Κυριακή 28 Γενάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΜΕΡΑ
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΓΚΟΥΑΝΤΑΝΑΜΟ
Το κολαστήριο

Associated Press

Γενάρης 2002. Τα πρώτα κλουβιά του Γκουαντάναμο άνοιξαν τις καγκελόπορτές τους για να δεχτούν εκατοντάδες ανθρώπους που οι Αμερικανοί τούς βάπτισαν «μαχητές του εχθρού». Οχι κρατούμενους, ώστε να έχουν «δικαιώματα» ως αιχμάλωτοι πολέμου, όπως προβλέπει η Συνθήκη της Γενεύης.

Η επιλογή του Γκουαντάναμο ως σημείου για την εγκατάσταση αυτού του πρώτου κολαστήριου των Αμερικανών τον 21ο αιώνα δεν είναι τυχαία. Μια γωνιά του κόσμου, υπό τον έλεγχο των αμερικανικών στρατευμάτων, αρκεί να μην είναι έδαφος των ΗΠΑ. Εκτός Δικαίου των ΗΠΑ, εκτός της αρμοδιότητας των αμερικανικών δικαστηρίων. Κανείς δεν ήξερε για μήνες πόσοι ακριβώς κρατούνταν στο Γκουαντάναμο. Υπολόγιζαν περίπου 600. Χωρίς καμία απαγγελία κατηγορίας ή δίκη. Και η αμερικανική κυβέρνηση προχώρησε ένα ακόμη βήμα: Σύσταση στρατιωτικών Επιτροπών, δηλαδή στρατοδικείων, για να δικαστούν κρατούμενοι που συνελήφθησαν σε τουλάχιστον 10 χώρες πριν μεταχθούν στο Γκουαντάναμο. Εκ των οποίων μόνο το 5% συνελήφθησαν από αμερικανικές δυνάμεις. Το 86% συνελήφθησαν από δυνάμεις του Πακιστάν ή της αφγανικής Βόρειας Συμμαχίας και παραδόθηκαν στη συνέχεια στις ΗΠΑ, συνήθως έναντι αμοιβής χιλιάδων δολαρίων.

Και η πανούκλα του Γκουαντάναμο απλώθηκε γρήγορα.

Εγκαινίασε νέες τακτικές και πρακτικές της εκτελεστικής εξουσίας. Τύλιξε με ένα παχύ επίστρωμα μυστικότητας τα πάντα. Και για να υπάρξει και να λειτουργεί το Γκουαντάναμο της επ' αόριστον μυστικής κράτησης, των έκνομων μεταγωγών και της προσφυγής σε βασανιστήρια ή σε άλλες μορφές σκληρής, απάνθρωπης ή ταπεινωτικής μεταχείρισης χρειάστηκε ένα ολόκληρο δίκτυο μυστικών φυλακών της CIA ανά την υφήλιο, όπου ελεύθερα χρησιμοποιούνται «εναλλακτικές» τακτικές ανάκρισης δηλαδή βασανιστήρια, καθώς σε αυτές τις χώρες επιτρέπονται.


Associated Press

Δημιουργήθηκε η CIA Airlines, για τη μεταγωγή των «μαχητών του εχθρού» με τη συνηγορία ή τη σιωπή πολλών κυβερνήσεων, φυσικά και ευρωπαϊκών! Ενώ ο διοικητής της «Σχολής των Βασανιστηρίων» του Γκουαντάναμο, ο στρατηγός Τζέφρι Μίλερ, ήταν ο άνθρωπος που στάλθηκε στο Αμπού Γκράιμπ, για να μετατρέψει την εκεί φυλακή σε ιρακινό Γκουαντάναμο.

Σήμερα, εξακολουθούν να κρατούνται ως «ύποπτοι τρομοκράτες» 430 άνθρωποι από 35 χώρες από τους συνολικά 775 που θεωρείται ότι έχουν περάσει από το Γκουαντάναμο. Μέχρι και 17 από τους κρατούμενους ήταν κάτω των 18 ετών όταν τέθηκαν υπό κράτηση, είχαν φυλακιστεί ακόμα και 13χρονα παιδιά, ενώ τέσσερις από αυτούς συνέχιζαν να κρατούνται στο στρατόπεδο μέχρι το τέλος του 2006. Εννοείται πάντα χωρίς πρόσβαση στη Δικαιοσύνη ή δικαστικό έλεγχο για τη νομιμότητα της κράτησής τους, ενώ πολλοί κρατούνται σε απομόνωση και βασανίζονται.

Γι' αυτούς το «εκσυγχρονισμένο» εγχειρίδιο του Πενταγώνου, λόγω της κατακραυγής που πλέον έχει ξεσηκώσει, επιφυλάσσει ακόμη καλύτερη τύχη, με «καλές εκτελέσεις». Στην επέτειο των πέντε χρόνων από το άνοιγμα του κολαστηρίου, το Πεντάγωνο έδωσε στη δημοσιότητα το εγχειρίδιο για την εκδίκαση υποθέσεων κρατουμένων όπου, καταλύοντας και τα τελευταία ψήγματα δικαίου, επιτρέπει τη φυλάκιση, καταδίκη και πιθανώς εκτέλεση του «μαχητή του εχθρού» στη βάση μαρτυριών εξ ακοής ή καταθέσεων που αποκτήθηκαν με πιεστικές μεθόδους ανάκρισης προ του 2006, δηλαδή με βασανιστήρια. Στο ικρίωμα λοιπόν...


Associated Press


Χριστίνα ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ