«Είναι υπέροχο να έχεις τη δύναμη να ονειρεύεσαι και την ψυχή να τολμάς το αδύνατο»... Μια αιώνια αλήθεια, που ξυπνάει μέσα μας την πασίγνωστη ρήση του Τσε Γκεβάρα:
Ας είμαστε ρεαλιστές, ας επιδιώκουμε το αδύνατο!
Οποιος διαβάσει το εν λόγω βιβλίο, θα συγκινηθεί, θα θαυμάσει, θα γελάσει και θα μάθει πολλά!
Το παραμύθι εκτυλίσσεται σε ένα χωριό, όπου η μικρή ηρωίδα, παιδί της πόλης, ζει τρυφερές στιγμές στο σπίτι του παππού με τους «φίλους» του τα πουλιά. Ο παππούς θα της μάθει τα ονόματα και τις συνήθειες των πουλιών, που έρχονται κοντά στο παράθυρο να αναζητήσουν την τροφή τους, στο χιονισμένο τοπίο. Τα παιδιά του χωριού θα της μάθουν τα τοπικά κάλαντα για να τα πούνε μαζί με τα πουλιά από σπίτι σε σπίτι την παραμονή των Χριστουγέννων.
Και οι δύο συγγραφείς, λόγω της μεγάλης τους έγνοιας για το παιδί και τις ανάγκες του, χάρισαν αυτό το έργο τους στο ΕΨΥΠΕ.
Οι εκπληκτικές και διαφορετικής τεχνοτροπίας εικόνες που «ζωντανεύουν» το βιβλίο, ανήκουν σε τέσσερις εικονογράφους, αγαπημένους φίλους της Μάρως Λοΐζου οι οποίοι την τιμούν με αυτή τους την προσφορά: Νότα Γεωργίου - Σιότροπου, Αντρέας Καράμπελας, Διατσέντα Παρίση και Βάσω Ψαράκη.
Το ΕΨΥΠΕ (τηλ. επικοινωνίας: 210.6545402) ενόψει των γιορτών διαθέτει ακόμα ευχετήριες κάρτες που έχουν ζωγραφίσει γνωστοί συγγραφείς, καθώς και συμβολικά δώρα που μπορούμε να προσφέρουμε σε συγγενείς και φίλους.
Η Οπερα της Οδησσού |
«Ναι, βλέπουμε τις μυθικές σκάλες που απαθανάτισε στο "Θωρηκτό Ποτέμκιν" ο Αϊζενστάιν. Είμαστε εδώ, που κατρακυλούσε το καροτσάκι με το μωρό και αυτές οι σκάλες είναι ό,τι γνωρίζουν οι περισσότεροι γι' αυτή την πόλη!
Η Οδησσός, το "μαργαριτάρι της Μαύρης Θάλασσας", είναι σήμερα μια έκπληξη για τον επισκέπτη. Καθώς δεν είναι προβεβλημένη, όπως άλλες ευρωπαϊκές πόλεις από τον τουρισμό, η ομορφιά της είναι άγνωστη στους πολλούς και ιδιαίτερα σ' εμάς τους Ελληνες, παρ' όλο που συνδέεται τόσο με τους αγώνες της πατρίδας μας για την ελευθερία και τη γένεση του ελληνικού κράτους. Οι "Γραικοί" άφησαν τη σφραγίδα τους σε κτίρια και δρόμους αλλά και στη δημιουργία της Οδησσού...
Πόλη μνημειακή, πανέμορφη, ρομαντική, με φαρδιές λεωφόρους δίπλα στη θάλασσα... Με αρχιτεκτονική μεγαλοπρεπή, νεοκλασικά κτίρια που έχουν επιρροές μπαρόκ, περίτεχνες διακοσμήσεις. Ολόκληρη η Οδησσός έχει χαρακτηριστεί σαν "υπαίθριο μουσείο". Πολλά κτίρια εγκαταλειμμένα εμπνέουν μια μελαγχολική νοσταλγία, όμως τα τελευταία χρόνια αρκετά έχουν αρχίσει να αναπαλαιώνονται και να αναδεικνύεται η ομορφιά τους μέσα από τα παστέλ χρώματα. Μέσα σε εκατό χρόνια από την ίδρυσή της, το 1794, η Οδησσός εξελίχτηκε ραγδαία σε σημαντικότατο εμπορικό, βιομηχανικό, επιστημονικό, αλλά και πολιτιστικό κέντρο μέχρι το βομβαρδισμό της στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Σήμερα ο πληθυσμός της φθάνει το 1,3 εκατομμύρια και η γεννητικότητα έχει τα τελευταία χρονιά αυξηθεί μετά την κάμψη που ακολούθησε τις μεγάλες ανατροπές του 1991. Οι δρόμοι είναι γεμάτοι καροτσάκια με μωρά.
Οι περίφημες σκάλες της Οδησσού |
Το διάσημο ξενοδοχείο βρίσκεται στη λεωφόρο Πριμόρσκι. Εδώ έκανε τον περίπατό του ο Πούσκιν, όταν ζούσε στην Οδησσό και η προτομή του απαθανατίζει την παρουσία του στην κοσμοπολίτικη πόλη. Εδώ, κοντά στη θάλασσα είναι σήμερα και ο αγαπημένος περίπατος των κατοίκων. Οι νέοι κάθονται στα παγκάκια κάτω από τις τεράστιες ακακίες παίζοντας κιθάρα και τραγουδώντας.
Οχι μακριά από τη λεωφόρο Πριμόρσκι βλέπουμε ένα σταυροδρόμι που δείχνει τη χιλιομετρική απόσταση από διάφορες πρωτεύουσες και μεγάλες πόλεις. Τη Μόσχα, την Κωνσταντινούπολη, την Αλεξάνδρεια... Η Οδησσός, σταυροδρόμι πολιτισμών.
Στην πλατεία κοντά στη λεωφόρο Πριμόρσκι ο ανδριάντας του δούκα Ρισελιέ (ανιψιού του περίφημου καρδινάλιου) παλιού κυβερνήτη της πόλης. Λίγο πιο πέρα οι περίφημες σκάλες, διάσημες από το "Θωρηκτό Ποτέμκιν" του Αϊζενστάιν που απαθανάτισε τα αιματηρά γεγονότα της εξέγερσης. Απέναντι, το λιμάνι και στο βάθος ο ουρανοξύστης - ξενοδοχείο "Οντέσσα". Στην κορυφή της σκάλας οι τουρίστες αγοράζουν παλιά σοβιετικά παράσημα και νομίσματα. Ενα μικρό τελεφερίκ οδηγεί τους επισκέπτες στο λιμάνι, απαλλάσσοντάς τους από τον κόπο να κατεβούν τα 142 σκαλοπάτια.
Το παλιό τραμ που οδηγεί στην πλαζ |
Προς το παρόν προχωράμε στην πλατεία όπου βρίσκεται το άγαλμα της ιδρύτριας της πόλης, της Μεγάλης Αικατερίνης. Περπατώντας φτάνουμε στον κεντρικό εμπορικό δρόμο της Οδησσού, που είναι και ο πιο τουριστικός: Την οδό Ντεριμπασόρσκαγια. Είναι γεμάτη καταστήματα, καφέ και εστιατόρια, με εμφανείς τις δυτικές επιρροές. Πολύ κοντά στην άκρη του δρόμου, το ελληνικό προξενείο και σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων στην οδό Κράσνι, το σπίτι όπου συνεδρίαζαν οι Φιλικοί και έχει γίνει μουσείο.
Εδώ θα δούμε τα κέρινα ομοιώματα των Ξάνθου, Σκουφά και Τσακάλοφ, δωμάτια με επίπλωση που σε μεταφέρει στην ατμόσφαιρα της εποχής εκείνης. Ακούς ηχογραφημένο τον μακροσκελή όρκο των Φιλικών και ακόμα μπορείς να δεις τη φωτεινή βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ελληνικού Πολιτισμού που στεγάζεται στο ίδιο κτίριο.
Σε απόσταση αναπνοής ένα τεράστιο εμπορικό κέντρο που ξεπηδάει μέσα από ένα, νεοκλασικό κτίριο...
Οι κάτοικοι της Οδησσού αγαπούν τη φύση, τα λουλούδια, που φροντίζουν με τρυφερότητα στα πάρκα και στους δημόσιους κήπους. Προσπερνώντας ένα τέτοιο πάρκο μπροστά στο Αρχαιολογικό Μουσείο με το σύμπλεγμα του Λαοκόοντα στην πρόσοψή του, κατευθυνόμαστε προς την Οπερα. Το απόγευμα θα δούμε την παράσταση "Η ωραία κοιμωμένη" του Τσαϊκόφσκι και πρέπει να προμηθευτούμε έγκαιρα τα εισιτήρια πριν από το μεσημέρι. Η Οδησσός έχει μουσική παράδοση. Αυτό φαίνεται άλλωστε από την "ουρά" που σχηματίζεται πριν ακόμα ανοίξει το ταμείο.
Μαθητές και μαθήτριες κάτω από το άγαλμα του δούκα Ρισελιέ |
Στο εισιτήριό μας διαβάζουμε ότι απαγορεύεται αυστηρά η φωτογράφιση, γι' αυτό και δεν παίρνουμε μαζί μας φωτογραφική μηχανή. Λάθος, μεγάλο λάθος! Μέσα στην αίθουσα με τις ολόχρυσες σειρές, τα θεωρεία, τα γλυπτά και τα αγγελάκια, πριν ανοίξει το βαρύ βελούδινο παραπέτασμα που θα αποκαλύψει το μπαλέτο, τα φλας από τα κινητά που φωτογραφίζουν το χώρο είναι συνεχή και ασταμάτητα.
Αλλαγή σκηνικού: Στην άλλη πλευρά της πόλης η παραδοσιακή αγορά Πριβόζ είναι απέραντη, πολύβουη, θυμίζει τις δικές μας «λαϊκές», σε μεγέθυνση. Εδώ βρίσκεις κυρίως τρόφιμα, κρέατα, ψάρια, οπωρολαχανικά, αλλά και καλλυντικά, ρούχα, παπούτσια, βιβλία, εφημερίδες. Στην κεντρική αυτή αγορά έρχονται οι περισσότεροι ντόπιοι για να ψωνίσουν αφού η ζωή είναι ακόμα πολύ στερημένη για τους Οδεσσίτες. Εντύπωση δημιουργεί στον επισκέπτη η συχνότητα των ηλικιωμένων - πάνω από εβδομήντα χρόνων - που εργάζονται σε διάφορες δουλειές κι αυτό δεν είναι παράξενο αφού η σύνταξή τους κυμαίνεται ανάμεσα σε 60 - 70 ευρώ!
Ο ναός του Αγ. Παντελεήμονα |
Το σπίτι των Φιλικών (Μουσείο). Στο ίδιο κτίριο στεγάζεται το παράρτημα του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού |