Θύμα ξυλοδαρμού έπεσε σύμφωνα με πληροφορίες εργαζόμενος στο Μιντιλόγλι Πατρών το πρωί της Τετάρτης, σε ένα ακόμα αποτρόπαιο περιστατικό εργοδοτικής αυθαιρεσίας, από αυτά που πυκνώνουν το τελευταίο διάστημα σε χώρους δουλειάς.
Συγκεκριμένα, και σύμφωνα με σχετικές καταγγελίες, εκπρόσωπος της εργοδοσίας σε επιχείρηση εμπορίας και επεξεργασίας πρώτων υλών αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής ξυλοκόπησε εργαζόμενο στον χώρο, σκίζοντάς του ακόμα και τα ρούχα. Κι αυτό έγινε επειδή ζήτησε να πάρει άδεια! Η εργοδοσία έφτασε μάλιστα στο σημείο να απειλεί τους εργαζόμενους της επιχείρησης ότι θα φέρει μπράβους (!), αν τολμήσουν και ζητήσουν άδεια.
Η επιχείρηση όπως φαίνεται δεν έχει την ...υπομονή να περιμένει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης που ελαστικοποιεί ακόμα και την άδεια αναψυχής, οπότε η εργοδοσία πήρε τον «νόμο στα χέρια της» και άρχισε μετά τον ξυλοδαρμό να εξαπολύει απειλές για να φιμώσει το προσωπικό.
Τα γεγονότα κατήγγειλε το κλαδικό Συνδικάτο Τροφίμων - Ποτών Αχαΐας, σημειώνοντας πως η εργοδοσία υπολογίζει χωρίς τον «ξενοδόχο», ξεκαθαρίζοντας ότι τέτοιες πρακτικές δεν είναι αποδεκτές, αφού τόσο το ίδιο όσο και συνολικά το ταξικό κίνημα θα δώσει την απάντησή του. Και επεσήμανε:
«Δεν θα επιτρέψουμε κανένας, που παίρνει "αέρα" από τα συνολικά αντεργατικά νομοθετήματα τόσο της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ που φέρνει καλοκαιριάτικα νομοσχέδιο για να επιβάλλει τη 13ωρη δουλειά όσο και των προηγούμενων (ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ κ.ά.) να επιτίθεται στα δικαιώματά μας, να θεωρεί τους εργαζόμενους δούλους του ή σκλάβους!».
Απαιτεί από όλους τους αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς «να προχωρήσουν στη διενέργεια όλων των απαραίτητων ελέγχων για την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας στην επιχείρηση (Επιθεώρηση εργασιακών σχέσεων - Τεχνική Επιθεώρηση υγιεινής - ασφάλειας κ.ά.)». Υπογραμμίζοντας ότι η τρομοκρατία δεν θα περάσει, καλεί κάθε εργαζόμενο να δυναμώσει τώρα το σωματείο, να γίνει μέλος του, αναφέροντας κάθε πρόβλημα που επικρατεί στους χώρους δουλειάς. «Η οργάνωση και αλληλεγγύη του αγώνα μας είναι τα όπλα μας!», καταλήγει.
Σε αγωνιστική δράση για την υπογραφή επιχειρησιακής σύμβασης με πραγματικές αυξήσεις και ουσιαστική επίλυση θεσμικών ζητημάτων καλεί τους εργαζόμενους το Σωματείο Εργαζομένων «Metropolitan General» (πρώην «ΙΑΣΩ General») με αφορμή την τελική απόφαση της διαιτησίας του ΟΜΕΔ για την κλαδική Σύμβαση των εργαζομένων στις ιδιωτικές κλινικές. Το Σωματείο στηλιτεύει παράλληλα τα «πανηγύρια» για τη διαιτησία από την πλειοψηφία της Διοίκησης της Ομοσπονδίας Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (ΟΣΝΙΕ), σημειώνοντας ότι «στην πράξη έχουν αφήσει χρόνια τώρα έναν κλάδο στο "περίμενε", να παρακολουθεί άπραγος τις ατελείωτες συζητήσεις τους με τους εργοδότες και τις αποφάσεις διάφορων οργανισμών. Και το αποτέλεσμα που πανηγυρίζουν ποιο είναι; Ενας κλαδικός μισθός κάτω από τον κατώτατο. Γιατί ποτέ δεν διεκδίκησαν κάτι πάνω από 850 ευρώ».
Το Σωματείο του «Metropolitan General» μάλιστα σημειώνει ότι η απόφαση της διαιτησίας έχει ήδη προσβληθεί δικαστικά από τους εργοδότες, «πράγμα που σημαίνει πως δεν πρόκειται να ισχύσει τίποτε από όσα προβλέπει πριν το τέλος του έτους. Ακόμη κι αν τότε το δικαστήριο βγάλει θετική απόφαση, η περίοδος ισχύος της Σύμβασης θα έχει ήδη παρέλθει (η σύμβαση λήγει τον Ιούνη του 2025).
Επομένως, στην πράξη δεν αναμένεται να αλλάξει κάτι για τους εργαζόμενους από εκείνη τη μέρα και μετά, ενώ το μόνο που ίσως δουν κάποιοι εργαζόμενοι θα είναι κάποιο ποσό αναδρομικά.
Στον αντίποδα λοιπόν της στάσης της πλειοψηφίας της διοίκησης της Ομοσπονδίας, που αρκείται να πανηγυρίζει για την αναίρεση από τον ΟΜΕΔ του διαχωρισμού των εργαζομένων σε προ του 2016 και μετά το 2016, ξεχνώντας πως έτσι κι αλλιώς αυτός ο διαχωρισμός θα ήταν προσωρινός, το Σωματείο στην τελευταία συνεδρίασή του κατέληξε ομόφωνα σε πρόταση επιχειρησιακής σύμβασης.
Πρόκειται για πρόταση που προβλέπει «πραγματικές αυξήσεις για όλους, με κανέναν στην κλινική να μην αμείβεται με λιγότερα από 1.030 ευρώ. Στην πραγματικότητα, για σχεδόν όλους οι αμοιβές είναι σημαντικά μεγαλύτερες, ενώ στην πρότασή μας θεωρούμε ότι αντιμετωπίζουμε πολλά από τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε όλοι στον χώρο δουλειάς. Από το ωράριο, τις εναλλαγές βαρδιών, το εξαήμερο, το διάλειμμα που θέλουν να πετάξουν εκτός 8ώρου, τις άδειες που αυξάνονται, μέχρι ειδικές ρυθμίσεις και επιδόματα για τους νέους γονείς κ.ά.».
Στο πλαίσιο αυτό, ήδη το Σωματείο έχει ξεκινήσει τη συζήτηση πάνω σε αυτή την πρόταση και τον Σεπτέμβρη προχωράει σε Γενική Συνέλευση «ώστε να γίνει κτήμα όλων και να προχωρήσουμε στη διεκδίκησή της!».
Νέες κινητοποιήσεις χθες ενάντια στα «κοράκια» | Συναυλία αλληλεγγύης από το Εργατικό Κέντρο Εύβοιας στις 23 Ιούλη
RIZOSPASTIS |
Προσπάθεια έξωσης στον Βύρωνα |
Στην Καλλιθέα, μοτοπορεία που κατέληξε έξω από τα γραφεία της «doValue» ενάντια στο ξεσπίτωμα εργαζόμενης οργάνωσαν ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας, η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων, το Εργατικό Κέντρο Πειραιά και άλλοι φορείς. Στο πλευρό τους και οι εκλεγμένοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στον δήμο Καλλιθέας, απαιτώντας «Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη!».
Μιλώντας στη συγκέντρωση ο Νίκος Τζώρτζης, πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας, προειδοποίησε «να μην τολμήσουν να απλώσουν τα χέρια τους στο σπίτι της συναδέλφου μας».
Στην κινητοποίηση πήρε τον λόγο και η Χριστίνα, η εργαζόμενη που κινδυνεύει με ξεσπίτωμα. Ευχαριστώντας τους συγκεντρωμένους για την αλληλεγγύη και τη συμπαράσταση, δήλωσε πως «δεν θα τους αφήσουμε να περάσει έτσι, όχι μόνο για το δικό μου το σπίτι, αλλά και για όλων τα σπίτια».
Στο μεταξύ, στον Βύρωνα ντράπηκε και η ντροπή, καθώς δεν φτάνει που τα «κοράκια» ήθελαν να κάνουν έξωση σε μονογονεϊκή οικογένεια με δύο παιδιά, αλλά ο δικαστικός επιμελητής, σε ρόλο αστυνομικού, ζητούσε να καταγραφούν τα ονόματα όσων βρίσκονταν εκεί να αποτρέψουν την έξωση!
Κινητοποίηση στην «doValue» |
Παρέμβαση στον Μ. Χρυσοχοΐδη, υπουργό Προστασίας του Πολίτη, έκανε ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, ζητώντας να σταματήσει η διαδικασία της έξωσης λαϊκής οικογένειας στον Καρέα και τονίζοντας ότι είναι ανεπίτρεπτο σε συνθήκες καύσωνα να πετιούνται στον δρόμο οικογένειες.
Το σπίτι είχε πλειστηριαστεί και η ιδιοκτήτρια είχε έρθει σε συνεννόηση με τους αγοραστές για να δώσει τα χρήματα. Ωστόσο, ο αγοραστής αθέτησε όσα είχε πει και ζήτησε περισσότερα χρήματα. Και χθες η αστυνομία, παρουσία δικαστικού κλητήρα, με το που ξεμύτισε η γυναίκα από το σπίτι, σαν σε ...καρτέρι, μπήκε μέσα στα μουλωχτά και άλλαξε κλειδαριές.
Τελικά κάτω από την ανυποχώρητη και αποφασιστική στάση των σωματείων, οι τρεις δικαστικοί επιμελητές αποχώρησαν από το σπίτι και η έξωση αποτράπηκε, ενώ νέα κινητοποίηση οργανώνεται σήμερα Πέμπτη στις 10 π.μ., στην πλατεία Φλέμινγκ στην Ηλιούπολη, με πορεία στα γραφεία της εταιρείας ECDM, που επιδιώκει να ξεσπιτώσει την οικογένεια.
Με σύνθημα «Κανένας μόνος, όλοι για έναν και ένας για όλους, συνεχίζουμε τον αγώνα», το Εργατικό Κέντρο Εύβοιας καλεί σε μαζική συμμετοχή, θυμίζοντας ότι οι κινητοποιήσεις που έχουν ήδη γίνει έχουν διασφαλίσει ότι ο Γιάννης και η οικογένειά του δεν θα πεταχτούν έξω από το σπίτι τους.
Συγκεκριμένα, ο νέος ιδιοκτήτης του σπιτιού είναι διατεθειμένος να το επιστρέψει στην οικογένεια, αρκεί να του αποδοθούν τα χρήματα που πλήρωσε στην εταιρεία για να το αποκτήσει. Παρ' όλα αυτά, το νομοθετικό πλαίσιο δεν δίνει τη δυνατότητα να ακυρωθεί ο πλειστηριασμός και να επιστραφεί το σπίτι στην οικογένεια με αποζημίωση του αγοραστή!
Το Εργατικό Κέντρο σημειώνει τη μεγάλη προσπάθεια από δεκάδες φορείς που έχει ξεκινήσει εδώ και 6 μήνες ώστε «να συγκεντρωθεί το αναγκαίο ποσό, να αποζημιωθεί ο νέος ιδιοκτήτης και να περάσει το σπίτι οριστικά στα χέρια της οικογένειας». Κάνει γνωστό ότι το μεγαλύτερο μέρος του ποσού έχει ήδη συγκεντρωθεί, και καλεί «να λάμψει ξανά η δύναμη της αλληλεγγύης για να σωθεί το σπίτι της οικογένειας».
Σημειώνεται ότι πρόκειται για οικογένεια που εργαζόταν και πλήρωνε μια ζωή για να έχει μια στέγη, ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον, για να αναθρέψει το παιδί με αναπηρία πάνω από 90%, πληρώνοντας αδρά για τις ανάγκες περίθαλψης, Ειδικής Αγωγής και Παιδείας. Το αρχικό χρέος της οικογένειας, παρότι υπήρχε υπαγωγή στον πτωχευτικό κώδικα, εκτοξεύτηκε από το fund - «κοράκι» για να βάλει το σπίτι στο χέρι. Στη συνέχεια το έβγαλε στο σφυρί, το αγόρασε το ίδιο το fund και το πούλησε σε ιδιώτη, ενώ δικαστήρια της υπόθεσης εκκρεμούσαν...
Και, όπως σημειώνει το Εργατικό Κέντρο, «για εμάς η ηθική δέσμευση είναι ακόμα μεγαλύτερη, καθώς πρόκειται ταυτόχρονα για οικογένεια συνταξιούχου για χρόνια βιοπαλαιστή, αγωνιστή και πρώην συνδικαλιστή στη βιομηχανία - κάτεργο της ΕΛΛΕΝΙΤ, καρκινοπαθούς από επαγγελματική νόσο, ο οποίος αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει τη ζωή παλικαρίσια».
Στο πλαίσιο αυτό, απευθύνει κάλεσμα προς τον λαό της Νεάπολης και όλης της Χαλκίδας, σε φορείς, σωματεία και συλλόγους της πόλης να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους, να συμβάλουν στην επιτυχία της συναυλίας. Επισημαίνει δε ότι συνεχίζει τις πιέσεις προς το «κοράκι» «Cepal Hellas», την κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία για να δώσουν λύση αυτοί που δημιούργησαν το πρόβλημα, αυτοί που με την πολιτική τους φτωχοποιούν τον λαό και αφήνουν τα σπίτια του απροστάτευτα, στα νύχια τραπεζών και funds.
Κοροϊδία της κυβέρνησης οι οδηγίες για τον καύσωνα, «μπαλάκι» οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ
Eurokinissi |
Το ζήτημα ανέδειξε στη Βουλή το ΚΚΕ με Ερώτηση χτες, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση πως «αντί να προχωρήσει σε πλήρη και νομοθετική κατοχύρωση μέτρων υγείας και ασφάλειας και πλήρη διασφάλιση του ημερομισθίου των εργαζομένων, των οποίων σταματά η εργασία, εκδίδει αποσπασματικά και καθυστερημένα εγκυκλίους - ευχολόγια, χωρίς έλεγχο για τη στοιχειώδη εφαρμογή τους, χωρίς ουσιαστικά μέτρα προστασίας και με πολλές εξαιρέσεις. Για ακόμη μία φορά, η υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων θυσιάζονται για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων».
Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν υπάρχει καμιά οδηγία π.χ. για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο, καθώς αρμόδιο είναι το ...υπουργείο Εσωτερικών. Κι αυτό ενώ νωπός είναι ακόμα ο θάνατος 65χρονου εργαζόμενου στην τεχνική υπηρεσία του δήμου Ιλίου, ο οποίος κατέρρευσε σε εξωτερικές εργασίες σε συνθήκες καύσωνα!
Από την άλλη πλευρά, μια σειρά από «διευκολύνσεις» στους εργοδότες προβλέπονται μέσα στην εγκύκλιο, όπως η αλλαγή και τροποποίηση ωραρίου χωρίς καταγραφή στην «ΕΡΓΑΝΗ», οπότε και είναι αδύνατοι οι έλεγχοι για οποιαδήποτε παράβαση.
«Η εργασία σε υψηλές θερμοκρασίες απειλεί τη ζωή των εργαζομένων από θερμική εξάντληση, θερμική συγκοπή, θερμοπληξία κ.λπ.
Επιπρόσθετα, η θερμική καταπόνηση σε συνδυασμό με την εντατικοποίηση της εργασίας, τις αμέτρητες ώρες δουλειάς καθημερινά, με 10ωρα, 12ωρα, 6ήμερα, αυξάνουν τον κίνδυνο για πρόκληση σοβαρών και θανατηφόρων εργατικών "ατυχημάτων"», σημειώνεται στην Ερώτηση του Κόμματος, που ζητά από τους αρμόδιους υπουργούς να απαντήσουν:
Ποια μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση για την άμεση παύση όλων των υπαίθριων εργασιών όταν η θερμοκρασία ξεπερνάει τους 38ο C ή και σε χαμηλότερες θερμοκρασίες ανάλογα με τη σχετική υγρασία. Για τη διασφάλιση της πλήρους καταβολής του ημερομισθίου των εργαζομένων χωρίς καμία περικοπή, όποτε επιβάλλεται παύση εργασιών. Τη νομοθετική κατοχύρωση μέτρων υγείας και ασφάλειας για την ολοκληρωμένη προστασία των εργαζομένων έναντι του κινδύνου της θερμικής καταπόνησης σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Τους εντατικούς και ουσιαστικούς ελέγχους των επιχειρήσεων και οργανισμών από την Επιθεώρηση Εργασίας για την τήρηση των μέτρων υγείας και ασφάλειας».
Χαρακτηριστικά είναι όσα σημειώνει το Κλαδικό Συνδικάτο ΟΤΑ ν. Αττικής, καθώς το υπουργείο Εσωτερικών αρνείται να στείλει εγκύκλιο για τον καύσωνα, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή και την ασφάλεια των εργαζομένων στους δήμους και συνολικά στο Δημόσιο.
Οπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, το υπουργείο «δεν έχει βγάλει καμία εγκύκλιο για την παύση των εξωτερικών εργασιών στον δημόσιο τομέα, ούτε έχει ενεργοποιήσει την πρόβλεψη για χρήση άδειας σε "δυσμενείς καιρικές συνθήκες" για τις ευπαθείς ομάδες, αφού αυτή προϋποθέτει την ύπαρξη σύστασης περιορισμού μετακινήσεων».
Τηλεφωνική παρέμβαση στο υπουργείο Εργασίας πραγματοποίησε το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού ν. Αττικής, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση πως παίζει καθημερινά με τη ζωή των εργαζομένων. Αντίστοιχα η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας κατέθεσε υπόμνημα, όπου απαίτησε μεταξύ άλλων την παύση εργασιών όταν η θερμοκρασία φτάσει τους 38ο C και πλήρη καταβολή του μεροκάματου.
Είναι επίσης αποκαλυπτικό ότι εξαιρούνται οι νομοί Ηρακλείου και Λασιθίου από τα «μέτρα» της κυβέρνησης, με το Συνδικάτο Οικοδόμων Ηρακλείου να καταγγέλλει αυτή την εγκληματική πρακτική. Σημειώνει ότι το αποτέλεσμα της εξαίρεσης είναι αυτές τις μέρες λόγω του καύσωνα οι συνθήκες δουλειάς των οικοδόμων και των εργαζομένων στις κατασκευές στα εργοτάξια, στις οικοδομές, σε έργα οδοποιίας να είναι πολύ δύσκολες και επικίνδυνες για την ασφάλεια της υγείας τους.
Την ένταση της εμπορευματοποίησης της Υγείας ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση, με όχημα και την «αξιολόγηση» των δημόσιων νοσοκομείων, δηλαδή τον τρόπο με τον οποίο το σύνολο των δημόσιων μονάδων Υγείας θα προσαρμόζουν τη λειτουργία τους στα ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, με λιγότερους και πολλαπλά εκμεταλλευόμενους εργαζόμενους.
Ο λόγος για τη συνέντευξη Τύπου με τίτλο «Το Ψηφιακό Εργαλείο Αξιολόγησης της Εμπειρίας του Ασθενούς στα Νοσοκομεία του ΕΣΥ», που παραχώρησαν ο υπουργός Υγείας Αδ. Γεωργιάδης, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δ. Παπαστεργίου και ο υφυπουργός Υγείας Μ. Θεμιστοκλέους. Με ισχυρισμούς ότι τάχα «θα δώσουμε φωνή στους ασθενείς», η κυβέρνηση επιχείρησε από τη μία να χρυσώσει το χάπι για τις ατελείωτες ώρες που περιμένουν στα Επείγοντα, τους μήνες μέχρι να χειρουργηθούν, τις αυξημένες πληρωμές, όλα τα απότοκα της πολιτικής που θεωρεί κόστος την υγεία του λαού και τα ζουν στο πετσί τους.
«Στην Ελλάδα συζητάμε πάρα πολλά χρόνια για τη λεγόμενη αξιολόγηση στο Δημόσιο. Και η μεγάλη κουβέντα είναι ότι όλοι είμαστε θεωρητικά υπέρ της αξιολόγησης, αλλά όταν αρχίζει η κουβέντα δεν βγάζεις άκρη. Εδώ ξεπερνάμε αυτό το πρόβλημα, διότι η αξιολόγηση θα γίνεται από τους χρήστες», ανέφερε ο υπουργός Υγείας. Με την ψηφιακή μεταρρύθμιση να αποδεικνύεται εργαλείο για τη συνέχιση και εμβάθυνση της εγκληματικής πολιτικής και στην Υγεία, οι αρμόδιοι υπουργοί υποστήριξαν ότι μέσω μίας ακόμα εφαρμογής θα «διορθωθούν τα κακώς κείμενα». Η «διόρθωση» προφανώς δεν προβλέπει μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών (πάνω από 6.500 είναι τα οργανικά κενά), νοσηλευτών (ξεπερνούν τις 20.000 οι κενές οργανικές θέσεις) και αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, όσα διεκδικούν χρόνια τώρα οι ασθενείς, το προσωπικό των νοσοκομείων και τα εργατικά σωματεία.
Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, οι ασθενείς που παίρνουν εξιτήριο από δημόσιο νοσοκομείο θα λαμβάνουν sms όπου θα καλούνται να απαντήσουν σε 35 ερωτήσεις για την «ποιότητα της φροντίδας» στα ρημαγμένα νοσοκομεία, την «προσβασιμότητα» εκεί που δεν υπάρχουν στοιχειώδεις υποδομές, την ...«αλληλεπίδραση με το προσωπικό», που είναι εξοντωμένο στη δουλειά, κ.ο.κ.
Τα δεδομένα θα συλλέγονται και θα προκύπτει «συγκεκριμένη βαθμολογία ανά Αξονα Αξιολόγησης, ανά νοσοκομείο και ανά κλινική (...) να βάζουμε τα νοσοκομεία σε μια ευγενή άμιλλα μεταξύ τους», αναφέρθηκε προκλητικά από την κυβέρνηση. Δηλαδή θα αξιοποιούνται κατά το δοκούν ως άλλοθι για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της εμπορευματοποίησης.
Απεργία στην 6η ΥΠΕ και μαχητική κινητοποίηση για προσλήψεις
Με συμμετοχή στην 24ωρη απεργία της ΟΕΝΓΕ και με μαχητική συγκέντρωση χτες το πρωί στα γραφεία της 6ης ΥΠΕ στην Πάτρα, οι Ενώσεις Νοσοκομειακών Ιατρών Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας και Ηπείρου απαίτησαν άμεσα προσλήψεις μόνιμου προσωπικού που να καλύπτουν όλες τις ανάγκες στις δημόσιες δομές Υγείας, αλλά και να σταματήσει τώρα το αίσχος των γιατρών... νομάδων, που μετακινούνται από νοσηλευτικό ίδρυμα σε... νοσηλευτικό ίδρυμα ανά την επικράτεια της 6ης ΥΠΕ (Πελοπόννησο, Δυτική Ελλάδα, Ηπειρο, Ιόνια Νησιά).
Μεταξύ άλλων απαίτησαν να μην υλοποιηθεί η απόφαση του υφυπουργού Υγείας για τη μετακίνηση 75 γιατρών στα όρια ευθύνης της 6ης ΥΠΕ, για την κάλυψη «δήθεν» έκτακτων αναγκών, «μέτρο» που ουσιαστικά έρχεται να επισφραγίσει ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμιά μέριμνα για την κάλυψη των τεράστιων κενών στα νοσοκομεία, αντιθέτως «νομιμοποιούνται» πλήρως οι μετακινήσεις γιατρών αντί να πραγματοποιούνται προσλήψεις.
«Φτάνει ως εδώ!», τόνισε ο πρόεδρος της ΕΝΙ Αχαΐας, Χρήστος Δάβουλος, σημειώνοντας πως η απόφαση για τις μετακινήσεις των 75 γιατρών κάθε μήνα μέχρι το τέλος του χρόνου δείχνει και τα μεγάλα «κενά» σε γιατρούς, παρά όσα διατείνεται το υπουργείο Υγείας.
Ανέδειξε ότι αυτά τα προβλήματα αποτυπώνονται και στις εικόνες ντροπής με τα ράντζα να στοιβάζονται στα ΤΕΠ των Νοσοκομείων της Πάτρας, όπου στις τελευταίες εφημερίες τους ήταν 48 για το ΠΓΝΠ του Ρίο και 32 στο ΓΝ «Αγιος Ανδρέας». «Την ίδια ώρα οι ελλείψεις γιατρών αγγίζουν το 1/3 των απαρχαιωμένων οργανογραμμάτων των νοσοκομείων του νομού», είπε, φέρνοντας στο επίκεντρο τις συνέπειες της εμπορευματοποίησης και της ενίσχυσης της επιχειρηματικής δράσης που προωθούν οι κυβερνήσεις.
«Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο με την ακραία υποστελέχωση, την υποχρηματοδότηση και τις μετακινήσεις γιατρών», δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΕΙΝΝ Αιτωλοακαρνανίας, Μάκης Αραβανής υπογραμμίζοντας τις δεκάδες κενές οργανικές θέσεις.
Από την πλευρά του, ο Μπάμπης Παππάς, πρόεδρος της ΕΙΝ Ηπείρου, υπογράμμισε ότι «ο κόμπος έφτασε στο χτένι», σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως όλα τα περιφερειακά νοσοκομεία της περιοχής, συμπεριλαμβανομένου και της Αρτας, υπολειτουργούν λόγω των ελλείψεων ακόμη και κρίσιμων ειδικοτήτων γιατρών (παθολόγων, χειρουργών κ.ά.). Καυτηρίασε ότι το καθεστώς των «εντέλλεσθε» για τις μετακινήσεις γενικεύεται, μεγαλώνοντας ταυτόχρονα τα προβλήματα για την υγεία του λαού και απαίτησε άμεσα μέτρα.
Στο πλευρό των συγκεντρωμένων στηρίζοντας τα αιτήματά τους βρέθηκε το Εργατικό Κέντρο Πάτρας με τον αντιπρόεδρό του Βασίλη Βασιλείου, καθώς και η δημοτική αρχή με την αντιδήμαρχο, Βίβιαν Σαμούρη. Την κινητοποίηση και απεργία των γιατρών στήριξαν επίσης τα Εργατικά Κέντρα Αγρινίου και Αρτας καθώς και σωματεία εργαζομένων και συνταξιούχων.
Οι Ενώσεις και με την κινητοποίηση κόντρα στο αίσχος των διαρκών μετακινήσεων απαιτούν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μονιμοποιήσεις συμβασιούχων, ουσιαστικές αυξήσεις των αποδοχών των γιατρών και της κρατικής χρηματοδότησης κ.ά.