Κυριακή 13 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΜΕΡΑ
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
Καλατράβα με φόντο «Πατσαβουρέικα»

Ο Σ. Καλατράβα, ο διάσημος Ισπανός αρχιτέκτονας, έγινε πασίγνωστος και στην Ελλάδα με την ανάληψη της κατασκευής του «θόλου» του Ολυμπιακού Σταδίου της Αθήνας, ώστε να ενοποιηθεί και να αναβαθμιστεί αισθητικά η περιοχή, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

Τα «Πατσαβουρέικα» είναι ακριβώς απέναντι απ' το Ολυμπιακό Στάδιο, στην Αλσούπολη της Νέας Ιωνίας. Η οδός Σπ. Λούη χωρίζει το Ολυμπιακό Στάδιο απ' τα «Πατσαβουρέικα», που περικλείνεται κι απ' τους δρόμους Κύμης και Αλσουπόλεως.

Η Ομάδα Πρωτοβουλίας Κατοίκων της Αλσουπόλεως θυμίζει την ιστορία της περιοχής: «Ηταν κάποτε τα λιγνιτωρυχεία της Καλογρέζας. Οι παλιότεροι θυμούνται ακόμα το τρενάκι, που μετέφερε το λιγνίτη στο Λαύριο. Αλλοι, τα θύματα στις κατακόμβες των ορυχείων. Κάποια στιγμή, η εταιρία που εκμεταλλευόταν τα λιγνιτωρυχεία έκλεισε. Ολα εγκαταλείφθηκαν. Οι εργάτες βγήκαν στην επιφάνεια και έχτισαν τα φτωχόσπιτά τους εκεί. Η περιοχή έμεινε εγκαταλειμμένη για πολλές δεκαετίες. Τόσο, που πήρε το προσωνύμιο "Πατσαβουρέικα". Ετσι ονομαζόταν ο τόπος από τη δεκαετία του '60. Αργότερα, ήρθε η ανάπτυξη, διανοίχτηκαν οι λεωφόροι Κύμης και Σπύρου Λούη. Τα Ολυμπιακά έργα έδωσαν άλλη εικόνα στο χώρο, όπου βρίσκεται το στάδιο και οι άλλες εγκαταστάσεις. Ομως, για την περιοχή αυτή, τίποτε δεν άλλαξε. Μάλλον έγινε χειρότερη, αφού τώρα βασιλεύουν τα μπάζα, τα σκουπίδια, τα πεταμένα σιδηρικά και τα εγκαταλειμμένα αυτοκίνητα. Η μεγάλη αλάνα, όπου έπαιζαν τα παιδιά, χάθηκε κάτω από τόνους μπαζών. Η σκόνη και τα ποντίκια ολοκληρώνουν το σκηνικό. Οσο κι αν φαίνεται περίεργο, μιλάμε για τη δυτική είσοδο του Ολυμπιακού Σταδίου».


Η Ομάδα Πρωτοβουλίας ξεκίνησε την αναζήτηση για την τύχη της περιοχής. «Ρωτήσαμε, αναφέρει, αν υπάρχει προοπτική να διαμορφωθεί ο χώρος αυτός, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων. Οι απαντήσεις των αρμοδίων ήταν άλλοτε αρνητικές και άλλοτε διφορούμενες. Τελικά, μάθαμε πως καμιά παρέμβαση δεν πρόκειται να γίνει. Ολοι εμείς που κατοικούμε εδώ πάνω από μισόν αιώνα, μάθαμε να ζούμε με την ελπίδα πως κάτι καλύτερο θα γίνει. Συνηθίσαμε τη σκόνη, τη βρωμιά, τα σκουπίδια, την αδιαφορία. Ομως, τώρα αισθανόμαστε ντροπή. Σε λίγους μήνες, όλος ο πλανήτης θα εστιάσει το ενδιαφέρον του στο Ολυμπιακό Στάδιο και στο χώρο που το περιβάλλει. Χιλιάδες άνθρωποι θα περάσουν από εδώ και θα δουν την εικόνα μιας τριτοκοσμικής χώρας. Ενα θέαμα, που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα έργα που γίνονται σε όλη την Ελλάδα».

Τα «Πατσαβουρέικα», λοιπόν, θα έχουν τη σκιά, όταν υψωθεί ο «θόλος» του Καλατράβα, που τελικά θα ξεπεράσει τα 70 δισ. δραχμές - ενώ μόνον η τελική μελέτη κόστισε 4,1 δισ. δραχμές. Τα «Πατσαβουρέικα» θα διατηρήσουν τη φυσιογνωμία των «πλίνθων και των κεράμων ατάκτως ερριμμένων», γιατί δε βρέθηκαν - όπως λένε οι κάτοικοι - κάπου 1,5 δισ. δραχμές για κάποιες απαλλοτριώσεις, που θα επέτρεπαν τις παρεμβάσεις.

Και για να μη γίνει διεθνώς ρεζίλι η χώρα, σχεδιάζουν - σύμφωνα με φήμες που κυκλοφορούν στους δρόμους της Αλσούπολης - να καλύψουν την περιοχή με πανό και διαφημίσεις. Δηλαδή, τις μέρες των Ολυμπιακών Αγώνων, η περιοχή θα δείχνει σαν ένα μεγάλο, πολύχρωμο τσαντίρι. (Οι κάτοικοι, βέβαια, δεν έχουν τίποτα με τα τσαντίρια. Αλλωστε, μέχρι σήμερα εκεί και απέναντι στο Ολυμπιακό Στάδιο ήταν εγκαταστημένοι Τσιγγάνοι και διώχτηκαν τώρα με τα έργα).


...Αλλά έτσι έταξε η πολιτεία ν' αποκτήσουν την όψη του 2004 τα «Πατσαβουρέικα»: Σκεπάζοντας, απλώς, τη βρωμιά...



Γιώργος ΜΟΥΣΓΑΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ