Κυριακή 2 Σεπτέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ
Αναγκαία η ανασυγκρότηση σε όφελος του λαού

Μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές, είναι παραπάνω από απαραίτητη η εκπόνηση μιας εξειδικευμένης πολιτικής και ειδικών μακροπρόθεσμων μέτρων, που θα επιτρέψουν, όχι στην οικονομία γενικά και αφηρημένα, αλλά στους κατοίκους της περιοχής, να ορθοποδήσουν

ICON

Πριν ακόμα σβήσουν οι φωτιές στην Πελοπόννησο, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ άρχισαν να διαγκωνίζονται σε δηλώσεις για την ...ανασυγκρότηση της περιοχής. Ο Κ. Καραμανλής ανακοίνωσε ήδη τους κεντρικούς προσανατολισμούς της ΝΔ, ενώ ο Γ. Παπανδρέου ανέθεσε, είπε, στο επιτελείο να έχει έτοιμο το σχετικό σχέδιο που ενδεχόμενα θα ανακοινωθεί και σήμερα.

Τι έχουν άραγε υπόψη τους οι εκπρόσωποι του δικομματισμού όταν μιλούν για οικονομική ανάπτυξη και ανασυγκρότηση; Χωρίς να υπάρχει λόγος να προτρέξει κάποιος των γεγονότων και των αναλυτικών προγραμμάτων που θα ανακοινωθούν, τα δεδομένα που υπάρχουν μέχρι τώρα δεν αφήνουν περιθώρια για διαφορετικές ερμηνείες. Στόχος και της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, είναι η αποκατάσταση των ...οικονομικών δεικτών, που αφορούν στην περιοχή. Η εφαρμογή, δηλαδή, στοχευμένων πολιτικών και μέτρων, που μέσα απο την πολύ μεγάλη ενίσχυση του ιδιωτικού κεφαλαίου και επιχειρηματικών ομίλων, θα οδηγήσουν στην εμφάνιση υψηλών ρυθμών ανάπτυξης. Στην πραγματικότητα, όμως θα πρόκειται για προγράμματα στα οποία δε θα χωρούν οι δεκάδες χιλιάδες πυρόπληκτοι φτωχοί και μεσαίοι αγρότες και οι οικογένειές τους. Αυτοί είναι περιττοί.

Η εκμετάλλευση, για παράδειγμα, των χιλιάδων στρεμμάτων των εγκαταστάσεων του ΕΟΤ στην Κυλλήνη της Ηλείας από τον όμιλο Δασκαλαντωνάκη, θα δείξει αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας στην περιοχή. Το ίδιο θα συμβεί και με την παραχώρηση των παραλίων της Μεσσηνίας στους Κωνσταντακόπουλους, για τους οποίους τον Μάρτη που μας πέρασε, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ψήφισαν ειδικό νόμο στη Βουλή με την υποχρέωση, μάλιστα, του Δημοσίου να τους δώσει επιχορήγηση 180 εκατομμύρια ευρώ, για τη μεγαλύτερη, λέει, τουριστική επένδυση που θα γίνει στη χώρα. Παρόμοια θα είναι η εικόνα και στην περίπτωση που κάποιος ξένος οίκος επιλέξει να δημιουργήσει κάποιο ...αγροτουριστικό συγκρότημα στον καμένο Πάρνωνα. Ακόμα πιο θεαματικοί μπορεί να αποδειχτούν οι δείκτες ανάπτυξης, αν κάποιος μεγαλοεπιχειρηματίας, καταφέρει και βάλει στο χέρι - να αρπάξει, δηλαδή, κοψοχρονιά από τους αγρότες - μεγάλες αγροτικές εκτάσεις και στήσει μια καθετοποιημένη αγροτοβιομηχανική μονάδα, κατά τα πρότυπα των κατευθύνσεων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Αλλωστε, οι αγρότες για την ΕΕ και τα κόμματα του δικομματισμού, ήταν προγραμμένοι, πολύ πριν ξεσπάσουν οι πυρκαγιές.

Τα οφέλη από μια τέτοιου είδους ανασυγκρότηση, θα είναι όχι μόνο μετρήσιμα, αλλά ιδιαίτερα προσοδοφόρα, για όσους επιχειρηματίες, που -έχοντας μάλιστα στην τσέπη τις επιχορηγήσεις από το δημόσιο κορβανά - θα αποφασίσουν να κάνουν «μπίζνες» στην περιοχή. Με τους υπόλοιπους, όμως, τους πολλούς, τι γίνεται; Οι εργαζόμενοι της περιοχής, οι δεκάδες χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφοι που έχασαν ζωντανά και γη και μαζί τα εισοδήματά τους για τα πολλά επόμενα χρόνια, οι νέοι και οι νέες, αυτοί όλοι τι θα κάνουν; Ε, γι' αυτούς θα υπάρξουν κάποιες δεκάδες ή και εκατοντάδες θέσεις περιστασιακής απασχόλησης, με ελαστικές σχέσεις εργασίας και αμοιβής, στις μονάδες που θα δημιουργηθούν. Η ευκαιρία τους, δηλαδή, θα είναι να μετατραπούν από αφέντες του τόπου τους και της γης τους σε περιπλανώμενους προς αναζήτηση μεροκάματου και δουλιάς.

Εκείνο που έχει ανάγκη η περιοχή και ο λαός της, δεν είναι να ανατραπεί το παραγωγικό πρότυπο που έχει διαμορφωθεί, αλλά η εκπόνηση μιας μακροπρόθεσμης πολιτικής και μέτρων που θα στηρίξει την παραγωγική δραστηριότητα σε όφελος του λαού, θα δημιουργήσει νέες θέσεις κανονικής εργασίας, με κανονικούς μισθούς και ολοκληρωμένα κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα. Διέξοδος δεν είναι το ξεκλήρισμα των αγροτών και η παράδοση της γης τους σε επιχειρηματικές ομάδες, αλλά η ολόπλευρη στήριξη των αγροτών, ώστε όσο γίνεται πιο γρήγορα να μπορέσουν να ξανακαλλιεργήσουν τη γη τους. Και σ' αυτά τα πλαίσια είναι απολύτως αναγκαίο να αποκαλύπτεται ο ρόλος και το μέγεθος του εμπαιγμού όλων εκείνων - από τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΝ - που προβάλλουν ως διέξοδο τα ιδεολογήματα περί «τουριστικής βιομηχανίας», του «αγροτουρισμού» και της «αειφόρου ανάπτυξης», της αλλαγής καλλιεργειών με ανταγωνιστικά προϊόντα, για να δικαιολογήσουν τη δική τους ταύτιση με την πολιτική της παραγωγικής υποβάθμισης της συγκεκριμένης περιοχής και της χώρας συνολικά.

Η ...«ισχυρή Ελλάδα»

Από το 2000 μέχρι και φέτος, το ΑΕΠ της χώρας αυξήθηκε κατά 75%! Ηταν 120 δισ. ευρώ και φέτος θα διαμορφωθεί στα 210 δισ. ευρώ. Πώς μοιράστηκε αυτός ο τεράστιος πλούτος; Μπορεί κανείς να μιλήσει στα σοβαρά ότι από αυτού του είδους την ανάπτυξη είχαν κέρδος τα λαϊκά νοικοκυριά; Μα οι μισθοί και τα μεροκάματα χρόνο με το χρόνο, και επί ΠΑΣΟΚ και επί ΝΔ, αυξάνονταν με ρυθμούς γύρω από το 3%. Δηλαδή, στην καλύτερη περίπτωση - και μόνο χάριν της συζήτησης - σε μια περίοδο που το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 75%, οι μισθοί και οι συντάξεις αυξήθηκαν γύρω στο 23%. Τα υπόλοιπα τι έγιναν; Πού πήγαν; Ποιος τα καρπώθηκε; Είναι ολοφάνερο. Το όφελος από αυτού του είδους την ανάπτυξη είναι ανύπαρκτο για τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων, για τους συνταξιούχους, για το σύνολο της μικρομεσαίας αγροτιάς, για τα μεσαία στρώματα της πόλης και της υπαίθρου, για τη νεολαία της χώρας. Η ανάπτυξη, όπως την καταλαβαίνουν και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, οι αρχάγγελοι της «επιχειρηματικότητας» και της «ανταγωνιστικότητας» συμβαδίζει, πηγαίνει χέρι - χέρι με τη συνεχή αύξηση των κερδών του κεφαλαίου. Κέρδη που εξασφαλίζονται μόνο χάρη στην πολιτική λιτότητας που επιβάλλουν τα κόμματα του δικομματισμού για τους εργαζόμενους και στην τεράστια αύξηση της εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης, των άλλων λαϊκών στρωμάτων και όλων όσοι παράγουν τον πλούτο αυτής της κοινωνίας.

Δε χωρά αμφιβολία. Μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές που κατέκαψαν την Πελοπόννησο, σαν αποτέλεσμα της πολιτικής του δικομματισμού, που ευνοεί τον εμπρησμό των δασών, είναι παραπάνω από απαραίτητη η εκπόνηση μιας εξειδικευμένης πολιτικής και ειδικών μακροπρόθεσμων μέτρων, που θα επιτρέψουν, όχι στην οικονομία γενικά και αφηρημένα, αλλά στους κατοίκους της περιοχής να ορθοποδήσουν. Αν μετρήσουμε τις ζημιές με όρους Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, το 4% - 5% του ΑΕΠ της χώρας που παράγεται στις πυρόπληκτες περιοχές, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, το καπιταλιστικό σύστημα έχει και τους τρόπους και τα περιθώρια, όχι μόνο να το αναπληρώσει, αλλά και να το υπερκαλύψει. Τα δεδομένα όμως είναι εντελώς διαφορετικά, αν τα προσεγγίσει κανείς από τη σκοπιά της ολικής καταστροφής που υπέστησαν χιλιάδες νοικοκυριά της περιοχής, που έχασαν ολοσχερώς τα πάντα.

Οι ζημιές που υπέστησαν οι πυρόπληκτοι της Πελοποννήσου, αυτοί που αποτελούν πραγματικό κομμάτι του κοινωνικοπαραγωγικού ιστού της περιοχής, δεν αποκαθίστανται με τα όποια σχέδια επιχειρηματικής ανασυγκρότησης εκπονήσουν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

Μοναδική λύση και για τη δική τους περίπτωση, θα αποτελούσε ένα σχέδιο ανασυγκρότησης της παραγωγικής δραστηριότητας στην περιοχή, που θα στηριζόταν στην ενεργοποίηση της κεντρικής διοίκησης και του κράτους στην κατεύθυνση της ανακατασκευής των υποδομών και της δημιουργίας νέας και σύγχρονης υλικοτεχνικής βάσης, με στόχο τη συγκρότηση παραγωγικών μονάδων σε αγροτική οικονομία και μεταποίηση και τη δημιουργία τουριστικών εγκαταστάσεων που θα ανήκουν στο Δημόσιο και θα έχουν αποκλειστικό κριτήριο λειτουργίας τους τη βελτίωση των συνθηκών ζωής των κατοίκων και την προσφορά φτηνών προϊόντων και υπηρεσιών για τους εργαζόμενους και όλο το λαό. Ενα «αντισχέδιο», δηλαδή, από αυτό που έχουν υπόψη τους Νεοδημοκράτες και Πασόκοι. Ενα σχέδιο στο οποίο υπάρχει θέση για όλους όσοι παράγουν τον κοινωνικό πλούτο, αλλά αφήνει απέξω Δασκαλαντωνάκηδες, Κωνσταντακοπουλαίους, και άλλους τέτοιου είδους ...ευεργέτες, που ροκανίζοντας τα κονδύλια του Δημοσίου, γίνονται επιχειρηματίες στους οποίους ο δικομματισμός θέλει να υποκλινόμαστε.

Τα αποκαΐδια που άφησαν πίσω τους οι πυρκαγιές πονούν και οργίζουν. Δε φτάνει, όμως, να μένουμε σ' αυτό. Εκτός από την πίεση για την εξασφάλιση μέτρων πραγματικής ανακούφισης για τους πληγέντες και την πάλη για τη διεκδίκηση μέτρων ανασυγκρότησης σε φιλολαϊκή κατεύθυνση, χρειάζεται και κάτι ακόμα. Να αλλάξουν τα πολιτικά δεδομένα και οι συσχετισμοί των δυνάμεων στην κοινωνία. Να τσουρουφλιστούν, επιτέλους, αυτοί που με την πολιτική τους καίνε τα πάντα. Οι κάλπες του Σεπτέμβρη είναι μια πολύ καλή ευκαιρία. Να μαυριστούν και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και να βγάλουν το βράδυ της Κυριακής περισσότερο κόκκινο. Για να δούμε κάποια στιγμή, περισσότερο φως!


Γιώργος ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ

ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ
ΠΡΙΝ ΣΒΗΣΟΥΝ ΟΙ ΦΩΤΙΕΣ

(Κυνηγητό για τα φιλέτα)

ΕΙΝΑΙ στα αλήθεια αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της εφημερίδας μας για τις παλιές και νέες προτάσεις επιχειρηματικών ομίλων, που αφορούν την Ηλεία και τη Μεσσηνία και τις οποίες στηρίζουν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

ΟΙ ΦΛΟΓΕΣ μπορεί να διατρέχουν, άπιαστες ακόμη, τα αποκαΐδια να καπνίζουν, ο άφατος πόνος ν' ακούγεται στα χωριά, όμως οι επιχειρηματίες στο «έργο» τους, με «παραστάτες» βοηθούς τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Στην αναμπουμπούλα ο λύκος χαίρεται, λέει ο παροιμιακός λόγος.

ΚΙ Η ΕΠΙΛΟΓΗ που έκαναν, διάνα. Είναι η δυτική πλευρά της Πελοποννήσου, όπου υπήρχαν πριν περιοχές άφθαστου κάλλους, όπως αυτή του Καϊάφα στην Ηλεία και που τίποτε δεν εμποδίζει να υλοποιηθούν τα σχέδια με τη βοήθεια της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ πιο γρήγορα.

ΑΛΛΑ το ρεπορτάζ του «Ρ» γίνεται πιο αποκαλυπτικό όταν φέρνει στο φως ότι δυο μόλις 24ωρα πριν ξεσπάσουν οι πυρκαγιές στην Ηλεία και ειδικότερα τη Ζαχάρω (όπου υπάρχει και η λίμνη Καϊάφα), υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του ομίλου «World Trade Center Group» μαζί και επενδυτές Αμερικάνοι επισκέφθηκαν την περιοχή. Η πρόσκληση για τη βίζιτα έγινε από το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ηλείας. Αυτή η επίσκεψη έγινε για να έχουν μια επιτόπια γνώση του φιλέτου.

ΕΙΝΑΙ πολλά τα έργα που πρόκειται να κατασκευαστούν στον Καϊάφα. Από αρκετά χρόνια το «φιλέτο» Καϊάφα «μύριζε» πολύ και τραβούσε επενδυτές, που ζητούσαν να βάλουν στο χέρι τα πάντα.

ΣΤΟ σχεδιασμό προβλέπονται δυο πολυτελή ξενοδοχεία, κωπηλατικό κέντρο θαλασσοθεραπείας, γήπεδο ή γήπεδα, ανάπτυξη τουριστικών κατοικιών, συνολικού μεγέθους 110.000 τετραγωνικών κ.λ.π.

ΝΑ θυμίσουμε πως το 2003 ο Δ. Παπαγεωργόπουλος, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, είχε παρουσιάσει μελέτη και σχέδιο ανάπτυξης και χωροθέτηση σε έκταση 5.460 τ.μ. στου Καϊάφα.

ΤΡΙΑΝΤΑ όμιλοι έδειξαν ενδιαφέρον για την επένδυση. Λίγο αργότερα και η ΝΔ σχεδίασε με διευρυμένο πλαίσιο τα έργα του Καϊάφα.

ΕΤΟΙΜΟΙ όλοι για να εξορμήσουν πάνω στα «φιλέτα» και ΝΔ και ΠΑΣΟΚ σε αγώνα δρόμου ποιος θα παρουσιάσει την πληρέστερη μελέτη.

ΟΛΑ αυτά με τους καπνούς να σκεπάζουν ακόμα τις κορυφές των βουνών. Οι ένοχοι και φορτωμένοι κι οι δυο τους με ευθύνες, προσπαθούν για να ξεφύγουν από του απλού πολίτη την αγανάκτηση. Του απλού ανθρώπου το αμείλικτο κατηγορητήριο.

Η μυρωδιά της καμένης γης φτάνει πέραν της Πελοποννήσου. Ο ξωμάχος στάθηκε όρθιος, στέρεος μέσα στο σπιτικό του, στο χωριό του και πολέμησε μαζί με τη φαμελιά του για να σώσει το σπιτικό του, που καταβρόχθιζαν οι τρομερές φλόγες. Μαζί του την ίδια ώρα κι άλλοι στην ίδια στάση και στην ίδια απόφαση.

Η δόνηση ήταν σεισμική στην ύπαιθρο... Τα μάτια είδαν, τ' αυτιά άκουσαν όλα που γύρω τους έγιναν. Και μέσα στο είναι τους, ένα γερό ταρακούνημα που φέρνει σε μια πράξη ευθύνης και τιμής. Τώρα το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ εκεί, προχωρά μπροστά στην κάλπη.


Του
Νίκου ΚΑΡΑΝΤΗΝΟΥ

ΔΗΚΕΒΕ
Προτάσεις για την ανακούφιση των αυτοαπασχολουμένων

Ανακοίνωση - παρέμβαση της Δημοκρατικής Κίνησης Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας

Με αφορμή τις καταστροφές από τις πυρκαγιές, η ΔΗΚΕΒΕ έδωσε στη δημοσιότητα την παρακάτω ανακοίνωση:

«Η ΔΗΚΕΒΕ συμπαρίσταται στα βάσανα που επέφεραν οι πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές στα λαϊκά στρώματα μεγάλων περιοχών της χώρας.

Οι επιπτώσεις από την πύρινη λαίλαπα θα επιδεινώσουν απότομα τις συνθήκες διαβίωσης αγροτών, εργαζόμενων, αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ κύρια της υπαίθρου.

Προστίθενται στις μακρόχρονες επιπτώσεις από την πολιτική του μεγάλου κεφαλαίου και των μονοπωλίων. Μια πολιτική που οδήγησε στη σταδιακή ερήμωση της υπαίθρου και την αποπομπή μεγάλου τμήματος του αγροτικού πληθυσμού από τη γη, με την εφαρμοζόμενη αντιαγροτική πολιτική. Η μείωση του αγροτικού πληθυσμού προκάλεσε και τη συρρίκνωση της παράπλευρης οικονομικής δραστηριότητας, που στηριζόταν κύρια στις μικρές επιχειρήσεις και εξαρτιόταν άμεσα από τη μικρή αγροτική παραγωγή.

Η σημερινή καταστροφή έχει άμεση σχέση και με τις δυσοίωνες κλιματικές αλλαγές που επέφερε κύρια η ληστρική δραστηριότητα του μεγάλου κεφαλαίου και των μονοπωλίων που υποτάσσεται στη λογική του άμεσου και του μέγιστου κέρδους και αδιαφορεί για την ουσία της ανθρώπινης ζωής.

Τις συσσωρευμένες επιπτώσεις θα τις πληρώσει το σύνολο των λαϊκών στρωμάτων και όχι μόνο των πυρόπληκτων περιοχών.

Με βάση τις παραπάνω εκτιμήσεις η ΔΗΚΕΒΕ καλεί τις συνδικαλιστικές οργανώσεις των ΕΒΕ να οργανώσουν την πάλη τους σε συντονισμό με τις οργανώσεις των αγροτών και των εργαζόμενων με βάση το παρακάτω γενικό πλαίσιο θέσεων.

  • Αμεση οικονομική στήριξη του εισοδήματος των λαϊκών στρωμάτων στις πληγείσες περιοχές μέχρι το όριο της στοιχειώδους διαβίωσης.
  • Αμεση και πλήρη αποζημίωση για την αποκατάσταση των οικονομικών δραστηριοτήτων που επλήγησαν από τις πυρκαγιές άμεσα ή έμμεσα.
  • Αμεσα μέτρα για την άμβλυνση των επιπτώσεων από τη διατάραξη του οικοσυστήματος. Θέσπιση δέσμης μέτρων για την πλήρη αποκατάσταση των δασών είτε κάηκαν πρόσφατα είτε στο παρελθόν. Μέτρα για την αποτελεσματική διαφύλαξη όσων δεν καταστράφηκαν. Κατάργηση των αντιδασικών νόμων και ματαίωση της αντιδραστικής αναθεώρησης του Συντάγματος.
  • Το όποιο οικονομικό κόστος να επιβαρύνει τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων και των μονοπωλίων που είναι οι φυσικοί αυτουργοί των καταστροφικών εξελίξεων.

Ειδικότερα για τις μικρές επιχειρήσεις των περιοχών που επλήγησαν η ΔΗΚΕΒΕ διαπιστώνει τα παρακάτω.

Κάθε φυσική καταστροφή επιταχύνει τη συγκέντρωση κεφαλαίων και παραγωγής γιατί οι μικρές επιχειρήσεις δε διαθέτουν εφεδρείες που θα τους επιτρέψουν ανακάμψουν. Γι' αυτό είναι απαραίτητα ειδικά μέτρα για την επιβίωση τους. Διαφορετικά οι αυτοαπασχολούμενοι και οι μικροί ΕΒΕ κινδυνεύουν άμεσα να μείνουν άνεργοι χωρίς καμία κοινωνική προστασία.

Μια μικρή επιχείρηση σε μια πυρόπληκτη περιοχή δεν μπορεί να επιβιώσει, ακόμα και αν οι εγκαταστάσεις της παρέμειναν ανέπαφες, γιατί η οικονομική δραστηριότητα γύρω της κατέρρευσε. Επομένως, τα όποια μέτρα δεν μπορούν να περιοριστούν μόνο σε αυτές που κάηκαν.

Η επιλεκτική στήριξη περιοχών φιλέτων κύρια για τουριστική αξιοποίηση δεν αποτελεί λύση για τις μικρές επιχειρήσεις. Σε αυτές τις περιοχές μπορεί να επενδύσει μόνο το μεγάλο κεφάλαιο και τα μονοπώλια που διαθέτουν τους απαραίτητους πόρους και τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των φιλομονοπωλιακών κυβερνήσεων. Τα σχέδια είναι ήδη έτοιμα. Ο ρόλος του δορυφόρου γύρω από τέτοιες μεγάλες επενδύσεις δε θα αναπληρώσει το εισόδημα που χάθηκε αν δεν κρατηθούν στη γη τους οι αγρότες.

Με βάση τα παραπάνω η ΔΗΚΕΒΕ θεωρεί τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν από την κυβέρνηση για τις επιχειρήσεις στις πυρόπληκτες περιοχές ανεπαρκή, περιορισμένα και αποσπασματικά. Μέτρα που κύρια απευθύνονται στις μεγάλες επιχειρήσεις και αγνοούν την πραγματικότητα των μικρών επιχειρήσεων. Αλλωστε, μυρίζουν έντονα προεκλογικές παροχολογίες που εξανεμίζονται την επομένη των εκλογών. Στην ίδια ρότα βρίσκονται και οι προτάσεις της ΓΣΕΒΕΕ που δε διαφέρουν ουσιαστικά από τις κυβερνητικές εξαγγελίες.

Η ΔΗΚΕΒΕ προτείνει τα παρακάτω μέτρα για τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρούς ΕΒΕ των πυρόπληκτων περιοχών.

  • Επίδομα ανεργίας ίσο με το κατώτερο μεροκάματο ανειδίκευτου εργάτη για τους αυτοαπασχολούμενους, τους μικρούς ΕΒΕ και τα συμβοηθούντα μέλη των οικογενειών για όσο διάστημα δε λειτουργεί η επιχείρηση.
  • Διακοπή των εισφορών προς τον ΟΑΕΕ πλήρη δωρεάν ιατρική, φαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη, αναγνώριση του συντάξιμου χρόνου για το ίδιο διάστημα.
  • Διαγραφή των χρεών προς το δημόσιο, τις τράπεζες και τους δήμους αφού αυτά δημιουργήθηκαν από μια οικονομική δραστηριότητα που καταστράφηκε χωρίς την ευθύνη των οφειλετών.
  • Αύξηση του αφορολόγητου ορίου στα 20.000 ευρώ. Κατάργηση του ΦΠΑ στις συναλλαγές των πυρόπληκτων. Κατάργηση κάθε είδους φορολογίας κρατικής ή δημοτικής μέχρι την αποκατάσταση των ζημιών.
  • Ατοκα δάνεια με μακρόχρονη αποπληρωμή και την εγγύηση του δημόσιου για την αποκατάσταση των ζημιών σε εγκαταστάσεις, εξοπλισμό και εμπορεύματα. Κεφάλαια κίνησης με τους ίδιους όρους. Ειδική μέριμνα για τη δημιουργία συνεταιρισμών όπου αυτό είναι εφικτό.
  • Μειωμένα τιμολόγια των οργανισμών κοινής ωφέλειας.
  • Το κόστος των παραπάνω παρεμβάσεων να προέλθει από ειδικό ταμείο με πόρους από την αύξηση της φορολογίας των κερδών των μεγάλων επιχειρήσεων.

Η ΔΗΚΕΒΕ εκτιμά ότι μόνο τέτοια μέτρα μπορούν να επουλώσουν τις πληγές που άνοιξαν οι καταστροφικές πυρκαγιές. Ομως δεν μπορούν να θεσμοθετηθούν χωρίς την ένταση των αγώνων του συνδικαλιστικού κινήματος. Πολύ περισσότερο απαιτείται στις επερχόμενες εκλογές η καταδίκη των εκπροσώπων του δικομματισμού από τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρούς ΕΒΕ όλης της χώρας».

Ανάπτυξη ... με «καμένους» αγρότες;

Eurokinissi

Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, μέσα και από την καταστροφή των δασών και των αγροτικών καλλιεργειών, επιδιώκουν να επιβάλουν ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης της υπαίθρου και της χώρας συνολικότερα, που θα στηρίζεται στην εμπορευματοποίηση της γης.

Θέλουν στα ερείπια των καμένων δασών να οικοδομήσουν μεγάλα συγκροτήματα παραθεριστικών κατοικιών και αγροτουριστικές μονάδες με γήπεδα γκολφ, χώρους ιππασίας και περιπάτου, χώρους κυνηγιού και αγροτικές καλλιέργειες για να προσφέρουν στους πλούσιους τουρίστες, εκτός από τις κλασικές τουριστικές υπηρεσίες, και δυνατότητες ερασιτεχνικής ενασχόλησης με τον αθλητισμό (κυνήγι, ιππασία) και την αγροτική παραγωγή.

Αυτούς τους στόχους υπηρετούν οι δασοκτόνες συνταγματικές και νομοθετικές αλλαγές, που με ιδιαίτερη επιμονή προωθούν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αλλά και το χωροταξικό σχέδιο που έδωσε στη δημοσιότητα πρόσφατα η κυβέρνηση της ΝΔ.

Τους ίδιους στόχους υπηρετεί και η νέα ΚΑΠ που υπερψήφισαν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ με τη λεγόμενη «Διαφοροποίηση». Σύμφωνα με τη «Διαφοροποίηση», η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμάει ότι η εφαρμογή της νέας ΚΑΠ θα έχει σαν αποτέλεσμα σχεδόν κανένας αγρότης να μην μπορεί να ζήσει μόνον από το αγροτικό εισόδημα. Γι' αυτό θα πρέπει να βρεθούν εναλλακτικές λύσεις για συμπληρωματική απασχόληση και εισόδημα, έτσι ώστε να παραμείνουν στην ύπαιθρο ορισμένοι αγρότες. Ως βασική εναλλακτική λύση, η ΕΕ προτείνει τον αγροτουρισμό, δηλαδή, τον τουρισμό εκείνον ο οποίος δε θα προσφέρει μόνο τις κλασικές και γνωστές μέχρι τώρα τουριστικές υπηρεσίες, αλλά θα είναι ένα αγροτουριστικό συγκρότημα, στο οποίο οι τουρίστες θα μπορούν να κάνουν ιππασία, να κυνηγούν, να παίζουν γκολφ, να συμμετέχουν σε γεωργικές δραστηριότητες στα κτήματα και τους στάβλους της αγροτουριστικής μονάδας για να έρχονται σε επαφή με το περιβάλλον και να γνωρίζουν τον τρόπο παραγωγής των προϊόντων που θα αγοράζουν κ.ά.


Eurokinissi

Για να αναπτυχθεί αυτή η αγροτουριστική δραστηριότητα, η ΕΕ στη νέα ΚΑΠ ψήφισε ένα κεφάλαιο με τον τίτλο «Διαφοροποίηση», που λέει ότι αφού διαφοροποιούνται οι δραστηριότητες στην ύπαιθρο και πλάι στην αγροτική δραστηριότητα αναπτύσσεται ως ισοδύναμος πυλώνας και ο αγροτουρισμός θα πρέπει να διαφοροποιηθεί και ο προσανατολισμός των γεωργικών κονδυλίων του κοινοτικού προϋπολογισμού και να μεταφερθούν σημαντικά ποσά από τον πρώτο (γεωργικό) στο δεύτερο πυλώνα (ανάπτυξης της υπαίθρου με βασικό άξονα τον αγροτουρισμό).

Ηδη, μεταφέρεται ένα ποσοστό περίπου 5% το χρόνο, ενώ πρόσφατα έγινε πρόταση από την ΕΕ το ποσοστό να αυξηθεί στο 25% σε εθελοντική βάση σε πρώτη φάση.

Απαιτούνται ...εκτάσεις

Την αγροτουριστική δραστηριότητα, που εκτός από γεωργικές εκτάσεις απαιτεί χορτολιβαδικές και δασικές εκτάσεις για να προσφέρει τη μεγάλη γκάμα των υπηρεσιών στους τουρίστες, την ενισχύει και η γενικότερη αναπτυξιακή πολιτική της ΕΕ, που θεωρεί την ένταξη των δασών στην οικονομία της αγοράς βασική αναπτυξιακή προϋπόθεση της υπαίθρου. Η πολιτική αυτή στη χώρα μας υλοποιείται με τη διάθεση σημαντικών κονδυλίων του 4ου ΚΠΣ για την «αξιοποίηση» των ορεινών όγκων.

Ομως, η ανάπτυξη που θα έχει σαν βασικό ή ισότιμο πυλώνα τον αγροτουρισμό θα ωφελήσει το μεγάλο τουριστικό κεφάλαιο, τις μεγάλες επιχειρήσεις και θα εξαθλιώσει τους αγρότες.

Και αυτό γιατί τα χρήματα του πρώτου πυλώνα τα έπαιρναν κατ' αποκλειστικότητα οι αγρότες και η γεωργία, ενώ τα χρήματα που θα μεταφερθούν στο δεύτερο πυλώνα θα τα παίρνουν όσοι δραστηριοποιούνται στις δραστηριότητες του δεύτερου πυλώνα. Δηλαδή, τη μερίδα του λέοντος θα την παίρνουν οι μεγαλοεπιχειρηματίες, που θα φτιάξουν μεγάλες αγροτουριστικές επιχειρήσεις και ελάχιστα ψίχουλα θα δοθούν σε αγρότες που θα δραστηριοποιηθούν στην παραγωγή παραδοσιακών προϊόντων (γλυκά του κουταλιού, φλοκάτες κ.ά.).

Οι θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν στις αγροτουριστικές επιχειρήσεις θα είναι πολύ λιγότερες από αυτές που θα χαθούν εξαιτίας της συρρίκνωσης του πρώτου πυλώνα (της γεωργίας).

Οι ελάχιστοι αγρότες που θα απασχοληθούν στις αγροτουριστικές επιχειρήσεις θα δουλεύουν ως υπηρετικό προσωπικό με πρωτόγονες εργασιακές σχέσεις, όπως μερική απασχόληση, ωρομίσθιο και ανασφάλιστοι, με τη δικαιολογία ότι είναι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ.

Επιπλέον, θα υποβαθμιστεί και το περιβάλλον, επειδή η αποκατάσταση που θα γίνει στις αγροτουριστικές επιχειρήσεις δε θα γίνει με τη χλωρίδα που υπήρχε. Για παράδειγμα, αν σε μια καμένη δασική έκταση γίνει ένα γήπεδο γκολφ, υπάρχει μια αποκατάσταση του περιβάλλοντος, αλλά δεν έχει καμιά σχέση από περιβαλλοντικής πλευράς με την αναδάσωση που πρέπει να γίνει με στόχο μετά από ορισμένα χρόνια να επανέλθει το δάσος όπως ήταν πριν καεί.

Προς διεκδίκηση

Το ΚΚΕ απορρίπτει αυτήν την ανάπτυξη, που υποβαθμίζει το περιβάλλον, συρρικνώνει την αγροτική παραγωγή και τη συγκεντρώνει σε λίγες επιχειρήσεις, αυξάνει τη διατροφική εξάρτηση του λαού και εξαθλιώνει τους μικρομεσαίους αγρότες, αλλά εξασφαλίζει μεγάλη κερδοφορία στο μεγάλο κεφάλαιο.

Πιστεύει ότι θα πρέπει να σταματήσει ο μαρασμός και η ερήμωση της υπαίθρου, και να αναπτυχθεί η αγροτική παραγωγή.

Αμεσα οι πληγέντες μικρομεσαίοι αγρότες θα πρέπει μέσα από τις οργανώσεις τους, αλλά και με νέες μορφές αυτοοργάνωσης να διεκδικήσουν ορισμένα βασικά αιτήματα - προϋποθέσεις για να μείνουν στα χωριά τους και στα χωράφια τους.

Βασικότερα απά αυτά τα αιτήματα είναι:

  • Δωρεάν οικιστική αποκατάσταση όλων των κατοίκων της υπαίθρου που κάηκαν τα σπίτια τους.
  • 100% αποζημίωση στην αγροτική παραγωγή στο ζωικό, φυτικό και έγγειο (στάβλοι - αποθήκες) κεφάλαιο.
  • 100% κάλυψη απώλειας εισοδήματος για όσα χρόνια χρειάζεται να αποκατασταθεί η παραγωγική ικανότητα κάθε γεωργικής δραστηριότητας.
  • Πάγωμα για μια πενταετία των οφειλών των αγροτών προς τις τράπεζες και χαμηλότοκη χρηματοδότηση με πενταετή περίοδο χάριτος για αντιμετώπιση εξόδων αποκατάστασης των γεωργικών δραστηριοτήτων και επιβίωσης των οικογενειών τους.
  • Κήρυξη αναδασωτέων όλων των καμένων δασικών εκτάσεων και εκτέλεση όλων των αναγκαίων έργων για να προληφθούν καταστροφές σε σπίτια, στάβλους και χωράφια από τις πλημμύρες.

Γ. Σ.

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Κάηκαν μέχρι και οι πέτρες...

Ο τραγικός απολογισμός: 55 άνθρωποι νεκροί (64 συνολικά σε όλη τη χώρα) περισσότερα από 3.000 σπίτια και αποθήκες κατεστραμμένα, 5 εκατομμύρια ελαιόδεντρα και δεκάδες χιλιάδες στρέμματα αμπέλου και σταφίδας έχουν γίνει στάχτη. Ζώα, κτηνοτροφικές μονάδες, μελίσσια, ζωοτροφές, αυτοκίνητα, τρακτέρ, αγροτικά μηχανήματα και, φυσικά, εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δάσους και δασικής έκτασης χάθηκαν στις φλόγες

ICON

(Του απεσταλμένου μας Νίκου ΤΣΑΚΑΝΙΚΑ).--

Η Πελοπόννησος και ιδιαίτερα το νότιο τμήμα της βρίσκεται ακόμα στις φλόγες. Τα βασικά μέτωπα της φωτιάς εξακολουθούν και καίνε στη νοτιοδυτική Αρκαδία, στο δήμο Γόρτυνος στα σύνορα με την Ηλεία και στο νότιο τμήμα του Πάρνωνα, ενώ δε λείπουν εστίες που συνεχίζουν το καταστροφικό τους έργο στον Ταΰγετο.

Ο ανθρώπινος νους δεν μπορεί να συλλάβει το μέγεθος της τραγωδίας, εάν δε δει, με τα ίδια του τα μάτια, τον τόπο της καταστροφής. Κάηκαν μέχρι και οι πέτρες. Οι εικόνες από τα μέτωπα της πυρκαγιάς, όταν αυτή ήταν σε πλήρη εξέλιξη, θαρρείς και ήταν βγαλμένες από επικές ταινίες, καθώς ατέλειωτα χιλιόμετρα πύρινου τείχους κύκλωναν χωριά, πύρινες «γλώσσες» ορθώνονταν απειλητικές και «κατάπιναν» τα πάντα στο πέρασμά τους. Στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν έχει μείνει κολυμπηθρόξυλο.

Ετούτη η πυρκαγιά δεν έχει ιστορικό προηγούμενο, είναι πρωτοφανής: 55 άνθρωποι νεκροί, περισσότερα από 3.000 σπίτια και αποθήκες κατεστραμμένα, 5 εκατ. και πλέον ελαιόδεντρα, καθώς και δεκάδες χιλιάδες στρέμματα αμπέλου και σταφίδας έχουν γίνει στάχτη, ζώα, κτηνοτροφικές μονάδες, μελίσσια, ζωοτροφές, αυτοκίνητα, τρακτέρ, αγροτικά μηχανήματα και, φυσικά, εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δάσους και δασικής έκτασης.

Οργή και απόγνωση

Χιλιάδες σπίτια ολοσχερώς κατεστραμμένα

Associated Press

Χιλιάδες σπίτια ολοσχερώς κατεστραμμένα
Απέναντι σ' αυτήν την ασύλληπτη καταστροφή, η οργή των κατοίκων για τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης, την αναποτελεσματικότητα του κρατικού μηχανισμού και δευτερευόντως τις ευθύνες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (κυρίως της Νομαρχίας), ξεχειλίζει. Αποδείχτηκε με τον πιο κατηγορηματικό και συνάμα τραγικό τρόπο η έλλειψη σε μέσα και προσωπικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, η ανεπαρκής εκπαίδευση και ο συντονισμός για την κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Δεν ήταν λίγες οι φορές που οι κάτοικοι με αυτοθυσία, ανοίγοντας αντιπυρικές ζώνες και τοποθετώντας υδροφόρες σε καίρια σημεία, κατάφεραν να σώσουν τουλάχιστον τα σπίτια τους. Οι υπεύθυνοι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, από την πλευρά τους, δε φρόντισαν όλο αυτό το διάστημα να δημιουργήσουν έστω και μια αντιπυρική ζώνη, να αναλάβουν πρωτοβουλίες για τη φύλαξη των δασών κ.ά.

Συμπερασματικά: Η πρόληψη ανύπαρκτη, η καταστολή ανεπαρκής. Ωστόσο, το πιο σημαντικό είναι τούτο: Πως τα φλεγόμενα βέλη των εμπρηστών εκτοξεύονται από τη φαρέτρα της πολιτικής της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που έχουν αναγάγει την εμπορευματοποίηση της γης σε ύψιστη προτεραιότητα της οικονομικής τους πολιτικής. Οταν, δηλαδή, επιτρέπει με νομοθετικές ρυθμίσεις πάνω στις καμένες εκτάσεις την οικοδόμηση της γης, τότε υπάρχουν όλες οι αντικειμενικές προϋποθέσεις για την πρόκληση πυρκαγιών.

«Ξεκληριστήκαμε...»


Associated Press

Οι στιγμές που έζησαν οι κάτοικοι στην Ηλεία ήταν τρομακτικές. Η φωτιά στα χωριά Αρτέμιδα και Μάκιστος είχε τέτοια ταχύτητα, που κυνήγησε τους κατοίκους ανελέητα. 22 άνθρωποι σ' αυτήν την άνιση μάχη δεν τα κατάφεραν και έχασαν τη ζωή τους. Μεταξύ αυτών και 7 παιδιά. «Ξεκληρίστηκε το χωριό μας. Οι άνθρωποι με τους οποίους ζήσαμε μια ολόκληρη ζωή μέσα σε λίγα λεπτά χάθηκαν. Λίγο έξω από το χωριό βρήκα συγχωριανούς μου νεκρούς που δεν αναγνωρίζονταν. Η φωτιά τούς είχε κυριολεκτικά εξαϋλώσει», μας λέει συγκλονισμένη η Ανθή Μπουρογιαννοπούλου, από την Αρτέμιδα.

Δίπλα της ο αδελφός της ο Αντώνης, ελαιοπαραγωγός, κλαίει το χαμένο του βιος. «Το απέραντο πράσινο με το δάσος και τις καλλιέργειές μας έγινε στάχτη. Δε μου έμεινε ούτε μια ελιά. Με αυτά ζούσα εγώ κι η οικογένειά μου. Δεν ξέρω πλέον τι να κάνω, πού να πάω. Ολα τελείωσαν».

Σαν να έπεσε ατομική βόμβα

«Λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι (Παρασκευή 24 Αυγούστου), μας ξύπνησε ο βόμβος των πυροσβεστικών αεροπλάνων. Ο,τι κοιμόμασταν για μεσημέρι. Είχαμε ακούσει για τις πυρκαγιές που είχαν ξεσπάσει από το πρωί και ήμασταν υποψιασμένοι. Βγαίνοντας στο μπαλκόνι είδα σε απόσταση 2 χλμ. ένα μέτωπο φωτιάς από τη ρεματιά κι ένα από την απέναντι πλαγιά. Μέσα σε περίπου 20 λεπτά οι δυο πυρκαγιές είχαν φτάσει στα πρώτα σπίτια του χωριού. Ολα έγιναν σε χρόνο ρεκόρ. Πήρα μόνο χρήματα και τα φάρμακα του άντρα μου και μόλις που προλάβαμε να σωθούμε. Ηταν σαν να έπεσε ατομική βόμβα», μας είπε η Ανδριάννα Πόθου από το χωριό Μάκιστος, μπροστά από το καμένο σπίτι της.

Η επόμενη μέρα

Καμένη γη, μέχρι εκεί που φτάνει το μάτι

Eurokinissi

Καμένη γη, μέχρι εκεί που φτάνει το μάτι
Η επόμενη μέρα είναι πολύ δύσκολη για τους πυρόπληκτους κατοίκους και κυρίως για τους μικρομεσαίους αγρότες της περιοχής, αν και δηλώνουν με πείσμα πως θα παραμείνουν στα χωριά τους και θα στήσουν από την αρχή το σπιτικό και το βιος τους. Ωστόσο, για να «ξαναχτίσουν τα σπίτια τους και να ξαναοργώσουν τα χωράφια τους» - όπως δήλωσε τις προάλλες ο Κ. Καραμανλής - θα πρέπει να εξαγγείλει άλλα μέτρα και σε διαφορετική κατεύθυνση, καθώς με λίγα χιλιάρικα ευρώ ούτε τις καλλιέργειες να ξαναστήσουν από την αρχή μπορούν, ούτε τα αγροτικά μηχανήματα και εφόδια μπορούν να αγοράσουν.

Οπως τόνισε στον «Ρ» ο Χρήστος Γιαννόπουλος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας, η κατεύθυνση των εξαγγελιών της κυβέρνησης είναι σε αντίθετο δρόμο από τα πραγματικά συμφέροντα των μικρομεσαίων αγροτών και πρόσθεσε: «Η παραμονή στα χωριά μας και στα χωράφια μας περνάει μέσα από τη διεκδίκηση της δωρεάν κατασκευής και αποκατάστασης των σπιτιών των πληγέντων και της άμεσης και καθολικής αποζημίωσης της αγροτικής παραγωγής και του αγροτικού κεφαλαίου, της προνομιακής χρηματοδότησης για να συνεχίσουμε την παραγωγική μας δραστηριότητα και να αντιμετωπίσουμε τα έξοδα επιβίωσης των οικογενειών μας. Σε αντίθετη περίπτωση, το κύμα φυγής από την ύπαιθρο θα έρθει νομοτελειακά».

Σεληνιακό τοπίο

Ενα απέραντο γκρίζο αντικρίζει κανείς κατηφορίζοντας από την Τρίπολη προς την Μεγαλόπολη και από κει προς την Καλαμάτα και την Αρχαία Γόρτυνα. Ολο αυτό το πανέμορφο και καταπράσινο κομμάτι προσομοιάζει πλέον με τα γεμάτα κάρβουνο υπαίθρια ορυχεία της ΔΕΗ. Ηταν τέτοια η ένταση της φωτιάς που κάποια στιγμή μέσα σε διάστημα μιας ώρας η φωτιά διήνυσε περισσότερα από 10 χλμ.

Τα χωριά που εκτείνονται ανατολικά, δυτικά και νότια της Μεγαλόπολης έχουν υποστεί τεράστιες καταστροφές. Στο χωριό Χιράδες όλοι οι ελαιοπαραγωγοί έχασαν τις καλλιέργειές τους. Από τους κτηνοτρόφους της περιοχής μόνον ένας κατάφερε και έσωσε το κοπάδι του. Κάηκαν 10 σπίτια, μεταξύ αυτών και του Αριστομένη Γεωργανά, του οποίου το σπίτι κάηκε ολοσχερώς μαζί με όλα του τα υπάρχοντα. «Κάηκαν όλα. Δεν έμεινε τίποτα. Πέρα από το σπίτι που δεν έμεινε ούτε κρεμάστρα, από κάτω είχα τα ζωντανά μου, τα τυριά, το λάδι, τα βαρέλια με το κρασί. Ολα έγιναν στάχτη». Και συμπληρώνει: «Αυτό το σπίτι, το έχτισα με τα ίδια μου τα χέρια και από διαβολική σύμπτωση πέρσι, ακριβώς την ίδια μέρα, έχασα το γιο μου».

Ο απολογισμός...

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που έδωσε προ ημερών η Νομαρχία Ηλείας 3.500 είναι οι άστεγοι, ενώ καταστράφηκαν 2.000 σπίτια και αποθήκες. Επίσης δε γλίτωσαν από τις φλόγες 300 επιχειρήσεις (βιομηχανίες, βιοτεχνίες, συσκευαστήρια κ.ά.).

Η έκταση της φωτιάς ξεπερνά τα 870.000 στρέμματα γης, εκ των οποίων τα 540.000 στρέμματα ήταν δάσος και δασική έκταση και τα 330.000 στρέμματα καλλιεργήσιμη γη. Από τα 9 εκατ. ελαιόδεντρα έχουν γίνει στάχτη τα 4.150.000, καθώς επίσης και χιλιάδες στρέμματα αμπελιού και σταφίδας. Περισσότερα από 20.000 γιδοπρόβατα έχουν καεί και μαζί με αυτά το 80% περίπου των βοσκότοπων. Επίσης, από τους 22 δήμους του Νομού Ηλείας η πυρκαγιά έπληξε τους 16, καθώς και τις υποδομές τους. Στις πυρόπληκτες περιοχές, το οδικό δίκτυο έχει υποστεί σε πολλά σημεία εκτεταμένες ζημιές, ενώ ακόμα 50 περίπου χωριά παραμένουν χωρίς ρεύμα, τηλέφωνο και νερό.

Σε Μεσσηνία - Λακωνία

Τόσο στον Πάρνωνα, όσο και στον Ταΰγετο, η φωτιά που έχει ξεσπάσει εδώ και δέκα μέρες συνεχίζει το καταστροφικό της έργο. Στη Μεσσηνία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του δασαρχείου, από την αρχή της βδομάδας, οι καμένες εκτάσεις είναι στην περιοχή του Ταϋγέτου 113.000 στρέμματα. Στην Ανω Μεσσηνία, 53.000 στρέμματα. Περιοχή Μεταξάδας, 7.000. Στο Δήμο Νέστορος 6.000, στο Δήμο Φιλιατρών 5.000, στους Γαργαλιάνους 1.000 στρέμματα.

Στη Λακωνία, στελέχη του δασαρχείου εκτιμούν ότι στον Πάρνωνα η πυρκαγιά έχει κάψει σε μήκος 20.000 χιλιόμετρα και σε πλάτος 15.000 χιλιόμετρα. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, περίπου 180.000 ελαιόδεντρα, καθώς και 180.000 στρέμματα βοσκοτόπια, έχουν καεί. Επίσης, υπολογίζεται ότι περίπου 50.000 στρέμματα δάσους από έλατο και πεύκο έχουν παραδοθεί στις φλόγες. Αυτά τα στοιχεία, δυστυχώς, δεν είναι τα τελικά, μια και η φωτιά εξακολουθεί να καίει...

Στην Εύβοια

Πάνω από 70.000 στρέμματα δάσους και δασικών εκτάσεων έγιναν στάχτη. Περισσότερα από 30 σπίτια κάηκαν ολοσχερώς και 20 υπέστησαν ζημιές. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Εύβοιας, μόνο στη γεωργική παραγωγή και, κυρίως, των περιοχών Δήμου Ταμυνίδων, Δήμου Κονιστρών και Δήμου Στυρέων, έχουν κατακαεί:

250.000 ελαιόδεντρα, 10.000 άλλα οπωροφόρα, 50 στρέμματα κρασάμπελα. 2.000 γιδοπρόβατα. 1.500 κυψέλες μελισσών, δεκάδες βοοειδή, χοιρινά και ζώα εργασίας. 100 σταβλαποθήκες συνολικού εμβαδού 5.000 τετραγωνικών μέτρων. Κάηκαν 150.000 στρέμματα στα οποία βοσκούσαν 40.000 γιδοπρόβατα και βοοειδή.

Μηνύματα αλληλεγγύης από κόμματα και συνδικάτα

Με μηνύματά τους, κομμουνιστικά και εργατικά κόμματα εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στο ΚΚΕ στη μάχη με τις πυρκαγιές, τη συμπάθεια για τους νεκρούς και τα θύματα, τη συμπαράστασή τους στον ελληνικό λαό, όπως και την ετοιμότητά τους να βοηθήσουν με κάθε τρόπο. Κόμματα που έχουν στείλει μηνύματα είναι, το ΑΚΕΛ Κύπρου με μήνυμα αλληλεγγύης προς την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα, από τον ΓΓ της ΚΕ του κόμματος Δημήτρη Χριστόφια, το Πορτογαλικό ΚΚ, το ΚΚ Τουρκίας, το Κόμμα Εργασίας Βελγίου, το Εργατικό Κόμμα Ιρλανδίας, το Κόμμα του Κογκρέσου της Ανεξαρτησίας της Μαδαγασκάρης (AFKM). Επίσης η ΕΔΟΝ Κύπρου, με επιστολή του ΓΓ της Χρίστου Χριστοφορίδη, προς τον Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ, Γιάννη Πρωτούλη, εκφράζει τη συμπαράστασή της στον ελληνικό λαό και τη νεολαία.

Ταξική αλληλεγγύη από συνδικάτα

Τη συμπαράσταση για την τραγωδία από τις πυρκαγιές στην Ελλάδα, εξέφρασε το Ευρωπαϊκό Περιφερειακό Γραφείο (ΕΠΓ) της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας, επίσης, η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών της Κούβας, η Παγκύπρια Εργατική Ομοσπονδία, η Γενική Συνομοσπονδία Συνδικάτων Συρίας, η Διεθνής των εργαζομένων στις Κατασκευές (UITBB), η Λιβανέζικη «Fenasol», το Συνδικάτο Οικοδόμων Αυστραλίας.

Η Παλαιστινιακή Παροικία Ελλάδας

Η Παλαιστινιακή Παροικία Ελλάδας εκφράζει τη συμπαράστασή της στους πυροπαθείς συμπολίτες σε όλη την Ελλάδα και σημειώνει ότι θα ήθελε να προσφέρει τη βοήθειά της στον ελληνικό λαό, που κατά τη διάρκεια όλων αυτών των χρόνων της τραγικής δοκιμασίας του παλαιστινιακού λαού έχει σταθεί αλληλέγγυος και έχει συμπαρασταθεί στον αγώνα του όσο κανένας άλλος στον κόσμο.

Υποδομές που θα εξυπηρετούν τα λαϊκά συμφέροντα

Αυτό πρέπει να είναι ένα από τα βασικά κριτήρια του λαού μπροστά στις κάλπες

Ανασυγκρότηση των καμένων περιοχών για ποιον; Για το λαό ή για το μεγάλο κεφάλαιο;

ICON

Ανασυγκρότηση των καμένων περιοχών για ποιον; Για το λαό ή για το μεγάλο κεφάλαιο;
Κανείς ασφαλώς δεν αμφιβάλει ότι απαιτούνται άμεσα και ουσιαστικά μέτρα για την ανακούφιση των πυρόπληκτων και την πλήρη αποκατάσταση των καταστροφών, όπως πρότεινε το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Κανείς επίσης δεν μπορεί να διαφωνήσει ότι πέρα από αυτά απαιτούνται σημαντικά έργα υποδομών για την «επόμενη μέρα» και για την ανασυγκρότηση των περιοχών αυτών, με στόχο να παραμείνουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι στα χωριά τους και να συνεχίσουν να εργάζονται ασφαλείς.

Εργα υποδομών, που θα προστατεύουν το βιος τους, που θα αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής τους, που θα ανακόψουν την οποιαδήποτε τάση ερημοποίησης της υπαίθρου.

Πριν καλά καλά, όμως, κατακαθίσουν τα αποκαΐδια των τραγικών πυρκαγιών που έντυσαν στα μαύρα τη μισή σχεδόν Ελλάδα, άρχισαν να βλέπουν το φως της δημοσιότητας όλο και νέες αποκαλύψεις για επιχειρηματικά σχέδια, που έχουν τη στήριξη και την υποστήριξη και της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που ετοιμάζονται να αλλάξουν τελείως τα παραγωγικά πρότυπα των πυρόπληκτων περιοχών.

Σχέδια που, φυσικά, δεν επιδιώκουν την «ανασυγκρότηση» των περιοχών αυτών σε όφελος των λαϊκών στρωμάτων, αλλά έχουν ως μόνο στόχο την αύξηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου, που θέλει τώρα να εκμεταλλευτεί και τα αποτελέσματα της εθνικής αυτής τραγωδίας, αγοράζοντας μεγάλες εκτάσεις καμένης γης «για ένα κομμάτι ψωμί», οι οποίες βέβαια αργότερα θα μετατραπούν σε «φιλέτα»...

Υποδομές για ποιον;

Το ερώτημα, λοιπόν, προκύπτει αβίαστα: Υποδομές για ποιον; Για το λαό ή για το κεφάλαιο; Για την ενίσχυση των πυροπαθών λαϊκών στρωμάτων ή για τη διευκόλυνση αυτών των κερδοσκοπικών σχεδίων;

Το ΚΚΕ απαντά απερίφραστα «για το λαό», ενώ τόσο η κυβέρνηση της ΝΔ, όσο και οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ ενδιαφέρονται - παρά τις προεκλογικές τους «φιλολαϊκές» εξαγγελίες - μόνο για τα συμφέροντα όσων επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν και αυτή τη συγκυρία για να κάνουν μπίζνες στα καμένα, να ισοπεδώσουν, να αρπάξουν, να λεηλατήσουν...


Είναι κοινή πεποίθηση ότι η βασική αιτία της μεγάλης έκτασης που πήραν οι πυρκαγιές και οι καταστροφές (με πιο τραγικό γεγονός το θάνατο 73 ανθρώπων τούτο το καλοκαίρι) έχει ως αφετηρία τις πολιτικές που εφαρμόζονται εδώ και χρόνια, όχι μόνο στον τομέα της προστασίας των δασών, αλλά και γενικότερα. Πρόκειται ασφαλώς για πολιτικές που θέτουν ως προτεραιότητα την καπιταλιστική ανάπτυξη, την κερδοφορία του κεφαλαίου, την παράδοση της γης (δασών, ακτών και άλλων πολύτιμων οικοσυστημάτων) στους κερδοσκόπους.

Πολιτικές που οδήγησαν και οδηγούν σε τεράστια συσσώρευση πλούτου σε λίγους και στη δημιουργία μεγάλων μονοπωλιακών επιχειρήσεων σε κάθε κλάδο και που σήμερα απαιτούν μέτρα και ρυθμίσεις για ακόμη μεγαλύτερη κερδοφορία.

Και είναι βέβαιο ότι μετά τις 16 Σεπτέμβρη αυτή η κατάσταση δεν πρόκειται να αλλάξει. Είτε με τις αντιλαϊκές «μεταρρυθμίσεις» της ΝΔ, είτε με τον αντιδραστικό «εκσυγχρονισμό» του ΠΑΣΟΚ και των άλλων δυνάμεων του ευρωμονοδρόμου θα συνεχιστεί η στήριξη αυτών των πολιτικών.

Μακροπρόθεσμα μέτρα υποδομής

Οπως αποδείχτηκε και κατά τη διάρκεια του φετινού καλοκαιριού με τις μεγάλες φωτιές, ο ελληνικός λαός ήταν και παραμένει ανοχύρωτος. Γι' αυτό και απαιτείται - όπως επισήμανε σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα - δημόσια υλικοτεχνική και κοινωνική υποδομή, που να πληρώνει το κράτος και η πλουτοκρατία χωρίς μετακύληση των εξόδων στις πλάτες του λαού με άμεσους ή έμμεσους φόρους και μισθούς λιτότητας. Ειδικότερα απαιτείται:

  • Η προστασία των δασών, των ορεινών όγκων, του φυσικού περιβάλλοντος. Για να γίνει αυτό πρέπει να συσταθεί ένας ενιαίος δημόσιος φορέας διαχείρισης δασοπροστασίας και δασοπυρόσβεσης. Να δοθούν τα απαραίτητα κονδύλια για προληπτικά έργα και μέτρα, όπως αυτά της οργανωμένης δασοφύλαξης, της δημιουργίας δασικών δρόμων κ.ά. για τα οποία σήμερα οι δαπάνες είναι από ελάχιστες έως μηδαμινές. Να προσληφθεί το απαραίτητο προσωπικό, που σήμερα δεν καλύπτει ούτε καν τις οργανικές θέσεις. Να καταρτιστεί επιτέλους το Δασολόγιο και το Εθνικό Κτηματολόγιο, που κοντεύει να καταντήσει σε «Εθνικό Καταπατολόγιο». Να γίνουν μελέτες και έργα αναδάσωσης των καμένων εκτάσεων. Να περάσουν στο Δημόσιο δάση που διεκδικούν ιδιώτες, όπως οι οικοδομικοί συνεταιρισμοί και η Εκκλησία. Πριν απ' όλα απαιτείται να καταργηθούν όλοι οι δασοκτόνοι νόμοι και να σταματήσουν οι καταστρεπτικές αναθεωρήσεις του άρθρου 24 του Συντάγματος.
  • Η ορθολογική διαχείριση του νερού, μέσα από την εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης υδατικής πολιτικής, με τον αποκλεισμό κάθε είδους ιδιωτικοποίησης του φυσικού αυτού αγαθού, με την εκτέλεση των αναγκαίων εγγειοβελτιωτικών και άλλων έργων ανάπτυξης - συντήρησης των δικτύων, έτσι ώστε να μην πίνουμε μολυσμένο νερό, όπως γίνεται με τους κατοίκους των Οινοφύτων, και να μην υποφέρουμε από τη λειψυδρία, όπως συμβαίνει σήμερα με τον κάμπο της Θεσσαλίας και με πολλά νησιά μας.
  • Η αντισεισμική θωράκιση. Στη χώρα μας σημειώνονται κάθε χρόνο οι περισσότεροι σεισμοί από όλη την Ευρώπη. Απαιτείται άμεσα και σχεδιασμένα να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με την αντισεισμική ενίσχυση, πριν απ' όλα, των δημόσιων χώρων (π.χ. νοσοκομεία, εκπαιδευτήρια), χώροι που ζει η νεολαία (φροντιστήρια, διασκεδαστήρια), χώροι εργασίας (εργοστάσια, βιοτεχνίες) ώστε να μην επαναληφθούν φαινόμενα όπως της ΡΙΚΟΜΕΞ και της ΦΑΡΑΝ. Να εξασφαλιστούν ελεύθεροι χώροι, που θα λειτουργήσουν ως διέξοδο διαφυγής σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
  • Η αντιπλημμυρική προστασία. Ιδιαίτερα τώρα μετά τις μεγάλες πυρκαγιές, απαιτείται ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός για τη συνολική αντιμετώπιση του προβλήματος, παίρνοντας υπόψη: Την αυξημένη απορροή των όμβριων υδάτων, λόγω μείωσης της δασοκάλυψης. Την αυξημένη παροχή φερτών υλών. Τη μείωση της διατομής των φυσικών ρεμάτων ή την πλήρη εξαφάνισή τους λόγω παράνομης δόμησης. Την κατασκευή των απαραίτητων έργων. Ενας σχεδιασμός, που θα παρακολουθείται και θα αναθεωρείται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Ενας σχεδιασμός με δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα κατασκευής των απαιτούμενων έργων και με τη δέσμευση των απαραίτητων κονδυλίων, όχι όπως γίνεται με τις εξαγγελίες που παραμένουν στα λόγια.
  • Η ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων, με τον αποκλεισμό των ιδιωτικοποιήσεων και της καρκινογόνας και πανάκριβης καύσης, που αποτελεί και το μεγαλύτερο εχθρό της ανακύκλωσης. Να σταματήσει το αίσχος των 3.500 ενεργών ή ανενεργών ανεξέλεγκτων χωματερών, που αποτελούν απειλή για τη δημόσια υγεία και τα δάση. Η εφαρμογή μιας δίκαιης χωροταξικά κατανομής με αντικειμενικές επιστημονικές μελέτες, με διαλογή στην πηγή και ανακύκλωση, με ολοκληρωμένες εγκαταστάσεις διαχείρισης απορριμμάτων, με σταθμούς μεταφόρτωσης, με εργοστάσια μηχανικής ανακύκλωσης και χώρους υγειονομικής ταφής των υπολειμμάτων.
  • Η εφαρμογή προγραμμάτων σύγχρονης λαϊκής στέγης και αναβάθμισης - ανάπλασης των υποβαθμισμένων περιοχών. Εξασφάλιση των απαραίτητων ελεύθερων χώρων, που τώρα παραδίδονται στις ορέξεις του μεγάλου κεφαλαίου, αλλά και των άλλων αναγκαίων έργων υποδομής, όπως τα δίκτυα αποχέτευσης κλπ. Μόνο έτσι μπορεί να σταματήσει η αυθαίρετη δόμηση που ταλανίζει για δεκαετίες τη χώρα μας.
  • Η ανάπτυξη κοινωνικής υποδομής για την εξυπηρέτηση της λαϊκής οικογένειας, με εξειδίκευση στη νεολαία, τις γυναίκες και την τρίτη ηλικία, όπως παιδικοί σταθμοί, Κέντρα Υγείας, σχολεία κ.ά.
  • Η παράδοση των δημόσιων ακτών και παραλιών στο λαό, που σήμερα τις έχει μαντρώσει η επιχειρηματική ασυδοσία.

Ολα αυτά θα πρέπει ασφαλώς να αποτελέσουν κριτήριο ψήφου για το λαό, που πρέπει να υπερασπιστεί τη ζωή του και τη ζωή των παιδιών του. Δεν έχει άλλη επιλογή παρά να βάλει φραγμό σ' αυτόν τον καταστροφικό δρόμο που χαράζουν και στον οποίο θέλουν να τον παρασύρουν τα κόμματα του δικομματισμού με την πολιτική τους. Εδώ και τώρα πρέπει να δώσει δύναμη στο ΚΚΕ, να παλέψει από καλύτερες θέσεις για την αλλαγή αυτής της πολιτικής.


Νίκος ΠΕΡΠΕΡΑΣ

ΗΛΕΙΑ - ΜΕΣΣΗΝΙΑ
Επενδυτικό όργιο για τα καμένα «φιλέτα»

Η καμένη, σήμερα, περιοχή στη λίμνη Καϊάφα, ένα αυριανό φιλέτο για το μεγάλο κεφάλαιο
Η καμένη, σήμερα, περιοχή στη λίμνη Καϊάφα, ένα αυριανό φιλέτο για το μεγάλο κεφάλαιο
Το όργιο των επενδυτικών προτάσεων για μπίζνες από ελληνικούς και ξένους επιχειρηματικούς ομίλους που πολύ καιρό πριν τυλιχτεί στις φλόγες η Πελοπόννησος, είχαν κατατεθεί και βρίσκονταν σε γνώση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αποκάλυψε τη βδομάδα που μας πέρασε ο «Ρ». Τα σχέδια αυτά που ήταν έτοιμα ή είχαν δρομολογηθεί αφορούν κυρίως στους νομούς Ηλείας και Μεσσηνίας. Τώρα, πριν καλά καλά κατακάτσουν οι στάχτες, έρχονται τα δύο κόμματα με τον πλέον επίσημο τρόπο να επιβεβαιώσουν ότι - με βάση τέτοια σχέδια - οι χρυσοφόρες επιχειρηματικές μπίζνες θα προχωρήσουν.

Ο ίδιος ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Αλογοσκούφης, την περασμένη Τετάρτη, έκανε λόγο για Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα και για προτάσεις επιχειρηματιών μέσω των οποίων θα επιχειρηθεί να υλοποιηθεί το Σχέδιο Ανασυγκρότησης των κατεστραμμένων περιοχών. Ας δούμε, λοιπόν, τι υπήρχε μέχρι τώρα, πολύ πριν σβηστούν από το χάρτη αυτές οι περιοχές.

1. Για την περιοχή της Ηλείας «έτρεχε» σχέδιο για την ανάπτυξη της περιοχής του Καϊάφα, του Κατακόλου και της ευρύτερης περιοχής της Αρχαίας Ολυμπίας. Μεταξύ 22 και 23 Αυγούστου, δύο μέρες πριν ξεσπάσουν οι καταστροφικές πυρκαγιές, εκπρόσωποι μεγάλου πολυεθνικού επιχειρηματικού ομίλου και Αμερικανοί επενδυτές είχαν επισκεφθεί το χώρο έπειτα από πρόσκληση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου. Τα πλάνα τους περιλαμβάνουν: κατασκευή μεγάλων ξενοδοχειακών συγκροτημάτων, κατασκευή Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου στην αρχαία Ολυμπία, εκσυγχρονισμός του λιμανιού στο Κατάκολο για να υπάρχουν δυνατότητες ελλιμενισμού πλοίων.

Θυμίζουμε ότι η πρόταση του πρώην υφυπουργού Ανάπτυξης, βουλευτή Ηλείας του ΠΑΣΟΚ Δ. Γεωργακόπουλου προέβλεπε τη χωροθέτηση στην περιοχή του Καϊάφα, σε περιοχή 1.125 στρεμμάτων, δύο ξενοδοχείων πέντε και τεσσάρων αστέρων 400 και 200 δωματίων αντίστοιχα, συνδυασμένου με κέντρο θαλασσοθεραπείας, γηπέδου γκολφ στην περιοχή πίσω από τη λίμνη και τουριστικών κατοικιών.

Το πρόγραμμα της ΝΔ για την ίδια περιοχή - όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα του - ο βουλευτής Ηλείας της ΝΔ Γιώργος Κοντογιάννης περιλαμβάνει: Γήπεδο γκολφ και ανάπτυξη της μαρίνας Κατακόλου. Αξιοποίηση του βουνού Κατακόλου και παραλίας Κουρούτας με αναθεώρηση σχεδίων και πράξεις εφαρμογής ώστε να αναπτυχθεί η ιδιωτική πρωτοβουλία για κατασκευή μπαγκαλόους (τουριστικών καταλυμάτων). Κωπηλατικό Κέντρο στη λίμνη Καϊάφα».

2. Για την περιοχή της Μεσσηνίας υπήρχε το περιβόητο Πρόγραμμα Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης (ΠΟΤΑ) Μεσσηνίας που την 1η Μάρτη 2007 στη Βουλή ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αποφάσισαν να επικυρώσουν. Η επένδυση ύψους 325 εκατ. ευρώ που πραγματοποιείται περιλαμβάνει: την κατασκευή 6 ξενοδοχειακών μονάδων 5 αστέρων, συνεδριακού κέντρου 1.200 θέσεων, κέντρο θαλασσοθεραπείας και αθλητικό κέντρο και 2 γήπεδα γκολφ.

Στη συζήτηση που είχε γίνει τότε στη Βουλή ο εισηγητής της ΝΔ Θεόδ. Καράογλου είχε πει: «Εάν αυτή η τεράστια επένδυση συνδυαστεί με τα σημαντικότατα έργα υποδομής που ήδη υλοποιούνται ή προγραμματίζονται στο Νομό και στην ευρύτερη περιοχή, όπως για παράδειγμα τα έργα που έχουν γίνει ή γίνονται στο αεροδρόμιο Καλαμάτας, ο αυτοκινητόδρομος Τρίπολη - Καλαμάτα και η ένταξή του στα διευρωπαϊκά δίκτυα αυτοκινητοδρόμων, η Ιόνια οδός Πάτρα - Πύργος - Τσακώνα Μεσσηνίας, που πρόσφατα είχαμε εξαγγελίες από τον αρμόδιο Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, τότε όλοι μας καταλαβαίνουμε ότι τα οφέλη για το Νομό Μεσσηνίας θα είναι πολλαπλασιαστικά».

Από την πλευρά του, ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Π. Κατσιλιέρης, ήταν εξίσου αποκαλυπτικός: «Η ΠΟΤΑ Μεσσηνίας έρχεται να ικανοποιήσει την αναγκαιότητα δημιουργίας νέων τουριστικών προορισμών σε μια περιοχή στην Πελοπόννησο και ειδικότερα στη νοτιοδυτική Πελοπόννησο». Μάλιστα, σε μεγάλο μέρος της ομιλίας του, έκανε ...αξιόλογες προσπάθειες να πείσει πως το ΠΑΣΟΚ ήταν αυτό που πρώτο είχε προτείνει να γίνει αυτή η επένδυση! Είπε ότι το ΠΑΣΟΚ το ξεκίνησε το έργο από το 1997 και πως αυτό ήταν που το ενέταξε στο Β' ΚΠΣ...

Υπάρχει, όμως, και ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ. Σε εκείνη τη συζήτηση ο Γ. Δραγασάκης είχε πει: «Η καλύτερη ενίσχυση των ιδιωτικών επενδύσεων είναι η απλούστευση των διαδικασιών, χωρίς αβαρίες σε μέτρα και κανόνες, η μείωση της γραφειοκρατίας και η επιτάχυνση όλης αυτής της διαδικασίας αδειοδότησης. Ο δεύτερος τρόπος καλύτερης ενίσχυσης είναι να γίνουν τα έργα υποδομής στον περιβάλλοντα χώρο, στην περιβάλλουσα την επένδυση περιφέρεια. Μπορούν να γίνουν δρόμοι, διαχείριση υδάτων, σχολή τουριστικών επαγγελμάτων, όπως και αναβάθμιση του αεροδρομίου. Αυτή για μας είναι η πολιτική ενίσχυσης και των επενδύσεων».

3. Ολα αυτά πριν τη φωτιά... Τώρα, κι ενώ οι κάτοικοι ψάχνουν να δουν ποιο θα είναι το μέλλον τους, τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα έχουν ήδη αρχίσει να παίρνουν θέση μάχης πάνω στ' αποκαΐδια. Πληροφορίες αναφέρουν ότι όλο το προηγούμενο διάστημα στην περιοχή και της Αρκαδίας και της Ηλείας βρισκόταν σε εξέλιξη ένα απίστευτο αλισβερίσι με πολλές αγοραπωλησίες μικρών κτημάτων. Ετσι κι αλλιώς, κάποιοι βλέπουν ήδη πάνω στα καμένα τα μελλοντικά φιλέτα και το μοντέλο ανάπτυξης υπό την ταμπέλα του «Αγροτουρισμού».

Επισημαίνεται ότι εδώ και αρκετό καιρό, η «Αγροτουριστική ΑΕ» (σ.σ. ιδρύθηκε το 2001 και εποπτεύεται από το υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης) προωθεί 7 «αναπτυξιακά προγράμματα» έχοντας ως σύνθημα: «Αγροτουρισμός ίσον τουρισμός 12 μήνες το χρόνο». Από το Γενάρη του 2005 μέχρι και το Μάη του 2006 είχαν απευθυνθεί στην εταιρεία «Αγροτουριστική ΑΕ» περίπου 600 ενδιαφερόμενοι - υποψήφιοι επενδυτές, με κύριο ενδιαφέρον στην περιφέρεια.

Στο πρόγραμμα δράσης της «Αγροτουριστικής» εξέχουσα θέση έχει η περιφέρεια Πελοποννήσου. Και μάλιστα βρίσκεται σε εξέλιξη η εκπόνηση μελέτης, με αντικείμενο την «προώθηση καινοτομικών δράσεων στους τομείς της Αγροτικής Οικονομίας και του Εναλλακτικού Τουρισμού». Συγκεκριμένα, 134 έδειξαν ενδιαφέρον για επενδύσεις σε περιοχές της Πελοποννήσου και 98 για τη Στερεά Ελλάδα. Η πλειοψηφία των προτεινόμενων επενδύσεων αφορά σε καταλύματα, πολλά εξ αυτών συνδυασμένα με επισκέψιμο αγρόκτημα και παραγωγή ή και διάθεση τοπικών αγροτικών προϊόντων, παραδοσιακά καφενεία ή εστιατόρια, αναπαλαιώσεις παραδοσιακών κτιρίων.

4. Ο ρόλος του «Καποδίστρια Β'». Η κυβέρνηση επικαλέστηκε τις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα και τα ευέλικτα επιχειρηματικά σχήματα για την κατασκευή των έργων. Αξίζει να σημειώσουμε ότι τέτοιου είδους παρεμβάσεις και έργα με το νέο σχέδιο για τη μείωση δήμων και νομαρχιών σε όλη τη χώρα, μπορούν να γίνουν με ακόμα μεγαλύτερη ένταση και επομένως με ακόμη μεγαλύτερα κέρδη για το μεγάλο κεφάλαιο. Ας δούμε γιατί. Η κυβέρνηση μιλά για Σχέδιο Ανασυγκρότησης και είναι προφανές ότι τα έργα και οι παρεμβάσεις που θα γίνουν θα είναι ομαδοποιημένα και θα αφορούν τεράστιες εκτάσεις, πέρα από τα όρια ενός, δύο ή τριών δήμων. Ετσι, το μεγάλο κατασκευαστικό και τραπεζικό κεφάλαιο θα επωφεληθεί, αφού οι προϋπολογισμοί των έργων θα είναι μεγάλοι και οι δείκτες ανταποδοτικότητας των έργων λόγω του μεγέθους τους θα είναι ιδιαίτερα αυξημένοι...


Κώστας ΠΑΣΑΚΥΡΙΑΚΟΣ

Η ΑΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ
Σας δίνω τους εμπρηστές! Παρακαλώ τα λεφτά!

Ξέρω τους εμπρηστές και θα τους «δώσω», παρακαλώ να πέσει το χρήμα! Οχι ότι δε θα τους έδινα και χωρίς αμοιβή, αλλά αφού υπάρχει η επικήρυξη!.. Τα λεφτά, άλλωστε, δε θα βγούνε από την τσέπη σας, ο Αλφα και άλλοι πατριώτες τα δίνουν (Από πού τα παίρνουν αυτοί, είναι άλλου είδους συζήτηση, ας μην εμπλακούμε).

Ομως, ας μπούμε στο θέμα. Κόντρα σε ό,τι λέει σύσσωμη η ...λογική (ελληνική κοινωνία), έχει δίκιο η κυβέρνηση. Υπάρχει «ασύμμετρος απειλή»! Αλλο που η ίδια αδυνατεί να το τεκμηριώσει! Αδυνατεί, γιατί είναι απασχολημένη με σοβαρότερα προβλήματα. Εκλογές, αποπροσανατολισμός, προσπάθεια να γίνει η νύχτα μέρα! Να πέσει γενική αμνησία! Σοβαρά ζητήματα... Ζητήματα που έχουν να κάνουν με το μέλλον της χώρας (Από όποια σκοπιά και αν τα κοιτάξεις).

Για να δικαιολογηθεί η «ασύμμετρος απειλή», λέει η ειδική περί την τρομοκρατία καθηγήτρια, κ. Μπότση, «πρέπει το «εχθρικό στρατόπεδο» να κάνει τις προθέσεις του γνωστές και να επιθυμεί ένα αποτέλεσμα, π.χ. να δημιουργηθεί χάος ή να προκαλέσει καταστροφή». Αυτούς που εγώ «δείχνω» τα έπραξαν και τα δύο. Και χάος προκάλεσαν και καταστροφή. Προπαντός καταστροφή. Και μάλιστα με πολλά ανθρώπινα θύματα. Τα δυο μεγάλα κόμματα εξουσίας, οι πραγματικοί εμπρηστές, αυτοί που έβαλαν τα στουπιά και τα γκαζάκια, τριάντα χρόνια τώρα, για να περιοριστούμε από τη μεταπολίτευση και μετά, έκαναν «γνωστές τις προθέσεις τους». Και, μάλιστα, για περισσότερη σιγουριά, για μεγαλύτερη καταστροφή, τις έκαναν και νόμους (το 1979 η ΝΔ και το 1987 το ΠΑΣΟΚ). Αυτοί οι δυο νόμοι αποχαρακτήρισαν περισσότερα από 70.000.000 στρέμματα δασικής έκτασης και την έκαναν (για την ώρα) βοσκοτόπια, αργότερα, με άλλους νόμους και άλλες μεθοδεύσεις, θα αλλάξουν πάλι χρήση! Ανάλογα με τα συμφέροντα εκείνης της εποχής. Νόμοι που μετέτρεψαν την καμένη γη σε παντεσπάνι...

Οι ίδιοι εμπρηστές, για να προσφέρουν καθαρή - και φθηνή - την καμένη γη στον «τελικό αποδέκτη» (οικοπεδοφάγοι, μεγάλες τουριστικές επιχειρήσεις, κλπ.), αλλά και για να διευκολύνουν το έργο των εκτελεστών, αυτών δηλαδή που κάνουν τη βρόμικη δουλειά, με έντεχνο τρόπο, αλλά και απροκάλυπτα αρκετές φορές, έβαλαν ζάχαρη στα ρεζερβουάρ της πυροσβεστικής (δεν προσέλαβαν το απαραίτητο προσωπικό ή, με κομματικά κριτήρια, προσέλαβαν ανίκανους), δεν εφοδίασαν τους πυροσβέστες με τα απαραίτητα και αξιόμαχα εργαλεία (αεροπλάνα, οχήματα, μάσκες, στολές, δρόμους για να φτάνουν στις φωτιές κλπ.), για να κάνουν σωστά και αποτελεσματικά τη δουλειάς τους. Αν όλα αυτά δεν είναι δόλος, τότε τι είναι;

Ειδικά η σημερινή κυβέρνηση, που, λόγω της θέσης της, είναι δικαιωματικά και ο αρχηγός του «εχθρικού στρατοπέδου», πέρα από όλα τα παραπάνω, που τα χρεώνεται μαζί με την αξιωματική αντιπολίτευση, αφού και αυτή υπήρξε κυβέρνηση και έκανε ακριβώς τα ίδια, χρεώνεται και με την αποπροσανατολιστική κατακαλοκαιρινή προκήρυξη πρόωρων εκλογών. Οι οποίες εκλογές, όπως ήταν φυσικό, για το είδος των κυβερνήσεων που προαναφέραμε, αποσυντόνισαν το ήδη υπονομευμένο αντιπυρικό έργο. Ολόκληρος ο κρατικός μηχανισμός, αντί να βρίσκεταν στη θέση του για να λειτουργήσει το κράτος, έτρεχε να φέρει ψήφους στους υπουργούς και στο κόμμα της ΝΔ.

Δε θέλω να προχωρήσω. Μπορώ να μιλάω μέρες και μέρες, να προσκομίζω στοιχεία για τους εμπρηστές. Δεν αναφέρω για παράδειγμα την κομπίνα με την αναθεώρηση του Συντάγματος (άρθρο 24). Δεν αναφέρω την Πασοκική απόπειρα να να «αξιοποιηθεί» τουριστικά η λίμνη του Καϊάφα. Δεν αναφέρω τα στρέμματα που δωρίστηκαν, πριν ακόμα στεγνώσουν οι φωτιές, στο καζίνο της Πάρνηθας. Δε θα αναφέρω την εντολή της ΕΕ για γενική αλλαγή της χρήσης της γης, ούτε για την ενίσχυση των τουριστικών υπηρεσιών στη χώρα και τη δραστική μείωση της αγροτικής και βιομηχανικής(;) παραγωγής. Δε θα αναφέρω, επίσης, για τις άλλου είδους φωτιές που έχουν ανάψει και εξακολουθούν να ανάβουν, αυτά τα δυο κόμματα (παιδεία, υγεία, ασφαλιστικό, ανεργία, συνταξιοδοτικό, περιβάλλον γενικά, φτώχεια, απελπισία). Αλλου είδους φωτιές οι οποίες συνέτειναν στο γενικό χάος και στη γενική καταστροφή, που απαιτεί ο χαρακτηρισμός «ασύμμετρη απειλή». Θανάτους, δολοφονίες για την ακρίβεια, έχουμε καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου. Δεκάδες εργατικά και αυτοκινητιστικά δυστυχήματα, με δεκάδες και πολλές φορές εκατοντάδες θύματα, από σκόπιμη έλλειψη απαραίτητων προστατευτικών μέτρων (άθλιοι χώροι εργασίας, άθλιο δρόμοι).

Αυτοί είναι οι εμπρηστές! Παρακαλώ τα λεφτά!


Του
Νίκου ΑΝΤΩΝΑΚΟΥ

ΕΙΔΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΩΝ
Ψίχουλα από τα υπερκέρδη δεκαετιών

Η δέσμη των μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την αποκατάσταση των πληγέντων από τις καταστροφικές πυρκαγιές είναι βέβαιο ότι δεν λύνουν σε καμία περίπτωση τα τεράστια προβλήματα ούτε εκείνων που είδαν τους συγγενείς τους να καίγονται ζωντανοί, αλλά ούτε των δεκάδων χιλιάδων πυρόπληκτων νοικοκυριών που είδαν το βιος τους να καταστρέφεται μέσα σε λίγες ώρες. Τι να πρωτοκάνεις, για παράδειγμα, με την οικονομική ενίσχυση (για αποκατάσταση των ζημιών) των 3.000 μέχρι 10.000 ευρώ, όταν η φωτιά σού έχει κάψει το σπίτι, τα ζώα, τις καλλιέργειες, το μαγαζί; Τι να σου κάνουν οι ρυθμίσεις για τα χρέη που τρέχουν (αναστολή πληρωμής των δόσεων από τα ανεξόφλητα στεγαστικά, καλλιεργητικά κλπ. δάνεια ή τους απλήρωτους φόρους και άλλες υποχρεώσεις) όταν το πρόβλημα θα επανέλθει δριμύτερο μετά από μερικούς μήνες;

Και επειδή ο πρωθυπουργός και οι επιτελείς του γνωρίζουν αυτή την πικρή αλήθεια, γι' αυτό προσπάθησαν να θολώσουν τα νερά εξαγγέλλοντας, παράλληλα με τα μέτρα οικονομικής ενίσχυσης των πυρόπληκτων (ιδιωτών και επιχειρήσεων), και τη δημιουργία «Ειδικού Ταμείου στήριξης των πληττομένων από καταστάσεις έκτακτης ανάγκης»! Με τη δημιουργία ενός ακόμη «Ειδικού Ταμείου» - όπως έγινε πρόσφατα και με την εξαγγελία για την ίδρυση του Ταμείου με σκοπό την αντιμετώπιση της φτώχειας - η κυβέρνηση της ΝΔ προσπαθεί να πετύχει «μ' ένα σμπάρο δυο τρυγόνια». Από τη μία να αποκρύψει τις ευθύνες της για την εφαρμοζόμενη δασοκτόνα και γενικότερη αντιλαϊκή πολιτική και από την άλλη να εξωραΐσει την κερδοσκοπική ασυδοσία του μεγάλου κεφαλαίου, εμφανίζοντας τους μεγαλοεπιχειρηματίες με ...«κοινωνικές ευαισθησίες».

Στα πλαίσια αυτά, η κυβέρνηση κάλεσε τους ιδιώτες και μεγαλοεπιχειρηματίες να στηρίξουν τους πυροπαθείς καταθέτοντας τον «οβολό τους» στο Ειδικό Ταμείο. Με την κίνηση αυτή, η κυβέρνηση προσπαθεί να αποφύγει το οικονομικό και πολιτικό κόστος, αποσιωπώντας το γεγονός ότι στις υποχρεώσεις του κράτους είναι και η πλήρης αποζημίωση των πληγέντων με χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό, σε αντιστάθμισμα των υπέρογκων φόρων που πληρώνουν κάθε χρόνο οι Ελληνες φορολογούμενοι. Αν, μάλιστα, δεν αρκούσαν τα χρήματα που υπάρχουν στα κρατικά ταμεία, η κυβέρνηση θα μπορούσε να προχωρήσει στην επιβολή έκτακτης φορολογίας στα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων, για να καλύψει μέρος των καταστροφών των πυρόπληκτων.

Η κυβέρνηση, όμως, απέφυγε να ανακουφίσει τις οικογένειες των πυρόπληκτων με την επιβολή έκτακτης φορολογίας στα κέρδη, για δυο λόγους. Πρώτον, επειδή δε διέθετε την πολιτική βούληση και τόλμη να θίξει τα ιερά και όσια της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, καθώς μια απόφαση για έκτακτη φορολογία των κερδών θα προκαλούσε τη σφοδρή αντίδραση των κεφαλαιοκρατών. Δεύτερον, γιατί καλώντας πλούσιους και φτωχούς να ενισχύσουν με την εθελοντική τους εισφορά τους πυρόπληκτους, έκανε «πάσα» στους μεγαλοεπιχειρηματίες να εμφανιστούν στην κοινή γνώμη ότι ανεξάρτητα από την κερδοσκοπική ασυδοσία που τους διακρίνει, έχουν και ...«κοινωνικές ευαισθησίες»! Και οι κεφαλαιοκράτες έσπευσαν ν' αποδείξουν την «κοινωνική τους ευαισθησία», καταθέτοντας διάφορα ποσά για την ενίσχυση των πυρόπληκτων.

Σταγόνα στον ωκεανό

Ομως, οι μερικές χιλιάδες ή και εκατομμύρια ευρώ, που προθυμοποιήθηκαν να εισφέρουν οι διάφοροι επιχειρηματικοί όμιλοι στο «Ειδικό Ταμείο», αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό των υπερκερδών που απομυζούν κάθε χρόνο χάρη στην εφαρμοζόμενη - σε γαλάζια ή πράσινη απόχρωση - αντιλαϊκή πολιτική. Είναι χαρακτηριστικό ότι 71 μεγάλες επιχειρήσεις, που έχουν εισηγμένες τις μετοχές τους στο Χρηματιστήριο, αύξησαν στο πρώτο εξάμηνο του 2007 τα καθαρά τους κέρδη κατά μέσο όρο 31% ή κατά 732,1 εκατ. ευρώ. Από 2.363,2 εκατ. ευρώ που ήταν τα κέρδη τους το πρώτο εξάμηνο του 2006, εκτινάχτηκαν στο φετινό εξάμηνο στα 3.095,3 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται πως ανάμεσα στις 71 επιχειρήσεις υπάρχουν και επιχειρήσεις με ποσοστά αύξησης κερδών πολύ πάνω από το μέσο όρο, όπως, π.χ., η Τράπεζα Αττικής, με αύξηση κερδών 2.311,8%!

Εννοείται πως και φέτος τη μερίδα του λέοντος των κερδών την καρπώθηκαν οι τράπεζες. Στις 71 εισηγμένες στο χρηματιστήριο επιχειρήσεις που δημοσιοποίησαν τα κέρδη του πρώτου εξαμήνου, από τις οποίες προκύπτει μέσο ποσοστό αύξησης κερδών 31%, περιλαμβάνονται και 10 τράπεζες. Οπως φαίνεται και από το σχετικό πίνακα, οι 10 τράπεζες που δημοσίευσαν μέχρι στιγμής τους ισολογισμούς τους (πλην της Εθνικής) κατέγραψαν το πρώτο εξάμηνο του 2007 αύξηση κερδών κατά 438 εκατ. ευρώ ή 35,6%. Συγκεκριμένα, τα καθαρά προ φόρων κέρδη αυτών των 10 τραπεζών εκτινάχτηκαν στα 1,67 δισ. ευρώ από 1,23 δισ. ευρώ που είχαν το αντίστοιχο εξάμηνο του 2006. Για παράδειγμα, οι τράπεζες Γιούρομπανκ του ομίλου Λάτση και Πειραιώς (που πρόσφεραν για ενίσχυση των πυρόπληκτων 60 εκατ. ευρώ η πρώτη και 11 εκατ. ευρώ η δεύτερη) αύξησαν το πρώτο εξάμηνο του 2007 τα κέρδη τους κατά 99 εκατ. ευρώ η μία και κατά 111,7 εκατ. ευρώ η άλλη...

Συμπερασματικά, θα λέγαμε πως με τα «ειδικά ταμεία» και πολιτικές, που στηρίζονται σε εισοδηματικές ενισχύσεις - «φιλοδωρήματα», «φιλανθρωπικές» παροχές ή και «τηλεμαραθώνιους», δε λύνονται τα προβλήματα των δεκάδων χιλιάδων οικογενειών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές, όπως δε λύθηκαν με παρόμοιες πολιτικές που εφάρμοσαν στο παρελθόν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ για την αντιμετώπιση, ας πούμε, των σεισμοπαθών του 1999. Κοντεύουν 10 χρόνια από το σεισμό στην Πάρνηθα και αρκετές οικογένειες σεισμόπληκτων ζουν ακόμη σε κοντέινερ.

Εννοείται πως στο υπόλοιπο διάστημα μέχρι τις εκλογές της 16ης Σεπτέμβρη, οι ηγεσίες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσουν να πλειοδοτούν σε προεκλογικές υποσχέσεις και παροχές, με στόχο την υφαρπαγή της ψήφου από τους πυρόπληκτους και γενικότερα τους εργαζόμενους, αποσιωπώντας τα σενάρια αντιλαϊκών μέτρων που ετοιμάζονται να επιβάλουν μετά τις εκλογές οι μονομάχοι του δικομματισμού, φορτώνοντας και πάλι το λογαριασμό στους εργαζόμενους. Μία από τις προϋποθέσεις, για να μπει φραγμός στην εφαρμογή των νέων αντιλαϊκών σχεδίων - που θα δικαιολογηθούν με την επίκληση χρηματοδότησης είτε του σχεδίου ανασυγκρότησης των πυρόπληκτων περιοχών είτε του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος, κλπ. - είναι να βγουν αδυνατισμένοι σε ψήφους από τις κάλπες της 16ης Σεπτέμβρη τόσο το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ όσο και οι κάθε είδους συνοδοιπόροι τους και παράλληλα να ενισχυθεί ουσιαστικά η δύναμη του ΚΚΕ και στη Βουλή και στο λαό.


Λάμπρος ΤΟΚΑΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ