Τετάρτη 14 Οχτώβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Ανυποχώρητος αγώνας ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα και την καταστολή

Δήλωση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Στο χτεσινό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα συμμετείχε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Γενικό της Γραμματέα, Δημήτρη Κουτσούμπα, ο οποίος έκανε την εξής δήλωση:

«Η συνταγή και αυτής της κυβέρνησης, όπως και όλων των προηγούμενων, είναι δηλητήριο για το λαό, αφού προβλέπει νέα προνόμια για το μεγάλο κεφάλαιο, για τους λίγους, ενώ για τους πολλούς εργασία χωρίς δικαιώματα, εργασιακή ανασφάλεια, αντιλαϊκά μέτρα και μια σειρά τέτοια ζητήματα που πρέπει το οργανωμένο εργατικό κίνημα να τα αντιμετωπίσει. Ανυποχώρητος αγώνας ενάντια και στην καταστολή, ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα. Μια φωνή, μια γροθιά, όλοι για όλα, ο ένας για τον άλλο».

ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΩΝ - ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ - ΦΟΡΕΩΝ
Μαζικό μήνυμα αγωνιστικής ανάτασης και κλιμάκωσης της πάλης

«Φτώχεια, ανεργία, αυταρχισμός - Ο καπιταλισμός είναι ο ιός»: Εχοντας στην πρώτη γραμμή της πάλης τους την προστασία της υγείας του λαού και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του από την εντεινόμενη επίθεση κυβέρνησης και εργοδοσίας, χιλιάδες εργαζόμενοι, άνεργοι, βιοπαλαιστές της πόλης και της υπαίθρου, νέοι, συνταξιούχοι, διαδήλωσαν χτες στα συλλαλητήρια που οργάνωσαν σε δεκάδες πόλεις της χώρας Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα, Συνδικάτα και φορείς.

Στην αναμέτρηση με τον «ιό» της εκμετάλλευσης, της καταστολής, της επίθεσης σε κάθε πλευρά της ζωής των εργαζομένων, σωματεία, φορείς και διαδηλωτές έστειλαν μαζικό μήνυμα αγωνιστικής ανάτασης, διαμήνυσαν πως συνεχίζουν, συντονίζουν και κλιμακώνουν τις πρωτοβουλίες τους για να μην πληρώσουν ξανά οι εργαζόμενοι και ο λαός τη νέα οικονομική κρίση, για να μπουν οι δικές τους σύγχρονες ανάγκες στο προσκήνιο.

Μεγάλο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα

Στην Αθήνα, το συλλαλητήριο στο Σύνταγμα έπιασε το νήμα από τη μεγάλη συγκέντρωση της προηγούμενης βδομάδας έξω από το Εφετείο, με την οποία εκφράστηκε η πάνδημη απαίτηση για καταδίκη και παραδειγματική τιμωρία των ναζιστών - εγκληματιών της Χρυσής Αυγής.

Από το βήμα της χτεσινής συγκέντρωσης ακούστηκε δυνατή η φωνή του αγώνα και της διεκδίκησης, των κινητοποιήσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη σε μια σειρά από μέτωπα.


«Τώρα αγώνας μαζικός για την προστασία της υγείας του λαού και των δικαιωμάτων του», ήταν το σύνθημα - κάλεσμα των συνδικαλιστικών οργανώσεων, βάζοντας στην αγωνιστική ατζέντα κρίσιμα αιτήματα που αγγίζουν κάθε πλευρά της ζωής των εργαζομένων και του λαού: Για τη θωράκιση του δημόσιου συστήματος Υγείας, την ανάγκη για προσλήψεις εκπαιδευτικών και προσωπικού καθαριότητας στα σχολεία, για φθηνή, ασφαλή και συχνή συγκοινωνία, για την προστασία από την απόλυση και την ανεργία. Για τη διεκδίκηση Συλλογικών Συμβάσεων, την πάλη για τα εργασιακά δικαιώματα, την υπεράσπιση της συνδικαλιστικής δράσης, απέναντι στο νέο αντεργατικό νομοσχέδιο που έχει στα σκαριά η κυβέρνηση. Για την απάντηση που πρέπει να πάρουν η καταστολή και ο αυταρχισμός που επιστρατεύει η κυβέρνηση απέναντι στις κινητοποιήσεις.

Κάλεσμα να σημάνει συναγερμός απέναντι στα χτυπήματα που ετοιμάζει η κυβέρνηση στα εργασιακά δικαιώματα και τη συνδικαλιστική δράση, καθώς και απέναντι στην εντεινόμενη καταστολή, απηύθυνε ο Νίκος Παπαγεωργίου, μέλος της διοίκησης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό - Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ) και της διοίκησης του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής.

Την ανάγκη ενιαίου αγώνα των εργαζομένων στα ΜΜΜ και όλου του λαού για φθηνές, γρήγορες, ασφαλείς και αξιόπιστες συγκοινωνίες ανέδειξε ο Σπύρος Ρεβύθης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αττικής (ΣΕΛΜΑ).


Τα δίκαια αιτήματα για τα δικαιώματα στην υγεία και τη μόρφωση, στα οποία η κυβέρνηση απαντά με χημικά, ΜΑΤ και καταστολή, επανέλαβαν ο Χαρίτος Γκιλάκης, μαθητής από τη Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας, και ο Αχιλλέας Ζορμπάς, μέλος του ΔΣ της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΔΟΕ).

Χαιρετισμό εκ μέρους των εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ απηύθυνε ο Παναγιώτης Πολίτης, μέλος της διοίκησης του Σωματείου Εργαζομένων στο εργοστάσιο στη Λάρυμνα και πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Φθιώτιδας, καλώντας στην απεργιακή κινητοποίηση που οργανώνουν τα σωματεία της ΛΑΡΚΟ το Σάββατο.

Τις συνελεύσεις και στάσεις εργασίας με τις οποίες το Συνδικάτο Οικοδόμων προετοιμάζει το επόμενο βήμα στον αγώνα του μετέφερε ο πρόεδρός του, Γιάννης Αναγνώστου, ενώ ο Γιώργος Στεφανάκης, πρόεδρος του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, έστειλε μήνυμα πως η διεκδίκηση για την υγεία, το εισόδημα, τα δικαιώματα των εργαζομένων στον Τουρισμό δεν τελειώνει μαζί με τη σεζόν, αλλά συνεχίζεται με πιο δυναμικές πρωτοβουλίες.

«Ασφάλιση, υγεία, σύνταξη, δουλειά - Δεν θα τα χαρίσουμε στα αφεντικά!»

«Φάρμακα, γιατρούς, δωρεάν Υγεία, τώρα να πληρώσει η εργοδοσία» απαίτησαν τα μπλοκ των σωματείων, που έφτασαν στο Σύνταγμα από δύο διαφορετικές προσυγκεντρώσεις.


«Ασφάλιση, υγεία, σύνταξη, δουλειά - Δε θα τα χαρίσουμε στα αφεντικά», ξεκαθάρισαν, κόντρα στα σχέδια της κυβέρνησης για νέα επίθεση στα Εργασιακά. Στην ίδια κατεύθυνση, σωματεία από κλάδους στους οποίους κυριαρχεί η πολυδιαφημισμένη «ευελιξία» προέταξαν στα πανό το κάλεσμα αγώνα ενάντια στα ωράρια και τη ζωή - λάστιχο.

Με τα μουσικά τους όργανα να δίνουν τόνο και ρυθμό στην απαίτηση των εργαζομένων στον Πολιτισμό για λήψη μέτρων για την επιβίωσή τους έφτασαν στο Σύνταγμα ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος και καλλιτεχνικά σωματεία.

Στο πλευρό των εργατικών σωματείων διαδήλωσαν Φοιτητικοί Σύλλογοι, Ομοσπονδίες, Σωματεία και επιτροπές αυτοαπασχολούμενων, συνταξιουχικές οργανώσεις. Με τα δικά τους πανό συμμετείχαν επίσης η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας και η Κίνηση για την Εθνική Αμυνα (ΚΕΘΑ).


Ο αγώνας των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ μάς αφορά όλους!

Κάλεσμα για την απεργιακή συγκέντρωση το Σάββατο στη Λάρυμνα

Ο Π. Πολίτης
Ο Π. Πολίτης
«Δεν είναι μόνοι τους. Ο αγώνας των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ είναι και δικός μας αγώνας!».

Το συλλαλητήριο στο Σύνταγμα έκλεισε με το πλατύ κάλεσμα σε σωματεία, φορείς και εργαζόμενους να βρεθούν μαζικά, με κάθε τρόπο, το Σάββατο 17/11, στις 11 π.μ., στην απεργιακή συγκέντρωση έξω από την πύλη του εργοστασίου της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα, στηρίζοντας για μια ακόμα φορά τον πολύμηνο αγώνα ενάντια στην εκποίηση της επιχείρησης και τις απολύσεις όλου του προσωπικού.

Νωρίτερα, μιλώντας από το βήμα του συλλαλητηρίου, ο Παναγιώτης Πολίτης, εργάτης της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα, μέλος του ΔΣ του επιχειρησιακού Σωματείου και πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Φθιώτιδας, τόνισε ότι ο αγώνας των εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ, που κλείνει σχεδόν ένα χρόνο, είναι «ενταγμένος στα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζει η εργατική τάξη της χώρας μας, είναι αγώνας επιβίωσης, αγώνας για δουλειά, δικαιώματα, μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στην εργασία, για το δικαίωμα στην υγεία».

«Χωρίς την αλληλεγγύη που έχετε εκφράσει μέχρι σήμερα δεν θα τα είχαμε καταφέρει», υπογράμμισε. «Ο αγώνας αυτός από την πρώτη στιγμή και μέσα σε αυτόν το χρόνο έγινε υπόθεση όλης της εργατικής τάξης. Η νίκη θα είναι νίκη όλων μας».

Καλώντας στην απεργία και στη συγκέντρωση στη Λάρυμνα, ανέφερε πως απέναντι στα διαλυτικά σχέδια της κυβέρνησης «οι εργαζόμενοι στη ΛΑΡΚΟ, μέσα από μαζικές Γενικές Συνελεύσεις, έδωσαν την απάντηση: Από το εργοστάσιο, από τα μεταλλεία, από τα γραφεία, οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ θα φύγουν είτε συνταξιούχοι, όταν θα τους έρθει η ώρα, είτε νεκροί. Απολυμένοι ποτέ. Αδέρφια, σας καλούμε όσοι μπορείτε να δώσετε το "παρών". Σας καλούμε να υπογράψετε το κείμενο ως μαζικοί φορείς, αλλά και ως μονάδα. Ολοι μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε. Σήμερα εδώ, αύριο στη ΛΑΡΚΟ, μεθαύριο σε έναν άλλο χώρο δουλειάς και ξανά εδώ».

Με όλες μας τις δυνάμεις στη μάχη για να πάρουμε πίσω όσα μας στερούν, να διεκδικήσουμε όσα μας αξίζουν

Αποσπάσματα από τις ομιλίες στο συλλαλητήριο

Ο Χαρίτος Γκιλάκης
Ο Χαρίτος Γκιλάκης
«Θέλουν να γεννιόμαστε και να πεθαίνουμε και να πιστέψουμε ότι στο μεσοδιάστημα που λέγεται ζωή, δεν υπάρχει τίποτε άλλο πέρα από τα κέρδη τους και τη χαμοζωή μας», σημείωσε ο Ν. Παπαγεωργίου, μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού και του κλαδικού Συνδικάτου της Αττικής, αναφερόμενος στα νέα χτυπήματα που ετοιμάζει η κυβέρνηση για τα Εργασιακά, για το παραπέρα «ξεχείλωμα» του ωραρίου και την απογείωση της «ευελιξίας». «Τέτοιες χάρες τα συνδικάτα και το ΠΑΜΕ δεν θα τους κάνουμε, ακόμη κι αν χρειαστεί να γυρίσουμε τον κόσμο ανάποδα», ξεκαθάρισε.

Σχολιάζοντας την εντεινόμενη καταστολή των λαϊκών κινητοποιήσεων και την προωθούμενη νέα επίθεση στη συνδικαλιστική δράση, επισήμανε: «Θα κόψουμε τα ξερά τους από τα σωματεία μας. Θα συνεχίσουμε να τα ισχυροποιούμε, πείθοντας να συμμετέχουν όλο και περισσότεροι εργάτες σε αυτά (...) Τις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες να τις κρατήσουν για τα άνοστα τηλεπαιχνίδια τους. Εμείς και θα μαζευόμαστε και θα συνεδριάζουμε και θα κάνουμε αντιπαράθεση ζωντανή για τη γραμμή που πρέπει να έχει το κίνημα (...) Τις αυξημένες πλειοψηφίες για να απεργήσουμε να τις κρατήσουν για τον εαυτό τους αυτοί που σήμερα κυβερνούν με ποσοστά που δεν αντιπροσωπεύουν ούτε το ένα τρίτο του λαού (...) Το συνδικαλιστικό κίνημα πρέπει να διατηρεί την οργανωτική του αυτοτέλεια και να έχει τη δυνατότητα της απρόσκοπτης λειτουργίας των οργάνων του».

Ο Νίκος Παπαγεωργίου
Ο Νίκος Παπαγεωργίου
«Εχοντας πάντα μπροστά την ανάγκη να μείνουμε υγιείς και ασφαλείς», συνέχισε, «θα εξακολουθήσουμε εργαζόμενο τον εργαζόμενο, μαγαζί το μαγαζί, γειτονιά τη γειτονιά, να συγκεντρώνουμε δυνάμεις που αποφασιστικά και αποτελεσματικά θα βάλουν τη σφραγίδα τους στις εξελίξεις. Ολα μας τα ΔΣ, οι ΓΣ, οι Επιτροπές Αγώνα χτυπάνε συναγερμό. Θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας να οργανώσουμε τους αγώνες που χρειάζονται για να πάρουμε πίσω όσα μας στερούν, να διεκδικήσουμε όσα μας αξίζουν».

Νωρίτερα, ξεκινώντας την ομιλία του, υπογράμμισε τη σημασία των μεγάλων λαϊκών κινητοποιήσεων ενάντια στους ναζί εγκληματίες: «Μέσα από ένα πραγματικό ξέσπασμά του, ο λαός εδώ στην Αθήνα την περασμένη Τετάρτη έβγαλε για ακόμη μια φορά την ετυμηγορία του: "Στο βόθρο της Ιστορίας και πίσω από τα κάγκελα! Οι ναζί δολοφόνοι στη φυλακή!". Ξέρουμε ότι η απόφαση του δικαστηρίου, που ήρθε μετά από 6 χρόνια να επικυρώσει τη λαϊκή αυτή ετυμηγορία, δεν φτάνει για να ξεμπερδέψει κανείς με τους φασίστες, γιατί οι προϋποθέσεις που δημιούργησαν τη Χρυσή Αυγή εξακολουθούν να υπάρχουν (...) Γιατί εμείς οργανώνουμε την πάλη μας όχι μόνο για την απομόνωση των εγκληματιών ναζιστών και του φασισμού, αλλά και για να δημιουργούμε καθημερινά τις προϋποθέσεις να απαλλαγούμε οριστικά και αμετάκλητα από τα δεσμά της εκμετάλλευσης».

Κοινός αγώνας για συγκοινωνίες φτηνές, αξιόπιστες, γρήγορες και ασφαλείς

Ο Γιάννης Αναγνώστου
Ο Γιάννης Αναγνώστου
Τις ομιλίες στο συλλαλητήριο άνοιξε ο Σπύρος Ρεβύθης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό (ΣΕΛΜΑ).

Αναφερόμενος στις αυριανές απεργιακές κινητοποιήσεις στα ΜΜΜ, υπογράμμισε: «Μας έχει φτάσει στο απροχώρητο η κατάσταση που βλέπουμε με τους επιβάτες στις αποβάθρες, να στριμώχνονται, να στοιβάζονται», με κίνδυνο για τη διάδοση του κορονοϊού.

Τα τελευταία χρόνια, επισήμανε, «συνεχώς το Σωματείο μας κινητοποιείται για υλικά, ανταλλακτικά, αναλώσιμα και προσλήψεις προσωπικού. Αυτήν τη στιγμή, με 700 θέσεις μείον του οργανογράμματος, με τεχνίτες και οδηγούς να είναι σε έλλειψη, τα δρομολόγια δεν είναι αυτά που έπρεπε να ήταν. Αρα μιλάμε για άμεση πρόσληψη προσωπικού, όχι σήμερα, αλλά προχτές, και να φέρουν άμεσα ανταλλακτικά προκειμένου να συντηρηθούν οι συρμοί».

«Ο αγώνας πρέπει να είναι κοινός», τόνισε, «γιατί πρέπει ο κόσμος να κινηθεί με ασφάλεια, ώστε να μπορέσει να πάει σπίτι του, στη δουλειά του, οπουδήποτε χρειαστεί και να πάει υγιής. Αρα εμείς αυτό που λέμε είναι φτηνές, αξιόπιστες, γρήγορες και ασφαλείς δημόσιες αστικές μεταφορές στην υπηρεσία του πολίτη».

Η κυβέρνηση, υπογράμμισε, πρέπει «να χρηματοδοτήσει τις αστικές μεταφορές, για να μην έχει και το Μετρό της Αθήνας την τύχη που έχουν τα λεωφορεία, που ήδη ξεκίνησαν και τα κόβουν κομμάτι - κομμάτι και τα δίνουν "φιλέτο" σε ιδιώτες. Πρέπει όλοι μαζί, επιβάτες και εργαζόμενοι, να αναδείξουμε την αναγκαιότητα ώστε να χρηματοδοτηθούν στο σύνολό τους οι ανάγκες των αστικών συγκοινωνιών. Είναι κοινωνικό αγαθό και καμία κυβέρνηση δεν νομιμοποιείται να το αντιμετωπίζει σαν εμπόρευμα».

Εχουμε ήδη πληρώσει πολλά - Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο!

Ο Σπύρος Ρεβύθης
Ο Σπύρος Ρεβύθης
Μήνυμα συμπαράστασης στο λαό, στα σωματεία και τους φορείς της Καρδίτσας, έναν περίπου μήνα από τις καταστροφικές πλημμύρες στην περιοχή, έστειλε ο Γιάννης Αναγνώστου, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας. «Στεκόμαστε στο πλευρό τους, γιατί τα αιτήματά τους είναι δίκαια και γιατί πρέπει να αποδοθούν ευθύνες. Γιατί είναι ευθύνη όλων των κυβερνήσεων που πέρασαν η μη ύπαρξη αντιπλημμυρικών έργων. Γιατί εν έτει 2020 υπάρχουν όλες οι δυνατότητες, με τις κατάλληλες υποδομές, να αποφευχθούν τέτοιες καταστροφές, για να μη θρηνήσουμε κι άλλα θύματα με την πρώτη βροχή», τόνισε.

Παράλληλα, κάλεσε τους εργαζόμενους στις Κατασκευές να μη συμβιβαστούν με τους όρους της εργοδοσίας και της κυβέρνησης, με τις... προτροπές να ρίξουν το μεροκάματο και να δουλέψουν με λιγότερα ένσημα «για να ανασάνει η εταιρεία ή ο μεγαλοεργολάβος». «Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο. Εχουμε ήδη πληρώσει πολλά οι οικοδόμοι, με την προηγούμενη καπιταλιστική κρίση», υπογράμμισε. «Δε θα πληρώσουμε ξανά».

Η ανάπτυξη που υπόσχεται η σημερινή κυβέρνηση, πρόσθεσε, είναι η ίδια με αυτή που ευαγγελιζόταν ο ΣΥΡΙΖΑ: «Κρατικές επιδοτήσεις στους κατασκευαστικούς ομίλους, πακτωλός χρημάτων από την τσέπη του λαού, μεροκάματα στον πάτο και ωράρια - λάστιχο για τους οικοδόμους. Το ζήσαμε το προηγούμενο δίχρονο με τη σχετική ανάκαμψη που υπήρξε στον κλάδο».

Ο Αχιλλέας Ζορμπάς
Ο Αχιλλέας Ζορμπάς
Με παρακαταθήκη την πείρα από τις απεργιακές κινητοποιήσεις στις μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες μέσα στο καλοκαίρι, τις στάσεις εργασίας και συνελεύσεις σε εργοτάξια, τις συσκέψεις στα παραρτήματα κ.λπ., το Συνδικάτο τώρα ετοιμάζεται να ενισχύσει τον αγώνα για την υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ, για αυξήσεις στα μεροκάματα, για 5ήμερο - 7ωρο, ασφάλιση για κάθε μέρα δουλειάς, τήρηση των μέτρων προστασίας της υγείας και ασφάλειας, προστασία των ανέργων.

Το νομοσχέδιο για τα Εργασιακά νομιμοποιεί την εργοδοτική ασυδοσία

«Κυβέρνηση και εργοδότες έβαλαν συνειδητά σε κίνδυνο τη ζωή μας», τόνισε ο Γιώργος Στεφανάκης, πρόεδρος του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, μεταφέροντας την πείρα των εργαζομένων του κλάδου από το άνοιγμα του Τουρισμού με τους όρους του κεφαλαίου, γεγονός που στάθηκε ένας από τους βασικούς παράγοντες για τη νέα έξαρση της πανδημίας. Την ίδια στιγμή που κυβέρνηση και εργοδότες ισχυρίζονται προκλητικά ότι «βάζουν πάνω από όλα την υγεία του λαού», σε μια σειρά από ξενοδοχεία στην Αθήνα «και μάλιστα 5άστερα, που υποτίθεται πουλάνε υγιεινή και ασφάλεια» καταγράφηκαν κρούσματα «πρώτα σε πελάτες και μετά σε προσωπικό», ενώ στις επισιτιστικές επιχειρήσεις οι διανομείς «κάθε μήνα "αποχαιρετούν" ένα συνάδελφο στην άσφαλτο, που χάνει τη ζωή του για αμοιβή 3 ευρώ την ώρα».

Ο Γιώργος Στεγανάκης
Ο Γιώργος Στεγανάκης
Ανατρέχοντας στην περίοδο του «θαύματος του Τουρισμού», κατά την οποία εργοδότες και εργατοπατέρες επαναλάμβαναν ότι οι εργαζόμενοι και οι επιχειρηματικοί όμιλοι έχουν κοινά συμφέροντα, διερωτήθηκε: «Ποιος μπορεί να πει ότι κάτι έμεινε στους εργαζόμενους του κλάδου; Τι κέρδισαν οι εργαζόμενοι τελικά; 9 ευρώ την ημέρα, απολύσεις, εκ περιτροπής εργασία, δουλειά όποτε και όσο θέλει ο εργοδότης!».

Δίπλα στα παραπάνω, η κυβέρνηση ετοιμάζει νομοσχέδιο για τα Εργασιακά, το οποίο «θα νομιμοποιήσει τις παρανομίες, την αυθαιρεσία των ξενοδόχων και των μεγάλων αλυσίδων», που έχουν ήδη «καταργήσει το 8ωρο, το 5ήμερο» και αναγκάζουν τους εποχικούς «να δουλεύουν σερί, χωρίς σταματημό για 6 μήνες κάθε σεζόν».

«Το Συνδικάτο συνεχίζει την προσπάθεια μέσα σε κάθε χώρο δουλειάς για να εφαρμοστούν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, για να αποκρούσουμε την επίθεση των εργοδοτών», κατέληξε και προανήγγειλε νέες αγωνιστικές πρωτοβουλίες στον κλάδο στις 2 Νοέμβρη.

Τα δίκαια αιτήματα μαθητών και εκπαιδευτικών αγκαλιάστηκαν από το λαό

Χαιρετισμό εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Αθήνας απηύθυνε ο Χαρίτος Γκιλάκης.

«Παρά τη συκοφαντία της κυβέρνησης, που αναπαράγουν και τα ΜΜΕ, ότι δήθεν είμαστε αρνητές της μάσκας, κακομαθημένοι, αλήτες, ότι δεν έχουμε - όπως λένε - επιχειρήματα, ότι είμαστε υποκινούμενοι, εμείς καταφέραμε τα αιτήματά μας να ακουστούν παντού, να υιοθετηθούν όχι μόνο από όλους τους μαθητές αλλά και από τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού μας, γιατί είναι δίκαια και αυτονόητα», σημείωσε και επανέλαβε το αίτημα των μαθητών για «ένα σχολείο που να μας μορφώνει ολόπλευρα, να λειτουργεί σωστά, να μην κινδυνεύουμε εμείς και οι οικογένειές μας».

Οι μαθητές είναι ήδη νικητές, πρόσθεσε, «γιατί απέναντι σε αυτήν την πολιτική βρήκαμε τη μοναδική διέξοδο: Να μπούμε χιλιάδες, ενωμένοι στον αγώνα». «Δεν φοβόμαστε και δεν κάνουμε βήμα πίσω», ξεκαθάρισε και κάλεσε στο αυριανό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο.

«Απαιτούμε εδώ και τώρα σχολεία ανοιχτά και ασφαλή!», τόνισε ο Αχιλλέας Ζορμπάς, μέλος του ΔΣ της ΔΟΕ, καταγγέλλοντας ότι ένα μήνα μετά το πρώτο κουδούνι της χρονιάς η κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας «συνεχίζουν να μην παίρνουν κανένα ουσιαστικό μέτρο για τη διασφάλιση της υγείας των μαθητών και των εκπαιδευτικών».

«Οχι μόνο κλείνουν επιδεικτικά τα μάτια και τα αυτιά απέναντι στα δίκαια αιτήματα των εκπαιδευτικών, των γονιών και των μαθητών, αλλά χρησιμοποιούν τη συκοφάντηση, την τρομοκρατία και την καταστολή ενάντια σε όσους αγωνίζονται για το αυτονόητο στη σημερινή εποχή: Για σχολεία ανοιχτά, καθαρά, με το αναγκαίο εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό», υπογράμμισε. Απέναντι σε αυτά τα αιτήματα, υπενθύμισε, το υπουργείο Παιδείας την περασμένη Παρασκευή απάντησε με βία και χημικά.

Οσον αφορά την προσπάθεια της κυβέρνησης να στρέψει τους εκπαιδευτικούς ενάντια στους μαθητές και να τους μετατρέψει σε «τηλε-ρουφιάνους», ξεκαθάρισε: «Δηλώνουμε από τη σημερινή συγκέντρωση πως είμαστε στο πλευρό τους! Ο αγώνας των μαθητών είναι και δικός μας αγώνας! Γι' αυτό και την Πέμπτη 15/10 θα βρεθούμε στον ίδιο δρόμο». Στην κατεύθυνση αυτή, κάλεσε σε μαζική συμμετοχή στην αυριανή πανδημοσιοϋπαλληλική απεργία και στις συγκεντρώσεις στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις.

ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΩΝ - ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ - ΦΟΡΕΩΝ
Μαζική εργατική - λαϊκή απάντηση η κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη

Με μαζική συμμετοχή του εργαζόμενου λαού και της νεολαίας πραγματοποιήθηκε το πανεργατικό συλλαλητήριο και στη Θεσσαλονίκη, εκφράζοντας δυνατά την απόφαση για συνέχιση, ενίσχυση και κλιμάκωση του αγώνα ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική που τσακίζει τη ζωή των εργαζομένων και του λαού για τα κέρδη του κεφαλαίου.

Στο χώρο της συγκέντρωσης στο Αγαλμα Βενιζέλου πήραν τη θέση τους οι εργαζόμενοι από μια σειρά κλάδων της Βιομηχανίας, του Εμπορίου, των Υπηρεσιών, από το Δημόσιο κ.ά., συγκροτημένα με τα σωματεία, τα πανό και τις σημαίες τους. «Καλύψτε τα κενά στο δημόσιο σύστημα Υγείας - ΟΧΙ την εργοδοσία και τα κέρδη τους», ανέφερε το πανό του ΣΕΤΗΠ. «Τέρμα πια στις θυσίες για τα κέρδη τους - Αγώνας τώρα με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας», διαμήνυε το πανό του ΣΕΤΕΠΕ. Εκεί και το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, με το αίτημα για μόνιμη και σταθερή δουλειά και μαζικές προσλήψεις υγειονομικών. Μαχητικό «παρών» έδωσαν και οι φοιτητικοί σύλλογοι, διεκδικώντας λεφτά για την Παιδεία και ασφαλή λειτουργία των σχολών.

Στην κεντρική ομιλία, ο Κυριάκος Τσιαούσης, πρόεδρος του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών - Επισιτιστικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής (ΣΕΤΕΠΕ), μεταξύ άλλων, επισήμανε: «Στο χέρι μας είναι να διαμορφώσουμε τις συνθήκες αυτές όπου τα δικά μας θα είναι δικά μας, όπου θα ζούμε ειρηνικά με τους λαούς των άλλων χωρών, όπου θα εργαζόμαστε και θα ζούμε ανθρώπινα. Σε μια κοινωνία έξω από σφηκοφωλιές, όπως η ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Σε μια κοινωνία όπου δεν θα πνίγονται άνθρωποι, δεν θα καίγονται γιατί απλά ορισμένοι δεν θεωρούν κερδοφόρα τα αντιπλημμυρικά και αντιπυρικά έργα. Σε αυτήν την κοινωνία θα οργανώνουμε την δουλειά μας, την παραγωγή μας, συνολικά την οικονομία μας με κριτήριο τις ανάγκες μας και όχι τα κέρδη μιας μειοψηφίας εκμεταλλευτών».

Τη συγκέντρωση χαιρέτισε ο Διονύσης Κωφός, μέλος του ΔΣ του ΣΕΤΗΠ και εργαζόμενος στην εταιρεία MLS, οι εργαζόμενοι της οποίας χτες πραγματοποίησαν στάση εργασίας απαιτώντας την καταβολή των δεδουλευμένων τους και σταθερό - πλήρες ωράριο.

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε επίσης ο Μάριος Μωυσίδης από την Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων στην κοινοπραξία των εργολάβων που λειτουργεί τη λέσχη του ΑΠΘ, που μετά από έναν μήνα αγωνιστικών κινητοποιήσεων μαζί με το κλαδικό σωματείο τους, το ΣΕΤΕΠΕ κατάφεραν την επαναπρόσληψη των 32 απολυμένων συναδέλφων τους.

Ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης, με συνθήματα όπως «Πάρτε μέτρα τώρα στους χώρους εργασίας, δεν θα γίνουν τάφοι εν μέσω πανδημίας», «Δώστε λεφτά για την Υγεία, όχι για τις τράπεζες και την εργοδοσία».

Η πορεία ολοκληρώθηκε με κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στην αυριανή απεργία στο Δημόσιο και την απεργιακή συγκέντρωση, αλλά και στην κινητοποίηση που διοργανώνει η Πρωτοβουλία Συλλόγων, Σωματείων και Φορέων ενάντια στην καύση απορριμμάτων στο εργοστάσιο «ΤΙΤΑΝ», το Σάββατο 17/10, στις 12 μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Συγκεντρώσεις σε πόλεις όλης της χώρας

ΠΑΤΡΑ
ΠΑΤΡΑ
Με τη συμμετοχή εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων, αγροτών, συνταξιούχων, φοιτητών και μαθητών, Εργατικά Κέντρα, Συνδικάτα και φορείς οργάνωσαν χτες συγκεντρώσεις σε δεκάδες πόλεις όλης της χώρας.

Στην Πάτρα

Με μια μαχητική συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας, εργαζόμενοι, νέοι και εκπρόσωποι φορέων βροντοφώναξαν «Φτάνει πια πληρώσαμε πολλά, να πληρώσουν τώρα τα αφεντικά». Στη συγκέντρωση μίλησε ο Δημήτρης Μαρμούτας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, υπογραμμίζοντας ότι «ο αγώνας των εργατών και των συνδικάτων, των συνταξιούχων, των μαθητών συνεχίζεται και δεν θα σταματήσει, όσο και αν θέλουν να μας κλείσουν το στόμα». Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Γιάννης Κογιώνης, από τον Σύλλογο Φοιτητών Μαθηματικού, ο Δημήτρης Χριστόπουλος, πρόεδρος του Συνδικάτου ΟΤΑ Αχαΐας, ενώ η συγκέντρωση ολοκληρώθηκε με ομιλία του Σωτήρη Παρίση, οργανωτικού γραμματέα του Εργατικού Κέντρου, ο οποίος σημείωσε: «Οι μάχες το επόμενο διάστημα είναι πολλές και κρίσιμες. Δεν θα κάνουμε πίσω! Το Εργατικό Κέντρο Πάτρας θα είναι στην πρώτη γραμμή του αγώνα, στήριγμα σε κάθε εργαζόμενο και σωματείο που σηκώνουν κεφάλι και παλεύουν τα αυτονόητα. Τέτοιο Εργατικό Κέντρο χρειάζεται σήμερα αυτός ο δύσκολος, αλλά ελπιδοφόρος αγώνας. Τη σημερινή διοίκηση του Εργατικού Κέντρου δεν μπορεί κανείς να την καθαιρέσει. Εχει τη στήριξη και συμπαράσταση δεκάδων σωματείων και εργαζομένων». Ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

ΛΑΡΙΣΑ
ΛΑΡΙΣΑ
Συλλαλητήριο και πορεία οργάνωσε και το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου με τα σωματεία του.

Στη Θεσσαλία

Στη συγκέντρωση στη Λάρισα, αφού χαιρέτισαν εκπρόσωποι μαζικών φορέων, την κεντρική ομιλία έκανε ο Γιάννης Σκόκας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, αναδεικνύοντας μεταξύ άλλων τα ανύπαρκτα μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, επειδή «κοστίζουν». Αντίστοιχα, επισήμανε ότι «οι τελευταίες καταστροφικές πλημμύρες στην περιοχή μας (Καρδίτσα, Φάρσαλα) έδειξαν πως ήμαστε κυριολεκτικά ανοχύρωτοι απέναντι σε τέτοια ενδεχόμενα» εξαιτίας της «παντελούς έλλειψης υποδομών αντιπλημμυρικής προστασίας».

Στην Καρδίτσα, στο πλαίσιο της συγκέντρωσης πραγματοποιήθηκε συναυλία, ενώ κυριάρχησαν τα αιτήματα για άμεση λήψη μέτρων αποκατάστασης του ζημιών από τις πλημμύρες, αποζημίωσης στο 100% χωρίς όρους και προϋποθέσεις, προστασίας της ζωής των κατοίκων με την κατασκευή των υποδομών που είναι απαραίτητες για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από φυσικές καταστροφές.

Στον Βόλο, ο Κώστας Στεργίου, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Μαγνησίας «Μήτσος Παπαρήγας», στάθηκε στην ομιλία του στην ανάγκη άμεσης ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Συλλαλητήριο έγινε και στα Τρίκαλα.

Στην Ηπειρο και το Ιόνιο

Στη συγκέντρωση στα Γιάννενα ο Δημήτρης Καλύβας, πρόεδρος του Συνδικάτου Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, στην κεντρική ομιλία εκ μέρους του Εργατικού Κέντρου, ανέδειξε την ανάγκη ουσιαστικής στήριξης των ανέργων της πόλης, προτάσσοντας το αίτημα καταβολής επιδόματος ανεργίας για όλους χωρίς προϋποθέσεις.

Συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης από τα Εργατικά Κέντρα σε Αρτα, Ηγουμενίτσα και Λευκάδα. Στην Κέρκυρα, ο Σπύρος Κανταρέλης, πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων, κατήγγειλε μεταξύ άλλων την προσπάθεια φακελώματος των εργαζομένων σε αλυσίδα σούπερ μάρκετ από την εργοδοσία.

Στη Βόρεια Ελλάδα

Στη Νάουσα, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση το πρωί στην κεντρική πλατεία και πορεία προς το Νοσοκομείο. Συμμετείχαν και χαιρέτισαν εκπρόσωποι του Αγροτικού Συλλόγου «Μαρίνος Αντύπας» και του κλαδικού Συνδικάτου Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Ημαθίας - Πέλλας, που δίνει τη μάχη κόντρα στην εργοδοτική ασυδοσία που έχει μετατρέψει τα κονσερβοποιία και τα διαλογητήρια της περιοχής σε εστίες υπερμετάδοσης του κορονοϊού, με εκατοντάδες κρούσματα.

Συγκεντρώσεις και πικετοφορίες έγιναν το απόγευμα και σε άλλες πόλεις, σε Βέροια, Γιαννιτσά, Σέρρες, Κατερίνη, Κιλκίς, Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Δράμα, Καβάλα, Ξάνθη, Καστοριά, Κοζάνη, Πτολεμαΐδα, Φλώρινα, Εδεσσα.

Σε Στερεά Ελλάδα και Εύβοια

Στις ομιλίες και τους χαιρετισμούς των συλλαλητηρίων σε Χαλκίδα, Λαμία, Θήβα και Αμφισσα κυριάρχησαν οι αναφορές στις τεράστιες ελλείψεις μέτρων προστασίας από τον κορονοϊό στους χώρους δουλειάς και ιδιαίτερα στις περιοχές που φιλοξενούν μεγάλο αριθμό εργοστασίων, καθώς επίσης και στις τεράστιες ελλείψεις στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας. Το συλλαλητήριο στη Θήβα αποτέλεσε συνέχεια της προσπάθειας που έχουν ξεκινήσει το τελευταίο διάστημα σωματεία της περιοχής, προκειμένου να αναδείξουν την υποστελέχωση και την τραγική κατάσταση του νοσοκομείου, διεκδικώντας μαζικές μόνιμες προσλήψεις.

Επίσης, στα συλλαλητήρια της Στερεάς Ελλάδας κυριάρχησαν οι αναφορές στήριξης στον αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ. Σε Χαλκίδα και Θήβα βρέθηκε αντιπροσωπεία συνδικαλιστών της ΛΑΡΚΟ, απευθύνοντας κάλεσμα συμμετοχής στην απεργιακή συγκέντρωση του Σαββάτου στη Λάρυμνα.

Στην Κρήτη

Δυναμική ήταν η συγκέντρωση των συνδικάτων στο Ηράκλειο, στην πλατεία Ελευθερίας. Την κεντρική ομιλία έκανε ο Δημόκριτος Σαλούστρος, πρόεδρος της Ενωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων. Ξεχωριστή ήταν η παρουσία των μουσικών από το τοπικό παράρτημα του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου. Με το δικό τους μπλοκ συμμετείχαν οι εργαζόμενοι της ΔΕΥΑ Ηρακλείου, ενώ ο αντιπρόεδρος του Σωματείου Γιάννης Λιναρίτης απηύθυνε χαιρετισμό. Με το δικό τους πανό συμμετείχαν και οι αυτοαπασχολούμενοι επιπλοξυλουργοί της πόλης. Η συγκέντρωση κορυφώθηκε με πορεία.

Στα Χανιά, το «παρών» στη συγκέντρωση έδωσαν εργαζόμενοι από μια σειρά Σωματεία, καθώς και ο Σύλλογος Γυναικών (ΟΓΕ). Συμμετείχαν επίσης ο Εμπορικός Σύλλογος Χανίων και ο Σύλλογος Εστίασης, καταγγέλλοντας την ανυπαρξία ουσιαστικών μέτρων στήριξης των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ