Αναφερόμενοι στο πρόβλημα, οι βουλευτές υπογραμμίζουν στην Ερώτησή τους: «Ο Δήμος Ζωγράφου, κατά τη μεταπολεμική περίοδο, γνώρισε μια εκρηκτική πληθυσμιακή και οικοδομική ανάπτυξη, με αποτέλεσμα να έχει μετατραπεί σε μία από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές ολόκληρης της Ευρώπης. Περιφερειακά του Δήμου, έχουν εγκατασταθεί οι φοιτητικές εστίες και οι περισσότερες σχολές και τμήματα του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθήνας και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, πολλά Νοσοκομειακά Ιδρύματα, ενώ το νεκροταφείο Ζωγράφου εξυπηρετεί τις ανάγκες κατοίκων ολόκληρου του Λεκανοπεδίου. Η πολιτική χρήσης της γης, που ολοκληρώθηκε ολόκληρη τη μεταπολεμική περίοδο, είχε σαν αποτέλεσμα τη συρρίκνωση των ελεύθερων χώρων και των χώρων πρασίνου, ενώ τα τελευταία χρόνια, στα πλαίσια της πολιτικής της προώθησης των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων και της πλήρους ενσωμάτωσης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη λογική των νόμων της αγοράς, και οι τελευταίοι ακάλυπτοι χώροι του Δήμου εκχωρούνται στο ιδιωτικό κεφάλαιο και τσιμεντοποιήθηκαν ή τσιμεντοποιούνται, μετατρεπόμενοι σε υπόγειους σταθμούς στάθμευσης με αναδομές για επιχειρηματική χρήση, ενώ ανάλογα σχέδια υπάρχουν και για τη Βίλα Ζωγράφου».
«Συνεπώς - συμπληρώνουν οι βουλευτές στην Ερώτησή τους - διαμορφώνεται για εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους (τους κατοίκους της πόλης, τους φοιτητές, το εκπαιδευτικό και διοικητικό - τεχνικό προσωπικό των δύο πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, τους ασθενείς και τους επισκέπτες των Νοσοκομειακών Ιδρυμάτων, τους επισκέπτες του Νεκροταφείου) ένα εφιαλτικό αστικό περιβάλλον μπετόν, τσιμέντου και ασφάλτου. Δυστυχώς η "μπάλα" παίρνει και τα δύο στρατόπεδα, συνολικής έκτασης 965 στρεμμάτων, στο Γουδί. Ο χώρος αυτός προβλέπεται από το Ν.732/1977 να παραχωρηθεί στους Δήμους Αθηναίων και Ζωγράφου, με σκοπό να διαμορφωθεί χώρος πρασίνου και μόνο το 10% θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την ανέγερση κτιριακών εγκαταστάσεων (για πολιτιστικούς, ψυχαγωγικούς και αθλητικούς σκοπούς). Ωστόσο, παρόλο που έχουν περάσει σχεδόν 30 χρόνια, ο νόμος αυτός δεν έχει υλοποιηθεί ακόμη».
Αντί γι' αυτό - ενημερώνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ - ο χώρος τεμαχίζεται και με τον ένα ή τον άλλο τρόπο τσιμεντοποιείται και παραχωρείται στο κεφάλαιο. Συγκεκριμένα από τα 965 στρέμματα:
Καταλήγοντας, οι Ορ. Κολοζώφ, Αντ. Σκυλλάκος και Λ. Κανέλλη, σημειώνουν ότι «ένας από τους τελευταίους χώρους του Λεκανοπεδίου σταδιακά μετατρέπεται σε χώρο κερδοσκοπικής εκμετάλλευσης από το κεφάλαιο, σε βάρος της ποιότητας ζωής των κατοίκων ολόκληρης της Αττικής. Είναι πελώριες οι ευθύνες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που είχαν διαδοχικά την ευθύνη διακυβέρνησης της χώρας, αλλά και των Δήμων Αθηναίων και Ζωγράφου, ολόκληρη τη μεταπολιτευτική περίοδο».
ΚΑΪΡΟ.--
Τουλάχιστον 75 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 200 τραυματίστηκαν από σειρά εκρήξεων τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου στο αιγυπτιακό θέρετρο Σαρμ ελ Σέιχ, της Ερυθράς Θάλασσας, που ήταν γεμάτο κυρίως από ξένους αλλά και Αιγύπτιους τουρίστες. Σύμφωνα με το «Ασοσιέιτεντ Πρες» οι εκρήξεις ήταν τουλάχιστον επτά και πραγματοποιήθηκαν με παγιδευμένα οχήματα.
Αστυνομικές πηγές ανέφεραν στο μεταξύ στο «Ρόιτερς» ότι μέχρι στιγμής έχουν αναγνωριστεί μεταξύ των θυμάτων υπήκοοι επτά χωρών - της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Ισπανίας, της Ολλανδίας, του Κατάρ, του Κουβέιτ και της Αιγύπτου - ενώ ο υπουργός Τουρισμού ανέφερε στο «Γαλλικό Πρακτορείο» ότι μεταξύ των τραυματιών είναι τουλάχιστον 28 ξένοι υπήκοοι. Από τις εκρήξεις κατέρρευσε η πρόσοψη ενός τουλάχιστον ξενοδοχείου, του «Γκχαζάλα Γκάρντενς». Οι αρχές, δικαιολογημένα, εκφράζουν φόβους ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί, καθώς υπάρχουν παγιδευμένοι στα ερείπια του ξενοδοχείου.