Να έχεις και να μην έχεις, ένα συναρπαστικό και συνάμα συγκινητικό μυθιστόρημα που καταδεικνύει, ίσως όσο κανένα άλλο, την κοσμοθεωρία του Χέμινγουεϊ, αλλά και την ικανότητά του να δημιουργεί στον αναγνώστη αγωνία για την τύχη των ηρώων του. Το αφήγημα Οι πράσινοι λόφοι της Αφρικής, ένα γεμάτο λυρισμό και πάθος χρονικό, όπου ο Χέμινγουεϊ περιγράφει στιγμές και συναισθήματα από ένα αλησμόνητο σαφάρι που έζησε το Δεκέμβριο του 1933 στις αχανείς εκτάσεις της Ανατολικής Αφρικής. Τα διηγήματα Τα χιόνια του Κιλιμάντζαρο, όπου η πλειονότητα όσων είναι εξοικειωμένοι με το συνολικό έργο του Χέμινγουεϊ υποστηρίζουν ότι μόνο σ' αυτά τα διηγήματά του άγγιξε την τελειότητα.
Motion Team |
Τα περισσότερα παιδιά λατρεύουν τα ζώα - είναι χαριτωμένα και μοιάζουν σαν να «ζωντανεύουν» τα χνουδωτά αρκουδάκια τους.
Η φροντίδα ενός κατοικιδίου μπορεί να αποφέρει πολλά θετικά για την ανάπτυξη ενός παιδιού. Τα κατοικίδια μπορούν να δώσουν συντροφιά, πίστη, αφοσίωση και απεριόριστη αγάπη, βοηθώντας στην ανάπτυξη της αυτοεκτίμησης του παιδιού. Παράλληλα, μέσα σ' αυτήν τη διαδικασία διδάσκεται και η υπευθυνότητα, που θα του χρησιμεύσει και αργότερα στη ζωή του.
Τα κατοικίδια, ουσιαστικά χωρίς να το θέλουν, μαθαίνουν στα παιδιά την κοινωνική συμπεριφορά, την ανοχή, πώς να κάνουν φίλους και πώς να νοιάζονται για τους γύρω τους. Τα σκυλιά, ιδιαίτερα, προσφέρουν τη φιλία τους, την αγάπη τους και την αίσθηση ασφάλειας στα παιδιά. Σ' αυτά θα στραφούν να πουν τον πόνο τους και τα μυστικά τους, τα παράπονά τους από τις «συγκρούσεις» με τους γονείς τους.
Η φροντίδα του κατοικιδίου μιας οικογένειας δίνει την ευκαιρία στους γονείς να διδάξουν (φυσικά, αν το γνωρίζουν και οι ίδιοι!), στα παιδιά τους τη σωστή συμπεριφορά και το σεβασμό προς τους άλλους.
Ετσι, λοιπόν, οφείλουμε να έχουμε υπόψη μας ότι η απόκτηση ενός ζωντανού έχει πολλές απαιτήσεις. Θέλει χρόνο, χρήμα και σε ορισμένες περιπτώσεις και χώρο. Επίσης, επειδή ακόμη και τα πιο υπεύθυνα παιδιά πολλές φορές βαριούνται να ταΐσουν ή να πάνε βόλτα το σκυλάκι, ο κάθε γονιός θα πρέπει να είναι έτοιμος να αναλάβει αυτός την ευθύνη της φροντίδας του ζώου.
Στο νέο της βιβλίο « Η Κυρία και ο μονόκερος» (εκδόσεις «Ωκεανίδα») η Τ. Σ. αφηγείται την υπέροχη ιστορία της ομώνυμης ταπισερί που ακόμη και σήμερα κοσμεί το Μουσείο του Μεσαίωνα στο Παρίσι. Αναπλάθει με μαεστρία την εποχή, τις συνήθειες, τα ήθη και έθιμα. Η υπόθεση αρχίζει με παραγγελία, που δίνει ο Ζαν Λε Βιστ, ο ανερχόμενος ευγενής του 15ου αιώνα, ο οποίος αναθέτει στον ζωγράφο Νικολά ντεζ Ινοσέν να του σχεδιάσει έξι ταπισερί, για να γιορτάσει την άνοδό του στην ιεραρχία της Αυλής! Οταν ο ζωγράφος παίρνει αυτή τη σημαντική παραγγελία μένει έκπληκτος από την τύχη του. Μόλις όμως αντικρίσει την κόρη του ...εργοδότη του, την Κλoντ, τότε θα μείνει πραγματικά κατάπληκτος. Αυτή η πανέμορφη κοπέλα θα τον οδηγήσει στο δίχτυ των πιο εύθραυστων σχέσεων ανάμεσα στο ζεύγος των ευγενών, στους γονείς και στα παιδιά, σε εραστές και σε προσωπικό. Λίγο αργότερα, στις Βρυξέλλες, ο περίφημος υφαντουργός εκείνης της εποχής, ο Ζορζ ντε Λα Σαπέλ δέχεται τη μεγαλύτερη πρόκληση της ζωής του. Ποτέ πριν δεν είχε αναλάβει τόσο παρακινδυνευμένη δουλιά. Βυθισμένοι στον κόσμο της ταπισερί, έναν κόσμο πολύχρωμο, μαγευτικό και άκρως γοητευτικό, ο ίδιος και η οικογένειά του, ρίχνονται σ' αυτό το τολμηρό εγχείρημα, κάτω από το βλέμμα του υπερόπτη και ερωτύλου ζωγράφου. Το αποτέλεσμα θα αλλάξει τη ζωή όλων. Αλλά και μερικές ώρες δικές μας θα αλλάξει. Θα τις κάνει πολύ πιο ευχάριστες.
Ο Μόλυβος |
«Οταν γράφω είναι σαν να ξεγυμνώνω την ψυχή μου. Χαράζω με λέξεις πάνω στο χαρτί ή στην οθόνη του υπολογιστή μου εκείνα τα αισθήματα που, κατά κάποιον τρόπο, φανερώνουν την αλήθεια μου. Κι ας είναι μια ζωή τα ίδια ή συνέχεια των προηγουμένων, περιλαμβάνοντας, ακόμα, τα όσα παρέλειψα την άλλη φορά. Ακόμα κι αν πλήττω την ώρα που γράφω, το αφήνω να φανεί. Σκέφτομαι πως ίσως κάποιον θα κάνω να συγκινηθεί.
Η Πέτρα |
Πάνε πολλά χρόνια που αποχωρίστηκα τον τόπο μου - φυσικά, όχι όμως και συναισθηματικά - και σαν αστέρευτος ποταμός πορεύτηκα σε άλλα μέρη, μακρινά. Απόδημος πάντα, δίχως όμως να ριζώσω τελικά. Εκανα προσπάθειες να μην εγκλωβιστώ μέσα στο εφήμερο, να μην απομακρυνθώ από το όνειρο και τη μέθη που χρειάζεται για να πραγματοποιήσεις αυτό το όνειρο. Σε μένα ξεκίνησε από τη λαχτάρα να ξαναδώ τους ανθρώπους μου και τον τόπο μου.
"Το χωριό όπου γεννιέται κανείς φαίνεται πως γίνεται με τον καιρό παραμύθι. Και το παραμύθι δεν είναι παρά μια άλλη αίσθηση ζωής, που σε δένει πίσω απ' το μίτο της και σε παρασέρνει σ' ένα δικό της δρόμο", γράφει ο εκλεκτός συγγραφέας Τάκης Χατζηαναγνώστου. Τώρα βλέπω και νιώθω πόσο ο άνθρωπος έχει ανάγκη αυτή τη μέθη, για να υπερβεί τον εαυτό του και να πραγματώσει αυτό το όνειρο.
Και να 'μαι τώρα στον Μόλυβο ν' αγναντεύω από το πατρικό μου το πιο όμορφο ηλιοβασίλεμα του κόσμου. Γυρνώ στο νησί μου, αναζητώντας τις άδολες χαρές της φύσης και τη δροσιά του ανέμου. Το βλέμμα μου γαληνεμένο στους απέραντους ελαιώνες του και το σώμα μου παραδομένο στα καταγάλανα νερά του. Μια βόλτα στο φεγγαρόφωτο, ένας περίπατος στην αμμουδιά, ένα όνειρο δροσερής, καλοκαιρινής νύχτας κι η μυρωδιά από το γιασεμί και τ' αγιόκλημα διώχνει μακριά τη σκιά του χρόνου και αφήνει τη φαντασία να πλάσει ένα δικό της υπέροχο παρόν και ένα απρόβλεπτο μέλλον.
Το κάστρο |
Το διαρκές ανικανοποίητο μας βασανίζει. Οσα πράγματα και ν' αποκτήσουμε, κάτι μας λείπει.
Και ίσως να είναι αυτό ένας άλλος τρόπος ύπαρξης. Ολοι κυνηγάμε να βρούμε την αλήθεια πίσω από τις ψευδαισθήσεις μας και ξαφνικά πουθενά δεν ταιριάζεις, και κανένας δεν ταιριάζει μαζί σου. Κι εγώ, αναρωτιέμαι, μήπως ο άνθρωπος γερνάει μόλις αρχίζει να υπερασπίζεται την ιδιαιτερότητά του; Ιδιαίτερα όταν αυτή - η ιδιαιτερότητα - είναι μόνο μια ουτοπία;
Τελικά, πάλι το κατόρθωσα, βρήκα τις λέξεις να σας γράψω τα δικά μου. Οι λέξεις, λένε, είναι σαν τα κοχύλια του γιαλού. Αν τα βάλεις στο αυτί σου, ακούς τον ήχο του γιαλού σου ή της ψυχής σου... Αυτό έκανα και σήμερα ...συγχωρέστε με».
Η πλατεία της Πέτρας |