Παρασκευή 27 Ιούνη 2025
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα ζόρια δεν κρύβονται...

...την ώρα που ο λαός ήδη «ματώνει» για τα πλεονάσματα που στηρίζουν τους επιχειρηματικούς ομίλους

Στη δίνη των «ματωμένων» πλεονασμάτων βρίσκονται τα λαϊκά νοικοκυριά που καλούνται να ζήσουν με πενιχρούς μισθούς που τελειώνουν στα μέσα του μήνα και την ακρίβεια να εξαϋλώνει το εισόδημά τους.

Το τερατώδες πρωτογενές πλεόνασμα που σημειώθηκε την περίοδο Ιανουαρίου - Μαΐου 2025 και που έφτασε τα 5,343 δισ. ευρώ (υπέρβαση των εκτιμήσεων κατά 4,288 δισ. ευρώ) είναι ενδεικτικό της κατάστασης και έρχεται ως αποτέλεσμα της βαριάς φορολογίας των λαϊκών νοικοκυριών και κυρίως των άδικων έμμεσων φόρων, που σε συνδυασμό με τους πενιχρούς μισθούς και την ακρίβεια τσακίζουν το λαϊκό εισόδημα.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση υπόσχεται εκτόξευση των πολεμικών δαπανών για τους ιμπεριαλιστικούς ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, μιας και μεγάλο μέρος των πλεονάσματων που πληρώνει ο λαός, οδηγούνται και στον τομέα της πολεμικής οικονομίας. Θυμίζουμε ότι πριν από μερικές μέρες, ο ΟΟΣΑ στο πλαίσιο της 6μηνιαίας έκθεσης έδωσε το «σήμα» για τη συνέχιση των «ματωμένων» πλεονασμάτων, της καθήλωσης των μισθών και της πολιτικής που γιγαντώνει την ακρίβεια. Και προέβλεπε πλεονάσματα ύψους 2,1% και 2,2% του ΑΕΠ για το 2025 και το 2026 αντίστοιχα, σημειώνοντας ότι «η διατήρηση του δημόσιου χρέους πρέπει να παραμείνει προτεραιότητα, καθώς τα κόστη λόγω της γήρανσης και οι επενδυτικές ανάγκες προσθέτουν στις πιέσεις μελλοντικών δαπανών».

Τα «ματωμένα» πλεονάσματα προήλθαν κυρίως από την είσπραξη:

-- Του ΦΠΑ που έφτασε τα 10,995 δισ. ευρώ

-- Του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης που έφτασε τα 2,789 δισ. ευρώ.

-- Του Φόρου Εισοδήματος που έφτασε τα 9,167 δισ. ευρώ, εκ των οποίων:

-- Του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας που διαμορφώθηκε στο 1,53 δισ. ευρώ.

Θυμίζουμε ακόμα ότι σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν πριν από μερικές βδομάδες, τουλάχιστον για μια δεκαετία ακόμα θα «ματώνουν» οικονομικά τα λαϊκά νοικοκυριά για την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους, το οποίο σύμφωνα με στοιχεία του 2024 φτάνει τα 364,8 δισ. ευρώ - ποσό που δημιουργήθηκε από την πολιτική των αστικών κυβερνήσεων, οι οποίες με τα χρήματα του λαού γεμίζουν τα κρατικά ταμεία, για να «μπουκώνουν» με «ζεστό» χρήμα τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.

Το ενδεχόμενο ενός νέου πληθωριστικού σοκ είναι κοντά...

Κι ενώ αυτή είναι η κατάσταση για τα λαϊκά νοικοκυριά, τα ζόρια για τις ...προοπτικές της ελληνικής καπιταλιστικής οικονομίας από τις ιμπεριαλιστικές συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή, απασχολούν έντονα τα αστικά επιτελεία. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην έκθεσή του που δημοσιεύτηκε αυτήν την εβδομάδα το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, προειδοποιεί για επιβράδυνση της καπιταλιστικής ανάπτυξης, επίμονο πληθωρισμό και επενδυτικές καθυστερήσεις και κάνει λόγο για ενδεχόμενο «νέο πληθωριστικό σοκ».

Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Το 2025 εξελίσσεται σε χρονιά ασυνήθιστα υψηλής γεωπολιτικής και οικονομικής αβεβαιότητας. Οι εξελίξεις των τελευταίων μηνών, και ιδιαίτερα η νέα απρόβλεπτη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, οδηγούν σε παγκόσμια γεωπολιτική αστάθεια και προκαλούν συνθήκες μείζονος αβεβαιότητας, δημιουργώντας αναταράξεις στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές. Τα πρώτα σημάδια επιβράδυνσης των μεγάλων οικονομιών έχουν κάνει την εμφάνισή τους. Μέσα σε αυτό το διεθνές περιβάλλον σημαντικών προκλήσεων και ρίσκων, η ελληνική οικονομία διατηρεί την ανοδική της πορεία με οδηγό τις καλές δημοσιονομικές επιδόσεις και την εμπιστοσύνη των διεθνών επενδυτών».

Και προσθέτει: «Η ραγδαία επιδείνωση της παγκόσμιας οικονομικής προοπτικής, εμπορικών και γεωπολιτικών εντάσεων, ενδέχεται να έχει αρνητικές συνέπειες για τις ελληνικές εξαγωγές και τις ιδιωτικές επενδύσεις. (...) Εξαιτίας του ραγδαία επιδεινούμενου διεθνούς οικονομικού περιβάλλοντος, το Γραφείο αναθεώρησε ελαφρώς προς τα κάτω τη βασική εκτίμηση για τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ του έτους 2025 στο 2,2% (από 2,3% στην Εκθεση του Μαρτίου 2025)», αναφέρεται στην έκθεση, σύμφωνα με την οποία «η αναθεώρηση οφείλεται σε δύο πηγές αβεβαιότητας που ενδεχομένως θα επιδεινώσουν το επενδυτικό κλίμα και την καταναλωτική εμπιστοσύνη. Αφενός, η συνεχιζόμενη ρητορική περί επιβολής δασμών και αφετέρου, η πρόσφατη ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή».

Πιο αναλυτικά, οι κίνδυνοι που εντοπίζει το Γραφείο είναι οι εξής:

1. Η ραγδαία επιδείνωση της παγκόσμιας οικονομικής προοπτικής, εμπορικών και γεωπολιτικών εντάσεων, ενδέχεται να έχει αρνητικές συνέπειες για τις ελληνικές εξαγωγές και τις ιδιωτικές επενδύσεις.

2. Αιτίες που ενδέχεται να σχετίζονται με καθυστερήσεις στην υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων του Ταμείου Ανάκαμψης και γενικότερα με το επίπεδο ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, επισημαίνονται στις πρόσφατες προτάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (Council Recommendation) της 4 Ιουνίου 2025 στο πλαίσιο του 2025 European Semester. Οπου βέβαια όλα αυτά μεταφράζονται σε «συναγερμό» για την επιτάχυνση του αντιλαϊκού έργου και των «προαπαιτούμενων», που πάνε πακέτο με τις εκταμιεύσεις που προορίζονται για στους ομίλους.

Μεταξύ άλλων, αναφέρονται η ανάγκη για ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της Δημόσιας Διοίκησης, επιτάχυνση στον χρόνο απονομής δικαιοσύνης, που, παρά τις πρόσφατες βελτιώσεις, παραμένει από τους μεγαλύτερους στην EE, περαιτέρω ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης, αξιοποίηση της πλατφόρμας Strategic Technologies for Europe Platform (STEP) για επενδύσεις σε στρατηγικούς τομείς, και βελτίωση της εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες.

3. Η νέα σύρραξη στη Μέση Ανατολή, εφόσον δεν αποκλιμακωθεί σύντομα, ενδέχεται να πυροδοτήσει ένα νέο πληθωριστικό σοκ. «Τα πρόσφατα γεγονότα δημιουργούν αβεβαιότητα μεγαλύτερης έντασης», σημειώνεται στην έκθεση και βέβαια κάθε άλλο παρά αίρει την αβεβαιότητα αυτή η προσωρινή και εύθραυστη εκεχειρία.

4. Το δημοσιονομικό κόστος που θα προκύψει λόγω της πρόσφατης απόφασης της ΕΕ για την Ελλάδα (και για άλλες χώρες), να αποκλείσει ένα «ποσό μεγαλύτερο των 400 εκατ. ευρώ που αφορούσαν δαπάνες του διαπιστευμένου οργανισμού πληρωμών, οι οποίες δηλώθηκαν στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Εγγυήσεων», λόγω του γνωστού σκανδάλου με τον ΟΠΕΚΕΠΕ. «Το όποιο δημοσιονομικό κόστος θα εξαρτηθεί από τον τρόπο και χρονικό ορίζοντα της αποπληρωμής που παραμένουν αβέβαια» σημειώνεται στην έκθεση, την ώρα που κυβέρνηση και ΕΕ ετοιμάζονται να φορτώσουν τα σπασμένα και του νέου σκανδάλου που έχει αιτία του την ΚΑΠ, στις πλάτες των αγροτών.


Κ. Πασ.

Διαβάστε σήμερα στο τετρασέλιδο «Διεθνή και Οικονομία»:

ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Τα ζόρια δεν κρύβονται...

ΝΑΤΟΪΚΟ ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ:

Χέρι - χέρι πολεμική προπαρασκευή και μπίζνες

ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: «Κοιλάδες του θανάτου» ακολουθούν την... ανάπτυξη και τις «θέσεις εργασίας»

ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΤΡΑΜΠ ΜΕ ΤΟΥΣ «4» ΤΟΥ ΕΙΡΗΝΙΚΟΥ: Οι ΗΠΑ παζαρεύουν με «εποικοδομητικό αλλά πιεστικό» τρόπο

ΝΑΤΟΪΚΟ ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ
Χέρι - χέρι πολεμική προπαρασκευή και μπίζνες

Πόλεμος και μπίζνες πάνε μαζί. Το επιβεβαίωσαν οι αποφάσεις στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ την Τρίτη και την Τετάρτη, όπου πέρα από την αύξηση των στρατιωτικών δαπανών η λυκοσυμμαχία ενημέρωσε και επισήμως για τα επόμενα βήματα στη στροφή προς την πολεμική οικονομία, και ειδικότερα τους εξοπλισμούς με νέα, μακροπρόθεσμα και παχυλά συμβόλαια για τους ομίλους, ταχύτερες παραγγελίες, εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και ευθυγράμμιση μια σειράς κλάδων τεχνολογίας και έρευνας στα ζητούμενα της πολεμικής προπαρασκευής.

Χαρακτηριστικά, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ δημοσιοποιήθηκαν κείμενα - μπούσουλες που δουλεύτηκαν προηγουμένως για πολλούς μήνες και δίνουν την κατεύθυνση της λυκοσυμμαχίας για τα επόμενα χρόνια, πέρα από την αύξηση των πολεμικών προϋπολογισμών και τα σχέδια τοποθέτησης δυνάμεων.

Πρόκειται για το Επικαιροποιημένο Σχέδιο Δράσης για την Αμυντική Παραγωγή (Updated Defence Production Action Plan - εγκρίθηκε από τους υπουργούς Αμυνας τον Φλεβάρη), την πρώτη Εμπορική Στρατηγική τους για το Διάστημα (Commercial Space Strategy) και το Σχέδιο Δράσης Ταχείας Υιοθέτησης (Rapid Adoption Action Plan). Αμφότερα εγκρίθηκαν από τους υπουργούς Αμυνας τον Ιούνη.

Στις γενικές γραμμές τους, και όπως τονίζεται στα σχετικά κείμενα, το Επικαιροποιημένο Σχέδιο Δράσης για την Αμυντική Παραγωγή «ανταποκρίνεται στην ανάγκη των Συμμάχων να παράγουν περισσότερο και ταχύτερα, σε ένα ταχέως εξελισσόμενο περιβάλλον ασφαλείας. Το σχέδιο στοχεύει στη βελτίωση της ικανότητας των Συμμάχων να συγκεντρώνουν τη ζήτηση, να παρέχουν δυνατότητες αιχμής και να επιταχύνουν την ανάπτυξη της αμυντικής βιομηχανικής ικανότητας και παραγωγής, μεταξύ άλλων παρέχοντας μακροπρόθεσμες παραγγελίες και σαφή σήματα ζήτησης στη βιομηχανία». Εξασφαλισμένες παραγγελίες και κέρδη δηλαδή για τους ομίλους, πληρωμένα με τον ιδρώτα και το αίμα των λαών της ΕΕ.

Η δε πρώτη Εμπορική Στρατηγική για το Διάστημα, που αναπτύχθηκε «σε συνεννόηση με τη βιομηχανία», θα επιτρέψει στη λυκοσυμμαχία «να ενσωματώσει εμπορικές λύσεις με μεγαλύτερη ευελιξία και ταχύτητα και να εξασφαλίσει συνεχή πρόσβαση σε καιρό ειρήνης, κρίσης και σύγκρουσης». Η στρατηγική στοχεύει «στη δημιουργία περισσότερων επιχειρηματικών ευκαιριών και στη μείωση της γραφειοκρατίας στις διαδικασίες προμηθειών του ΝΑΤΟ, απλοποιώντας τον τρόπο με τον οποίο οι διαστημικές εταιρείες συνεργάζονται με τη Συμμαχία», με τις μπίζνες να φτάνουν πια να απλώνονται έως το διαστημικό κενό.

Οσο για το Σχέδιο Δράσης Ταχείας Υιοθέτησης, επιταχύνει σημαντικά την υιοθέτηση και την ενσωμάτωση νέων τεχνολογικών προϊόντων για την «άμυνα» σε όλους τους στρατιωτικούς τομείς. «Οι Σύμμαχοι δεσμεύονται να επιταχύνουν τις διαδικασίες υιοθέτησης, συμπεριλαμβανομένων των ταχέων προμηθειών, και να διαθέσουν επαρκείς πόρους γι' αυτόν τον σκοπό», με τα μονοπώλια να τρίβουν τα χέρια τους ενόψει των νέων παραγγελιών.

Με την ελληνική κυβέρνηση στην πρώτη γραμμή των σχεδιασμών

Αναλυτικότερα, στο Επικαιροποιημένο Σχέδιο Δράσης για την Αμυντική Παραγωγή προβλέπονται δράσεις όπως η ενίσχυση της «πολυεθνικής συνεργασίας», μέσα και από πολυετείς συμβάσεις προμηθειών, ενώ λύσεις αναζητεί και στους τομείς της αποθήκευσης και της εφοδιαστικής αλυσίδας (logistics). Διόλου τυχαία, την Τρίτη μια σειρά κυβερνήσεις - ανάμεσά τους και η ελληνική - υπέγραψαν στο Φόρουμ Αμυντικής Βιομηχανίας της Συνόδου «δέσμευση» για την «κοινή απόκτηση, αποθήκευση, μεταφορά και διαχείριση αποθεμάτων πρώτων υλών κρίσιμων για την άμυνα». Η όλη κινητοποίηση «θα διευκολύνει την πρόσβαση σε επαρκείς προμήθειες κρίσιμων για την άμυνα πρώτων υλών, όπως το λίθιο, το τιτάνιο και τα υλικά σπάνιων γαιών, τα οποία η συμμαχική αμυντική βιομηχανία χρειάζεται για να παρέχει τις δυνατότητες που απαιτούνται», ενώ «θα βοηθήσει επίσης να καταστεί το ΝΑΤΟ λιγότερο ευάλωτο σε κρίσεις εφοδιασμού και να μειωθεί η εξάρτηση από εξωτερικούς προμηθευτές», λένε σχετικά από τα κεντρικά της λυκοσυμμαχίας στις Βρυξέλλες.

Αλλωστε, ως μία από τις «δράσεις» του πλάνου μπαίνει η «προστασία των κρίσιμων για την άμυνα αλυσίδων εφοδιασμού», με ό,τι μέτρα καταστολής συνεπάγεται αυτό στο εσωτερικό των κρατών - μελών, κόντρα σε ό,τι θεωρηθεί ότι απειλεί τα επικίνδυνα για τους λαούς σχέδια του ευρωατλαντικού άξονα. Η «ασφάλεια των αλυσίδων εφοδιασμού» κρίνεται βασική στα σχετικά ΝΑΤΟικά κείμενα ώστε «να προστατευτεί η Βιομηχανία και να διασφαλιστεί ότι η Συμμαχία αναπτύσσει στρατιωτικές δυνατότητες απαλλαγμένη από την εχθρική επιρροή πιθανών αντιπάλων».

Εξίσου σημαντική «δράση» είναι και η «διεξαγωγή διαλόγου» για «τη μεταφορά δυνατοτήτων και πυρομαχικών μεταξύ Συμμάχων», με την ελληνική κυβέρνηση να έχει δώσει και σε αυτό τον τομέα «μαθήματα», καθώς σε χρόνο μηδέν έχει μετακινήσει προς Ουκρανία τεθωρακισμένα, πυροβόλα, εκατοντάδες τόνους οβίδες και λοιπό υλικό από την έναρξη του Ουκρανικού μέχρι σήμερα, χωρίς να δίνει δεκάρα για την ασφάλεια του λαού στις περιοχές από όπου διέρχονται τα φορτία του θανάτου.

Ολα τα παραπάνω θα προωθηθούν σε στενή συνεργασία με την ΕΕ, «για την ενίσχυση της συνοχής και της συμπληρωματικότητας των αντίστοιχων προσπαθειών και του σχετικού έργου για την ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας», αλλά και σε «στοχευμένο διάλογο με εμπλεκόμενους εταίρους, μεταξύ άλλων την Ουκρανία, την Αυστραλία, την Ιαπωνία, τη Νέα Ζηλανδία και τη Δημοκρατία της Κορέας (σ.σ. Νότια Κορέα)».

Ταχείες αγορές «προϊόντων έτοιμων για μάχη»

Σε ό,τι αφορά το Σχέδιο Δράσης Ταχείας Υιοθέτησης, βάζει επιτακτικά την ανάγκη για νέες αγορές: «Ηδη σήμερα τα νέα τεχνολογικά προϊόντα μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση κρίσιμων ελλείψεων σε δυνατότητες, στη βελτίωση της διαλειτουργικότητας και στην ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των υφιστάμενων και μελλοντικών πλατφορμών. Αυτά τα νέα τεχνολογικά προϊόντα αναπτύσσονται ολοένα και περισσότερο από μη παραδοσιακούς προμηθευτές, με νέες προσεγγίσεις στην ανάπτυξη προϊόντων, όπως εταιρείες που επικεντρώνονται στην τεχνολογία, μεσαίες επιχειρήσεις και νεοσύστατες επιχειρήσεις (start-ups), π.χ. αυτές που υποστηρίζει η Συμμαχία μέσω του Επιταχυντή Καινοτομίας Αμυνας για τον Βόρειο Ατλαντικό (DIANA) και του Ταμείου Καινοτομίας του ΝΑΤΟ (NIF)». «Ωστόσο, πρέπει να γίνουν περισσότερα για να τεθούν αυτές οι τεχνολογίες αιχμής στα χέρια συμμαχικών χειριστών (Allied operators), ώστε να ενισχυθεί η αποτρεπτική και αμυντική στάση της Συμμαχίας», προσθέτουν, στην πρεμούρα τους μην καταλήξουν τα προϊόντα και οι τεχνολογίες στα χέρια ανταγωνιστών.

Σε αυτό το φόντο, μπαίνουν προβλέψεις όπως ότι «οι Σύμμαχοι θα προμηθεύονται νέα τεχνολογικά προϊόντα με μεγαλύτερη ταχύτητα», δοκιμάζοντας σε κάθε περίπτωση «τεχνολογικά προϊόντα έτοιμα για μάχη», ενώ ακριβώς για να διασφαλίζεται ότι «τα νέα τεχνολογικά προϊόντα είναι καλύτερα προσαρμοσμένα στις στρατιωτικές ανάγκες των Συμμάχων» «η Συμμαχία θα επικοινωνεί τα σήματα ζήτησης και τις προτεραιότητες που προέρχονται από τη Διαδικασία Αμυντικού Σχεδιασμού (NDPP) του ΝΑΤΟ στα συμμαχικά οικοσυστήματα καινοτομίας, και θα δημιουργήσει μια "μπροστινή πόρτα" του ΝΑΤΟ για τη βιομηχανία, ώστε να επικοινωνεί ευκαιρίες συνεργασίας και προτεραιότητες στις βιομηχανίες».

Η ελληνική κυβέρνηση σπεύδει να «προσαρμοστεί» και σε αυτό το πεδίο, καθώς ίδρυσε το Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας, αποστολή του οποίου είναι «να αναπτύξει και να υποστηρίξει το εθνικό δυναμικό αμυντικής καινοτομίας, λαμβάνοντας υπόψη διεθνείς προκλήσεις, να εκμεταλλευτεί ευκαιρίες, ιδιαίτερα στον ευρωπαϊκό και συμμαχικό αμυντικό χώρο, να μετουσιώσει το δυναμικό σε δυνατότητες οι οποίες καλύπτουν αναγνωρισμένες εθνικές επιχειρησιακές ανάγκες». Στόχος είναι «να αποτελέσει τον καταλύτη για την καινοτομία στην Αμυνα, ενισχύοντας τη συνεργασία μεταξύ των ερευνητικών ιδρυμάτων, της βιομηχανίας και των Ενόπλων Δυνάμεων, αξιοποιώντας το επιστημονικό και επιχειρηματικό δυναμικό της χώρας».

Ενδεικτικά της πρεμούρας τους να γεμίσουν τον οπλοστάσιά τους με ό,τι πιο σύγχρονο και φονικό είναι και τα χρονοδιαγράμματα που βάζουν: Μια «νέα τεχνολογία» να «υιοθετείται» από τις Ενοπλες Δυνάμεις του εκάστοτε κράτους - μέλους εντός 24 μηνών «από τον εντοπισμό της ανάγκης» γι' αυτήν, σ' αυτό το πλαίσιο η ολοκλήρωση των δραστηριοτήτων δοκιμής, αξιολόγησης, επαλήθευσης και επικύρωσης ενός νέου «προϊόντος» να γίνεται εντός 12 μηνών μετά τον εντοπισμό «πιθανών λύσεων», η δε «έρευνα αγοράς» να μην ξεπερνά τους 3 μήνες.

«Ευέλικτα μοντέλα σύναψης συμβάσεων και χρηματοδότησης»

Τέλος, η Εμπορική Στρατηγική του ΝΑΤΟ για το Διάστημα τονίζει ότι «την τελευταία δεκαετία ο εμπορικός διαστημικός τομέας έχει γνωρίσει πρωτοφανή ανάπτυξη και καινοτομία. Το εύρος των δραστηριοτήτων που είναι δυνατό να διεξαχθούν στο Διάστημα αυξάνεται δραματικά, ως αποτέλεσμα των τεχνολογικών εξελίξεων και της εμπορικής ανάπτυξης. Η επέκταση της συνεργασίας με τον εμπορικό διαστημικό τομέα είναι απαραίτητη προκειμένου να αξιοποιήσει η Συμμαχία πλήρως τις δυνατότητες των διαστημικών τεχνολογιών για την άμυνα και την ασφάλεια». Αλλωστε, ήδη από το 2019 «οι Σύμμαχοι υιοθέτησαν» τη Γενική Διαστημική Πολιτική του ΝΑΤΟ (Overarching Space Policy) και αναγνώρισαν το Διάστημα ως «επιχειρησιακό τομέα», εξ ου και «η Συμμαχία χρειάζεται μέσα για να ενσωματώσει καλύτερα τις εμπορικές διαστημικές λύσεις και την εμπειρογνωμοσύνη στη διαστημική εκπαίδευση, στις ασκήσεις και στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ. Η εμπορική ενσωμάτωση σε αυτές τις εκδηλώσεις είναι ζωτικής σημασίας για το ΝΑΤΟ και τους Συμμάχους, ώστε να δοκιμάσουν και να αξιολογήσουν νέες τεχνολογίες και να επιταχύνουν βελτιώσεις».

Στην πράξη, και καθώς π.χ. οι «Σύμμαχοι» συμφώνησαν ότι «το Διάστημα θα κατέχει πιο συνεπή και εξέχουσα θέση στις δραστηριότητες εκπαίδευσης και κατάρτισης του ΝΑΤΟ», η λυκοσυμμαχία «θα ενσωματώσει τη συνεργασία με τους εμπορικούς διαστημικούς εταίρους σε ασκήσεις, δοκιμές και επιδείξεις, και θα διερευνήσει τρόπους για την υποστήριξη της εμπορικής συμμετοχής». «Θα αξιοποιήσει τις ευκαιρίες συμβάσεων για την ενσωμάτωση εμπορικών διαστημικών υπηρεσιών, ώστε να συμπληρώσει τα διαστημικά συστήματα και τις απαιτήσεις υπηρεσιών του ΝΑΤΟ και των Συμμάχων», «θα παρέχει πιο ευέλικτα μοντέλα σύναψης συμβάσεων και χρηματοδότησης» σε μεσαίες και νεοφυείς επιχειρήσεις για να τους βρουν λύσεις, «θα διερευνήσει τη δημιουργία σχέσεων συνεργασίας με εμπορικούς διαστημικούς εταίρους, εθνικούς διαστημικούς οργανισμούς ή οποιουσδήποτε άλλους σχετικούς κυβερνητικούς φορείς και διακυβερνητικούς οργανισμούς, και θα ενθαρρύνει τη συνεργασία και την ανταλλαγή διδαγμάτων σε ολόκληρο τον εμπορικό διαστημικό τομέα, με σκοπό την ενίσχυση της ικανότητας της βιομηχανίας να προετοιμάζεται και να ανταποκρίνεται σε τρωτά σημεία, συμβάντα και απειλές».

Δεν περνά απαρατήρητο ότι διεκδικώντας μερίδια από την καπιταλιστική «λεία», η ντόπια αστική τάξη επιχειρεί βήματα και σε αυτό το πεδίο. Ηδη από τον Δεκέμβρη 2021 στήθηκε στο ΓΕΕΘΑ Διεύθυνση Διαστήματος, «για θέματα τα οποία αφορούν το Διάστημα και τις συναφείς τεχνολογίες», με το επιτελείο να κομπάζει τότε ότι έτσι «επιτυγχάνεται η βελτίωση της συνεργασίας με εξειδικευμένους φορείς για την απόκτηση της απαραίτητης εμπειρίας, τεχνογνωσίας και εξειδίκευσης, καθώς και ο απαραίτητος συντονισμός με το σύνολο των συναρμόδιων φορέων για τη διασφάλιση των εθνικών επιδιώξεων σε αυτό το διακριτό επιχειρησιακό πεδίο (Space Operational Domain)».


Θ. Μπ.

ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Κοιλάδες του Θανάτου» ακολουθούν την... ανάπτυξη και τις «θέσεις εργασίας»

Η Βρετανία ανακοίνωσε στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ αγορά F-35 και «φιλοξενία» αμερικανικών πυρηνικών βομβών

Το στοιχείο που αναμφίβολα ξεχώρισε στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Χάγη (24 - 25 Ιούνη) και στις εξελίξεις γύρω από αυτήν, είναι τα συγκεκριμένα πολεμικά σχέδια που καταρτίζουν τα επιτελεία του ευρωατλαντικού στρατοπέδου, καθώς προετοιμάζονται να αναμετρηθούν με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα (Κίνα, Ρωσία κ.ά.) για το «ξαναμοίρασμα» του κόσμου.

Η αύξηση των στρατιωτικών δαπανών στο 5% του ΑΕΠ των κρατών - μελών μέσα στα επόμενα 10 χρόνια, σημαίνει εκατοντάδες δισ. ευρώ επιπλέον κάθε χρόνο για εξοπλισμούς, ένοπλες δυνάμεις, υποδομές κ.λπ.

Το ΝΑΤΟ, η ΕΕ και οι καπιταλιστικές κυβερνήσεις έχουν βγάλει «χαρτί και μολύβι» πώς θα καταμεριστούν αυτά τα τεράστια ποσά και αντίστοιχα έχουν βγει τα «μαχαίρια» για το ποιοι όμιλοι της πολεμικής βιομηχανίας θα κερδίσουν περισσότερο - την ίδια ώρα που οι λαοί καλούνται να υποστούν νέες δυσβάσταχτες θυσίες, ακόμα και να γίνουν κρέας για τα κανόνια σε μια ενδεχόμενη γενικευμένη σύγκρουση.

Χαρακτηριστική ως προς αυτά τα «μαχαίρια» που έχουν βγει και στο εσωτερικό της ΝΑΤΟικής λυκοσυμμαχίας για τη «μοιρασιά» των αυξημένων στρατιωτικών δαπανών, ήταν η δήλωση του Αμερικανού Προέδρου, Ντ. Τραμπ, στο τέλος της Συνόδου στη Χάγη: «Είναι ζωτικής σημασίας αυτά τα επιπλέον χρήματα να δαπανηθούν σε πολύ σοβαρή αγορά στρατιωτικού υλικού - όχι σε γραφειοκρατία - και ελπίζουμε ότι το υλικό θα κατασκευάζεται στην Αμερική, επειδή έχουμε το καλύτερο στον κόσμο»...

Αμερικανικές πυρηνικές βόμβες επιστρέφουν στη Βρετανία

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Κιρ Στάρμερ, έκανε μια σημαντική ανακοίνωση από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ: Το Λονδίνο πρόκειται να επεκτείνει σημαντικά το πυρηνικό οπλοστάσιό του, αγοράζοντας 12 μαχητικά αεροσκάφη F-35 αμερικανικής κατασκευής, ικανά να μεταφέρουν αμερικανικές πυρηνικές κεφαλές, οι οποίες όπως όλα δείχνουν θα αποθηκευτούν σε βρετανικό έδαφος, για πρώτη φορά μετά από σχεδόν 20 χρόνια.

Η Βρετανία πρόκειται, δηλαδή, να αποκτήσει ξανά αεροπορικά μέσα πυρηνικής «αποτροπής» στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, πέρα από τον στόλο υποβρυχίων «Trident», του οποίου οι πυρηνικές κεφαλές φέρουν την εκρηκτική δύναμη για να καταστρέψουν μια πόλη.

Η ανακοίνωση σηματοδοτεί την πιο σημαντική αλλαγή στην πυρηνική στάση της Βρετανίας από το τέλος του λεγόμενου «Ψυχρού Πολέμου», με τις αμερικανικές βόμβες να ετοιμάζονται να επιστρέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο από το 2008. Επίσης, η Βρετανία δεν διαθέτει δικά της πυρηνικά όπλα αεροπορικής εκτόξευσης από το 1998.

Τα F-35A θα έχουν τη βάση τους στην RAF Marham στο Νόρφολκ και θα ενταχθούν στο πρόγραμμα αεροσκαφών διπλής ικανότητας (DCA) του ΝΑΤΟ - μέρος της μακροχρόνιας στρατηγικής της ιμπεριαλιστικής «συμμαχίας» για την αποτροπή των αντιπάλων με μια κοινή «πυρηνική ομπρέλα» υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

Παρόμοιες ρυθμίσεις υπάρχουν από την εποχή του «Ψυχρού Πολέμου» στη Γερμανία, στην Ιταλία, στο Βέλγιο, στην Ολλανδία και την Τουρκία.

Τα πυρηνικά όπλα ανήκουν στις ΗΠΑ και παραμένουν υπό τον έλεγχο του Προέδρου τους, επειδή δεν μπορούν να πωληθούν ή να δοθούν σε άλλη χώρα βάσει της Συνθήκης Μη Διάδοσης των Πυρηνικών Οπλων - τα οποία φυσικά διαδίδονται με αυτόν τον τρόπο, επιβεβαιώνοντας πως το περιβόητο «διεθνές δίκαιο» κόβεται και ράβεται στα μέτρα των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων.

Τα αεροσκάφη F-35A θα μπορούν να μεταφέρουν και την αμερικανική βόμβα βαρύτητας B61-12, μια παραλλαγή της οποίας έχει εκρηκτική ισχύ 3 φορές μεγαλύτερη από αυτήν που έπεσε στη Χιροσίμα, αναφέρει το ρεπορτάζ του «Guardian».

Και «προστασία» και «ανάπτυξη»!

Το πιο εξοργιστικό αλλά και αποκαλυπτικό του τι σημαίνει καπιταλιστική ανάπτυξη και ιμπεριαλιστική «ειρήνη» για τους λαούς, είναι το επιχείρημα των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και του ΝΑΤΟ, ότι η πολεμική οικονομία δημιουργεί θέσεις εργασίας και βοηθά την οικονομία, προσφέροντας κερδοφόρα διέξοδο σε λιμνάζοντα κεφάλαια.

«Σε μια εποχή ριζικής αβεβαιότητας δεν μπορούμε πλέον να θεωρούμε την ειρήνη δεδομένη», είπε ο Στάρμερ και πρόσθεσε: «Αυτά τα αεροσκάφη θα ενισχύσουν τις ένοπλες δυνάμεις μας και θα υποστηρίξουν κοινότητες σε όλη τη χώρα μέσω της αμυντικής μας βιομηχανίας».

«Υποστηρίζοντας 100 επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα και περισσότερες από 20.000 θέσεις εργασίας, αυτά τα αεροσκάφη F-35 διπλής ικανότητας θα προαναγγείλουν μια νέα εποχή για την κορυφαία παγκοσμίως Βασιλική Πολεμική Αεροπορία μας και θα αποτρέψουν εχθρικές απειλές για το Ηνωμένο Βασίλειο και τους συμμάχους μας», συνέχισε.

Στο πλαίσιο των αντιθέσεων μέσα στο ευρωατλαντικό στρατόπεδο, με ευρωπαϊκές δυνάμεις του ΝΑΤΟ (Γερμανία, Πολωνία κ.ά.) να παζαρεύουν να ενταχθούν κάτω από τη γαλλική «πυρηνική ομπρέλα» (σ.σ. τα γαλλικά πυρηνικά δεν υπάγονται στο ΝΑΤΟ), ο Βρετανός υπουργός Αμυνας, Τζον Χίλι, επισήμανε ότι η απόφαση αντανακλά μια στρατηγική «πρώτα το ΝΑΤΟ».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η απόφαση του Λονδίνου αξιοποιεί την Αμυνα ως «μηχανή ανάπτυξης» για τη βρετανική οικονομία.

Πρόκειται, βέβαια, για μια οικονομική ανάπτυξη πάνω στο έδαφος του λυσσαλέου ανταγωνισμού κεφαλαίων, μονοπωλίων, καπιταλιστικών κρατών για γεωπολιτική επιρροή, αγορές, πρώτες ύλες, δρόμους μεταφοράς Ενέργειας και εμπορευμάτων και προϋποθέτει αιματηρές θυσίες από τους λαούς.

Οσο για το επιχείρημα της «προστασίας», της «αποτροπής», της «ειρήνης μέσω ισχύος», η πρόσφατα δημοσιευμένη στρατηγική ασφαλείας της Βρετανίας αναφέρει χωρίς περιστροφές: «Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, πρέπει να προετοιμαστούμε ενεργά για την πιθανότητα η πατρίδα του Ηνωμένου Βασιλείου να τεθεί υπό άμεση απειλή, ενδεχομένως σε ένα σενάριο πολέμου».

ΝΑΤΟικά στρατεύματα στη Φινλανδία

Μια ακόμη απόφαση, που είχε προετοιμαστεί από πριν και ανακοινώθηκε στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Χάγη, αφορά στην ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων από 6 κράτη του ΝΑΤΟ (Σουηδία, Βρετανία, Γαλλία, Νορβηγία, Δανία, Ισλανδία) στη βόρεια Φινλανδία, στο πλαίσιο των Προωθημένων Χερσαίων Δυνάμεων (FLF).

Το Ελσίνκι και η Στοκχόλμη συμφώνησαν πέρυσι η Σουηδία να ηγηθεί της δημιουργίας μιας χερσαίας δύναμης του ΝΑΤΟ στη Φινλανδία και κάλεσαν και άλλους «συμμάχους» να συμμετάσχουν.

Το μέγεθος των στρατευμάτων δεν έχει ακόμη καθοριστεί. Σύμφωνα με το φινλανδικό υπουργείο Αμυνας, υπάρχει σχέδιο για αποστολή έως και μιας ταξιαρχίας - περίπου 5.000 στρατιωτών - και σημαντικού αριθμού εξοπλισμού εάν η κατάσταση ασφαλείας επιδεινωθεί.

Οι πρώτες χερσαίες δυνάμεις του ΝΑΤΟ θα αρχίσουν να φτάνουν φέτος και θα τοποθετηθούν πάνω από τον Αρκτικό κύκλο, στο Ροβανιέμι και τη Σοντάνκιλα, ανέφερε το υπουργείο.

Η Φινλανδία, η οποία έχει μακρύτερα σύνορα με τη Ρωσία από οποιοδήποτε άλλο κράτος του ΝΑΤΟ, έχει ενισχύσει τα σύνορα εδώ και δύο χρόνια, δηλαδή από τότε που εντάχθηκε στη στρατιωτική «συμμαχία» μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Εκτός από την ξένη δύναμη στον βορρά, η Φινλανδία θα «φιλοξενήσει» ένα νέο αρχηγείο χερσαίων δυνάμεων του ΝΑΤΟ για αξιωματικούς στο Μίκελι, στη νότια Φινλανδία, περίπου δύο ώρες οδικώς από τα φινλανδο-ρωσικά σύνορα.

Η «Κοιλάδα του Θανάτου»

«Κοιλάδα του Θανάτου»: Αυτό το ενδεικτικό παράδειγμα που έδωσε ο Επίτροπος Αμυνας της ΕΕ, Αντριους Κουμπίλιους, για να υπερασπιστεί την «ανάγκη» η Ευρώπη να παράξει έναν «στρατό από drones» δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνείας για το τι περιμένει τους λαούς μετά την... ανάπτυξη και τις θέσεις εργασίας.

Οπως εξήγησε ο Επίτροπος μιλώντας στο «Sky News», σε μια μελλοντική αναμέτρηση με τη Ρωσία οι Ευρωπαίοι θα χρειαστούν εκατομμύρια drones και η Ευρώπη πρέπει να αρχίσει να προετοιμάζει άμεσα έναν τέτοιο στρατό.

«Η Ρωσία μπορεί να διαθέτει περίπου 5 εκατ. drones, οπότε εμείς πρέπει να έχουμε μεγαλύτερες δυνατότητες για να επικρατήσουμε», είπε εξηγώντας πως ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει πυροδοτήσει μια επανάσταση στον πόλεμο με drones.

Υπολογίζεται ότι οι μονάδες drones της Ουκρανίας ευθύνονται πλέον για το 80% των απωλειών των ρωσικών δυνάμεων στο μέτωπο και ο Κουμπίλιους επισκέφθηκε την Ουκρανία για να μάθει από το πεδίο της μάχης. Φέτος, η Ουκρανία αναμένεται να παράγει πάνω από 4 εκατ. drones.

Κατά μήκος της γραμμής του ουκρανικού μετώπου μήκους 1.200 χιλιομέτρων υπάρχει μια περιοχή που ονομάζεται «Κοιλάδα του Θανάτου». «Τίποτα δεν μπορεί να κινηθεί. Ολα ελέγχονται από drones. Ενα παραδοσιακό τανκ σε αυτήν τη ζώνη επιβιώνει έξι λεπτά», εξήγησε.

Για να διατηρήσουν το προβάδισμα, τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία ανανεώνουν συνεχώς την τεχνολογία των drones τους. Για αυτόν τον λόγο, ο Επίτροπος πιστεύει ότι αντί να αποθηκεύει τώρα drones που θα ξεπεραστούν γρήγορα, η Ευρώπη θα πρέπει να δημιουργήσει ομάδες πιλότων, μηχανικών και παραγωγών έτοιμων να αυξήσουν την παραγωγή όταν χρειαστεί.

Η γερμανική νεοφυής εταιρεία STARK δοκιμάζει επιθετικά drones έτοιμα να προμηθευτεί το Κίεβο. Μια άλλη γερμανική εταιρεία, η «Alpine Eagle», δοκιμάζει drones αναχαίτισης για την Ουκρανία, ικανά να καταρρίπτουν εχθρικά drones σε απόσταση έως 5 χλμ., κάτι που θα μπορούσε να αλλάξει τα δεδομένα σε αερομαχίες.

Η γαλλική βιομηχανία όπλων μένει πίσω στο «φαγοπότι»

Στον ανταγωνισμό μεταξύ των πολεμικών βιομηχανιών για την τεράστια πίτα τρισεκατομμυρίων, που θα δαπανηθούν για στρατιωτικούς σκοπούς, η γαλλική βιομηχανία ανησυχεί ότι μένει πίσω, καθώς δεν είναι έτοιμη να ανταποκριθεί στις ανάγκες του «επανεξοπλισμού» των κρατών του ΝΑΤΟ, αναφέρει έκθεση που δημοσιεύθηκε από την «Caisse des Depots».

Επισημαίνεται ο «κίνδυνος» οι γαλλικοί όμιλοι να χάσουν 30 - 45 δισ. ευρώ ετησίως σε επιπλέον παραγγελίες έως το 2035.

Στα συμπεράσματα της έκθεσης αναφέρεται ότι απέναντι στην επιταχυνόμενη πορεία επανεξοπλισμού των χωρών του ΝΑΤΟ, οι οποίες καλούνται να προσεγγίσουν δαπάνες ύψους 5% του ΑΕΠ - η Γαλλία δεν είναι έτοιμη να αυξήσει την παραγωγή εξοπλισμών σε τέτοιο βαθμό, ώστε και να καλύψει τις δικές της ανάγκες και ταυτόχρονα να διατηρήσει τη θέση της ως δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας παγκοσμίως.

«Ούτε οι βιομηχανικές της δυνατότητες, ούτε οι εκπαιδευτικές της υποδομές είναι σήμερα σχεδιασμένες για να υποστηρίξουν ένα τόσο ραγδαίο άλμα κλίμακας», το όποιο θα μπορούσε να οδηγήσει στη δημιουργία 570.000 - 800.000 θέσεων εργασίας, σύμφωνα με την έκθεση.

Η «Βιομηχανική και Τεχνολογική Βάση Αμυνας» στη Γαλλία λειτουργεί ήδη υπό μεγάλη πίεση. Οι γαλλικοί όμιλοι εμφανίζουν σημαντικά προβλήματα στον εφοδιασμό (31%, ποσοστό διπλάσιο του μέσου όρου της βιομηχανίας) και το 50% αυτών αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην εύρεση προσωπικού (σε σύγκριση με περίπου 40% πριν το 2020).


Ε. Μ.

ΗΠΑ - ΣΧΗΜΑ AUKUS
Υπό «επανεξέταση» για καλύτερη εξυπηρέτηση του «Πρώτα η Αμερική»

Οι αντιθέσεις που ενισχύονται μεταξύ των ΗΠΑ και «συμμάχων» τους φαίνεται πως δεν αφήνουν ανέγγιχτο ούτε το τριμερές σχήμα AUKUS (ΗΠΑ, Βρετανία, Αυστραλία), το οποίο ανακοινώθηκε το 2023 με τη φιλοδοξία να αποτελέσει ένα βασικό «εργαλείο» των ΗΠΑ και της «Δύσης» στην αντιπαράθεσή τους με την Κίνα στο κρίσιμο πεδίο του Ινδο-Ειρηνικού.

Οταν η Αυστραλία ανακοίνωσε πως ούτε ο πρωθυπουργός της χώρας, Αντ. Αλμπανέζι, θα παρευρισκόταν τελικά στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Χάγη, αυστραλέζικα ΜΜΕ απέδωσαν στην απόφαση στα σχέδια για «μια επαναπρογραμματισμένη συνάντηση με τον Τραμπ», καθώς ο Τραμπ δεν είχε συναντήσει τον Αυστραλό πρωθυπουργό ούτε και στο περιθώριο της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής της G7 στον Καναδά, μετά την πρόωρη αποχώρησή του.

Πολλοί έσπευσαν να μιλήσουν για «δυσαρέσκεια» που έχει προκαλέσει στην Καμπέρα και η πρόσφατη ενημέρωση από το αμερικανικό Πεντάγωνο ότι «το υπουργείο θα επανεξετάσει την AUKUS στο πλαίσιο της προσπάθειας να διασφαλιστεί ότι η πρωτοβουλία της προηγούμενης κυβέρνησης είναι ευθυγραμμισμένη με την ατζέντα "πρώτα η Αμερική" του Προέδρου».

Η δημιουργία του σχήματος AUKUS είχε συνοδευτεί από εξαγγελίες και συμφωνίες μεταξύ άλλων για κατασκευή, πώληση και στάθμευση αμερικανικών πυρηνικών υποβρυχίων στην Αυστραλία, απέναντι στην κινεζική στρατιωτική ενίσχυση στον Ινδο-Ειρηνικό.

Η επανεξέταση της συμφωνίας ξεκινά - όπως εξήγησε το Πεντάγωνο - ώστε «να διασφαλιστεί η υψηλότερη ετοιμότητα του προσωπικού μας» και το «ότι οι σύμμαχοί μας επιταχύνουν πλήρως ό,τι τους αναλογεί για τη συλλογική άμυνα και την αμυντική βιομηχανική βάση που αντιστοιχεί στις ανάγκες μας».

Δημοσιεύματα κατέγραφαν, ανάμεσα σε άλλα, ότι η αμερικανική πλευρά δεν έχει αποκομίσει ακόμα «καρπούς» όσον αφορά την προσαρμογή της αυστραλέζικης πολεμικής βιομηχανίας σε παραγωγή εξαρτημάτων που η Ουάσιγκτον κρίνει ότι θα επιταχύνει την υλοποίηση αυτοτελών της εξοπλιστικών σχεδιασμών.

Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Πιτ Χέγκσεθ, «κάλεσε» πρόσφατα την Αυστραλία να αυξήσει τις στρατιωτικές δαπάνες της, από λίγο πάνω από 2% που είναι σήμερα, στο 3,5% του ΑΕΠ.

Δημοσίευμα των «Financial Times» επισημαίνει ακόμα τις δυσκολίες στη γραμμή παραγωγής νέων αμερικανικών πυρηνικών υποβρυχίων κλάσης «Virginia», ώστε να καλυφθούν και οι άμεσες ανάγκες των ΗΠΑ και οι προβλεπόμενες παραδόσεις στην Αυστραλία.

Ρεπορτάζ σε αμερικανικά ΜΜΕ αναφερόταν επίσης σε «ερωτήματα» στις ΗΠΑ για το αν θα έπρεπε να βοηθήσουν την Αυστραλία να αποκτήσει πυρηνικά υποβρύχια χωρίς ρητή δέσμευση χρήσης τους σε περίπτωση πολέμου με την Κίνα για την Ταϊβάν...

«Προβληματισμοί» και στη Νότια Κορέα για τις αμερικανικές «πιέσεις»

Στο μεταξύ, στη Νότια Κορέα, η προεδρία ανακοίνωσε για την άφιξη του Λι Ζε Μιούνγκ στη Χάγη ότι «απλά δεν ήταν εφικτή», επικαλούμενη «έναν συνδυασμό επειγόντων εσωτερικών ζητημάτων και την αυξανόμενη αστάθεια στη Μέση Ανατολή».

Σημειωτέον ότι ο προερχόμενος από το Δημοκρατικό Κόμμα (που τα προηγούμενα χρόνια ήταν στην αντιπολίτευση) Λι Ζε Μιούνγκ εκλέχτηκε στις πρόωρες προεδρικές εκλογές του Μάη - με φόντο την όξυνση των ενδοαστικών διεργασιών στη χώρα, όπως αποτύπωσε και η επιβολή στρατιωτικού νόμου τον περασμένο χειμώνα - λανσάροντας τον εαυτό του ως «πιο πραγματιστή στην εξωτερική πολιτική».

Αν και επέμενε ότι βασικός άξονας θα παραμείνει η στενή συνεργασία με τις ΗΠΑ, ο Λι υποστηρίζει ότι «δεν πρέπει να βάζουμε όλα τα αυγά μας σε ένα καλάθι» και με διάφορες ευκαιρίες έχει υποστηρίξει την ανάγκη να αντισταθεί η Σεούλ σε πιέσεις, για να εμπλακεί σε σύγκρουση με την Κίνα για το θέμα της Ταϊβάν ή στις διαμάχες που «φουντώνουν» στη Νότια Κινεζική Θάλασσα εξαιτίας (και) συνοριακών διαφορών.

Ας καταγραφεί, τέλος, ότι και η Σεούλ διατηρεί σοβαρές επιφυλάξεις για τις προσδοκίες της Ουάσιγκτον να αυξήσει τις στρατιωτικές της δαπάνες, που σήμερα αντιστοιχούν στο 2,8 % του ΑΕΠ.

ΗΠΑ ΚΑΙ «ΣΥΜΜΑΧΟΙ» ΣΕ ΑΣΙΑ - ΕΙΡΗΝΙΚΟ
Σύνθετα παζάρια λόγω «μη ευθυγραμμισμένων συμφερόντων» και αμερικανικής «πίεσης»

Χαρακτηριστική η ακύρωση της συνάντησης του Τραμπ με τους «4» του Ινδο-Ειρηνικού στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ

Υποδεχόμενος τον Ισίμπα στον Λευκό Οίκο τον Φλεβάρη, ο Τραμπ είχε διαμαρτυρηθεί για ...«μονομέρεια» της διμερούς συνεργασίας

2025 The Associated Press. All

Υποδεχόμενος τον Ισίμπα στον Λευκό Οίκο τον Φλεβάρη, ο Τραμπ είχε διαμαρτυρηθεί για ...«μονομέρεια» της διμερούς συνεργασίας
«Η άνοδος της Κίνας και η αυξανόμενη επιθετικότητά της συνιστούν ταυτόχρονα πρόκληση και ευκαιρία για την ενίσχυση των συμμαχιών και εταιρικών σχέσεων των ΗΠΑ κατά μήκος της Ασίας. Ενώ χώρες όπως η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, η Ινδία και οι Φιλιππίνες τίθενται σε αυξανόμενο συναγερμό από τις ενέργειες των Κινέζων, οι προσπάθειες των Ηνωμένων Πολιτειών να συντονιστούν με αυτούς τους συμμάχους παρεμποδίζονται από μη ευθυγραμμισμένα συμφέροντα, αδύναμους θεσμούς, περιστασιακά καταπιεστική αμερικανική ηγεσία αλλά και τις στρατηγικές με τις οποίες η Κίνα αντεπιτίθεται».

Αυτά σημείωνε πριν ενάμιση περίπου μήνα ανάλυση στην αμερικανική «δεξαμενή σκέψης» «Centre for Strategic and International Studies» (CSIS - «Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών»), με τις πρόσφατες εξελίξεις να επιβεβαιώνουν τις «δυσκολίες» στα σύνθετα παζάρια μεταξύ των ΗΠΑ και κρίσιμων συμμάχων τους σε Ασία - Ειρηνικό.

Χαρακτηριστικά, μόλις στις αρχές της βδομάδας έγινε γνωστή η ακύρωση της συνάντησης του Αμερικανού Προέδρου Ντ. Τραμπ με τους ηγέτες των «4» του Ινδο-Ειρηνικού (Ιαπωνίας, Αυστραλίας, Νότια Κορέας, Νέα Ζηλανδίας) η οποία θα πραγματοποιούνταν στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Χάγη.

Οι πρωθυπουργοί Ιαπωνίας και Αυστραλίας και ο Πρόεδρος της Νότιας Κορέας ακύρωσαν το ταξίδι τους στη Χάγη, και τις χώρες τους εκπροσώπησαν άλλα κυβερνητικά στελέχη.

Κάθε πλευρά επικαλέστηκε διαφορετικούς λόγους για την αλλαγή προγράμματος, αλλά σε κάθε περίπτωση αποτυπώνονται υπαρκτές αντιθέσεις.

Ακυρώθηκε και η «2+2» ΗΠΑ - Ιαπωνίας

Πριν λίγες μέρες οι «Financial Times» μετέδωσαν ότι το Τόκιο ακύρωσε και τη συνάντηση των υπουργών Αμυνας και Εξωτερικών ΗΠΑ και Ιαπωνίας (2+2) που θα γινόταν την 1η Ιούλη, κάνοντας λόγο για δυσαρέσκεια που προκαλούν στην κυβέρνηση Ισίμπα οι διαρκείς «προτροπές» της Ουάσιγκτον να αυξήσει η Ιαπωνία τις στρατιωτικές δαπάνες της.

Την ακύρωση δεν έχει διαψεύσει καμία από τις δύο πλευρές, ενώ η Ουάσιγκτον αρνήθηκε να απαντήσει σε σχετική ερώτηση.

Ιδιαίτερο «εκνευρισμό» φέρεται να προκάλεσαν στην ιαπωνική πλευρά οι επισημάνσεις του νέου υφυπουργού Αμυνας των ΗΠΑ, Ελμπριτζ Κόλμπι, ο οποίος από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων του υποστηρίζει ότι «η Ιαπωνία θα πρέπει να αρχίσει να ξοδεύει τουλάχιστον το 3% του ΑΕΠ της το συντομότερο δυνατόν». Χαρακτήρισε δε τον σημερινό ιαπωνικό στρατιωτικό προϋπολογισμό «κρίσιμο και καλοδεχούμενο», αλλά «ολοφάνερα ανεπαρκή», καθώς προβλέπει ότι μέχρι το 2027 οι στρατιωτικές δαπάνες του Τόκιο θα φτάσουν «μόλις» το 2%.

«Δεν βγάζει πολύ νόημα για την Ιαπωνία, που απειλείται άμεσα από την Κίνα και τη Βόρεια Κορέα, να ξοδεύει μόνο 2%», είχε σχολιάσει ο Κόλμπι. «Οπως και ο Πρόεδρος (σ.σ. Τραμπ) έχει πει, οι σύμμαχοι χρειάζεται να βασίζονται πολύ περισσότερο στη δική τους άμυνα, ειδικά όσοι απειλούνται έντονα», συμπλήρωσε, καταλήγοντας ότι «ο καλύτερος τρόπος για τις ΗΠΑ να υποστηρίξουν αυτήν την αλλαγή είναι να καταστήσουν αυτές τις προτεραιότητες και τον επείγοντα χαρακτήρα τους σαφείς στο Τόκιο, με έναν τρόπο εποικοδομητικό αλλά πιεστικό».

Αντιδρώντας, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σ. Ισίμπα είχε απαντήσει ότι «η Ιαπωνία αποφασίζει από μόνη της τον αμυντικό της προϋπολογισμό, δεν πρέπει να αποφασίζει με βάση τι της λένε άλλα έθνη να κάνει».

Στο μεταξύ, ήδη από την προηγούμενη θητεία Τραμπ η Ουάσιγκτον ζητά επίμονα το Τόκιο να αναλάβει μεγαλύτερο μερίδιο του κόστους «φιλοξενίας» των τουλάχιστον 50.000 Αμερικανών στρατιωτών που σταθμεύουν σε ιαπωνικό έδαφος. Επί της πρώτης προεδρίας Τραμπ οι ΗΠΑ φέρονταν να ζητούσαν μέχρι και τετραπλασιασμό της «οικονομικής συμβολής» του Τόκιο, η οποία σήμερα κυμαίνεται στα 2 δισ. δολάρια.

Ο δε Τζορτζ Γκλας, νέος πρέσβης των ΗΠΑ στο Τόκιο, κατά την ακρόασή του από την αρμόδια Επιτροπή του Κογκρέσου είχε μιλήσει για «σκληρές διαπραγματεύσεις» για τις οποίες πρέπει να προετοιμαστεί, ειδικά σχετικά με το εμπορικό έλλειμμα Τόκιο - Ουάσιγκτον και τους δασμούς των ιαπωνικών εισαγωγών στις ΗΠΑ.

Τότε μάλιστα ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζ. Ντ. Βανς, είχε επιστήσει την προσοχή στον Γκλας, λέγοντάς του ότι «πρόκειται να υπηρετήσετε κοντά στον πιο σημαντικό μας σύμμαχο, στην πιο σημαντική περιοχή του κόσμου, στην πιο σημαντική χρονική περίοδο».

«Παράπονα» της Ουάσιγκτον για «μονόπλευρες» συνεργασίες

Σημειωτέον, στο περιθώριο της επίσκεψης του Ισίμπα στον Λευκό Οίκο τον Φλεβάρη - μετά τον Νετανιάχου ήταν ο δεύτερος ξένος ηγέτης που βρέθηκε στην Ουάσιγκτον κατόπιν της ορκωμοσίας του Τραμπ - ο Αμερικανός Πρόεδρος είχε χαρακτηρίσει «μονόπλευρη» τη συμμαχία ΗΠΑ - Ιαπωνίας, διατυπώνοντας ...«παράπονο» επειδή «εμείς πληρώνουμε εκατοντάδες δισ. δολάρια για να τους προστατεύσουμε» και «αν ποτέ δεχτούμε εμείς επίθεση, εκείνοι δεν είναι υποχρεωμένοι να κάνουν κάτι για να μας υπερασπιστούν».

Τον Απρίλη η επιβολή υψηλών δασμών, από την οποία η Ουάσιγκτον δεν εξαίρεσε ούτε τους στενότερους εταίρους της, προκάλεσε νέα δυσαρέσκεια στο Τόκιο. Στις πρώτες του δηλώσεις ο Ισίμπα είχε κάνει λόγο για «εθνική κρίση», περιγράφοντας τον χαρακτήρα των συνεπειών που διαμορφώνονται για την ιαπωνική οικονομία, ειδικά σε κλάδους όπως η αυτοκινητοβιομηχανία.

Με βάση τα στοιχεία του 2024, το 21% των εξαγωγών της Ιαπωνίας κατευθύνθηκε στις ΗΠΑ και το 19% στην Κίνα, κάτι που δείχνει το εύρος των οικονομικών σχέσεων της Ιαπωνίας και με το Πεκίνο.

Καθόλου τυχαία, τέλη Μάρτη έγινε στο Τόκιο συνάντηση των ΥΠΕΞ Κίνας, Ιαπωνίας και Νότιας Κορέας, με τον Κινέζο Γουάνγκ Γι να σημειώνει στους δύο ομολόγους του ότι «τα τρία μας έθνη έχουν αθροιστικά έναν πληθυσμό σχεδόν 1,6 τρισεκατομμύριο και μια οικονομική παραγωγή 24 τρισ. δολαρίων. Με τις τεράστιες αγορές μας και τη μεγάλη δυνατότητα, μπορούμε να ασκήσουμε τεράστια επιρροή».

ΝΑΤΟ: Αλληλένδετες η ευρωατλαντική και η ινδο-ειρηνική ασφάλεια

Οι υπαρκτές αντιθέσεις, βέβαια, δεν αναιρούν την προτεραιότητα που έχει ο Ινδο-Ειρηνικός για τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.

Κοινή Ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά από συνάντηση που είχε ο γγ του ΝΑΤΟ Μ. Ρούτε με τους εκπροσώπους Ιαπωνίας, Νότιας Κορέας και Αυστραλίας και με τον πρωθυπουργό της Νέας Ζηλανδίας, Κρ. Λούξον, αναφέρει: «Επιβεβαιώνουμε τη σημασία της σχέσης μας. Δεσμευόμαστε να ενισχύσουμε τον διάλογο και τη συνεργασία μας, με βάση τα κοινά μας στρατηγικά συμφέροντα και τις κοινές αξίες και αναγνωρίζοντας ότι η ευρωατλαντική και η ινδο-ειρηνική ασφάλεια είναι αλληλένδετες».

Η Ανακοίνωση καταλήγει σε δέσμευση «να αυξήσουμε με διαφάνεια τις αμυντικές μας δαπάνες» και «να εξετάσουμε την ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανικής συνεργασίας (...) οικοδομώντας στην ισχύ και στο συμφέρον του καθενός από μας (...) Η ενίσχυση της συνεργασίας ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και στους εταίρους του στον Ινδο-Ειρηνικό είναι σημαντική μέσα σε αυτό το απρόβλεπτο περιβάλλον ασφάλειας».


Α. Μ.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ