Κυριακή 30 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΑΤΖΕΝΤΑ
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
Ατζέντα Εκδηλώσεων
Ατζέντα εκδηλώσεων
Κυριακή (30/12)
  • «Ο κύκλος με την κιμωλία» από την «Παιδική Αυλαία»
    «Ο κύκλος με την κιμωλία» από την «Παιδική Αυλαία»
    Η «Παιδική Αυλαία» του Γιάννη Καλατζόπουλου και η «Πολιτιστική Παρέμβαση» παρουσιάζουν, στο θέατρο «Βεάκη», το έργο «Ο κύκλος με την κιμωλία» του Μπρεχτ, σε διασκευή- σκηνοθεσία Γιάννη Καλατζόπουλου, μουσική Δημήτρη Λέκκα, σκηνικά-κοστούμια Νίκου Αδειλίνη και χορογραφίες Κατερίνας Ανδριοπούλου. Παίζουν: Γιάννης Καλατζόπουλος, Κώστας Δαρλάσης, Χριστίνα Βολώση, Σπύρος Κωτσόπουλος, Γιάννης Γούνας, Εύα Δημητρίου.
  • Παλιότεροι και νεότεροι εικαστικοί μας δημιουργοί συμμετέχουν στην ομαδική έκθεση γλυπτικής-ζωγραφικής, που για λίγες ακόμη μέρες (έως τις 5 του Γενάρη), μπορείτε να δείτε στην αίθουσα τέχνης «έκφραση - γιάννα γραμματοπούλου» (Βαλαωρίτου 9Α). Παρουσιάζονται έργα των: Κ. Ανανίδα, Στ. Γαβαλά, Κ. Γεωργίου, Θ. Μακρή, Σπ. Κουρσάρη, Κ. Μαρκόπουλου, Δ. Ράτσικα, Π. Σάμιου, Εύας Μελά, Κ. Ρόκου, Κ. Παπατριανταφυλλόπουλου, Ν. Στεφάνου κ.ά.
Δευτέρα (31/12)
  • Στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων (Πειραιώς 100, Γκάζι), φιλοξενείται έως τις 17 του Γενάρη έκθεση με τίτλο «AMOUR AMOUR. Ανδρέας Εμπειρίκος: Προσωπική μυθολογία». Η έκθεση πραγματοποιείται με αφορμή το γιορτασμό των 100 χρόνων από τη γέννησή του.
Τετάρτη (2/1)
  • Στη Νέα Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, στο Θέατρο «Ακροπόλ», ανεβαίνει «Το Φιόρο του Λεβάντε» του Γρηγορίου Ξενόπουλου με τη μορφή μουσικής κωμωδίας, σε σκηνοθεσία Γιώργου Ρεμούνδου και διασκευή κειμένου Γιώργου Λαζαρίδη. Το έργο εμπλουτίστηκε με μουσική και τραγούδια της εποχής του συγγραφέα, ενώ τη μουσική διασκευή ανέλαβε ο Γιώργος Κατσαρός, που θα διευθύνει και την ορχήστρα (θα διευθύνει και ο Χρύσανθος Αλισάφης). Τους ρόλους ερμηνεύουν: Γιάννης Ζουγανέλης, Γιώργος Μούτσιος, Λυδία Αγγελοπούλου, Ευδοκία Χατζηιωάννου, Γιώργος Σιγαλός, Παναγιώτης Αθανασόπουλος, Αλεξάνδρα Ματθαιουδάκη, Ελένη Σταμίδου, Λίτσα Πολυχρόνου, Νίνα Λοτσάρη κ.ά. Παραστάσεις: Τετάρτη και Πέμπτη (6.30 μ.μ.), Παρασκευή και Σάββατο (9 μ.μ.) και Κυριακή (8 μ.μ.).
Πέμπτη (3/1)
  • «Φιόρο του Λεβάντε» από τη Λυρική
    «Φιόρο του Λεβάντε» από τη Λυρική
    Δημιουργίες του Μανώλη Χάρου παρουσιάζονται (έως 12 του Γενάρη) στην γκαλερί «Νέες Μορφές» (Βαλαωρίτου 9). Πρόκειται για τοπία «αποθηκευμένα» στη μνήμη του καλλιτέχνη, τα οποία αποτυπώνει με τη μέθοδο του ενθυμήματος, της ανάκλησης και της αναφοράς σε άλλους ζωγράφους.
Παρασκευή (4/1)
  • Στην αίθουσα τέχνης «Θεόφιλος» (Μητροπόλεως 59, Στοά Πανδρόσου), παρουσιάζεται η εικαστική δημιουργία του Τάκη Τζίφα. Πρόκειται για κολάζ. Δημιουργίες εμπνευσμένες από το θέατρο, με γενικό τίτλο «...όλα είναι παράσταση». Λάδια, ακριλικά, κομμάτια από πολύχρωμα χαρτιά, παλιές φωτογραφίες, χρυσά και άλλα πλούσια υφάσματα και δαντέλες, δουλεύονται περίτεχνα και γίνονται ένα σώμα. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 13 του Γενάρη.
Σάββατο (5/1)
  • Ο Γιώργος Λικούρας παρουσιάζει μελοποιημένη ποίηση του Γιώργου Λίκου στις «Φωνές» (Αρτέμονος 9, Ν. Κόσμος).
ΑΤΖΕΝΤΑ
Αρχιτεκτονική της Χίου και Πικιώνης

Αποψη δύο οικιών στη Χώρα. Οδός Μαγαζιωτίσσης και Δημογεροντίας, μελάνι - ακουαρέλα
Αποψη δύο οικιών στη Χώρα. Οδός Μαγαζιωτίσσης και Δημογεροντίας, μελάνι - ακουαρέλα
Περισσότερα από διακόσια πρωτότυπα σχέδια του Δημήτρη Πικιώνη από τη μελέτη του για την αρχιτεκτονική της Χίου, παρουσιάζονται στην έκθεση «Δημήτρης Πικιώνης - Η αρχιτεκτονική της Χίου», που φιλοξενείται έως τις 18 του Γενάρη στο Μουσείο Μπενάκη. Διοργανώνεται από το Κέντρο Τεκμηρίωσης Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής του Μουσείου Μπενάκη (στο οποίο περιήλθε όλο το αρχιτεκτονικό αρχείο του Δ. Πικιώνη με δωρεά της κόρης του Αγνής), σε συνεργασία με τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Χίου, «Κοραής», και τις εκδόσεις «Ινδικτος». Η έκθεση πραγματοποιείται με την ευκαιρία της έκδοσης του ομώνυμου λευκώματος.

Η μελέτη του Πικιώνη, που αποτελείται από 251 σχέδια βιβλιοδετημένα στο λεύκωμα της «Συλλογής Φιλίππου Αργέντη» και βρίσκεται στη βιβλιοθήκη «Κοραής» της Χίου, ξεκίνησε με πρωτοβουλία του Φίλιππου Αργέντη, ο οποίος ανέθεσε στο Δ. Πικιώνη το 1929 την εκπόνηση μελέτης για την αρχιτεκτονική της Χίου από τη μεταβυζαντινή μέχρι τη σύγχρονη εποχή. Η μελέτη ολοκληρώθηκε το 1930 και παραδόθηκε το 1933. Ο αστικός πολιτισμός της Χίου απασχολούσε το Φ. Αργέντη, ο οποίος πίστευε ότι είχε τις ρίζες του στην επί διακόσια χρόνια κατοχή του νησιού από τους Γενοβέζους. Πρόθεσή του ήταν να μελετηθεί η αποικιακή Γενουατική αρχιτεκτονική της Χίου. Η θεωρία όμως αυτή δε δικαιώθηκε, δεδομένου ότι ο τρόπος προσέγγισης της χιώτικης αρχιτεκτονικής, τα ερωτήματα και οι επιδιώξεις του Δ. Πικιώνη διέφεραν κατά πολύ από αυτές του Φ. Αργέντη.

Ο Δ. Πικιώνης επικεντρώνει την προσοχή του στη δουλιά και τον καθοριστικό ρόλο των ντόπιων λαϊκών τεχνιτών στην απόδοση των στοιχείων της γενουατικής αρχιτεκτονικής. Αφιερώνει μεγάλο μέρος του έργου του στην αρχιτεκτονική των χωριών, εκτιμά το σημαντικό ρόλο των ντόπιων υλικών στην ιδιαιτερότητα της αρχιτεκτονικής της Χίου, προσπαθεί να πλησιάσει τη λαϊκή δημιουργία και να δει τη διαδικασία της υιοθεσίας και της εκλαΐκευσης μορφών της μεγάλης αρχιτεκτονικής από τους μαστόρους.

Οπως αναφέρει στο κείμενο του λευκώματος ο καθηγητής Χ. Μπούρας, μαθητής και συνεργάτης του Δ. Πικιώνη, «τα έξοχα σχέδια του Πικιώνη ξεπερνούν κατά πολύ τον αρχικό σκοπό της τεκμηριώσεως της χιώτικης αρχιτεκτονικής. Είναι ζωγραφικά αριστουργήματα καθ' αυτά. Η ποικιλία ως προς την τεχνοτροπία και την τεχνική είναι πράγματι εκπληκτική και μαρτυρεί απόλυτο έλεγχο των εκφραστικών μέσων». Στο λεύκωμα περιλαμβάνεται ακόμα κείμενο της Μάρως Καρδαμίτση - Αδάμη και έγχρωμες φωτογραφίες των σχεδίων του Δ. Πικιώνη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ