Κυριακή 20 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΕΛΕΓΧΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΝΕΑΣ ΚΑΠ
Νέα μέτρα εξόντωσης της αγροτιάς

Οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι καλούνται αγωνιστικά να αντισταθούν στη νέα λαίλαπα, να συστρατευτούν και να συμπορευτούν με την ΠΑΣΥ
Οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι καλούνται αγωνιστικά να αντισταθούν στη νέα λαίλαπα, να συστρατευτούν και να συμπορευτούν με την ΠΑΣΥ
Στην επιδείνωση της ακολουθούμενης αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ συμβάλλουν οι αρνητικότατες προτάσεις της Κομισιόν για τον λεγόμενο «έλεγχο υγείας» της νέας ΚΑΠ. Τα μέτρα που προτείνει η Κομισιόν και επιδιώκει να ψηφιστούν μέχρι το τέλος του χρόνου, έχουν σαφές αντιαγροτικό περιεχόμενο και στρέφονται ενάντια στα συμφέροντα της μικρομεσαίας αγροτιάς. Ταυτόχρονα, ανοίγουν το δρόμο για να ληφθούν ακόμα χειρότερα μέτρα από το 2013 και μετά.

Η ΕΕ εκτός των άλλων χρησιμοποιεί την ΚΑΠ σαν εργαλείο εξυπηρέτησης των συμφερόντων των ευρω - πολυεθνικών στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων παζαριών στον ΠΟΕ. Στην κατεύθυνση αυτή η ΕΕ επιδιώκει να μεταφερθούν ακόμα μεγαλύτερα κονδύλια από τον πρώτο στο δεύτερο πυλώνα. Δηλαδή, να κοπούν κι άλλα ποσά, από τις αγροτικές επιδοτήσεις που πηγαίνουν στους αγρότες, για να δοθούν στους επιχειρηματίες που θα δραστηριοποιηθούν στον αγροτουρισμό και άλλες εξωαγροτικές δραστηριότητες του δεύτερου πυλώνα. Παράλληλα, επιδιώκεται η δραστική μείωση των αγροτικών κονδυλίων του κοινοτικού προϋπολογισμού, από 45% το 2006 στο 35% το 2013, που στην πράξη σημαίνει δραστική μείωση του αγροτικού εισοδήματος και επιτάχυνση του ξεκληρίσματος των μικρομεσαίων αγροτών.

Το τελευταίο φαίνεται άλλωστε σε όλο το μήκος και το πλάτος των σχετικών προτάσεων για τον «έλεγχο υγείας» της νέας ΚΑΠ. Για παράδειγμα, η Κομισιόν πρότεινε την αύξηση της ελάχιστης έκτασης όπου δε θα δίνονται επιδοτήσεις, από τα 3 στρέμματα στα 10 στρέμματα, και αν θέλουν τα κράτη - μέλη τα κάνουν και 20 στρέμματα. Παράλληλα πρότεινε και άλλο κριτήριο αποκλεισμού από τις αγροτικές επιδοτήσεις: Τα κράτη μέλη θα μπορούν να κόβουν όσους παίρνουν κάτω από 250 ευρώ επιδότηση. Αν όλα αυτά δεν αποτελούν βίαιο αποκλεισμό των μικροαγροτών από τις επιδοτήσεις, τότε τι αποτελούν; Δεν αποκλείεται μάλιστα από το 2013 η Κομισιόν να αυξήσει κι άλλο αυτό το όριο. Πάντως αν γίνουν πράξη οι σχετικές προτάσεις της Κομισιόν, τότε 270.000 μικροί παραγωγοί στην Ελλάδα, που έχουν κλήρο κάτω από 10 στρέμματα ή αλλιώς ένα εκτάριο, χάνουν τις όποιες επιδοτήσεις δικαιούνται, από το 2010. Αν τελικά κοπούν όσοι λαμβάνουν επιδότηση μέχρι τα 250 ευρώ, τότε ο αριθμός των κομμένων γίνεται 200.000. Και στη μία και στην άλλη περίπτωση πρόκειται για έναν πολύ μεγάλο αριθμό όσον αφορά τα ελληνικά δεδομένα. Αν αναλογιστεί κανείς ότι οι δικαιούχοι ενιαίας ενίσχυσης είναι 920.000, τότε αν κοπούν όσοι έχουν από 10 στρέμματα και κάτω, το ποσοστό είναι 29,3%, ενώ αν κοπούν όσοι παίρνουν επιδότηση μέχρι 250 ευρώ, τότε το ποσοστό γίνεται 21,7%. Φαίνεται λοιπόν καθαρά πως ο «έλεγχος υγείας» της νέας ΚΑΠ βλάπτει σοβαρά τους μικρούς αγρότες και όσους λαμβάνουν μικρές επιδοτήσεις.

Αντιαγροτικά τερτίπια

Η ΕΕ προτείνει να μην λαμβάνεται υπόψη η ιστορική περίοδος ή αλλιώς τα χρήματα που δίνονταν τα προηγούμενα χρόνια, όπως έγινε με την ενδιάμεση αναθεώρηση της ΚΑΠ. Μέχρι τώρα τα χρήματα για την ενιαία ενίσχυση προέκυπταν με βάση το μέσο όρο των χρημάτων που δίνονταν τα προηγούμενα χρόνια, πράγμα που βέβαια σήμαινε πάγωμα των κονδυλίων και στην πράξη μείωση, η οποία έγινε αρκετά μεγάλη με τα διάφορα κόλπα της νέας ΚΑΠ. Ομως, στην επόμενη αναθεώρηση φαίνεται πως θα βγει η Κομισιόν και θα ανακοινώσει ό,τι κονδύλια θέλει, ό,τι ποσά θέλει, που σίγουρα θα είναι πετσοκομμένα. Επίσης η ΕΕ δείχνει ότι σκοπεύει να καταργήσει από το 2013 το λεγόμενο ιστορικό μοντέλο καταβολής των ενισχύσεων, με βάση το οποίο δίνονται οι αποδεσμευμένες επιδοτήσεις στην Ελλάδα και να επιβάλει τη λεγόμενη περιφερειοποίηση και τις κατ' αποκοπήν επιδοτήσεις. Δηλαδή, να μοιράζονται τα ποσά των όποιων ενισχύσεων της κάθε περιφέρειας, που προφανώς θα επιβάλει η ΕΕ, με βάση τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις για τη γεωργία και τους βοσκότοπους για την κτηνοτροφία. Η περιφερειοποίηση λανσάρεται από την ΕΕ ως πιο δίκαιο σύστημα, αλλά στην πράξη θα ωφελήσει τους μεγαλοαγρότες - μεγαλοκτηματίες και θα εξωθήσει μια ώρα αρχύτερα εκτός αγροτικής δραστηριότητας τους μικρομεσαίους αγρότες, οι οποίοι θα εξαναγκαστούν να ξεπουλήσουν κακήν κακώς τη γη τους και τα λίγα δικαιώματα επιδότησης που θα έχουν.

Επιπρόσθετα στις προτάσεις του «ελέγχου υγείας» της νέας ΚΑΠ προτείνεται η αύξηση του ποσοστού διαφοροποίησης (της παρακράτησης των επιδοτήσεων) από 5% που είναι τώρα σε 13% το 2013. Προτείνεται, η κατάργηση των συνδεδεμένων και των ειδικών ενισχύσεων, που υποτίθεται ότι καθιερώθηκαν για να μη μειωθεί η αγροτική παραγωγή. Προτείνεται η κατάργηση σε ό,τι απέμεινε από παρέμβαση στα αγροτικά προϊόντα, με εξαίρεση το μαλακό σιτάρι, το βούτυρο και το γάλα σκόνη. Προτείνεται ακόμα η κατάργηση των επιδοτήσεων στις ενεργειακές καλλιέργειες, η κατάργηση του υπολογισμού των επιδοτήσεων με βάση την ιστορική περίοδο, όπως γινόταν μέχρι τώρα, καθώς και η κατάργηση και της αγρανάπαυσης και των ποσοστώσεων γάλακτος έως το 2015. Οσον αφορά το τελευταίο, η κατάργηση της ποσόστωσης στο αγελαδινό γάλα δε θα έχει κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα για τους μικρομεσαίους αγελαδοτρόφους, αν δεν αλλάξουν οι όροι παραγωγής κι αν δε θεσμοθετηθούν ικανοποιητικές κατώτερες εγγυημένες τιμές, πράγμα το οποίο η ΕΕ αποφεύγει όπως «ο διάβολος το λιβάνι». Διαφορετικά θα ωφεληθούν οι μεγάλες επιχειρηματικές μονάδες της χώρας μας και της ΕΕ, αν η απελευθέρωση αφορά και στην περίοδο κατά την οποία θεωρείται φρέσκο το αγελαδινό γάλα.

Ποια υγεία;..

Το προπαγανδιστικό σλόγκαν «έλεγχος υγείας» της ΚΑΠ σημαίνει στην ουσία έλεγχος της προόδου εφαρμογής της πολιτικής ξεκληρίσματος των φτωχών αγροτών. Και φαίνεται ξεκάθαρα αν δει κανείς τι ακριβώς έχει συμβεί από την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ και μετά. Η Κομισιόν θεωρεί προφανώς υγεία την εξαφάνιση της καπνοκαλλιέργειας και την ανεργία των καπνεργατών. Θεωρεί επίσης υγεία τη δραματική συρρίκνωση της τευτλοκαλλιέργειας και το κλείσιμο, σε πρώτη φάση, των δυο ζαχαρουργείων της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης και τη χρεοκοπία των υπόλοιπων τριών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις αντίστοιχες περιοχές. Θεωρεί υγεία ότι μέσα στα τρία προηγούμενα χρόνια η καλλιέργεια σκληρού σιταριού μειώθηκε κατά 3 εκατ. στρέμματα και ότι η βαμβακοκαλλιέργεια έπεσε στα 3.400.000 στρέμματα το 2007, όταν ξεπερνούσε τα 4.000.000 στρέμματα.

Γίνεται, λοιπόν, φανερό πως ό,τι θεωρεί υγιές η Κομισιόν, είναι αντίθετο με τα συμφέροντα των μικρομεσαίων αγροτών και του λαού μας γενικότερα. Η ΕΕ, η ελληνική κυβέρνηση και τα κόμματα του ευρωμονόδρομου ισχυρίζονται ότι οι προτάσεις αυτές δεν αποτελούν μια νέα μεταρρύθμιση. Ομως, τα ίδια έλεγαν και το 2003 για την ενδιάμεση αναθεώρηση της ΚΑΠ. Και τότε ισχυρίζονταν ότι θα έκαναν μια επιδιόρθωση (λίφτινγκ) της ΚΑΠ και πως δε θα μειωθούν οι αγροτικές επιδοτήσεις. Στην πράξη, όμως, αποδείχτηκε ότι έκαναν τη μεγαλύτερη και χειρότερη αναθεώρηση, με τα γνωστά αρνητικά αποτελέσματα στους μικρομεσαίους αγρότες, στην αγροτική οικονομία, στην απασχόληση και στη γενικότερη οικονομική και κοινωνική ζωή της υπαίθρου. Τα ίδια αποτελέσματα θα έχουν και τα προτεινόμενα μέτρα της Κομισιόν για τον λεγόμενο «έλεγχο υγείας» της νέας ΚΑΠ.

Οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι καλούνται αγωνιστικά να αντισταθούν στη νέα λαίλαπα. Καλούνται να συστρατευτούν και να συμπορευτούν με την ΠΑΣΥ και να απομονώσουν τις συμβιβασμένες ηγεσίες των ΠΑΣΕΓΕΣ - ΓΕΣΑΣΕ - ΣΥΔΑΣΕ. Καλούνται να εντείνουν τους αγώνες τους και να συστρατευτούν με την εργατική τάξη και συνολικά με τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα. Καλούνται να αποδυναμώσουν τα κόμματα του ευρωμονόδρομου και να συμβάλουν στη δημιουργία των πολιτικών προϋποθέσεων για την εφαρμογή μιας φιλοαγροτικής πολιτικής, που θα τους εξασφαλίζει αξιοπρεπή διαβίωση στα χωριά τους και θα αναζωογονεί οικονομικά και κοινωνικά την ύπαιθρο.


Κώστας ΔΕΤΣΙΚΑΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ