Κυριακή 6 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΜΕΡΑ
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ
«Καλοδεχούμενη» όταν είναι ... ελεγχόμενη

Eurokinissi

Δεν είναι λίγες οι φορές που η μετανάστευση παρουσιάζεται ως ευεργεσία για τις χώρες της Ευρώπης, με την προϋπόθεση ότι αυτή θα είναι ελεγχόμενη και θα αξιοποιείται για την κερδοφορία του κεφαλαίου. Μπορεί να μην ομολογείται με την παραπάνω διατύπωση, ωστόσο αυτή είναι η πραγματικότητα και αυτός είναι και ο λόγος που συχνά βιώνουμε μια μεγάλη αντίφαση: Από τη μια έρευνες και μελέτες κυβερνητικών φορέων για τη συμβολή των μεταναστών εργατών στις οικονομίες των χωρών, εγκώμια της ενσωμάτωσής τους και «αντιρατσιστικές εκστρατείες» και από την άλλη, διατήρηση του καθεστώτος παρανομίας, ωμή βία και διωγμοί, συλλήψεις στα σύνορα των κρατών και απελάσεις.

Ο ΟΗΕ στην Εκθεση για τον Πληθυσμό αναφέρει πως σε μια εποχή δημογραφικής γήρανσης της Ευρώπης, η συμβολή της μετανάστευσης κρίνεται πολύτιμη για τη διάσωση των ασφαλιστικών ταμείων και χαρακτηρίζει «πολλαπλά ευεργετικές» τις επιπτώσεις της μετανάστευσης στην παραγωγικότητα της εργασίας, στην αναζωογόνηση προβληματικών περιοχών και την τόνωση της καταναλωτικής ζήτησης.

Αντίστοιχα, σε έρευνα του Ινστιτούτου Μεταναστευτικής Πολιτικής (συντονίζει 10 συναρμόδια υπουργεία για ζητήματα μετανάστευσης), τονίζεται η συμβολή των μεταναστών στο ΑΕΠ της χώρας, αλλά και στην τόνωση της καπιταλιστικής οικονομίας. Αναφέρεται, για παράδειγμα, ότι το συνολικό ποσό αποταμιεύσεων των μεταναστών ετησίως υπολογίζεται σε 560 εκατ. ευρώ και το ετήσιο ποσό των εμβασμάτων που στέλνουν στις χώρες προέλευσης είναι 1 δισ. ευρώ.


Από την άλλη, η «καλοδεχούμενη» μετανάστευση ακολουθεί το βηματισμό της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Σταματά να είναι ευεργετική όταν θίγονται τα κέρδη, όταν πρέπει να ενισχυθεί η κοινωνική πολιτική, όταν γίνεται λόγος για δικαιώματα. Οπως ακριβώς συμβαίνει και με τους ντόπιους εργαζόμενους. Τότε οι άνθρωποι χωρίζονται σε «νόμιμους» και «παράνομους», σε «ενσωματωμένους» και «γκετοποιημένους».

Αυτό υπηρετούν και όλοι οι αντιμεταναστευτικοί νόμοι που έχουν θεσπιστεί. Με αυτή την προοπτική συστάθηκε και ο FRONTEX, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για τη διαχείριση της επιχειρησιακής συνεργασίας στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Το 2005 οι συνοροφύλακες της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Ελλάδας συνέλαβαν περίπου 30.000 «μη κανονικούς» μετανάστες στα νότια θαλάσσια σύνορα της ΕΕ. Το 2006, ο αριθμός ανέβηκε στις 50.000. Οσον αφορά τα χερσαία σύνορα, ο αριθμός είναι 43.000 μετανάστες. Ενδιαφέρον είναι και το γεγονός ότι το 2006 οι συντονισμένες επιχειρήσεις της FRONTEX από την Αφρική προς τις ισπανικές ακτές κόστισαν περίπου 3,5 εκατ. ευρώ.

Το ευρωπαϊκό κεφάλαιο θέλει τους μετανάστες. Αυτό είναι κοινή ομολογία. Θέλει όμως τους ...«νόμιμους» μετανάστες. Δηλαδή: Να ελέγχει πότε θα εισέλθουν στα ευρωπαϊκά σύνορα, πόσοι θα είναι, τι επίπεδο ειδίκευσης θα έχουν (βλέπε μπλε κάρτα) και το διάστημα που θα παραμείνουν. Θέλει ακόμα «πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων». Να ξέρει αν οι μετανάστες είναι πρόθυμοι να δείξουν καλή διαγωγή, να είναι υποταγμένοι και πρόθυμοι να ενσωματωθούν.


Η εκμετάλλευση, η καταστολή και ο έλεγχος των εργατών είναι «κοινός τόπος», είτε πρόκειται για μετανάστες είτε για ντόπιους εργάτες. Η απάντηση πρέπει να είναι κοινή και συντονισμένη, για να φέρει κατακτήσεις.


Ελένη ΜΑΪΛΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ