Στις νότιες Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα προβλέπονται αρχικά νεφώσεις με ασθενείς βροχές, αλλά σταδιακά ο καιρός θα βελτιωθεί. Στην υπόλοιπη χώρα θα υπάρχουν λίγες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί, βορειοδυτικοί μέχρι ισχυροί και στο νότιο Ιόνιο πολύ ισχυροί με βαθμιαία εξασθένηση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια μείον 4-10, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 0-13, στη νησιωτική χώρα από 6-14 και στη Θεσσαλονίκη από 0-10 βαθμούς.
Για την Αττική προβλέπονται πρόσκαιρες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 5-14, αλλά στα βόρεια η ελάχιστη θα είναι 2-3 βαθμούς χαμηλότερη.
ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ της... μετεξέλιξης περνά τώρα το ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με τις χτεσινές δηλώσεις του Κ. Σημίτη (σελίδα 6)
ΔΕΚΑΤΡΙΑ άτομα, μεταξύ των οποίων και ο κρατούμενος στα τουρκικά μπουντρούμια, Αμπντουλάχ Οτσαλάν (!), παραπέμπονται με βούλευμα να δικαστούν στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο για την υπόθεση της παράνομης μεταφοράς και παραμονής του Κούρδου ηγέτη στη χώρα μας στα τέλη Γενάρη του 1999 (σελίδα 8)
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΙΣ απαίτησαν χτες το κλείσιμο της Ενωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Τουρκίας (Insan Haklari Dernegi-IHD), με το... φοβερό επιχείρημα ότι βρήκαν στα κεντρικά της γραφεία «έγγραφα παρανόμων οργανώσεων και πολλές σφαίρες» (σελίδα 15)
ΜΕ ΣΑΘΡΑ επιχειρήματα του τύπου πως η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων που εφαρμόζει η κυβέρνηση και στον τομέα του τουρισμού είναι «σωστή και άγια» και πως οι εργαζόμενοι που αντιδρούν σ' αυτή την πολιτική είναι... «λαϊκιστές», υπεραμύνθηκε χτες ο υφυπουργός Ανάπτυξης Α. Καλαφάτης, την εφαρμογή μιας σειράς μέτρων που οδηγούν στην εκποίηση του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (σελίδα 22)
ΟΙ ΧΑΜΗΛΕΣ τιμές παραγωγού και η καθυστέρηση καταβολής των επιδοτήσεων στους ελαιοπαραγωγούς της Φωκίδας και τους αγροτοκτηνοτρόφους της Εύβοιας έχουν φέρει σε δυσχερή θέση χιλιάδες αγροτικές οικογένειες (σελίδα 23)
ΑΡΝΗΘΗΚΕ ξανά χτες το πρωί η διεύθυνση της εταιρίας «Φιλίππου Δομικά Υλικά ΑΕ» να επαναπροσλάβει τους 4 απολυμένους συνδικαλιστές, παρά τη δικαστική δικαίωσή τους (σελίδα 26)
ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ χτες στη Βουλή το σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας «για το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ) και άλλες διατάξεις» (σελίδα 27)
ΣΗΜΕΡΑ στις 11 το πρωί θα πραγματοποιηθεί το αγροτικό συλλαλητήριο στα Φάρσαλα με τρακτέρ και άλλα αγροτικά μηχανήματα, ενώ συγκέντρωση καταδίκης της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ, με τρακτέρ θα πραγματοποιήσουν την Τετάρτη 28 του Φλεβάρη οι αγρότες της επαρχίας Δομοκού και των Δήμων Ταμασίου και Σοφάδων (σελίδα 31)
ΣΤΑΣΕΙΣ εργασίας πραγματοποίησαν χτες και προχτές οι υπάλληλοι του υπουργείου Τύπου, ενώ αύριο Παρασκευή πραγματοποιούν εικοσιτετράωρη προειδοποιητική απεργία (σελίδα 35)
Ο ηγέτης της Επανάστασης Αλέξανδρος Υψηλάντης, αποβιβάζεται στο Ιάσιο στις 22 Φλεβάρη, φορώντας τη στολή του Ρώσου στρατηγού. (Πίνακας του Peter von Hess στο Κρατικό Μουσείο Μονάχου) |
Είναι γνωστό ότι το αρχικό σχέδιο της Φιλικής Εταιρείας προέβλεπε την έναρξη της Επανάστασης στην Πελοπόννησο με επικεφαλής τον ίδιο τον Αλέξανδρο Υψηλάντη. Αλλά στον αρχηγό των Φιλικών, που το Φλεβάρη του 1821 βρισκόταν στο Κισνόβιο, όπου είχε στήσει το επιτελείο του, έφθασαν ανησυχητικές ειδήσεις, ότι η Πύλη αποκάλυψε τα σχέδια των επαναστατών. Τότε ο Υψηλάντης αποφάσισε να αρχίσει αμέσως την Επανάσταση από ένα σημείο κοντά στο Κισνόβιο, στα ανατολικά σύνορα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας για να αποσπάσει την προσοχή της Πύλης από τις επαναστατικές ζυμώσεις στην Ελλάδα.
Στις 22 Φλεβάρη του 1821, στις 6 το βράδυ, ο Υψηλάντης με τους αδελφούς του Νικόλαο και Γεώργιο, τον Γ. Καντακουζηνό, τον Πολωνό αξιωματικό Γαρνόφσκι και μερικούς άλλους εγκαταλείπει τη Ρωσία, περνάει τον ποταμό Προύθο και αποβιβάζεται στο Ιάσιο. Αυτή η ημέρα θεωρείται ως αρχή του κινήματος.
Στις 23 Φλεβάρη ο Υψηλάντης και οι σύντροφοί του μεταβαίνουν στο Ιάσιο και από εκεί εκδίδει τρεις προκηρύξεις μεγάλης σημασίας από τις οποίες αποδεικνύεται ότι ο αρχηγός της Φιλικής Εταιρείας άρχιζε την εξέγερση στις Παραδουνάβιες ηγεμονίες, δρούσε όμως ως πανελλήνιος ηγέτης. Στην πρώτη προκήρυξη που απηύθυνε προς το έθνος έγραφε: «Μάχου υπέρ Πίστεως και Πατρίδος», με την οποία καλούσε τους Ελληνες: «Να αποτινάξωμεν τον αφόρητον τούτον ζυγόν... Να ελευθερώσωμεν την Πατρίδαν».
Στο Ιάσιο άρχισαν εντατικές προετοιμασίες και στις 2 Μάρτη εκδηλώθηκε το κίνημα στο οποίο ο Υψηλάντης ήταν επικεφαλής 4-5 χιλιάδων ενόπλων ανδρών. Το κίνημα απέτυχε, στη μάχη του Δραγατσανίου (7 Ιούνη 1821) ο στρατός του Υψηλάντη διαλύθηκε. Ο ίδιος και οι δύο αδελφοί του φυλακίστηκαν στην Αυστρία όπου έμειναν για έξι χρόνια. Ο αρχηγός της Επανάστασης πέθανε το Γενάρη του 1828 στη Βιέννη, δύο μήνες μετά την αποφυλάκισή του. Ομως, το κίνημα αυτό συνέβαλε αποφασιστικά στην επιτυχία της Επανάστασης στην Ελλάδα, καθώς υποχρέωσε την Πύλη για το κρίσιμο διάστημα (Φλεβάρης- Ιούνης του 1821), να δεσμεύσει στη Μολδοβλαχία μεγάλες δυνάμεις, τις οποίες αλλιώς θα διέθετε για την κατάπνιξη της Επανάστασης στην Πελοπόννησο.
1822 Οι πρόκριτοι της Νάουσας υψώνουν τη σημαία της επανάστασης. Θα κρατήσουν λιγότερο από δύο μήνες.
1848 Η απαγόρευση ενός συμποσίου στο Παρίσι με θέμα την «καθολική ψηφοφορία» προκαλεί έντονες λαϊκές αντιδράσεις, οι οποίες μετατρέπονται σε επαναστατική εξέγερση, η οποία με τη σειρά της οδηγεί στην ανατροπή της λεγόμενης «ιουλιανής μοναρχίας». Τα γεγονότα στο Παρίσι λειτουργούν σαν σπινθήρας για το ξέσπασμα εξεγέρσεων σε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο.
1905 Ανακοινώνονται τα αποτελέσματα των εκλογών στην Ελλάδα. Οι δεληγιαννικοί κερδίζουν 142 έδρες, έναντι 78 των θεοτοκικών, 13 των ζαϊμικών και 2 ανεξαρτήτων. Ο Θεόδωρος Δεληγιάννης αναλαμβάνει πρωθυπουργός για τελευταία φορά.
1967 Ο πρόεδρος Σουκάρνο της Ινδονησίας μεταβιβάζει, με δημόσια δήλωσή του, όλες τις εξουσίες του στο στρατηγό Σουχάρτο, θέτοντας ως μοναδικό όρο να μη διωχτεί για υποστήριξη των κομμουνιστών κατά την εξέγερση του 1985.
1985 Φορτίζεται το πολιτικό κλίμα στην Κύπρο, καθώς η κυπριακή Βουλή καταδικάζει με ψήφισμά της τους χειρισμούς του Προέδρου Κυπριανού κατά τη συνάντηση κορυφής των ηγετών των δύο κοινοτήτων τον περασμένο μήνα στη Νέα Υόρκη.