Ομελέτα με ντομάτα, αυτό λέμε να φάμε σήμερα. Θα χρειαστούμε: Μερικές ώριμες ντομάτες, 6 αυγά, 4 κουταλιές βούτυρο, αλάτι και πιπέρι. Αφού πλύνουμε και ξεφλουδίσουμε τις ντομάτες και αφαιρέσουμε τους σπόρους, θα τις κόψουμε κομματάκια και θα τις βάλουμε σε ένα βαθύ τηγάνι με λίγο αλάτι για να βράσουν και να γίνουν πολτός. Θα προσθέσουμε το βούτυρο να κάψει. Θα έχουμε χτυπήσει τα αυγά σε ένα μπολ με αλάτι, πιπέρι και θα τα ρίξουμε μέσα στο τηγάνι. Θα χαμηλώσουμε τη φωτιά και θα ανακατεύουμε συνεχώς με τη μύτη του πιρουνιού μέχρι να ψηθούν καλά τα αυγά. Οταν σερβίρουμε, θα προσπαθήσουμε να μαζέψουμε τη σάλτσα από τα πλάγια και να διπλώσουμε την ομελέτα στα δύο με ένα φτυαράκι.
Καθ' οδόν: Στο Γύθειο
Eurokinissi
Το λιμάνι της αρμονίας,
του έρωτα και της Λακωνίας.
Στο Γύθειο, εκεί βρέθηκα ξαφνικά. Χωρίς να το έχω προγραμματίσει. Η φαντασία δεν έρχεται απρόσκλητη, όπως και η νοσταλγία. Γιατί; Ποιος ξέρει. Να υπήρχε πάντα ένα «διότι» καλά θα ήταν. Απλώς θα «έχασα» το δρόμο. Αποπροσανατολίστηκα. Και ξαφνικά το είδα από μακριά, στο βάθος του λακωνικού κόλπου να απλώνεται ήρεμα και νωχελικά. Με μαγνήτισε. Γαλανό, παραδοσιακό, ιστορικό αλλά και στωικό το λιμάνι κουβαλά στην υδάτινη πλάτη του αιώνια όλη την καταπράσινη πεδιάδα, κάνοντάς τη να μοιάζει με νησί. Και έτσι άλλαξα πορεία. Νοερά.
Γη θεών
Λένε πως το Γύθειο πήρε το όνομά του από τη «γύη θεών» (γη θεών) και πως μετράει τη ζωή του χρόνια ...αμέτρητα. Από την προϊστορική εποχή. Λένε ακόμη πως οι Κίτορες, ο Ηρακλής και ο Απόλλωνας το κατοικούσαν. Ισως να είναι μια προϊστορική αλήθεια, ποιος ξέρει. Οι πρώτοι, πάντως, γήινοι κάτοικοί του ήταν οι Φοίνικες που αξιοποιούσαν τα κοχύλια της πορφύρας από τις παραλίες της Λακωνίας και είχαν μετατρέψει το απέναντι νησάκι, Κρανάη- που σήμερα είναι τεχνητά ενωμένο με την ακτή - σε εμπορικό σταθμό. Σε τούτη την πλωτή, μικρή φωλιά οι περίφημοι ερωτικοί πρόσφυγες, ο Πάρις και η Ελένη, πέρασαν το πρώτο τους βράδυ μετά τη φυγή τους από το παλάτι του Μενέλαου. Τους φαντάζομαι σε εκείνο το χώμα ξαπλωμένοι και ατρόμητοι από τον έρωτα μετρούσαν τα αστέρια, πριν αρχίσουν το μεγάλο ταξίδι προς την Τροία. Πριν αρχίσουνε να μετράνε νεκρούς και από τις δύο πλευρές. Μυαλό που το 'χαν. Δε φαντάστηκαν άραγε τις συνέπειες; `Η δε νοιάστηκαν; Αντε να τους ρωτήσεις.
Πάντως, γεγονός είναι ότι αυτός ο ερωτικός και πολεμικός ναύσταθμος καταστράφηκε το 455 π.Χ. από τους Αθηναίους. Οι Σπαρτιάτες, όμως, το οχύρωσαν και πάλι. Το Γύθειο διατήρησε την ισχύ και την οικονομική σημασία του και τη ρωμαϊκή εποχή έγινε σημαντικό εξαγωγικό λιμάνι και μεγάλο εμπορικό κέντρο. Η βιοτεχνία κυρίως των περιζήτητων πορφυρών υφασμάτων, αλλά και τα ορυχεία ερυθρού μαρμάρου του έδιναν μια ιδιαίτερη αίγλη.
Το Μαραθονήσι
Βασικός οικισμός της βορειοανατολικής Μάνης, με το όνομα Μαραθονήσι στην τουρκοκρατία, περιήλθε τον 18ο αιώνα στην οικογένεια Γρηγοράκη. Ο Τζανετμπέης Γρηγοράκης κυβέρνησε επί 16 χρόνια και οδήγησε τη Μάνη σε μεγάλη ακμή και η περιοχή γνώρισε στρατιωτικές και οικονομικές επιτυχίες. Επιτυχίες που προετοίμασαν τον Απελευθερωτικό Αγώνα, αλλά και έκανε και το Γύθειο να αναγεννηθεί και να πάρει πάλι το όνομά του.
Πολλά είναι τα μνημεία, που επιβεβαιώνουν τη σπουδαία αυτή ιστορική διαδρομή. Στην είσοδο της πόλης, στη βόρεια πλευρά της είναι η αρχαία πόλη. Πάνω στο λόφο τα λείψανα της ακρόπολης. Στους πρόποδες από τα ρωμαϊκά χρόνια το αρχαίο θέατρο και τα κατάλοιπα οικοδομημάτων.
Passe Avant
Στο νεοκλασικό κτίριο του Δημαρχείου (σχέδιο Τσίλερ) στεγάζεται η αρχαιολογική συλλογή, με σημαντικότερα εκθέματα αρχαϊκές επιγραφές σε λίθους. Δέκα χιλιόμετρα από το Γύθειο, στο δρόμο για την Αερόπολη θα μείνω λίγο, για να κοιτάξω την κορυφή του λόφου, που τη στεφανώνει το φράγκικο κάστρο του Πασσαβά (το έχτισε ο βαρόνος ντε Ντεϊγί το 1254). Θυμάμαι πως πριν από χρόνια είχα ρωτήσει τι σημαίνει Πασσαβά και μου είχαν πει ότι είναι μια παράφραση της γαλλικής έκφρασης passe avant, δηλαδή: «Πέρνα πρώτος». Στους πρόποδες του λόφου οι αρχαιολογικές έρευνες έφεραν στο φως τη θέση της ομηρικής πόλης Λας. Και στα λείψανα της πόλης, πηγαίνω. Πόσες φορές στ' αλήθεια διάβασα την Ιλιάδα και την Οδύσσεια; Ούτε που θυμάμαι. Ομως η παραμικρή αναφορά στον ποιητή ή στους ήρωές του μου ξυπνά την επιθυμία για μια ακόμη ανάγνωση.
Επέστρεφε...
Θα είχα ακόμη πολλά να θυμηθώ, να δω αλλά και να κάνω σε τούτον τον παραμυθένιο τόπο, αν διέθετα χρόνο. Θα είχα πολλές εικόνες απείρου κάλλους να τοποθετήσω στις νοερές ταξιδιωτικές αποσκευές μου. Μα να, ο ήλιος πέφτει, τα ασάλευτα γαλανά νερά ανησυχούν. Αλλάζουν χρώμα. Σκουραίνουν, ενώ το πλοίο φεύγει. Πρέπει να το προλάβω. Δεν είναι συνετό να διανυκτερεύσω σ' αυτόν το μαγικό, το μυθικό, τον πανέμορφο τούτο τόπο, μόνη. Διατρέχω τον κίνδυνο να βρεθώ στην Τροία... Η χρυσή σκόνη του ωραίου, αλλά τόσο επιπόλαιου Πάρι, εισβάλλει στο δειλινό. Αιωρείται απειλητικά. Τη νιώθω πάνω μου. Εισχωρεί στην κόρη του ματιού μου. Εντρομη επιστρέφω στη βάση μου, στην ασφάλειά μου, στο κονάκι μου. Ανάβω ένα τσιγάρο. Μα γιατί βιάστηκα, αφού δεν ήταν ποτέ ο τύπος μου ο Πάρις;
Μνημείο πεσόντων αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, στο Πασσαβά Γυθείου
Μικρές σελίδες
Ενα ακόμη καλαίσθητο και καλογραμμένο βιβλίο για μικρά παιδιά βγαίνει από το νου, την ψυχή και την πένα της Λίτσα Ψαραύτη. Πρόκειται για τον «Δράκο που έφαγε τον ήλιο» (εκδόσεις «Πατάκη») σε εικονογράφηση Ελίζας Βαβούρη. Το βιβλίο αποτελείται από τρία παραμύθια «Ο δράκος που έφαγε τον ήλιο», «Η Σελήνη που δακρύζει τα μεσάνυχτα» και «Ο χορός των αστεριών». Στο πρώτο, η συγγραφέας φαντάζεται ένα δράκο, που τρώει άλλοτε τον ήλιο και άλλοτε το φεγγάρι επειδή προσπαθεί να εξηγήσει ένα φυσικό φαινόμενο: Τις εκλείψεις. Στο δεύτερο παραμύθι, μας διηγείται για ένα «βασιλόπουλο» που το αγάπησε η σελήνη, το ελευθέρωσε από τα μάγια μια μάγισσας και το πήρε κοντά του. Τέλος, δίνει μια φανταστική ερμηνεία για τη δημιουργία των Πλειάδων (εφτά φτωχά κορίτσια που αναζήτησαν την ευτυχία στον ουρανό). Με όχημα την άρτια γραφή, το λυρισμό, τη σαφήνεια και την ευαισθησία της, η Λίτσα Ψαραύτη μας χαρίζει τρεις υπέροχες μαγικές, εύληπτες, αλλά και συναρπαστικές ιστορίες.
Εν συντομία
Μικρό αλλά θαυματουργό το βιβλίο του Φώτη Χρονόπουλου «Ποιος; Τι; Πού; Πότε;», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Περίπλους». Ο συγγραφέας, μας θυμίζει ό,τι έχουμε ξεχάσει, όπως για παράδειγμα: πότε έγινε η μάχη στα Λεύκτρα ή η Ναυμαχία της Λήμνου. Πόσες φορές έγινε ο τάδε ή ο δείνα πρωθυπουργός της Ελλάδας και πότε. Ποιες τραγωδίες έγραψε ο Σοφοκλής και ποια είναι τα έργα του Ξενοφώντα. Στο μικρό αυτό τόμο βρίσκονται συμπυκνωμένα τα σημαντικότερα γεγονότα της ελληνικής Ιστορίας, από την πρώιμη αρχαιότητα έως τους Ρωμαίους και από τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία έως τους καιρούς μας. Ακόμη, όλοι οι πολιτικοί και εκκλησιαστικοί ηγέτες από καταβολής Ελληνισμού, όλα τα αθάνατα κείμενα του '21 καθώς και οι επίσημοι όρκοι. Επίσης, αναφέρονται οι αρχαίοι Ελληνες επιστήμονες και οι «πρωταγωνιστές» της Μυθολογίας μας.
«Ο άλλος»
H χαμένη ταυτότητα ενός ξένου, που βρήκε τυχαία στο δρόμο του ο Αλέξης Αποστόλου, δεν ήταν παρά μόνον η αφορμή για να ξεφύγει από την προηγούμενη ζωή του. Γιατί ο ήρωας του Παύλου Μεθενίτη στο βιβλίο του «ο Αλλος» (Εκδόσεις «Καστανιώτης») ήταν ήδη έτοιμος από καιρό να δραπετεύσει από την ταπεινωτική καθημερινότητά του. Βολεμένος αλλά καταπιεσμένος, πρόωρα γερασμένος, ο 45χρονος λογιστής έχει αποξενωθεί από την οικογένειά του, σιχαίνεται την εργασία του και τον εργοδότη του, αλλά δεν τολμάει να του πάει κόντρα και, κυρίως, σιχαίνεται την κατάντια του. Τον εαυτό του. Ενα απρόσμενο γεγονός τού δίνει το πράσινο φως. Μέσα σε 24 ώρες ξαναγεννιέται. Ομως, δε θα τον αφήσουν ήσυχο οι διώκτες του. Το αφεντικό του, η αστυνομία, ο γιος του, επίδοξος τηλεοπτικός ρεπόρτερ, αλλά και οι προσωπικές του εφιάλτες τον καταδιώκουν ανηλεώς. Το μυθιστόρημα, που επιφανειακά μοιάζει με αστυνομική ιστορία, αγγίζει τα κοινωνικά προβλήματα. Ο συγγραφέας, όμως, εμβαθύνει στις καταστάσεις που δημιουργεί στη χώρα μας ο άγριος καπιταλισμός. Μίζες, διαπλοκή, κομπίνες, υποκουλτούρα, αλλοτρίωση της προσωπικότητας, άνθρωποι που για το μόνο που νοιάζονται είναι πώς θα «πιάσουν την καλή», που, δυστυχώς, η κυριαρχία των ΜΜΕ δεν αφήνει τίποτε όρθιο και που δε σέβεται ιερό και όσιο. Ετσι, ο αναγνώστης δε μένει στην καλογραμμένη ιστορία του «Αλλου», αλλά συνεχίζει την πορεία της σκέψης του και μετά, αφού κλείσει το βιβλίο. Προβληματίζεται.