Σάββατο 22 Φλεβάρη 2020 - Κυριακή 23 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΓΥΝΑΙΚΑ
Οι συμμετοχές στη σύσκεψη

Στη σύσκεψη συμμετείχαν η ΟΓΕ, οι Ομοσπονδίες και τα Σωματεία Φαρμάκου, Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών και Λογιστών (ΠΟΛ και ΕΛΕΠΑ), τα Σωματεία Εμποροϋπαλλήλων, Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων, Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ), Χρηματοπιστωτικού, Καθαριστριών Πειραιά, Καθαριστριών Αθήνας, οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών «Σωκράτης», «Παπαμαύρος» και «Σεφέρης», οι Επιτροπές Αγώνα Μισθωτών Τεχνικών, Σχολικών Καθαριστριών Δήμου Αθήνας, Μισθωτών Δικηγόρων, τα επιχειρησιακά σωματεία στον χρηματοπιστωτικό, σε «Select», «Mellon» και «First Data».

Στο κάλεσμα ανταποκρίθηκαν επίσης η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ), το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ) και Σύλλογοι Φοιτητών (Ιστορικού - Αρχαιολογικού, Τουρκικών Σπουδών, Νηπιαγωγών, Νοσηλευτικής, Επιστημών Τροφίμων και Εφαρμογών, Τεχνών και Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής).

ΣΥΣΚΕΨΗ ΟΓΕ - ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΩΝ - ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ - ΦΟΡΕΩΝ
Με συγκέντρωση στις 8 Μάρτη κορυφώνονται οι πρωτοβουλίες για την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας

Στις 11 π.μ., στο Σύνταγμα

Συγκέντρωση την Κυριακή 8 Μάρτη, στις 11 π.μ., στο Σύνταγμα, αποφάσισαν να οργανώσουν δεκάδες μαζικοί φορείς του εργατικού - λαϊκού κινήματος στην κοινή σύσκεψη που οργάνωσε η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας μαζί με Ομοσπονδίες και εργατικά σωματεία την περασμένη Τετάρτη. Με το ψήφισμα που διάβασε η Εφη Χαλιού, πρόεδρος του Σωματείου Χρηματοπιστωτικού Αττικής, στη σύσκεψη, προετοιμάζεται η μαζική συμμετοχή στην κινητοποίηση.

Το νήμα που ενώνει τις κοινές πρωτοβουλίες εργατικών σωματείων και Ομοσπονδιών, Ενώσεων αυτοαπασχολούμενων, φοιτητικών συλλόγων με την ΟΓΕ, ιδιαίτερα στο πλαίσιο της καμπάνιας της ΟΓΕ «Λάστιχο ωράριο - λάστιχο ζωή», είναι οι διεκδικήσεις για την εργασία των γυναικών ως καθολικό κοινωνικό δικαίωμα, για την κοινωνική ευθύνη προστασίας της μητρότητας και στήριξης της οικογένειας, για την ισότιμη συμμετοχή της γυναίκας στη δράση. Η σύσκεψη αποτέλεσε σταθμό στην κοινή αγωνιστική δράση με στόχο να ανοίξει ένας πιο μόνιμος δρόμος συντονισμού και παρέμβασης για την άνοδο της συμμετοχής των γυναικών στον αγώνα με κριτήριο τις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες.

Αφορμή για πλατύ άνοιγμα στις εργαζόμενες

Με δεδομένο ότι η 8η Μάρτη είναι μια μέρα - σύμβολο των μεγάλων γυναικείων εργατικών αγώνων, η πρόεδρος της ΟΓΕ, Χριστίνα Σκαλούμπακα, κάλεσε σωματεία και φορείς να την αξιοποιήσουν ως μια αφορμή προκειμένου να συντονίσουν τα βήματα και τη δράση τους, να διατυπώσουν κοινά αιτήματα, να προχωρήσουν σε διεκδικητικές πρωτοβουλίες. «Δεν περιορίζουμε τη δράση μας σε μία μέρα», ξεκαθάρισε και εξήγησε πως «η δράση της ΟΓΕ και των σωματείων επιδιώκουμε να έχει συνέχεια και να μην είναι καμπανιακή».


«Η δράση μας έχει στόχο να φωτίσει ποιος είναι ο πραγματικός αντίπαλος των γυναικών», υπογράμμισε και αναφέρθηκε στην πολιτική των κυβερνήσεων, της ΕΕ, των επιχειρηματικών ομίλων. Στην κατεύθυνση αυτή, άσκησε κριτική στο αποπροσανατολιστικό περιεχόμενο της λεγόμενης «φεμινιστικής απεργίας».

Στο σύνθημα της καμπάνιας οι εργαζόμενες είδαν να αποτυπώνεται η δική τους καθημερινότητα

Την ανταπόκριση των εργαζόμενων γυναικών στο σύνθημα της καμπάνιας της ΟΓΕ, καθώς σε αυτό είδαν να «καθρεφτίζεται» η δική τους καθημερινότητα, μετέφεραν συνδικαλίστριες που πήραν το λόγο.

Δεκάδες νέες επαφές με εργαζόμενες σε μεγάλα εμπορικά κέντρα ήταν το αποτέλεσμα των κοινών εξορμήσεων του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας μαζί με γυναικείους συλλόγους της ΟΓΕ, ανέφερε χαρακτηριστικά η πρόεδρος του σωματείου, Ντίνα Γκογκάκη. Η δραστηριότητα αυτή συνέβαλε μάλιστα και στη συζήτηση για την επίθεση της κυβέρνησης στην Κοινωνική Ασφάλιση, συνδέοντας τις «ευέλικτες» εργασιακές σχέσεις, τους χαμηλούς μισθούς, την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και την επίθεση στο Ασφαλιστικό σαν κρίκους στην ίδια αντεργατική αλυσίδα. Συνέβαλε επίσης στη διαμόρφωση αιτημάτων και διεκδικήσεων όπου προτάσσονται οι σύγχρονες ανάγκες των εργαζόμενων γυναικών. Συνεχίζοντας στα ίχνη της θετικής αυτής πείρας ο Σύλλογος θέτει στο επίκεντρο της δράσης του, με αφορμή την 8η Μάρτη, μεγάλα πολυκαταστήματα, με στόχο να φτάσουν στις γυναίκες το σύνθημα «οργάνωση παντού» και το κάλεσμα να πάρουν μέρος οι εργαζόμενες στα εργατικά σωματεία, στους Συλλόγους Γυναικών, στις Ενώσεις αυτοαπασχολούμενων αλλά και στους φοιτητικούς συλλόγους. Στις πρωτοβουλίες με τις οποίες η εργοδοσία του κλάδου διαστρεβλώνει το νόημα και το περιεχόμενο της Μέρας της Γυναίκας αναφέρθηκε η Κατερίνα Καλαβρέζου, μέλος της διοίκησης του Συλλόγου.

Στον κλάδο της καθαριότητας, που κρατά τα «σκήπτρα» της «ευελιξίας», οι γυναίκες αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία, δουλεύουν χωρίς δικαιώματα, αντιμετωπίζουν την απληρωσιά και τρομοκρατία των εργολάβων, τις άθλιες συμβάσεις έργου στην καθαριότητα των δημόσιων σχολείων, τόνισε η Χριστίνα Καραμαλίκη, πρόεδρος του Σωματείου Καθαριστριών Πειραιά. «Οποτε ενώσαμε τις δυνάμεις μας με την ΟΓΕ, με στόχους και πλαίσιο πάλης, βγήκαμε κερδισμένες», τόνισε και υπενθύμισε το παράδειγμα της κινητοποίησης των σχολικών καθαριστριών στο Πέραμα, με την οποία διεκδίκησαν τα δεδουλευμένα και την τακτική καταβολή του μισθού τους, με απεργία που διήρκεσε δύο βδομάδες, σε συμμαχία με τον Σύλλογο Γυναικών και τους γονείς. Με οδηγό την πείρα αυτή, το Σωματείο, μαζί με τον Σύλλογο Γυναικών Πειραιά, έχει αποφασίσει πρόγραμμα εξορμήσεων σε μεγάλους εργασιακούς χώρους, μεταξύ των οποίων στην COSCO και το λιμάνι.

«Παζάρια» με τις άδειες μητρότητας, απολύσεις εγκύων, δουλειά σε βάρδιες αμέσως μετά την επιστροφή από την άδεια λοχείας περιλαμβάνει το μενού για τις εργαζόμενες στις τράπεζες και στις εισπρακτικές εταιρείες. Στο φόντο αυτό, η Ειρήνη Γκιτάκου, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στη «First Data», επισήμανε πόσο σημαντικό είναι να βρίσκουν οι εργαζόμενες αγωνιστική διέξοδο, να παλεύουν για τα δικαιώματά τους, να γνωρίσουν την οργανωμένη δράση μέσα από τα σωματεία και από τους Συλλόγους Γυναικών. Η πείρα από τις μάχες για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας σε «First Data» και «Mellon» έφερε στο φως, όπως εξήγησε, το παράδειγμα εργαζόμενων μητέρων που συμμετείχαν στις απεργιακές κινητοποιήσεις μαζί με τα παιδιά τους, τη δράση των εργαζόμενων γυναικών που έκαναν δική τους υπόθεση την οργάνωση της απεργίας. Στη Σύμβαση που τελικά υπογράφτηκε στη «First Data», εκτός από αύξηση του μισθού, το Σωματείο κέρδισε την επέκταση της άδειας λοχείας κατά μία βδομάδα, την παροχή άδειας 10 ημερών στον πατέρα μετά τη γέννηση του παιδιού, σχετικά επιδόματα αλλά και μια βδομάδα άδεια στους εργαζόμενους σε περίπτωση νοσηλείας του παιδιού τους. Στην πρόσφατη εκδήλωση του επιχειρησιακού σωματείου με την ΟΓΕ στο χώρο δουλειάς, οι εργαζόμενες, παρακινημένες και από το περιεχόμενο της καμπάνιας, έθεσαν στο επίκεντρο το ζήτημα των βαρδιών: Τα 8ήμερα βραδινά, το πρόγραμμα που τις αναγκάζει να δουλεύουν τη μια βράδυ και την άλλη πρωί, οι μετακινήσεις από το ένα κτίριο της εταιρείας στο άλλο είναι απτοί τρόποι με τους οποίους η δουλειά και η ζωή τους μετατρέπονται σε «λάστιχο».

Για τη δράση με αιχμή τις εργαζόμενες στις ελεγκτικές εταιρείες, που είναι αναγκασμένες να επιστρέφουν στη δουλειά δύο μήνες μετά τον τοκετό, μίλησε η Αναστασία Τσακίρη, μέλος της διοίκησης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών και της Ενωσης Λογιστών - Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής. Η Ομοσπονδία και η Ενωση έχουν συμπεριλάβει μια σειρά από αιτήματα για την προστασία της μητρότητας στο σχέδιο Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Εχουν προχωρήσει σε παρεμβάσεις στο Ταμείο, σε περιοδείες στις ελεγκτικές, ενώ πραγματοποίησαν σύσκεψη με εργαζόμενες όπου συζήτησαν για τα σύγχρονα δικαιώματα των γυναικών στην εργασία, αλλά και στην κοινωνική στήριξη της μητρότητας, της οικογένειας (π.χ. παιδικοί σταθμοί). Σε έναν κλάδο, με συνθήκες έντονης πίεσης λόγω deadlines, κάποιες φορές εκτός έδρας, με μισθούς 600 - 800 ευρώ, με τα επαγγελματικά μεταπτυχιακά και τις συνεχείς εξετάσεις που είναι υποχρεωμένες να ολοκληρώσουν, πέραν του ωραρίου, οι περισσότερες γυναίκες δεν έχουν καν το χρόνο να σκεφτούν το ενδεχόμενο δημιουργίας οικογένειας. Ορισμένες εργαζόμενες εξαναγκάζονται να σκεφτούν ως λύση την κρυοσυντήρηση των ωαρίων τους. Οι εργαζόμενες ακούν συνεχώς τους εργοδότες να τους λένε πόσο «τυχερές» είναι που έχουν επαγγελματικό ταμείο, δεν έχουν καμία άδεια μητρότητας μετά το τέλος της λοχείας. Τα ωράρια που επιμηκύνονται πολύ πέρα από το 8ωρο, οι πιεστικοί και εξαντλητικοί ρυθμοί δουλειάς συνοδεύονται από τις παρεμβάσεις των εταιρειών που οργανώνουν εκδηλώσεις για την «καριέρα» και την εξέλιξη των γυναικών σε διευθυντικές θέσεις. Ετσι, επιδιώκουν να κρύψουν ότι, αξιοποιώντας τις τεράστιες δυνατότητες της πληροφορικής, εφευρίσκουν και εφαρμόζουν νέες μορφές «διευθέτησης» του χρόνου εργασίας, με στόχο την εντατικοποίηση. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι μετά τον τοκετό στο διάστημα της άδειας λοχείας, η εργαζόμενη στις ελεγκτικές πρέπει να παρακολουθήσει τις εσωτερικές εκπαιδεύσεις (μέσω e-learning) και να συνεχίσει να ενημερώνεται για τις εξελίξεις στο επάγγελμα.

Τον Γολγοθά των εκπαιδευτικών που δουλεύουν ως αναπληρώτριες και τις περσινές κινητοποιήσεις με τη συμμετοχή και της ΟΓΕ που οργανώθηκαν για την προστασία της μητρότητας υπενθύμισε η Ηλέκτρα Παρίντα, αναπληρώτρια εκπαιδευτικός, επισημαίνοντας πως η κοινή δράση θα συνεχιστεί με παρακαταθήκη τη θετική πείρα.

Τη θετική πείρα από τις κοινές εξορμήσεις και περιοδείες με την ΟΓΕ μετέφερε η Βιβή Παπανδρέου, από την Επιτροπή Αγώνα Μισθωτών Τεχνικών, σε έναν κλάδο όπου κυριαρχούν η δουλειά με «μπλοκάκι», η «on call» εργασία, οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

Την πρόταση να γίνουν ανάλογες συσκέψεις ανά κλάδο έκανε ο Γιάννης Σχοινάς, πρόεδρος του Συνδικάτου Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών. Μιλώντας για τις εργαζόμενες στα εργοστάσια του κλάδου, στην παραγωγή και τη συσκευασία, αναφέρθηκε στη διαρκή ορθοστασία και τις μηχανικές κινήσεις στη δουλειά που έχουν αποτέλεσμα να υποφέρουν από επαγγελματικές ασθένειες και μυοσκελετικά προβλήματα.

Την εκμετάλλευση της εργασίας των γυναικών ως συστατικού στοιχείου της ανάπτυξης την οποία διαφημίζουν κυβερνήσεις και εργοδότες επισήμανε ο Μανώλης Καραντούσας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών, προσδιορίζοντας ως βασικό καθήκον των σωματείων να συμβάλουν ώστε περισσότερες εργάτριες να οργανωθούν στις γραμμές τους και να πρωτοστατήσουν στις μάχες του επόμενου διαστήματος. Ανάμεσα σε αυτές ξεχώρισε το μέτωπο απέναντι στο «συνέδριο» - παρωδία της ΓΣΕΕ, την Τρίτη 25/2, και την ανάγκη οι εργαζόμενες να πάρουν μέρος στην κινητοποίηση που οργανώνουν τα σωματεία τους.

Τα εμπόδια που θέτει στη δράση της Ομοσπονδίας το χαμηλό ποσοστό οργάνωσης των αυτοαπασχολούμενων γυναικών έθιξε ο Δημήτρης Βιτάλης, από την ΟΒΣΑ. Στην κατεύθυνση αυτή επισήμανε την ανάγκη τα σωματεία και οι ενώσεις να στρέψουν την προσοχή τους στις αυτοαπασχολούμενες αλλά και τα συμβοηθούντα μέλη στις οικογενειακές επιχειρήσεις. Μετέφερε το θετικό αποτύπωμα της κοινής δράσης του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής και της ΟΓΕ για την κυριακάτικη αργία, με ένα πλαίσιο διεκδίκησης που διευκόλυνε τον κοινό αγωνιστικό βηματισμό.

«Η διέξοδος βρίσκεται στη συλλογική δράση, στην αγωνιστική στάση ζωής και διεκδίκησης», τόνισε η Χρύσα Λεμπέση, εκ μέρους του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ), ενώ ο Τάσος Μανωλόπουλος, πρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών Νοσηλευτικής ΕΚΠΑ, μίλησε για τις πρωτοβουλίες που οργάνωσε ο Σύλλογος μαζί με την ΟΓΕ για τα σύγχρονα δικαιώματα των γυναικών αποφοίτων υγειονομικών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ