Τα θέματα που περιλαμβάνονται στην εφημερίδα είναι το κάλεσμα του ΠΑΜΕ για την απεργία της 9ης Νοέμβρη, ρεπορτάζ από τη συνέντευξη Τύπου και τη διαδήλωση του ΠΑΜΕ στη ΔΕΘ, στιγμές από τη μεγάλη απεργία στη «Μαλαματίνα». Επίσης, για την τοπική Συλλογική Σύμβαση στη Σαντορίνη και για την 1η Σεπτέμβρη - μέρα διεθνούς δράσης των συνδικάτων για την ειρήνη.
Μπορείτε να διαβάσετε ή να κατεβάσετε την «Πανεργατική» εδώ: www.pamehellas.gr/panergatiki-teychos-15-septemvris-2022
Τριήμερο δράσης στις 3, 4 και 5 Οκτώβρη σχεδιάζουν η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής, μαζί με Ομοσπονδίες, Σωματεία και Ενώσεις επαγγελματιών. Στο φόντο της ακρίβειας και των ανατιμήσεων που στραγγαλίζουν το εισόδημα, συνδικαλιστικές οργανώσεις αυτοαπασχολούμενων και μικρών επαγγελματιών προχώρησαν σε σύσκεψη την περασμένη Δευτέρα και συζήτησαν για την ανάγκη να ενταθούν οι αγωνιστικές πρωτοβουλίες για τη διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων τους.
Στο πλαίσιο αυτό, αποφάσισαν να οργανώσουν το τριήμερο δράσης, με πολύμορφες πρωτοβουλίες σε κλάδους και συνοικίες, που θα κορυφωθούν στις 5 Οκτώβρη με απογευματινό συλλαλητήριο στο υπουργείο Οικονομικών.
Οι αυτοαπασχολούμενοι διεκδικούν:
Αμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας στην Ενέργεια:
-- Γενναία μείωση και πλαφόν στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος. Φθηνότερο τιμολόγιο σε φως, νερό, τηλέφωνο, χωρίς πρόσθετα χαράτσια.
-- Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ σε πετρέλαιο, βενζίνη, φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια.
-- Καμία διακοπή ρεύματος σε όσους δεν μπορούν να ανταποκριθούν στους υπέρογκους λογαριασμούς. Αμεση ρύθμιση των χρεών.
- Οχι στις πολιτικές «απελευθέρωσης» της Ενέργειας, της «πράσινης μετάβασης», του Χρηματιστηρίου της Ενέργειας.
Κάτω οι φόροι:
-- Επιστροφή στο αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ, με προοδευτική αύξηση της φορολογίας για τις μεγάλες επιχειρήσεις. Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, της προκαταβολής φόρου.
-- Κατάργηση του ΦΠΑ στα βασικά είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, του ΕΝΦΙΑ για τα λαϊκά νοικοκυριά.
-- Διαγραφή των δημοτικών τελών στην περίοδο της πανδημίας. Μείωση των δημοτικών τελών για επιχειρήσεις μέχρι 12.000 ευρώ εισόδημα.
Κάτω τα χρέη και οι κατασχέσεις:
-- Διαγραφή χρεών σε εφορία και τράπεζες. Του συνόλου των τόκων και των προστίμων. Του 30% του υπόλοιπου χρέους για τους εν ενεργεία και του 50% για όσους έβαλαν λουκέτο.
-- Διαγραφή τόκων και προστίμων για χρέη ατομικής ασφάλισης. Επίσης, διαγραφή του μέρους των χρεών που αφορά την εισφορά υγείας. Η Υγεία πρέπει να είναι δημόσια και δωρεάν για όλους, με σύγχρονες και επαρκείς υπηρεσίες. Αυξήσεις στις συντάξεις.
-- Καθιέρωση ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού.
-- Αναστολή κατασχέσεων και απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.
Αμεσα μέτρα για τη λαϊκή στέγαση:
-- Επιδότηση ενοικίου για εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά, τους φοιτητές, τις μικρές επιχειρήσεις, διεύρυνση των κριτηρίων ένταξης και αύξηση της επιδότησης.
Σε απεργία στις 9 Νοέμβρη προχωρούν και οι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα, μετά από απόφαση της ΑΔΕΔΥ.
Οι πρώτες μαζικές κινητοποιήσεις έγιναν τη βδομάδα που μας πέρασε, με τους εργαζόμενους να βγαίνουν στους δρόμους, για ρεύμα φθηνό για τον λαό, όπως έκαναν στην Αττική με παραστάσεις διαμαρτυρίας σε παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και για άμεσα μέτρα προστασίας του εισοδήματος, όπως με τη συγκέντρωση στο υπουργείο Οικονομικών και την πορεία στο υπουργείο Εσωτερικών στην Αθήνα.
Τώρα η «σκυτάλη» περνάει στην οργάνωση της μαζικής απεργιακής συμμετοχής σε κάθε χώρο δουλειάς και κλάδο, με Γενικές Συνελεύσεις, με εξορμήσεις, συσκέψεις, τοπικές και κλαδικές κινητοποιήσεις κ.ά. Στόχος είναι η μάχη της 9ης Νοέμβρη να μην είναι απλά η κορύφωση μιας δράσης μέχρι τότε αλλά ένας σταθμός που θα δώσει ώθηση σε νέους αγώνες μπροστά στους δύσκολους μήνες, που θα στριμώξουν κυβέρνηση και εργοδοσία, με επίκεντρο τις διεκδικήσεις για αυξήσεις στους μισθούς, για μειώσεις στους φόρους, για πλαφόν σε τιμές κ.ά.
Στο πλαίσιο αυτό, όπως ανακοινώθηκε στη μεγάλη συγκέντρωση την περασμένη Πέμπτη στην Αθήνα, συνδικαλιστικές οργανώσεις της Αττικής καλούν σε σύσκεψη στις 5 Οκτώβρη στο Σπόρτιγκ, για την οργάνωση της απεργιακής μάχης.
Συνεχίζονται οι συνελεύσεις σε μεγάλα εργοτάξια, που οργανώνει το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, μπροστά στη γενική απεργία και τη Συνέλευσή του στις 9 Οκτώβρη.
Τις επόμενες μέρες συνελεύσεις θα γίνουν: Την Τρίτη 20 Σεπτέμβρη (12 μ.) στο εργοτάξιο της «LIDL» στη Λιοσίων. Την Τετάρτη 21 Σεπτέμβρη (12 μ.) στο εργοτάξιο της ΜΠΑΛΙΑΝ στη Νερατζιώτισσα. Την Πέμπτη 22 Σεπτέμβρη (12 μ.) στο εργοτάξιο της ΕΘΝΟΚΑΤ στη Σταδίου.
Στην Πάτρα η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου, παραχωρώντας την Παρασκευή συνέντευξη Τύπου, κάλεσε σε μαζική συμμετοχή στην απεργία, αλλά και στη συγκέντρωση που έχει εξαγγείλει για την Τρίτη 20 Σεπτέμβρη (7 μ.μ.) έξω από τα γραφεία του, για την οποία σημειώνει ότι πρέπει να αποτελέσει βήμα κλιμάκωσης.
Στήριξη στις πρωτοβουλίες του ΕΚ Πάτρας έχουν δηλώσει σειρά από συνδικάτα, όπως και η Συντονιστική Επιτροπή Συνταξιουχικών Σωματείων (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΠΑΣΑΣ-ΔΕΗ, Δημοσίου, ΝΑΤ, ΤΣΑ και ΔΕΚΟ Τραπεζών), που παραχώρησε πρόσφατα συνέντευξη Τύπου και καλεί σε μαζική συμμετοχή στην κινητοποίηση στον ΕΦΚΑ Πάτρας (συμβολή Γούναρη και Κορίνθου), τη Δευτέρα 19 Σεπτέμβρη (8 π.μ.), από κοινού με το Συνδικάτο Οικοδόμων.
«Είναι η πρώτη μας απάντηση. Θα πάρουμε και άλλα μέτρα για την εφαρμογή της ΣΣΕ. Δεν έχει κανείς το δικαίωμα να μην την εφαρμόζει», τόνισε ο γραμματέας του ΕΚ Πάτρας και πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων, Δημήτρης Αγγελόπουλος, κατά τη συνέντευξη Τύπου, ενώ αντίστοιχο κάλεσμα απευθύνθηκε από τη Συντονιστική Επιτροπή των Συνταξιουχικών Σωματείων, απαιτώντας μεταξύ άλλων την ουσιαστική αύξηση των συντάξεων. «Δεν θα δεχθούμε τα ψίχουλα της κυβέρνησης, που έτσι και αλλιώς έχουν εξανεμιστεί», σημείωσε ο Γιώργος Τσαπάρας, πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ.
Τη στήριξή της στις δράσεις του ΕΚ Πάτρας έχει δηλώσει, τέλος, και η αγωνιστική δημοτική αρχή της πόλης.
Μετά τη συγκέντρωση που πραγματοποίησε για πρώτη φορά στην Πάλαιρο Αιτωλοακαρνανίας, σε μια περιοχή που συνολικά βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων του Τουρισμού, των ιχθυοκαλλιεργειών, άλλων κλάδων (επισιτισμός - τουρισμός, τρόφιμα, κατασκευές κ.λπ.), αλλά υπάρχει και μεγάλο κομμάτι βιοπαλαιστών κτηνοτρόφων, το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου προχωρά σε νέα κινητοποίηση την Τρίτη 20 Σεπτέμβρη (7.30 μ.μ.), στην κεντρική πλατεία της πόλης.
Από την Πάλαιρο, όπου συμμετείχαν το Σωματείο Εργαζομένων στα Ξενοδοχεία και τον Επισιτισμό Λευκάδας - Βόνιτσας, με χαιρετισμό της Ευτυχίας Καραβασίλη, εκ μέρους της διοίκησής του, αλλά και η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας, ο πρόεδρος του ΕΚ Αγρινίου, Γιώργος Ντουντούμης, στην ομιλία του, στάθηκε στην ανάγκη οργάνωσης και ανάπτυξης των αγώνων των εργαζομένων. Καυτηρίασε τα «αναπτυξιακά οράματα» του κεφαλαίου και στην περιοχή, τονίζοντας ότι η κερδοφορία του στηρίζεται στη διάλυση των εργασιακών σχέσεων των εργαζομένων και στην εξαθλίωση των λαϊκών στρωμάτων, καλώντας το σύνολο των εργαζομένων σε καθολική συμμετοχή στην απεργία στις 9 Νοέμβρη.
Μετά τη συγκέντρωση στην πλατεία Αγίου Μάρκου με κεντρικό σύνθημα «Οχι στη σύγχρονη σκλαβιά - 7ωρο - 5νθήμερο - σταθερή δουλειά, αυτή είναι η απάντηση της εργατιάς», το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου θα προχωρήσει σε παρέμβαση ενάντια στην ακρίβεια των εισιτηρίων στα καράβια, στο λιμάνι της πόλης, την Πέμπτη 22 Σεπτέμβρη. Επίσης, για την Παρασκευή 23 Σεπτέμβρη έχει προγραμματίσει συγκέντρωση στην Αγία Παρασκευή Βολιμών.
Το Εργατικό Κέντρο Κεφαλονιάς - Ιθάκης καλεί, τέλος, σε πλατιά σύσκεψη συνδικάτα και λαϊκούς φορείς των δύο νησιών το Σάββατο 17 Σεπτέμβρη στα γραφεία του στο Αργοστόλι (7.30 μ.μ.), με σκοπό την οργάνωση και επιτυχία και της απεργιακής μάχης.
Στα Χανιά την Τετάρτη 21 Σεπτέμβρη οργανώνεται κινητοποίηση, στις 5 μ.μ., έξω από το δημαρχείο, όπου θα συζητηθεί το αίτημα της Επιτροπής κατά της ακρίβειας για μείωση, κατάργηση και διαγραφή χρεών των δημοτικών τελών. Στις 26 Σεπτέμβρη θα γίνει παράσταση διαμαρτυρίας, στις 11 π.μ. στην πλατεία Δικαστηρίων, όπου θα δοθεί και συνέντευξη Τύπου για τα ζητήματα συνδικαλιστικών ελευθεριών και τις διώξεις που εξαπολύονται στα Χανιά.
Στο Ηράκλειο στον αγωνιστικό προγραμματισμό των σωματείων τις επόμενες μέρες περιλαμβάνεται η διαμαρτυρία που οργανώνει στις 20 Σεπτέμβρη η Ομάδα Γυναικών Ηρακλείου της ΟΓΕ στο Ιατροπαιδαγωγικό Ινστιτούτο.
Σύσκεψη την Κυριακή 18 Σεπτέμβρη, στις 11 π.μ., στο Παναιτώλιο, οργανώνουν σωματεία και φορείς της Νέας Ιωνίας Αττικής, απευθύνοντας κάλεσμα μαζικής συμμετοχής με στόχο τον συντονισμό της πάλης ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική.
Σε παναττική συγκέντρωση την Τετάρτη 5 Οκτώβρη στις 10 π.μ. στην πλατεία Συντάγματος προχωρούν οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις, απαντώντας στην κοροϊδία των «αυξήσεων» που προπαγανδίζει η κυβέρνηση και προβάλλοντας στο ακέραιο όλες τις δίκαιες διεκδικήσεις τους, που μένουν ανικανοποίητες.
Σχολιάζοντας τις πρόσφατες εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, οι Συνταξιουχικές Οργανώσεις απορρίπτουν την κοροϊδία και τον αποπροσανατολισμό της κυβέρνησης και δηλώνουν μεταξύ άλλων:
«Δεν δεχόμαστε μετά από 13 χρόνια περικοπών στις συντάξεις μας, στα Δώρα, στο ΕΚΑΣ, στο εφάπαξ, τα όσα απαράδεκτα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός. Δεν μπορούμε να θεωρήσουμε "αυξήσεις" τα ποσοστά που αναφέρθηκαν, αλλά ως παραπέρα μείωση του εισοδήματός μας, αφού αυτά δεν καλύπτουν ούτε την ακρίβεια του τελευταίου διαστήματος, ενώ δεν περιλαμβάνουν τις επικουρικές.
Δεν ανεχόμαστε να μη δίνονται τα αναδρομικά του 11μηνου και με τα χρήματα αυτά, μαζί με τα χαράτσια στο ρεύμα, να χρηματοδοτούνται με δισ. οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε αυτόν τον τομέα.
Δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι ένα και πλέον εκατομμύριο συνταξιούχοι δεν θα πάρουν αύξηση, γιατί με τον νόμο Κατρούγκαλου, που διατηρεί η κυβέρνηση της ΝΔ, έχουν "προσωπική διαφορά". Δεν ανεχόμαστε, αφού μας έκοψαν τα πληρωμένα Δώρα, να μας δίνουν επιδόματα φτώχειας, όποτε τους βολεύει και μόνο σε ορισμένους συνταξιούχους.
Δεν ανεχόμαστε να διατηρούν την εισφορά αλληλεγγύης του ΑΚΑΓΕ, η οποία είναι πολλαπλάσια του ποσού της φορολογικής εισφοράς που αφαιρέθηκε».
Γι' αυτό, υπογραμμίζουν οι Συνταξιουχικές Οργανώσεις, «είμαστε στον δρόμο του αγώνα, γιατί ό,τι μέχρι σήμερα αποκρούσαμε, καθυστερήσαμε και πετύχαμε οφείλεται στη δράση μας».
Και διεκδικούν μεταξύ άλλων: Αυξήσεις σε όλες τις συντάξεις, κατώτατη στα 650 ευρώ. Αμεση έκδοση των συντάξεων, να σταματήσει η κοροϊδία με τα λογισμικά και τις ιδιωτικές εταιρείες που τα διαχειρίζονται. Να σταματήσουν οι περικοπές στα εφάπαξ. Να δοθούν τα αναδρομικά του 11μηνου, που παράνομα παρακρατούνται, αλλά και να αποδοθεί το 0,5% του ΑΕΠ (το ποσό έχει φτάσει στα 3 δισεκατομμύρια!). Να αποδοθούν τώρα στις συνδικαλιστικές οργανώσεις οι παράνομα παρακρατημένες συνδρομές (0,20%) που οφείλονται από το 2018.