Σε όλη τη χώρα προβλέπεται αίθριος καιρός, μόνο στα δυτικά και βόρεια θα υπάρχουν τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι μέχρι μέτριοι αλλά αργότερα στα δυτικά θα στραφούν σε νότιοι με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 6-18, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 9-23, στα νησιά από 12-22 και στη Θεσσαλονίκη από 8-18 βαθμούς.
Για την Αττική προβλέπεται αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 12-22 βαθμούς.
ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ της Επικρατείας καλείται πλέον να δώσει λύση στο πρόβλημα με τις άδειες λειτουργίας των ιδιωτικών ραδιοφωνικών σταθμών (σελίδα 6)
ΠΡΙΝ ακόμα ψηφιστεί ο «τρομονόμος», τέσσερα μέλη της ΚΝΕ στην Κυπαρισσία καλούνται να εμφανιστούν «αυτοπροσώπως ενώπιον του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Κυπαρισσίας» για την πολιτική και αντιιμπεριαλιστική τους δράση (σελίδα 7)
ΚΑΤΑ πλειοψηφία εγκρίθηκε, χτες στη Βουλή, η τροπολογία, σύμφωνα με την οποία είναι υποχρεωτική η συμμετοχή κατά το 1/3 γυναικών στους συνδυασμούς που κατέρχονται στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές (σελίδα 10)
ΑΘΩΟΙ κρίθηκαν χτες από το Εφετείο Θεσσαλονίκης οι τρεις κομμουνιστές, αγωνιστές του φιλειρηνικού κινήματος (σελίδα 14)
ΔΥΝΑΜΙΚΗ ήταν η πρώτη από κοινού συντονισμένη απάντηση των δασκάλων και καθηγητών του Λεκανοπεδίου, που χτες πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας, στέλνοντας μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση (σελίδα 17)
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟ φαινόμενο τείνουν πια να γίνουν οι ανακοινώσεις για χιλιάδες απολύσεις εργαζομένων από τις πολυεθνικές σε όλο τον κόσμο, που ...εξορθολογίζουν τους ισολογισμούς τους (σελίδα 22)
ΤΙΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ των ΕΛΤΑ, απέναντι στους χρήστες ταχυδρομικών υπηρεσιών, ανακοίνωσε η εποπτεύουσα τον κλάδο Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (σελίδα 24)
ΤΗΝ ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ, με ακόμα εντονότερους ρυθμούς, της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής, αξίωσε και πάλι χτες η ηγεσία του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών (σελίδα 25)
ΣΕ ΕΝΙΑΙΟ, συντονισμένο, καθολικό αγώνα όλων των εργαζομένων, καλεί, σε ανακοίνωσή της, η Γραμματεία της ΕΣΑΚ Τραπεζών, για την υπεράσπιση της Κοινωνικής Ασφάλισης, αλλά και των εργασιακών κατακτήσεων (σελίδα 26)
ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ να εντείνουν την πάλη τους, για να μην περάσουν τα αντιασφαλιστικά μέτρα της κυβέρνησης, είναι οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα της Θεσσαλίας, υψώνοντας «ασπίδα» προστασίας και υπεράσπισης της Κοινωνικής Ασφάλισης (σελίδα 27)
«ΒΟΜΒΕΣ», που τυχαία δεν έχουν εκραγεί, είναι τα πρατήρια πώλησης υγρών καυσίμων στην Αθήνα, αφού από τους ελέγχους που διενήργησε η Πυροσβεστική Υπηρεσία το τελευταίο εξάμηνο σε 154 βενζινάδικα, διαπιστώθηκε ότι κανένα δεν τηρούσε τα προβλεπόμενα από το νόμο μέτρα πυρασφάλειας (σελίδα 34)
«Οχι εξευτελιστικό μεροκάματο στην εργαζόμενη γυναίκα». Συγκέντρωση διαμαρτυρίας γυναικών κλωστοϋφαντουργών μπροστά στο υπουργείο Εσωτερικών - 10 Μάρτη 1927 |
Η Ελλάδα μπήκε στο στάδιο της μερικής προσωρινής σταθεροποίησης καθυστερημένα, εξαιτίας των συνεπειών που είχε στην οικονομία της η Μικρασιατική Εκστρατεία. Η άρχουσα τάξη εφάρμοσε πολιτική σταθεροποίησης, δυναμώνοντας την εξάρτηση της χώρας από το ξένο κεφάλαιο, εντείνοντας την εκμετάλλευση των εργαζομένων και το χτύπημα των αγώνων τους, περιορίζοντας τις συνδικαλιστικές και πολιτικές ελευθερίες.
Η οικονομική εξάρτηση δυνάμωσε τα χρόνια αυτά με τη μεγάλη τοποθέτηση ξένων κεφαλαίων, κυρίως με τη μορφή δανείων προς το δημόσιο, που έφτασαν τα 907.800.000 χρυσά φράγκα, που προέρχονταν: από την Αγγλία τα 48%, από τις ΗΠΑ (προσφυγικό δάνειο) τα 31%, από το Βέλγιο (δάνειο ύδρευσης) τα 12%, από τη Σουηδία (δάνειο σιδηροδρόμων) τα 6%, από τη Γαλλία, την Ολλανδία και την Ελβετία (παραγωγικό δάνειο) τα 3%.
Από τα εξωτερικά δάνεια η επιβάρυνση του κάθε Ελληνα έφθασε στα 80 δολάρια, πλησίασε δηλαδή στο ετήσιο εισόδημα που ήταν 90 δολάρια. Με τα δάνεια αυτά διείσδυσε ακόμη περισσότερο στην ελληνική οικονομία το ξένο κεφάλαιο, κυρίως το αγγλοαμερικανικό, με τις εταιρίες «Πάουερ», «Ούλεν», «Χάμπρο», «Φαουντέισιον» και «Σέλεκμαν».
Το «τριμερές δάνειο» αποτελούσε μέρος του «Πρωτοκόλλου της Γενεύης», το οποίο υπογράφηκε στις 15 Σεπτέμβρη 1927. Ηταν ύψους 206 εκατομμυρίων χρυσών γαλλικών φράγκων και εκδόθηκε με σκοπό «τη σταθεροποίηση του ελληνικού χρήματος, την εξόφληση ενός μέρους των κρατικών οφειλών και τη συνέχιση του έργου της αποκατάστασης των προσφύγων».
Οι κυβερνήσεις, εκείνης της εποχής, υπό τον Αλέξανδρο Ζαΐμη έριξαν στις πλάτες των εργαζομένων καινούριους φόρους. Την οικονομική σταθεροποίηση την εννοούσαν σαν καθήλωση των ημερομισθίων και μισθών, σαν απόρριψη κάθε αιτήματος των εργατών και αγροτών για τη βελτίωση των συνθηκών της ζωής τους.
1461. Ο «Πόλεμος των δύο ρόδων» στην Αγγλία βρίσκεται στο αποκορύφωμά του. Ο Εδουάρδος ο Δ` της Υόρκης νικά στη μάχη του Τάουτον και αναγορεύεται βασιλιάς της Αγγλίας, παράλληλα με τον Ερρίκο του Λάνκαστερ.
1849. Η επαρχία Παντζάμπ των Ινδιών προσαρτάται στη Βρετανική Αυτοκρατορία μετά την ήττα των Σιχ απ' τα «στρατεύματα του στέμματος».
1864. Η Αγγλία ανακοινώνει ότι παραχωρεί στην Ελλάδα τα Επτάνησα «ως προίκα στο νέο βασιλιά, Γεώργιο τον Α`».
1901. Πραγματοποιούνται οι πρώτες εκλογές στην ιστορία της Αυστραλίας για την ανάδειξη ενιαίου Κοινοβουλίου. Ψήφισαν οι κάτοικοι από τις πολιτείες: Τασμανία, Νέα Νότιος Ουαλία, Βικτόρια και Δυτική Αυστραλία.
1920. Συνέρχεται το 9ο Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσίας (μπολσεβίκων), που ψηφίζει το ονομαστό σχέδιο του Λένιν (ΓΚΟΕΛΡΟ).
1960. Στη Διάσκεψη για το Ναυτικό Δίκαιο ο Ελληνας αντιπρόσωπος Α. Βλάχος δηλώνει ότι «αν και θα ήταν επωφελής για τη χώρα μας η επέκτασις των χωρικών υδάτων, γιατί θα εξασφαλιζόταν αποκλειστικά και αναμφισβήτητα εκ μέρους της Ελλάδος έλεγχος του Αιγαίου, σκέψεις γενικής φύσεως ήγαγαν την Ελλάδα στο να απορρίψει τα όρια των 12 μιλίων, με την πεποίθηση ότι τα όρια των 6 μιλίων είναι η ορθή λύση».
1974. Το διαστημόπλοιο «Μάρινερ 10» παίρνει τις πρώτες κοντινές φωτογραφίες απ' τον πλανήτη Ερμή.