Πολλοί θαλάσσιοι οργανισμοί εκπέμπουν φως, καταδείχνοντας την αιτία πίσω από το φαινόμενο των γαλακτωδών θαλασσών |
Παρακινημένοι από καταγραφές του φαινομένου από ναυτικούς στο πέρασμα των αιώνων, επιστήμονες χρησιμοποίησαν δεδομένα από τελευταίας τεχνολογίας δορυφόρους, ώστε να δώσουν απάντηση στο μυστήριο των γαλακτωδών θαλασσών.
Η ψυχρή ακτινοβολία που εκπέμπουν οι πυγολαμπίδες, ορισμένα είδη μυκήτων και διάφορα θαλάσσια είδη, ονομάζεται βιοφωταύγεια. Αναφορές της υπάρχουν ακόμη από τον Αριστοτέλη, που είχε παρατηρήσει ότι μερικές φορές αν χτυπούσε κανείς τη νύχτα το θαλασσινό νερό με ένα ραβδί, αυτό εξέπεμπε μια γαλάζια λάμψη. Τρεις αιώνες αργότερα, ο Πλίνιος ο Πρεσβύτερος περιέγραφε μαλάκια, μέδουσες και μανιτάρια που εξέπεμπαν φως. Το 1370 ο Αιγύπτιος ζωολόγος Αλ Νταμίρι περιέλαβε έντομα με βιοφωταύγεια στο ζωολογικό του λεξικό, ενώ ο Χριστόφορος Κολόμβος, κατά την προσέγγισή του στις Μπαχάμες, παρατήρησε λάμψεις μέσα στο νερό του ωκεανού, που οι επιστήμονες σήμερα αποδίδουν στα βιοφωταυγή θαλάσσια σκουλήκια Οδοντοσύλις, που περιοδικά ανεβαίνουν μαζικά στην επιφάνεια για να ζευγαρώσουν. Προς το τέλος του 19ου αιώνα, οι επιστήμονες τελικά επιβεβαίωσαν ότι η βιοφωταύγεια είναι αποτέλεσμα οξειδωτικής χημικής αντίδρασης, μέσα στα κύτταρα ζώων και φυτών. Παρέμειναν, όμως, ερωτήματα σχετικά με τους λόγους που διάφοροι οργανισμοί εκδηλώνουν αυτό το φαινόμενο.
Πολλοί κάτοικοι των βαθιών θαλασσών εμφανίζουν βιοφωταύγεια, ώστε να επικοινωνήσουν, να προσελκύσουν ταίρι, να ξεγελάσουν θήραμα ή να προκαλέσουν σύγχυση σε θηρευτή. Το φως παράγεται είτε με χημικές αντιδράσεις ειδικής κατηγορίας κυττάρων τους είτε από συμβιωτικά βακτήρια |
Ο Βερν προφήτεψε αρκετά καλά, αλλά χρειάστηκε να περάσει ένας ακόμη αιώνας, μέχρι η επιστήμη να προλάβει την επιστημονική φαντασία. Τον Ιούλη του 1985, ένα πλοίο του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, με επιστήμονες που ερευνούσαν τη θαλάσσια βιοφωταύγεια, έτυχε να πέσει σε μια γαλακτώδη θαλάσσια περιοχή στα ανοιχτά της Αραβικής Χερσονήσου. Εχοντας όλα τα απαραίτητα όργανα, οι επιστήμονες πήραν δείγμα του νερού και το ανέλυσαν. Πέρα από τα συνήθη είδη πλαγκτόν, που σχετίζονται με τις λάμψεις βιοφωταύγειας, στα δείγματα βρέθηκαν βιοφωταυγή βακτήρια. Οι ερευνητές διατύπωσαν την υπόθεση ότι οι γαλακτώδεις θάλασσες εμφανίζονται μετά από ανθήσεις (μεγάλες συγκεντρώσεις) φυκών στην επιφάνεια. Οταν τα φύκη (άλγες) πεθάνουν και διαρραγεί το κυτταρικό τους τοίχωμα, απελευθερώνονται λιπίδια που στη συνέχεια καταναλώνονται από βακτήρια, καταλήγοντας σε μια τροφική φρενίτιδα με μεγάλες συγκεντρώσεις των βιοφωταυγών βακτηρίων και σταθερή παραγωγή λευκού φωτός.
Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ ενδιαφέρεται για τη θαλάσσια βιοφωταύγεια, επειδή μπορεί να αποκαλύψει υποβρύχιά του όταν βγαίνουν στην επιφάνεια. Ετσι η σχετική έρευνα συνεχίστηκε προσπαθώντας να αξιοποιηθούν και οι δυνατότητες που δίνουν οι δορυφόροι, σε συνδυασμό με τις πληροφορίες και τις καταγραφές γαλακτωδών θαλασσών, από αμερικανικά πολεμικά πλοία. Το έργο των ερευνητών δυσκόλευε η παρόμοια ακτινοβολία που εκπέμπεται από στρώματα της ατμόσφαιρας, αλλά όταν επικέντρωσαν στις περιοχές που συνήθως καταγράφεται το φαινόμενο από ναυτικούς και στις περιόδους που αυτό είναι συχνότερο, δηλαδή το χειμώνα και το καλοκαίρι, εντόπισαν αρκετές περιπτώσεις γαλακτωδών θαλασσών σε δορυφορικές φωτογραφίες, όπως αυτή που δημοσιεύουμε στη σημερινή στήλη.
Γαλακτώδης θαλάσσια περιοχή έκτασης 100.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, νότια από το νησί της Ιάβας, όπως καταγράφηκε από δορυφόρο με όργανο νυχτερινής όρασης, το καλοκαίρι του 2019. Το φαινόμενο είχε διάρκεια 45 ημερών! |
Το 2017, ανάλυση 350.000 παρατηρήσεων που έγιναν από βαθυσκάφη κατά τη διάρκεια 17 ετών, αποκάλυψε ότι υπάρχουν 500 ομάδες θαλάσσιων οργανισμών, που ζουν από λίγο κάτω από την επιφάνεια μέχρι και σε βάθος 4,5 χιλιομέτρων και ότι περίπου τα τρία τέταρτα των οργανισμών αυτών εκδηλώνουν κάποιου είδους βιοφωταύγεια. Μελέτη του 2019 διαπίστωσε ότι περίπου το ένα τρίτο των οργανισμών που ζουν στον βυθό είναι βιοφωταυγείς. Εντοπίστηκε μέχρι και σαρκοφάγο σφουγγάρι που εκδηλώνει βιοφωταύγεια! Καθώς ο ωκεανός είναι η μεγαλύτερη κατοικημένη από είδη ζωής περιοχή του πλανήτη, η βιοφωταύγεια αναδεικνύεται σε πρωτεύουσα οικολογική τάση στη Γη. Μέσα στη θάλασσα σχεδόν όλα λάμπουν, αρκεί να έχει κανείς την υπομονή και τις κατάλληλες συνθήκες παρατήρησης για να το δει.
Ο μαύρος θαλάσσιος διάβολος είναι ένα ψάρι που συναντάται σε βάθη μέχρι και 4,5 χιλιομέτρων. Κυνηγά μένοντας ακίνητο, περιμένοντας το φωτεινό δέλεαρ, που προεξέχει από το κεφάλι του, να προσελκύσει το ενδιαφέρον κάποιου μικρού ψαριού. Παραμένει άγνωστος ο τρόπος που το ψάρι ελέγχει την εκπομπή φωτός, από τα βακτήρια που κατοικούν στην ειδική προεξοχή του σώματός του |