
Σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία, «ομάδα πυρηνικής επίβλεψης» στην οποία θα συμπροεδρεύουν το Ελιζέ και το Cabinet Office (το υπουργείο προεδρίας της βρετανικής κυβέρνησης) θα αναλάβει τον «συντονισμό της αυξανόμενης πολιτικής στο πεδίο της πολιτικής, των δυνατοτήτων και των επιχειρήσεων».
Η στρατιωτικο-βιομηχανική συνεργασία της Γαλλίας με τη Βρετανία ακμάζει, ακριβώς τη στιγμή που τα έργα με τον μεγάλο ευρωπαϊκό «εταίρο» της Γαλλίας, τη Γερμανία, και ιδιαίτερα το μαχητικό αεροσκάφος FCAS, έχουν βαλτώσει.
Παράλληλα, Παρίσι και Λονδίνο έχουν αντιθέσεις και ανταγωνίζονται μεταξύ τους οικονομικά και γεωπολιτικά. Αν και η συμφωνία «επανεκκίνησης» ΕΕ - Ηνωμένου Βασιλείου, που επικυρώθηκε τον Μάη, έθεσε ένα πλαίσιο για τη συμμετοχή του Λονδίνου στο πρόγραμμα χρηματοδότησης των εξοπλισμών SAFE ύψους 150 δισ. ευρώ, η Γαλλία έκτοτε πιέζει για τον περιορισμό της πρόσβασης της βρετανικής πολεμικής βιομηχανίας, που θίγει τα συμφέροντα των γαλλικών ομίλων.
Οι δυο ηγέτες συμφώνησαν ότι «η αντιμετώπιση της απειλής της παράτυπης μετανάστευσης και των διελεύσεων μικρών σκαφών που διασχίζουν τη Μάγχη αποτελεί κοινή προτεραιότητα που απαιτεί κοινές λύσεις».
Στάρμερ και Μακρόν αναμενόταν να ανακοινώσουν χθες μια συμφωνία μετανάστευσης τύπου «ένας μέσα, ένας έξω», η οποία θα περιλαμβάνει την αποδοχή από το Ηνωμένο Βασίλειο ορισμένων αιτούντων άσυλο από τη Μάγχη, αλλά την επιστροφή άλλων, «παράτυπων» μεταναστών στη Γαλλία.
Προχθές βρετανικές και γαλλικές κυβερνητικές πηγές είχαν χαρακτηρίσει «περίπλοκες» και «ρευστές» τις διαπραγματεύσεις.
Ενώ οι «πρόθυμοι» δηλώνουν ότι έχουν ωριμάσει τα σχέδια για αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων μετά από μια εκεχειρία
Eurokinissi |
Ολοι οι «φίλοι» της Ουκρανίας, που βλέπουν στη μελλοντική ανοικοδόμηση ευκαιρίες για τους επιχειρηματικούς ομίλους |
Η ΕΕ ανακοίνωσε ένα «μέγα ταμείο» εκμετάλλευσης του ουκρανικού φυσικού πλούτου και επενδύσεων από ευρωπαϊκά μονοπώλια, στην προσπάθειά της να «προφτάσει» τις ΗΠΑ, που έχουν ήδη υπογράψει με το Κίεβο συμφωνία για τις σπάνιες γαίες, συνολικά τον ορυκτό πλούτο και στρατηγικές υποδομές, ως «αντάλλαγμα» για τον εξοπλισμό και την οικονομική «στήριξη» αξίας εκατοντάδων δισ. ευρώ.
Εξάλλου, τόσο η «οικοδέσποινα» πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζ. Μελόνι όσο και ο Ουκρανός Πρόεδρος Β. Ζελένσκι ξεκαθάρισαν ότι «μόνο οι φίλοι» που στηρίζουν στρατιωτικά και πολιτικά το Κίεβο θα συμμετέχουν στη μοιρασιά της «λείας», σε επενδύσεις για «την οικονομική και τεχνολογική ανάκαμψη της Ουκρανίας», και όχι «αυτοί που βοηθούν τη Ρωσία να συνεχίσει αυτόν τον πόλεμο». Πρόκειται για έμμεση αναφορά σε ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Σλοβακία και η Ουγγαρία, αλλά και στην Κίνα κ.λπ.
Στη χθεσινή διάσκεψη συμμετείχαν μια σειρά ηγέτες (μεταξύ τους και ο Ελληνας πρωθυπουργός - βλ. σχετικό θέμα) και επικεφαλής επιχειρηματικών ομίλων, ιμπεριαλιστικών οργανισμών και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. «Εχουμε αναλάβει δεσμεύσεις οι οποίες ανέρχονται συνολικά σε περισσότερα από 10 δισ. ευρώ», είπε η Ιταλίδα πρωθυπουργός, ενώ σύμφωνα με τον Ζελένσκι «περίπου 200 συμφωνίες είναι έτοιμες προς υπογραφή».
Παράλληλα ο Ζελένσκι κάλεσε την Ευρώπη να διαθέσει τα παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία «για την ανάκαμψη της Ουκρανίας». «Οχι μόνο το εισόδημα από αυτά τα περιουσιακά στοιχεία, αλλά και τα ίδια τα περιουσιακά στοιχεία πρέπει να χρησιμοποιούνται, και πολύ πιο ενεργά απ' ό,τι τώρα», είπε.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αφού ξεκαθάρισε ότι η ΕΕ «θα είναι στο πλευρό της Ουκρανίας για όσο χρειαστεί», αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία «ReArm Europe», των 800 δισ. ευρώ, που περιλαμβάνει και κοινά πρότζεκτ εξοπλισμών με την Ουκρανία.
Τόνισε ότι η ΕΕ παραμένει ο μεγαλύτερος χορηγός της Ουκρανίας, με σχεδόν 165 δισ. ευρώ από την αρχή της ρωσικής εισβολής το 2022, ενώ ανακοίνωσε περαιτέρω επιχορηγήσεις - ύψους 1 και 3 δισ. ευρώ αντίστοιχα - που υπογράφηκαν στο πλαίσιο της χθεσινής διάσκεψης.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανακοίνωσε στη συνέχεια ένα νέο «εμβληματικό» ταμείο για την «ανοικοδόμηση της Ουκρανίας», το «μεγαλύτερο ταμείο επενδυτικών κεφαλαίων παγκοσμίως», με επίκεντρο την Ενέργεια, τις μεταφορές, τις κρίσιμες πρώτες ύλες και τις βιομηχανίες διπλής χρήσης.
Το ταμείο, με αρχικό κεφάλαιο 220 εκατ. ευρώ, φιλοδοξεί να προσελκύσει ιδιωτικές επενδύσεις έως 500 εκατ. ευρώ μέχρι την ερχόμενη χρονιά, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Στο ταμείο θα συμμετέχουν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ιταλία, η Γερμανία, η Γαλλία, η Πολωνία και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
«Με 2,3 δισ. ευρώ σε υπογεγραμμένες συμφωνίες, στοχεύουμε να αποδεσμεύσουμε έως 10 δισ. ευρώ σε επενδύσεις για την ανοικοδόμηση κατοικιών, την επαναλειτουργία των νοσοκομείων, την ανάκαμψη των επιχειρήσεων και την εξασφάλιση της Ενέργειας», είπε ακόμα η πρόεδρος της Κομισιόν.
Ο φάκελος των 2,3 δισ. ευρώ περιλαμβάνει εγγυήσεις δανείων για ποσό 1,8 δισ. ευρώ και πάνω από 500 εκατ. σε δωρεές.
Ο Γερμανός καγκελάριος Φρ. Μερτς εξέφρασε τη στήριξή του στον στόχο του ταμείου «να κινητοποιήσει μεγάλους όγκους επενδύσεων για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας».
Στη συνέχεια στρέφεται στα σχέδια της Ουκρανίας για ένταξη στην ΕΕ, καθώς δηλώνει ότι η Επιτροπή είναι «έτοιμη να προχωρήσει στο επόμενο βήμα στην πορεία ένταξης, να ανοίξει την πρώτη δέσμη» των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.
Χθες το απόγευμα συνεδρίασε μέσω τηλεδιάσκεψης ο «συνασπισμός των προθύμων» (Γαλλίας, Γερμανίας, Βρετανίας, Ιταλίας, Πολωνίας), όπου συμμετείχαν για πρώτη φορά εκπρόσωποι των ΗΠΑ, μεταξύ τους ο ειδικός απεσταλμένος για την Ουκρανία, Kιθ Κέλογκ, και ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Λ. Γκρέιαμ.
Συμφωνήθηκε να δημιουργηθεί ένα πολυεθνικό επιχειρησιακό αρχηγείο του συνασπισμού, που θα έχει έδρα το Παρίσι και θα μεταφερθεί εκ περιτροπής στο Λονδίνο μετά από 12 μήνες.
Σε περίπτωση διαρκούς κατάπαυσης του πυρός, μια στρατιωτική δύναμη του συνασπισμού αναμένεται να βοηθήσει στην ανασύσταση των χερσαίων δυνάμεων της Ουκρανίας, διασφαλίζοντας τους ουρανούς με εναέριες περιπολίες πάνω από την Ουκρανία και τη Μαύρη Θάλασσα.
«Τις επόμενες μέρες και βδομάδες θα εντείνουμε την υποστήριξή μας για να κρατήσουμε την Ουκρανία στη μάχη, αυξάνοντας την πίεση στον Πούτιν μέσω εξουθενωτικών κυρώσεων και διασφαλίζοντας ότι οι Ενοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας διαθέτουν τον εξοπλισμό που χρειάζονται», δήλωσε χθες ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ.
Συμπλήρωσε δε ότι έχουν «ωριμάσει» τα ευρωπαϊκά σχέδια για μια «ειρηνευτική» στρατιωτική δύναμη, με τον Μακρόν να τα περιγράφει ως «έτοιμα να ξεκινήσουν» μόλις συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός.
Στο μεταξύ, ΗΠΑ και Ευρωπαίοι ετοιμάζονται να στείλουν στην Ουκρανία περισσότερα αντιαεροπορικά συστήματα και τους αντίστοιχους πυραύλους.
Αλλη μια νύχτα μαζικών επιθέσεων με εκατοντάδες drones και πυραύλους ήταν αυτή της Τετάρτης στην Ουκρανία, κυρίως στο Κίεβο. Η στρατιωτική κλιμάκωση το τελευταίο διάστημα είναι εμφανής: Σύμφωνα με αποστολή του ΟΗΕ, μέσα στον Ιούνη σκοτώθηκαν περισσότεροι άμαχοι απ' ό,τι στη διάρκεια οποιουδήποτε άλλου μήνα τα τρία τελευταία χρόνια.
Οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι προσπαθούν να «πείσουν» τους «συμμάχους» να δώσουν μια συστοιχία αντιαεροπορικού συστήματος «Patriot», θέμα που συζητήθηκε και στη Ρώμη μεταξύ του Ζελένσκι και του Κέλογκ.
Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο Ουκρανός Πρόεδρος δήλωσε ότι συζητήθηκαν επίσης θέματα όπως η αγορά αμερικανικών όπλων, η από κοινού παραγωγή «αμυντικών» συστημάτων και η ανάγκη επιβολής νέων κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας.
Χθες συναντήθηκαν στην Κουάλα Λουμπούρ, στο περιθώριο της συνόδου της Ενωσης Κρατών Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN), οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας, Σ. Λαβρόφ, και των ΗΠΑ, Μ. Ρούμπιο. Ο Λαβρόφ πρότεινε στον Αμερικανό ομόλογό του μια «νέα ιδέα» για τη σύγκρουση στην Ουκρανία.
«Δεν πρόκειται για μια νέα προσέγγιση. Είναι μια νέα ιδέα, ή μια νέα σκέψη, την οποία θα μεταφέρω στον Πρόεδρο (σ.σ. στον Ντ. Τραμπ) για να τη συζητήσουμε», είπε ο Ρούμπιο, διευκρινίζοντας ότι δεν είναι μια πρωτοβουλία που θα οδηγήσει «αυτομάτως στην ειρήνη» αλλά «θα μπορούσε δυνητικά να ανοίξει την πόρτα» για μια πιθανή κατάπαυση του πυρός.
Ο Ρούμπιο χαρακτήρισε «ειλικρινή και σημαντική» τη συζήτηση που είχε με τον Λαβρόφ για το θέμα της Ουκρανίας. Ταυτόχρονα όμως του επεσήμανε την «απογοήτευση» του Τραμπ για το ότι «δεν υπάρχει πρόοδος» και ότι δεν διακρίνει κάποια «ευελιξία» από τη ρωσική πλευρά.
Βουτηγμένες στο αίμα χιλιάδων Παλαιστινίων είναι οι επενδύσεις «ευαγών» κολοσσών από όλο τον πλανήτη, που συνεργάζονται ξετσίπωτα με το κράτος - δολοφόνο του Ισραήλ
2024, The Associated Press. Al |
Από το πόσο εξονυχιστικά καλλιεργείται η συνενοχή εκείνων που μαθαίνουν ότι οι Παλαιστίνιοι είναι τρομοκράτες, όχι ένας λαός που ζητά απλά να ζει σε μια ελεύθερη πατρίδα με δικαιώματα.
Αυτό είναι που συμβαίνει στη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Οχθη, ακόμα πιο αποφασιστικά μετά τον Οκτώβρη του 2023, με βασικό οργανωτή το κατοχικό κράτος του Ισραήλ και τους συμμάχους του ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, που μιλάνε μεν για το «δικαίωμα στην αυτοάμυνα» του δολοφόνου, αλλά δεν αναγνωρίζουν το παραμικρό δικαίωμα σε όσους αντιστέκονται γιατί, πολύ απλά, θέλουν να ζουν, να δουλεύουν, να μαθαίνουν γράμματα, να κάνουν οικογένεια, στην πατρίδα τους.
Η Εκθεση που δημοσίευσε στις 30 Ιούνη η ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Παλαιστίνη και τα άλλα κατεχόμενα αραβικά εδάφη, Φραντσέσκα Αλμπανέζε, καταγράφει δεκάδες μονοπωλιακούς ομίλους, που τσεπώνουν δισεκατομμύρια από τον βίαιο διωγμό των Παλαιστινίων απ' τα εδάφη τους, από την αμείωτη δημιουργία νέων εποικισμών και κατοχικών φυλακίων. Αλλά και από το «κατάλληλο περιβάλλον» που στοχευμένα διαμορφώνουν ένα σωρό χρηματοπιστωτικές, νομικές, συμβουλευτικές, ερευνητικές, διαφημιστικές, ενημερωτικές εταιρείες μέσα από «δεξιότητες», αφηγήσεις και επενδύσεις που εμφανίζουν αυτήν τη γενοκτονία ως κάτι φυσιολογικό και αναγκαίο.
Σε τέτοιες εικόνες, οι άνθρωποι βλέπουμε τρομαγμένα παιδιά κι απελπισμένους γονείς - τα μονοπώλια βλέπουν ευκαιρίες για πλούτη |
Ξεχωρίζει καταρχάς το πρόγραμμα παραγωγής των μαχητικών αεροσκαφών «F-35», στην παραγωγή των οποίων κυριαρχεί ο αμερικανικός κολοσσός της «Lockheed Martin» μαζί με άλλες 1.650 εταιρείες, όπως η ιταλική «Leonardo S.p.A.»
Πρόκειται για πολεμικά αεροσκάφη ικανά να μεταφέρουν τόνους πολεμοφοδίων το καθένα. Σύμφωνα με την έκθεση, από τον Οκτώβρη του 2023, στη Γάζα έπεσαν 85.000 τόνοι από βόμβες τις οποίες έριξαν στόλοι «F-35» μαζί με «F-16», στο μεγαλύτερο μέρος τηλεκατευθυνόμενες, σκοτώνοντας και σακατεύοντας - στον έναν ή τον άλλο βαθμό, σωματικά ή ψυχικά - 179.411 Παλαιστίνιους...
Την υπερσύγχρονη φονική μηχανή του Ισραήλ απαρτίζουν ακόμα εταιρείες όπως οι «Elbit Systems» και «Israel Aerospace Industries», που κατατάσσονται μάλιστα πλέον στην πρώτη 50άδα παραγωγών όπλων διεθνώς, ενώ κατόρθωσαν ακόμα και να περιληφθεί το Ισραήλ, τουλάχιστον για την τετραετία 2020 - 2024, στην πρώτη 8άδα των μεγαλύτερων εξαγωγέων όπλων σε όλο τον κόσμο...
Σημειωτέον, ότι το 2025 το Ισραήλ έγινε η πρώτη χώρα που χρησιμοποίησε την τελευταία έκδοση των «F-35», γνωστή ως «beast mode». Το 2018, το Ισραήλ ήταν και πάλι η πρώτη χώρα που «πέταξε» «F-35» σε αληθινή μάχη, για να πλήξει θέσεις της Χαμάς. Οπως θυμίζουν σχετικά ρεπορτάζ, το 1979 ήταν ξανά πιλότος του Ισραήλ εκείνος, που, «πετώντας» για πρώτη φορά τα νέα τότε «F-15», κατέρριψε ένα συριακό «MiG-21»...
Μια σειρά άλλα συστήματα αεράμυνας, drones, εργαλεία ακριβούς «κλειδώματος» των στόχων που καθοδηγούν συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης λανσάρονται ως «battle - proven» (σ.σ. «δοκιμασμένα σε συνθήκες αληθινής μάχης») επειδή έχουν δοκιμάσει πρώτα στη Γάζα π.χ. τετρακόπτερα ή εξακόπτερα. Δηλαδή, ειδικά μη επανδρωμένα τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη που πετούν δίπλα σε μαχητικά καθοδηγώντας τις βόμβες που εκείνα ρίχνουν.
Καθοριστικός είναι ο ρόλος πανεπιστημίων «διεθνώς καταξιωμένων» κατά τα άλλα, όπως το MIT (Massachusetts Institute of Technology), που την τελευταία 20ετία συνεργάστηκε στενά με τους δύο ισραηλινούς κολοσσούς διασφαλίζοντας στον κατοχικό στρατό εργαλεία κατάλληλα για την εξόντωση των Παλαιστινίων. Είναι τα ... «ευαγή ιδρύματα» των οποίων οι φοιτητές, πέρυσι το Μάη είχαν βγει στους δρόμους όλων των ΗΠΑ, καταγγέλλοντας τον άθλιο ρόλο τους στη δολοφονία χιλιάδων λαού, αλλά η δημοκρατική κυβέρνηση Μπάιντεν έστειλε πάνοπλους, μέχρι και έφιππους αστυνομικούς, για να τους περιποιηθεί, επειδή δεν σώπαιναν μπροστά στο έγκλημα.
Ενας στρατός ακόμα άλλων επιχειρήσεων θησαυρίζουν συμβάλλοντας στην άρτια και έγκαιρη προετοιμασία της φονικής αυτής μηχανής: Η ιαπωνική «FANUC Corporation» φτιάχνει ρομποτικά συστήματα που χρησιμοποιούνται σε γραμμές παραγωγής των «Lockheed Martin», «Elbit» κ.τ.λ.
Ναυτιλιακές εταιρείες όπως η δανέζικη «A.P. Moller - Maersk A/S» μεταφέρουν εξαρτήματα, πρώτες ύλες κ.τ.λ. διασφαλίζοντας απρόσκοπτη ροή σχετικού εξοπλισμού προς τις ΗΠΑ.
Κλειστά και τηλεκατευθυνόμενα συστήματα παρακολούθησης, καταγραφής βιομετρικών δεδομένων, σημεία ελέγχου προηγμένης τεχνολογίας και άλλα παρόμοια παράγωγα ομίλων, που ειδικεύονται στις Νέες Τεχνολογίες και την Τεχνητή Νοημοσύνη επίσης αξιοποιούνται και φυσικά διαφημίζονται εκτεταμένα από τη σφαγή, που κλιμακώνεται στη Λωρίδα και τα άλλα κατεχόμενα Παλαιστινιακά εδάφη.
Αναφέρουμε ενδεικτικά μόνο: Ο ισραηλινός όμιλος NSO διακρίνεται σε συστήματα φακελώματος Παλαιστινίων αγωνιστών, γενικά στη λεγόμενη «κατασκοπευτική διπλωματία».
Η αμερικανική IBM - που δραστηριοποιείται στο Ισραήλ από 1972 - εκπαιδεύει προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και των Μυστικών Υπηρεσιών για τη συγκέντρωση και επεξεργασία δεδομένων που στηρίζουν το καθεστώς ελέγχου και χορήγησης αδειών εισόδου και εξόδου.
Η «Hewlett Packard Entreprises», επίσης, έχει παράσχει για χρόνια κατάλληλες τεχνολογίες για τη λειτουργία των ισραηλινών φυλακών και της ισραηλινής αστυνομίας, μέχρι που το 2015 «έσπασε» σε άλλες και την αποστολή της ανέλαβαν και ισραηλινές θυγατρικές της.
Ανάλογα συστήματα παρακολούθησης, φακελώματος κ.τ.λ. καθοριστικά για το έργο των κατοχικών αρχών που βασανίζουν, φυλακίζουν, τρομοκρατούν καθημερινά χιλιάδες Παλαιστίνιους, διασφαλίζουν η «Microsoft», που δραστηριοποιείται στο Ισραήλ από το 1991, διατηρώντας εκεί το μεγαλύτερο κέντρο της εκτός ΗΠΑ, με ειδική χρήση και στους εποικισμούς.
Οι «Alphabet Inc» και «Amazon» κέρδισαν το 2021 διαγωνισμό που οργάνωσε το ισραηλινό υπουργείο Αμυνας και ανέλαβαν επίσης τη διασφάλιση ειδικών τεχνολογικών συστημάτων παρακολούθησης, συγκέντρωσης προσωπικών δεδομένων.
Ιδιαίτερα κερδοφόρες έχουν αποδειχθεί και οι τεχνικές επιχειρήσεις κατεδάφισης σπιτιών, σχολείων, νοσοκομείων και μιας σειράς άλλων υποδομών των Παλαιστινίων, που οι κατοχικές αρχές έκριναν επικίνδυνες ή παράνομες, αλλά και για την «ανοικοδόμηση» μετά νέων εποικισμών (μόνο μεταξύ Νοέμβρη 2023 και Οκτώβρη 2024 χτίστηκαν 57 νέοι εποικισμοί και φυλάκια ελέγχου).
Η «Caterpillar» έχει διακριθεί από το 2000 ακόμα για τον μηχανολογικό εξοπλισμό που παρέχει στο κράτος - δολοφόνο, ενώ το 2025 υπέγραψε και νέο σχετικό συμβόλαιο με το Ισραήλ αξίας πολλών εκατομμυρίων δολαρίων.
Αντίστοιχο εξοπλισμό πουλάνε και η κορεατική «Korean HD Hyundai» με τη θυγατρική της «Doosan», η σουηδική «Volvo Group», μαζί με τη «Merkavim Transportation Technologies Ltd», που διασφάλισε μάλιστα και τεθωρακισμένα λεωφορεία, για να χρησιμοποιούνται όπου ξεφυτρώνουν νέοι εποικισμοί.
Η γερμανική «German Heidelberg Materials AG», με τη θυγατρική της «Hanson Israel», συνέβαλαν στην αρπαγή εκατομμυρίων τόνων δολομίτη (που χρησιμοποιείται και στην παραγωγή τσιμέντου) από το λατομείο Ναχάλ Μπάρα σε γη που αφαιρέθηκε με τη βία από παλαιστινιακά χωριά στη Δυτική Οχθη.
Η «Spanish/Basque Construcciones Auxiliar de Ferrocarriles» διακρίθηκε στη συντήρηση και επέκταση σιδηροδρομικής γραμμής που συνδέει περιοχές που προσαρτήθηκαν παράνομα στη Δυτική Οχθη με εποικισμούς και την Δυτική Ιερουσαλήμ.
Η αμερικανική εταιρεία ακινήτων (με πάνω από 1.000 γραφεία στον κόσμο, περιλαμβανομένης και της Ελλάδας) «Keller Williams Realty LLC» μαζί με την ισραηλινή «KW Israel» άνοιξαν νέα γραφεία και σε ισραηλινούς εποικισμούς. Toν Μάρτη του 2024, η «Keller» μαζί με την «Home in Israel» οργάνωσαν μάλιστα ειδικές εκδηλώσεις σε Καναδά και ΗΠΑ, για την κατασκευή και αξιοποίηση χιλιάδων νεόδμητων διαμερισμάτων σε εποικισμούς.
Και η λίστα των ματωμένων επενδύσεων δεν έχει τέλος. Αφού δεν έχει πάτο η δίψα των μονοπωλίων για κέρδη - όσο βουτηγμένα στο αίμα αθώων κι αν είναι.
Η αλήθεια είναι άλλωστε ότι μόνο όσο «βουτάνε» στην εξόντωση ζωών αβγαταίνουν τα κέρδη των μονοπωλίων.
Στην Παλαιστίνη εξοντώνουν μελετημένα έναν λαό για να τον διώξουν από την πατρίδα του, αφού αυτό εξυπηρετεί τους επιχειρηματικούς και γεωπολιτικούς τους σχεδιασμούς.
Στις άλλες πατρίδες, στις οποίες τέτοιοι κολοσσοί διατηρούν τα εργοστάσιά τους και εμφανίζονται, ή και διακρίνονται ακόμα, ως «κοινωνικά υπεύθυνοι εργοδότες», εξοντώνουν μελετημένα εκατομμύρια εργατοϋπαλλήλους. Επιβάλλοντας συνθήκες δουλειάς και ζωής κατάλληλες για να παράγονται τέτοια και άλλα εγκλήματα. Είτε σε συνθήκες ειρήνης, είτε σε συνθήκες πολέμου.