Τρίτη 6 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΤΟ «ΚΟΚΚΙΝΟ» ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΟΙ ΧΩΡΟΙ ΔΟΥΛΕΙΑΣ
Αυξάνονται οι θάνατοι και οι νοσηλείες ως αποτέλεσμα των εργοδοτικών «πρωτοκόλλων»

Με συρροές κρουσμάτων, εργαζόμενους που νοσούν από τον κορονοϊό αλλά και νεκρούς συνεχίζει να «καλπάζει» η πανδημία στους χώρους δουλειάς. Τα «πρωτόκολλα» υπερμετάδοσης κυβέρνησης και εργοδοσίας συνεχίζουν να βρίσκονται στο στόχαστρο των παρεμβάσεων των σωματείων, που διεκδικούν μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων.

Μεγαλώνει η λίστα των θυμάτων στο Εμπόριο

Στην Ευκαρπία Θεσσαλονίκης, έναν συνάδελφό τους, που έχασε τη μάχη για τη ζωή από επιπλοκές του κορονοϊού, θρηνούν οι εργαζόμενοι στο κατάστημα της «Σκλαβενίτης». Ο Γ. Γ. ήταν ένας από τους εργαζόμενους που χρειάστηκε να νοσηλευτούν μετά τη μεγάλη συρροή κρουσμάτων που εντοπίστηκε στο συγκεκριμένο κατάστημα στις αρχές Μάρτη. Μετά από πολυήμερη νοσηλεία, έχασε τελικά τη μάχη για τη ζωή.

Το Σωματείο Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις «Σκλαβενίτη» Βορείου Ελλάδος εκφράζει τα πιο θερμά του συλλυπητήρια για το θάνατο του εργαζόμενου, καταλογίζοντας σε κυβέρνηση και εργοδοσία την αποκλειστική ευθύνη για τους θανάτους των συναδέλφων τους και τους χιλιάδες που έχουν νοσήσει και χρειάστηκε να νοσηλευτούν ακόμη και στις ΜΕΘ.

Οπως αναφέρει, «η κατάσταση αποδεικνύει στην πράξη πως τα μέτρα και τα πρωτόκολλά τους είναι πρωτόκολλα θανάτου. Είναι εξοργιστικό το γεγονός ότι η επιχείρηση αρνείται να λάβει ουσιαστικά μέτρα», παρά τους δύο νεκρούς σε Θεσσαλονίκη και Πειραιά και τους πολλούς ακόμα εργαζόμενους που νοσηλεύονται. «Μας εξοργίζει πως συνεχίζουν να μην υπάρχουν σε σταθερή βάση γιατροί Εργασίας στους χώρους δουλειάς και ιδιαίτερα στις αποθήκες και στα καταστήματα που συγκεντρώνουν 100 και πλέον εργαζόμενους», αναφέρει το Σωματείο, τονίζοντας ότι «μπρος στο κέρδος αρνούνται να κλείσουν τα καταστήματα όπου προκύπτουν κρούσματα, φέροντας την αποκλειστική ευθύνη για τη συρροή που παρατηρείται σε πολλά καταστήματα».

Το Σωματείο καλεί κυβέρνηση και εργοδοσία να ικανοποιήσουν τις διεκδικήσεις των εργαζομένων για τακτικά, επαναλαμβανόμενα τεστ, κάθε βδομάδα, σε όλους τους εργαζόμενους της επιχείρησης, γενικές απολυμάνσεις, ασφαλείς μετακινήσεις, αύξηση των δρομολογίων του ΟΑΣΘ, επίταξη των ιδιωτικών κλινικών και των διαγνωστικών κέντρων. Ουσιαστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια του εργαζόμενου που έχασε τη ζωή του την Πέμπτη 1 Απρίλη, αφού είχε νοσήσει από τον κορονοϊό και βρισκόταν σε καραντίνα στο σπίτι του, εκφράζει το Σωματείο Εργαζομένων στην «Praktiker Hellas». «Ο θάνατος του συναδέλφου μας, που εργαζόταν στο κατάστημα της "Praktiker" στον Ταύρο, επιβεβαιώνει με τον πιο επώδυνο και τραγικό τρόπο αυτά που εδώ και έναν χρόνο το Σωματείο μας καταγγέλλει», σημειώνει και αναφέρεται στη συρροή κρουσμάτων που καταγράφονται καθημερινά στα καταστήματα και στην έλλειψη μέτρων προστασίας των εργαζομένων. Το επιχειρησιακό Σωματείο και ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων έκαναν την Παρασκευή παρέμβαση στην εργοδοσία και παράλληλα συζήτησαν με τους εργαζόμενους στο συγκεκριμένο κατάστημα. Το Σωματείο απαιτεί να αναγνωριστεί ο θάνατος του εργαζόμενου ως εργατικό ατύχημα, ενώ διεκδικεί από την εργοδοσία ενημέρωση του προσωπικού για τα κρούσματα στους χώρους δουλειάς, διενέργεια τεστ σε όλους τους εργαζόμενους και πιστοποιημένες απολυμάνσεις στα καταστήματα.

Ελάτε στη δουλειά πριν βγει το αποτέλεσμα του τεστ! Ο ΕΟΔΥ δηλώνει ...αναρμόδιος

Τη διαχείριση των κρουσμάτων που έχουν παρουσιαστεί από την εργοδοσία και την πρακτική των κρατικών υπηρεσιών να κάνουν τους εργαζόμενους και τα αιτήματά τους «μπαλάκι» καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων «New Sia Greece» (πρώην «First Data»). Τις τρεις τελευταίες βδομάδες, όπως καταγγέλλει το Σωματείο, έχουν παρουσιαστεί 2 κρούσματα στο κτίριο της εταιρείας στον Αγιο Στέφανο και άλλα 3 στις εγκαταστάσεις της στο Κρυονέρι. «Με βάση τον τρόπο αντιμετώπισής τους και τη διαχείριση της κατάστασης από την πλευρά της εταιρείας, δηλώσαμε εξαρχής πολύ ανήσυχοι. Φάνηκε ξεκάθαρα ότι υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις σε ό,τι αφορά τα μέτρα προστασίας της υγείας μας που παίρνει η "New Sia Greece"», σημειώνει.

Συγκεκριμένα, στο κτίριο του Κρυονερίου αντί όλο το συγκεκριμένο τμήμα όπου επιβεβαιώθηκαν κρούσματα σε εργαζόμενους και οι υπόλοιπες επαφές τους να τεθούν σε καραντίνα και να επιστρέψουν στη δουλειά αφού κάνουν τεστ και βγουν αρνητικοί, η εργοδοσία διαχειρίζεται την κατάσταση με το εξής πρωτόκολλο: «Θα κάνετε όλοι τεστ και θα έρθετε στη δουλειά κανονικά, πριν βγει το αποτέλεσμα»!

Μετά την εξέλιξη αυτή, το Σωματείο απευθύνθηκε άμεσα στις κρατικές υπηρεσίες (ΕΟΔΥ, Πολιτική Προστασία) για να στείλουν κινητή μονάδα. Εκεί, όπως εξηγεί, «ξεκίνησε μια σουρεαλιστική αναζήτηση υπευθύνων και αρμοδίων», με τον ΕΟΔΥ να δηλώνει «αναρμόδιος», το αίτημα για κινητή μονάδα να «έχει "ξεμείνει" σε κάποιο συρτάρι» και την Πολιτική Προστασία αφού «αγανάκτησε» με την επιμονή του Σωματείου να δηλώνει επίσης «αναρμόδια».

ΚΡΗΤΗ
Καθολική αντίθεση στην αρπαγή της γης με εργαλείο τους δασικούς χάρτες

Χιλιάδες αγροτοκτηνοτρόφοι διαδήλωσαν χτες σε Χανιά, Ηράκλειο, Ρέθυμνο και Αγ. Νικόλαο

Παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να κατευνάσει τις αντιδράσεις των αγροτοκτηνοτρόφων, που βλέπουν ότι με εργαλείο τους δασικούς χάρτες προωθείται το σχέδιο αρπαγής της γης τους προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων, χιλιάδες αγροτοκτηνοτρόφοι της Κρήτης συμμετείχαν, χτες, με τα γεωργικά μηχανήματα και τα αυτοκίνητά τους, στις κινητοποιήσεις που έγιναν μετά από κάλεσμα του Παγκρήτιου Συντονιστικού Αγροτικών - Κτηνοτροφικών Συλλόγων και Επιτροπών Αγώνα. Στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων πραγματοποιήθηκαν μεγάλες μηχανοκίνητες πορείες και συμβολικές καταλήψεις των Δασαρχείων της Κρήτης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, στο λιμάνι του Ηρακλείου.

Πιο συγκεκριμένα, στα Χανιά, μετά από κάλεσμα του Κτηνοτροφικού Συλλόγου και αγροτικών συλλόγων της περιοχής, οι αγροτοκτηνοτρόφοι πραγματοποίησαν προσυγκέντρωση στον κόμβο Μουρνιών και από εκεί κατευθύνθηκαν στο Δασαρχείο και στην Αντιπεριφέρεια Χανίων. Στην ομιλία του, ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Χανίων, Μανούσος Σταυριανουδάκης, μεταξύ άλλων τόνισε: «Κανένας δεν μπορεί να μας πάρει τη γη που καλλιεργούμε και βοσκάμε τόσα χρόνια. Κανείς δεν μπορεί να μας σταματήσει. Είμαστε ενωμένοι και δυνατοί. Μαζικά και οργανωμένα μέσα από τους αγροτικούς και κτηνοτροφικούς μας συλλόγους παλεύουμε ενάντια στην πολιτική που μας ξεκληρίζει».

«Ζητούν να αποδείξουμε ότι είμαστε ιδιοκτήτες γης που καλλιεργούμε και βόσκουμε από τους παππούδες μας! Να πληρώσουμε παράβολα, τοπογραφικά! Θα μας γυρέψουν και επιδοτήσεις! Πρέπει να παλέψουμε, συνεχίζουμε τον αγώνα μας», διεμήνυσαν αγροτοκτηνοτρόφοι στο Ηράκλειο, πραγματοποιώντας παρέμβαση στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

Στο Ρέθυμνο, παρέμειναν κλειστές οι υπηρεσίες της Περιφέρειας, του δήμου και της εφορίας, ενώ οι αγροτοκτηνοτρόφοι συγκεντρώθηκαν με αυτοκίνητα, αγροτικά μηχανήματα, ακόμα και με ...άλογα, έξω από την Αντιπεριφέρεια.

Στον Αγιο Νικόλαο, οι κτηνοτρόφοι με κομβόι αγροτικών αυτοκινήτων πραγματοποίησαν συμβολικό αποκλεισμό του κέντρου της πόλης ενώ στη συνέχεια επέδωσαν ψήφισμα στον διευθυντή της Δασικής Υπηρεσίας και στα γραφεία της Αντιπεριφέρειας.

Κινήσεις τακτικής από την κυβέρνηση για να «ξεφουσκώσει» τη λαϊκή οργή

Κάτω και από την πίεση που ασκούν οι πολύμορφες και μαζικές κινητοποιήσεις στην Κρήτη αλλά και σε άλλες περιοχές, σε μια προσπάθεια να εκτονωθούν οι αντιδράσεις και να «ξεφουσκώσει» η λαϊκή οργή, χτες το απόγευμα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη όπου συμμετείχαν ο πρωθυπουργός, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, o υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και οι υφυπουργοί Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προκειμένου να εξετάσουν ζητήματα που έχουν προκύψει από την ανάρτηση των δασικών χαρτών. Εκεί αποφασίστηκε να κατατεθεί τις επόμενες μέρες νομοθετική ρύθμιση και να προχωρήσει οριζόντια παράταση έξι μηνών για την υποβολή αντιρρήσεων από τους πολίτες επί του περιεχομένου των δασικών χαρτών και η μείωση του τέλους άσκησης αντιρρήσεων κατά 50%.

Οι αποφάσεις αυτές εξυπηρετούν την ανάγκη της κυβέρνησης για να κερδίσει χρόνο ώστε να απορροφηθεί η πίεση που ασκεί το οργανωμένο αγροτικό κίνημα με τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες που αυτό παίρνει και σε καμιά περίπτωση δεν ικανοποιούν το πλαίσιο αιτημάτων των αγροτικών συλλόγων, των Ομοσπονδιών και των μαζικών φορέων, το οποίο έχει διαμορφωθεί μέσα από συλλογικές διαδικασίες και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:

  • Κανένα νέο χαράτσι.
  • Καμία επιβάρυνση από διαδικασίες που το κράτος μας ανάγκασε να μπούμε χωρίς δική μας ευθύνη. Νομοθετική ρύθμιση για δωρεάν αντιρρήσεις χωρίς παράβολα.
  • Παράταση προθεσμίας τουλάχιστον 1 χρόνου για δωρεάν αντιρρήσεις, σε όλες τις περιοχές που αναρτήθηκαν δασικοί χάρτες και για τις παλιές αναρτήσεις.
  • Καμία επιβάρυνση για αναδασωτέες εκτάσεις που δεν αμφισβητείται ο αγροτικός χαρακτήρας.
  • Καμία επιστροφή ενίσχυσης/επιδότησης που πήραν βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφοι λόγω ανάρτησης δασικών χαρτών.
  • Να δοθεί δυνατότητα χρήσης δασικών εκτάσεων που είχαν εκχερσωθεί χωρίς άδεια και καλλιεργούνται για λόγους επιβίωσης.
  • Να μην αναγνωρισθούν και στους δασικούς χάρτες οι καταπατήσεις μεγαλοαγροτών, μεγαλοκτηνοτρόφων, μεγαλοξενοδόχων, μεγαλοκατασκευαστών κ.λπ.
  • Να λυθεί το πρόβλημα εξαιρέσεων από αναδασωτέες εκτάσεις από πυρκαγιά, χωρίς να ευνοηθούν καταπατήσεις, παράνομες αλλαγές χρήσης, χαρακτήρα, προορισμού.
  • Εξασφάλιση αναγκαίου προσωπικού/πόρων στις υπηρεσίες για προστασία των δασών.

Συνολικά οι αγροτοκτηνοτρόφοι δεν πρέπει να εφησυχάζουν, δεδομένου ότι η διαδικασία ανάρτησης των δασικών χαρτών αποτελεί «επιτακτική» ανάγκη για τις τράπεζες και τον ΣΕΒ προκειμένου να προχωρήσει ανεμπόδιστα η υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων των επιχειρηματικών ομίλων, ιδιαίτερα στον τομέα των ΑΠΕ και του Τουρισμού.

Δίπλα στους αγροτοκτηνοτρόφους το ΚΚΕ

Στο πλευρό των αγροτοκτηνοτρόφων βρέθηκαν και χτες κλιμάκια της ΚΟ Κρήτης του ΚΚΕ, εκλεγμένοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» σε δήμους και στην Περιφέρεια. Με δήλωσή του ο Μανώλης Συντυχάκης, βουλευτής του ΚΚΕ και περιφερειακός σύμβουλος Κρήτης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», στηρίζει τον αγώνα των αγροτοκτηνοτρόφων τονίζοντας:

«Χαιρετίζουμε τους αγώνες του οργανωμένου αγροτικού συνδικαλιστικού κινήματος, από τα Χανιά μέχρι το Ηράκλειο, ενάντια στους δασικούς χάρτες. Οι βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφοι έχουν κάθε λόγο να κινητοποιούνται ενάντια στις επιδιώξεις της κυβέρνησης, που συνεχίζει τις νομοθετικές παρεμβάσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων, για τη συγκέντρωση της γης στα χέρια μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων, σε βάρος και των λαϊκών στρωμάτων και του περιβάλλοντος.

ΕΕ, κυβέρνηση και αστικά κόμματα, Τοπική και Περιφερειακή Διοίκηση, παρά τις γκρίνιες για "λάθη" στους δασικούς χάρτες, βιάζονται - και λόγω των μνημονιακών δεσμεύσεων - να προχωρήσει το ξεκαθάρισμα στη γη, ώστε να "τρέξουν" οι επενδύσεις, ιδιαίτερα στον τομέα του Τουρισμού και των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Το ΚΚΕ είναι στο πλευρό της μικρομεσαίας αγροτιάς. Καλεί τους βιοπαλαιστές αγρότες να δυναμώσουν τον οργανωμένο συλλογικό κοινό αγώνα με τους εργάτες και τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα, να βαδίσουν σε κοινό συντονισμό και να βάλουν στο στόχαστρο τον πραγματικό ένοχο, το σύστημα που - για τα κέρδη των λίγων - τους στερεί και τον κλήρο γης τους και το δικαίωμα σε ζωή, υγεία, δουλειά, συνολικά το δικαίωμα κάλυψης των σύγχρονων αναγκών».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ «ΚΟΙΝΩΦΕΛΗ ΕΡΓΑΣΙΑ»
Στάση εργασίας και διαμαρτυρία στο υπουργείο Εργασίας την Πέμπτη

Στάση εργασίας (12 μ. έως λήξη ωραρίου) για τους εργαζόμενους στα προγράμματα «κοινωφελούς εργασίας» την Πέμπτη 8 Απρίλη έχει κηρύξει το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής. Στο πλαίσιο της στάσης εργασίας καλεί σε παράσταση διαμαρτυρίας, στη 1 μ.μ., στο υπουργείο Εργασίας. Αντίστοιχο κάλεσμα συμμετοχής στη στάση εργασίας και την παράσταση διαμαρτυρίας απευθύνει και ο Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής.

Η κινητοποίηση οργανώνεται καθώς 36.000 εργαζόμενοι στην «κοινωφελή εργασία» βρίσκονται το επόμενο διάστημα αντιμέτωποι με τη λήξη των προγραμμάτων και την απόλυσή τους. Οι χιλιάδες εργαζόμενοι στο πρόγραμμα που πετιούνται στην ανεργία αποτελούν, όπως εξηγούν τα σωματεία, κατά κύριο λόγο μακροχρόνια ανέργους και μέλη πολύτεκνων οικογενειών.

«Καμία απόλυση εργαζομένου στην "κοινωφελή εργασία"!», απαιτούν το Συνδικάτο ΟΤΑ και ο Σύλλογος Εργαζομένων στην Περιφέρεια Αττικής.

Ακόμα, με την κινητοποίησή τους διεκδικούν να αμείβονται οι εργαζόμενοι στην «κοινωφελή εργασία» όπως όλοι οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ, με το μισθολόγιο του Δημοσίου. Να σταματήσει το αίσχος των αναστολών εργασίας και της απληρωσιάς για όσους είναι σε καραντίνα, έχει ανασταλεί η λειτουργία της υπηρεσίας στην οποία εργάζονται, είναι γονείς με παιδιά που τα σχολεία τους παραμένουν κλειστά ή ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Επίσης, Ασφάλιση, επίδομα ανεργίας για όλους και κατάργηση των προγραμμάτων της φτώχειας και της μιζέριας - μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλες τις υπηρεσίες των δήμων και της Περιφέρειας, ούτε σκέψη να περάσουν στους ιδιώτες.

ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Κάτω τα χέρια από τους μεταλλωρύχους και το Συνδικάτο τους!

Αυτοκινητοπορεία συμπαράστασης σήμερα

Από πρόσφατη απεργιακή συγκέντρωση των εργαζομένων στο Μεταλλείο
Από πρόσφατη απεργιακή συγκέντρωση των εργαζομένων στο Μεταλλείο
Αυτοκινητοπορεία ενάντια στις επιχειρούμενες απολύσεις συνδικαλιστών με στόχο το χτύπημα του Συνδικάτου Μεταλλείων και Λατομείων Β. Ελλάδας οργανώνουν τα Εργατικά Σωματεία της Θεσσαλονίκης, σήμερα Τρίτη στις 6.30 μ.μ., από το Αγαλμα Βενιζέλου. Η αυτοκινητοπορεία θα πραγματοποιηθεί στους δρόμους της πόλης με κατεύθυνση το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

Θυμίζουμε ότι από την περασμένη βδομάδα, κατά τη διάρκεια των απεργιακών κινητοποιήσεων των εργαζομένων της «Εdilmac», και με προφανή στόχο την τρομοκράτηση των εργαζομένων από την εργοδοσία, αρχικά απαγορεύτηκε οριστικά η είσοδος στις εγκαταστάσεις του μεταλλείου στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής στον πρόεδρο και τον γραμματέα του Συνδικάτου. Κάτω από τις νέες αγωνιστικές αντιδράσεις των εργαζομένων η εργοδοσία αναδιπλώθηκε και μίλησε για προσωρινή απαγόρευση, μέχρι να ολοκληρωθεί η «διερεύνηση περιστατικού έντασης», και στη συνέχεια, μετά το κύμα συμπαράστασης που εκδηλώθηκε από δεκάδες σωματεία από ολόκληρη τη χώρα, δέχτηκε να άρει την απαγόρευση και να τους επιτρέψει την είσοδο για συνδικαλιστική δράση. Ετσι, ξαναβρέθηκαν δίπλα στους συναδέλφους τους, για να συνεχίσουν να οργανώνουν την πάλη για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους στη δουλειά με αξιοπρεπείς μισθούς και τήρηση όλων των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας.

Με ανακοίνωσή τους τα εργατικά σωματεία καλούν τους εργαζόμενους να βρεθούν σε θέση μάχης, για να αποκρούσουν αποφασιστικά τη νέα βάρβαρη επίθεση που ετοιμάζει η κυβέρνηση και περιλαμβάνει νέο χτύπημα στη συνδικαλιστική δράση, στην οργάνωση στα σωματεία και στο απεργιακό δικαίωμα, 10 ώρες δουλειάς τη μέρα, ξήλωμα σε ό,τι έχει μείνει να θυμίζει Κοινωνική Ασφάλιση.

Σημειώνουν ότι είναι τέτοια η βιασύνη των εργοδοτών, που με απαράδεκτες πρακτικές προσπαθούν να φιμώσουν τις φωνές των εργατών που αντιστέκονται και αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται και οι επιχειρούμενες απολύσεις συνδικαλιστών από την εταιρεία - εργολάβο «Εdilmac», στα μεταλλεία της «Ελληνικός Χρυσός» στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής.

Οπως λένε, οι απολύσεις αυτές «φανερώνουν τη λύσσα της εργοδοσίας να ξεμπερδέψει από τους αγώνες των εργατών με την τακτική της τρομοκρατίας και του εκφοβισμού, προκειμένου να επιβάλει σιγή νεκροταφείου μέσα στα μεταλλεία μπροστά στα νέα σχέδια για τη "στρατηγικής σημασίας" επένδυση που ετοιμάζονται να προχωρήσουν μετά και την κατάπτυστη συμφωνία που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση, παραδίδοντας τον ορυκτό πλούτο του τόπου μας στα χέρια μιας χούφτας παρασίτων.

Καθώς ετοιμάζονται για ένα νέο "χρυσό φαγοπότι":

Δεν θέλουν οι εργαζόμενοι να διεκδικούν ούτε ένα μπουκάλι γάλα.

Δεν θέλουν εργαζόμενους που διεκδικούν επαρκή αερισμό μέσα στις γαλαρίες, στα 300 μέτρα κάτω από τη γη.

Πάνω από όλα, δεν θέλουν εργαζόμενους που αγωνίζονται και διεκδικούν τα δικαιώματά τους μέσα από σωματεία που έχουν ξεκαθαρίσει πως οι ανάγκες τους δεν χωράνε στο στενό κορσέ των "μπάτζετ" τους, που θεωρούν περιττό κόστος τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, συνολικά τα εργατικά δικαιώματα».

Τα σωματεία ξεκαθαρίζουν ότι δεν θα σταματήσουν τον αγώνα μέχρι να επιστρέψουν στην εργασία τους οι συναγωνιστές μεταλλωρύχοι. Γιατί όπως τονίζουν «η επίθεση στους μεταλλωρύχους είναι επίθεση απέναντι σε όλα τα σωματεία και την εργατική τάξη, είναι επίθεση στην πάλη των εργαζομένων για το δίκιο μας. Τα σωματεία δεν εκβιάζονται, οι εργαζόμενοι δεν τρομοκρατούνται».

Συμβουλές για ... διαλογισμό από την εργοδοσία

Τις ...συμβουλές ευεξίας που μοιράζει μεγάλη ελεγκτική εταιρεία στο προσωπικό της σχολιάζει με ανάρτησή της στο Twitter η Ενωση Ελεγκτών Λογιστών Περιφέρειας Αττικής (ΕΛΕΠΑ). Σύμφωνα με το μήνυμα που έλαβαν τις προηγούμενες μέρες οι εργαζόμενοι στο ηλεκτρονικό τους ταχυδρομείο, ο ...διαλογισμός είναι πιο ωφέλιμος για την πνευματική τους υγεία από την άδεια και τις διακοπές.

Θα ήταν απλά αστείο, αν τα οφέλη του ...διαλογισμού δεν διαφημίζονται στους εργαζόμενους σε μια περίοδο που οι συνθήκες δουλειάς τους έχουν επιδεινωθεί δραματικά, λόγω της μεγάλης εντατικοποίησης, του πολλαπλάσιου φόρτου δουλειάς, του «ξεχειλώματος» του ωραρίου, της τηλεργασίας που καταργεί κάθε διάκριση ανάμεσα σε εργάσιμο και μη εργάσιμο χρόνο.

«Μήπως τελικά μια αγκαλιά είναι καλύτερη από αύξηση ή από 8ωρο;», σχολιάζει η Ενωση και καλεί κάθε εργαζόμενο που εξοργίζεται από τις εκτός τόπου και χρόνου συμβουλές ...ευεξίας της εργοδοσίας να πάρει θέση στις γραμμές του σωματείου.

ΛΑΪΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ
Αύριο η πανελλαδική απεργία παραγωγών και πωλητών

Συγκέντρωση στις 11 π.μ. στο υπουργείο Ανάπτυξης ενάντια στο νομοσχέδιο που χτυπάει τους αυτοαπασχολούμενους

Με πανελλαδική απεργία και κινητοποιήσεις σε μια σειρά από πόλεις απαντούν αύριο, Τετάρτη 7/4, οι αυτοαπασχολούμενοι, επαγγελματίες και παραγωγοί των λαϊκών αγορών στο νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση, το οποίο όχι μόνο δεν δίνει λύσεις στα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζουν στο εισόδημα και τη λειτουργία των λαϊκών αγορών, πολύ περισσότερο στα πιο άμεσα ζητήματα που διογκώθηκαν μέσα στην πανδημία, αλλά θα οδηγήσει και σε εκδίωξη χιλιάδων επαγγελματιών από τις λαϊκές αγορές.

Αξίζει να σημειωθεί πως το εν λόγω νομοσχέδιο, που παρουσιάστηκε πρόσφατα, αλλάζει ριζικά την κατάσταση συνολικά στο υπαίθριο εμπόριο, όπου με το νέο πλαίσιο λειτουργίας των λαϊκών αγορών, την κατάργηση της μόνιμης άδειας του πωλητή, το νέο σύστημα μοριοδότησης και κυρίως την αυστηροποίηση των κανόνων λειτουργίας τους, ουσιαστικά ανατρέπει τον χαρακτήρα του θεσμού των λαϊκών αγορών όπως είναι μέχρι σήμερα, δίνοντας «αέρα στα πανιά» της επιχειρηματικής δράσης. Ταυτόχρονα, οι αντιλαϊκές μεθοδεύσεις της κυβέρνησης θα έχουν την αντανάκλασή τους και στις τιμές των προϊόντων, στη λαϊκή κατανάλωση. Στο στόχαστρο δηλαδή μπαίνει και η λαϊκή οικογένεια, η δυνατότητά της να προμηθεύεται φρέσκα προϊόντα σε προσιτές τιμές.

Την αυριανή απεργία έχει αποφασίσει η Πανελλαδική Ομοσπονδία Συλλόγων Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων Πωλητών Λαϊκών Αγορών και στηρίζουν δεκάδες σωματεία και Επιτροπές Αγώνα παραγωγών. Μαζί με την απόσυρση του νομοσχεδίου, στα βασικά αιτήματα περιλαμβάνονται τα εξής:

  • Να παραμείνουν οι άδειες προσωπικές και μόνιμες, σύμφωνα με το καθεστώς που ισχύει έως τώρα.
  • Να μη χαθεί ούτε μία θέση εργασίας στις λαϊκές, κανένας να μη βρεθεί στην ανεργία.
  • Να παραμείνει η ευθύνη για τη λειτουργία των λαϊκών αγορών στις Περιφέρειες και τους δήμους. Να σταματήσουν να λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, με κέρδη και ζημιές, να χρηματοδοτηθούν στο ύψος που απαιτείται, με κανόνες και στελεχωμένες δομές. Γι' αυτό και επιβάλλεται να ενισχύονται και από τον ίδιο τον κρατικό προϋπολογισμό και όχι μόνο από την εισφορά των επαγγελματιών που πρέπει να μειωθεί.
  • Να απαλειφθεί η υποχρέωση της ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας για την αναθεώρηση της άδειας.
  • Να παρθούν εδώ και τώρα μέτρα για να στηριχθεί το εισόδημα.

Αύριο θα γίνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 11 π.μ. έξω από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, στο Σύνταγμα, ενώ αντίστοιχες συγκεντρώσεις οργανώνονται και σε άλλες πόλεις.

Σε άλλες περιοχές

Στη Θεσσαλονίκη, στη λαϊκή αγορά της Τούμπας θα στηθούν οι πάγκοι των πωλητών κενοί από προϊόντα και θα διανεμηθούν δωρεάν προϊόντα στους καταναλωτές ενώ θα πραγματοποιηθεί και καθιστική διαμαρτυρία.

Το Σωματείο Παραγωγών Κηπευτικών Λαϊκών Αγορών Καρδίτσας θα διανείμει το πρωί ενημερωτικό υλικό. Στη συνέχεια θα γίνει συγκέντρωση στο αίθριο της Δημοτικής Αγοράς και κατόπιν στο δημαρχείο και την Περιφερειακή Ενότητα.

Στη Μαγνησία, οι παραγωγοί και οι μικροπωλητές θα συναντηθούν γύρω στις 8 το πρωί στη συμβολή των οδών Λόρδου Βύρωνος και Μεταμορφώσεως, θα ακολουθήσει αυτοκινητοπορεία και θα επιδώσουν ψήφισμα στην Περιφερειακή Ενότητα.

Στο Ηράκλειο Κρήτης, η κινητοποίηση θα γίνει στο οικόπεδο Λυδάκη, όπου πραγματοποιείται η λαϊκή αγορά των Πατελών. Οι πωλητές δεν θα πραγματοποιούν πωλήσεις αλλά θα διανέμουν δωρεάν προϊόντα.

Κινητοποιήσεις θα γίνουν ακόμα σε Λάρισα, Λιβαδειά, Θήβα, Χαλκίδα, Χανιά.

Λεωνίδας Στολτίδης: Nα αποσυρθεί το νομοσχέδιο

Συνάντηση με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Παραγωγών Λαϊκών Αγορών Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Θράκης, Β. Μακρίδη, και τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Σωματείων Επαγγελματιών Παραγωγών Πωλητών Λαϊκών Αγορών Μακεδονίας - Θεσσαλίας - Θράκης, Αγ. Δερετζή, είχε χτες ο βουλευτής του ΚΚΕ Λεωνίδας Στολτίδης μαζί με αντιπροσωπεία της ΚΟ Κ. Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο των αγωνιστικών κινητοποιήσεων που έχουν προκηρύξει οι Ομοσπονδίες για αύριο ενάντια στο νόμο - έκτρωμα που φέρνει η κυβέρνηση, για την «αναδιάρθρωση» της λειτουργίας των λαϊκών αγορών και του υπαίθριου εμπορίου.

Ο Λ. Στολτίδης δήλωσε πως «το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας στέκεται στο πλευρό των επαγγελματιών και των λαϊκών οικογενειών και καταδικάζει τις αντιλαϊκές μεθοδεύσεις της κυβέρνησης».

Συμπλήρωσε ότι «ο θεσμός των λαϊκών αγορών, με τα όποια κοινωνικά χαρακτηριστικά διατηρούν έως τώρα στη λειτουργία τους, αποτελεί πραγματική διέξοδο για τη διατροφή χιλιάδων νοικοκυριών, που σήμερα βλέπουν τα εισοδήματά τους να ψαλιδίζονται ως απόρροια των γενικότερων αντεργατικών - αντιλαϊκών πολιτικών. Την ίδια στιγμή, χιλιάδες επαγγελματίες επωφελούνται από τα κοινωνικά κριτήρια που ίσχυαν έως τώρα για την κατοχύρωση της άδειας και έβρισκαν μια θέση εργασίας σχετικά προστατευμένη από τον ανταγωνισμό και την κυριαρχία των μεγαλύτερων εμπορικών καταστημάτων, των σούπερ μάρκετ κ.λπ.

Γι' αυτό το ΚΚΕ απαιτεί εδώ και τώρα την οριστική απόσυρση του νομοσχεδίου σε οποιαδήποτε μορφή και αν αυτό κατατεθεί».

Τέλος, κάλεσε «τους επαγγελματίες των λαϊκών αγορών και όλους τους εργαζόμενους σε επαγρύπνηση. Κανέναν δεν πρέπει να ξεγελάσουν οι κυβερνητικοί ελιγμοί. Η οργανωμένη πάλη και ο συλλογικός αγώνας είναι ο μόνος δρόμος για να ορθώσουν εμπόδια στη διάλυση του θεσμού των λαϊκών αγορών».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ