Eurokinissi |
Ο ΟΗΕ στην Εκθεση για τον Πληθυσμό αναφέρει πως σε μια εποχή δημογραφικής γήρανσης της Ευρώπης, η συμβολή της μετανάστευσης κρίνεται πολύτιμη για τη διάσωση των ασφαλιστικών ταμείων και χαρακτηρίζει «πολλαπλά ευεργετικές» τις επιπτώσεις της μετανάστευσης στην παραγωγικότητα της εργασίας, στην αναζωογόνηση προβληματικών περιοχών και την τόνωση της καταναλωτικής ζήτησης.
Αντίστοιχα, σε έρευνα του Ινστιτούτου Μεταναστευτικής Πολιτικής (συντονίζει 10 συναρμόδια υπουργεία για ζητήματα μετανάστευσης), τονίζεται η συμβολή των μεταναστών στο ΑΕΠ της χώρας, αλλά και στην τόνωση της καπιταλιστικής οικονομίας. Αναφέρεται, για παράδειγμα, ότι το συνολικό ποσό αποταμιεύσεων των μεταναστών ετησίως υπολογίζεται σε 560 εκατ. ευρώ και το ετήσιο ποσό των εμβασμάτων που στέλνουν στις χώρες προέλευσης είναι 1 δισ. ευρώ.
Αυτό υπηρετούν και όλοι οι αντιμεταναστευτικοί νόμοι που έχουν θεσπιστεί. Με αυτή την προοπτική συστάθηκε και ο FRONTEX, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για τη διαχείριση της επιχειρησιακής συνεργασίας στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Το 2005 οι συνοροφύλακες της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Ελλάδας συνέλαβαν περίπου 30.000 «μη κανονικούς» μετανάστες στα νότια θαλάσσια σύνορα της ΕΕ. Το 2006, ο αριθμός ανέβηκε στις 50.000. Οσον αφορά τα χερσαία σύνορα, ο αριθμός είναι 43.000 μετανάστες. Ενδιαφέρον είναι και το γεγονός ότι το 2006 οι συντονισμένες επιχειρήσεις της FRONTEX από την Αφρική προς τις ισπανικές ακτές κόστισαν περίπου 3,5 εκατ. ευρώ.
Το ευρωπαϊκό κεφάλαιο θέλει τους μετανάστες. Αυτό είναι κοινή ομολογία. Θέλει όμως τους ...«νόμιμους» μετανάστες. Δηλαδή: Να ελέγχει πότε θα εισέλθουν στα ευρωπαϊκά σύνορα, πόσοι θα είναι, τι επίπεδο ειδίκευσης θα έχουν (βλέπε μπλε κάρτα) και το διάστημα που θα παραμείνουν. Θέλει ακόμα «πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων». Να ξέρει αν οι μετανάστες είναι πρόθυμοι να δείξουν καλή διαγωγή, να είναι υποταγμένοι και πρόθυμοι να ενσωματωθούν.