Σάββατο 21 Ιούλη 2018 - Κυριακή 22 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΒΔΟΜΑΔΑΣ
Στο βάλτο της καπιταλιστικής ανάπτυξης και των ανταγωνισμών ποδοπατιέται ο λαός

Απ' ό,τι φαίνεται θα περάσουμε όλο το καλοκαίρι βομβαρδιζόμενοι από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με διαφημίσεις από την προπαγάνδα της για τα «καλά» της «μεταμνημονιακής εποχής» και για την ασφάλεια και τη σταθερότητα που εξασφαλίζει η ενεργή συμμετοχή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Οι προπαγανδιστικές μηχανές κυβέρνησης και άλλων αστικών επιτελείων δουλεύουν στο φουλ, προσπαθώντας να φτιάξουν μια εικονική πραγματικότητα, να πείσουν τους εργαζόμενους, τα φτωχά λαϊκά στρώματα ότι έχουν να λαμβάνουν από την ανάπτυξη που ήρθε ή έρχεται, από την έξοδο από τα μνημόνια. Να κάτσουν ήσυχα στα αυγά τους και να μην ανησυχούν που ο διεθνής ουρανός σκοτεινιάζει, γιατί δήθεν η κυβέρνηση ελίσσεται, κάνει έξυπνο γεωπολιτικό παιχνίδι, μετατρέποντας τη χώρα σε «γεωπολιτικό μεντεσέ» - σύμφωνα με τον Αμερικανό πρέσβη Τζ. Πάιατ - των ευρωατλαντικών σχεδιασμών στην περιοχή.

Φιέστες και πραγματικότητα

Το επόμενο διάστημα θα δούμε νέες φιέστες, αυτήν τη φορά σε Καστελόριζο και Πνύκα, για να ανακοινώσουν το «τέλος των μνημονίων». Ταυτόχρονα, ετοιμάζουν και έναν αμερικανο-ΝΑΤΟικό θρίαμβο στο πλαίσιο της ΔΕΘ για να γιορτάσουν το ρόλο που παίζει η χώρα μας στην προώθηση των πολεμοκάπηλων σχεδιασμών στην ευρύτερη περιοχή, με ιδιαίτερη έκφραση αυτού του ρόλου την πρόσφατη συμφωνία των Πρεσπών με την ΠΓΔΜ. Δηλαδή, από τη μια, η κυβέρνηση θα ανοίγει σαμπάνιες για το «μεταμνημονιακό μνημόνιο» που συμφώνησε με τους «εταίρους» της στο Γιούρογκρουπ, τη συνέχιση δηλαδή της επίθεσης στα εργατικά - λαϊκά στρώματα και, από την άλλη, θα πανηγυρίσει για το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι ο πιο ο καλός μαθητής των ΑμερικανοΝΑΤΟικών στην περιοχή, που δίνει βάσεις, αεροδρόμια, λιμάνια, υποδομές, που ταυτίζεται πλήρως με την πολιτική του Τραμπ, ακόμα και στις αντιθέσεις με άλλους στο εσωτερικό του ΝΑΤΟ. Με τον πρωθυπουργό να εξαγγέλλει νέα ΝΑΤΟικής κοπής συμφωνία με την Αλβανία, να αναγνωρίζει το Αιγαίο ως ΝΑΤΟική θάλασσα, να επικροτεί την πρόταση Τραμπ για αύξηση στρατιωτικών δαπανών κ.λπ.

Και μέσα σε αυτό το κλίμα φουντώνουν τα σενάρια για πολιτικές εξελίξεις, για το πότε θα γίνουν εκλογές, κλιμακώνονται οι διεργασίες για κυβερνητικές εναλλαγές, ώστε να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη συνέχιση αυτής της πολιτικής. Η ΝΔ παλεύει να αποδείξει εντός και εκτός συνόρων ότι μπορεί στη σημερινή φάση να αποτελέσει καλύτερη επιλογή για το κεφάλαιο από τον ΣΥΡΙΖΑ, ότι είναι και αυτή με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Βλέπει με αμηχανία τον ΣΥΡΙΖΑ να της παίρνει την μπουκιά από το στόμα, αφού αναδείχτηκε πιο μνημονιακός από τους μνημονιακούς, πιο φιλομονοπωλιακός από τους μονοπωλιακούς, πιο ΝΑΤΟικός από τους ΝΑΤΟικούς. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο δυναμώνουν και οι διεργασίες στη λεγόμενη «κεντροαριστερά», στο ΠΑΣΟΚ δηλαδή και τους συνεργάτες του, το οποίο προσπαθεί να ξεγελάσει ξανά εργατικά - λαϊκά στρώματα που μαζικά το είχαν εγκαταλείψει εξαιτίας της πολιτικής του πριν από μερικά χρόνια, να αξιοποιήσει συνδικαλιστικούς μηχανισμούς συνδεδεμένους πολλές φορές με την εργοδοσία προκειμένου να αποτελέσει το χρήσιμο μπαλαντέρ των αστικών κυβερνήσεων είτε της ΝΔ είτε του ΣΥΡΙΖΑ, να βάλει δηλαδή πλάτη στη συνέχιση της αντεργατικής - αντιλαϊκής επίθεσης. Η κουτάλα ανακατεύει και το χώρο της ακροδεξιάς, με νέα εθνικιστικά και φασιστικά μορφώματα να εμφανίζονται ώστε πιο ραφιναρισμένα να μπορούν να παίζουν πιο άνετα στο κεντρικό αστικό πολιτικό παιχνίδι, δηλαδή στη συγκρότηση, στήριξη και εναλλαγή κυβερνήσεων.

Μέσα σε αυτόν τον κυκεώνα εξελίξεων, προπαγάνδας, ψεύτικων ελπίδων και προσδοκιών, είναι κρίσιμο τα εργατικά - λαϊκά στρώματα να μη χάνουν την πραγματική εικόνα, η οποία λέει το εξής:

Οτι στις 21 Αυγούστου, τη μέρα που η κυβέρνηση θα πανηγυρίζει την έξοδο από τα μνημόνια, οι εκατοντάδες μνημονιακοί νόμοι θα είναι εδώ. Η αυξημένη εποπτεία της τρόικας θα είναι εδώ, οι αυτόματοι «κόφτες» δαπανών, τα ματωμένα πρωτογενή πλεονάσματα, η φοροληστεία, το νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα που συμφώνησε το Γιούρογκρουπ, δηλαδή το «μεταμνημονιακό μνημόνιο», θα είναι εδώ. Το δυσβάσταχτο χρέος που δημιούργησαν το μεγάλο κεφάλαιο και το αστικό κράτος και φορτώθηκε στις πλάτες του λαού μας θα είναι εδώ και θα πληρώνεται κανονικά έως το 2060.

Δηλαδή, όλα όσα βασανίζουν και σήμερα τη ζωή του λαού, των εργαζομένων, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων θα είναι εδώ, θα ζουν και θα βασιλεύουν...

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ απαντάει ότι μπορεί τα μέτρα να παραμένουν σε ισχύ, αλλά έρχονται επενδύσεις, άρα δημιουργούνται όροι και για την ανακούφιση των εργαζομένων. Η αλήθεια όμως είναι ότι το επενδυτικό περιβάλλον, η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής καπιταλιστικής οικονομίας περνάνε όχι βεβαίως μέσα από την ανάκτηση απωλειών εισοδημάτων και δικαιωμάτων που χάθηκαν την περίοδο της κρίσης αλλά από την παγίωση της χασούρας, το βάθεμα των αντεργατικών - αντιλαϊκών ρυθμίσεων. Το φτήνεμα της εργατικής δύναμης, η ευελιξία, το χτύπημα της συνδικαλιστικής δράσης είναι προϋπόθεση για επενδύσεις. Το «καθάρισμα» του τοπίου από τη δράση αυτοαπασχολούμενων σε μια σειρά κλάδων, η συγκέντρωση της γης σε όλο και λιγότερα χέρια είναι «άνοιγμα» νέων πεδίων κερδοφορίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους. Η μείωση των κρατικών δαπανών σε Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια, υποδομές είναι απαραίτητη για τη διάθεση χρημάτων μαζεμένων από τις τσέπες των φορολογουμένων στη στήριξη των επενδυτικών σχεδίων. Η φοροληστεία εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών αντισταθμίζει τις φοροαπαλλαγές, εισφοροαπαλλαγές και διευκολύνσεις που δίνονται στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Η απαλλαγή των τραπεζών από «κόκκινα» δάνεια, οι πλειστηριασμοί και οι κατασχέσεις σπιτιών και μικρομάγαζων είναι όρος για να μπορέσουν οι τράπεζες να ξαναπαίξουν το ρόλο τους ως καρδιάς της καπιταλιστικής οικονομίας, αλλά ταυτόχρονα ανοίγουν και νέα πεδία στη δράση των μονοπωλίων στο λεγόμενο real estate, στην αγοραπωλησία ακινήτων.

Το «κόκκινο νήμα»

Ομως, δεν πρέπει να φεύγει από την προσοχή του λαού και το νήμα εκείνο που συνδέει την εσωτερική και εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης, υπηρετώντας το στόχο της ανάκαμψης των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων.

Δηλαδή, το ότι η μεγαλύτερη εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, η όξυνση των αντιθέσεων με την τουρκική αστική τάξη, η οποία επιθετικά αμφισβητεί σύνορα, διεθνείς συνθήκες κ.λπ. σχετίζονται άμεσα με το σχέδιο καπιταλιστικής ανάπτυξης που προωθεί η αστική τάξη στο εσωτερικό της χώρας.

Υπάρχουν μεγάλα κεφάλαια που δεν μπορούν ακόμα να επενδυθούν κερδοφόρα και ανταγωνιστικά. Πρέπει οι ελληνικοί όμιλοι να πάρουν μέρος σε μεγάλες δουλειές και επενδυτικά σχέδια, να ανοιχτούν σε νέες αγορές. Το ελληνικό κεφάλαιο βλέπει τέτοιες ευκαιρίες στο στόχο μετατροπής της Ελλάδας σε σημαντικό «ενεργειακό εμπορικό και επικοινωνιακό κόμβο» στην περιοχή. Δηλαδή, στην προώθηση επενδύσεων στον τομέα των υποδομών (δρόμων, λιμανιών, τρένων, αεροδρομίων, κ.λπ), στη συμμετοχή σε ενεργειακές επενδύσεις, στην εξασφάλιση της συμμετοχής σε επενδυτικά σχήματα εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων και φυσικού αερίου που υπάρχουν στην περιοχή του Αιγαίου, της Κρήτης, της κυπριακής ΑΟΖ και του Ιονίου αλλά και στα δίκτυα μεταφοράς τους.

Η ελληνική αστική τάξη για να εξασφαλίσει τη συμμετοχή της σε αυτές τις «μπίζνες» παίζει το χαρτί της γεωστρατηγικής αναβάθμισης εντός του ΝΑΤΟικού πλαισίου, παίζει το παιχνίδι του πρωτοπόρου στην προώθηση των ευρωΝΑΤΟικών σχεδιασμών στην περιοχή.

Συνεπώς, για λογαριασμό των επενδύσεων τσακίζονται εργατικά - λαϊκά δικαιώματα, βιώνουν οι εργαζόμενοι επιπτώσεις σε όλη τους τη ζωή και για λογαριασμό των επενδύσεων συμμετέχει ενεργά η Ελλάδα στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, σπρώχνεται ο λαός μας σε επικίνδυνους δρόμους, σε δρόμους αποσταθεροποίησης, με ανυπολόγιστους κινδύνους για την ασφάλεια, την ελευθερία και την κυριαρχία του. Αλλωστε, η ίδια η πείρα λέει ότι οι ευρωατλαντικοί σχεδιασμοί στην περιοχή σημαίνουν επεμβάσεις, πολέμους, ενίσχυση εθνικισμών και αλυτρωτισμών. Οι κόντρες ΗΠΑ - Ρωσίας, που βλέπουμε να οξύνονται με πεδίο και τα Βαλκάνια αλλά και τη χώρα μας - κάτι που φάνηκε με τις απελάσεις Ρώσων διπλωματών - φανερώνουν το πόσο βαθιά στο βάλτο που τσακώνονται τα βουβάλια μάς έχει χώσει η ελληνική κυβέρνηση για λογαριασμό των επιχειρηματικών ομίλων με απρόβλεπτες συνέπειες για το λαό.

Συμπόρευση με το ΚΚΕ

Γι' αυτό έχει σημασία σήμερα να δυναμώσει η εργατική - λαϊκή πάλη. Ο αγώνας των εργαζομένων, των μικρομεσαίων αγροτών, των φτωχών αυτοαπασχολούμενων.

Πρέπει να δυναμώσει σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε γειτονιά η εναντίωση στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την ελληνική εμπλοκή, να συνδεθεί η πάλη με το στόχο της αποδέσμευσης της χώρας από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Να αντιμετωπιστεί κάθε προσπάθεια εφησυχασμού, εξαπάτησης του λαού, όπως μεθοδεύεται από την κυβέρνηση, τα άλλα αστικά κόμματα, τα επιτελεία της αστικής τάξης.

Γι' αυτό το ΚΚΕ απευθύνεται σε όλους τους εργαζόμενους, χωρίς ταμπέλες και προκαταλήψεις, ιδιαίτερα σε όσους προέρχονται πολιτικά από άλλα κόμματα και πολιτικούς χώρους, τους δίνει το χέρι, τους καλεί να δουν τα πράγματα με βάση το συμφέρον της τάξης τους, το συμφέρον της μεγάλης λαϊκής πλειοψηφίας και όχι με βάση το συμφέρον των αφεντικών. Τους καλεί να συσπειρωθούν, να συστρατευθούν με τους κομμουνιστές, τις προτάσεις και τη δράση τους σε κάθε μικρό ή μεγάλο μέτωπο πάλης, να ενισχύσουν το ΚΚΕ, να το ισχυροποιήσουν στα σωματεία, στις αρχαιρεσίες, στις εκλογές όπου και όποτε και αν γίνουν. Γιατί ισχυρό ΚΚΕ είναι προϋπόθεση για δυνατό εργατικό κίνημα, για να γίνουν βήματα στην Κοινωνική Συμμαχία, για να ανοίξει διέξοδος προς όφελος του λαού.

Περιοδεία του Δ. Κουτσούμπα στη Λακωνία

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα επισκεφτεί τη Λακωνία, την Παρασκευή 27 και το Σάββατο 28 Ιούλη.

Το πρόγραμμα της περιοδείας του είναι το ακόλουθο:

Την Παρασκευή 27 Ιούλη, το απόγευμα, θα επισκεφθεί περιοχές του δήμου Μονεμβασιάς.

Το Σάββατο 28 Ιούλη, στις 11 π.μ., θα επισκεφθεί τη Νεάπολη και θα μιλήσει σε σύσκεψη με φορείς της περιοχής, στο καφέ «Μπιλλίνης», στο λιμάνι της Νεάπολης. Στις 7 μ.μ., θα συναντηθεί με τον δήμαρχο Σπάρτης και θα μιλήσει σε σύσκεψη με φορείς της Λακωνίας, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου της Σπάρτης. Στις 9 μ.μ. θα μιλήσει σε συγκέντρωση στη Σπάρτη, στην κεντρική πλατεία της πόλης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ